Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

In ce calitate Departamentul de Stat al SUA da indemnuri Parlamentului Romaniei?

Am vazut ca datul cu parerea se practica nu doar la televiziunile de stiri dambovitene, dar si la Departamentul de Stat al SUA – de citit aici. Nu e vorba daca e bine sau e rau ce sustine Departamentul de Stat al SUA, ci in ce calitate da indemnuri, sfaturi juridice Parlamentului Romaniei. Si care e, totusi, competenta Dep. de Stat al SUA in materie juridica? La ora actuala, in America, se ancheteaza un imens scandal privind implicarea Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA. Evident, Rusia nu avea nicio calitate sa se amestece in respectivele alegeri. Ce calitate are Dep. de Stat de a se amesteca in procesul legislativ din Romania, tara suverana si independenta, care se desfasoara in Parlament, „organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii” (Constitutia)? Iar acest Parlament, componenta sa actuala, a rezultat in urma unor alegeri libere, intr-o tara libera precum tara noastra. Iata ce spune Comunicatul:

The United States notes with concern that the Parliament of Romania is considering legislation that could undermine the fight against corruption and weaken judicial independence in Romania. This legislation, which was originally proposed by the Ministry of Justice, threatens the progress Romania has made in recent years to build strong judicial institutions shielded from political interference. We urge the Parliament of Romania to reject proposals that weaken the rule of law and endanger the fight against corruption”

Atata vreme cat la noi nu exista cu adevarat o dezbatere in societate cu privire la Legile Justitiei, ci doar parti-pris-uri politice, e greu sa-ti faci o parere obiectiva asupra acestei probleme.

Insa amestecul SUA asupra acestei chestiuni, ca si cum Romania ar fi Puerto Rico, un stat insular asociat Statelor Unite, nu o tara suverana si independenta, are o anumita stridenta, ciudata as spune eu, pentru ca astfel de chestiuni se pot discuta – nu trebuia un asemenea Comunicat, atat de vizibil ca se poate citi fara lupa sau ochelari si de pe Marte! Acest Comunicat arata motivele, insa nu le explica, pentru ca altminteri motive se pot gasi oricand. Ar fi trebuit – e o cerinta minimala in orice dezbatere – sa-si explice punctele de vedere si sa le comunice astfel si Parlamentului. Motivele par a fi, de fapt, niste concluzii, fara sa intelegem cum au fost trase. Si fara sa stim daca s-a incercat un dialog cu Coalitia majoritara si care e temeiul acestor concluzii. Pe de alta parte e greu de inteles calitatea Dep. de Stat in care face astfel de declaratii. Neamestecul in treburile interne e stipulat in Actul Final de la Helsinki, in vigoare astazi. Pe baza acestuia a fost condamnat amestecul Rusiei in treburile interne ale Ucrainei si anexarea ilegala, desigur, a Crimeii. Calitatea de aliat nu inseamna si calitatea de a da ordin Parlamentului acelei tari, suverana si independenta, sa legifereze intr-un anumit sens. In ceea ce priveste apartenenta la NATO, n-am auzit ca acest lucru ar nega Acordurile de la Helsinki. Romania si-a indeplinit obligatiile fata de NATO, in comparatie cu alte tari, chiar occidentale, care nu si le indeplinesc. De asemenea, Romania a participat activ la operatiunile NATO, aratandu-se si dovedindu-se un aliat de nadejde! De asemenea astfel de sentinte, ca si cele din Comunicat, ignora total UE, acesta nefacand nicio referire la MCV. Ba chiar poate e mai bine zis: peste capul UE si Comisiei Europene!!

Parerea mea este ca astfel de chestiuni sensibile trebuie discutate politic, fara circ si scandal prin comunicate publice, demne de o cauza mai buna, ca si cum Dep. de Stat ar mai avea putin si ar iesi la miting, in strada.

