Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Riscul unui default dezordonat…

Despre Grecia…

Iata ce ne spune Romania Libera:

Referendumul lui Papandreou, o posibilă lovitură fatală dată strategiei anti-criză a zonei euro

Iata ce se arata printre altele:

„Apelul premierului elen George Papandreou de organizare a unui

George Papandreou

Image via Wikipedia

 

referendum privind al doilea plan de salvare a Greciei este posibil să fi dat o lovitură fatală strategiei zonei euro a de a depăşi criza datoriilor suverane, comentează Reuters, potrivit Mediafax.

Indiferent dacă referendumul va avea loc sau nu şi indiferent de rezultat, jocul lui Papandreou asigură săptămâni lungi de incertitudini chiar într-un moment în care ţările din zona euro avea nevoie disperată de o perioadă de calm pentru a aplica măsurile convenite la summit-ul de săptămâna trecută.

Va fi dificil, dacă nu imposibil, de refăcut încrederea investitorilor în majoritatea obligaţiunilor ţărilor din uniunea monetară, în viitorul apropiat, şi de a atrage China şi alte părţi de a face plasamente în obligaţiuni suverane europene.

Din acest motiv, Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea fi nevoită să se implice mai mult în stabilizarea pieţelor de obligaţiuni, chiar în momentul în care italianul Mario Draghi a preluat preşedinţia instituţiei cu intenţia ca aceasta să revină la rolul său primordial, de combatere a inflaţiei.

Reacţia imediată a pieţei la anunţul premierului elen, creşterea spread-ului obligaţiunilor italiene şi spaniole faţă de cele germane aproape de maxime record şi deprecierea euro cu peste 2 cenţi faţă de dolar, scoate în evidenţă percepţia de riscuri ridicate de către investitori.

În acelaşi timp, liderii politici europeni, în frunte cu cei ai Germaniei şi ai Franţei, s-au declarat uimiţi de anunţul lui Papandreou. […]

Riscul unui default dezordonat, de tipul celui al Lehman Brothers, este mai mare decât înainte, inclusiv riscul ca Grecia să iasă din zona euro, dacă programul european de salvare va fi respins de populaţie„, a declarat Holger Schmieding, analist la Berenberg Bank.

Preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a avertizat că un rezultat negativ al referendumului poate duce la default-ul Greciei.

Papandreou a fost invitat de Franţa să participe la summit-ul G20 de la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a explica decizia de a organiza referendumul, contestat chiar de membrii propriului partid de guvernământ.

Liderii UE şi din zona euro au convenit săptămâna trecută recapitalizarea băncilor cu 106 miliarde de euro, reducerea datoriilor Greciei către creditorii privaţi cu 50% şi extinderea capacităţii fondului de stabilitate la 1.000 de miliarde de euro.” (subl.mea)

Ce poate sa insemne asta…? Consecintele pot fi incalculabile… Care ar putea fi argumentele lui Papandreou…? Ar fi interesant de vazut ce plan de salvare propune premierul grec sau care ar fi eventualele sale nemultumiri fata de actualul plan de salvare propus de Franta si Germania. Cert este ca situatia din Zona Euro se agraveaza, iar Grecia este, din pacate, unul din factorii agravanti. Au facut raportari false, au dus de-alungul vremurilor o politica economica bazata pe deficite largi. Au acumulat datorii imense, tara ce face parte din Zona Euro, iar Occidentul a tacut malc, lasand situatia sa se agraveze in timp. Adevarul este a si state dezvoltate din Occident n-au respectat Criteriile de Convergenta de la Maastricht ca si cum acestea nici n-ar fi existat. Nu s-a respectat nimic, sa fim seriosi! Romania a respectat Tratatul de la Maastricht chiar mai bine decat Franta, Italia, Olanda si chiar Germania, dar si fata de multe alte tari occidentale, repet, dezvoltate.

Revin la Grecia – mai multe despre economia acestei tari – aici. Iata mai jos un grafic, datorita Wikipedia, privind datoriile publice ale Greciei:

De observat diferentele foarte mari fata de media din Zona Euro!!! Interesant este sa ne uitam si pe urmatorul grafic privind cresterea PIB-ului in perioada 1961-2009:

In 1973 a iesit din fundatura… Dar acum…? Greu de spus… Mi se pare ca Papandreou forteaza o iesire a Greciei din Zona Euro. Totusi… planul actual de salvare a Greciei poate provoca nemultumiri pe plan intern. Explozive! S-ar putea ca ideea referendumului sa aiba drept scop atenuarea acestor nemultumiri si iesirea oamenilor in strada! Parerea mea este ca Grecia nu are nicio sansa in afara Zonei Euro. Daca Grecia ar iesi din Zona Euro ar intra rapid in faliment si tot va trebui sa-si plateasca toate datoriile cu toate riscurile ce deriva de aici. Iar unul din cele mai insemnate ar putea fi ca sa ajunga chiar o tara de lumea a treia, compromitand sansele generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi! Ar insemna, practic, ca socialmente sa se autoexcluda din Europa, lucru care, bineinteles, nu e de dorit.

