Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Mineriada din iunie ’90…

Romania Libera

ÎCCJ confirmă redeschiderea dosarului Mineriadei din iunie 1990

Se arata ca:

UPDATE: Pentru fostul președinte Ion Iliescu există o singură pedeapsă -„condamnare pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii”-, a declarat fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, conform Mediafax.

Citește și: Dosarul Mineriada: Miron Cozma: Pedeapsa pentru Iliescu e una singură – condamnarea pe viaţă

–––-

UPDATE: Instanţa supremă confirmă redeschiderea dosarului mineriadei din iunie 1990, potrivit Mediafax.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au constatat, luni, că soluţia Parchetului de pe lângă instanţa supremă, de redeschidere a dosarului mineriadei, este legală şi temeinică.

Decizia ICCJ este definitivă, dosarul urmând să fie repartizat unui procuror care va emite, în baza probelor strânse, o rezoluţie. Acest procuror urmează să stabilească dacă se impune fie trimitere în judecată a celor implicaţi în dosar, fie clasarea cazului.

În dosarul mineriadei din iunie 1990, nu a fost condamnat decât un executant, Denes Domokos, fost şef de schimb la Exploatarea Minieră Livezeni. El a primit 10 ani de închisoare pentru că a încercat să-i taie capul ( la propriu) lui Marian Munteanu, fostul lider al studenţilor din Universitatea Bucureşti.

Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală în 2009, pentru a treia oară, într-un dosar al Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Aceeaşi soluţie s-a dat şi pentru foştii generali Mihai Chiţac, decedat între timp, şi Victor Athanasie Stănculescu, dar şi pentru fostul şef al SRI Virgil Măgureanu.

–––

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va decide, luni, dacă procurorii pot începe anchetarea lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, potrivit Digi 24.

Dosarul mineriadei, din 13-15 iunie 1990, a fost redeschis, după ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente.

Citește și: Ce spune Ion Iliescu despre redeschiderea dosarului MINERIADA

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus infirmarea a trei rezoluții de neîncepere a urmăririi penale din anul 2009, care au legătură cu Mineriada din 1990, precum şi redeschiderea urmăririi penale în acest caz, a arătat Parchetul instanţei supreme.

„În cauza ce formează obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstanțele în care, în cadrul evenimentelor produse în municipiul București, în perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau rănirea prin împușcare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au propus infirmarea parțială a rezoluției nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, și redeschiderea urmăririi penale în această cauză, precum și infirmarea rezoluțiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 și 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului șef al Secției de urmărire penală și criminalistică”, a precizat sursa citată.

În 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Această instanţă sublinia, la acel moment, obligaţia statului român de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

Marea Cameră a CEDO a constat că România a încălcat articolele 2, 3 şi 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, după ce reclamanţii Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Citește și: VIDEO/FOTO: 21 de ani de la mineriada din iunie

Iliescu era acuzat în acest dosar de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase şi complicitate la tortură, fapte despre care procurorii au concluzionat că sunt nefondate, inexistente sau nepedepsite de lege la data săvârşirii.

Dosarele Mineriadei, ca şi cel al Revoluţiei, au fost instrumentate de procurorul militar Dan Voinea, pe care procurorul general Laura Codruţa Kovesi l-a acuzat de erori grosolane.”

Eu sper sa aflam odata si odata adevarul despre misterul Mineriadelor. Dezbaterile de la televizor sunt concentrate in jurul lui Ion Iliescu – a chemat sau nu minierii? Este celebra intrebare la care nu am primit un raspuns satisfacator de 25 de ani… Sigur, cei care se aflau si atunci in opozitie cu fostul Presedinte, sustin ca si atunci ca el ar fi chemat minierii, desi, dupa parerea mea, nu e clar si nu stiu daca exista vreo dovada care sa arate cu claritate, indubitabil, ca el ar fi chemat minierii. Dl. Iliescu a si zis ca nu-si asuma mineriadele si ca acestea au fost manifestari „spontane”, ceea ce mie chiar nu-mi vine sa cred.

Pozitia politica a D-lui. Iliescu in acea perioada era una interesanta… Interesant este ca atata vreme cat ceea ce s-a intamplat in decembrie ’89 a fost o Revolutie, in mod logic acest lucru inseamna renuntarea ireversibila la comunism. Dl. Iliescu nu a negat niciodata ca ar fi fost o Revolutie. Faptul ca a declarat ca Revolutia a fost infaptuita de comunisti, e o exprimare nefericita, desigur. Cu atat mai mult cu cat uciderea sotilor Ceausescu este legata in mentalul colectiv din Romania de persoana sa. Adica, prin acel simulacru de proces, Iliescu l-a omorat pe Ceausescu. Si daca dupa Ceausescu ar urma tot comunism, la ce a mai venit Iliescu?

Vreau sa arat ca Iliescu nu mai avea loc de intors spre comunism pentru simplul motiv ca nu l-ar mai fi crezut nimeni!!

Al doilea aspect foarte interesant este zicerea D-lui. Iliescu de atunci, ca in Piata sunt „niste golani”, lucru ce a marcat celebra de acuma Golaniada. Dar pentru „niste golani” trebuie sa chemi minierii…?

Mai trebuie remarcat ca Mineriada din 13-15 iunie ’90 e a treia. Prima Mineriada a avut loc intre 28-29 ianuarie dupa un miting al partidelor istorice (PNTCD si PNL), in Opozitie cu FSN, a doua in 18-19 februarie 1990, cand in evenimentele premergatoare mineriadei – a fost un miting anticomunist, antifesenist, antiiliescu si improtriva Securitatii – unii dintre manifestanti au incercat si au patruns in sediul Guvernului.

Erau vremuri cand Dl. Iliescu vedea peste tot doar agitatie legionara si lovituri de stat.

Problema care se pune este: de ce s-au folosit categorii socio-profesionale (v. ci celebrul „IMGB face ordine!”) pentru a restabili ordinea publica? Din lozincile de la Mineriada a treia, precum: „”IMGB face ordine!” și „Moarte intelectualilor!”, „Noi muncim, nu gândim!”” se vede foarte clar ca actiunea avea un anumit caracter politic ce tinea de niste vremuri revolute dar nu demult apuse. Dar iata ce spune Wikipedia (din articolul mai sus vizualizat) despre ziua de 13 iunie 1990:

„În dimineața zilei de 13 iunie1990, pe la ora 3-4 dimineața, forțele de ordine au distrus corturile celor aflați în Piață și au făcut arestări. Cordoanele de trupe antitero au fost rupte de manifestanți. În jurul orei 9, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit în Piața Universității scandând lozincile: „IMGB face ordine!” și „Moarte intelectualilor!”, „Noi muncim, nu gândim!”. Cu toate astea s-au retras și au defluit spre o altă zonă necunoscută. Pe strada paralelă cu Institutul de Arhitectură două cordoane de trupe USLA au încercat să protejeze un obiectiv format prin încercuirea Pieței cu autobuzele din dotarea Poliției. La îndemnul unor tineri atmosfera s-a încins până în momentul când a izbucnit un conflict direct, iar trupele USLA au șarjat mulțimea. Aceasta a reacționat răsturnând o autoutilitară marca TV de culoare albastră, din rezervorul mașinii a fost furată benzina, cu care s-au confecționat cocteiluri Molotov. Aceleași persoane au rupt pietre din caldarâm pe care le-au folosit drept proiectile. Autobuzele s-au aprins, după eveniment TVR a lansat versiunea oficială că au fost incendiate, a existat o înregistrare a generalului Mihai Chițac în care acesta dădea ordin ca autobuzele să fie aprinse chiar de Poliție. În scurtă vreme, nori groși de fum negru au acoperit Piața.

Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntări violente între manifestanți și forțele de poliție; au fost incendiate autobuzele poliției, sediile Poliției Capitalei, Ministerului de Interne și SRI.
La televiziune se citește un comunicat al președintelui Ion Iliescu, în care se afirmă „Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”.În seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroșani spre București iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre București.” (subl. mea)

Pare ca Dl. Iliescu nu se insela prea mult… S-a incercat o lovitura de stat, inca din ianuarie. In iunie lucrurile s-au manifestat cu pregnanta, dupa evacuarea de catre fortele de ordine a Pietei Universitatii. Dar venirea minierilor pentru a pune „ordine”, in locul fortelor de ordine, cele legale, nu a facut altceva decat sa blocheze aflarea adevarului si tragerea la raspundere a celor care au incercat lovitura de stat. Dupa parerea mea, chiar daca Comandamentul Trupelor de Jandarmi s-a infiintat prin Hotararea nr.0749 din 5 iulie 1990, tara noastra avea capacitatea de a face fata, pe cale legala, turbulentelor din Bucuresti din 13 iunie. Din nou s-a preferat (dar de catre cine?) solutia minierilor. Lucrul acesta ma duce cu gandul ca s-a incercat ingroparea adevarului ca sa nu se stie cine au fost cei care, in ultima instanta, au organizat aceste tentative de a-l da jos pe Iliescu. Ori s-a incercat evitarea unei solutii care sa implice, sa atraga si fortele de ordine, cele legal constituite. Dar de ce? O ipoteza ar fi ca, lasand la o parte partidele istorice, Liga Studentilor, oamenii care erau in mod sincer impotriva comunismului si care l-au dezaprobat pe Iliescu de la bun inceput, ca pe un fost nomenclaturist si colaborator al lui Ceausescu, au fost forte care au dorit sa faca rau Romaniei… Ar trebui cercetat si aratat daca a fost sau nu asa cu adevarat. Cu atat mai mult cu cat lucrurile se intamplau dupa alegerile din mai, care nu s-au dovedit a fi incorecte, desi s-a invocat si lucrul acesta.

Parerea mea este ca existau si alte interese. De ordin politic. Fosti comunisti si securisti care s-au vazut cam „in aer” dupa caderea regimului comunist, cautau sa supravietuiasca si mai toti s-au grupat in FSN-ul lui Ion Iliescu, lucru de inteles. De ce? Acestor oameni le era frica de partidele istorice, mai exact spus de ceea ce sustineau acestea. Nu se temeau atat de economia de piata, capitalism, chiar deloc. Se temeau de doua lucruri, care faceau la acea vreme, o diferenta neta intre FSN si Opozitie, ca sa zic asa:

1. Proclamatia de la Timisoara – in special de celebrul sau punct 8: „care cerea ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securității să nu aibă dreptul de a lucra în funcții publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punînd accent mai ales pe funcția de președinte. Această interdicție se numește lustrație.”. Mai exact, iata aici textul integral al Proclamatiei, iar punctul 8 spune:

„8. Ca o consecință a punctului anterior, propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la sta­bilizarea situației și reconcilierea națională, absența lor din viața publică este absolut necesa­ră. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să in­terzică foștilor activiști comuniști, candidatura la funcția de președinte al țării. Președintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărțirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vină. Știm cu toții în ce măsură era condiționată viața individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuințe, de carnetul roșu și ce consecințe grave atrăgea predarea lui. Activiștii au fost însă acei oameni care și-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist și a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta. Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanțiile morale pe care trebuie să le ofere un Președinte. Propunem reducerea prerogativelor acestei funcții, după modelul multor țări civilizate ale lumii. Astfel, pentru demnitatea de Președinte al României ar putea candida și personalități marcante ale vieții culturale și științifice, fără o experiență politică deosebită. Tot în acest context, propunem ca prima legislatură să fie de numai doi ani, timp necesar întăririi instituțiilor democratice și clarificării poziției ideologice a fiecăruia dintre multele partide apărute. De-abia atunci am putea face o alegere în cunoștința de cauză, cu cărțile pe față.”

2. Procesul comunismului

Primul punct ar fi marginalizat spre mizerie pe acesti comunisti si securisti, de care vorbeam mai sus, iar al doilea, daca ar fi fost aplicat asa cum trebuie, s-ar fi lasat cu condamnari in Justitie.

Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara nu-l viza doar pe Ion Iliescu, ci se refera la: „foști activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate”, sfera pare a fi mai mare decat nomenclatura insasi, pe care o include, desigur. Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara a fost intr-adevar foarte revolutionar si a fost mare pacat ca nu s-a aplicat!! Ar fi putut, mai mult decat probabil, sa schimbe in bine cursul istoriei noastre. Pe cand asa, fostii au preluat Puterea si o mai tin si astazi si doar vedem unde e tara noastra…

Cele doua lucruri pe care le aratam mai sus, nu s-au  dorit de catre o elita poltica ce avea o mostenire culturala leninista si dorea sa-si pastreze privilegiile din vremea comunismului. Cand acesti oameni ce apartineau vremurilor trecute, dar cu influenta atat in societate, cat si in viata politica, au penetrat CDR, s-a vazut limpede ce s-a intamplat: CDR a castigat alegerile si Emil Constatinescu a ajuns Presedinte. Cred ca, cel putin din acest punct de vedere, s-ar putea spune ca inca de atunci, din 1996, a fost „invins de sistem”… Socul in PDSR a fost atat de mare incat unii lideri au inceput sa vorbeasca si de un potential razboi civil!! PNTCD a fost penetrat de membri fostei Securitati, spalate in SRI, de ceva vreme, pana au ajuns la concluzia ca daca CDR si candidatul sau castiga alegerile, nu va fi niciun risc in privinta schimbarii statu quo. Adica lucrurile, in cea mai mare parte a lor, vor ramane la fel.

Asemenea elite, intre care includem, desigur si elemente ale fostei Securitati, „transformata” democratic in SRI, au avut tot interesul sa cheme minierii – o solutie nedemocratica ce n-are nicio legatura cu statul de drept -, strangandu-se intr-un partid, cum era FSN, care, date fiind asemenea conditii, nu mai putea reforma nimic chiar daca ar fi vrut, decat cu mare greutate, deoarece pentru aceste elite prima interesul personal, in rest apetitul pentru reforme adevarate, care ar fi ajutat tara, era foarte scazut. Le-a convenit ca o masa amorfa – minierii – si violenta sa puna ordine, decat s-o faca fortele indrituite ale Statului care se ocupa cu mentinerea ordinii. Oamenii acestia au avut inca de la bun inceput o ura, pur si simplu, fata de tot ce inseamna stat de drept si normalitate. Aceasta apetenta de a rezolva altfel, de a te impune altfel decat pe cale legala, de fapt de a te situa deasupra legii, ca asta inseamna astfel de actiuni, s-a resimtit si inca se resimte in societatea romaneasca. Inclusiv faptul ca nu stim adevarul dupa atata amar de vreme, nici despre ce s-a petrecut la Revolutie, arata faptul ca traim intr-o tara in care nu se doreste aflarea adevarului.

Tocmai pentru ca o elita sa troneze in continuare deasupra legilor tarii si sa conduca in felul acesta!!

O alta varianta de interpretare a evenimentelor, poate cea mai interesanta, arata ca daca pentru restabili ordinea publica ar fi intervenit fortele de ordine, cele legale pentru a face fata unor astfel de situatii, atunci s-ar fi spus despre Dl. Iliescu ca e dictator, ca inabuse o manifestare a libertatii din partea oamenilor, dupa decenii de comunism. De aceea au luat atitudine categorii socio-profesionale, mase largi de oameni ai muncii impotriva elementelor declasate, extremiste, de natura legionara, care amenintau tanara si frageda noastra democratie!! 😀

Dar daca lucrurile au stat intr-adevar asa, daca elemente extremiste, de natura legionara sau poate de alta natura, au actionat, ceea ce e straniu este ca nici pana acum, dupa 25 de ani, nu stim cine ar fi fost acestia, cine i-a organizat, in numele cui au actionat. Ceea ce stim, in schimb, este dezastrul lasat de minieri, studenti batuti bestial, mai ales daca aveau barba sau ochelari, ca aratau a intelectuali, distrugeri provocate, inclusiv la sediile partidelor istorice, lucruri care au generat o imagine cumplit de proasta tarii noastre in exterior, cu consecinte economice si politice catastrofale! Morti, sute de raniti!! Insa nu stim nici pana acum cine ar fi fost cei care ar fi pus la cale o actiune impotriva Statului, o lovitura de stat, ca s-o zicem pe sleau, si care ar fi fost anihilata de venirea minierilor. Semnificativ este ceea ce scrie Alina Mungiu-Pipidi in Romania Libera:

„Din februarie în iunie noi, tinerii ziariști care inventau presa liberă împreună cu puținii disidenți notabili ai vechiului regim precum Băcanu și Paler ne văzusem deja ziarele închise de tipografi, care aveau alte idei și considerau că nu e suficient să îi plătim să tipărească ci trebuie să aibă și dreptul la cenzură, rezistasem la urlete de ”moarte lor, moarte lor, moarte lor, studenților” și alte asemenea. Organizații ca Liga studenților din Universitatea București de asemenea au încercat să chestioneze acest proces electoral viciat în Piața Universității, cenzurată de TVR timp de săptămâni, nu pentru că simpatizau cu vreun partid, ci pentru că studenții ieșiseră din casă la revoluție, dar, spre deosebire de generațiile mijlocii, nu instraseră la loc, și rămăseseră pe străzi împreună cu liceeni și muncitorimea tânără, cerând libertate.

[…]

Și mai rău, securitatea temporar desfințată după ce trăseseră după revoluție și montaseră tot felul de diversiuni și trecută în subordinea Armatei în ianurie reînviase deja în Serviciul Român de Informații în aprilie, condus de un vechi tovarăș de conspirație al lui Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, unul din securiștii care pregătiseră ziua de după. O operație numită ”Trandafirul”, dezvăluită mie de unul din șefii armatei care arestase securiști în ianurie și după aceea a supraviețuit unei încercări de asasinat și a fost trecut în rezervă a avut loc în Piața Universității, supraveghind și inventariind opozanții. După victoria zdrobitoare din 20 mai, aceștia au devenit mult mai puțini, și nici o secundă nimeni nu a cerut anularea alegerilor, doar televiziune liberă și alte mofturi de astea cu libertatea. În schimb, ziarul FSN Azi din data de 21 mai a apărut cu zeci de texte cerând lichidarea opoziției, mulți dintre noi fiind indicați nominal. S-a cerut închiderea ziarelor noastre și desființarea organizațiilor, ca și deschiderea de acțiuni penale pentru lucruri promovate prin scris (în cazul meu, de exemplu).”

Nici pana azi nu avem justificarea unor astfel de masuri extrem de brutale de blocare si anihilare a presei libere si de ce a trebuit sa fie supravegheati si inventariati opozantii. Care au fost ratiunile care au stat la baza unor astfel de masuri de o severitate excesiva?

De asemenea un alt lucru care ar trebui elucidat este venirea minierilor, organizata, cu trenuri puse la dispozitie pentru a se putea deplasa la Bucuresti. Probabil o actiune gandita inca demult, poate inca din 1989, stiindu-se ca Ceausescu va cadea… Sa nu uitam: minierii au venit inca din ianuarie 1990!! Iar venirea lor nu a fost una intamplatoare. Daca nu a fost intamplatoare inseamna ca a avut un scop precis. De ranforsare a noului regim?! Ciudat este ca regimul Iliescu, hai sa-i spunem asa, a iesit șifonat destul de tare de pe urma acestei mineriade, inclusiv izolat pe plan international.

Mineriadele nu au nicio legatura cu lupta de clasa, cum tind sa acrediteze stangistii nostri demni de o cauza mai buna. Spre exemplu, in 1990 e si ridicol sa vorbim despre lupta de clasa: asa ceva nu a existat atunci pentru ca nu avea cum sa existe atunci. Justificarea Mineriadelor prin lupta de clasa nu se poate sustine. In sens marxist, lupta de clasa apare in conditii istorice determinate de o anumita evolutie a societatii. In 1990 nu era cazul de asa ceva pentru simplul motiv ca nu era o clasa exploatatoare impotriva careia muncitorimea sa lupte. Or, marxist vorbind, lupta de clasa e un lucru concret, nu o abstractiune. Mineriadele au fost actiuni premeditate, puse la cale de factori interesati.  Vorbeam mai sus de fosti comunisti si securisti care aveau interesul de a lovi in partidele istorice. Spuneam ca nu se temeau de capitalism sau economia de piata, lucru confirmat de faptul ca multi dintre acestia au inceput sa-si deschida firme, avand legaturile si relatiile necesare, influenta in domeniul economic, inclusiv influenta politica, lucru ce constituia un avantaj. De unde se vede ca lupta de clasa nici nu exista. Chestiunea era ca interesele lor sa nu fie afectate intr-un mod sau altul. Ca s-au folosit de minieri, a fost din cauza celor doua puncte de care pomeneam mai sus – Proclamatia de la Timisoara si Procesul comunismului – care faceau diferenta neta intre FSN si Opozitie.

Procesul comunismului a imbracat doua aspecte. Un prim aspect a fost relevat de marele lider la PNTCD, Dl. Corneliu Coposu si se baza pe doctrina crestin-democrata: cel al iertarii. A fost o incercare de reconciliere nu cu comunismul, ci cu un trecut ce nu mai putea fi schimbat. Celalalt aspect, mai nou, daca se poate spune asa, dar mult mai indraznet, privea chestiunea penala: tragerea la raspundere, pe cale legala, a celor ce s-au facut vinovati de crimele comunismului. Insa in 1990 nu era clar care aspect prima: reconcilierea cu trecutul sau tragerea la raspundere… Viziunea crestina este ca suferinta imbunatateste sufletul si il conduce pe om spre Dumnezeu – de aici si ideea cu Sfintii Inchisorilor. De observat circul pe care l-a facut Corneliu Vadim Tudor cand Presedintele tarii, Dl. Basescu, a condamnat comunismul. Insa aceasta condamnare a comunismului a mers tot pe varianta iertarii, pentru ca nu am vazut procese ale celor care au comis crime. Or, tocmai aceasta condamnare a comunismului nu a fost pe placul unora nici atunci, in 1990. E adevarat, ideea de Proces al Comunismului nu a fost stipulata de Proclamatia de la Timisoara, care spune:

„1. Revoluția de la Timișoara a fost încă din primele ei ore, nu doar anticeaușista ci și categoric anticomunista. În toate zilele Revoluției s-a scandat, de sute de ori: “Jos comunismul!”. În consens cu aspirația sutelor de milioane de oameni din Estul Europei, am cerut și noi abolirea imediată a acestui sistem social totalitar și falimentar. Idealul Revoluției noastre a fost și a rămas reîntoarcerea la valorile autentice ale democrației și civilizație euro­pene.

