Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre candidatul PSD la alegerile prezidentiale

Mie mi se pare potrivit ca un partid mare sa aiba si un candidat mare la alegerile prezidentiale. Un candidat mare ar insemna, in primul rand, un candidat care sa aiba sanse reale de a castiga alegerile. Din punctul asta de vedere – referitor la PSD – un candidat mare a fost Ion Iliescu. El a si castigat alegerile prezidentiale, a fost de doua ori Presedintele tarii. Venind mai aproape de zilele noastre, un candidat mare il putem socoti si pe Victor Ponta care, e adevarat, a pierdut alegerile din 2014, dar le-a pierdut onorabil. Totusi, sa obtii 45,56% din voturi e un rezultat onorabil, desi a pierdut alegerile. De observat ca la alegerile prezidentiale trecute, in primul tur de scrutin, procentele serioase, ca sa zic asa, cu doua cifre, le-au avut Iohannis si Ponta. Restul candidatilor au avut sub 6%.

Despre alegerile prezidentiale din anul acesta putem citi aici si aici. Avem sondajele de opinie, cum e cel al IMAS, care a dat procentele cele mai apropiate de rezultatul final al alegerilor europarlamentare din anul acesta. Deci sa vedem ce spune IMAS-ul in legatura cu alegerile prezidentiale care vor avea loc peste cateva luni:

– Sondaj 7-26 iunie 2019:

Iohannis: 42,4%

Tariceanu: 15,5%

Ponta: 14,1%

Cretu:  –

Ciolos: 12,7%

Barna: 5,3%

Dancila: 6,7%

Tomac: 1,6%

Kelemen: 1,8%

– Sondaj 2-20 mai 2019:

Iohannis: 43,5%

Tariceanu: 19,8%

Ponta: 11,6%

Cretu:  –

Ciolos: 13%

Barna: 1,9%

Dancila: –

Tomac: 2,1%

Kelemen: 1,2%

Deci la PSD, presedintele partidului nu poate sa scoata decat 6,7%!! Gabriela Vranceanu-Firea a fost singura care, masurata in sondaje in 2017, ar fi putut sa-i puna probleme reale lui Iohannis, dar s-a imbolnavit brusc si in locul dansei candideaza sotul dumneaei, insolitul Florentin Pandele, cu ZERO sanse reale. Ea, de altfel, a si spus ca nu doreste sa candideze la prezidentiale.  De la PSD am inteles ca si-au mai anuntat intentia de a candida personalitati „marcante” precum Liviu Plesoianu, Serban Nicolae, Eugen Orlando Teodorovici, Mihai Fifor… Or, e de presupus ca toti acestia la un loc greu de spus daca vor face macar 10%!!

Alegerile acestea sunt preconizate a se desfasura in perioada 10-24 noiembrie 2019. Si pana acum PSD, cel mai mare partid din Romania, nu are un candidat cu sanse reale de a intra in al doilea tur de scrutin. Si daca ar fi numai asta, dar e foarte probabil, la cum stau lucrurile, sa piarda rusinos in primul tur.

E de contemplat situatia ciudata in care e acest partid, PSD, care a reusit sa castige stralucit alegerile legislative din 2016 cu un procent de invidiat: 45,48%!!!

Trebuie spus lucrurilor pe nume: ei nu au, practic, un candidat pana acum. La Congresul PSD tinut zilele acestea s-a fundamentat noua conducere in tripleta Dancila – Teodorovici – Fifor. Totusi, eu stau si ma intreb daca au facut o analiza serioasa a situatiei partidului. Pentru ca e inadmisibil pentru un partid de talia PSD sa nu aiba pana acum un candidat (evident, unul serios, la un asemenea candidat ma refer) si scorurile celor masurati in sondaje, fie ca a fost vorba de Dragnea, fie ca sondajele au luat-o in calcul pe Viorica Dancila, sa fie necorespunzatoare. De exemplu, un sondaj INSCOP efectuat in perioada 12 apr.–3 mai 2019 arata pentru turul 2 asa: Iohannis: 41,6% si Dragnea: 18%!! In sondajele premergatoare alegerilor din 2014, Ponta era masurat sociologic cu procente intre: 38% si 43% in primul tur, iar in al doilea tur depasea, in mai toate sondajele (cu doua exceptii), 50%!!!

