Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

„In Romania, limba oficiala este limba romana” – Art. 13 din Constitutia Romaniei

Care ar trebui sa fie consecinta acestui articol din Constitutia tarii?

Eu cred ca este destul de clar, de fapt e logic: toate documentele, actele institutiilor constitutionale ale tarii, inclusiv limba folosita in aceste institutii, denumirea localitatilor, raurilor, marii, tuturor formelor de relief trebuie sa fie in limba romana atunci cand e vorba de acte ale institutiilor mai sus amintite, de documente sau acte ale Statului Roman.

Daca ne luam dupa acest articol din Constitutie e clar ca n-ar trebui sa fie placute bilingve, trilingve, multilingve care sa denumeasca o localitate. De exemplu: localitatea Kolozsvar, sau localitatea Nagyvarad nu exista in Romania. Exista Cluj-Napoca, exista Oradea – aceste municipii sunt, intr-adevar, in Romania. Pentru ca atunci cand mergi cu masina si intri in, sa zicem, municipiul Cluj-Napoca, si vezi un semn indicator pe care scrie denumirea localitatii in care ai ajuns, denumirea respectivei localitati, in exemplul acesta Cluj-napoca, trebuie sa fie denumirea oficiala a localitatii si, pe cale de consecinta logica, trebuie sa fie scrisa in limba oficiala a tarii. Care e limba romana, potrivit textului constitutional.

E clar ca acest articol din Constitutie n-are nici o legatura si nici aplicabilitate in cazul urmatorului exemplu: intr-o familie din Romania mama, tata si cei doi copii au hotarat sa invete limba japoneza. Si atunci, la micul dejun, au stabilit sa vorbeasca in japoneza pentru a se familiariza mai bine cu aceasta limba pe care ei doresc s-o invete.

Dar intr-o Primarie sau intr-un Consiliu local? Daca citim Constitutia ele fac parte din Administratia publica locala. Limba oficiala e limba romana. Deci trebuie folosita limba romana. Pentru ca, de pilda, actele emise de aceste institutii constitutionale sunt acte oficiale. Si atunci ar fi total nepotrivit si nici logic n-ar fi sa nu fie scrise doar in limba romana.

Dar Art. 120, Al. 2 din Constitutie spune:

„In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere semnificativa se asigura folosirea limbii minoritatii nationale respective in scris si oral in relatiile cu autoritatile administratiei publice locale si cu serviciile publice deconcentrate, in conditiile prevazute de legea organica.”

Eu nu sustin ca nu poti sa asiguri folosirea limbii minoritatii nationale respective prin translator. Dar daca limba oficiala e limba romana, aceasta trebuie sa primeze. Ganditi-va cat de aiurea este ca intr-un act oficial al Primariei Cluj-Napoca referitor la raul Somes, denumirea raului sa fie scrisa in maghiara, adica Szamos. Sau daca un investitor roman merge in Romania intr-o localitate in care avem o majoritate maghiara sa trebuiasca sa se adreseze in maghiara la primaria respectiva si nu in limba oficiala a tarii care, potrivit Constitutie, este limba romana.

De pilda sunt un investitor roman, hai sa luam exemplul asta, si vreau sa fac o investitie legala in Miercurea Ciuc. In acest municipiu resedinta de judet sunt 78,54% maghiari. Sa inteleg ca eu trebuie, la Primarie, sa ma adresez in limba maghiara sau ca documentele oficiale ale Primariei – stiu si eu, sa zicem autorizatia de constructie – trebuie sa fie scrise in limba maghiara si nu in limba oficiala a tarii, care conform Constitutiei, e limba romana? E clar ca limba romana, ca limba oficiala, conform Constitutiei, trebuie sa primeze. A emite o autorizatie de constructie intr-un text bilingv (in romana si in maghiara) e neconstitutional, potrivit Constitutiei noastre. Pentru ca Primaria respectiva nu poate emite un act oficial si intr-o alta limba decat limba oficiala a tarii, care e limba romana. Constitutia nu prevede mai multe limbi oficiale in Romania.

Sau sa luam cazul unui contract intre doua firme private, una din Bucuresti si una din Miercurea Ciuc. Sa inteleg ca acel contract, care e un act oficial, conform unei legislatii constitutionale, sa trebuiasca scris in doua exemplare, unul in romana si altul in maghiara? El trebuie redactat in limba oficiala a tarii. Altminteri de ce sa nu-l scrii doar in maghiara, oficial vorbind, si nu in limba oficiala a tarii? N-ar fi aiurea? Eu cred ca da. Ca se pot face traduceri autorizate, legalizate, desigur! Se pot face orice fel de traduceri. Poate sa fie tradus si in tailandeza. Dar forma care primeaza este cea in limba oficiala a tari: limba romana.

Eu nu ma refer aici la faptul, spre exemplu, ca o fata etinca maghiara se indragosteste de un baiat roman si il imboldeste pe acesta sa invete limba maghiara. Si atunci cei doi incep sa-si scrie scrisori de amor in limba maghiara. Astfel de epistolii nu sunt acte sau documente ale unor institutii ale Statului Roman. Insa pe plicul in care e trimisa depesa trebuie sa scrie adresa in limba romana, limba oficiala a tarii. Ca doar n-o sa scrie pe plic ca vrea sa trimita depesa la Csíkszereda, localitate care nu exista in Romania, ci va scrie denumirea oficiala a localitatii: Miercurea Ciuc.

Textul constitutional de la Art. 13 e clar. Asa cum e clar si cel de la Art 14: „Capitala Romaniei este municipiul Bucuresti”. Ce ar fi sa spunem ca mai sunt si alte capitale ale Romaniei, nu doar Bucurestiul. Dar nu e clar ce scrie? Asa si la Art. 13 – nu e clar ce spune? E cat se poate de clar.

De asemenea e cat se poate de limpede ca ceea ce prevede Art. 6 din Constitutie – Dreptul la identitate, nu poate sa intre in contradictie cu ce prevede Art. 13, ca limba oficiala e limba romana. Asa cum nu poti sa-ti exprimi identitatea etnica, culturala, lingvistica si religioasa in contradictie cu Art. 1 din Constitutie, care prevede, de pilda, la Al. 1:

„Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil.”

Constitutia nu interzice unei persoane apartinand unei minoritati nationale, de pilda cea maghiara, sa spuna Kolozsvar in loc de Cluj-Napoca. Dar denumirea oficiala a municipiului trebuie scrisa in limba oficiala a tarii. Constitutia nu interzice unei minoritati nationale sa vorbeasca in limba respectivei minoritati nationale, dar actele oficiale ale Administratiei Publice Locale, precum si limba in astfel de institutii, trebuie sa fie limba oficiala pentru ca vorbim de acte oficiale emise iar limba oficiala a tarii prevaleaza, altminteri n-ar mai fi oficiala. Limba oficiala este preeminenta altor limbi vorbite pe teritoriul tarii. Pentru ca e stabilita prin Constitutie si e proprie actelor guvernamentale, documentelor administratiei de stat. Limba oficiala are aceasta autoritate.