[…]

5. Încă în data de 16 decembrie, din primele ore ale Revoluției, una dintre lozincile cele mai des scandate a fost: “Vrem alegeri libere!” Ideea pluralismului a fost și a rămas una dintre cele mai scumpe timișorenilor. Suntem convinși că fără partide politice puternice nu poate exista o democrație autentică, de tip european. Cu excepția celor extremiste, de stânga sau de dreapta, toate partidele au drept la existență în cetatea Timișoarei. În orașul nostru nu au fost atacate și devastate sediile partidelor politice, nici unul dintre membrii acestora nu a fost amenințat, insultat sau calomniat. Membrii partidelor politice sunt concetățenii noștri, sunt colegii noștri de muncă, sunt prietenii noștri care au opinii politice. Democrația europeană înseamnă libera exprimare a opiniilor politice, dialogul civilizat între exponenții lor și competiția loială pentru cucerirea adeziunii politice și, implicit, a puterii de stat. Am fi acceptat în sistemul democrației românești și Partidul Comunist Român, daca el nu ar fi fost compromis total și definitiv de către nomenclatura sa, degenerând în fascism roșu. În țările est europene în care partidele comuniste și-au păstrat minima decență, societatea le contestă în principiu, dar le tolerează în fapt. La noi, partidul comunist a ajuns însa până la genocid, și prin aceasta s-a autoexclus din societate. Nu-l vom tolera nici în principiu, nici în fapt, indiferent sub ce denumire ar încerca să renască.” (subl. mea),

ci arata doar ca Partidul Comunist s-ar fi „compromis total și definitiv de către nomenclatura sa, degenerând în fascism roșu„, cu toate ca: „În țările est europene în care partidele comuniste și-au păstrat minima decență, societatea le contestă în principiu, dar le tolerează în fapt. La noi, partidul comunist a ajuns însa până la genocid, și prin aceasta s-a autoexclus din societate. Nu-l vom tolera nici în principiu, nici în fapt, indiferent sub ce denumire ar încerca să renască.„. Insa trebuie spus ca aceasta Proclamatie degaja  ideea unui Proces al comunismului, din moment ce: „partidul comunist a ajuns însa până la genocid, și prin aceasta s-a autoexclus din societate. Nu-l vom tolera nici în principiu, nici în fapt, indiferent sub ce denumire ar încerca să renască.„.

Politic vorbind, cele doua chestiuni – Proclamatia de la Timisoara si Procesul comunismului – au definit cele doua tabere politice ale anului 1990. Iar actiunea minierilor facea parte din tabara opusa Proclamatiei. De aici rezulta ca Mineriadele se inscriu intr-o lupta politica primitiva, ce a degenerat in lupte de strada, tabara opusa Proclamatiei dorind nu neaparat tolerarea comunismului in fapt, ci in principiu. Nu neaparat renasterea comunismului, ci amagirea populatiei cu comunismul, pentru ca factorii interesati sa poata detine o Putere cat mai mare si sa prospere economic si financiar. Si aici trebuie aratat cum era reflectata in Proclamatia de la Timisoara chestiunea economica:

„9. Timișoara nu a făcut revoluție pentru salarii mai mari sau pentru avantaje materiale. Pentru acestea era suficientă o grevă. Suntem toți nemulțumiți de sistemul de salarizare, există și în Timișoara categorii de muncitori care lucrează în condiții extrem de grele și sunt prost plătiți (vezi, de pildă, cazul celor ce muncesc în turnătorii sau în industria detergenților), și, totuși, nici un colectiv nu a făcut grevă pentru mărirea lefurilor și nu și-a trimis delegați să trateze cu guvernul revendicări materiale exclusive. Majoritatea timișorenilor știu ceea ce toți economiștii se străduie în aceste zile să aducă țării la cunoștință: mărirea în acest moment a salariilor ar declanșa automat inflația, așa cum s-a întâmplat în unele state est europene. Iar inflația odată pornită, sunt necesari ani de eforturi pentru a o stopa.

Numai creșterea producției, deci a cantității de marfă aflată pe piața va permite, în paralel, creșterea generală a nivelului de salarizare. În plus, pentru bugetul sărac al României, prioritare trebuie să fie acum cheltuielile destinate restabilizării unui nivel minim de civilizație. Se impun, de pilda, investiții urgente în domeniul asistenței medicale și salubrității.

10. Deși milităm pentru reeuropenizarea României, nu dorim copierea sistemelor capitaliste occidentale, care își au neajunsurile și inechitățile lor. Suntem însă categoric în favoarea ideii de inițiativă particulară. Fundamentul economic al totalitarismului a fost atotputernicia proprietății de stat. Nu vom avea niciodată pluralism politic fără pluralism economic. S-au găsit însă și voci care, în spirit comunist, să asimileze inițiativa privată cu “exploatarea” și pericolul catastrofei de a apare oameni bogați. Se speculează în acest sens invidia leneșului și teama de muncă a fostului privilegiat din întreprinderile comuniste. Dovada ca timișorenii nu se tem de privatizare este faptul că mai multe întreprinderi și-au anunțat deja intenția de a se transforma în Societăți anonime pe acțiuni. Pentru ca aceste acțiuni să fie totuși cumpărate pe bani curați, ar trebui înființate în fiecare oraș comisii de inventariere a averilor foștilor privilegiați ai puterii, corupției și penuriei. De asemenea, acțiunile unei întreprinderi se cuvin oferite spre cumpărare în primul rând lucrătorilor ei. Considerăm constructivă ideea, mai radicală, a privatizării prin împroprietărirea tuturor lucrătorilor unei întreprinderi cu un număr egal de acțiuni, statul urmând să păstreze numai acel procent de fonduri care să-i asigure controlul activității. În felul acesta, s-ar oferi tuturor lucrătorilor șanse egale de prosperitate. Dacă cei leneși și-ar pierde șansa, nu s-ar putea totuși plânge de discriminare.

11. Timișoara este hotărâtă să ia în serios și să se folosească de principiul descentralizării economice și administrative. S-a și propus experimentarea în județul Timiș a unui model de economie de piață, pornind de la capacitățile sale puternice și de la competența specialiști­lor de care dispune. Pentru atragerea mai ușoară și mai rapidă a capitalului străin, îndeosebi sub forma de tehnologie și materii prime speciale, și pentru crearea de societăți mixte, cerem și pe această cale înființarea la Timișoara a unei filiale a Băncii de Comerț Exterior. O parte din câștigurile în valută ale părții române din aceste societăți mixte va intra în salariile muncitorilor, într-un procent ce va fi negociat, de la caz la caz, cu liderii sindicali. Plata unei părți din salariu în valuta va asigura o buna cointeresare materială a muncitorilor. În plus, pașapoartele nu vor mai fi carnete bune doar de ținut în sertar. O altă consecință pozitivă ar fi scăderea cursului valutar la bursa liberă, ceea ce ar atrage după sine creșterea imediată a nivelului de trai.” (subl. mea)

Deci cresterea productiei, privatizare, bani curati, inventariere a averilor foștilor privilegiați ai puterii, corupției și penuriei, economie de piata, societati pe actiuni, atragerea capitalului strain. Sa ne amintim acum, peste ani, de ceea ce declara recent fostul premier, Dl. Nicolae Vacaroiu: 80% din privatizari au fost ratate!! De remarcat ca in Proclamatie se vorbea de cresterea productiei, de bani curati: exact ce nu prea avem astazi!! Inclusiv inventarierea averilor fostilor privilegiati ai puterii, coruptiei si penuriei… Si atunci cine au fost cei care erau impotriva Proclamatiei…? Nu cumva cei care nu erau impotriva economiei de piata, ca principiu, dar care doreau sa se imbogateasca nu prin cresterea productiei – ceea ce nici nu s-a prea vazut ulterior, nici sub FSN, FDSN, PDSR sau CDR, ci doar inchideri de intreprinderi si cum milioane de romani au luat calea strainatatii sa-si gaseasca acolo de munca pentru ca in tara lor s-au ras intreprinderi – nu prin privatizare, ci prin distugere, nu prin bani curati, ci prin bani murdari? De aici rezulta ca nu lupta de clasa a fost mobilul Mineriadelor. Miza era alta: nu numai acapararea Puterii politice, lucru ce se poate intelege usor, dar, poate mai ales, a Puterii economice de catre factori interesati – foști privilegiați ai puterii, corupției și penuriei. Si sa ne gandim la cati avem si astazi, la 25 de ani de la acele evenimente, care nu pot sa-si justifice averea! Lucrul e foarte important pentru ca ne arata cum s-a creat, cum s-au pus bazele, chiar de atunci incepand, din 1990, oligarhiei politico-economico-financiare din Romania, care a saracit pe urma tara intr-un hal fara de hal. O oligarhie care nu respingea capitalismul, care mima comunismul – ca o forma fara fond – si care avea, de fapt, un caracter transpartinic. Unei astfel de oligarhii evident ca nu-i era pe plac presa libera, pe care a dorit initial s-o blocheze si s-o anihileze. Cum lucrul acesta nu s-a putut, atunci a dorit s-o controleze. Nu degeaba se vorbeste de „ofiteri acoperiti in presa”. De fapt, controlul presei era si este un deziderat al acestei oligarhii. Asa cum nu putea sa-i fie pe plac nici o Justitie independenta, care sa le poata controla averile uriase dobandite nu se stie cum, intr-o tara care a devenit din ce in ce mai saracita si ma refer in special la perioada 1990-2000, cand nu s-au vazut deloc cresteri economice consistente, in contrast cu multe alte tari foste comuniste din Europa. Consecinta a fost amestecul evident interesat al politicului in Justitie. 10 ani tara asta a batut pasul pe loc, intr-o transformare ce a avut un caracter involutiv. De unde rezulta marea putere si influenta pe care au avut-o acei privilegiati de care pomeneste Proclamatia, care s-au dovedit a fi nu numai fosti, dar si actuali. De unde rezulta ca Mineriadele nu au avut doar consecinte catastrofale pe plan extern, terfelind imaginea Romaniei pentru multi ani, dar si pe plan intern poate mai catastrofale si tot pe multi ani, poate chiar pana in zilele noastre…

Iata ce frumoasa „lupta de clasa”, cu ghilimelele de rigoare, fireste, se ducea in 1990!!