Situatia nu arata bine pentru PSD. Si ma mira, pentru ca ei ar fi putut gasi candidati redutabili, care sa-i fi pus probleme lui Iohannis. Si nu ma refer neaparat la Gabriela Firea. Dar e de notat ca in urma cu doi ani ea reusea sa fie cot la cot, in sondaje, cu Iohannis, ba chiar sa il mai si depaseasca in turul 2. Ea ar fi scos un scor mai bun, in turul 2, conform sondajului INSCOP din 12 apr.–3 mai 2019: Iohannis:37,4%, Firea: 21% – mai mult, deci, decat Liviu Dragnea!!

Ciudat este ca ei n-au pregatit un candidat serios, cu sanse reale. PSD, cel putin pana acum, a avut totdeauna astfel de candidati pentru prezidentiale, fie ca au pierdut, fie ca n-au pierdut. Acum, mie mi se pare un fel de bataie de joc ce se intampla la PSD.

E de mirare ca nu s-au orientat spre un candidat de larga respiratie europeana. Au avut-o pe Corina Cretu, comisar European in echipa Juncker. Nici Juncker, nici Timmermans nu i-au reprosat ceva – n-am auzit asta. N-am auzit ca D-na. Cretu sa aiba probleme de ordin penal. Fara indoiala, experienta dansei in politica externa, castigata la Comisia Europeana, ar fi trebuit sa fie un plus mare pentru partid. Mai ales ca unul din atributele constitutionale ale Presedintelui Romaniei este tocmai politica externa. N-am auzit macar un singur repros din partea domnilor Juncker si Timmermans la adresa D-nei. Cretu. N-am auzit asa ceva nici din partea ambasadorului SUA la Bucuresti, Excelenta Sa, Dl. Hans Klemm. N-am auzit ca i-ar fi reprosat ceva Departamentul de Stat al SUA.

Corina Cretu era un membru vechi al partidului (din 1996 in PDSR), n-a facut niciodata de rusine partidul. Ca dovada ca a si ajuns Comisar European. Cunostea partidul, oamenii, avea o veche experienta in activitatea interna de partid. De asemenea, trebuie spus ca D-na. Cretu nu era un personaj controversat, nu era in tot felul de combinatii de business care ar fi putut sa arunce o umbra asupra dumneaei, asupra activitatii sau bunei sale credinte.

Ce a facut PSD-ul sub „stralucita”, cu ghilimelele de rigoare, fireste, conducere Dragnea – Codrin Stefanescu? In primul rand au evitat-o cat au putut, au refuzat sa lucreze cu dansa cand era Comisar European, n-au atras niciun fel de fonduri structurale ca si cum D-na. Cretu ar fi fost ciumata. Au cautat s-o marginalizeze, dupa care au insultat-o, au facut-o „tradatoare”, lucruri care au determinat delimitarea dansei de conducerea PSD si, pana la urma, plecarea din PSD. Dansa s-a straduit sa faciliteze accesul tarilor europene la fondurile UE. In ceea ce priveste Romania, a venit in tara, a vorbit cu Guvernul, cu toti factorii care ar fi trebuit sa fie interesati pentru a impulsiona accesarea programelor europene si a fondurilor. A militat, pur si simplu,.pentru ca sa se realizeze o autostrada moderna, de proportii mari in Romania din fondurile europene. Ce a facut PSD? A zis ca nu cu fondurile europene sa se faca, ci in parteneriat public-privat!! Daca PSD s-ar fi straduit sa acceseze fonduri europene pentru a realiza o autostrada macar sau a imbunatati infrastructura – nu o autostrada, sa zicem calea ferata, sau daca ar fi atras bani europeni sa faca macar unul – macar sa-l inceapa – din cele 8 spitale regionale promise in campania trecuta, mi se pare ca altfel ar fi stat lucrurile si la alegerile europarlamentare si la cele ce urmeaza acum. Cu un candidat om de stanga declarat – D-na. Cretu, dupa ce a mers la Pro Romania, a si spus ca ramane un om atasat valorilor de stanga -, o pro europeana convinsa, al carei motto din Eugen Ionescu spune asa: „Ideologiile ne separa. Visele si suferinta ne apropie”. Stau si ma intreb care hastagist #rezist ar fi avut ceva de spus, ar fi avut ceva ce sa-i reproseze D-nei. Cretu…

Nu mai vorbesc de proasta politica dusa de PSD fata de numeroasa diaspora romaneasca. D-na. Cretu in activitatea domniei sale de europarlamentar a dat dovada de cel mai sincer atasament fata de romanii plecati in strainatate. I-a aparat cat a putut si cum a putut mai bine. A militat pentru drepturile lor. Lucru care vorbeste de la sine si despre valorile stangii pe care D-na. Cretu le imbratiseaza.

Eu nu vreau sa-i fac acum un elogiu D-nei. Corina Cretu. Ce am spus mai sus sunt fapte. Chiar n-am spus nimic de la mine, am aratat faptele domniei sale. Care contureaza statura de om politic al Corinei Cretu.

In fata Corinei Cretu, daca partidul i-ar fi pregatit cum trebuie candidatura, Iohannis ar fi avut mari probleme. Pentru ca toate criticile pe care Iohannis si Opozitia le-au adus PSD-ului, rerezentand, ca sa zic asa, forta care i-a propulsat, nu aveau cum sa fie aduse D-nei. Cretu. Pe care n-ai fi putut-o cataloga, spre exemplu, drept iliberala sau antieuropeana, sau ca e cu rusii. Sau ca e corupta. Sau ca ignora diaspora. Sau ca vrea sa scoata Romania din UE si NATO.

De aici rezulta ca Dragnea si toata fosta conducere a PSD nu a reprezentat niciodata vreun pericol politic pentru Iohannis. Ba chiar s-ar putea spune ca, in mod constient sau nu, i-a facut jocurile. Au contribuit la scorul acesta masurat in sondajele actuale de opinie si care il arata pe Presedinte un fel de Gulliver in tara liliputanilor.

Klaus, ar trebui sa le spui „Multumesc!” lui Liviu si lui Codrin pentru o astfel de unica performanta!! Acestor „vrajitori” (sa pun sau nu ghilimelele de rigoare?) care te-au facut un URIAS!!!

Ca PNL-ul, cu toata eruditia si politichia unui Rares Bogdan, cu toata prezenta de spirit romantica a unui Ludovic Orban, cu tot aplombul unei Raluca Turcan, n-ar fi reusit NICIODATA sa te transforme intr-un asemenea TITAN, GIGANT, COLOS (Colos nu Ciolos 😆 ) al politicii romanesti contemporane!! 🙂

Asupra tipului de discurs

Cineva ar putea sa intrebe: dar ce tip de discurs trebuia folosit, politic vorbind. PSD-ul a fost catalogat drept antieuropean si s-a ajuns si la un scandal mare, iar Presedintele profitand de slabiciunea PSD-ului a initiat deja celebrul Referendum pe tema justitiei. Mutarea Cotroceniului s-a dovedit cat se poate de eficace, consolidandu-i lui Iohannis pozitia de lider in sondajele de opinie privitoare la alegerile prezidentiale. Insa discursul PSD-ului a fost atat de prost, politic vorbind, incat, practic, i-a oferit lui Iohannis aceasta mutare pe tava, cum se spune. Iohannis doar trebuia sa initieze Referendumul si nimic mai mult.

Cum ar fi trebuit sa sune discursul PSD-ului, cel putin in aceasta privinta? Iata cum, ne face o demonstratie excelenta Ana Birchall, ministrul Justitiei:

„În cadrul întâlnirii, ministrul justiției a prezentat progresele înregistrate de România în cadrul MCV și a reafirmat determinarea autorităților române de a continua analiza tehnică a fiecărui punct din raportul MCV, în vederea ridicării acestuia. România este o țară profund atașată valorilor europene și statului de drept, preocupată de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor săi și ale cetățenilor europeni. Apreciem deschiderea colegilor de la Bruxelles pentru un dialog constructiv în scopul identificării celor mai bune soluții. Autoritățile române vor continua acest dialog instituțional și transparent cu reprezentanții Comisiei, în vederea ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare, a subliniat ministrul român al justiției. ” (subl. mea)

Iar despre Ana Birchall s-a gasit Mugur Ciuvica, la Anetna 3, la o ora de maxima audienta, sa spuna ca de ce nu se duce, dom’ne, la USR!

iulie 2, 2019 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

15 comentarii »

