Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

112 nu inseamna Big Brother!

Am vazut interventia D-lui. Basescu la Realitatea, fostul Presedinte ridicand o problema importanta: daca STS ar avea echipamentul necesar pentru a detecta cu o precizie remarcabila de unde s-a sunat la 112 am avea, s-ar crea, in opinia dansului, un Big Brother. Care ar putea spiona telefonul mobil al oricaruia de pe teritoriul Romaniei si si-ar putea insusi, pe cale de consecinta, date cu caracter personal, violand astfel viata privata a oricarui om. Atunci s-ar pune, opina fostul Presedinte, problema increderii cetateanului in stat, in institutiile statului, intr-o institutie precum STS. Dar, mai demult, tot Basescu – daca nu ma insel, era pe atunci Presedintele tarii – avertiza: „Asta e un stat mafiot!”.

Cu alte cuvinte: poti sa ai incredere in acest stat? Poti sa ai incredere in Mafie?

Cam asta dorea, mi se pare, sa spuna fostul Presedinte.

In primul rand trebuie respectata Constitutia. In al doilea rand ideea cu „Big Brother” trebuie respinsa intrucat nu e constitutionala si nici eficace.
Politicienii nostri sunt inca tributari unor conceptii comuniste si securiste formate pe vremea Dictaturii Ceausescu. In primul rand ar trebui sa se trezeasca si atunci ar constata ca dictatura comunista a apus de multa vreme in Romania si ca traim acum in sec. XXI, iar ei nu par a se putea lesne adapta unor asemenea realitati.

Incercarea unui Guvern de a-si spiona proprii cetateni este sortita de la bun inceput esecului. Eu nu inteleg de ce e atat de greu de inteles lucrul asta cand avem un exemplu istoric in fata: Revolutia din 1989 si caderea regimului comunist al lui Ceausescu.

Ceausescu asta si vroia: un sistem de tip Big Brother, spionarea convorbirilor telefonice ale oamenilor obisnuiti, microfoane in casa fiecarui cetatean al tarii daca se poate si chiar a incercat sa faca asa ceva nu neaparat prin punerea de microfoane in casa fiecaruia – operatiunea ar fi fost destul de costisitoare pentru bugetul statului – dar prin informatorii Securitatii si turnatoriile la Securitate precum si cu ajutorul telefoanelor (dar mai putin – nu cred ca dispunea de o asemena tehnica pe vremea aceea), stiut fiind faptul ca numarul celor care lucrau in si cu Securitatea, furnizand informatii despre unul sau altul, despre colegii de serviciu sau vecinii de bloc, de apartament etc era suficient de mare pentru a se crea network-ul de rigoare.

Si ce s-a ales din tot sistemul asta? PRAFUL SI PULBEREA!! Inclusiv din Ceausesti, el si ea. Asa ca un astfel de sistem de tip Big Brother nu este si nici nu poate fi eficace si conduce pana la urma la prabusirea regimului, posibil printr-o reactie extrem de violenta a cetatenilor, dar nu numai.

Ci trebuie inteles ce este eficace si normal, lucruri pe care le cer si cetatenii pe buna dreptate: daca cineva suna la 112 sa poata fi indentificata cu o foarte buna precizie locatia si telefionul, dar fara sa existe un Big Brother – totalmente nedemocratic, desigur, si ineficient pana la urma – prin care sa fie astfel spionati toti cetatenii.

Pana la urma – trebuie aratat si acest aspect – daca politicienii nostri nu inteleg ce trebuie si ce nu trebuie sa faca ar trebui sa stie un lucru: se deschide posibilitatea s-o sfarseasca precum Ceausescu. Si nu cred ca Ceausescu s-a gandit vreodata ca va avea un astfel de sfarsit. Dar pana la urma, trebuie rasi de pe fata pamantului si inlocuiti cu altii care inteleg. Pentru ca acest stat mafiot, de care vorbea Basescu, nu poate fi suportat si tolerat la nesfarsit de catre cetateni. Se poate ajunge intr-o situatie critica si nu e de gluma cu asta!! Eu as dori sa se evite o asemenea situatie. Iar cu intelepciune s-ar putea evita o asemenea mersatura, cred eu nedorita, a lucrurilor.

Politicienii nostri trebuie sa inteleaga ca Romania face parte din NATO si UE, face parte dintr-o lume libera si democratica. Vad ca unii au aplecare spre Rusia, altii sunt admiratori ai Chinei. Insa cetatenii nostri doresc un stat de drept functional, democratie, libertate si nicidecum regimuri totalitare precum in Rusia sau China, sau a prelua de acolo metode si de a le implementa aici, ca nu se potrivesc si nici nu se pot potrivi cu ce e aici. Iar daca politicienii, in inconstienta lor, fac astfel de lucruri, oamenii, cetatenii acestei tari le vor respinge.