Bineinteles ca postarea Dep. de Stat ridica semne de intrebare, in special de ordin constitutional, ce tin de Constitutia SUA. Unde scrie anume in Constitutia SUA ca Dep. de Stat, Guvernul American, sunt indrituiti sa dea „indemnuri” Parlamentelor liber alese din alte tari suverane si independente ce anume legi sa adopte?

Chiar si juridic vorbind, tot Comunicatul asta, facut public in felul asta, formal nu e in regula din punct de vedere juridic. Noi nu discutam aici chestiunea in continutul ei. Partea formala e importanta, pentru ca in felul acesta Dep. de Stat poate indemna Parlamentul Romaniei sa voteze sau sa nu voteze si alte legi. Care, in continut, pot fi bune sau proaste. Fara sa tina cont si de alte aspecte, spre exemplu ca Romania e membru UE. Interesant e ca acest Comunicat nu se margineste doar la critica, ci indeamna la adoptarea sau neadoptarea unor legi de catre Parlament.

Fara indoiala o clarificare e necesara. Statul Roman trebuie s-o ceara. Si ar trebui stabilit un dialog, nu prin comunicate. Pe de alta parte si eu cred ca nu e cazul sa ne grabim chiar acum, in 2-3 zile, sa trecem „Legile Justitiei” fara a reflecta mai profund si mai bine. Si, oricum, vorba proverbului: „graba strica treaba”.

Ne vom referi mai jos putin si la continut.

Fara indoiala ca apartenenta noastra la Lumea Libera implica independenta Justitiei si separtia puterilor in stat, asa cum a lasat-o Montesquieu. Evident ca trebuie lucrat la a asigura independenta Justitiei, care e cea mai buna cale spre a evita abuzurile. Daca actuala Coalitie crede ca amestecul politicului ii e favorizant, se inseala. Montesquieu a gandit pentru prima oara un astfel de sistem tocmai pentru a evita abuzurile. Iar abuzurile duc la lupte intestine si la instabilitate politica. De aceea trebuie gandit mai bine, iar amestecul politicului trebuie diminuat si chiar eliminat.

De asemenea trebuie o atitudine nu „tafnoasa”, cum am auzit exprimandu-se pe la televiziunile de stiri, ci demna si ferma de a respinge astfel de Comunicate ce nu au nimic in comun cu legislatia, atat interna cat si internationala, care induc impresia unei politici de dictat si de influentare cu forta a deciziilor unui Parlament liber ales. Asta nu inseamna tafna, sa ne intelegem bine. Ci o atitudine normala.

Un alt aspect important il constitutie grupurile de lobby din SUA ostile Romaniei, care ar putea genera astfel de comunicate controversate. De aceea tara noastra trebuie sa aiba in vedere o crestere a lobby-ului romanesc in SUA, inclusiv la nivel guvernamental si de Congres.

Faptul pozitiv pe care il vad – pentru ca, totusi, exsta unul si e important – este ca SUA ne ofera sprijinul moral pentru a construi un sistem judiciar independent de politic si a duce in continuare lupta impotriva coruptiei, care e o lupta grea. Noi nu trebuie sa ignoram acest lucru. Insa ar trebui sa reflectam – noi, nu altii – mai profund la chestiune si la efectele pe care le genereaza. Problema complicata – pe care in mare parte am complicat-o noi, fara sa ne ajute altii – este ca n-am terminat inca toate reformele, ca s-o avem doar pe asta, Reforma Judiciara si sa incheiem odata Tranzitia. Mai avem inca reforme in domeniul economic, in sensul pietii libere, chiar daca am intrat in sistemul economiei functionale de piata, lucru ce presupune un capitalism romanesc si acumulare de capital – deoarece noi suntem, mai ales dupa Criza din 2008-2009, care ne-a dat inapoi, intr-o stare incipienta: nu suntem precum SUA sau tarile occidentale dezvoltate, tari care n-au cunoscut comunismul. Noi suntem la inceput, iar capitalismul romanesc, dupa seceta comunista, e la inceputul dezvoltarii sale. Mai sunt fondurile europene, apoi reformele necesare integrarii in Eurozona. Deci sunt multe lucruri, avem multe probleme de rezolvat si tocmai asta complica lucrurile, inclusiv Reforma Judiciara.

