Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

„Noi suntem social-democrati”…

Desi am inca o postare salvata, dar nepublicata inca, am preferat sa stau zilele acestea fara sa scriu. De scris, se pot scrie multe. Multe si marunte. A medita si a intelege ce se intampla si pe urma sa te apuci sa scrii cred ca e mult mai greu. Si spun asta pentru ca noi traim niste vremuri interesante. In care societatea isi cauta niste valori, in care apar partide politice noi, se fac tot felul de declaratii, se aduc multe acuzatii, se practica atacul verbal la persoana. Insa nu intotdeauna vedem drept lucrurile si nu intotdeauna ni le explicam corect. Dar asta e valabil oricand, imi veti spune. Asa este, doar ca in zilele noastre e mai dificil, mai problematic.

Spre exemplu, o problema serioasa, as zice eu, este ca se tot vorbeste despre Constitutie si chiar de modificarea Constitutiei actuale, dar nimeni nu prea vrea sa respecte Constitutia asta pe care o avem. Mai toti ii vad doar lipsuri. Pentru ca e foarte usor sa vedem numai lipsuri. Hegel spunea ca „orice cultura primara pleaca de la critica”. Nu ca e rau a critica, dar la noi parca s-a transformat in sport national la care oricine se mai si pricepe.

In aceasta postare mai voi referi, critic, iata, la PSD. Voi scrie si despre Opozitie. Tot crtic. Dar la PSD ma refer pentru ca are o majoritate solida in Parlament si, impreuna cu ALDE, este la guvernare.

Am auzit de la o distinsa doamna social-democrata, daca am inteles bine, aceasta sintagma: „Noi suntem social-democrati…”. Este foarte bine, nimeni, cred eu, dintre cei care au o minima vocatie democratica nu critica PSD pentru asta, pentru ca e un partid de stanga, social-democrat. Chestiunea consta in ceea ce propune acest partid. Am inteles, de exemplu, ca vine o propunere legislativa din partea PSD, de la Dl. Liviu Pop, sper sa nu ma insel, de a impozita toate pensiile mari. Lasand la o parte discutia – care n-ar fi ara temei – despre ce inseamna mare si ce inseamna mic – am vazut critici venite dinspre Opozitie in ideea ca gaura de la buget ar fi asa de mare incat Guvernul spera sa o mai acopere printr-o astfel de masura.

Scriam si in postarea precedenta despre pensii si spuneam ca dreptul la pensie e un drept constitutional in Romania. Pe de alta parte, Constitutia stipuleaza la Art. 16 egalitatea in drepturi a cetatenilor. Si spuneam: „In Romania cetateanul ajuns la retragere din activitate primeste pensie pe baza principiului legal al contributivitatii”. Pensiile speciale nu se incadreaza in aceasta categorie intrucat nu respecta acest principiu legal, cel al contributivitatii. In Romania cu siguranta sunt oameni care au o pensie mare, dar care au contribuit corespunzator, conform legii. A impozita sau a impune o taxa de solidaritate acestor pensii, persoanele respective contribuind la sistemul de pensii, este neconstitutional. A impozita pensiile speciale, care nu sunt bazate pe principiul contributivitatii, nu e neconstitutional.

Guvernul are, in schimb, in vedere sa impoziteze toate pensiile mai mari de 10.000 de lei, indiferent ca sunt contributive sau nu. Or, a baga, la gramada, pe toti in aceeasi oala, indiferent ca au contribuit sau nu, nu e doar neconstitutional si ilegal, dar este si nedrept. Nu ma leg de PSD ca e un partid social-democrat si urmareste, prin doctrina sa, reducerea decalajelor si o mai mare dreptate sociala. Problema e ca prin ceea ce are in vedere incalca in mod flagrant Constitutia tarii, practicand, hai sa-i spun asa, un fel de haiducie, luand de la cei bogati, daca pot sa ma exprim astfel. Al. 1 din Art. 16 din Constitutie spune asa:

„Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si discriminari.”

Or, cei care au contribuit au urmat unui principiu legal iar cei care n-au contribuit, dar primesc pensii speciale si inca mari de la stat, nu se incadreaza in acest principiu legal. De fapt, Constitutia nici nu vorbeste despre pensii speciale. Art. 47 spune ca: „cetatenii au dreptul la pensie”, nu la pensie speciala din partea statului. Atunci cum impozitezi un drept constitutional, bazat pe legalitate, adica potrivit legii? Doar facand un abuz.

Dar iata ce citim pe saitul Digi 24, articolul e subliniat mai sus: „ministrul Finanțelor a declarat că va fi impozitat aboslut tot ce depășește 10 mii de lei, astfel încât să evite ca măsura să fie declarată neconstituțională”. Or, tocmai asa cum vrea ministrul Finantelor, sa impoziteze toate pensiile, ca si cum toate pensiile ar fi un dar de la Guvern, e totalmente neconstitutional. Lucrul asta, cum pune problema ministrul nostru al Finantelor, arata o grava lacuna a intelegerii egalitatii in drepturi si a ceea ce inseamna un drept constitutional. Ma mir ca nu sunt oameni la PSD care sa-i spuna cum trebuie sa stea lucrurile, consilieri care sa-l ajute sa nu mai gafeze in felul acesta.

Trebuie inteles un lucru pentru a nu cadea in niste derapaje cumplite: conform Constitutiei Romaniei Guvernul nu poate impozita cum vrea si la orice nivel doreste, si cu impozite si taxe oricat de mari, cum doreste. De asemenea, nici cheltuielile pe care le face statul nu pot fi arbitrare, spre exemplu statul nu poate cheltui oricat de mult doreste si cum doreste. Adica, mai pe scurt spus, sa faca ce vrea.

In primul rand, pentru ca un stat in care s-ar proceda asa nu mai este stat de drept. Romania, conform Constitutiei, este un stat de drept (Art. 1, al. 3).

Dar ce este un stat de drept? Care este definitia statului de drept? In aceasta privinta, din pacate, e o mare confuzie in Romania.

Statul de drept este un stat bazat pe drept si nu pe arbitrariu. Deci deciziile in stat nu se pot lua in mod arbitrar, samavolnic de catre Putere, indiferent care ar fi ea, indiferent de orientarea politica, doctrina, ideologie. Lucrul asta exclude dictatura.

Fara a dezvolta mai mult in aceasta postare trebuie spus, printre altele, ca in Constitutie este stipulat clar la Art. 135, Al. 1: „Economia Romaniei este economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta”. In aceste conditii, impozitarea si taxarea trebuie sa fie corespunzatoare, adecvate, nimerite, potrivite cu economia de piata libera. Pentru ca niveluri mari sau stabilite arbitrar ale taxelor si impozitelor pot aduce atingere caracterului de economie de piata libera, prevazut prin Constitutie. Pentru ca impozitele si taxele percepute de stat trebuie sa corespunda situatiei si scopului prevazut de Art. 135, Al. 1. In caz contrar nu se mai respecta Constitutia. Si se poate intampla, daca nu se respecta, sa se creeze mari perturbatii economice si sociale, cu efecte, la randul lor, imprevizibile si toate de nedorit.

Ma intorc la subiect pentru ca am spus ca nu dezvolt mai mult aceasta chestiune – desi poate ar trebui s-o fac intr-o postare viitoare – deoarece ar trebui sa explic de ce stau lucrurile asa si, de asemenea, sa explic pe intelesul tuturor ce inseamna economie de piata libera, pentru ca eu cred ca nici lucrul asta nu se intelege foarte bine la noi.

Se vorbeste acum despre faptul ca CCR a declarat neconstitutionale initiativele de revizuire a Constitutiei, bazate pe intrebarile de la Referendum. De fapt, e vorba despre una dintre intrebari, cea privind amnistia si gratierea faptelor de coruptie. Tariceanu s-a si grabit sa-i ceara demisia Presedintelui. Este, intr-adevar, usor ridicol sa faci un ditamai Referendumul, cu surle si trambite, cum se spune, doar pentru a crea emotia critica in societate, ca pe urma sa vina CCR sa spuna ca, stai putin, cam incalca prevederile Constitutiei…

Problema este mai putin grava, cel putin asa mi se pare, fata de ceea ce doreste sa faca PSD prin impozitarea tuturor pensiilor. Referendumul desfasurat odata cu alegerile europarlamentare a fost unul consultativ. Presedintele n-are de ce sa-si dea demisia si nici nu a incalcat Constitutia. N-are nici macar ce sa-si asume, ca parca D-na. Dancila il soma pe Presedinte sa-si asume „esecul”. De ce asa? Deoarece Iohannis a spus de la bun inceput, dupa ce a initiat Referendumul si inainte de vot, ca el doreste sa stie cum gandesc romanii, ce parere au oamenii. Deci din start Referendumul initiat de Presedinte a fost facut cu intentia de a consulta populatia intr-o anumita privinta si NU pentru a modifica Constitutia. Presedintele are dreptul sa consulte populatia intr-o anumita privinta.

Dar PSD vine acum sa propuna ceva, impozitarea tuturor pensiilor, care incalca Constitutia. Facand astfel, chipurile, dreptate sociala.

Constitutia Romaniei este o constitutie democratica. Nerespectarea ei aduce, pe cale de consecinta, atingere democratiei si creeaza astfel efecte ce nu sunt benefice pentru tara, inclusiv in plan economic.

Din pacate, o stare de confuzie si de neintelegere a unor principii si valori a pus stapanire pe societate, cel putin in ultimii 15 ani. Rezultatul este ca s-a adus atingere democratiei, respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. S-a creat o derutare a oamenilor. Iar in plan economic s-a soldat cu intarzieri mari si masuri luate brusc si in salturi, in orice caz socuri bruste si foarte puternice care n-au avut darul de a ajuta prea mult economia.

Am spus ca n-am sa dezvolt acum prea mult subiectul dar ma intorc putin la ceea ce aratam mai sus: Constitutia spune ca „economia Romaniei este o economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta”. In schimb, la noi, s-au facut angajari masive la stat. Numarul functionarilor publici a sporit cu 500.000 de persoane, de la 900.000 cat lasase Guvernul Nastase in 2004 la 1.400.000 in 2009. Ulterior s-au mai facut disponibilizari, s-au taiat salarii, acuma, din cate inteleg de la Remus Borza, numarul e tot spre 1.400.000 de angajati. In asemenea conditii, sigur, ideea unor disponiblizari infioara pe toata lumea. Daca Guvernul ar purcede la asa ceva, sa faca disponibilizari masive, ar da munitie, cum se spune, Opozitiei pentru atacuri politice extrem de dure, cum se procedeaza la noi si nu numai, banuiesc. Dar in Romania, din cate stiu – sper sa nu gresesc la cifre – sunt vreo 5,3 milioane de pensionari si 4,3 milioane persoane in campul muncii. Din acestia 4,3 milioane, 1,4 milioane lucreaza la stat. Constitutia spune ca economia Romaniei este o economie de piata libera, NU o economie mixta. Intreb: in conditiile actuale, date, din Romania, se mai respecta Constitutia?

Sectorul privat se plange de lipsa fortei de munca, in schimb 1,4 milioane de oameni lucreaza la stat si inca pe salarii mari, chiar mai mari decat in sectorul privat, cu exceptia, poate, a unor multinationale. Unde productivitatea muncii este mult mai mare fata de firmele ce apartin capitalului romanesc. Aceasta problema dateaza de 15 ani, n-a fost rezolvata, si nu doar ca n-a fost rezolvata pana acum, dar s-a mai si angajat la stat iar numarul angajatilor la stat a ajuns din nou la 1,4 milioane de oameni.

S-a procedat asa pentru a se crea un important bazin electoral in sectorul de stat, dependent de Guvern, in schimb, la alegerile europarlamentare, cei de la stat au votat cu Opozitia, nu cu PSD sau ALDE. In schimb, s-a ajuns sa avem, la stat, o „nuca tare”, greu de spart fara convulsii si nemultumiri sociale chiar daca ar urma sa se procedeze asa, chiar daca s-ar impune cu stringenta lucrul asta.

Prin astfel de masuri s-a estompat, s-a diminuat dezvoltarea sectorului privat in Romania. S-a calcat in picioare meritocratia. S-a vazut de asemenea ca numarul romanilor care au ales sa plece in strainatate sa lucreze nu s-a diminuat, lucru destul de grav. Pentru ca, dupa integrarea in UE, noi nu am reusit sa stabilizam forta de munca in tara. Lucrul asta indica o slabire a dezvoltarii, la noi, a sectorului privat, productiv.

Se vorbeste cu ingrijorare si pe buna dreptate de cresterea deficitului contului curent, marirea deficitului balantei comerciale. La noi, aceasta paradigma economica dateaza de la Revolutie: importurile depasesc exporturile – motorul bunastarii generale. Cresterea acestor deficite si ramanerea in aceasta paradigma arata slabiciunea sectorului privat din Romania, lucru ce trebuie sa dea de gandit foarte serios. In schimb, s-au stimulat nu doar angajarile la stat, dar si maririle de salarii la stat, de salarii si pensii in administratia publica. Fara legatura cu productivitatea muncii, adica cu mult peste aceasta. Intreb: functionam intr-o paradigma constitutionala sau nu? Acest model este unul in conformitate cu Constitutia Romaniei?

Eu cred ca se poate raspunde destul de lesne la intrebarile de mai sus si anume ca nu prea se respecta Constitutia Romaniei. Iar aparitia unor tendinte extremiste in societate se datoreaza acestui lucru. Deoarece nerespectarea Constitutiei nu genereaza doar abuzuri si o functionare anormala a statului dar si deruta si confuzie in randul cetatenilor. Or, din acest sos interstitial, ca sa zic asa, nu poate iesi ceva bun.

As dori sa mai spun cate ceva despre ceea ce am expus mai sus referitor la taxe si impozite, pe de o parte, si cheltuielile pe care le face statul, pe de alta parte. Evident, in lumina Art. 135 din Constitutie.

Programul de Guvernare prezentat de PSD si pe care, dupa castigarea alegerilor din 2016, a incercat sa-l puna in practica s-a bazat de la bun inceput pe scaderea insemnata a taxelor si impozitelor, dar si pe cresterea insemnata a cheltuielilor. Socul acesta a fost unul puternic si brusc, dupa ani de zile in care inflatia a fost negativa si taxele erau mari, ajungandu-se chiar la excedent bugetar. Deficitul de cont curent urma sa fie finantat sanatos, spre exemplu din fonduri europene. Insa scaderea drastica a taxelor si cresterea cheltuielilor te duce, desigur, spre un deficit. Romania insa a aderat la Pactul Fiscal si a adoptat prin lege votata inclusiv, din cate stiu, si de catre PSD faptul ca deficitul bugetar nu poate depasi 3% din PIB. Chestiunea este ca riscul de a-l depasi, practicand o asemenea strategie, este destul de mare. Am vazut ca, spre exemplu, Florin Citu sustine ca deficitul ar fi mult mai mare, acuzandu-l pe Orlando Teodorovici, ministrul Finantelor, ca ar fi masluit executia bugetara. Dar modelul adoptat de la bun inceput te conducea spre un asemenea risc, nici n-ar trebui sa ne mire prea mult daca asa ar sta lucrurile.

Fenomenul nociv este ca noi trecem brusc de la cald la rece, de la o extrema la alta, de la excedent la deficit. Horatiu spunea: Aurea mediocritas – Aurita cale de mijloc. E atat de neintelept felul acesta de a proceda, asa cum facem noi, cu efecte din cele mai nocive. Noi ignoram total ce a spus Horatiu si rau facem.Trecerile acestea bruste, socurile acestea puternice si bruste fac mai mult rau decat bine, in niciun caz nu aduc progresul scontat. Dupa taieri de salarii si pensii, dupa ani cu inflatie negativa, dupa ani de austeritate bugetara treci brusc la ceva opus. Spre exemplu, la o marire fulgeratoare a salariilor, a pensiilor. Astfel de socuri produc dezechilibre care lasa urme, sechele sau efecte nedorite si greu de indreptat. Interesant este ca investitiile au fost sacrificate si atunci si acum. A contat mult mai mult mentinerea unui aparat bugetar stufos, chiar daca s-au sacrificat investitiile. Ar fi trebuit gasita calea de aur, cea de mijloc, in care trecerile sa se faca gradual, treptat, nu prin socuri bruste. De ce n-ar fi buna o astfel de idee?

iulie 20, 2019 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

54 comentarii »

  1. Am auzit de la o distinsa doamna social-democrata, daca am inteles bine, aceasta sintagma: „Noi suntem social-democrati…”. Cine-i aceasta distinsa doamna ? Oare stie precis ce-nseamna sa fi social – democrat ? Aia ai lui Titel Petrescu…aia erau social democrati cu adevarat deoarece nus-i trageau seva din P.C.R. si nici macar { oricat ar pare d e ciudat } din PCUS . Astia… sa fim seriosi ! ” Scriam si in postarea precedenta despre pensii si spuneam ca dreptul la pensie e un drept constitutional in Romania. ” Intrebare : doar in Romania ? Sper ca nu confunzi borcanele crezand si dumneata ca , ajutorul social { zic eu , absolut normal in cam orice tara civilizata } si pensia , sant una si-aceiasi . Si una si cealalta sant foarte bine definite insa… Asa cu am spus : SA FIM SERIOSI ! Spui dumneata { nu dumneata fireste , dumneata doar citezi } ca sunt vreo 5,3 milioane de pensionari in Romania . Oare o fi chiar cifra exacta ? Nu cumva cineva i-a bagat si p’aia ce beneficiaza de ajutoarele sociale la aceasta categorie ? Macar un milion si jumatate … cam p’acolo ?! Mai spui ca exista 4,3 milioane in ” campul muncii „adica , aia ce sunt impozitati in vederea viitoarei pensii eventual si pentru alte chestii iar dintre astia 1.4 milioan e sant angajati la stat . Te-ntreaba fratele matale { asa cum am mai facut-o de cateva ori si-n urma cu niste ani } : ARMATA , POMPIERII , JANDARMERIA , POLITIA , PROFESORII { de toate gradele si categoriile } ,” SERVICIILE ” PREOTII { slujbasii Domnului Motane , slujbasii domnului…Daniel adica , BISERICA Motane } basca acea armata de functionari publici fara d e care rotile niciunei masinarii statale nu se pot urnii nici macar cu-n centimetru , astia oare nu fac parte din aceeasi categorie de 4,3 milioane de insi aflati in campul muncii ? La acea armata de preoti cumva ? Aoleu… am uitat ca Nihil sine Deo desii chiar nu cred ca-i normal sa platim azi , pentru ceva ce , in viitor…nu se stie !!! La care dintre ei propui sa se renunte { dumneata sau Ministerul Finantelor Publice prin vocea autorizata a ministrului Teodorovici } si sa fie desfiintzate prin lege ? ” Dar iata ce citim pe saitul Digi 24, articolul e subliniat mai sus: „ministrul Finanțelor a declarat că va fi impozitat aboslut tot ce depășește 10 mii de lei, astfel încât să evite ca măsura să fie declarată neconstituțională”. ” Cine-si inchipuie ca Orlando Teodorovici face ce face deoarece asa a visat el noaptea , se-nsala amarnic iar dumneata , chiar nu cred ca faci parte din aceasta categorie .

    Comentariu de Marian | iulie 21, 2019 | Răspunde

    • Interesant este ca, cel putin in ultima vreme, unii se leaga de preoti. Lasand la o parte chestia comunista cum ca preotii n-ar fi productivi dar iau salariu de la stat, sa vedem, totusi, daca, economic vorbind, reprezinta o problema. Uite un articol din 2016, deci recent:
      https://www.antena3.ro/actualitate/religie/cati-preoti-ortodocsi-sunt-cu-adevarat-in-romania-si-cat-castiga-335617.html

      Eu n-as crede ca preotii sunt o problema economica in Romania.

      Uite si un alt articol:
      http://www.ziare.com/social/biserica/romania-se-afla-pe-locul-3-in-europa-dupa-numarul-de-preoti-la-polul-opuse-se-afla-cehia-si-bulgaria-harta-1536798

      Ca ateismul incepe sa prinda teren din ce in ce mai mult in Europa nu mi se pare a fi astazi un secret. Sa nu cumva sa inceapa sa prinda teren si comunismul…!! Sau nu mai stiu ce forme atroce de totalitarism… Ca in Europa s-a mai intamplat… Nu doar in cea de Est…

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 21, 2019 | Răspunde

      • 😀 😀 😀 Eram in stare sa-mi pun la bataie si casa si gradina si masina { este un fel de-a spune caci… n-am masina } ca vei reactiona asa cum ai reactionat la zicerea de mai sus , fiind sigur fiind absolut sigur ca voi castiga !!!!!!!!!!!! Dl. profesor preot Vasile Banescu ma cam indoiesc ca n-ar sti faptul ca minciuna este un pacat deci , al banuiesc ca zicerea domniei sale este condusa de acel stravechi dicton catolic : Daca-i pentr-o cauza ce priveste comunitatea bisericeasca… minciuna este buna . S-o creada el ca mai inghite cineva galusca asta !!! ” Eu n-as crede ca preotii sunt o problema economica in Romania. ” Preotii… poate nu , dar BISERICA , CU SIGURANTZA ESTE !!! Sti cumva care-s impozitele pe care BOR le plateste Statului Roman pentru cladiri , terenuri si… etc ??? ” Ca ateismul incepe sa prinda teren din ce in ce mai mult in Europa nu mi se pare a fi astazi un secret. Sa nu cumva sa inceapa sa prinda teren si comunismul…!! Sau nu mai stiu ce forme atroce de totalitarism… Ca in Europa s-a mai intamplat… Nu doar in cea de Est…” Vorbisi de parca-ai fi… preot , pe cinstea mea !!! Moare BOR… au sa ne omoare comunistii ce vor venii pe capul nostru dupa disparitia ei ! Cand iti va intra odata pentru totdeauna in minte faptul ca , nu religia este liantul unui popor ci CREDINTA SI STIINTA ?! Chiar Iisus spunea la un momenta dat lui Toma Geamnu ca, bine a facut ca s-a-ndoit si-a avut rabdarea pentru a cerceta , a atinge si-a vedea cu ochii lui adevarul . CRCETATI spunea IISUS !!! Ai ceva impotriva lui … IISUS ??? In lumina multor emisiuni pe tema Creatiei , vizionate pe diferite chanelle { vezi ce texte am ??? 😉 } da-mi voie sa te-ntreb : ce te vei face daca vreodata , se va gasii cineva care , sa demonstreze lumii deci inclusiv dumitale , cu dovezi si argumente pertinente faptul ca , BISERICA a fost si este inca , cea mai mare escrocherie pusa la cale vreodata de catre niste oameni interesati doar de binele lor pamantesc , cu ajutorul ei , al BISERICII si-al textelor sale , fiind tinuti in intunericul nestiintei si-al fricii de „ceva ” , fiind manipulati nu intotdeauna in sens pozitiv , milioane de oameni ? CE TE VEI FACE ATUNCI ??? Aud ??????? P.S. Chiar daca stiu c-asa crezi dumneata luminat fiind de catre DEX sau… Wikipedia , te anuntz cu respect si prietenie faptul ca , ATEU nu-i totuna cu… COMUNIST , asa cum ATEISM nu-i totuna cu COMUNISM ! Mici diferentze ” p’ici pe colea , prin partile esentiale ” cum ar fi spus domn Nae 😉 .

        Comentariu de Marian | iulie 22, 2019

      • Da… chiar vad ca ai scris un comentariu cu un evident iz marxist! 😉

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 22, 2019

    • Eu vorbeam aici de pensii…

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 21, 2019 | Răspunde

      • Al dracului Motan ce miros fin ai si cum detectezi imediat ce miroase a marxism si ce nu , mai ales cand este de BOR si ” al de sus ” !!! 😀 😀

        Comentariu de Marian | iulie 23, 2019

      • Te-as ruga sa (re)citesti Psalmul 52:

        „1. Zis-a cel nebun întru inima sa: „Nu este Dumnezeu!”
        2. Stricatu-s-au şi urâţi s-au făcut întru fărădelegi. Nu este cel ce face bine.
        3. Domnul din cer a privit peste fiii oamenilor, să vadă de este cel ce înţelege, sau cel ce caută pe Dumnezeu.
        4. Toţi s-au abătut, împreună netrebnici s-au făcut; nu este cel ce face bine, nu este până la unul.
        5. Oare, nu vor cunoaşte, toţi cei ce lucrează fărădelegea? Cei ce mănâncă pe poporul Meu cum mănâncă pâinea,
        6. Pe Domnul nu L-au chemat. Acolo s-au temut de frică unde nu era frică,
        7. Că Dumnezeu a risipit oasele celor ce plac oamenilor; ruşinatu-s-au, că Dumnezeu i-a urgisit pe ei.
        8. Cine va da din Sion mântuirea lui Israel? Când va întoarce Domnul pe cei robiţi ai poporului Său, bucurase-va Iacob şi se va veseli Israel. „

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 23, 2019

  2. Revin caci , ma seaca la ficati postarea dumitale !” Sectorul privat se plange de lipsa fortei de munca … etc ” Glumesti dumneata sau …aia din „sectorul privat ” ! Care sector privat ? Te referi cumva la aia din IT ? Ma cam indoiesc d e faptul ca , o firma privata de , sa zicem … constructii civile Motane { iar aici nu ma pot oprii sa nu-mi amintesc de… Tel Drum } plateste atat de bine muncitorii incat sa poata rivaliza cu CANDR si , daca nici macar Tel Drum n-a beneficiat de fonduri la greu… Alti privati care mai sant ? Firmele alea care proceseaza coca congelata venita din Ungaria { tara vecina si pretena plus… partenera a Romaniei in NATO si-n UE } si fac paine din ea ? Sau aia de la covrigaria aia de pe coltz de la Brancoveanu cu Nitu Vasile ? Aia angajeaza la trei luni muncitori framantatori sau cocatori caci … cine-i nebun sa munceasca pana-l ia dracu pe cativa firfirici din care… trebuie sa-i dea volens nolens si Statului Roman ceva , iar Statul Roman … nu le da nici macar speranta in schimbul banilor pe care-i fura { acesta-i termenul fie ca-ti place fie ca nu } din buzunarele oamenilor si de la gura copiilor acestora ca , la batranetze vor avea parte macar de-o pensie decenta !!! Doar nu cred ca te referi la firmele alea care produc componente pentru Dacia -Renault si nici macar la firma aia din Galati care producea otel . Pai si-atunci ? Ai uitat ca dupa ’90 romanii , saturandu-se sa-si schimbe 100 de Dolari de fiecare data cand n-aveau , in urma muncii lor pe-o luna , nici macar bani pentru mancare , s-au carat in afara ? Pai si-acolo { aia seriosi vreau sa zic } cand au vazut ca , pentru aceeasi munca pe care-o faceau in Romania primeau de trei sau de cinci ori salariu pe care l-ar fi castigat in Romania oare nu-ti pare normal ca sa ceara patronatului din Romania sa le plateasca ACELEASI CUANTUMURI SALARIALE ? Iar patronii… de unde mortii mamii lor sa plateasca acei bani caci Statul Roman prin MFP si ANAF plus legi , facute pe genunchi ” noaptea ca hotii ” de catre niste tipi numiti , ” PARLAMENTARI ” , ai jupoaie si de izmene ?

    Comentariu de Marian | iulie 21, 2019 | Răspunde

    • „ACELEASI CUANTUMURI SALARIALE”… Dar cu productivitatea muncii cum stam?

      ” Iar patronii… de unde mortii mamii lor sa plateasca acei bani caci Statul Roman prin MFP si ANAF plus legi , facute pe genunchi ” noaptea ca hotii ” de catre niste tipi numiti , ” PARLAMENTARI ” , ai jupoaie si de izmene ?” – dar tinem 1.400.000 de angajati la stat!! Statul tine in brate intreprinderi de stat nerentabile unde partidele aflate pe la Putere (mai ales acestea) isi parcheaza clientela politica (mai ales in functii de conducere retribuite baban). Sper ca ai citit tot ce am scris. Eu am aratat ca statul avea 900.000 de functionari publici. Acum are din nou 1.400.000. Si inca li s-au marit frumusel de tot si salariile…

      Eu as dori sa fiu foarte clar: sunt PENTRU libera circulatie a persoanelor in Uniunea Europeana. Am criticat, cred eu, VEHEMENT UE pentru ca a lasat Romania in afara Spatiului Schengen, incalcandu-i astfel un drept legitim.

      Insa paradigma asta in care se afla de multi ani Romania nu mi se pare – cum sa spun? – viabila… Atunci de ce sa nu plece cu milioanele si francezii din Franta si germanii din Germania si italienii din Italia etc. Si unde ajungem in felul acesta? Noi si in general vorbind tot Estul a furnizat forta de munca ieftina pentru Vest. Eu te intreb si ma intreb: poti in felul acesta sa intaresti aici sectorul privat, economia de piata libera? Poti, in felul acesta, sa maresti aici productivitatea muncii?

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 21, 2019 | Răspunde

      • Vezi dumneata , asta cu functionarii publici , este o chestie care te arunca foarte usor capcana . Functionar public este si ala de la ANAF care sta in dosul geamului si-ti salta banii pe care-i dai pentru taxe si impozite , functionar public este si ala de la primaria Ciorogarla care-ti scoate din arhive si-ti remite un certificat care sa-ti dovedeasca cetatzenia { Certificat de Nastere Motane } sau un inscris care-ti dovedeste odata in plus dreptul asupa unei proprietati oarecare . Stiai ca si Radu Mazare in calitatea-i de Primar al Municipiului Constanta era… functionar public ? Functionari publici sant inclusiv aia de la ISU sau Politia Comunitara si pentru ca tot adusesi vorba , functionari publici sant si tipele alea – foarte mishto majoritatea dintre ele – ce ocupa un post pe la Ministerul Muncii , Familiei si … ” Protectiei Sociale ” . ZIce dl. ministru Budai ca va mai angaja inca vreo 2.500 sau 2.600 pentru a finaliza recalculare a pensiilor atat de promisa si… atat de asteptata . Dupa ce va trece zorul asta , ce se vor face alea 2.500 de femei ? ” Atunci de ce sa nu plece cu milioanele si francezii din Franta si germanii din Germania si italienii din Italia etc. ” Pai deoarece aia-s probabil ceva mai saracutzi decat altii din tarile lor insa , a fi saracutz nu-nseamna ca esti automat si cretin !

        Comentariu de Marian | iulie 22, 2019

      • Ei… nu inseamna „automat” asta…

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 22, 2019

      • Pe dracu nu inseamna automat asta !!!!!! Te-ai intrebat vreodata cati migranti { aia ce-au fugit de saracie sau din calea razboaielor , aia pe care-i invita frau Merkel sa se stabileasca in Europa si… chiar si-n Germania } s-au stabilit in Romania sedusi fiind de frumusetzea acestei tari ??? 😡 Macar de frumusetzea ei daca nu si de castigurile materiale ” EXORBITANTE ” oferite de statul roman si… angajatorii din Romania daca nu si de altceva . Pai , iti spun eu : NICI MACAR UNU ! Lasa-i pe muncitorii asiatici naimiti d e catre privati pentru oarece treburi , vorbesc strict despre acele hoarde de africani ce pana mai zilele trecute spargeau portile Europei riscand totul pentru asta . Chiar nu ma-ndoiesc d e faptul ca n-ai fi informat care era de fapt miza lor . Nu locurile de munca vacante in UK , Franta , Germania , BeNeLux , Italia , Spania sau…care ma-sa o mai fi , cum zic , nu locurile de munca sau INTEGRAREA ci… AJUTOARELE DE STAT , BANII PRIMITI DE POMANA , asta era ce-i mana pe aia in lupta !!! P.S Oare acei muncitori asiatici , vor fi in viitor pensionari ai statului roman ? Vor fi „colegi ” , cu mine si nea Ghita Bizonu ?

        Comentariu de Marian | iulie 23, 2019

      • Da, foarte interesanta aceasta asociere, in doua comentarii diferite (dar n-are importanta asta) intre stahanovism si faptul ca migrantii, primiti cu atata generozitate de Germania cauta „nu locurile de munca sau INTEGRAREA ci… AJUTOARELE DE STAT , BANII PRIMITI DE POMANA , asta era ce-i mana pe aia in lupta !!!”.

        Originala aceasta asociere de idei!! 🙂

        Ca astora li se dau bani gratis. Si atunci cum sa nu vina?? Si mai mult decat atat: daca cineva indrazneste sa zica un singur cuvintel impotriva lor, e facut automat (ca sa folosesc expresia ta) rasist, xenofob, homofob sau mai stiu eu cum, in orice caz e imediat osandit!!

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 23, 2019

  3. ” Dupa taieri de salarii si pensii, dupa ani cu inflatie negativa, dupa ani de austeritate bugetara treci brusc la ceva opus. Spre exemplu, la o marire fulgeratoare a salariilor, a pensiilor. ” Nu mai stiu cum este cu salariatii fie de la stat fie de la privat caci , in calitatea-mi de pensionar nu-ti pot spune decat atat : pensionarii nu mai au timp de asteptat ! Din momentul in care au iesit la pensie aia cativa ani pe care-i mai au de trait VOR BANI si nu vorbe . Au facut { nu c-asa au vrut ei } sacrificii peste sacrificii pentru ca , macar la varsta senectutii sa nu mai aiva parte de grija ca medicamentele de care au nevoie au preturi mult prea mari vis a vis d e pensia lor ! Ca , se va platii mai devreme sau mai tarziu pentru asta… lasa frate ca mai exista destui tineri { nu uita : in fiecare minut se mai naste cate-un prost ! } care sa fie sacrificati de catre STAT pentru ca , s-a dovedit din plin faptul ca , vrajeala aia a lui Emil Constantinescu { aia cu ” Nu vor mai exista generatii d e sacrificiu ” } era doar o vorba goala de continut pe care… nici macar el personal n-a inteles-o !

    Comentariu de Marian | iulie 21, 2019 | Răspunde

    • „VOR BANI si nu vorbe” – bine, lucrul asta mi se pare si mie foarte clar.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 21, 2019 | Răspunde

      • Mie unul nu mi se pare foarte clar , mie mi se pare ca-i normal insa , fireste , pot fi subiectiv ca-s pensionar . Daca din pacate sau din fericire…asta doar Dracu o stie !!!

        Comentariu de Marian | iulie 22, 2019

    • Daca asa merg lucrurile… Si nu merg bine. Trecerile astea bruste, socurile astea economice puternice, cateodata de o duritate fara precedent, ca parca n-auzi ca in alte tari se procedeaza chiar asa, nu fac bine. Iar consecintele, negative, sunt greu si nu rareori foarte greu de indreptat. De exemplu, cum poti sa mai indrepti acum exodul asta de forta de munca care se duce catre Occident? Care, evident, genereaza si probleme demografice pentru tara noastra. Politicienii nostri, cei care ne-au condus, si-au facut socoteala ca oamenii acestia se vor intoarce. Si Iohannis, dar si Basescu mai demult, a mers pe aceeasi idee, a intoarcerii celor plecati. Numai ca vezi ca nu se intampla lucrul asta. Iar daca s-ar intampla, ce ar face aici? Sau, daca doresti, se intampla, dar pe urma pleaca tot acolo sa lucreze, unde isi au a doua resedinta, ca sa zic asa.

      Chestiunea legata de productivitate este esentiala. Gandeste-te numai la faptul ca ar trebui sa intram in Zona Euro… E un drept legitim al Romaniei. Numai ca daca s-ar intampla ai avea imediat de a face cu decalajul de productivitate a muncii intre o tara ca Romania si tarile occidentale. Spre exemplu, salariile aici sunt, desigur, mai mici, cum ai observat si tu. Decalajul asta ar putea sa determine un exod si mai mare catre Vest pentru ca n-ar mai avea niciun rost sa ramai aici pe o leafa de mizerie si cu un sector privat slab dezvoltat in comparatie cu cel din Vest. Gandeste-te ca noi ne apropiem de Ungaria in privinta salariului minim, dar avem un PIB/loc. mai mic decat al Ungariei. Uite aici:
      http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=earn_mw_cur&lang=en

      Ai putea spune ca ne apropiem si de Cehia, dar avem un PIB/loc. mult mai redus decat al Cehiei. Cehia are un PIB/loc. de $23,209, iar Romania are un PIB/loc. de $12,506. In Cehia salariul minim este de 518,97 euro iar in Romania este de 446,02 euro. Gandeste-te ca suntem aproape la jumatate cat salariul minim din USA, dar la PIB pe loc… 🙂

      Estonia, care e in Zona Euro, are un PIB/loc. de $23,514 si un salariu minim de: 540 de euro. In Estonia, salariul minim a crescut de la 500 de euro in 2018 la 540 de euro in 2019, semestrul 1. In semestrul 2 din 2016 era de 430 de euro.

      Chestiunea e ca noi ne apropiem cu salariul minim de tarile acestea, dar cu PIB/loc. Uite, daca facem o comparatie intre Cehia si Ungaria. La Cehia am zis, la Ungaria: PIB/loc. de $16,905 si salariul minim de 464,20 euro. Ungaria n-are PIB/loc. al Cehiei, e mai mic. Dar si salariul minim e mai mic, desi e apropiat de cel al Cehiei. Noi suntem mult in urma si a Ungariei, nu mai vorbesc de Cehia, dar ne apropiem cu salariul minim, aproape cat al Ungariei!!

      In privinta inflatiei:
      http://www.bursa.ro/eurostat-estonia-si-romania-cele-mai-ridicate-rate-ale-inflatiei-din-ue-62797533

      Aproximativ aceeasi rata a inflatiei in Romania cat si in Estonia (cele mai ridicate din UE), dar PIB/loc. al tarii noastre e cat e si al Estoniei e mult mai mare decat al nostru. Insa Estonia e in Eurozona, unde inflatia e mult mai scazuta decat in Romania, cam 1,6% din cate inteleg.
      In perioada 2000-2008 mai toate tarile acestea au inregistrat cresteri mari ale PIB. Hai sa-ti spun ceva: in anul 2000 Cehia, o tara jumate cat Romania ca populatie, avea un PIB de 61,65 miliarde $. Romania avea in anul 2000 un PIB de 37,44 miliarde $. Sursa: Banca Mondiala.

      Stau si eu si ma intreb cum vad economistii nostri – in conditii de onestitate intelectuala – integrarea Romaniei in Eurozona in astfel de conditii. Ca astea-s cifrele… Hai sa-ti mai dau niste date: in 1991 Cehia avea un PIB de 29,68 miliarde $, Ungaria de 34,75 miliarde $, iar Romania de 29 miliarde $. Dar Ungaria si Cehia sunt tari care au, fiecare, o populatie aproximativ jumatate cat tara noastra. Deci decalajele acestea sunt istorice. Reformele economice de dupa Revolutie au mai redresat intr-un timp destul de lung, ce-i drept, situatia noastra la acest capitol. Totusi, decalajele se mentin si sunt serioase. Si sunt decalaje fata de tari care au fost la randul lor comuniste, ca si tara noastra.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 21, 2019 | Răspunde

      • ” De exemplu, cum poti sa mai indrepti acum exodul asta de forta de munca care se duce catre Occident? Care, evident, genereaza si probleme demografice pentru tara noastra. Politicienii nostri, cei care ne-au condus, si-au facut socoteala ca oamenii acestia se vor intoarce. Si Iohannis, dar si Basescu mai demult, a mers pe aceeasi idee, a intoarcerii celor plecati. Numai ca vezi ca nu se intampla lucrul asta. ” Ai uitat-o pe madamme Vasilescu-Manda in rest , trebuie sa fie cel putzin tampit sadea { si-atunci chiar isi merita soarta } ala care sta cinci ani cazat la Bukingham , manaca crapelnitza de la Merriot { ca-si permite } si , in caz ca-i spitalizat , este tratat in cam aceeasi maniera , cam cu aceeasi atentie si grije cu care este tratata Majestatea Sa Queen Elisabeth II . Asta o spun eu care , chiar am beneficiat si-n Malta si-n UK de tratament medical si-o spun cu mana pe inima ca… m-am simtit ca-n RAI . Dumneata sau mai corect Banca Moindiala face-ti comparatii intre PIB-ul Romaniei si-al Cehiei sau Ungariei ? Insa , s-a gandit cineva vreodata , cati locuitori { nu mai spunem populatie spunem : LOCUITORI } are Cehia sau Ungaria , comparativ cu Romania ? Pe bune acum….

        Comentariu de Marian | iulie 22, 2019

      • Da… interesanta intrebarea de la final… 😉

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 22, 2019

      • Uite-te si tu, apropo de treceri bruste, ceea ce spuneam. Pana acum parca nu auzeai de constructii de drumuri. Acum vad ca se vor da in folosinta anul asta 100 km de autostrada, din care 45 km in urmatoarele doua saptamani:
        https://romanialibera.ro/actualitate/ministrul-transporturilor-promite-100-de-kilometri-de-autostrada-in-2019-794136

        Incep puternic modernizari de drumuri judetene:
        https://romanialibera.ro/actualitate/iasi-incepe-modernizarea-a-110km-de-drumuri-judetene-794133

        Ca pana acum…

        Bine, mai incepe si campania electorala…

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 22, 2019

      • Sunt absolut convins de faptul ca oamenii , romanii , STIU FOARTE PRECIS CA… INCEPE CAMPANIA ELECTORALA { de fapt , a inceput de multa vreme } si ca nu mai pun botu’ la vrajeli de doi lei . Pensionarii { cel putzin aia care n-au inca Alzhaimer } trebuie s a fie cel putin tampiti sa mai voteze cu PSD-ul sa cu oricine ar mai candida din partea alora . La cate minciuni le-au fost spuse , la cate sperantze desarte au fost supusi din partea acestor ” social – democrati ” de carton , chiar ma-ndoiesc de faptul ca ei , pensionarii , vor mai fi acea armata disciplinata de votanti ai PSD-ului care-i vota deoarece { asa cred unii } , asteptau pensia pe care-o considerau un dar din partea guvernantilor . PENSIE CE DE FAPT , L-I SE CUVENEA DE FAPT SI DE DREPT ADICA , LEGAL . P.S. Lasa ca , nici cu alte „formatiuni politice ” nu-mi este rusine 😡 …

        Comentariu de Marian | iulie 23, 2019

      • Intr-adevar aici ai dreptate: e foarte interesant cum vor vota pensionarii. Mai ales ca sunt mai multi decat numarul de angajati…

        La noi, in general vorbind, nu se respecta niste principii. Spre exemplu cele constitutionale. Se vorbeste de multe ori aiurea.
        PSD-ul, totusi, a mai marit pensiile. Aici politica PSD-ului a fost clara de la bun inceput, fiind si un partid social-democrat. La ceilalti nu prea e clar. Trebuie vorbit critic si despre actuala Opozitie.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 23, 2019

      • Uite , vezi , cu asta ma poate scoate ORICAND SI ORICINE DIN SARITE ?!! ” PSD-ul, totusi, a mai marit pensiile. ” Bine frate , dar PSD-ul a dat ceva { un singur leutz macar } din buzunarele membrilor sau simpatizantzilor sai ??? 😡 Fratzicule sti dumneata cumva c-ar fi dat PSD-ul , inca de cand a preluat puterea in Romania , adica din 20 Mai 1990 , un singur ban gaurit din buzunarele lor , nu de alta dar , eu inca n-am aflat si nu pot fi convins neam de asa ceva ??? ” La ceilalti nu prea e clar. Trebuie vorbit critic si despre actuala Opozitie.” La ceilalti treaba este foarte clara : nici n-au dat nimic { nu de alta dar n-au pre a fost la putere atunci cand poate ar fi fost necesar } dar nici n-au promis vreodata . Ma rog , asta-i parerea mea . Sa ma ierti ca revin la aceasta postare insa , eu personal , o consider foarte importanta si chiar nu cred ca se poate trece usor peste ea , fara suparare .

        Comentariu de Marian | iulie 25, 2019

      • „dar nici n-au promis vreodata” – cred ca e discutabil. Ca, spre exemplu, in campanie, PDL se lauda ca vor face 800 de km. de autostrada… Eu asa imi amintesc…

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 27, 2019

    • Uite si un alt articol interesant:
      https://www.ecb.europa.eu/pub/annual/html/ar2018~d08cb4c623.ro.html#toc8

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 21, 2019 | Răspunde

    • Iti recomand sa citesti acest articol despre „viziunea”, cu ghilimelele de rigoare, fireste, D-nei. premier Viorica Dancila despre constructia de autostrazi:

      https://www.mediafax.ro/politic/autostrada-comarnic-brasov-nu-se-va-construi-in-parteneriat-public-privat-dancila-in-prima-sedinta-csat-sa-devina-de-importanta-nationala-orban-dancila-vrea-sa-traga-un-tun-18243675

      Parerea mea: Ludovic Orban are dreptate, trebuie sa faca o licitatie. E foarte ciudat ca se apeleaza la CSAT. Deci noi, ca sa construim o autostrada apelam la CSAT. In care tara se mai procedeaza de o asemenea maniera? Ludovic Orban are dreptate cand afirma: „Dacă vreţi să construiţi orice tronson de autostradă cu bani de la buget sunteţi obligată de lege să faceţi licitaţie”. Gandeste-te: un consortiu turco-chinez… Eu chiar nu inteleg: de ce nu firme din UE? Parca vrem in Zona Euro, nu? S-au realizat, dupa Revolutie, lucrari de constructie de drumuri cu firme din UE. Acuma cu o societate chinezo-turca… Si fara licitatie… Sunt de acord cu Ludovic Orban: este „necesară realizarea unei proceduri competitive pentru selectarea constructorului” – asta inseamna licitatie. Atribuirea asta, prin incredintare directa, e foarte ciudata pentru ca e netransparenta. De ce o societate chinezo-turca si nu una vietnamezo- birmaneza? Toate aceste tari fiind in Zona Euro, „bineinteles” 🙂 . Glumesc, desigur.

      De ce nu se absorb fonduri europene pentru astfel de lucrari? Ca sunt alocate pentru tara noastra.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 21, 2019 | Răspunde

      • „Bancuri feministe” . Zece bărbați și o femeie stăteau atârnați de cablul unui helicopter.Deoarece cablul nu era destul de rezistent că să țină 11 persoane, au decis că una va trebui să sară, altfel vor muri cu toții.Nu s-au putut decide asupra persoanei. Atunci, femeia a ținut un discurs scurt, dar emoționant, în care a spus că ea se va jertfi, deoarece femeile sunt in general dispuse să renunțe, oferă totul bărbaților fără să primească nimic în schimb. Când s-ia terminat discursul, toți bărbații au început să aplaude. Asta apropo de d-na Dancila care se jertfește pe altarul PSD.

        Comentariu de :)))))))))))) | iulie 21, 2019

      • Asta seamana cu chestia aceea: un elefant se legana pe o panza de paianjen…. 😆

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 22, 2019

      • Nu te-ai saturat inca de povestile lui Orban Ludovic ? Licitatzie … pai , parca si Contractul cu Bechtel a fost atribuit tot in urma unei licitatii sau ma-nsel eu foarte tare ?

        Comentariu de Marian | iulie 22, 2019

      • Si cine a atribuit prin incredintare directa firmei Bechtel constructia acelei autostrazi? Nu-mi amintesc de faptul ca ar fi fost PNL-ul…. 😉

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 22, 2019

      • Ai memorie d e elefant … Motane !!! Ai dreptate insa , parca nici aia veniti ulterior n-au prea denuntzat acel contract atat de pagubos sau… chiar iti pare ca ma-nsel eu foarte tare ??? S-au facut ei o vreme ca ploua insa banii… banii i-au dat , caci n-aveau incotro ! Bechtell este totusi o firma din SUA Motane , nu din Uganda ! Din chestia asta , nici macar Nicolae Vacaroiu { asta mai rezista inca la Curtea de Conturi , oare ce pensie va incasa } ce se lauda c-ar fi „expert ” in negocierile cu Banca Mondiala si FMI-ul , nici macar ala n-ar fi putut sa faca ceva . Poate aia doi din Franklin& Bash insa….

        Comentariu de Marian | iulie 23, 2019

      • Si daca ar fi fost din Uganda nu ar fi trebuit sa le dea banii?

        Asa este, nici cei de dupa n-au prea denuntat contractul. Interesant este ca s-a facut pierdut contractul original… Ca nimeni nu-l mai gasea…

        Si atunci!!

        Si atunci n-are dreptate Ludovic Orban? Trebuie facute licitatii, nu prin incredintare directa. O procedura competitiva e licitatia, nu incredintarea directa. De asta am si zis ca are dreptate.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 23, 2019

  4. Bine ca-mi adusei aminte la vreme : in afara de-ati ura sa ai parte de-o duminica si-o saptamana viitoare cat mai placuta din toate punctele de vedere , vreau sa-ti mai spun ceva . Dl. Teodorovici se poate da si cu tenderu’ de pamant { cu KURUL Motane , cu KURUL } daca vrea caci , nu se poate atinge de NICI O PENSIE MARE SAU EXAGERAT DE MARE ! Si el si PSD-ul sau mai precis madamme Dancila si Liviu Dragnea + Darius Valcov { doar nu credeai c-am inghitit galusca ca , daca-i Liviu la parnaie , nu mai are oameniii lui la butoanele PSD-ului } stiu precis ca , NU SE POATE , deoarece { macar d’asta } este ILEGAL . Traim inca in UE si nu in Africa , vecini fie cu Somalia fie cu Nigeria ! Asta , lasand la o parte faptul ca , aia care au pensiile alea babane , aia nu-s chiar niste oameni cu care sa joace bambilici alde Orlando si Vio atunci cand ai manaca la bazdac . Respect Motane si … astept cu nerabdare si alte postari , nu de alta dar , imi este mai usor sa gandesc cu mintea proprie si personala daca vad un text scris decat daca urmaresc vreun tallk show de KKT ! Mai pe romaneste spus , lasa dracului perioadele alea in care stai si lenevesti caci , nu uita : TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE MANACA TOT TIMPUL ! 😉

    Comentariu de Marian | iulie 21, 2019 | Răspunde

    • Multumesc pentru aprecieri! 🙂

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 21, 2019 | Răspunde

    • ” nu se poate atinge de NICI O PENSIE MARE SAU EXAGERAT DE MARE !” – problema mare este urmatoarea: de care pensii vrea sa se atinga. Ca el vrea sa se atinga de toate pensiile mari, adica cele mai mari de 10.000 de lei.

      Eu nu vreau sa fiu aici avocatul bogatasilor, sa fie clar! Problema este una de principiu, ba chiar mai mult: de respectare a Constitutiei. Pentru ca el vrea sa introduca o taxa, cea de solidaritate, care sa se aplice tuturor pensiilor. Or, lucrul asta e neconstitutional si, pe cale de consecinta, ilegal. Pentru ca pensiile contributive sunt un drept constitutional al cetateanului in Romania. Pe cand pensiile speciale nu se incadreaza in Constitutie. Art. 47 din Constitutie spune clar la Al. 2 ca „Cetatenii au dreptul la pensie […]” – deci nu spune nimic despre pensiile speciale date de stat si care nu respecta principiul legal al contributivitatii.

      Impozitarea tuturor pensiilor e o masura nu doar iliberala, dar si neconstitutionala si e o incalcare a statului de drept.

      Am incercat sa explic in postare toate acestea.

      Spuneai ceva intr-un comentariu de „ajutoarele sociale”. Adica ceea ce generic e denumit „ajutor social”. Art. 47 din Constitutie specifica despre ce e vorba (mai mult sau mai putin clar – din punctul asta de vedere e o marja). Dar Art. 47, Al. 2 din Constitutie – te rog sa-l citesti! – spune in final, dupa virgula, „potrivit legii” Putin mai sus spune, tot dupa virgula, „prevazute de lege”. Iar cetatenii sunt egali in fata legii (Art. 16).
      Dar daca ai sa citesti si Al. 1 al Art. 47 din Constitutie, acolo spune ca: „Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica […]”. Deci legile cu privire la „ajutoarele sociale”, cum le spui tu, prevazute la Al. 2, nu trebuie sa impiedice dezvoltarea economica, prevazuta la Al. 1. Spre exemplu: nu se poate da o lege ca toata populatia Romaniei sa beneficieze de protectie sociala, primind lunar o suma de, hai sa zicem, 3000 de lei de la stat. Pentru ca o astfel de lege ar afecta dezvoltarea economica. Dar ar afecta si nivelul de trai al cetatenilor pentru ca daca se ajunge la o hiperinflatie in urma unei astfel de masuri ai putea cumpara cu 3000 de lei cat cumperi acum cu 3 lei… Deci nu s-ar asigura cetatenilor un nivel de trai decent, cum spune Art. 47 la Al. 1. O astfel de lege ar fi, deci, neconstitutionala.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 21, 2019 | Răspunde

      • Ba desteptule { de fapt… nu matale esti tinta caci nu-i ideea matale } , te-ntreb eu , zarzavagiul si uneori , ZAVRAGIUL din Berceni : o pensie de 10.000 de lei iti pare exagerata cumva ? Da’ daca beneficiarul a fost in viatza activa , un profesor universitar celebru { fireste ca , dupa parerea mea , inclusiv INVATZATORII ar trebuii sa aiva o pensie de minim 8.000 de lei caci aia aduc lumina stiintzei in mintile loazelor de scoleri } , un profesor doctor , ce-a practicat chirurgia pe cord , pe ochi sau pe creier , oare ala chiar n-o merita sa aiva un minim de 10.000 de lei pensie ??? Fireste ca , in medicina sau invatzamant nu se poate vorbii despre productivitate , insa dl. Teodorovici… de unde s-o stie !? Stiu foarte bine ca { daca nu din cultura mea proprie , cel putin din ce-am invatzat de la dumneata in acesti ani de cand iti bantui blogul } , exista pericolul inflatiei si-al hiperinflatiei insa , vorba conului Leonida : DA’ STATUL , EL CE TREABA ARE ? In alte cuvinte spus : tu STAT , ai asistat nepasator la dezindustrializarea tarii , ai asistat pasiv la jaful programat asupra economiei romanesti si-acum , vrei ca altii sa plateasca pentru oalele sparte din vina ta ??? Art. 47 al. 1… pai nu-ti spusei mai nu stiu cand ca , s-au sters atatia insi de atatea ori la popou cu acea carte unde-s scrise acele articole incat… chiar ma-ntreb cum dracu nu le este sila oamenilor sa le mai citeze ! Iti reamintesti guvernarea Basescu-Boc de pe vremea cand iti umpleam camara cu ” bunatati ” de fiecare data cand nu eram de parerea dumitale ? Azi , vin si-ti prezint scuze caci… aveai si , aveau si aia dreptate .

        Comentariu de Marian | iulie 22, 2019

      • 😆
        Mai, Marian…

        Aici nu vorbim de ce a fost el „in viata activa”. Constitutia nu vorbeste, nu pomeneste de asa ceva. Vorbim despre contributivitate, pentru ca asta e singurul principiu legal in ceea ce priveste pensia si calcularea acesteia. De unde stii tu ca zarzavagiul n-a contribuit mai mult decat ” un profesor universitar celebru”?

        Te intreb si pe tine ce il intrebam pe Ghita:
        ” Pe ce criterii stabileste Statul ca, de pilda, un magistrat trebuie sa aiba o pensie speciala, dar, de exemplu, nu si un inginer chimist?”

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 22, 2019

  5. Ete na Motane …. ca care ca cum „nu e doar neconstitutional si ilegal” – arata-mni articolele implocate. Si prin ce dracu a fots legal si constitutional regimul Boc -Udrea- Vacsecu? Ia sa iti amintesc „1,2 milioane de romani au pensii mai mici de 2.000 de lei, pentru care platesc impozite de 62,1 milioane de lei, reprezentand peste jumatate din valoarea lunara totala a impozitului pe pensii, a informat Ministerul Muncii. ” Ianuarie 2017 SI Guvernul Ciolos nu a sustinut propunerea legislativa, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat. AtUNCI ca era GUVERNUL LUI era constitutional si legal,azi nu ?
    Sau … stii incepand cu 01 ianuarie 2018 pentru veniturile din pensii se plateste un impozit care se calculeaza in procent de 10% pentru sumele care rezulta prin deducerea din valoarea pensiei a sumei de 2000 lei ? Eu din pacate nu platesc asa ceva (ma pensia mult mai mica )

    Deci ca cam asa :daca este sa plateasca tractirisu Augustin impozit de 90% pe ce trece de 10.000 (adica pe cca 16.000 lei !) este anticonatitutional. Cand era sa platesceu din ce nu aveam era Ocinai Harasho!

    Asta ptr ca , dragul meu, principalavoastra calitate este STUPIDITATEA !!
    Ati iesit in piata cerand anularea sau asa ceva a tuturor pensiilor „speciale”. EI bine – vi se face pe plac .. si ce descoperiti?
    Ca nu stiati ce cereti!!!
    Stupizi …

    Comentariu de Ghita Bizonu' | iulie 21, 2019 | Răspunde

    • Mai, Ghita, tu ai citit postarea mea? Scuza-ma, te rog, ca te intreb…

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 22, 2019 | Răspunde

    • Ghita, eu am impresia ca n-ai citit ce am scris. Unde am scris eu in postare de Guvernul Ciolos sau sa aprob masurile luate de Guvernul Ciolos?

      Am gasit si eu un articol sintetic despre impozitarea pensiilor:
      https://legestart.ro/impozitarea-pensiilor-trecut-prezent-si-viitor-contextul-revolutiei-fiscale/

      Uite si aici:
      https://www.lapensie.com/calculul-impozitare-pensie.php

      Chestiunea era alta: daca e normal sa fie impozitat un drept constitutional. Pentru ca dreptul la pensie e unul constitutional. Vorbim de pensii, nu de salarii. In Constitutie nu scrie de salarii. De ce se pune aceasta problema? Pentru ca, in cazul pensiilor contributive, cetateanul respectiv a contribuit la bugetul de pensii, a contribuit legal, a respectat, deci, principiul legal al contributivitatii. In cazul pensiilor speciale (putine, multe, cate or fi) nu se respecta acest principiu legal al contributivitatii. Iar Constitutia nu pomeneste de pensii speciale ci de pensii. Am reusit sa ma fac mai bine inteles acum?

      Sa dau un exemplu. Sa presupunem ca tu esti un om de afaceri de succes. Si ai contribuit la pensie. Si ti se cuvine o pensie de, sa zicem, 30.000 de lei. Dar tu, pentru pensia asta ai si contribuit corespunzator din banii taim nu din banii statului. Ca ai o afacere prospera ti se datoreaza tie si capacitatilor tale, nu statului. Iar faptul ca tu ai castigat multi bani e meritul tau, nu al statului. Mai mult decat atat, firma ta a platit si plateste impozite statului, deci sustii bugetul de stat, sustii chiar si bugetul local prin plata taxelor locale. Si ai ajuns sa fii la varsta de pensionare si pensia cuvenita, dupa contributia ta, este de 30.000 de lei – drept constitutional, cum am si zis mai sus. Tie ti se pare normal sa vina statul sa ti-o impoziteze?

      Pe de alta parte, ai muncit, ai platit impozite statului, firma ta a platit si plateste impozite statului, sustine, deci statul si bugetul de stat. Ai contribuit la pensie o viata de munca. Tie ti se pare normal sa vina Guvernul, Puterea cu o lege care sa stabileasca pentru anumite categorii socio-profesionale niste pensii speciale, adica pensii care nu se bazeaza pe contributivitate, pentru care cetateanul – egal in drepturi ca si tine, conform Constitutiei – n-a platit nicio contributie la pensie, dar in schimb sa aiba, la retragerea din activitate, o pensie de 50.000 de lei?

      Despre asta era vorba.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 22, 2019 | Răspunde

      • Motane , am si eu o intrebare de…zarzavagiu . Daca { folosesc si eu conditionalul ca si dumneata } activii 😕 { nu te gandii la aiureli omule !!! } in loc sa plateasca o parte din veniturile lor statului , in vederea unei… eventuale pensii , ar pune banisorii aia { ATUNCI CAND HOTARASC EI ASTA } la doseala sau …chiar la niste banci , PRIVATE fireste nu d’alea indicate si hotarate de catre ” cineva ” , iar la final de activitate , ATUNCI CAND HOTARASC EI ASTA , ar constata ca pensia de care beneficiaza este de 5.000 de …EURO LU-NAR . In atare situatie , STATUL ar mai putea avea tupeul de borfas , sa ceara cuiva , impzitarea pensiei ? Iti reamintesti acele cazuri prezentate si pe la TV de oameni care aveau pensii de… doi lei la propriu ? Oare aia n-au muncit nici macar o zi in viata lor ? Ma cam indoiesc de asta … mai ales ca era vorba despre perioada d e pana-n ’89 . Oare acolo n-a fost vorba despre o escrocherie cat casa ? Daca acei oameni erau lasati dracului in pace ca sa-si dramuiasca castigurile cum credeau ei ca-i mai bine , s-ar mai fi ajuns in situatia aceea halucinanta ? Fireste ca , nici masinaria statului comunist n-ar mai fi mers ca unsa lipsita fiind de banii alora dar , asa ca chestie .

        Comentariu de Marian | iulie 23, 2019

      • „Daca acei oameni erau lasati dracului in pace ca sa-si dramuiasca castigurile cum credeau ei ca-i mai bine , s-ar mai fi ajuns in situatia aceea halucinanta ? ” – in primul rand nu i-a lasat comunismul. Pensii foarte mici pe la tara… Iar dupa comunism, in postcomunism, ca sa zic asa, a venit agricultura de subzistenta.

        Romania e o tara care are un sistem modern de pensii structurat pe trei piloni:
        http://www.fluentinfinante.ro/fonduri-de-pensii.html

        Dă clic pentru a accesa 2016_Despre_sistemul_de_pensii_Romania.pdf

        Insa citeste si aici:
        https://www.capital.ro/cum-iti-fura-psd-din-pensie.html

        https://www.capital.ro/cum-iti-fura-psd-din-pensie.html

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 23, 2019

      • Inteleg ce vrei sa spui. Noi avem Pilonul 3, dar care este facultativ.

        Deocamdata trebuie respectat sistemul asta cu 3 piloni. Insa uite ce se intampla:
        http://www.ziare.com/pnl/stiri-pnl/pnl-atacul-psd-la-pilonul-ii-de-pensii-reprezinta-o-crestere-mascata-de-taxe-1510417

        http://www.ziare.com/ordonanta-teodorovici/pilon-ii-pensii/danca-pilonul-ii-de-pensii-este-distrus-la-lumina-zilei-de-un-guvern-de-infractori-cu-precizia-unor-hoti-profesionisti-1551205

        Chestiunea e ca PSD, cel putin cel din zilele noastre, nu doreste un pilon administrat privat. Care e parerea mea? Parerea mea e ca cei de la PSD (nu spun ca toti) au vrut sa FURE banii de la Pilonul 2 ca sa-i puie la Pilonul 1, unde e marea masa de votanti a PSD-ului arondata. Daca lucrurile stau asa, cei care sunt vinovati trebuie sa plateasca conform legii. La noi nu functioneaza bine treaba si pentru ca nu se respecta unele lucruri si iata si din ce fel de cauze. Ca si cu impozitarea tuturor pensiilor, care, evident, e tot un furt marca PSD. Nu spun despre tot PSD-ul ca ar fi asa. Insa acolo sunt unii, cu functii si influenta, care nu vor economia de piata, nu vor sa respecte drepturi constitutionale, li s-a casunat pe Pilonul 2 doar pentru ca e administrat privat s.a. de genul asta.

        Deci daca ai un sistem in felul asta gandit, trebuie si respectate regulile lui. In caz contrar, evident ca lucrurile nu merg bine si se creeaza tensiuni si chiar si nemultumiri. Asa cum si liberalii, daca vor veni la Putere, vor trebui sa respecte Pilonul 1. Ar fi culmea sa constatam ca astia vor sa fure de la Pilonul 1 ca sa puie la Pilonul 2!!!

        Chestiunea asta nu e o chestiune ideologica: lucrurile trebuie sa mearga normal. In caz contrar merg anormal si se creeaza nemultumire si haos in societate de catre niste TAMPITI, de catre niste NENOROCITI!! Si cu dreptate este sa-i numesti asa pentru ca ei nu fac ca lucrurile sa mearga mai bine. Dimpotriva, merg mai rau doar pentru ca ei sa-si satisfaca orgoliile ideologice.

        De aceea zic, avem sistemul asta si trebuie sa-i respectam regulile. Eu nu zic ca sistemul asta e etern, dar pana va fi gasit altul mai bun sau pana va fi modificat acesta spre imbunatatire, asta e deocamdata.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 23, 2019

    • Pe ce criterii stabileste Statul ca, de pilda, un magistrat trebuie sa aiba o pensie speciala, dar, de exemplu, nu si un inginer chimist? Si sa-i dea cat doreste el, Statul, unui magistrat, o suma mare si unui inginer chimist sa nu-i dea o suma asa de mare sau poate mai mare? Pe ce criterii? Care sunt criteriile alea „stiintifice”, cu ghilimelele de rigoare, fireste?

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 22, 2019 | Răspunde

      • Dar nu ” statul ” a stabilit „criteriile ” pentru care un magistrat poate avea o pensie speciala ci…chiar magistratii au facut asta . Nu ei sant aia care procreeaza 😮 😕 legile ??? ” Parlamentarii ” … sa fim seriosi !!!

        Comentariu de Marian | iulie 23, 2019

      • Sa nu uit : atunci cand erau stabilite , hotarate acele legi privind pensiile speciale se vorbea si despre RASPUNDEREA MAGISTRATILOR CIVILA SI PENALA insa… asta s-a trecut la pierderi colaterale probabil .

        Comentariu de Marian | iulie 23, 2019

  6. Am vizionat in urma cu vreo doua sau trei luni un documentar despre Japonia si… oamenii ei . Era vorba despre oamenii care muncesc in acea tara si care , diferit de faptul ca aia traiesc in jur de 90-100 de ani majoritatea dintre ei , sant in stare sa munceasca si douazeci de ore daca-i necesar pentru a da… ” tzarii cat mai multa productie marfa ” . Era vorba despre un documentar al unei televiziuni germane SAT1 cred , pentru cazul in care ai fi interesat sa-l vezi si dumneata insa , sincer nu-mi reamintesc cum se numea . Sti ce m-a mirat pe mine vizionand acel documentar ? Faptul ca , desii muncitorii japonezi doreau sa munceasca cat mai mult , sa produca cat mai mult si ca atare , sa castige si mai multi bani -diferit de faptul ca patronatele le creeau TOATE CONDITIILE pentru ca muncitorii sa fie multumiti si…sa munceasca cu drag si mult spor – OAMENII DE STIINTA , ANALISTII FINANCIARI , ECONOMISTI REPUTATI ai Japoniei si nu doar , erau ingrijorati la modul foarte serios de acea cantitate imensa de munca si mai ales de acea cantitate de produse ale economiei japoneze . Toti isi puneau – retoric evident – intrebarea : PANA CAND sau SI DUPA… CE VA URMA ??? Si apropo de japonezi si productivitatea lor , ai auzit vreodata de , STAHANOVISTI ? Eu da , si-n plus am avut unul in familie : AVEA O POBEDA . INTREBARE : dupa parerea dumitale , stahanovistii aduceau in afara de viteza mare de executie si PRODUCTIVITATE ? Atentie : tot de la dumneata si sa fi sigur ca nu doar 😉 , am invatat faptul ca , PRODUCTIVITATE nu-nseamna automat si…marfa vanduta si bani incasati !

    Comentariu de Marian | iulie 22, 2019 | Răspunde

    • Dupa un comentariu marxist, iti pui acum problema daca nu cumva stahanovismul ar fi solutia pentru cresterea productivitatii muncii?! 😉

      Hai sa nu cadem in aberatii, sa facem paralele intre Japonia si Uniunea Sovietica!

      😆

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 22, 2019 | Răspunde

  7. 😦 Zi asa , ” comentariu marxist ” … al dracului Motan 😕 !!! Nu , nu mi-am pus nici macar o secunda problema alora care , deoarece „dadeau tarii cat mai mult carbune ” erau considerati { pe atunci fireste } niste … ma rog ce erau ei considerati . Iar ” paralele intre Japonia si Uniunea Sovietica ” nici macar nu poate fi luata in consideratie o chestie dintr-asta, nici atunci si nici azi cel putin pentru faptul ca , paralelele nu se intalnesc niciodata … nici macar la infinit asa incat , se vede si fara binoclu unde-a ajuns industria sovietica si unde-a ajuns cea nipona . Mai curand asi face o ” paralela ” 😕 intre cea ajuns industria sovietica si… ce-a mai ramas din cea romaneasca . Cu alte cuvinte , una-i economia comandata si cu totul alta economia de piata adica , cea reala onorabile . Pur si simplu , mi-am reamintit de stahanovisti , vizionand acel documentar despre care-ti vorbeam . Mie personal mi-a dat senzatia unei asemanari intre aia si muncitorii japonezi de azi . Diferentza mi-a parut c-o face doar faptul ca , stahanovistii erau premiati cu cate un aparat de radio sau o… POBEDA { ca si ruda despre care am pomenit } si despre ei vorbeau deontologii din presa , in vreme ce la japonezi , aia au pur si simplu o viata mai buna . De fapt , in documentar se vorbea in special despre IT-isti insa , avea un spatiu larg destinat si adevaratelor categorii de muncitori adica , a alora ce inca muncesc si cu bratele da-i dracului ! Mie asta mi-a ramas intiparit in minte , ingrijorarea acelor economisti , in rest … Dumnezeu sa ocroteasca Romania 😕 .

    Comentariu de Marian | iulie 23, 2019 | Răspunde

    • E interesant si poate chiar ciudat un lucru: comunistii l-au dat ca exemplu si l-au ridicat in slavi pe Alexei Stahanov pentru depasirea planului de munca de peste 7 ori (!!!!), au facut si o medalie in cinstea lui: Медаль «За трудовую доблесть – Medalie pentru valoarea muncii, in schimb ei erau impotriva taylorismului si a normelor de munca din intreprinderile, cum le ziceau ei, capitaliste.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Stakhanovite_movement

      https://en.wikipedia.org/wiki/Medal_%22For_Labour_Valour%22

      Comunistii faceau foarte mare caz de munca si valoarea muncii, productivitatea muncii mai ales, si altele de genul acesta. Dar impresia mea e ca intreg sistemul comunist era de fapt indreptat impotriva productivitatii muncii, desi pareau ca acorda foarte multa importanta muncii. Nici in URSS nu se dadea, in realitate, prea mare importanta eficientei, productivitatii, ca de vorbit poate, desigur, oricine vorbi. Citeam, spre exemplu, undeva ca Stalin chiar a declarat referitor la combinatele acestea ale industriei grele, siderurgice cred, daca imi mai amintesc bine, ca le-a facut ca sa le aiba, nu sa creasca productivitatea, sa obtina profit si cam asta era filozofia lui si cu alte asemenea intreprinderi de stat. De asemenea si cu munca, propunea sa se ajunga la un program lejer – ceea ce contrasteaza cu Miscarea Stahanovista – tocmai pentru ca accentul in comunism nu cadea pe munca. Am citit, de data asta in presa, recent, ca in China intalnim de asemenea o asemenea lejeritate.

      Si interesant este ca tarile comuniste nici nu inregistreaza o mare productivitate a muncii. Numai daca ne uitam la PIB/loc. si vedem diferentele fata de tarile capitaliste, cum spun ei. Un exemplu destul de concludent il reprezinta cele doua Corei: uite-te la PIB-ul Coreii de Nord ci compara-l cu cel al Coreii de Sud. Evident, ultimul e mult mai mare decat primul. Iar in tarile mai bine industrializate, mai bine dezvoltate economic decat Romania – ma refer la cele din Europa de Est – mie mi se pare ca comunismul impus de Uniunea Sovietica dupa Razboi le-a franat dezvoltarea. Gandeste-te numai la Cehoslovacia, cum ar fi fost fara comunism: probabil ca ar fi fost la nivelul Austriei. Chiar si in Romania se putea mai bine. Noi nu am fost lasati de catre rusi sa colaboram cu tarile occidentale mai dezvoltate. Rusilor nu le-a convenit cand am facut locomotivele Diesel, nu le-a convenit Portile de Fier. Chiar daca nu e atat de evident, cum e in cazul Cehiei, si in cazul Romaniei comunismul a actionat ca o frana in dezvoltarea tarii noastre. Pot sa-ti dau exemplu de tari care erau, inainte de Razboi, poate mai sarace decat Romania, dar saltul pe care l-au facut dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial, a fost net superior oricarei tari din Europa de Est, fosta comunista. Spania, Portugalia, chiar si Italia si chiar si Grecia, desi rusii incercau sa se bage si in aceste tari, sa le strice si pe ele. Iar asta fac in continuare si acum.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 23, 2019 | Răspunde

      • ” Comunistii faceau foarte mare caz de munca si valoarea muncii, productivitatea muncii mai ales, si altele de genul acesta. Dar impresia mea e ca intreg sistemul comunist era de fapt indreptat impotriva productivitatii muncii, desi pareau ca acorda foarte multa importanta muncii. ” Asta… ATUNCI , DUPA , n-a mai fost chiar asa te asigur ! Cat despre dorintzele lui Iosif Vissarionovici , chiar ti-a parut a fi vreun mare vizionar gagiu’ ?

        Comentariu de Marian | iulie 25, 2019

      • Dar nu am spus ca ar fi fost un mare vizionar…

        Dar daca ai ridicat aceasta problema trebuie spus ca a avut despre comunism o viziune mai realista, daca pot sa ma exprim astfel, decat Lenin sau Trotsky. A reusit sa faca din URSS o mare putere pe plan mondial. Regimul lui a consolidat comunimsul in URSS. Dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial a extins comunismul in Europa de Est. Fara viziune nu poti sa ai astfel de rezultate.

        Pe de alta parte, gandeste-te ca URSS-ul pe care l-a lasat a avut si performante notabile ca de pilda: trimiterea primului om in spatiul cosmic, un program de cercetare a spatiului cosmic, trimitere de sateliti, nave spatiale etc. Si asta dintr-o tara de mujici, ca astia erau imensa majoritate in Rusia.

        NU fac acum apologia comunismului sau lauda stalinismului. N-as vrea sa se inteleaga asa ceva. Incerc doar sa-ti raspund la intrebare.

        Totusi, gandeste-te ca URSS, sub regimul lui – nu ca ar fi fost in totalitate meritele lui Stalin, cum el si le-a arogat pe toate dupa Razboi – a castigat Razboiul cu Germania hitlerista. Totusi, fara viziune nu prea se poate sa ai un astfel de rezultat.

        Acuma, ma intrebi daca a fost un „mare vizionar”. Mare sau mic… dificil de spus. In orice caz, o viziune a avut. Si a influentat Europa si lumea si dupa moartea sa, chiar daca stalinismul, dupa ce a murit, incepuse sa se dilueze substantial, cum era si de asteptat. Insa constructia asta comunista se baza pe asa ceva, pe viziunea lui si deci pe stalinism. URSS si Europa de Est n-au putut scapa de asa ceva decat odata cu Gorbaciov.

        Gorbaciov a vrut o alta viziune despre Stanga si Comunism. Glasnost, Perestroika. N-au tinut: s-a prabusit regimul comunist. Dar nici stalinismul nu mai putea constitui – si inca de mai demult, de la Hrusciov – o optiune viabila.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 27, 2019


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.