A intrat pe urma Cozmin Gusa, care a spus, dar cu alte cuvinte, acelasi lucru ca si Basescu. Ca daca va veni un securist la conducere, precum Basescu, atunci o lege Big Brother va fi pusa in aplicare. Ca sa nu avem varianta asta trebuie sa vina unul cu constiinta civica, adica cu alte valori decat cele securistice. Acelasi lucru spun: ce am spus si mai sus: noi facem parte si asta vor si cetatenii tarii dintr-o lume libera si democratica. In tarile in care exista astfel de sisteme nu exista nici libertate si nici democratie. Am atins aceasta problema intr-o postare recenta in care citam un articol din Evenimentul Zilei: „Urmărit oriunde mergi și orice faci! China, pe punctul de a deveni visul lui Stalin, Hitler și Mao, la un loc” – exact acelasi lucru se poate spune si despre Big Brother : „visul lui Stalin, Hitler și Mao, la un loc”, or asa ceva nu mai are nimic in comun cu valorile noastre, ale cetatenilor romani. Asta trebuie in primul rand sa inteleaga TOTI politicienii nostri. Tara asta nu e nici Rusia si nici China, nici nu suntem in aliante cu ei. Noi nu putem adopta masuri specifice unor regimuri totalitare intr-un regim democratic cum e al nostru. Noi nu putem vicia regimul nostru bazat pe libertate si democratie cu idei ce tin de totalitarism. Si care NU au succes nici acolo!!

Cred ca ati vazut masivele proteste de la Hong Kong.

Aceste proteste sunt impotriva comunismului.

Ele se pot extinde si in alte foarte mari orase din China.

Se poate da si exemplul Venezuelei, desigur. Am vazut cu totii, cred, ce proteste sunt si in Rusia impotriva regimului totalitar al lui Putin, cum e respectata acolo libertatea individului, adica deloc. In Romania nu avem un astfel de regim si nici nu avem de ce sa ne inspiram dintr-un astfel de regim, din masurile pe care asemenea regimuri opuse celui de la noi, opuse democratiei le iau impotriva propriilor cetateni.

iulie 29, 2019 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 comentarii »

 1. De minim 15 ani , dl. Basescu a debordat multe insa , a uitat sa spuna sau nu-si mai aminteste faptul ca , mizeriile produse de… debordarile sale , exista chiar datorita domniei sale . Fireste ca 112 nu-i Big Brother insa te-ntreaba fratele matale : cum dracu de-n Germania bunaoara sau chiar in Franta { mai ales in Franta } daca apelezi acest 112 , in maxim doua minute te trezesti cu Politia , Jandarmeria , Pompierii si SMURD-ul pe cap iar in Romania … vine o vaca , cu doi politzai comunali in spate , dupa doua ore sau chiar deloc . Oare acest numar unic de urgente l-am solicitat noi romanii si ne-a fost dat pe moca { cum ti-a fost dat dumitale acel telefon mobil } iar de deservirea lui se ocupa robotii si deci , daca are oarece sincope nu-i nimeni vinovat caci … e moca ? Nu cred caci , facand parte din UE , am aderat inclusiv la acest Serviciu Unic de Urgenta . In Germania , Franta sau Italia , de multe ori nici macar nu-i necesar sa le raspunzi alora , este suficient sa-i apelezi ! In urma cu vreo cinci sau sase ani cand s-a stabilit in Nothingam , fie-miu a uitat de sfaturile primite din partea alora ce erau localnici si , ajungand acasa dupa o zi lunga si obositoare de munca , dupa alea alea , si-a aprins si el o tigara si-a atipit . Rezultatul : dupa nici cinci minute s-a trezit cu Pompierii la usa . Aia ajunsesera la usa lui INAINTE ca el , sa primeasca telefon din partea serviciului de stingere a incendiilor din respectivul oras ca sa se lamureasca si aia daca era real sau… o joaca , acea alarmare . Noi ne laudam peste tot in UE cu eficienta 112 romanesc dar , te-ntreaba prostovanul din mine : daca am patzii si noi { DOAMNE FEREASCA-NE !!! } o chestie ca-n Paris { aia cu Charlie Hebdo } sau Londra sau Barcelona sau…dracu mai stie care , ce s-ar alege din noi fratioare ? Ne-ar solicita aia de la 112 sa-l dam pe terorist la telefon sa discute cu operatorul „special antrenat ” pentru situatii dintr-astea ?

  Comentariu de Marian | iulie 30, 2019 | Răspunde

  • Telefonul mobil l-am primit nu doar functional, dar si cu garantie!! 😉

   Deci la o firma privata lucrurile merg altfel decat la stat… Mult mai bine!!! De ce sa nu o spunem deschis? Daca eu discut cu un operator al provider-ului de telefonie mobila, primesc dupa un timp oarecare, dar nu trebuie sa astept mult, un telefon prin care pot sa-i pun nota operatorului cu care am vorbit. Ce vedem deci? Vedem o firma care se ocupa de calitate!!