Eu pot sa inteleg ca se forteaza aceste reforme, printr-o accelerare a lor. Insa fiecare tara – pentru ca tarile se situeaza pe stadii diferite de dezvoltare, cum spunea Milton Friedman – are propriul ei mers, propria ei dezvoltare si specific. Asa s-a intamplat inclusiv cu SUA. De aceea e greu de spus daca aceasta accelerare ar putea avea succes pana la urma.

De asemenea, un alt lucru ce impiedica Reforma Judiciara este „rafuiala politico-mafiota” (Ion Cristoiu) din partidele noastre, indiferent de culoare politica si care se duce prin intermediul DNA. Lucrul asta se opune unei reale reforme. Pe care cati o doresc, oare? Sunt chestiuni complicate, fenomene sociale si politice complexe, ce nu pot fi rezolvate repede. Iar daca le rezolvam repede, le vom rezolva oare bine?

Sunt destule probleme, iar principalul nostru partener, SUA, trebuie sa inteleaga – si pentru asta ar trebui ca si noi sa le explicam cat se poate de corect cum stau lucrurile – situatia asta complicata.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

P.S.

Melescanu ar trebui sa ridice si problema Visa Waiver, daca tot va cere explicatii Dep. de Stat. Ar trebui sa inteleaga si Dep. de Stat ca este cel putin ciudat ca o parte din partenerii de nadejde ai SUA, indiferent de ce regim e pe acolo – si ma gandesc de pilda si la Polonia – sa fie lasati pe dinafara. Daca vrem sa intarim pe aici niste valori, atunci trebuie ca si aceste tari, care fac parte din Lumea Nord-Atlantica, daca se poate spune asa, sa beneficieze fara probleme de Visa Waiver. Fara indoiala ar trebui sa ridice si problema legata de aderarea la Spatiul Schengen.

noiembrie 28, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

21 comentarii »

 1. Ai facut cumva vreo forma de Alhzaimer Motane de uiti de la mana pa’n la gura ??? Cum de pui astfel de intrebari ? Cum adica in ce calitate ? Vrei sa ti-amintesc eu cum politicienii romani se-ntreceau intre ei care mai de care sa-i linga in ass-ul ala plin de strip and star’s doar pentru bucuria de-asi pune primii numele la temelia ” preteniei romano-americane ” ??? In ce calitate ? Pai…poate in calitatea de jandarm mondial a carui autoritate si supraveghere am solicitat-o noi romanii { pe dracu noi romanii , mai degraba politicienii nostri de cacat care nici azi dupa atatia ani de la caderea comunismului in Romania n-au reusit sa ne elimine vizele OBLIGATORII de calatorie in USA } fara ca astia sa fi facut ceva in prealabil pentru asta !?! ” De asemenea trebuie o atitudine nu „tafnoasa”, cum am auzit exprimandu-se pe la televiziunile de stiri, ci demna si ferma de a respinge astfel de Comunicate ce nu au nimic in comun cu legislatia, atat interna cat si internationala, care induc impresia unei politici de dictat si de influentare cu forta a deciziilor unui Parlament liber ales. Asta nu inseamna tafna, sa ne intelegem bine. Ci o atitudine normala. ” ????????????? N-asi fi dat copy , am facut-o totusi doar pentru a ma lauda inaintea dumitale cu cat d e bine am invatat sa fac asta in urma binevoitoarelor dumitale lectii in acest sens , daca nu m-ar fi amuzat teribil cuvintele dumitale …mai ceva decat cupletele lui Stela si Arsinel ! Instantaneu mi-a aparut acea imagine cu acel catzel care maraie si chiar latra furios la un dog danez sau…rodweiller , in aceasta pozitie este Romania in cazul in care nu te-ai prins inca desii…ma cam indoiesc de asta . Cand iti spuneam eu in urma cu niste luni ca romania a devenit o colonie…te basicai si-mi cereai argumente . Acu’ vi la vorba mea ?