E ca si cum ai spune: Monitorul Oficial. De ce nu doar Monitorul, de ce i se adauga si Oficial? Pentru ca e ziarul oficial al Guvernului si actele care apar acolo, odata aparute, intra oficial in vigoare. Niciun alt Monitor n-are o astfel de autoritate. Insa nu e interzis in Romania sa-ti faci tu Monitorul tau, daca doresti. Numai ca el nu e oficial!

Bineinteles ca, in Romania, exista nume de strazi apartinand unor personalitati straine, date in onoarea acestor personalitati. Sunt nume oficiale de strazi. Spre exemplu, in Bucuresti exista strada Petöfi Sándor. Doar n-o sa-i spun acum Petöfi Sandu… Asa cum avem si Piata Charles de Gaulle. Doar n-o sa-i spun Piata Carol de Gol… 😆 Insa nu doar limba romana poate asimila sau imprumuta nu doar nume de persoane straine ci si cuvinte straine. Altminteri n-am mai avea neologisme. De pilda, eu nu cred ca internet e un cuvant romanesc. In limba engleza nici nu se pronunta ca in limba romana. Dar el este asimilat dintr-o limba straina in limba romana si din aceasta cauza trebuie socotit ca facand parte din limba romana. Daca intr-un act oficial apare cuvantul internet, trebuie sa conchidem ca e in limba romana, desi cuvantul nu doar ca are o alta origine decat cea romaneasca, dar e cu totul strain. Exact acelasi lucru si cu strada Petöfi Sándor – este denumirea in limba romana a strazii, chiar daca numele respectiv, personalitatea care a purtat acest nume, e una straina. Se foloseste in limba romana cuvantul network, care e cu totul strain. Dar spunem, de exemplu, networkului (la genitiv-dativ, singular, articulat) – de unde se vede ca acest cuvant a fost asimilat in limba romana. Asa nici cuvantul meci nu e romanesc, ci asimilat in limba romana. Dar au fost vremuri, din cate stiu, cand se scria match si, de exemplu, la nominativ-acuzativ, plural se scria matchurile, ba chiar match-urile.

Deci sa nu incurcam borcanele, cum se spune. Cand spunem ca limba romana e limba oficiala, intelegem prin limba romana si ceea ce asimileaza sau imprumuta limba, neologismele, nume de persoane straine sau chiar nume de produse straine, cum ar fi, de pilda, caterpilar. In engleza, de unde provine, din cate inteleg, cuvantul, n-ai sa spui la plural caterpilare, cum spui in limba romana. Totusi, cuvantul caterpilar (in engleza nici nu se scrie asa), desi nu e deloc romanesc, trebuie socotit ca apartinand limbii romane, scris ca in limba romana – caterpilar, nu ca in engleza: caterpillar.

Mie mi se pare ca trebuie sa facem o deosebire intre denumirea unei localitati in limba romana si denumirea aceleiasi localitati intr-o alta limba, spre exemplu in limba unei minoritati nationale si care nu e asimilata in limba romana sau imprumutata in limba romana din limba straina respectiva. Pentru simplul motiv ca, spre exemplu, limba romana nu a imprumutat cuvantul unguresc szerda pentru miercuri. Asa cum nu folosim nici englezescul Wednesday pentru cuvantul miercuri. Citesc faptul ca pana in perioada interbelica se folosea pentru Miercurea Ciuc denumirea de Sereda Cicului, sereda insemnand, deci, romanizat, miercurea. Insa limba romana nu a asimilat cuvantul unguresc szerda pentru a desemna miercuri. Noi spunem, ca sa dau un alt exemplu, Londra pentru ca asa a asimilat limba romana cuvantul care desemneaza capitala Marii Britanii, London. Sereda insa nu inseamna nimic in limba romana, desi il intalnim in vechile dictionare (1929), dar iata cu ce semnificatii – v. szereda. Limba romana a asimilat, de pilda, cuvantul Paris – capitala Frantei, dar nu pronuntam precum francezii (Pari) ci pronuntam si „s” de la sfarsit: Paris. Nu acelasi lucru se poate spune cu Sereda Cicului sau cu Kolozsvar. Aceste denumiri nu sunt in limba romana, limba oficiala a tarii. In schimb, spunem Colegiul Naţional „Márton Áron”, scris corect in limba romana exact asa, cu accentele respective la numele de persoana ca in limba maghiara pentru ca in limba maghiara, fara accentele respective, din cate stiu, avem o alta pronuntie a numelui. Adica pocim numele daca nu scriem asa, mai pe romaneste spus.

Mai trebuie spus ca articolul din Constitutie mentionat in titlul postarii nu interzice publicatii in limbile minoritatilor nationale. Spre exemplu, un om de stiinta apartinand minoritatii nationale maghiare poate scrie si publica in Romania o lucrare stiintifica in limba maghiara. Dar lucrul acesta nu tine de insitutiile constitutionale ale Statului Roman. O astfel de lucrare nu e, de pilda, o hotarare a Consiliului local din Sfantu Gheorghe (jud. Covasna), care trebuie redactata in limba oficiala, limba romana, pentru ca e un act oficial al unei institutii constitutionale a Statului Roman. Astfel de publicatii au existat si pe vremea comunismului, dar ele nu erau acte oficiale ale Statului nici nu schimbau numele oficial al unei localitati. Spre exemplu, citesc aici despre istoricul maghiar József Pataki, o lucrare publicata, din cate inteleg, in limba maghiara: Kolozsvári emlékírók 1603-1720. [Memorialişti clujeni 1603-1720], Cluj, 1981; Bucureşti,1990. Si ce? Asta schimba denumirea oficiala a municipiului Cluj-Napoca? Evident ca nu. Dar asta nu inseamna ca limba romana a asimilat din limba maghiara cuvantul emlék sau, poate mai bine zis, emlékirat. Exact asa, in acelasi fel, limba romana nu a asimilat o denumire de localitate Sepsiszentgyörgy, ci spunem Sfantu Gheorghe, in limba romana, limba oficiala – din aceasta cauza asa si trebuie scris: Sfantu Gheorghe. E foarte interesant ca, de exemplu, numele Orban este asimilat in limba romana – spre exemplu Ludovic Orban. Dar si pe premierul maghiar il cheama Orban – Viktor Orban, in ambele cazuri nume de familie, daca nu gresesc. Chiar si Victor (scris fara ‘k”) e un nume romanesc. Insa Sepsiszentgyörgy nu e asimilat in limba romana si nici imprumutat.

Sa discutam si despre alte aspecte ce tin de Constitutie…

Daca ar fi sa ne luam dupa aceasta Constitutie n-ar trebui sa avem DELOC pensii speciale.

In Romania, dreptul la pensie e prevazut la Art.47, Al.2 unde se specifica printre altele: „Cetatenii au dreptul la pensie […]”. Dar Art.16 consemneaza egalitatea in drepturi, desi nu explica, cel putin dupa parerea mea, prea bine conceptul de „egalitate in drepturi”.

Egalitate in drepturi inseamna ca toti cetatenii, in cazul de fata romani, au TOTI aceleasi drepturi si libertati. Cu alte cuvinte NU exista drepturi speciale de care sa se bucure doar o parte dintre cetateni si restul nu. Sau daca, totusi, vrem sa denumim unele drepturi drept „speciale” atunci TOTI cetatenii trebuie sa se bucure de acestea.