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

martie 13, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

24 comentarii »

  1. Sa luam aminte la ce spunea Proclamatia de la Timisoara:
    ” Se impun, de pilda, investiții urgente în domeniul asistenței medicale și salubrității.”
    Adica exact ceea ce nu s-a facut nici pana astazi. Sa ne gandim cum arata astazi sectorul medical, cel al Sanatatii, din Romania, cum ne pleaca medicii peste hotare, o stare de fapt care pune in pericol sanatatea populatiei! Sa ne gandim la insalubritatea care a domnit spre exemplu in Bucuresti mai mult timp dupa Revolutie, cu munti de gunoaie care asteptau zadarnic sa fie stransi si ridicati… Si vom avea imaginea exacta spre ce anume a „evoluat” tara dupa Mineriada din iunie ’90…

    Comentariu de Motanul Incaltat | martie 13, 2015 | Răspunde

  2. Intrebare : pentru care motiv crezi matale ca a fost redeschis acest dosar ….abia acum ? Pentru ce n-a fost redeschis in urma cu….cinci ani la ” indicatiile pretioase ” ale lui Traian Basescu ….campionul luptei contra comunismului ???? Chiar crezi ca astia s-au speriat d e reclamatia facuta d e niste nimeni la CEDO ? Nu frate insa ei STIU PRECIS CA NU MAI EXISTA PROBE !!!!! Miron Cozma…sa s e grabeasca sa sugereze condamnarea lui Ion Iliescu abia dupa ce inclusiv el va fi condamnat pe viata !!!!! Fireste insa ca….achiezez sugestiei sale 😉 . La ce fel d e lovitura d e stat din Ianuarei te referi ? Cumva aceea unde Dumitru Mazilu { fost Lt.Colonel de Securitate si PROFESOR la SCOALA D E SECURITATE de la Baneasa } urla din rarunchi sa s e reinstituie legea pedepsei capitale si unde am avut placerea sa-l bombardez pe Primul Ministru Petre Roman cu bulgari d e zapada inghetata ???? Da , in acea seara ….asa s-a declarat : ” s e reintituie legea pedepsei capitale ” insa….dupa vreo doua zile a cazut in uitare figura . In Proclamatia d e la Timisoara se vorbea este adevarat despre ” cresterea productiei ” scl insa…..aia inca credeau intr-un comunism cu fatza umana si-n comunistul d e omeniei Ion Iliescu , altminteri cum dracu crezi c-a aobtinut ala peste 86% din voturi in conditiile in care…..nici macar un vot n-a fost masluit ???? Legea lustratiei….pai cine dracu stia pe-atunci ce inseamna asta si mai a les….cum sa-l puna pe lista lustratilor tocmai pe Ion Iliescu….comunistul d e omenie pe care ….Free Europa ni-l facuse cunoscut drept unul dintre semnatarii ” scrisorii celor sapte si…opozant al regimului Ceausescu ” . A fost ” exilat ” Prim Secretar la Iasi….pai ce a fost exilat la Gherla ca detinut ? Dar Free Europa n-a pomenit vreodata NICI UN CUVANT DESPRE ASTA : nici Monica Lovinescu , nici Emil Hurezeanu sau altii ci dimpotriva , l-au prezentat asa cum l-au prezentata astfel incat atunci cand a venit in seara de 22 decembrie la cladirea fostului CC TOATA LUMEA STIA DEJA CINE-I Ion Iliescu insa…stia doar din spusele Free Europa !!!!! Elefanta aia d e Mungiu-Pipidi….sa-si vada dracului d e treaba ei ca ea….ea a trait foarte bine si inainte d e ’89 si nici prin Piata Universitatii n-a prea stat . In Piata Universitatiii a stat boul ala de Dinca { c-a vazut ca-i luase cascavalui Dan Iosif si petre Roman iar el….ramasese cu buzele umflate si….inca s e considera mare revolutionar } si alte sute de boi si vaci numiti ulterior GOLANI de catre Iliescu . Sti cine era ministru d e interne care in parlamentul Romaniei nou infiintat sau CPUN cum dracu-i spunea , se arata dispus sa ” intru-n ei cu trupele ” ? Doru Viorel Ursu , actual avocat si BUN PRIETEN AL FAMILIEI PIPIDI si-atunci dar si-acum . Masinile { d e fapt un autobuz vechi si un TV } au fost incendiate de insasi reprezentantii organelor d e ordine iar asta au vazut-o TOTI cei c e erau prezenti acolo , doar procurorii n-au dorit s a tina cont foarte multi ani d e chestia asta . Chitac….pai acest general care a facut ulterior puscarie pentru cele petrecute la Timisoara ….asta fusese numit Ministru d e Interne , atunci in Ianuarie ’90 iar cand oamenii s-au prins d e figura si-au inceput cu mitingurile si marsurile d e protest….l-au schimbat cu Doru Viorel Ursu . Nica Leon { si altii ca el } a fost arestat de catre organele d e ordine si tinut vreo trei luni la Jilava fara judecata dar pe atunci madamme Pipidi….visa la stele verzi pe pereti . Marian Munteanu….pai sti ca-n luna Martie sau aprilie la un miting ce s-a desfasurat in fata fostului CC s-a strigat din multime , iar multimea a exultat pur si simplu si- au strigat cu totii : Marian Munteanu PRESEDINTE ??? In 14 Iunie ….cine crezi matale ca a indemnat multimile { s e incerca chestia asta d e vreo luna si ceva d e fapt } s a porneasca asaltul asupra IGPR { ala d e pe calea Victoriei } iar ulterior pe baza ” experientei ” dobandite acolo , plus a armamentului { cateva TT-uri si vreo cateva pusti ….nu AK-uri !!! } sa atace sediul Securitatiii….ala dupa strada Eforie ???? Pe moment….pusesem si eu botu’ dar…cand am vazut ca aia d e la IGPR ….n-au schitzat nici macar un gest pentru a s e apara ei si institutia in sine…..mi-a mirosit rahatul in care era cat p’aci s a intru si….m-am tirat acasa . Chestia din 13….era stiuta si hotarata d e mai multa vreme . Un amic { plecat imediat dupa , in Germania ca ” refugiat politic ” } m-a sfatuit prieteneste sa ma tin deoparte deoarece ….mult nu mai dureaza . Era in 11 Iunie ! Amicul nu era ” cadru ” insa….avea neamuri ce erau….” cadre ” si primise aceleasi sfaturi pe care a binevoit in calitate de vechi si bun prieten atunci s a mi le paseze si mie insa….am fost atat d e bou incat….chiar n-am crezut ca s e mai poate !!!!! C e spune a Nicolae Vacaroiu ca , ” 80% dintre privatizari au fost ratate ” ? Dar el unde ma-sa a fost ? El cu ce se ocupa , facea curat in WC-urile d e la APACA ???? Toata lumea care are oleaca d e cultura economica stie ca , o tara o ingenunchiezi foarte usor si daca doresti o poti face s a dispara d e pe harta lumii….distrugandu-i economia . Oare domnul Vacaroiu , mare specialist in economie sau cacaciosul ala d e Radu Vasile { asta mai era si profesor pe la ASE } , sa nu fi stiut asta ? Ma indoesc profund . Pai daca eu stiam asta….cum dracu sa n-o fi stiut ei ????? Fac ceva pe…. „Romania Libera ” { apropo , sti pentru care motiv a fost SINGURA publicatie , singurul ziar ce nu si-a schimbat numele ???? } si pe Petre Mihai Bacanu !!!!!!!!!!!!!! Eu am fost ACOLO d e la inceput si pana in 14 inclusiv ….pe 15 in schimb am ascultat d e sfatul amicului si-al nevestei si-am stat dracului la casa mea . Ma apucase brusc o pofta de miunca si de-a sta impreuna cu familia …..ceva d e groaza . Si bine am facut 😉 ! Nici azi ….nu-mi pare rau decat pentru faptul ca am pus botu’ la mult prea multe lucruri , am fost manipulat la greu acolo in Piata Universitatii .

    Comentariu de Marian | martie 14, 2015 | Răspunde

    • Vom vedea cum se vor desfasura lucrurile.

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 16, 2015 | Răspunde

    • De ce a fost redeschis acum acest dosar?
      Au trecut 25 de ani. Probabil ca se poate spune adevarul asa incat sa-l cunoasca toata lumea. Spui ca nu mai sunt probe? Pana acum au fost? Trebuie sa stim ce s-a intamplat! Deci in urma cu 5 ani, pe vremea lui Basescu erau probele?! 🙂

      Eu n-as crede ca nu sunt probe… Stii ce e straniu? Sau poate ca ni se pare noua straniu… In toata treaba asta cu Mineriada din 13-15 iunie ’90, dar nu numai, e un secret care n-a fost dezvaluit niciodata, cel putin asa par a sta lucrurile, ceea ce, date find consecintele deloc faste ale Mineriadelor, nu e deloc moral ca nu s-a spus adevarul. De aceea ar trebui sa stim ce s-a intamplat cu adevarat.

      Ca lumea a votat atunci cu Iliescu, cu FSN, nu-i lucru de mirare. FSN era fostul partid comunist, avea organizarea, logistica necesara, inclusiv Televiziunea. Partidele istorice de abia atunci incepeau sa se injghebe si de aceea nu e de mirare nu numai ca au pierdut, dar ca au pierdut la o diferenta asa de mare.

      Dupa parerea mea, atunci, in ’90, nici nu s-a vrut, adica elitele fostului PCR, esaloanele 2-3, si apoi elemente active si influente, chiar foarte influente, din fosta Securitate, n-au avut interesul ca sa castige, spre exemplu, PNTCD sau PNL alegerile. Si mai era si o problema de ordin moral: de pilda PNTCD e limpede ca nu putea atunci – Coposu n-ar fi admis asta!! – sa colaboreze cu elemente active ale fostei Securitati sau al fostului PCR: totusi nu poti colabora cu cei care pana mai ieri iti erau calai… Dar, cum spuneam si in postare, fosti comunisti si securisti nu au avut atunci interesul sa sustina partidele istorice, nici macar PSDR-ul lui Cunescu!! Ei s-au grupat mai toti in FSN, continuatorul fostului PCR. Iar Iliescu, la momentul respectiv, atunci in iunie ’90, nu stia exact, nu ii era clar cum va juca Moscova, ce doreste Kremlinul cu adevarat.

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 16, 2015 | Răspunde

    • @Marian
      Deci sa inteleg ca esti sceptic: nu mai sunt probe, deci totul s-a musamalizat si nimeni nu mai stie adevarul. Asta vrei sa spui, nu?
      Pai, daca ar fi asa cum zici, daca lucrurile ar sta asa cum zici, nu cumva, oare, pana in ziua de azi mai sunt oameni care nu doresc aflarea adevarului?

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 17, 2015 | Răspunde

  3. Omule….dumitale nu-ti pute nimic la chestiile astea cu , arestarile televizate la ore de maxima audientza ? Nu crezi ca d e fapt este praf in ochii fraierilor , nu crezi ca-s petarde d e fum menite sa-i prosteasca pe ….prosti ??? Mie-mi si pute si pe d easupra cred cu toata fiintza mea ca-i vorba despre petarde d e fum menite s a abata atentia { nu a ” opiniei publice” din Romania , asta chiar nu conteaza } d e la adevaratele tunuri ce se pregatesc , d e la adevaratii vinovati pe care vad ca…d e prin 2012 nu i-a deranjat nimeni nici macar cu respiratia ? Elena Udrea , Bica , Marean vanghelie sau oana Mizil , Monica Iacob Ritzi si care-or mai fi ….astea-s PETARDE !!!

    Comentariu de Marian | martie 14, 2015 | Răspunde

    • De ce crezi ca-s petarde? Care ar fi „adevaratele tunuri”?

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 16, 2015 | Răspunde

  4. Pai ….adevaratele tunuri ar fi ca despre Basescu Traian nu s e mai pomeneste nimic , despre Alina Bica….este foarte posibil ca maine poimaine sa fie ” incarcerata ” la domiciliu despre Ioana Basescu si aia care-au ajutat-o sa ia un milion d e Euro fara nici o garantie ….nema , nema . Tot asa ….parca-o vad pe Elena Udrea condamnatata cu suspendare si tot ce va avea de facut cate zile va mai avea ….va fi s a pape gologanii ! Vosganian , Johannis , Blaga , Berceanu , Videanu si alte zeci ca si ei ….daca astia nu vor fi exonerati d e orice raspundere …sa ma dai cu huideo pe unde ma vei vedea ! L-au bagat la inaintare pe cacaciosul asta de Iliescu….stiind precis ca la varsta pe care-o are….probabil va face vreo trei zile d e inchisoare , si bazandu-se ca odata ce le fluturi boilor capa rosie prin fatza ochilor ….acestia s e vor comporta precum taurii . Poate rudele alora morti in mineriada dar altminteri…ma cam indoiesc d e faptul ca mai stie careva ce-a fost CU ADEVARAT , in 13-15 Iunie 1990 . D-aia ziceam ca-i vorba despre petarde .

    Comentariu de Marian | martie 16, 2015 | Răspunde

    • Noi, „golanii” din PU STIM ce fost. O bataie proletara data golanilor de studenti si ‘telectuali, orchestrata de Ilici cu gashca. Ptr mortii de atunci n-a fost vinovat nimeni. Nici macar aia care au aparut in imaginile televizate giomagind un student de l-au lasat cu sechele pe viata. Iliescu este vinovat, la un loc cu tot guvernul de atunci, fara sa-l uitam pe baselu care a pus la dispozitia „minunatilor mineri” garnituri speciale, si carora ultrior le-a multumit ptr ajutorul oferit la instaurarea ordinii „democratice”. Pai asa a facut si colectivizarea tov ilici.
      Acum??? Dar pana acum ce au pazit? Si daca se constata ca s-a musamilzat atunci, nu-i baga si pe judecatorii de atunci la zdup?
      Stati calmi, ca nu se va afla nimic. Cum zice si Marian, praf in ochii prostilor.
      A INCEPUT CAMPANIA ELECTORALA!!! Ce este asa greu de inteles.
      Hai ca mi-ati „perturbat mini-vacanta” . Dar iar n-am putut sa ma abtin (ca scorpionul :))sa nu comentez la mineriada, nu de alta dar am si acum semne si imi aduc aminte de ea la fiecare schimbare de anotimp. Dar atunci „m-am batut singur”, ca n-am dovezi. Nu le stiu nici numele, si nici n-a filmat cineva „intamplator” escapada, ca la Paris.

      Comentariu de Rica Venturiano | martie 16, 2015 | Răspunde

      • @Rica
        Ce te face sa crezi ca Iliescu a adus minierii in Bucuresti, ca el ar fi ordonat sa vina minierii?

        De ce te intreb? Sigur, chestiunea e mult vehiculata in spatiul public, se tot discuta, ceea ce e foarte bine. Dar care sunt argumentele (tale), de ce crezi ca Iliescu i-ar fi adus? Care ar fi fost interesul lui, pentru ca el a iesit foarte șifonat din chestia asta, inclusiv Guvernul. Foarte prost a iesit! Asa ca… de ce…?

        Comentariu de Motanul Incaltat | martie 16, 2015

      • Motane, tu glumesti cand ma intrebi asta? Da nu glumesti, atunci avem o problema. Dar refuz s-o discut cu tine din vacanta. Chiar am reusit sa trec peste acel moment, nu sa-l uit, asa ca …. salutari de pe plaja de aici.

        Comentariu de Rica Venturiano | martie 17, 2015

      • @Rica
        Deloc!
        Te-am intrebat pentru ca raspunsul tau nu aduce argumente. De fapt, sa-ti spun ceva, nu prea imi place cum se discuta de catre unii. Raspunsul tau a fost in stilul unor astfel de discutii din care reiese ca doar Iliescu si Basescu sunt responsabili pentru Mineriada din iunie ’90 si cu asta basta. Restul si-ar fi recapatat, cu o asemenea concluzie, linistea si bucuria sufleteasca! Pentru ca totul se reduce doar la Iliescu si Basescu, care ar trebui, nu-i asa, condamnati si s-a rezolvat toata chestiunea. Or, punctul asta de vedere se aseamana foarte bine cu ceea ce i s-a intamplat lui Ceausescu: un simulacru de proces. „Noi, “golanii” din PU STIM ce fost” – asa „au stiut” si aceia care au iesit in strada la Revolutie si nici pana azi nu se cunoaste adevarul pentru ca nu exista interes sa se spuna odata! In schimb Ceausescu s-a ales cu un simulacru de proces. Am inteles: si lui Iliescu, si lui Basescu li se pregateste (sau li s-ar pregati) acelasi lucru. Insa ideea este sau ar trebui sa fie alta: sa se afle si sa se spuna adevarul despre aceste lucruri indimenticabile – Revolutia, Mineriadele – si sa se judece corect lucrurile, conform principiilor statului de drept, nu prin procese politice si facutul cu ochiul. Pentru ca atunci chiar avem o problema! Si inca una mare, as zice eu…

        Pe de alta parte, daca admitem, asa cum sustii tu si Marian, ca nu se va afla nimic – si asta dupa 25 de ani – atunci rezulta ca inca mai sunt oameni care ar avea ceva de pierdut de pe urma aflarii adevarului. La fel si cu Revolutia, cu adevarul despre Revolutie. Eu sper ca totusi se va afla adevarul, ca va exista bunavointa in acest sens, ca sa se afle.

        Interesant este ca Traian Basescu nici nu era ministrul Transporturilor atunci, in Guvernul Petre Roman (1): era doar subsecretar de stat la Transporturi. A fost numit ministru Transporturilor in Guvernul Petre Roman (2), in perioada: 30 aprilie 1991 – 16 octombrie 1991. In schimb uite-te si tu cine era ministrul Transporturilor atunci: Corneliu Burada, in perioada: 2 ianuarie – 28 iunie 1990. Iata ce afirma Basescu:
        Ziare.com

        Basescu: Nu eram ministru al Transporturilor la mineriada, nu mai mintiti! (Video)

        Se arata, printre altele, ca:

        „”Au fost multi jurnalisti, politicieni si internauti care au afirmat ca motivatia mea de a inchide dosarul mineriadei este legata de faptul ca, fiind ministru al Transporturilor, as fi pus la dispozitia minerilor trenurile cu care au venit la Bucuresti. Nimic mai neadevarat.

        La acea vreme indeplineam functia de Inspector Sef al Navigatiei Civile, imi desfasuram activitatea la Constanta si nu aveam nici o legatura cu transporturile feroviare.
        Va rog, nu va lasati manipulati de propagandisti ai minciunii”, a postat pe Facebook Traian Basescu.”

        De asemenea iata un alt articol de data aceasta de pe blogul lui Victor Roncea:

        Când va fi inculpat Adrian Sârbu şi pentru crimele pe care le-a organizat în iunie 1990, ca şef de cabinet al lui Petre Roman? Doi generali SRI (r) oferă date concrete. EXCLUSIV Ziaristi Online

        Se arata, printre altele, ca:

        „Ziaristi Online:

        Adrian Sârbu a fost arestat pentru ce ştia că face orice ziarist din România. Pe când va fi inculpat însă şi pentru terorism şi crimă?

        De peste doua decenii, Adrian Sarbu practica spalarea de bani si evaziunea fiscala. Orice simplu ziarist din Romania cunostea acest fapt. Daca Sarbu nu ar fi beneficiat insa de protectia tuturor guvernarilor de pana acum, ar fi putut fi arestat cand si-a inceput activitatea infractionala care avea sa-l transforme in milionar si factor de influenta al vietii politice din Romania, cat si principal agent distructiv al moralei si valorilor nationale, prin intermediul fostului sau post de televiziune, ProTv. De asemenea, daca nu ar fi beneficiat de protectia presedintilor-mafioti Iliescu, Constantinescu si Basescu, manipulatorul Sarbu ar fi putut fi arestat si inchis, de 25 de ani, si pentru tentativa de atentat terorist si complicitate la crima. Despre ce este vorba? Conform marturiilor din Dosarul Mineriade din 1990, Adrian Sarbu, pe atunci seful de cabinet al primului-ministru Petre Roman, a pus minerilor la dispozitie 20 de garnituri de tren si 11 autocare pentru a veni in Capitala. In cursul diminetii de 11 iunie 1990, Bogdan Patrascu, deputat FSN de Dambovita, secretarul Camerei deputatilor si secretar general FSN, a fost informat de Adrian Sarbu ca la Guvern s-a luat hotararea de evacuare a Pietii Universitatii si a fost solicitat pentru a-si acorda tot sprijinul necesar. Pe 11 iunie avusese loc, sub conducerea lui Ion Iliescu, o sedinta secreta cu sefii structurilor de forta in vederea “curatirii” Pietei Universitatii, in care se mai aflau protestatari in greva foamei si manifestanti anti-comunisti. La intrunirea desfasurata la Palatul Scrovistea au participat primvice-premierul Gelu Voican Voiculescu, ministrul de Interne, generalul Mihai Chitac, seful Inspectoratului General al Politiei, generalul Corneliu Diamandescu, generalul Vasile Ionel, consilier al lui Ion Iliescu, suspectat de apartenenta la GRU, seful SRI, Virgil Magureanu, ministrul Apararii , generalul Victor Atanasie Stanculescu, (care ulterior a decolat spre Geneva, preferand sa nu fie in tara la momentul operatiunii), s.a. In urma acestei sedinte, conform unui Raport asupra Dosarului, vazut si citat de BBC, Adrian Sarbu i-a telefonat ministrului de atunci al Transporturilor, Corneliu Burada, pentru a-i cere sa asigure transportul minerilor cat si al unor “colective ale oamenilor muncii” trimise de FSN Galati. Ministrul i-a raspuns ca e nevoie de o comanda speciala, care in cele din urma a fost facuta. Atrocitatile comise de mineri in iunie 1990 s-au soldat cu sase morti, oficial, in realitate cateva zeci, si sute de raniti si arestati ilegal, maltratati bestial. Insa pe langa faptul ca Sarbu a fost un organizator al represiunii din iunie 1990, el ar trebui cercetat si pentru propria-i tentativa de asasinare in masa printr-un act terorist, respectiv aruncarea in aer a balconului Universitatii prin plasarea unei masini-capcana incarcata cu exploziv. In parte, planul sau a fost realizat, ancheta dovedind ulterior ca autobuzele Ministerului de Interne au fost incendiate, in timpul interventiei din Piata Universitatii din 13 iunie 1990, dinspre partea ocupata de fortele de politie, alte distrugeri similare din centrul orasului si de la TVR justificand apoi pentru FSN chemarea minerilor. Ideea lui Sarbu urma sa fie pusa in practica de un cadru militar reactivat in decembrie 1989 de agentul GRU Nicolae Militaru, un anume Ilie Dragoi, supranumit “generalul rosu”, care ulterior a devenit consilier parlamentar. Portalul Ziaristi Online a publicat in premiera o informare pe aceasta tema facuta de doi generali SRI (r), Adrian Barbulescu si Aurel Rogojan, in cadrul unui interviu aparut si in revista “Vitralii”, a veteranilor serviciilor secrete romanesti.

        Integral la: Tentativa de atentat terorist din Piata Universitatii

        Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.
        De unde se vede complexitatea lucrurilor…

        Comentariu de Motanul Incaltat | martie 17, 2015

    • @Marian
      Deci sa inteleg ca „adevaratele tunuri” ar fi, in opinia ta, numai despre Basescu…

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 17, 2015 | Răspunde

  5. Omule….Rica Venturiano are o vorba : ” Aceeasi Marie cu alta palarie ” ! EI bine ….de data asta s-a schimbat Maria ….” palaria ” insa este aceeasi . S-a avut grije sa fie pastrata ” palaria ” pentru a nu exista dubii in privinta intentiilor teutonului . Da …..eu personal sunt de acord cu faptul ca Piata Univesitatii devenise un focar d e infectie , devenise ditr-o pata d e culoare , dintr-o Agora bucuresteana un loc unde se facea inclusiv trafic de droguri , crede-ma ca stiu c e spun . Fireste ma refer la cele c e se intampla acolo noaptea ….dupa ora 21-22 cand cei mai multi dintre participanti s e retrageau spre casele lor . Asta plus tiganii care mirosisera posibilitatea castigului si isi facusera aparitia cu gratare si floricele calde plus ” fetitze ” pentru ….protestatari facusera ca miscarea Piata Universitatii sa s e raceasca . Oamenii firsesera suficient in suc propriu { vorba lui Ion Iliescu } si….s e cam saturasera . Deja in 13 Iunie erau din c e in ce mai putini iar daca-i mai lasau cateva zile , probabil ca s-ar fi terminat tot balciul . Chiar nu era necesara acea izbucnire d e violenta decat daca….” organele ” ce fusesera umilite in toata cea perioada din 22 decembrie si pana in 13 Iunie nu si-au dorit luarea revansei . Adevaratele tunuri ce vor fi date d e acum inainte….fireste ca nu ma refer doar la Basescu { in opinia mea asta trebuia ca din 23 Decembrie d e cand a ajuns neamtul la Cotroceni sa fi fost deja agatzat ….de gat fireste } si daca ai binevoit s a observi le-am si pomenit numele unora , adevaratele tunuri vor consta in faptul ca toate gioarsele astea ce se plimba incatusate prin fatza camerelor d e luat vederi …..toti astia vor ramane cu banii adica o suma ce ne-ar permite sa returnam inprumutul luat d e la FMI fara sa clipim macar si ne-ar si ramane suficienti bani pentru a recladii tot ce-au distrus nemernicii astia !!! Motane….zi-mi si mie mon cher sa-ti traiasca familia matale 😉 , cum este posibil ca noua , noua statului Roman s a ne fie impus de catre UE sa inchidem minele d e carbuni , sa inchidem exploatarile d e carbune { alea pe care le mai avem } si s a renuntzam la folosirea carbunelui fosil in producerea d e energie la centralele termice pe carbune iar aia din SIlezia , aia extrag { iar nemtiii il folosesc in draci } carbune si….dau si la altii ?! Cum dracu d e nici o mina , nici o e xploatare carbonifera din Franta , Germania , Marea Britanie ….sau Polonia n-a fost inchisa , n-a fost interzisa folosirea carbunelui pe nicaieri….doar la noi da ????? Astea-s ” tunurile ” la care faceam referire . Romania va fi distrusa mai devreme sau mai tarziu si….asta e !

    Comentariu de Marian | martie 17, 2015 | Răspunde

    • @Marian
      Deci zici asa:

      „Da …..eu personal sunt de acord cu faptul ca Piata Univesitatii devenise un focar d e infectie , devenise ditr-o pata d e culoare , dintr-o Agora bucuresteana un loc unde se facea inclusiv trafic de droguri , crede-ma ca stiu c e spun . Fireste ma refer la cele c e se intampla acolo noaptea ….dupa ora 21-22 cand cei mai multi dintre participanti s e retrageau spre casele lor . Asta plus tiganii care mirosisera posibilitatea castigului si isi facusera aparitia cu gratare si floricele calde plus ” fetitze ” pentru ….protestatari facusera ca miscarea Piata Universitatii sa s e raceasca . Oamenii firsesera suficient in suc propriu { vorba lui Ion Iliescu } si….s e cam saturasera . Deja in 13 Iunie erau din c e in ce mai putini iar daca-i mai lasau cateva zile , probabil ca s-ar fi terminat tot balciul . Chiar nu era necesara acea izbucnire d e violenta decat daca….” organele ” ce fusesera umilite in toata cea perioada din 22 decembrie si pana in 13 Iunie nu si-au dorit luarea revansei .”

      Si pentru asta trebuia sa vina minierii? „”Organele” ce fusesera umilite” ce „revansa” sa-si ia? Daca e vorba de Securitate/SRI, e clar ca erau acolo, in Piata, printre protestatari, nu?

      Cine ne impune noua inchiderea minelor? Poate ai citit articolul acesta din Capital :

      Ajutor de stat pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive

      Se arata ca:

      Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, alocarea unui ajutor de stat în sumă de 143,475 milioane de lei în 2015 pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului – SA Petroşani.

      Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

      Din suma totală de 143,475 milioane de lei, se acordă 93,3 milioane lei pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă, sumă destinată acoperirii pierderilor aferente producției curente. Diferența, respectiv 50,1 milioane lei, este alocată pentru plățile compensatorii (25,85 milioane lei) și pentru lucrări de închidere a minelor (24,3 milioane lei).

      Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri monitorizează nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel încât prețul cărbunelui livrat de unitățile producătoare care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât prețul cărbunelui de calitate similară provenit din terțe state.

      Măsura aprobată de Guvern este în conformitate cu Decizia 2010/787/UE a Consiliului din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive și cu Decizia Comisiei Europene nr. C (2012) 1.020/final, prin care Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fonduri publice un ajutor de stat de 1.169 milioane lei în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cele trei unități deținute de Compania Națională a Huilei S.A Petroșani, în perioada 2011-2018.

      În urma analizei situației tehnico-economice din Compania Națională a Huilei S.A. Petroșani, s-a stabilit că Exploatările miniere Petrila, Paroșeni și Uricani vor fi închise în perioada 2011-2018, fiind întocmite Planul de închidere și documentația de finanțare a costurilor de închidere.”

      Decizia UE se refera la ajutorul de stat. Iar cand dupa ultima Mineriada s-au dat acele salarii compensatorii si au inceput sa se inchida minele, Romania nu era in UE. Gresesc? In general vorbind, UE nu iti impune si nici nu poate sa-ti impuna inchiderea minelor. Gandeste-te ca mai avem inca atatea companii de stat nerentabile, necompetitive. Spre exemplu Oltchim, care, din cate am inteles chiar din ce spune premierul, este inca in insolventa. Deci daca sunt necompetitive…

      Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 17, 2015 | Răspunde

      • Da ” pentru asta trebuiau s a vina minerii ” fireste insa ca puteau venii si….aia d e la IMGB cum au si facut-o insa….” organele ” au vazut ca n-a tinut figura si….i-au ales pe amaratii aia , pe accei oameni abutizatzi….acei oameni transformati in brute din cauza meseriei lor extrem de periculoase { doar cine n-a coborat in viata lui intr-o mina nu stie in ce fel te transforma acel subteran } si care n-aveau timp sa priveasca la televizor sau sa citeasca ziarele si nici macar capacitatea de-a discerne adevarul d e minciuna n-o mai aveau . De aceea am spus ca ” Miron Cozma ar fi trebuit condamnat PE VIATA ” deoarece el ca lider sindical , el vazand posibilitatea de-a devenii un NUME { si chiar a fost un nume pentru vreo cativa ani } i-a zapacit p’aia d e i-a carat aici …sa faca ordine printre cei ce ” nu lasau guvernul sa lucre ” ! Parca ti-am mai spus dar aia d e pe la Piata Rahova , aia iesisera inarmati cu topoare , bate iar unii….aveau si niscai trancanuri in asteptarea sosirii minerilor care ajunsesera de la Piata Universitatii inclusiv la Piata Sudului….in Berceni . Iti dai seama , realizezi ce s-ar fi intamplat daca cele doua mase d e oameni inarmati s-ar fi ciocnit intre ele ??? Pentru asta Ion Iliescu ….ar trebuii condamnat pe viata desi-i cam tarziu ! Repet { nu ma laud si nu fabulez } am fost unul dintre sutele de oameni ce-au ocupat Piata Universitatii si chiar stiu c e s-a intamplat acolo . Nu gresesti absolut deloc , dimpotriva esti naiv daca-ti inchipui ca aceasta chestiune n-a fost trecuta in acel plan ce conditiona aderarea Romaniei la UE . C e frumos arata cand este scrisa aceasta fraza ” UE nu impune si nu poate impune” etc. Problema este ca …nu mai tine figura . Stiu si aia din clasele pregatitoare faptul ca , aceste lucruri nu sant inscrise in vreun tratat ….aceste lucruri sant spuse prin viu grai , sant sugerate iar daca dupa asta mai doresti aderare….. Cam la fel cum a fost si cu acel contract cu Bechtel care-a fost secretizat de ochii publicului d e parce aia ar fi facut contract sa fac a baze pentru OZN-uri . OLTCHIM este necompetitiv ? A fost vreodata in conditiile in care exporta in trei sferturi din Europa produsele sale ? Dar OLTCHIM era legat ombilical d e AZOMURES iar astia ….au fost vanduti pe nimic unora ce….l-au facut praf . CFR-ul bunaoara …era necompetitiv ? Cum dracu sa fie necompetitiv caci s e stie faptul ca , dupa transporturile navale , cele pe calea ferata sant cele mai ieftine . Cine oare a fost cel ce-a spart acest mamuth numit CFR in trei sau chiar patru entitati distincte aducandu-l astfel la faliment ?????? Tin minte cand au inceput astia s a inchida minele iar minerii luau nu stiu cate salarii compensatorii plus ajutoare de somaj iar daca doreau , puteau opta pentru a lua toti banii intr-o singura transha . SI-au cumoparat televizoare color si le-au pus inclusiv pe balcoane { dac a veau a sa ceva } si-au cumparat antene prin satelit si….au impanzit carciumile fara sa realizeze ca banii s e devalorizau d e la o zi la alta iar banii pe care-i dadeau azi pe un televizor vor ajunge maine sa poti cumpara doar o paine . Ti-aduci aminte cand au pornit minerii revoltati { cand si-au dat seama in ce cursa picasera } spre Bucuresti ? Radu Vasile a fost cel c e i-a potolit cu vrajelile lui { la asta era bun } pana au reusit sa-l agatze pe Cozma dupa aia , s-au linistit si minerii ceillati mai ales dupa ce-a fost pornita acea campanie d e denigrare a lui Miron Cozma si-a altor doi ” locotenenti ” ai sai , campanie in care erau aratate sumele d e bani pe care le cheltuiau astia ….iar ceea ce prezenta pe a tunci presa chiar nu era propaganda , chiar nu era manipulare era adevarul, cel putin in cazul lui Cozma . Premierul….premierul vorbeste gura fara el . Daca ar fi spus intreg adevarul , chiar n-ar fi fost rau insa cu jumatati d e adevar…cine dracu mai sta sa-i discearna minciunile ? SI bine ca mi-adusei aminte…industria siderurgica romaneasca ….si aia era necompetitiva ? Aia d e la Combinatul din Galati….si aia erau necompetitivi ? Aia d e la ” Republica ” , d ela tevi sudate care fabricau { singurii din Europa } acele coloane ce sant folosite la forare in industria petrolului….aia erau tot asa necompetitivi ? Am fost pe-acolo in urma cu vreo sase ani , cautam o firma ce angaja lacatusi si ce mi-a fost dat sa vad …. IMGB nu era competitiv ? Dar asi putea tasta pana poimaine nume d e intreprinderi ce doar un tampit , un imbecil notoriu , ar fi putut sa afirme despre ele ca-s necompetitive . Un tampit sau….un cointeresat . Nu-ti ziceam mai nu stiu cand ca….TOTI acei ce-au a vut functii d e raspundere in vreun guvern al Romaniei din ’90 incoace ar trebuii sa zaca deja dupa gratii….iar asta in cel mai bun caz ? SI bine ca mi-adusei aminte : si industria de aluminiu …si aceea era necompetitiva , aud ???????????

        Comentariu de Marian | martie 17, 2015

      • @Marian
        Da, dar zice-se ca au fost strecurati de mult securisti pe acolo, printre minieri, si nu putini…

        Zici asa:

        „Nu gresesti absolut deloc , dimpotriva esti naiv daca-ti inchipui ca aceasta chestiune n-a fost trecuta in acel plan ce conditiona aderarea Romaniei la UE . C e frumos arata cand este scrisa aceasta fraza ” UE nu impune si nu poate impune” etc. Problema este ca …nu mai tine figura . Stiu si aia din clasele pregatitoare faptul ca , aceste lucruri nu sant inscrise in vreun tratat ….aceste lucruri sant spuse prin viu grai , sant sugerate iar daca dupa asta mai doresti aderare….. Cam la fel cum a fost si cu acel contract cu Bechtel care-a fost secretizat de ochii publicului d e parce aia ar fi facut contract sa fac a baze pentru OZN-uri . „

        Daca ceva nu e in Tratatul de aderare sau in Tratatele Uniunii Europene, cum ar fi cel actual de la Lisabona, dar ti se cere ceva de catre UE ce contravine acestor Tratate, pe tine la ce te duce cu gandul un lucru ca asta? La ceva ilegal, nu? La coruptie!
        Si atunci ori a fost vorba de lipsa de competitivitate si de performanta, ori a fost vorba de coruptie, ori de amandoua la un loc. Poate ai sa-mi zici ca au fost greseli. Nu exclud, e posibil sa fi fost si greseli, insa greselile se pot corecta in timp si intotdeauna se poate imbunatati, si se vede o evolutie. Or, la noi a cazut practic tot, cam tot, dupa Revolutie… Si se vede ca sunt consecinte pe termen lung, le simtitm si astazi.

        Economic vorbind, intreg sistemul economic comunist, iar aceste intreprinderi, inclusiv mineritul erau inglobate in acest sistem, nu s-a mai putut sustine. Ca sa intelegi mai bine iti recomand sa citesti acest studiu semnat de Eugen Dijmarescu:

        Prăbuşirea inevitabilă a sistemului centralizat al economiei

        O analiza buna, e de luat aminte la ce spune!

        Comentariu de Motanul Incaltat | martie 17, 2015

    • @Marian
      Iti recomand sa citesti:

      STRATEGIA INDUSTRIEI MINIERE PENTRU PERIOADA 2008-2020

      Din care spicuiesc putin:

      „Strategia de dezvoltare a industriei miniere promovată înainte de anul 1989 avea la bază conceptul autosusţinerii în asigurarea cu resurse minerale a economiei, în scopul reducerii importurilor.
      Rezultatul acesteia a constat în dezvoltarea unui sector minier mai mult decât ar fi permis potenţialul de resurse minerale solide economic exploatabile de care dispune ţara, ocupând direct peste 350.000 persoane şi indirect alte 700.000 persoane. Situaţia creată după 1989 a impus susţinerea sectorului de către stat, pentru aceasta fiind necesar un mare efort bugetar.
      În perioada 1990-2007, statul a cheltuit pentru susţinerea sectorului minier, suma de 6.156,4 milioane dolari SUA, aşa cum rezultă din tabelul 1:[…]
      La aceasta se adaugă pentru perioada respectivă şi o pierdere de exploatare în valoare de 1.729,4 milioane dolari SUA.
      […]
      Având în vedere problemele cu care se confruntă societăţile din minerit (gradul scăzut de atractivitate şi situaţia financiară şi operaţională în vechea formă organizatorică) precum şi contextul economic, pentru continuarea activităţii societăţilor din minerit,s-a impus elaborarea unor proceduri de restructurare în perioada premergătoare privatizării pentru creşterea eficienţei şi atractivităţii, aprobate prin HG nr.590/2006,proces în urma căruia companiile/societăţile naţionale din minerit aufinalizat procesele de reorganizare şi s-au luat deciziile privind sectoarele care vor rămâne în activitate şi minele care vor fi supuse închiderii pentru a se asigura criteriile necesare de performanţă. În acest sens la obiective din administrarea unui număr de 13 companii şi societăţi miniere a încetat activitatea în cursul anului 2006 iar prin H.G. nr.644/2007 încă 85 de obiective miniere au fost aprobate la închidere care se adaugă la cele 462 cu activitate sistată în perioada 1998–2006.”

      De unde se vede ca situatia nu e deloc roza din punct de vedere economic, lucru pentru care se si iau masuri de inchidere a minelor… Lucru care creeaza probleme:

      „Rezultatele acţiunilor de restructurare din această perioadă au generat o serie de noi probleme, care, în principal, sunt:
      – scăderea bruscă a economiei regiunilor miniere afectate de restructurarea sectorului;
      – amplificarea problemelor sociale în aceste regiuni;
      – amplificarea problemelor de mediu”

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 17, 2015 | Răspunde

    • Si chiar daca ni s-ar fi impus – sa presupunem – , conducatorii nostri trebuie sa faca neaparat sluj in fata celor care ne-au impus sau ne impun?

      Adica daca vine cineva la tine si vrea sa te distruga, tu ce faci? Nu reactionezi, nu faci nimic, stai linistit…? Nu e oare nefireasca o astfel de atitudine? Pentru ca nu se potriveste cu situatia si pentru ca esti atacat si trebuie sa te aperi.

      Ei, asa si in cazul nostru, pe care il dezbateam aici, in problema sectorului minier.

      Insa in momentul in care vorbim de impuneri, trebuie sa arati si documentul prin care ni se impune sau cum ni se impune ceva. Care e acel document prin care ni se impune ceva? Or, e putin probabil sa-ti impuna UE ceva care sa contravina principiilor si legislatiei sale, fara sa fie vorba de coruptie sau ceva asemanator. Ceea ce e iarasi putin probabil sa se intample, iar daca s-a intamplat ar trebui sa stim precis, iar ceea ce tine de coruptie e de competenta Justitiei…

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 17, 2015 | Răspunde

      • Daca era vorba despre adevarati conducatori , adevarati lideri….n-ar fi facut NICIODATA sluj in fatza nimanui cu orice pretz !!!! Nu uita ca Romania era SINGURA tara europeana ce n-avea datorii externe { cu exceptia unei datorii antebelice catre Suedia datorie ce-a si revendicat-o Regatul Suedez imediat dupa ’90 } si-n plus d e asta avea cateva miliarde de dollari { moneda forte a vremurilor acelea } plus niste tone de aur ….moneda forte a tuturor timpurilor la Banca Nationala . ce s-a ales din acei bani ??? Mugur Isarescu n-a iesit NICIODATA sa spuna { nici atunci cand a ocupat vremelnic fotoliul d e la Victoria } ce s-a intamplat cu banii aceeia . Iar Romania nu era si nu va fi niciodata Polonia precum liderii , politicienii romani nu vor ajunge niciodata la nivelul polonezilor . Oricum , atunci cand am vazut niste reportaje despre ce-au ajuns unele localitati miniere si locuitorii lor ….aia din Petrila , Lonea , Paroseni si altele….eu care nu beau….m-am dus la pravalia din fatza blocului , mi-am cumparat o sticla d e sampanie { sampanie pe dracu ….vin spumant toata ziua 😦 } si acolo pe loc i-am dat cep !!! Meritau cu varf si indesat minerii si familiile lor ceea ce pateau deoarece s-au crezut stapanii tarii vreme d e cateva zile ! Pentru asta chiar merita sa beau ! Lasa-ma frate cu ” e putin probabil sa-ti impuna UE ceva ” !!!! L-ai uitat pe Barosso cum facea spume laudandu-l pe Traian Basescu si regimul sau ? I-ai uitat pe aia din UE ….Comisia Europeana cum faceau DERO impotriva Romaniei dupa ce sifilitica aia de Monica Macovei { care-a mai avut inclusiv tupeul sa candideze pentru fotoliul d e la Cotroceni } acuza tentativa de lovitura d e stat de la Bucuresti ? I-ai uitat p’aia de la FMI si UE cum ” laudau ” Romania care asigurase toate masurile d e austeritate { nici o singura tara UE nu aplicase acele masuri draconice la vremea aceea } pe care le sugerau javrele astea ? Este frumos cand spui matale ” ar trebuii sa stim ” dar din nefericire intre ” AR TREBUII ” si A AVEA DREPTUL este cale lunga iar Justitia dupa cum bine sti , este legata la ochi . Unii spun ca -i legata , si de maini si de picioare ….

        Comentariu de Marian | martie 17, 2015

      • @Marian
        Sa-ti spun ceva: nu atat faptul ca am avut s-au ca n-am avut datorie conteaza. Ca asta nu intelege lumea, dar deloc! Franta nu are datorii? Germania nu are datorii? SUA nu are datorii? Romania nu a mai avut nicio datorie, mai avea in cont niste amarati de 2 miliarde $ care insemnau nimica la nivelul intregii tari si care, dupa Revolutie, s-au dus repede pe consum. Datoria pe care am avut-o a fost iarasi un rahat de datorie, fata de ce datorii au altii, de doar 11,7 miliarde $, pe care Ceausescu s-a chinuit s-o plateasca, distrugand tara prin masurile aberante de austeritate pe care le-a impus.
        Ideea e alta: nu atat datoria si nici marimea ei, ci in ce moneda e acea datorie!! Si anume: daca datoria e in moneda proprie sau in moneda straina. De exemplu, America are o datorie foarte mare, dar e in moneda proprie, in $. Asta inseamna ca datoria aceasta e datoria pe care o au americanii unii fata de altii (Paul Krugman). O asemenea datorie e mult mai usor de gestionat decat datoria in moneda straina, care inseamna datoria fata de altii si o dependenta nu numai de capitalul dar si de economia si de miscarile din economia acelor altora. Or, Romania avea o datorie in moneda straina si s-a vazut ca s-a descurcat, dar greu. Si s-a descurcat greu inclusiv datorita faptului ca gestionarea, managementul platirii acestei datorii s-a facut dupa criteriile ideologiei marxiste, a aplicat o gandire marxista, care nu e construita pe baze stiintifice, n-are legatura cu stiinta economica. Iar Ceausescu nu intelega economia.

        In legatura cu Barroso, nu uita MCV-ul. In legatura cu FMI, nu uita ca am avut un Acord cu FMI. Altminteri nu incheiem Acorduri cu FMI. Iar in legatura cu Basescu si cu ultima sa suspendare, interventia a fost nu atat pentru sustinerea lui Basescu, cat pentru respectarea statului de drept, pentru ca era o situatie de criza politica si constitutionala. Gitenstein a fost slab, s-a dovedit un slab diplomat, iar Hillary Clinton a condus de asemenea slab Departamentul de Stat, un exemplu fiind vizita de atunci a lui Philip H. Gordon in Romania, care nu trebuia sa fie interpretabila in sensul ca a venit sa-l unga pe Basescu din nou Presedinte, „amenintand cu revolverul” (cu ghilimelele de rigoare, fireste) Romania, trecand peste vointa populara. Trebuie sa recunoastem erorile din activitatea Departamentului de Stat, condus de Hillary. Ar fi trebuit sa comunice mult mai clar sensul vizitei lui Gordon: intarirea valorilor democratice in Romania si a principiilor care unesc comunitatea transatlantica. Au fost insa niste carente de comunicare. Asta nu inseamna ca, pe ansamblu, atitudinea SUA n-ar fi fost corecta. Eu am fost printre putinii, cred, care, la vremea respectiva, l-am apreciat pe Philip Gordon pentru ca a vorbit cu toata lumea, inclusiv cu membri societatii civile, cu cei din mediul de afaceri, avand o atitudine constructiva pana la urma. Chiar nu a actionat rau, desi era intr-o situatie delicata si… intreaga situatie era delicata. A dovedit tact si deschidere catre comunicare, catre dialog – se vede ca omul are experienta in diplomatie si ca e un expert in acest domeniu. Pana la urma atitudinea pe care a avut-o SUA, prin trimisul special aici, Dl. Philip Gordon, a fost una excelenta!! Te asigur ca asa este!!
        Ma intreb de ce Administratia Obama nu-l trimite pe Dl. Gordon ambasador aici…

        Comentariu de Motanul Incaltat | martie 17, 2015

  6. Fratioare….da-mi voie sa te corectez cu scuzele de rigoare ! Nu Ceausescu s-a chinuit sa plateasca datoria sau datoriile externe ale Romaniei { sau cel putin n-am aflat eu inca } ci POPORUL ROMAN IN TOTALITATEA LUI !!!!!!! Al doua corectie pe care-mi permit s-o fac este vis a vis de ….datorii . Am cazut cu totii din ’90 incoace in aceasta capcana din care nu mai putem iesii : daca n-ai datorii…nu existi ! Cum este posibil asa ceva din punctul d e vedere economic care….este la fel d e precis ca si matematica insasi deoarece economia inseamna matematica deci….precizie ? Una este s a datorezi cuiva ceva si alta-i s a nu datorezi nimanui nimic iar a sta dumneata o sti mai bine decat mine . In momentul in care esti dator….pierzi din libertati , pierzi din drepturi….pierzi din statutul tau ca tara . O tara datoare este usor de obligat { chiar daca acest lucru nu este facut fatis ca-n cazul Greciei } sa faca ceea ce doreste creditorul iar aceea s e poate numii oricum doar tara libera si independenta nu . Romania avea datorie in moneda straina { pai cine dracu accepta leii romanesti ? } dar ce sa-i faca daca aia era moneda forte a a celor vremuri ? Daca ar fi avut datoria in CHF 😉 ….dracu ne lua , nici azi n-o plateam ! Gitestein ….mai ti minte ca aici la dumneata pe blog al injuram pe acest dealer de tractoare devenit ambasador si….trimes la post in Romania ?Departamentul d e Stat american a facut multe ” erori ” si nu doar sub ” conducerea inteleapta „a lui Hillary Clinton iar acele erori s-au razbunat pe noi in primul rand . Iar te contrazic ! Philip Gordon….a venit , a vazut si-a plecat . Faptul ca i-a mangaiat pe cap pe aia de la patronate , pe aia d e la ” societatea civila ” { care ….societate civila ? } si i-a laudat asta fac e parte din manualul incepatorului in diplomatie . Asta seamana al dracului d e bine cu….acele margele si oglinjoare pe care europenii ce descoperisera America le-au oferit bastinasilor odata cu variola . Nu stiu sigur daca avem un ambasador al SUA aici ….daca SUA si-a trimes deja vreun tip la Ambasada sa din Romania insa oricine ar venii , daca va fi numit in bataie d e joc ca-n cazul aluia d e era gay declarat sau a lui Gitestein….mai bine lipsa . In Germania si-n oricare tara { tara serioasa fireste } a UE sau Rusia ….nici macar in gluma SUA , nu si-ar fi permis o chestia dintr-astea , o gluma proasta de acest gen . Si nu uita rogu-te : la al doilea mandat Basescu a fost sprijinit fatis d e americani…orice ai spune dumneata incercand sa ma convingi de contrariu ! Nici cu arestarile astea pe banda rulanta ce au loc de ceva vreme la noi in Romania nu-s convins ca n-au loc la sugestia ….” licuriciului ” !

    Comentariu de Marian | martie 18, 2015 | Răspunde

    • Fratioare 😉 , cred ca faci niste confuzii… 🙂
      Ideea de a nu datora nimanui nimic a fost asimilata in ceausism unei autarhii. Adica unei stari de autoizolare economica a unui stat. Or, chiar Ceausescu isi dadea seama ca lucrul asta e imposibil, ca lucrurile nu pot merge asa. Se spunea ca s-a dus in Iran si pentru faptul de a face o banca in comun cu Iranul. Chiar el avea ideea, daca nu ma insel, unei banci care sa crediteze economiile in curs de dezvoltare. Functia unei banci este si aceea de a credita, iar fara creditare o economie nu poate sa functioneze. Problema ar fi o politica monetara adecvata. Ceausescu a fost prins in dilema asta: intre o autarhie si nevoia de finantare. Acum citeste (din nou, ca sper ca l-ai citit) studiul lui Eugen Dijmarescu, care arata printre altele:

      „Dar clopotele îngropării apropiate a sistemului economiei de comandă au început să bată cu ritmicitatea implacabilă a cronometrului în 1986, anul Big Bang-ului principalelor trei pieţe de capital ale lumii, New York, Londra şi Tokyo, pe care dereglementarea a făcut posibilă tranzacţionarea titlurilor de valoare cotinuu 24 de ore cu efecte de corelare iminentăa preţurilor activelor şi consolidarea unei competitivităţi a companiilor şi produselor lor fără precedent şi de durată. Se deschidea era globalizării pentru care economiile de comandă nu pregătiseră nici o suprastructură funcţională. În schimb, valoarea capitalizării pe principalele burse ale lumii s-a dublat în numai patru ani ajungând la cca 8.000 miliarde dolari în 1988. În acelaşi an, PIB-ul Europei centrale şi de est abia atingea 329,3 miliarde dolari, fiind de peste 24 ori mai mic.”

      Deci retine: „valoarea capitalizării pe principalele burse ale lumii s-a dublat în numai patru ani ajungând la cca 8.000 miliarde dolari în 1988” pe cand in acelasi an: „PIB-ul Europei centrale şi de est abia atingea 329,3 miliarde dolari, fiind de peste 24 ori mai mic„. Scuza-ma te rog, dar intelegi despre ce vorbim noi aici? Deci PIB-ul Europei Centrale si de Est, deci toata Europa Centrala si de Est!!!, era de peste 24 ori mai mic!!! Observa ce spune despre economia Vestului: „consolidarea unei competitivităţi a companiilor şi produselor lor fără precedent şi de durată„. Or, noi si acuma stam catastrofal la capitolul competitivitate si performanta!! Tu intelegi gravitatea ingrozitoare a acestui lucru? Scuza-ma ca te intreb asa… Recunosc, nu e prea elegant. Dar… mie mi se pare ca nimeni nu intelege… Iata de ce erau necesare privatizari reusite, facute onest! Tocmai pentru a putea atrage capital strain si a relansa economia romaneasca, pentru a-i asigura un viitor solid pe termen lung. Tocmai pentru a putea sa reziste in bune conditiuni si la socuri economice puternice, dar cu impact negativ, cum sunt crizele economice.

      In legatura cu „sugestia „licuriciului””, sa-ti spun ceva. Sa presupunem ca e asa. Daca noi am avea o democratie autentica, solida, puternica, matura n-ar mai fi la „sugestia „licuriciului””. Problema atunci ar fi ce facem noi sa avem o astfel de democratie: autentica, solida, puternica, matura. Or, noi am mers pe varianta, daca iti mai amintesti, a unei „democratii originale”. Or, „democratiile originale”, mai patate asa de coruptie, merg pe varianta sugestiilor de la diversi „licurici”, care platesc mai bine anumite persoane, servind, nu-i asa, anumite interese „private”.

      In legatura cu ambasadorul, am inteles ca SUA va trimite la noi un diplomat de cariera.

      Comentariu de Motanul Incaltat | martie 20, 2015 | Răspunde

  7. […] Mineriada din iunie ’90 am scris aici. Insa lucrul ciudat care se intampla este clasarea dosarului […]

    Pingback de Revolutie si Mineriade… « Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.