  Comentariu de Marian | noiembrie 28, 2017 | Răspunde

  • Ce colonie? Vorbesti prostii!! Pur si simplu Dep. de Stat a facut o gafa! Asta, Comunicatul asta, reprezinta o gafa, sa stii! Dep. de Stat NU are calitatea de a spune Parlamentului unei tari SUVERANE SI INDEPENDENTE cum si ce legi sa voteze!! E o gafa cu atat mai mare cu cat ei ii critica pe rusi pentru imixtiune in treburile interne si au deschis chiar o Comisie de ancheta in legatura cu amestecul Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA, de anul trecut. Iar ei fac acelasi lucru, nu cu alegerile, dar e acelasi lucru. Ceea ce a facut Dep. de Stat prin acest Comunicat reprezinta o fapta ilegala. Si nu e o exagerare daca spun si sustin ca Statul Roman ar trebui sa reclame acest lucru la Curtea Suprema a SUA, sa vedem daca e legal si constitutional, dupa legile si Constitutia SUA, ce a facut Dep. de Stat. Eu as face imediat lucrul asta! Tocmai pentru a sprijini bunele relatii romano-americane, care altfel ar fi serios viciate de astfel de vicii de procedura. Si poate chiar coruptie!

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 28, 2017 | Răspunde

   • MOTANE : DEPARTAMNTUL DE STAT AL U.S.A . NU FACE GAFE !!!

    Comentariu de Marian | noiembrie 28, 2017

   • Ei, nu face gafe! Se vede ca e cam un lack de competenta pe acolo. De fapt si in ceea ce priveste posturile de ambasadori sunt destui vanatori de posturi, nu neaparat oameni competenti sau cu experienta in diplomatie – v. cazul lui Gitenstein.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 28, 2017

  • Si mai e o chestiune care nu are nimic in comun cu legalitatea si pe care Dep. de Stat ar trebui s-o lamureasca: se pozitioneaza de partea unui anumit sau unor anumite partide politice din Romania? Devine jucator activ pe scena politica romaneasca? Pentru ca daca face asa ceva e ilegal si nu vad de ce mai sunt suparati pe rusi, pentru ca si ei fac acelasi lucru! Este vorba despre faptul ca se compromit moral ei pe ei insisi, fara sa-i ajute cineva! Faptul ca se pozitioneaza doar de partea anumitor partide din Romania este ilegal si nedemocratic, dezbina societatea romaneasca si nu e de natura sa contribuie la consolidarea relatiilor romano-americane. Spune-mi si mie o tara occidentala, cu care SUA are relatii de prietenie si colaborare, in care sa constatam ca, de fapt, SUA sprijina anumite partide politice si se pozitioneaza in opozitie fata de altele, participand ca jucator politic in acea tara. Ce facem aici…? Si nu mai vorbesc de lipsa de respect fata de Parlamentul Romaniei, institutia democratica a tarii noastre. Adica ce face? Discrediteaza Parlamentul? De aceea trebuie protestat pe cale legala, desigur, fata de astfel de practici ale Dep. de Stat.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 28, 2017 | Răspunde

 2. MOTANE : DEPARTAMENTUL SE STAT AL U.S.A. NU ARE OBLIGATIA DE-A LAMURII NIMIC IN LEGATURA CU POZITIONAREA SA , CEL PUTIN , NU IN CAZUL ROMANIEI !

  Comentariu de Marian | noiembrie 28, 2017 | Răspunde

  • Nu are obligatia, asa este. Dar ia sa i-o ceara Curtea Suprema? Ia sa vedem daca, spre exemplu, Dep. de Stat poate da astfel de „indemnuri” Congresului SUA si daca lucrul asta ar fi legal. Dar, Parlamentului Romaniei… Nu are obligatia de a lamuri ceva in legatura cu pozitionarea sa. Dar are obligatia de a lamuri daca incalca legea. Si… Dep. de Stat a cam incalcat legea… Ca altminteri nici Rusia nu are obligatia de a lamuri ceva daca incalca legea. Atunci la ce atatea anchete privind, spre exemplu, alegerile prezidentiale si presupusul amestec al Rusiei? Daca Dep. de Stat pune asa problema, ar fi si absurd: critici Rusia, dar faci ca ei… Asa ca are de lamurit, in cazul Romaniei mai ales, ca stat aliat, in conditiile in care a incalcat legea, inclusiv cea internationala.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 28, 2017 | Răspunde