   La stat nu prea vedem lucrul asta, din pacate.

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 30, 2019 | Răspunde

 2. Revin caci, am citit stirile Romania Libera din dreapta blogului . Eu cand aud de Adriana Saftoiu imi vine boala lu’ Calache insa , macar d e data asta a zis si ea ceva corect : ” Acel monstru nu e singur ” . Asa este , mai exista monstrii si-n afara de ala din Caracal ! Pacat doar ca , acei ce-i zamislesc isi au originile in randurile politicienilor , ai cumetriilor de partid si-ai ” organelor statului ce asigura Siguranta si Incredere ” dupa cum spun iar acestia nu vor fi conoscuti si deci , nu vor plati NICIODATA !

  Comentariu de Marian | iulie 30, 2019 | Răspunde

 3. ” Telefonul mobil l-am primit nu doar functional, dar si cu garantie!! 😉” Am glumit omule , nu-i cazul sa te zburlesti insa , fie fara sa-ti dai seama , fie pentru a le lua candva alora banii pentru reclama , ai spus ceva ce trebuia in mod normal scris cu litere de tipar pentru a-i sublinia odata in plus importanta , asa cum o fac eu acum : NU DOAR FUNCTIONAL CI SI CU GARANTIE !!! Nu ma-ndoiesc de faptul ca , chiar si aia care fac afaceri cu statul , chiar si aia incearca sa-si faca si ei reclama iar cea mai buna reclama este 1] fiabilitatea marfii vandute , 2] serviciile de mentenatza in perioada d e garantie si POSTGARANTIE si nu in ultimul rand scolarizarea , antrenarea cuiva , pentru a-l invata sa faca fatza oricaror probleme inerente { nimic nu este perfect NICIODATA } ce s-ar putea ivi pe parcurs . In plus de asta , operatorii sistemului… pana si aia stiu tot ce se poate sti . ” La stat nu prea vedem lucrul asta, din pacate.” Da asa este , deoarece , diferit d e faptul ca STATUL este de regula un foarte ” prost ” administrator caci … NIMIC NU-I AL LUI , PE MUNCA SUDOAREA SI BANII LUI { si nu doar in Romania } , mai exista – vorba dumitale – ” din pacate ” POLITIZAREA , AMESTECUL POLITICIENILOR in aceste structuri statale . Ma rog , asta-i concluzia pe care-am tras-o aseara citindu-ti , arhiva , istoricul blogului . Nu ca la capitalistii feroce infiintzati cu peste… sute de ani inaintea „capitalistilor ” nostri n-ar fi si-acolo chestii dintr-astea { pana si Mitterand sau Sarkoszy au avut oarece ” probleme ” } insa , la aia parca nu-i chiar asa cum este in acest ticalos , fost LAGAR SOCIALIST ! Am senzatia { si nu-i de ieri de azi , ca da-aia-mi zic unii ca-s zavragiu } ca , structurile statului roman trateaza acesti cetatzeni ce-l compun , in cetateni de diferite ranguri { precum ne trateaza UE } , partea cea mai numeroasa prostimea , fiind considerata din pornire , o amenintare la adresa acestui stat Romania si ca atare , tratata cu foarte multa fie lipsa directa de consideratie , fie cu… hai s-o numim : condescendenta . In acest nenorocit caz petrecut la Caracal le-am avut pe amandoua din partea…STATULUI ROMAN . L-am urmarit si aseara si azi { pai altceva nu mai transmite niciuna dintre televiziunile de stiri de cand cu nenorocita aia de intamplare } pe Alexandru Cumpanasu . M-am ingrozit pur si simplu cand l-am ascultat caci , utopie mai mare decat dorintele exprimate de catre domnia sa , nu cred ca poate exista . Un fel de Don Qujhote modern , plin de ura impotriva a ceea ce abia acum , acum cand a fost el cel lovit , descopera in sfarsit . Nu ca n-ar fi stiut si mai inainte de asta dar , repet : era vorba despre altii . P.S. Televiziunile au descoperit Eldorado caci … chiar se cam saturasera oamenii prosti din popor { raithig-urile o dovedesc } de Viorica , Klaus , Orban Ludovic , DARIUS VALCOV ce nu-i inca la parnaie , asta ca sa nu mai amintesc despre Hunnor , Ciolos sau Barna { Ponta sau Basescu chiar nu intra in discutie } si jocurile lor de culise : vroiau si altceva . Mana cereasca pe cinstea mea , s-aprinda lumanari la Patriarhie pe chestia asta !!!

  Comentariu de Marian | iulie 31, 2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: