Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Sarkozy refuza sa-i stranga mana lui Cameron…

Gandul:

Nicolas Sarkozy a refuzat să-i strângă mâna premierului Marii Britanii, David Cameron, după summitul de la Bruxelles

ROMÂNIA INTRĂ în acordul privind SALVAREA EURO, NU dă BANI în fondul de 200 de MILIARDE de euro al FMI, deşi AR PUTEA, dar VA SCHIMBA CONSTITUŢIA

Romania Libera:

David Cameron: Marea Britanie rămâne membră a Uniunii Europene

Italia regretă „autoexcluderea” Marii Britanii din acordul privind zona euro

Şeful Statului Major din SUA: Washingtonul este „extraordinar de îngrijorat” privind viitorul euro

Sa vedem ce spun reprezentantii Opozitiei si ai Puterii de la noi:

Corina Cretu:

La ce ne-am înhămat, Doamne?

Ana Birchall:

Varza de Bruxelles, productie interna

Andreea Vass:

Scopul summit-ului de la Bruxelles este restaurarea încrederii în construcția europeană

Cristian Preda:

Criza de creștere

As evidentia si acest articol scris de Andreea Vass, pentru a vedea cum percep liderii europeni situatia actuala:

Cum percep liderii europeni mersul economiei in anul 2012?

Un articol deosebit de interesant, din care transpare un pesimism evident (cititi declaratiile facute de Christine Lagrade, Olli Rehn…).

Care e parerea mea?

Va spun sincer ca eu raman sceptic… De ce? In primul rand nu vad cum modificarea unui tratat poate rezolva o problema economica. Ceea ce se propune sunt doar politici fiscale, financiare, nu politici economice! Nu e acelasi lucru! Citez din ultimul articol scris de Andreea Vass:

OCDE este prima institutie internationala care anunta intrarea in usoara recesiune a Zonei Euro

Zona Euro pare sa fi intrat in “usoara recesiune” si economia sa ar urma aproape sa stagneze in 2012 din cauza crizei datoriilor care, in cazul unui eveniment “negativ major”, ar putea avea consecinte “devastatoare” pentru toate tarile bogate, a avertizat luni economistul sef al OCDE, Pier Carlo Padoan.

  • Raportul semestrial al OCDE privind perspectivele economice avertizează că zona euro va traversa o perioadă de recesiune uşoară în viitorul apropiat. În ultimul trimestru din anul 2011 şi în primul trimestru din anul 2012 creşterea economică va fi negativă, de -1%, respectiv de -0,4% comparativ cu trimestrele anterioare.
  • Economiile din zona euro ar putea stagna în anul 2012 ca urmare a crizei datoriilor. OCDE prevede o creştere economică de 0,2% pentru anul următor, faţă de 2%. Pentru anul 2013 se prognozează o creştere economică de 1,4% în zona euro.
  • Decidenţii politici din zona euro trebuie să se pregătească pentru ce este mai rău, în contextul incertitudinii cu care se confruntă.”

Observati ca avem o problema de ordin economic, in primul rand. Pe de alta parte, eu stau si ma intreb de ce nu s-au respectat pana acum vechile tratate ale UE? Spre exemplu Criteriile de Convergenta de la Maastricht? Si este de observat ca nici Franta si nici Germania, actualii promotori ai Planului de Salvare, nu le-au respectat. De ce? Poate ca problema e mult mai complicata… decat litera tratatului. In legatura cu aceste tratate, trebuie spus ca acestea au fost semnate de sefi de state si de guverne. Aici nu a fost vorba de o adunatura de baieti si fete ca sa joace oCameron speaking in 2010. miuta pe maidan! Daca esti un om integru, serios respecti ceea ce semnezi! Or, nu s-a intamplat lucrul acesta. Cum refuz sa cred ca cei care ne conduc sunt total lipsiti de responsabilitate, seriozitate, integritate (ma insel oare?) ramane, deci, varianta nr.2: nu s-au respectat pentru ca problemele sunt mult mai complicate, lucru ce a facut sa nu poata fi respectate. Ceea ce vor sa faca, in schimb, acuma, este sa impuna in Constitutiile statelor membre masura ca deficitul bugetar sa fie sub 3% din PIB, sub aplicarea de sanctiuni dure in cazul in care nu s-ar respecta aceasta prevedere. E foarte ciudata aceasta abordare: din cauza ca nu e stipulat in Constitutie, nu se respecta! In ceea ce ne priveste, revizuirea Constitutiei nu se poate face decat asa cum spune actuala Constitutie la Titlul VII – Revizuirea Constitutiei: art.150-152. As cita ce spune art.151:

Procedura de revizuire

Articolul 151

(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

(2) Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor.

(3) Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Nicolas Sarkozy à la Défense (Paris)

Image via Wikipedia

Dupa cum se poate constata nu e chiar asa de simplu: daca Merkel si Sarkozy au hotarat sa fie stipulat deficitul bugetar in Constitutie, Romania, imediat, revizuieste Constitutia, fara discutii. Mai ales ca o asemenea abordare, pe mine personal, ma deranjeaza. Constitutia actuala spune foarte clar: „Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum[…]”. Nu este deloc foarte clar nici daca proiectul sau propunerea de revizuire va fi adoptata de Parlament si nici daca revizuirea va fi aprobata prin referendum. Si atunci Basescu ce-o sa faca? O sa-si dea demisia in 5 minute? Pe de alta parte Sarkozy nu s-a dovedit a fi un (mare) prieten al poporului roman si al Romaniei… Tocmai pentru ca sa existe o efuziune intre noi si el… Altfel ar fi stat, poate, situatia daca acest Sarkozy s-ar fi comportat intr-un mod mult mai prietenos cu noi. Iata insa ce declara (sursa – aici) David Cameron:

„”În materie de apărare, noi suntem principalul membru european din cadrul NATO, iar în materie de politică externă noi suntem unul din principalii actori. Dar nu suntem în zona euro, nu vrem să fim, nu suntem în Spaţiul Schengen şi sunt fericit pentru că vreau să folosim frontierele pentru a ne proteja de imigraţia ilegală, de arme şi droguri„, adaugă el.” (subl.mea)

Ce parere aveti? In schimb iata ce spune Basescu despre Olanda:

Băsescu despre Olanda: „Nu România, din neputinţă, a legalizat prostituţia şi consumul de droguri”

Iata ce arata articolul:

„Preşedintele Traian Băsescu a discutat la Bruxelles, la finalul Consiliului European de iarnă, şi despre poziţia Olandei în legătură cu intrarea României în spaţiul Schengen, el spunând că toate intervenţiile din Consiliul European au fost împotriva Olandei.

„Este un abuz al Olandei”, a spus preşedintele Băsescu.

„Haideţi să spunem lucrurilor pe nume, pentru că suntem aici între noi”, le-a spus preşedintele reprezentanţilor presei, declanşând cel mai dur atac de până acum împotriva Olandei.

România are Albiţa, Olanda are Rotterdam! Îmi pare rău, dar nu Albiţa este poarta de intrare a alcoolului, ţigărilor şi drogurilor de contrabandă în Europa. Nu România, din neputinţă, a legalizat prostituţia şi consumul de droguri. România luptă, aşa cum poate ea, împotriva prostituţiei şi consumului de droguri„, a spus Traian Băsescu.

„Dacă vă uitaţi în concluzii, chiar dacă Olanda îşi menţine poziţia, vă pot spune că toate intervenţiile care au fost, au fost împotriva poziţiei Olandei, a subliniat inclusiv preşedintele Comisiei Europene, a arătat că România şi Bulgaria au respectat legea şi Tratatul. Cel care nu respectă Tratatul este Olanda, lucru pe care l-a spus şi preşedinte Consiliului şi alţi membri ai Consiliului. Este un abuz al Olandei„, a spus Băsescu despre opoziţia Olandei faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen.” (subl.mea)

Declaratii ce arata ca Europa este deja dezbinata. Ceea ce a zis Basescu, hai,

Angela Merkel, the Chancellor of Germany

Image via Wikipedia

mai treaca, mearga. A zis asa pentru ca Olanda s-a opus si se opune, abuziv, cum bine zice, intrarii Romaniei in Schengen. Pe cand Cameron a descalificat, pur si simplu, Zona Euro si Spatiul Schengen, care, pentru domnia sa, inseamna: imigratie ilegala, arme si droguri, lucruri de care vrea sa protejeze „paradisul britanic”. Iar Basescu a facut Olanda o tara neputincioasa din punct de vedere moral!!! Mai mult decat atat: Olanda nu respecta tratatul! Aha! Pai de ce? Observati ca in Europa nu se prea respecta tratatele… Reaiau ce a spus Basescu: „Cel care nu respectă Tratatul este Olanda, lucru pe care l-a spus şi preşedinte Consiliului şi alţi membri ai Consiliului.