  • Si in legatura cu pozitionarea sa, are obligatia de a face lamuriri. Sa nu uitam ca noi suntem in NATO, Romania respectandu-si obligatiile, fata de alte tari occidentale care, din diferite motive, nu si le respecta. Or, pozitionarea SUA fata de o anumita problema trebuie, daca e cazul, sa fie lamurita. Sunt obligatii care deriva din tratatele la care o tara este parte. Fara indoiala, se aplica si Romaniei. Insa ar fi absurd ca o tara sa reproseze SUA ca, spre exemplu, un singur stat, Nevada, are monopolul asupra pariurilor sportive – e un exemplu. Sau de ce s-a legiferat intr-un anumit fel in legatura cu casatoriile intre homosexuali, e alt exemplu. De aceea eu, in postare, am specificat, reiau si aici:

   „Neamestecul in treburile interne e stipulat in Actul Final de la Helsinki, in vigoare astazi. Pe baza acestuia a fost condamnat amestecul Rusiei in treburile interne ale Ucrainei si anexarea ilegala, desigur, a Crimeii. Calitatea de aliat nu inseamna si calitatea de a da ordin Parlamentului acelei tari, suverana si independenta, sa legifereze intr-un anumit sens. In ceea ce priveste apartenenta la NATO, n-am auzit ca acest lucru ar nega Acordurile de la Helsinki. Romania si-a indeplinit obligatiile fata de NATO, in comparatie cu alte tari, chiar occidentale, care nu si le indeplinesc. De asemenea, Romania a participat activ la operatiunile NATO, aratandu-se si dovedindu-se un aliat de nadejde! De asemenea astfel de sentinte, ca si cele din Comunicat, ignora total UE, acesta nefacand nicio referire la MCV. Ba chiar poate e mai bine zis: peste capul UE si Comisiei Europene!!”

   Fara idoiala ca tu, eu si altii putem comenta pe bloguri si ne putem spune parerea cu privire la faptul ca Nevada are, daca am inteles bine, monopolul asupra pariurilor sportive. Dar gandeste-te ce ar insemna ca Guvernul Romaniei sa dea o Nota sau un Comunicat prin care sa spuna, de pilda, ca nu e in regula asa ceva. Nu cred ca SUA ar considera un gest prietenesc asa ceva. Noi vorbim aici la nivel de State. Ca noi putem comenta orice, nu e absolut nicio problema. Dar la nivel de state e altfel.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 28, 2017 | Răspunde