  1. ” Ideologiile ne separa . Visele si suferinta ne apropie . ” Esti sigur ca-i pe bune din gandirea lui Eugen Ionesco ? Eu o stiam altfel : ” Religiile ne separa . Credintza ne apropie . ” Poate sti matale mai bine , care-o fi fix din Eugen Ionesco ? Da’ ce-ti venii frate sa-i faci apologia doamnei Corina Cretu ? Nu zic ca n-ar merita dar… sa ajungi dumneata sa lauzi un membru marcant al PSD , asta insemneaza ca sfarsitul astora poate fi aproape , mai aproape decat ne asteptam . Eu , in sondaje { au si ele rolul lor fireste } nu cred nici macar impuscat insa , ai dreptate acolo unde spui ca : ” Klaus , ar trebuii sa le spui multumesc lui Liviu si lui Codrin { si nu doar lor asi adauga eu cu eloccintza ce sti ca ma caracterizeaza } pentru o astfel de performantza . Acestor vrajitori care te-au facut un URIAS . ” Onorabile , te anuntz cu respect si prietenie ca , si elefantul face un morman urias de KKT insa… tot KKT ramane chiar daca pentru gandaci , pare un munte !!! Stiu ca-i inadmisibil ca , cu doar cateva luni inainte de prezidentziale { cat mai este pana-n Noiembrie ???? } PSD-ul n-are un candidat , un candidat CREDIBIL , un candidat cu mintea plina doar de diplomatie si cultura , eventual si sarac lipit pamantului , posesor de Dacia 1100 insa , cine dracu s-o faca caci , din punctul meu de vedere si nu doar am meu , PSD-ul a devenit un partener absolut NEFRECVENTABIL ?! PSD-istii aia mai cunoscutii , despre aia ce sa mai vorbim caci , pana si aia care vand semintze de floare si bostan in Gara de Nord sau la cursele TAROM pe ruta Bucuresti- Roma , pana si aia-i injura si din escroci , banditi si talhari de drumul mare , nu-i scoate nimeni ! O avea PSD-ul in maneca vreun „as ” pe modelul PNL-ului cu acel academician pe care
    l-au facut senator crezand ca simpla prezenta a astuia ai va scoate din KKT-ul
    in care se scufundau mai abitir decat Jean Valjean cu Marius in spate prin catacombele Parisului ? La chestia aia cu ce-a spus alde Ciuvica despre madamme Birchall … ai respectul meu deoarece asta , dovedeste din partea dumitale , faptul ca nu-ti tradezi prea usor prietenii … 😉 de blog . O ” demonstratie excelenta pe tema MCV ” ar trebuii sa ne faca si alti reprezentanti ai Guvernului Romaniei adica , ceva in genul intalnirii dintre Boyko Borisov si Franz Timermman unde , bulgarul a postat pe FB majoritatea negocierilor .

    Comentariu de Marian | iulie 3, 2019 | Răspunde

    • Din cate pot eu sa constat, e asa cum spune D-na. Cretu: citatul e din Eugen Ionescu, asa cum l-a dat ea pe blog.

      Macar eu s-o laud ca PSD-ul n-a facut altceva decat s-o insulte. Si inca o laud meritat, zic eu.

      „Onorabile , te anuntz cu respect si prietenie ca , si elefantul face un morman urias de KKT insa… tot KKT ramane chiar daca pentru gandaci , pare un munte !!!” – dar castiga detasat alegerile!!!

      ” posesor de Dacia 1100″ – inteleg ironia „fina” dar nu cred ca e justificata pentru ca s-ar putea ca intr-o zi sa-l vezi pe unul intr-o Dacie 1100 de INVIDIAT!! Sunt oameni care reconditioneaza masini retro si astfel aceste automobile arata impecabil. TRAZNET, cum se spune!!! Si apoi Dacia 1100 n-a fost o masina rea deloc. S-ar putea chiar relua productia ei, intr-o forma moderna, cu eventuale imbunatatiri – o masina accesibila ca pret pentru cetatenii obisnuiti.