😦

Situatia ramane grava, tensionata… Sper ca Grecia sa poata fi salvata si sa se normalizeze situatia asta…

Citind astfel de articole imi pare bine ca nu sunt sef de stat sau de guvern. Nu de alta, dar te imbolnavesti cu toata situatia asta nenorocita si parca fara iesire, fara solutie…

noiembrie 1, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

  1. Creşterea datoriei externe a Greciei este un nimic faţă de România.

    Grecia a crescut de la 110 în 2008 la 143 în 2011, deci mult sub 50 %. Noi am crescut mult peste 100%, dacă nu mă înşel undeva pe la 150%. Ritmul nostru de creştere a gradului de îndatorare este cu mult mai mare decât al Greciei. Deşi se spune că bugetul de anul viitor este echilibrat şi aşa şi pe dincolo… se pare că este nevoie iarăşi de împrumuturi de cel puţin 16,13 miliarde de euro, din care trebuie să plătim deja FMI 5 sau 6 miliarde de euro (şi, după cum vedeţi, o facem tot din împrumut pentru că nu plăteşte nici BNR, aşa cum ar trebui pentru banii pe care i-a primit, nu plăteşte nici statul din profitul investiţiilor pe care le-a făcut cu banii împrumutaţi pentru că nu i-a investit în zone care scot profit). Merge România mai bine decât Grecia? În condiţiile în care salariile au scăzut cu invocarea celebrul articol 53 din Constituţie iar pensiile au scăzut net şi ele pentru că a crescut contribuţia… Bugetul de Stat pe acest an are cheltuieli de 108.481,9 milioane RON, adică 24.914 milioane euro iar în 2008 erau numai 79 de miliarde RON. Sesizaţi valoarea unui împrumut de 16,13 miliarde de euro la un întreg buget de stat de aproximativ 25 de miliarde euro? Românii, ca să plătească împrumuturile, ar trebui să aibă excedent al acestui buget, de 25 de miliarde de euro. Cam cât excedent ar trebui să aibă pentru a plăti astfel de împrumuturi mai mari de jumătate de cheltuieli bugetare (atenţie, am pus cheltuieli şi nu venituri… care sunt sensibil mai mici, pentru că în realitate deficitul este imens)?

    Nu de greci ar trebui să avem noi grijă ci de faptul că aceste împrumuturi pe care deja le-am făcut nu le vom plăti nici în 100 de ani de-ar fi să mâncăm toţi numai apă şi pâine. Nici vorbă despre relansarea economiei, nici vorbă despre echilibrarea bugetului, în loc să plătim datoriile vom începe să nu mai putem acoperi nici dobânzile, oricâtă economie am face. În acel moment va trebui să ne vindem ţara la bucată şi românii vor fi sclavi pe plantaţia creditorilor.

    Comentariu de Bibliotecaru | noiembrie 2, 2011 | Răspunde

    • @Bibliotecaru
      Surprinzator, dar Romania nu sta chiar atat de rau cum poate ai fi tentat sa crezi. Iata o statistica a FMI – aici

      Dupa cum se poate constata datoria publica a Romaniei este, actualmente, de 34,358% din PIB, cu tendinta de scadere pana in 2016. Cresterea, ca procent din PIB, a datoriei, pe perioada 2008-2011 a fost de aproximativ 21%. Somajul este estimat in jur de 5%, tot cu tendinta de scadere in viitorii ani (chiar daca e vorba doar de cei inregistrati ca atare someri si nu de cei ce nu au vreun loc de munca). Romania are un deficit bugetar mic in comparatie cu Grecia, si,la fel, cu o tendinta de scadere pentru anul viitor. Trebuie remarcat si spus ca sunt tari dezvoltate cu o datorie publica mult mai mare decat cea a Romaniei (spre exemplu Italia, dar si Franta. Pot fi date si alte exemple). Toate tarile au datorii. Eu cred ca ar fi nerealist sa vorbim de o situatie in care datoriile ar fi „zero”. Lucrul asta e imposibil, mai ales in climatul economic mondial actual. Lucrul asta – „datorii zero” – il visa si Ceausescu, dar, dupa cum s-a putut vedea, nu a reusit… Nu ca ar fi un lucru rau, numai ca realitatea a dovedit ca este imposibil. Ceea ce nu inseamna ca trebuie sa avem datorii foarte mari, precum Grecia sau Italia…

      Ceea ce nu e in regula la noi din punct de vedere economic ar fi trei chestiuni (evident, vorbesc la modul general):
      1. Companiile de stat cu pierderi (care sunt foarte mari);
      2. Slaba productivitate a muncii in sectorul privat (dar si in cel de stat);
      3. Forta de munca nu e folosita cum trebuie.

      Nu stiu daca ati citit:
      Cat de eficienti, cat de performanti suntem…?

      De observat slaba productivitate in sectorul privat unde fiecare angajat a produs, anul trecut, in medie, un profit de doar 370 de lei. Pe an, de retinut acest aspect! S-ar mai adauga la cele trei puncte de mai sus haosul administrativ: mi se pare uluitor sa nu se stie cate companii de stat sunt in economie!!!

      Partea proasta e ca toate aceste aspecte negative nu permit nici crestere economica, nici ridicarea nivelului salariilor, nici crearea de noi locuri de munca. Intr-un cuvant, nu permit perspective mai bune. Sigur, trebuie pus la socoteala si aspectul international, marcat de criza economica si financiara profunda. Este clar ca ceea ce se intampla in Europa din acest punct de vedere nu e incurajator si nici de natura sa ne ajute cu ceva.

      In legatura cu cresterea economica, plata datoriei, parerea mea este ca ar trebui sa se stabilizeze si sa se ajunga la normalitate din punct de vedere economic in Europa mai intai. A privi situatia economica a tarii noastre desprinsa din contextul economic european actual mi se pare a fi o eroare. Cu toate acestea mai depinde si de noi ca sa facem ca lucrurile sa se miste mai bine, ceea ce eu cred ca este posibil.

      Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2011 | Răspunde

  2. […] aici si lucrul […]

    Pingback de Tot despre Grecia si nu numai « Motanul Incaltat | noiembrie 4, 2011 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.