In Romania cetateanul ajuns la retragere din activitate primeste pensie pe baza principiului legal al contributivitatii. Art. 16, Al.1 spune printre altele: „Cetatenii sunt egali in fata legii […]”. Si atunci cum alti cetateni se pomenesc cu pensii speciale, adica pensii care nu tin cont de principiul legal al contributivitatii?

Este o incalcare flagranta a Constitutiei Romaniei!! Si evident ca e si nedemocratic.

Recompensarea (datorita unor merite) statul o poate face prin salarii, indemnizatii – acestea nu sunt drepturi constitutionale: aratati-mi unde scrie ca „cetatenii au dreptul la salariu”… Constitutia interzice doar munca fortata (Art.42). Si asta și pentru ca, spre exemplu, nu poti sa dai salarii in conditiile unei disponibilizari sau in conditiile disponibilizarilor colective. Masurile de protectie sociala (ajutor de somaj in acest caz sau ajutor social) au un caracter temporar.

Deci recompensarea trebuie facuta prin salarii, indemnizatii si NU prin pensii speciale care sunt neconstitutionale si care creeaza o clasa privilegiata de cetateni.

La fel si cu lucratorii in IT care sunt scutiti de plata unor impozite: e neconstitutional. Cream astfel clase socio-profesionale privilegiate. In acest caz se incalca flagrant Art. 16 din Constitutie. Unii sunt mai smecheri decat altii. Altminteri de ce sa nu fie scutit de plata unor impozite si un inginer constructor sau un chimist, sau un cecetator stiintific etc? Taxe mai mici sau, ca sa ma exprim mai general, un nivel anumit al taxelor si impozitelor, dar aplicabile pentru toti – asta e altceva pentru ca exprima egalitatea in drepturi, in fata legii a cetatenilor.

O alta traznaie pe care am auzit-o ar fi un proiect de lege al PSD care obliga sun imperiul sanctiunii penale copiii sa aiba grija de parinti acordandu-le 1/5 din venit, din cate am inteles. Vezi aici si aici.

Asa ceva incalca cu totul Constitutia deoarece Constitutia noastra NU are astfel de prevederi. Lasand la o parte caracterul aleatoriu din punct de vedere economic al acestei legi – lucru ce o si face neaplicabila – Constitutia noastra nu prevede nicaieri ca Statul ar trebui sa stipuleze printr-o lege, dintr-un anumit motiv (moral, economic, social etc), cum trebuie sa dispuna cetateanul de veniturile sale sau sa stabileasca norme morale, comportamentale absolut obligatorii pentru cetateni. Cu alte cuvinte, Statul n-are nicio cadere sa stabileasca un nou Cod al Eticii si Echitatii Socialiste, asta ca sa ma fac mai clar inteles, si sa sanctioneze cetateanul daca nu-l respecta.

Iata si extrase din expunerea de motive (dupa HotNews):

    • Unitatea dintre drepturile şi obligaţiile reciproce, intre repartizarea avantajelor şi poverilor economice, sociale, culturale şi morale constituie fundamentul solidarităţii intre generaţii.
    • Marea migraţie a forţei de muncă tinere din România, spre state din vestul Europei, îndeosebi după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, are un impact economic, social şi uman incalculabil, efectele negative încep deja să se manifeste, cu deosebire asupra persoanelor vârstnice, aflate la capăt de drum, fără putere şi, în cele mai multe cazuri bolnave şi lipsite de sprijinul şi afecţiunea copiilor sau a nepoţilor.
    • Sunt tot mai numeroase cazurile de bătrâni abandonaţi în România, care nu invocă neapărat lipsa mijloacelor materiale pentru subzistenţă, dar care nu au mai fost vizitaţi de copii sau de nepoţi de ani de zile.
    • Este vorba de un nou tip de abandon de care suferă persoanele vârstnice, abandonul emoţional, temă pe care ar trebui să o abordăm nu numai din punct de vedere sociologic, ci şi din punct de vedere legislativ.
    • Aplicarea de rele tratamente copilului minor sau abandonul acestuia de către părinţi, se pedepseşte cu închisoarea, conform Codului Penal, mergând până la decăderea din drepturile părinteşti. Oare, a avea grija unui bătrân cu pensie şi cu diverse proprietăţi, este mai grea decât creşterea şi educarea unui copil până la vârsta de 26 de ani, fără venituri şi fără proprietăţi, sau e vorba de o discriminare? Atunci de ce să privim diferit cele două perioade din viaţa unui om?”

Nimeni nu poate sa-ti interzica sa mergi in strainatate si sa te stabilesti acolo. Si apoi multi merg sa lucreze in strainatate tocmai pentru ca sa-si poata intretine familia ramasa in tara. Cazurile mentionate, precum si migratia, nu sunt din vina cetatenilor. Ci a Statului care nu a respectat Art. 47 – Nivelul de trai ani si ani de-a randul si nu-l respecta in continuare. Vina este a Statului si a politicienilor si cu mult, mult mai putin – as spune chiar infima daca ma refer la ansamblul intregii societati – a cetatenilor. Astfel de cazuri se petrec peste tot in lume: si batrani abandonati, si copii abandonati, si multe altele. Ceea ce, in schimb, au alte tari si noi nu prea avem, desi platim taxe si impozite pentru asa ceva, e o protectie sociala bine pusa la punct. Statul roman nu a luat nici masuri de dezvoltare economica, nici de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent. Statul si politicienii nostri, multi dintre ei, au excelat la capitolul coruptie si imbogatiri dubioase ale unora, si nu-s putini.

Dar interesant este ca in Romania – si probabil ca asta ar fi si una din cauzele aparitiei dictaturilor pe aici – nu se doreste aplicarea Constitutiei, dar se vorbeste, din cand in cand, de revizuirea ei. Exemple care sustin teza asta, le-am dat mai sus. Politicienii nostri, cei ajunsi prin Parlament – prin vot popular corect, nu contest – ori n-au cultura politica necesara pentru a respecta o Constitutie democratica, ori au reaua vointa necesara tot pentru a nu o respecta. Periculos este ca si daca o vor revizui, nici forma revizuita nu va fi respectata, relativizand astfel drepturile si libertatile cetatenilor, creand hazard moral in societate, haos si, pe cale de consecinta, prejudinciind societatea in ansamblul ei si slabind tara.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

iulie 5, 2019 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

30 comentarii »

    • Intrebare : astia chiar n-au alta treaba decat sa se screama pentru a KAKA un… soricel ? Atunci , nu pot decat sa achiesez la spusele dumitale : – Klaus , sa le spui mercy lui Liviu , Codrin si nu in ultimul rand , TUTUROR INCOMPETENTILOR ce s e numesc in Romania parlamentari caci , pe mana lor vei castiga in Noiembrie , DE-TA-SAT ! Da’ si sasalaul e lash pe undeva caci , d’ar avea niscai sange in instalatie… ar face pe dracu-n patru sa dizolve Parlamentul asta de zabauci iar viitorul Parlament , sa fie compus din doar o camera si sa aiva MAXIM 300 { cati banishori ar avea Romania in plus pentru pensiile amarastenilor , realizezi asta ? } de mancatori de KKT ! Adica , cam cum s-a hotarat de catre ” poporul suveran ” la acel Referendum de pe vremea cand Traian Basescu isi bea whisky-iul pe terasa la Cotroceni , daca-mi amintesc eu bine .