      „PSD-ul a devenit un partener absolut NEFRECVENTABIL ?!” – aici e justificat ca ai pus „?!” la sfarsit. Si am remarcat cuvantul „absolut” in interiorul propozitiei. Ce nu stie lumea in gregarismul ei demn de o cauza mai buna este ca actuala Opozitie (USR-PLUS+PNL+PMP si cine or mai fi) nu este pregatita sa preia fraiele guvernarii si nici nu cred ca ar ferici multi romani. La asta nu se gandesc cei care „injura si din escroci , banditi si talhari de drumul mare” nu mai contenesc sa „gratuleze” PSD-ul. Pentru ca se vorbeste cam putin si se analizeaza cam putin despre ce vrea aceasta Opozitie sa faca si care e Programul ei de guvernare. Nici oameni de mare calibru politic sau intelectual nu au, nici economisti de Nobel, cum cred ca ar dori unii, dar asta e. Iar a critica prin minciuni si prin tot felul de fraze pompoase sau a invinovati si a ameninta fara temei exprima un caracter pe care nu l-as caracteriza drept frecventabil. Dar asta e parerea mea. Care, dupa cum se vede, e opusa, probabil, celei a marii majoritati a populatiei.

      Este de apreciat Ana Birchall. Compara discursul ei cu cel al lui Liviu Plesoianu. La Ana Birchall vezi un discurs de om politic matur, la Plesoianu, scuza-ma, dar vezi un discurs de baietas frustrat, nu de om politic. „Stiu ca stii, ca stiu ca stii” – adica el vroia sa-l imite pe Churchill, iti dai seama, si ca el vrea sa fie liber, ca „poporul PSD”, nu-i asa, vrea sa fie liber si ca e cu inima langa Dragnea. Si de ce nu e liber? Ca nu-i lasa tanti Viorica, dom’ne, care, ce sa-i faci, mai sta cateodata cu joarda in cadrul usii.

      Cum sa-l lasi pe unul ca asta sa stea alaturi de liderii mondiali? Pe cand Ana Birchall dovedeste ca e o femeie si un om politic matur, cu cunostintele necesare, studiile necesare pentru ca sa poata face fata unor intalniri la nivel inalt si care sa poata face fata unor functii in stat la nivel inalt.

      Ti-o spun pe sleau: nu ne putem bate joc – si de partidul asta si de tara – promovand in functii oameni ca Plesoianu. Ca de asta PSD a ajuns cum a ajuns. Din cauza acestei batai de joc, ca au fost promovati oameni necorespunzatori. Si lucrul asta a aruncat o lumina foarte proasta asupra PSD-ului, cum ca toti ar fi asa. Si nu e asa.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2019 | Răspunde

      • ” Din cate pot eu sa constat, e asa cum spune D-na. Cretu: citatul e din Eugen Ionescu, asa cum l-a dat ea pe blog.” Nu te si n-o contrazic caci , nu-s chiar atat de cult cum imi place sa ma laud insa… eu asa cunosteam expresia respectiva . Scuze preaplecate pentru asta . Chestia aia cu ” dar castiga detasat alegerile!!!” mi-a mers la casa inimii si dovedeste , c-am avut dreptate atunci cand am afirmat faptul ca , nu-i tradezi atat de usor pe cei in care ai oarece incredere si… mai dovedeste ceva : faptul ca nu esti politician 😉 ! Mi-a placut si chestia aia cu ” ironia fina ” mai ales ca puteam spune in loc de Dacia 1100 , Pobeda sau Volga … mostenita de la parintii si bunicii , ce-au fost stahanovisti sau colhoznici fruntasi pe ramura la adunat oua de pui de balta . 😀 😀 😀 ” Sunt oameni care reconditioneaza masini retro si astfel aceste automobile arata impecabil. TRAZNET, cum se spune!!! Si apoi Dacia 1100 n-a fost o masina rea deloc. ” Inteleg ca urmaresti si dumneata acel serial de pe History sau Discovery insa uiti ca Dacia 1100 nu-i totusi nici Ford T si nici macar Citroen si-n plus… cine dracu-si permite in Romania sa faca giumbuslucuri dintr-astea ? Ion Tiriac sr. sau jr. …aia-si cumpara ” podoabele ” direct de la Monte Carlo ! Eu n-am spus ca Dacia 1100 sau 1300 ar fi fost masini de KKT insa , de ce uiti faptul ca , odata ce ne-au bagat pe gat acele modele , francezii de la Renault nu le-au mai produs … pentru simplul fapt ca nu le mai fabricau de vreo cinci ani ? Insa , noi romanii { pe dracu noi romanii… Ceausescu si ” poporul ” !} le-am achizitionat aproape imediat dupa ” vizita d e lucru ” a unui presedinte francez { imi scapa numele } la Bucuresti . Inainte sa uit : acea ” accesibilitate ” despre care vorbesti { umbla vorba ca s-ar putea vinde si-n rate si erau destui care inca puteau crede asa ceva } insemna salariul unui cetatean obisnuit pe , vreo patru ani lasandu-i la o parte pe tipii de la Militia Economica care , dupa ce te luau la intrebari… ” Pentru ca se vorbeste cam putin si se analizeaza cam putin despre ce vrea aceasta Opozitie sa faca si care e Programul ei de guvernare. ” Ce dracu sa se vorbeasca caci , se vede si fara binoclu faptul ca , vor sa-i dea la o parte pe „astia ” pentru a ajunge ei la ciolan , simplu ! ” Este de apreciat Ana Birchall. Compara discursul ei cu cel al lui Liviu Plesoianu. ” De ce uiti ca madamme Birchall este avocat deci , ” gurista ” de profesie iar dl. Plesoianu este doar , absolvent de Jurnalism ?