English: Queen Beatrix of the Netherlands.

Image via Wikipedia

Este un abuz al Olandei” Deci ei nu respecta tratatele europene, dar tot ei vor sa normalizeze situatia prin respectarea tratatelor – impunerea in Constitutiile statelor a unor clauze, sub sanctiuni dure in caz de nerespectare… Apropo de prostitutie, asta mi se pare o forma de masochism.

Curios lucru: liderii nostri vor sa salveze Europa, in schimb gandesc asa unii despre tara (tarile, Spatiul) altora cu o reciprocitate demna de o cauza mai buna… Si este de observat ca sunt toti lideri PPE. De observat ca acest conservatorism, care a castigat alegerile prin metode populiste, nu prea e de bun augur Europei: in loc sa infrateasca popoarele, le dezbina la adapostul ipocrit al corectitudinii!!

Pentru ca, dupa parerea mea, trebuie sa se inteleaga foarte clar ca niciun Plan, oricat de bun ar fi el, nu poate salva Europa daca pe acest continent nu va fi o reala infratire intre popoare!

In loc sa vedem doua maini unite vedem cum o mana se retrage, iar insii, cei doi si cei care sunt de fata la acest eveniment, zambesc. Ipocrit. Perfid. Eu stau si ma intreb cand vor plati pentru ceea ce fac ei acuma!

Practic, am ajuns sa traim intr-o Europa a insultelor. Uitati-va cum acest Sarkozy a reusit sa raceasca cu aerele lui relatiile bune, fratesti, cu o vechime de mai bine de 150 de ani, dintre Romania si Franta. Uitati-va ce face actualul guvern olandez, si asta in timp de oamenii obisnuiti n-au niciun fel de probleme. Uitati-va, spre exemplu, la oamenii de afaceri olandezi care au protestat fata de actiunile guvernului lor la adresa Romaniei. Oameni care fac, aici, afaceri bune, fara probleme, si isi vad de treaba. De ce trebuie sa se intample astfel de lucruri care sa dezbine, pana la urma, Europa? Uitati-va ce conceptie: vrem sa unim din punct de vedere fiscal Europa, vorbim de „cedarea masiva de suveranitate”,  ca si cum numai in asa ceva ar consta unitatea Europei. Practic, toata ideea aceasta de unitate a Europei (observati ca se numeste Uniunea Europeana) este redusa la bani: moneda unica. In asta consta toata unitatea. Cum sa nu fi sceptic cand asta auzi ca sustin liderii importanti din Europa? Sau o Europa „cu doua viteze”…

Iata un alt articol din Gandul care nu te poate face prea optimist…:

Cum se pregăteşte guvernul elveţian pentru PRĂBUŞIREA MONEDEI UNICE

Iata ce arata:

„Guvernul elveţian se pregăteşte pentru prăbuşirea monedei unice euro, susţine Ministrul elveţian de Finanţe, Eveline Widmer-Schlumpf, citată de Business Insider.

Ea le-a spus parlamentarilor că un grup de lucru studiază posibilitatea controlului capitalului şi a dobânzilor negative, pentru ca Elveţia să nu piardă masiv bani, în cazul prăbuşirii euro, notează publicaţia Handelsblatt.

Acest lucru ar face să crească francul elveţian, ar devasta exporturile Elveţiei şi ar devaloriza investiţiile masive ale acesteia în alte ţări, susţine Business Insider.

În august, Banca naţională a Elveţiei a instituit o rată de schimb fixă, pe care a promis să o apere prin cumpărarea unei cantităţi „nelimitate” de euro. Această strategie s-ar dovedi una riscantă, dacă euro s-ar prăbuşi, notează publicaţia americană.” (subl.mea)

Deloc incurajator…

M-am tot uitat la stiri pe tema asta…

Va propun sa cititi si:

decembrie 10, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. […] Sarkozy refuza sa-i stranga mana lui Cameron – Motanul […]

    Pingback de Despre Unitate in UE, revizuirea Constitutiei si cum s-a angajat Basescu Traian in numele Romaniei la Bruxelles « Hai ca se poate! | decembrie 10, 2011 | Răspunde

  2. […] spuneam aici pe blog ca sunt sceptic in privinta eficacitatii Planului franco-german de salvare a Zonei Euro […]

    Pingback de O problema… « Motanul Incaltat | decembrie 21, 2011 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.