      Comentariu de Marian | iulie 6, 2019 | Răspunde

      • In primul rand trebuie spus ca e o procedura constitutionala pentru dizolvarea Parlamentului (Art. 89 din Constitutie). PSD-ALDE au o majoritate solida in Parlament, din cate inteleg. Oricum, cred ca acum e prea tarziu.

        Dar pe de alta parte, uite-te si pe sondaje.
        Următoarele alegeri legislative în România
        Uite-te ce spune IMAS-ul in sondajul din perioada 7–26 iunie 2019.

        In legatura cu „viitorul Parlament compus din 300 de parlamentari” si unicameral, ar trebui sa se revizuiasca aceasta Constitutie. Insa mie mi-e teama ca nu vor reusi sa dea o Constitutie mai buna decat cea pe care o avem la ora actuala. Problema nu e ca avem 2 Camere si nici numarul de parlamentari n-ar fi problema. Nu e foarte clar ca daca am avea un parlament mai mic lucrurile ar merge mai bine sau mai eficient.

        Si nici daca s-ar revizui Constitutia, nu mi se pare ca asta – revizuirea – ar fi un temei ca s-o mai si respecte. Sincer, nu mi se pare o idee buna revizuirea Constitutiei, pentru ca noi trebuie sa ne obisnuim s-o respectam pe cea pe care o avem. Altminteri nu vom face decat sa revizuim si sa tot revizuim. „Sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimica. Sau sa nu se revizuiasca primesc, dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, prin partile esentiale„, cum spunea un personaj celebru al genialului Caragiale! Problema este ca n-au fost definitie, nici atunci si nici acum, foarte clar „partile esentiale„.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2019

  1. Motane , sa-ti dea Dumnezeu sanatate { dumitale si familiei fireste } aceasta-i o postare ce mi-a mers direct la la casa sufletului deci : ” – BRAVOS NATIUNE , HALAL SA-TI FIE !!! „

    Comentariu de Marian | iulie 6, 2019 | Răspunde

    • Multumesc! 🙂
      Chiar asa? Ma bucur ca ti-a placut!

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2019 | Răspunde

      • Este la obiect , cu detalii si chiar cu argumente iar asta , mi-a placut . „-Ce-i in plus , vine de la cel rau .” cum ar fi spus Domnul Isus .

        Comentariu de Marian | iulie 6, 2019

      • Multumesc! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2019

    • Nu stiu daca ai folosit cuvantul halal in sensul sau argotic peiorativ, dar ceea ce pot eu sa constat si sa-ti spun este ca – cel putin asa apare situatia – lucrurile nu prea sunt bine puse la punct. Si, trebuie sa recunosc, este si putin straniu…

      Spre exemplu, in legatura cu instantele specializate. Constitutia spune foarte clar la Art. 126, Al. 5:

      ” Este interzisa infiintarea de instante extraordinare. Prin lege organica pot fi infiintate instante specializate in anumite materii, cu posibilitatea participarii, dupa caz, a unor persoane din afara magistraturii.”

      Iar la Al. 2 se vorbeste despre competenta instantelor de judecata in astfel de termeni:

      „Competenta instantelor judecatoresti si procedura de judecata sunt prevazute numai prin lege”

      Acuma a venit CCR, sper sa nu ma insel, care a zis ca in ceea ce priveste Completurile de Trei trebuia sa fie instante specializate. Pe infractiuni de coruptie. La cazuri incepute cu multi ani in urma. Acolo unde nu s-a ajuns la sentine definitive trebuie luat totul de la capat, daca am inteles bine.

      Te intreb si ma intreb: De ce nu li s-a asigurat de la bun inceput instante specializate? Nu sa-mi vii tu mie, sau mai bine zis sa te trezesti dupa enspe ani ca stai, dom’ne, ca nu e bine, ca trebuiau sa aiba parte de instante specializate, conform Constitutiei. Deoarece una e o instanta care judeca o infractiune cum ar fi furtul unui automobil facuta de un gainar marunt si alta e sa judeci un politician acuzat, sa zicem, de trafic de influenta sau sa judeci cum s-a facut nu stiu ce privatizare. Bine, e adevarat, si unul si altul au nazuit la parale. Dar nu prea e acelasi lucru, nu?

      Si atunci de ce? Cum de ce? Ca sa amane, ca sa tergiverseze pana vine prescriptia! 😆 Au tergiversat ani de zille, dar stai putin: n-au intrat zilele in sac!

      Si asa ajungem la situatia paradoxala ca toata lumea critica aceasta Constitutie, dar nimeni nu vrea s-o respecte.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2019 | Răspunde

      • Cuvantul HALAL l-am folosit fara sa vreau 😉 deoarece , taman ce urmaream o piesa de teatru pe un DVD si-n piesa respectiva , un tip numit conu’ Leonida , pretindea ca insusi ” Galibardi ” ar fi adresat aceasta urare natiunii romane in lupta cu REACTIUNEA … nu stiu in ce an insa , cu multa vreme inainte ca dumneata sa postezi articolul . Mi-a parut potrivit sa demonstrez cu aceasta ocazie , ” relatiile ” pe care le am cu grecoteiul ce-a imaginat piesa respectiva . Cata viziune pe asta frate !!!

        Comentariu de Marian | iulie 6, 2019

      • Deci sa inteleg ca echivaleaza cu termenul spaniol: Enhorabuena!! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2019

      • Dac-ai sti cati pungashi asteapta sa iasa din parnaie pentru vicii de procedura… Da’ , o fi bun Dumnezeu si macar pe unul dintre ei , pe nemernicul asta de Dragnea , poate-l va ologii definitiv cat o mai sta la pripon !!! ” Liviu Dragnea
        este detinut politic ” spunea
        Marean Vanghelie si avea dreptate in felul lui de pungash simplu la minte caci , daca era de drept comun acolo-i putrezeau oscioarele ! 😡 Bai Motane , pe mine si altii ca mine , chestia asta ne inebuneste de nervii mintilor din cap . Cum dracu ” judecatori specializati ” frate ??? Eu , chiar credeam ca judecatorii judeca si dau sentinte { stai linistit : NU CREDEAM SI NU CRED !!! } , pe baza unor legi deja existente , nu inventate si ” reinventate ” insa , vad ca m-am inselat iar postarea dumitale – aia din Noiembrie 2018 in care dadeai cu bolovani in Tudorel Toader – este de mare actualitate : VEI INTRA IN RANDUL NEMURITORILOR PENTRU ASTA MOTANE . ” Justitie ” facuta de o oarba … pentru niste orbi ! Iar politicienii nostrii se asteapta sa dea romanii navala si sa se reintoarca in tara asta de KKT … DOAMNE FERESTE !!! 😡

        Comentariu de Marian | iulie 6, 2019

      • Ai citit ce spune Constitutia? Am dat si am citat articolele respective.

        Nu trebuie sa-i doresti raul lui Dragnea. Nu mi se pare o atitudine demna.

        Sa stii ca mi se pare grav daca Dragnea e un detinut politic. Poporul acesta, natiunea aceasta (ca sa fiu in ton cu exprimarea ta) parca a vrut altceva la Revolutie. Insa gandeste-te altfel, nu cum spui: ce-ar fi fost daca Dragnea, un om bogat, fara indoiala – doar ai vazut domeniul lui din Alexandria – nu s-ar fi implicat in politica, nu ar fi ajuns sa stea de vorba, la o tigare, cu Laura Codruta Kovesi si altii din „statul paralel”, n-ar mai fi adus „soriciul bun de mancat cu sare grunjoasa„, daca n-ar fi ajuns la varful PSD-ului, daca n-ar fi avut ambitia sa ajunga premier sau sef de stat ci ar fi preferat sa stea la casa lui si sa-si vada de afaceri – curate, necurate, nu stiu. Ar mai fi avut probleme cu Justitia, ar mai fi fost „penal”? Sau toate acestea s-au intamplat tocmai datorita ambitiilor sale politice de marire si, mai ales, viziunii sale politice care nu a convenit cuiva?

        Cu alte cuvinte, daca esti baiat cuminte, nu te bagi in politica si-ti vezi de treaba ta te lasa baietii in pace, chiar daca mai faci si tu niste potlogarii, hai sa le zicem penale, doar nu s-a pomenit in lumea asta om de afaceri un inger, ca doar nu vrei sa ajungi sa conduci, ci ramai acolo un anonim. Bogat, dar anonim. Mers la plaja in Brazilia, dar baiat cuminte, n-ai aspiratii sa ajungi lider.

        Daca asa stau lucrurile?

        Pe de alta parte, constatam al doilea mare esec al PSD-ului, dupa esecul viziunii lui Adrian Nastase – care a si recunoscut lucrul acesta. Esecul viziunii Dragnea.
        Daca ai sa te uiti pe toate sondajele de opinie, ai sa constati un lucru uimitor: caderea drastica a PSD-ului in sondaje nu s-a produs dupa celebra represiune guvernamentala din 10 august, ci atunci cand, l-a ordinul Artizanului, si-au dat jos al doilea Guvern, cel condus de Mihai Tudose!! A doua cadere a fost dupa esecul Referendumului pentru familie, mai exact incepand cu anul 2019, de la inceputul anului si pana acum. Este foarte interesant sa urmaresti evolutia in sondaje a partidelor din 11 decembrie 2016 si pana acum. Dupa aceleasi evenimente a avut loc o crestere semnificativa a PNL-ului. De ce semnificativa? Pentru ca a reusit sa depaseasca, procentual vorbind, PSD-ul. Dupa represiunea fortelor guvernamentale asupra manifestantilor din 10 august, PNL a inregistrat o crestere pe care trebuie s-o luam in seama, dar nu a reusit sa depaseasca PSD-ul. Atunci a mai crescut si USR insa departe de scorul obtinut la recentele alegeri europarlamentare. Lucrul asta ne spune ca electoratul a gandit, a tratat problemele mai mult politic decat emotional. Deci esecul PSD-ului in Era Dragnea a fost unul de ordin politic.

        Miscarea cu retragerea sprijinului politic lui Tudose a fost una dezastruoasa pentru PSD. Referendumul pentru familie nu a ajutat cu nimic PSD-ul, dimpotriva. Referendumul pe Justitie a fost o lovitura pentru PSD, insa a crescut, in prezent, putin (subliniez: putin) cota USR si PLUS, dar a crescut. PNL-ul putem interpreta ca ramane stationar, o mica scadere in limita marjei de eroare de +/- 3%. In schimb, dupa esecul Referendumului pentru familie observam o tendinta de crestere ce o putem cataloga drept semnificativa a partidului PRO Romania!! Care a ajuns in sondajul IMAS din 7–26 iunie 2019 la 9,8%, in crestere fata de rezultatul de la sondajul din mai.

        Ce ne spun toate acestea? Ca nu mai observam, la nivelul electoratului, tendinta de a hegemoniza un anumit partid sau alianta de partide. Lucrurile sunt mai complicate, mult mai complexe decat par la prima vedere. Scena politica se diversifica. E un fenomen ce s-a desfasurat pe parcursul ultimilor 3 ani. Chiar si rezultatul ultimelor alegeri europarlamentare arata cu claritate acest aspect. E o tendinta de liberalizare accentuata a societatii.

        Interesanta este involutia UDMR-ului care a ajuns in sondajul IMAS din 7–26 iunie 2019 la doar 2,5%. UDMR-ul isi pierde rolul de hegemon in randul electoratului maghiar din Romania. Electoratul minoritatii maghiare de la noi transmite astfel si un avertisment dur premierului Ungariei, Viktor Orban!! Din decembrie 2018, UDMR-ul este sub 5%. Se poate ajunge la situatia de a nu mai putea fi salvat de celelalte partide, cum pretind unii analisti ca s-a intamplat la europarlamentare.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2019

      • Sa ma ierti Motane insa , daca exista atazia tipi ce se sterg la posterior { LA KUR FRATE , LA KUR !!! } cu , Constitutia Romaniei , vrei s-o iau eu , dupa ce si-au facut aia ” treaba ” si … s-o citesc ??? 😡 😕 ” Nu trebuie sa-i doresti raul lui Dragnea . Nu mi se pare o atitudine demna . ” Du-te dracului de Motan , iti arde de garagatza !? Insa , la ceea ce ai scris in continuare , chiar se merita sa-si opreasca omu’ gandurile caci , ai scris de parca ai fi citat din Sfintii Parinti ! ” Daca-ti vezi d e treaba ta , te lasa ” baietii ” in pace chiar daca … ” etc . Oare daca s-ar putea { fireste NU SE POATE } si am putea intoarce timpul la momentul 22 Decembrie 1989 , si avand informatia de-acum , cati oameni s-ar mai fi aflat in strada protestand impotriva lui Nici o Lae ? Plus ca , sigur aia peste o mie de insi n-ar mai sta la putrezit in cimitirul Eroii Revolutiei de la Pieptanari din statia lui 116 si-a lui 223 . Spui dumneata , ” scena politica se diversifica ” pai , apropo de sondaje , aceasta ” diversificare ” n-o insemna o ” retragere pe pozitii dinainte stabilite ” pentru politicienii pesedisti si nu doar pentru ei caci…lasa ca , nici cu penelistii nu-mi este rusine sa sterg pe jos atata vreme cat scheletul PNL este imbracat cu ” hainele ” croite de boss-ul din PDL iar USR , PRO ROMANIA sau care dracu-o mai fi , sa fim seriosi : nu-s decat
        avortonii altor banditi uniti in jurul unei ” ideologii ” . Desii n-am incredere oarba in sondaje de opinie totusi , desii puteau da si ei o cifra ceva mai mica in ceea ce priveste aia 2,5% ale UDMR eu stiu ca , una-i intentia si alta-i fapta . Mai romaneste spus , este una ce-ti declar tie ca „sondor ” si alta ce voi face cand voi fi singur in cabina d e vot . Este foarte adevarat ca , in afara capilor si-a catorva insi din esalonul 2 si chiar 3 al UDMR care au reusit sa faca ceea ce baietii aia le-au promis cu conditia ” sa-si vada d e treaba lor ” , majoritatea ungurilor din Romania nu traiesc mai bine sau mai civilizat decat romanii majoritari . Asta s e vede si fara ajutor american sau rusesc . Radicalii din UDMR , pot scoate oricand din joben un alt partid , dupa modelul FIDESZ si… pushche pe limba-mi !!! Si apropo de 10 August , dumneata ai vazut ca , vreo doi sau
        trei jandarmi dau in judecata pe aia de i-au luat la pumni si le cer despagubiri de sute de mii de euro ? Intrebare : daca ar fi o Justitie adevarata , un regim cu adevarat democratic care sa s e ghideze doar dupa LEGE si CONSTITUTIE si cei agresati cu adevarat { ca s-a vazut la televizor de parca…ai fi fost la fatza locului } , acei manifestanti cotonogiti absolut GRATIS , ar putea avea tupeul s a faca o chestie dintr-asta atunci , ce s-ar intampla oare ? Brutele alea imbracate in uniforma , ar platii din buzunarele lor proprii si personale sau MI ar plati dar…de la buget ? I-am vazut pe unii meseriasi in manipularea gandurilor care , faceau un fel de trecere in revista a interventilor Jandarmeriei Franceze in cam aceeasi perioada de timp si care spuneau ca , aia au avut interventii si mai multe si mai scrofuloase decat au fost la cele din 10 August d e la noi . Intrebare : daca se vede fara binoclu ca cei ce sant la guvernare ” lucreaza ” impotriva ta , impotriva celui ce le plateste taxele impuse de ei , acele oi numite de regula , cetatzeni sau contribuabili , chiar n-au DREPTUL CONSTITUTIONAL { eventual DREPTUL DIVIN } de-a se rascula { din pacate n-am ajuns pana acolo } , de-a protesta pana cand , acel grup de interese ce conduce tara in mod defectuos , pleaca dracului : fie la puscarie fie la casa de nebuni fie… in Brazilia sau Costa Rica ca … Madagascarul este cam departe !?? Intrebare : conform Constitutiei , Jandarmeria n-ar trebuii sa-i apere pe cetatzenii Romaniei impotriva abuzurilor din interiorul tarii { impotriva alora din exterior exista inca Armata } venite din partea oricui fie ca-l cheama Liviu Dragnea , fie KWJ si cati sau care , mortii mamii lor or mai fi ??? Motane , iti doreste fratele dumitale , sa ai parte de un final de saptamana … fix asa precum ti-l doresti dumneata si familia dumitale !

        Comentariu de Marian | iulie 6, 2019

      • Multumesc! Asemenea si tie! 🙂

        In legatura cu 10 august, e o ancheta penala din cate inteleg. Vor raspunde conform legii cei care trebuie sa raspunda.

        In legatura cu Revolutia si cati ar mai fi iesit in strada – ar fi iesit!
        Uite doua sondaje, unul ceva mai vechi si altul mult mai nou:
        https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/sondaj-jumatate-dintre-romani-suspina-dupa-comunism

        https://psnews.ro/sondaj-nostalgia-comunismului-1-din-3-romani-suspina-dupa-regimul-lui-ceausescu-283985/

        Rezultatele acestea mie imi indica faptul ca romanii ar fi iesit impotriva regimului comunist chiar si cu informatiile de acum.

        De altfel se vede destul de clar ca acolo unde inca mai e comunism, tensiunile sociale sunt foarte mari, au loc masive demonstratii de protest. In China, la Hong Kong, in Venezuela. Pe de alta parte, uite-te si aici:
        https://moldova.europalibera.org/a/1390075.html

        Titlul articolului de pe saitul Europa Libera suna asa: „Demonstraţii de 1 Mai – entuziasm scăzut în fostele ţări comuniste”, dar e un articol mai vechi, din 2003.

        O atmosfera protestatara e si in Rusia de azi, impotriva regimului autoritar al lui Putin.

        Uite si un alt articol orientativ, ca sa zic asa:
        https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/care-sunt-singurele-state-comuniste-de-astazi

        Chestia asta cu nostalgia e inselatoare. Aleanul asta nu reflecta corect o atitudine politica sau cum ar reactiona omul. Comunismul incalca drepturile si libertatile fundamentale ale omului, introduce in societate cultul personalitatii dictatorului, politia politica omniprezenta, zeci de milioanele de morti pe care le-a lasat represiunea comunista in lume. Uite o carte:
        https://en.wikipedia.org/wiki/The_Black_Book_of_Communism

        Uite si aici:
        https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/temnitele-si-inchisorile-comuniste-din-romania-cateva-referinte-despre-numarul-lor-activitatea-volumul-de-incarcerare-capacitatea-si-dispunerea-lor-geografica

        si iti citez din Historia:

        ” Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România, în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale şi 72 de lagăre de muncă forţată destinate deţinuţilor politici în care au pătimit peste 3 milioane de români dintre care 800.000 de oameni au murit. Ele se aflau sub coordonarea Direcţiei Generale a Penitenciarelor (cu toate modificările de titulatură pe care le-a cunoscut de-a lungul vremii). Alături de conducerea centrală a DGP, responsabili pentru deciziile referitoare la tratamentul aplicat în locurile de detenţie politică erau: comandanţii de penitenciare, lagăre şi colonii de muncă şi locţiitorii lor, precum şi ofiţerii politici care asigurau reeducarea deţinuţilor conform directivelor partidului comunist. Locurile de detenţie din perioada comunistă ar putea fi clasificate în mai multe categorii, deşi majoritatea deţinuţilor a trecut prin cel puţin două dintre ele 11.”

        si:

        ” Despre „Holocaustul roşu” sau crimele în cifre

        Conform estimărilor făcute de Florin Mătrescu în cartea sa ,,Holocaustul roşu“ numărul persoanelor care au suferit în regimul comunist depăşeşte 3 milioane. Între 28 iunie 1940 şi 22 iunie 1941 au fost deportaţi în lagărele din Nordul Îngheţat un număr de 300.000 de români basarabeni şi bucovineni. Între anii 1945 şi 1954, 500.000 de români basarabeni şi bucovineni au fost deportaţi în lagăre. Între anii 1946 şi 1947, 200.000 – 350.000 de români morţi în urma foametei provocată de Stalin. Victor Bârsan în cartea sa ,,Masacrul inocenţilor”, editura Bucureşti, 1993, deosebeşte mai multe valuri de deportări. Între 28 iunie 1940 şi 22 iunie 1941, 300.000 de români deportaţi. Între anii 1944 şi 1948 , 250.000 de români deportaţi. Între anii 1946 şi 1947 , 300.000 de români morţi în urma foametei provocată de Stalin. La 6 iulie 1949 începe a 3-a deportare masivă; 11.324 familii deportate. Între anii 1954 şi 1964, 300.000 de români deportaţi în Rusia şi Kazahstan. Anton Ovseyenco în ,,The Time of Stalin: Potret of a Tirrany”, N.Y. Harper and Row, 1981 estimează numărul total al victimelor comunismului în Basarabia şi Nordul Bucovinei la 1.500.000 de persoane. În ceea ce priveşte România, conform lui Florin Mătrescu, în cartea ,,Holocaustul roşu sau crimele în cifre ale comunismului internaţional”, grupurile masive de deportări şi crime au fost: ,,capitularea fără condiţii” de la 23 august 1944 a avut ca rezultat deportarea a 180.000 de soldaţi şi ofiţeri în lagărele gulagului sovietic (doar câteva mii s-au mai întors) 18.

        Recent, în mlaştina râului Bălţi din Basarabia a fost descoperit un osuar românesc compus din 50.000 schelete de soldaţi români – din unităţi ale Armatei Regale Române, care în primăvara anului 1944 au constituit prima linie de rezistenţă împotriva Armatei Roşii. (citat din Mihai Vicol, „Un „Katyn” românesc” – România Liberă Internaţional, nr.320/04.08.96). Ocuparea ţării de către Armata Roşie a însemnat un val de crime în rândul populaţiei civile, crime de proporţii încă necunoscute, oameni ucişi doar pentru a fi jefuiţi sau pentru a-şi apăra fiicele şi soţiile de violuri. Colectivizarea forţată a ţărănimii (începând din 1949) a afectat 12.000.000 de ţărani; sate întregi au fost mitraliate şi nimicite cu tunurile – provocând 30.000 de victime. Deportările masive din perioada anilor 1949 – 1960 s-au soldat cu încă 200.000 de ţărani morţi în lagărele de muncă sau închisori. Rezistenţa armată din munţi (1946 – 1958), unică in lagărul comunist, a mai adăugat un număr de victime. În cele 120 de închisori şi lagăre de muncă, au murit între 150.000- 200.000 oameni. Cifrele globale ale holocaustului roşu în România sunt diferite. Numărul total al deţinuţilor: 2.000.000 (Filip Păunescu – ,,Cunoaşterea şi combaterea comunismului”. 3.000.000 (Cicerone Ioaniţoiu). Numărul total al morţilor în regimurile Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ceauşescu, Iliescu (revoluţie, Târgu-Mureş, mineriade, etc.) este greu de stabilit. Se descoperă mereu noi gropi comune pe lângă lagărele de muncă şi închisori. Cifra avansată de Florin Mătrescu este de 891.500 morţi în genocidul comunist comis între actualele graniţe ale României 19.”

        Chestia ca ” a fost o idee buna, dar gresit aplicata” nu se poate sustine. Adversativul „dar gresit aplicata” nu e justificat. Asta a fost. Si peste tot a facut un numar imens de victime. Numai gandeste-te: spre exemplu, 2 milioane de oameni omorati in Cambodgia.
        Nu mai vorbesc de saracia pe care a lasat-o comunismul. Inclusiv in Romania, dar nu numai.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2019

      • Nu, nu-mi arde de caragata. E degradant sa vrei raul cuiva. Ignobil. Chiar nu-mi doresc o astfel de societate.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2019

      • Ca se sterg la cur cu ea… Pe mine ma ingrijoreaza lucrul asta. Admit, nu poate fi perfect deci nici respectarea asta inteleg ca nu poate fi perfecta. Insa la noi prea nu se respecta. E vorba de o Constitutie democratica. Or, consecinta ca prea nu se respecta consta in aparitia unor tendinte extremiste in societate. Atat in partea stanga cat si in partea dreapta a esicherului politic. Creeaza tensiuni. Or, lucrurile astea nu ajuta cu nimic. Creeaza forme de radicalism care nu ajuta la nimic, dimpotriva. Si tot felul de reactii de protest, de impotrivire exprimate prin termeni duri, lipsiti de eleganta.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2019

      • Un alt articol interesant:
        https://adevarul.ro/international/europa/de-e-pcr-mai-iubit-partid-romania-nostalgia-comunism-europa-est-1_56d1d9025ab6550cb8463ddb/index.html

        Aici e vorba de un sondaj IRES. Observa si graficul cu PIB pe cap de locuitor, 1950 vs 1973 – cat de putin a crescut in Romania comparativ cu alte tari chiar foste comuniste, insa si in 1950 era mai mic decat in Bulgaria, Polonia sau Ungaria!! Insa uite-te la Ungaria de azi: nostalgia acolo e cu mult mai mare decat in Romania!!

        Insa nostalgia asta da o imagine deformata. Cel putin asa mi se pare mie. Articolul e din 2016. Spune: „sondajul realizat recent de IRES arată că 52% dintre români consideră că Partidul Comunist Român a fost mai bun decât actualele grupări politice”. Totusi, 48% nu sunt de aceasta parere, din cate inteleg. Dar foarte interesant ce spune despre Ungaria: „În paralel, 71% spuneau că Ungaria a avut de suferit după integrarea în UE”. In ceea ce ne priveste pe noi, in Romania exista un procent insemnat al populatiei care nu agreeaza comunismul. Insa ma mira la unguri: ei, cu Revolutia din 1956 si acuma… De aceea parca nostalgia asta nu se refera la comunism, ci la altceva. In 1956 cum s-au ridicat impotriva rusilor? Si acuma considera de dorit regimul comunist?! Chiar si generatiile, oamenii mai tineri nu se gandesc oare ca cei de atunci, oamenii de atunci, din 1956, care au iesit in strada, n-au iesit de bine?

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2019

      • Uite-te la Ungaria care avea in anii ’50 un PIB/loc. si un nivel de trai mai ridicat decat in Romania. Acum toate intrebarile astea am impresia ca se refera la ceea ce indeobste numim „nivelul de trai”. Deci atunci, cu un nivel de trai ridicat, mult mai ridicat decat tarile limitrofe, populatia maghiara a iesit in strada impotriva comunismului si ocupantului sovietic. De unde se poate vedea ca nu doar nivelul de trai e determinant cand judeci un regim politic. In Polonia, la fel, PIB mai mare decat al Romaniei si tot in ’56 muncitorii din Poznan au declarat greva, demonstratiile culminand cu un mare miting de protest al orasului. Citeste aici:
        https://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_Poloniei_(1945%E2%80%931989)
        Insa citeste si asta, apropo de comunism si cat de bine a fost. Citez din saitul de mai sus cu Istoria Poloniei (Wikipedia), e vorba de perioada 1948-1956:

        „Noul guvern a fost condus de comuniştii polonezi care în timpul războiului se aflau în Uniunea Sovietică, ajutaţi de Ministerul Securităţii Publice şi de „consilierii” sovietici care au fost puşi în fiecare ramură a guvernului ca o garanţie a politicii pro-sovietice a statului. Cel mai important dintre aceştia era Konstantin Rokossovsky (în poloneză Konstanty Rokossowski), Ministrul Apărării din 1949 până în 1956, fost Mareşal al Foţtelor Armate Sovietice,[39][40] sprijinit de o mulţime de comisari ruşi bine instruiţi care controlau securitatea statului polonez. Poliţia secretă de tip sovietic, Urząd Bezpieczeństwa (UB) număra până în 1953 aproape 32 000 de agenţi. Exista câte un agent UB pentru fiecare 800 de polonezi; în toată istoria comunismului în Polonia, numărul serviciilor speciale nu a mai fost atât de mare.[41] Ministerul Securităţii Publice (MBP) se ocupa de asemenea de Corpurile Interne de Securitate, Miliţiei Civile (MO), Poliţiei de Frontieră, personalul închisorilor (Straż Więzienna); şi poliţiei paramilitare ORMO care se ocupa de acţiunile speciale (cu 125 000 de membrii). Timp de mulţi ani procurorii şi judecătorii, precum şi funcţionari ai MBP, Służba Bezpieczeństwa şi ai poliţiei militare GZI WP s-au implicat în acţiuni care au fost recunoscute în cadrul dreptul internaţionale ca fiind crime împotriva umanităţii,[37] şi crime împotriva păcii, precum tortura şi execuţiile a şapte membrii ai organizaţiei anti-comuniste Wolność i Niezawisłość (WiN) în închisoarea Mokotów din Varşovia. Toţi membrii WiN s-au implicat activ în rezistenţa anti-nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.[42] Armata Polonez postbelică, serviciile de inteligenţă şi poliţia era în exclusivitate alcătuită din ofiţeri sovietici NKVD care au staţionat în Polonia împreună cu Grupul de Forţe de Nord până în 1956.[43][44]

        Arestările în masă au continuat în perioada începutul anului 1950 – octombrie 1950, 5 000 de oameni au fost arestaţi într-o singură noapte, în aşa numita „Operaţiune K”; în 1952 21 000 de oameni au fost arestaţi. Potrivit datelor oficiale, în a doua jumătate a anului 1952, se numărau 49 500 de deţinuţi politici.[45] „

        Si in 1950 PIB-ul/loc era comparabil cu cel al Ungariei, mult mai mare fata de cel al Romaniei. Acum decalajele nu mai sunt asa de mari!! Atunci erau mari, iar diferentele intre Romania si Ungaira, Romania si Polonia dpdv al PIB/loc erau mari si in favoarea Ungariei si Poloniei. Iar acolo, in anii ’50, cu toata represiunea stalinista pe cap, oamenii s-au revoltat, au iesit in strada, barbati si femei, in manifestatii mari de protest. Deci nu poti sa judeci un regim politic doar prin prisma PIB-lui si a nivelului de trai. Conteaza si asta, dar conteaza si alte lucruri.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2019

      • ” Nu trebuie sa-i doresti raul lui Dragnea. Nu mi se pare o atitudine demna. ” Asta inseamna din doua una : fie n-ai fost atent la ceea ce i-am dorit lui Dragnea Liviu fie… n-ai chiar atata credintza in Dumnezeu cum m-am invatzat sa te stiu . Pai bine desteptu’ lumii , de cand ” Da’ , o fi bun Dumnezeu si macar pe unul dintre ei , pe nemernicul asta de Dragnea , poate-l va ologii definitiv cat o mai sta la pripon !!! ” inseamna ca doresc raul cuiva ? Parca insusi Dumnezeu Fiul spunea mai nu stiu cand : ” – NU DORESC MOARTEA PACATOSULUI CI , MAI CURAND , INDREPTAREA LUI . ” Oare-i chiar atat de rau sa doresti indreptarea cuiva prin … penitentza ???

        Comentariu de Marian | iulie 7, 2019

      • Nu achiesez la formula „a ologi” care chipurile inseamna „indreptare” in viziunea ta. Pedeapsa e cea pe care a primit-o, nu alta.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 7, 2019

      • In privinta indreptarii, sa-l ajute Dumnezeu!

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 7, 2019

      • ” Nu achiesez la formula „a ologi” care chipurile inseamna „indreptare” in viziunea ta. Pedeapsa e cea pe care a primit-o, nu alta. ” Asta deoarece , am tastat in mod eronat { din graba de greshala } cuvantul penitentza . Doream de fapt sa scriu { asta am gandit } : PENI … TEMNITA !!! Nu uita ca tatal lui Liviu Dragnea a fost subofiter de Militie deci , in lumina celor dezvaluite de dumneata ulterior , citand din Historia si aducandu-mi aminte de-o chestie spusa de ” barbosul de sus ” mai nu stiu pe unde { aia cu … ” Voi pedepsii pacatele parintilor prin copii lor pana la al sheaptelea neam ” } , m-am gandit ca , n-ar strica ca macar Liviu Dragnea sa faca inceputul la acea promisiune DIVINA . Mai nou aud ca si Elena Udrea se reintoarce in tara ca PERSOANA LIBERA { iti reamintesti tam-tam-ul din acele vremuri nu prea indepartate ? } si-atunci , te-ntreb eu Motane , te-ntreaba zarzavagii de prin pietele capitalei , te-ntreaba mitocanii ce n-au trecut de clasa a VI-a gimnaziala : UNDE-I DREPTATEA , UNDE-I JUSTITIA ??? Deci , iar ma-ntorc la postarea dumitale din 2018 aia cu cariera stralucita datorata…

        Comentariu de Marian | iulie 8, 2019

      • ” In privinta indreptarii, sa-l ajute Dumnezeu! ” Pana la Dumnezeu te ajuta sfintii Motane si , chiar imi pare rau daca nu te-ai prins de figura asta pana la varsta dumitale !!! ” Sfintii ” adica PARTIDUL Motane , partidul . Permite-mi sa-ti urez ca si dumitale sa-ti ajute „cineva ” sa ai , o saptamana cat mai buna in continuare ! Traiasca-ti familia lu’ matale , marturiseste-te la fratele matale si , spune-mi … care partid iti ” lumineaza ” caile caci nu-mi vine a crede c-ai fi vreun dulgher pensionar ce , plictisindu-se sa isi cheltuie pensia , blogareste doar de amorul artei ??? Hai frate , fa-ti oleaca de curaj si-ti faci si-un pustiu de bine cu ocazia asta { ca sa nu mai discut si despre latura spirituala deoarece sper ca n-ai uitat spusele Apostolului Pavel } deoarece chiar mi-am spart capul in acesti ani sa-ti aflu ocupatia . Respect Motane !!!

        Comentariu de Marian | iulie 8, 2019

      • Multumesc! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 20, 2019

  2. Dăncilă şi Teodorovici, partidă de ping-pong, la Sulina: Te remaniez

    Very british!! 🙂 La o partida de ping-pong! 🙂 Articolul ne asigura de faptul ca: „Dăncilă a câştigat partida de ping-pong” 🙂 .

    Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 6, 2019 | Răspunde

  3. […] si in postarea precedenta despre pensii si spuneam ca dreptul la pensie e un drept constitutional in Romania. Pe de alta […]

    Pingback de „Noi suntem social-democrati”… « Motanul Incaltat | iulie 20, 2019 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.