        Comentariu de Marian | iulie 4, 2019

  2. Mi-a placut zisa lui Kelemen Hunor : Nu este corect ca interesul public national sa fie prioritar in fatza interesului local ! Pentr-o astfel de declaratie , in Franta ar fi scos aia ghilotina din muzeu , iar in USA , aia l-ar fi prajit , gazat si injectat in acelasi timp . Si francezii si americanii ar fi trimes mintenas inclusiv membrii familiei lui Kelemen Hunor pana la a sheaptea spitza , direct la zid fara sa-i doara capul de ” ce va spune Europa ” !!!! Ce-nseamna sa fi ungur in Romania , ai dreptul sa spui si sa faci orice , fara teama unor eventuale urmari !!!

    Comentariu de Marian | iulie 3, 2019 | Răspunde

    • „Franta ar fi scos ghilotina din muzeu” – hai ca mi-ai placut aici! 😆 😆 😆

      Citind articolul m-am intrebat si eu: ce fel de „partid” e asta? La UDMR ma refer… E, de fapt, impotriva Constitutiei care spune ca Romania e un stat national si unitar… Aici, sigur, e o chestiune care ar putea sa deranjeze si pe buna dreptate. Ei vor sa ajunga la guvernare – au si fost in trecut, au avut ministri – trebuie sa jure ca vor respecta Constitutia, dar ei, de fapt, nu vor s-o respecte. Inainte, pe vremea lui Marko Bela, aduceau critici Constitutiei, ceea ce, desigur, nu e interzis. Acum, ma intreb, Chiar nu mai vor s-o respecte pe fata? Ma intreb: SRI-ul ce face? Ca am inteles ca ei acolo la ei in organizatie au un departament care se ocupa cu protejarea – zic bine? – Constitutiei. Eu am fost, in ultima perioada, pentru o atitudine echilibrata fata de UDMR si cred, in continuare ca trebuie sa ducem o politica inteligenta, evitand scandalurile nationaliste. Insa aici e vorba si de politica Budapestei, din ce in ce mai provocatoare fata de Bucuresti, fata de Washington… Or, unei astfel de politici trebuie sa i se dea o replica nu neaparat agresiva, dar inteligenta. Probabil ca anul viitor provocarile Budapestei se vor accentua – 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trainon. Deci va trebui sa ne asteptam la extremisme nationaliste si revizioniste din partea lor.

      Dar ai auzit de noua stea a liberalismului maghiar? 🙂

      O cheama Katalin Cseh (ALDE – Renew Europe, unde chairman-ul e Dacian Ciolos) si are 31 de ani, medic ginecolog de profesie. E o femeie foarte frumoasa. Am vazut-o la Euronews si m-am gandit ca, vezi, nu toti maghiarii imbratiseaza politica lui Viktor Orban – ea era impotriva regimului Orban si spunea ca nu asta e calea pe care trebuie sa mearga Ungaria – sau extremismul Jobbik. Ea s-a pozitionat nu doar pentru lupta anticoruptie – inclusiv in Ungaria, evident; e vorba de regimul Viktor Orban, desigur – dar a pus accent si pe inovare-dezvoltare si mi s-a parut interesant pentru ca s-a detasat de iacobinismul unora care vad doar anticoruptie peste tot si deci peste tot doar condamnari penale. Ea a venit printr-o suavitate feminina la care n-am ramas insensiibl cu o nota de culoare prin sustinerea inovarii, gandind mai larg, iesind din universul asta inchis al anticoruptiei si numai al anticoruptiei si al arestarilor si spectacolelor publice cu catuse. Atitudinea ei a fost foarte deschisa si prietenoasa. Mi-a placut fata!
      Deci, iata, ar fi o speranta ca generatia tanara maghiara sa fie altfel si sa aiba alte vederi decat generatia lui Viktor Orban si decat generatia tanara care s-a indreptat sau a fost impinsa dinadins, fara sa-si dea prea bine seama de asta, spre extremism. Aceasta generatie tanara maghiara ar putea sa se schimbe in bine.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2019 | Răspunde

      • Motane… UDMR-ul … NU-I PARTID !!! UDMR-ul a pornit la lucru ca o asociatie culturala a etnicilor maghiari si – in urma unor decizii ale CPUN ulterior intarite de catre noul Parlament postrevolutionar – a ramas singurul reprezentant al minoritatii maghiare in Romania . Nici macar nu-i incadrat la ” reprezentant al minoritatilor ” precum este Pampucian sau…era Madalin Voicu daca-ti mai a mintesti de el . In afara faptului de-al scoate din sarite pe Vadim { cred ca astazi tribunul , poate fi folosit pe post de ventilator de cat s-a invartit in groapa } altceva , pentru majoritatea cetatzenilor romani etnici maghiari , chiar n-a facut in schimb , pentru bossi din fruntea „asociatiei ” , bashca cantatorii in struna din eshaloanele doi si trei… ” Mi-a placut fata!
        Deci, iata, ar fi o speranta ca generatia tanara maghiara sa fie altfel si sa aiba alte vederi decat generatia lui Viktor Orban si decat generatia tanara care s-a indreptat sau a fost impinsa dinadins, fara sa-si dea prea bine seama de asta, spre extremism. Aceasta generatie tanara maghiara ar putea sa se schimbe in bine.” Maghiar… ungur care ” sa se schimbe in bine ” nici macar DRACU n-a vazut in viata lui !!!

        Comentariu de Marian | iulie 4, 2019

    • Uite un exemplu de consecinta a ideilor nationaliste si suveraniste care bantuie in Uniunea Europeana a zilelor noastre:
      https://evz.ro/international-roman-jignit.html

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 3, 2019 | Răspunde

      • Motane , un fotbalist NU POATE FI JIGNIT caci , la ” cultura ” lui , n-ar recunoaste jignirea nici macar daca ar da cu masina peste ea iar vanzatorul { evident ca ala stia cine-i clientul } , avea dreptate : nu poti sta intr-o tara de cand sta Nita ala , fara sa faci un minim efort pentru a invata … macar niste formule uzuale de adresare ! Da’ ce te faci ca , exista unii care fac acelasi lucru insa , fac asta cu aia ce traiesc acolo ca si ei { dar nu apartin aceluiasi grup etnic si nici nu-s din localitate } si , le solicita astora din urma ca , daca vor sa fie bagati in seama sa invete LIMBA MAGHIARA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Acesta-i cu adevarat un ” exemplu de consecinta a ideilor nationaliste si suveraniste care bantuie in Uniunea Europeana a zilelor noastre . „

        Comentariu de Marian | iulie 4, 2019

    • Decizia CCR este posibil sa arunce Justitia in aer { fireste , doar Justitia din Romania } insa , va fi aruncata cu adevarat in aer iar acest fapt va ajunge in sfarsit sa fie recunoscut si de catre aia ce astazi inca poarta ochelari de cal , doar daca Liviu Dragnea va fi eliberat . Pana atunci , acea doamna legata la ochi , poate sta bine merci caci decizia CCR se refera doar la viitor si nu la cazuri deja judecate .

      Comentariu de Marian | iulie 4, 2019 | Răspunde

  3. Sa nu uit Motane : TE FELICIT CU PRILEJUL ZILEI DE 4 IULIE !!! 😎

    Comentariu de Marian | iulie 4, 2019 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.