   • „De fapt si in ceea ce priveste posturile de ambasadori sunt destui vanatori de posturi, nu neaparat oameni competenti sau cu experienta in diplomatie – v. cazul lui Gitenstein.” Indiferent cum ar fi obtinut postul , chiar prost bata sa fi fost individul , acel ambasador REPREZINTA U.S. Department of State si politica externa a U.S. stimate prieten iar dumneata , sti mai bine decat mine chestia asta ! Tariceanu & comp . s-au comportat fix precum spuneam ceva mai sus adica , precum niste catzelusi care latra de mama focului la un dog german , sau daca-ti place mai mult comparatia romaneasca : dupa ce ca-s prosti s e mai caca si-n poteca ! Chestiile alea cu Parlamentul care , ia hotarari in numele si pentru populatie si ale carui hotarari trebuie sa fie respectate asta insemnand ” esenta democratiei ” , alea-s valabile pentru Somalia sau Zimbabwe nu pentru ” marele licurici ” la care , azi cam toti se duc dupa ” lumina ” . „Neamestecul in treburile interne e stipulat in Actul Final de la Helsinki, in vigoare astazi.” Da’ ce frate , s-au amestecat americanii in ” treburile interne ” ale Romaniei ? Faptul ca astia le spun unor aliati NATO ca , nu fac bine ce fac si c-ar fi bine daca si-ar revizui pozitiile { nu chiar toate ci doar , pi’ci pe co’lea prin partile esentiale } pentru a nu creea un nou butoi de pulbere in mijlocul Europei dupa modelul defunctei Yugoslavii { caci , si populatia oare cat va mai putea inghitii statutul de sclavi ai unor neica nimeni ? } , oare-i chiar atat de rau ? Dar , cand frau Merkel sau herr Juncker faceau strict acelasi lucru , poate putintel mai cu perdea , atunci cum dracu de nu s-a mai basicat nimeni ? Nu-mi amintesc eu bine si poate ma luminezi matale : Romania a rupt acea declaratie de razboi impotriva S.U.A. din inceputul lui WWII ? Daca mai este in vigoare…cine oare ne-mpiedica sa nu-i poftim afara din tara cu scutul lor cu tot si sa reactualizam acea declaratie de razboi ? Nu cumva chestia aia care ” pazeste pepenii ” si , eventual faptul ca stim precis ca tipii au dreptate ? Adica , americanii , serviciile lor d e informatii , stiu si cat usturoi punem in carnatii facuti pentru Craciun iar dumneata te indoiesti c-ar sti precis cum se face…ciorba de potroace pe Dambovita ? Adica , aia dau cu batzul in balta { pentru a fi mai …academic in exprimare 😉 } iar broastele se plang ca aia le strica „concertul ” ?Pai astia ne-au comparat recent cu ei, in materie de dezvoltare economica si politica dar …de pe vremea Razboiului de Civil si vine Tarivceanu sa spuna ce : ca, in Romania economia duduie ? Fi serios Motane , oricat nu i-asi inghitii eu pe cowboy’s americani , cel putin din cand in cand , au dreptatea lor ! Am iesit ieri alaltaieri si , m-am alaturat alora care-i injurau d e mama focului pe astia de la putere { eram cu alte treburi prin zona si , daca tot s e nimeri… deci nu-i cazul sa te intrebi ce anume ” m-a manat in lupta ” }, insa am strigat doar ” PSD-Ciuma rosie ” caci asta simt ! Faptul ca astia schimba regulile de tot felul de la o zi la alta si fac ziua ceea ce viseaza unul sau altul noaptea …imi aduce aminte de acea perioada din care , in urma cu aproape treizeci de ani { maine poimaine 28 de ani } , credeam sincer ca am scapat , imi aduce aminte de perioada dictaturii unui om , a unei familii , a unor oameni , A UNOR STRUCTURI , asupra constintelor altor oameni iar asta…chiar nu-mi place frate ! Uite , madamme Vasilescu si PM Tudose au anuntat ca din anul viitor vor creste salariile la minim 1900 de lei , la medici cu vreo 3000 de…Euro iar pensiile la…acelasi minim de….1200 de lei insa, te-ntreb eu Motane fratele meu : in conditiile in care n-ai de unde…de unde vei da banii respectivi si mai ales ce vor face aia cu ei daca va ajunge ca un cartof sa coste….100 de lei ? Aia nu cumva { eu asa o inteleg } se va numi…INFLATIE ? Iar in conditiile in care se face totul ca niste ” unii ” sa se protejeze impotriva urmarilor acestei viitoare inflatii prin legi date cu dedicatie , oare este rau ca vin unii si le spun astora ” Man’s , walk of the line ” oare-i asa de rau ? Daca pe vremea cand Tariceanu era PM venea cel mai mare economist al lumii la vreme a aceea { chiar si „amicul ” dumitale Freedman } sa-i arunce astuia o galeata cu apa rece in fatza fix in momentul in care a spus , cat de bine merge economia romaneasca , am mai fi trecut cu totii { amarastenii vreau s a zic } prin ce-am trecut ? „Fara idoiala ca tu, eu si altii putem comenta pe bloguri si ne putem spune parerea cu privire la faptul ca Nevada are, daca am inteles bine, monopolul asupra pariurilor sportive. Dar gandeste-te ce ar insemna ca Guvernul Romaniei sa dea o Nota sau un Comunicat prin care sa spuna, de pilda, ca nu e in regula asa ceva. ” Pai…daca au sange in instalatie…s-o faca de ce nu ? Eventual sa actualizeze acea Declaratie d e Razboi despre care pomeneam mai sus daca le da mana . Respect Motane si , iarta-mi lungimea excesiva a comentariului nu de alta dar…taman ce-mi fu-se confirmat ca , SI LUNGIMEA CONTEAZA 😎 !

    Comentariu de Marian | noiembrie 29, 2017

   • „Faptul ca astia le spun unor aliati NATO ca , nu fac bine ce fac si c-ar fi bine daca si-ar revizui pozitiile… e oare-i chiar atat de rau ?” – nu, nu lucru asta e rau. Rau, sau mai bine zis in neregula, este ca acel Comunicat a aparut pe saitul Dep. de Stat. Nu cred ca ai inteles un lucru: Dep. de Stat nu are indrituirea de a spune Parlamentului unei tari suverane si independente, a carei componenta a rezultat din alegeri libere si corecte, ce legi sa voteze si ce legi sa nu voteze, trecand si peste MCV, si peste UE sau Comisia Europeana. A atrage atentia, a discuta, asta e cu totul altceva.

    Noi trebuie sa intelegem un lucru, daca nu vrem sa derapam de la niste principii: Parlamentul actual, Guvernul, chiar daca a fost schimbat, sunt rezultatul unor alegeri libere, democratice, in care n-am auzit sa se produca fraude majore de asa maniera ca sa se vicieze rezultatul. Ca prezenta la vot a fost aia care a fost, asta e!! Eu am aratat pe blog ce fel de Program „minune” are PSD, parca tu erai ala care ziceai ca au o bunatate de program, „cu termene precise, ca pe vremea comunismului”!! Nu eu, care am aratat cat de PROST e acest Program, cat de MINCINOS poate sa fie!!! Insa lumea i-a votat!!! Si nota bene: masurile economice populiste, cu marirea nesustenabila a salariilor, cu rectificari bugetare pozitive, cand trebuiau sa fie invers, a inceput pe vremea Guv. Ciolos, pe care l-a luat in brate Iohannis si toata actuala Opozitie!!! Si care, in schimb, lua pozitia de drepti si pocnea din calcaie la ordinul tovarasului Liviu Dragnea!!

    Pe de alta parte spune-mi si mie care e contributia Opozitiei actuale la aceste legi ale Justitiei? Am vazut o prestatie penibila la Antena 3 din partea Opozitiei, iar cand Serban Nicolae le-a reprosat ca nu-si aduc contributia, ca nu depun amendamente care sa fie dezbatute, pozitia lor proprie, au tacut!! Eu ce sa inteleg dintr-o astfel de atitudine?

    Si inca ceva: sondajele de opinie arata ca daca s-ar face duminica alegeri, rezultatul ar fi acelasi, adica PSD si ALDE ar forma fara nicio problema majoritatea!! USR ar scadea, PNL ar castiga ceva procente, dar ar fi sub 30%, ar avea cam 27%. Ce au facut PNL, USR ca sa creasca electoral? Daca nu esti in stare sa castigi niste alegeri… Ia spune-mi cine a votat la unison cu PSD? Spre exemplu alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin? Lucru care ii defavoriza in mod clar!! Deci daca au fost PROSTI, daca au fost BOI, acum ce mai vrei? Asta a fost, in consecinta, si rezultatul alegerilor. Acuma nu le place, n-asa?

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 29, 2017

   • In politica externa sunt anumite uzante diplomatice. Nu te exprimi cum ti se nazare tie. Am inteles ca au atras atentia si Poloniei pentru derapaje, dar – si mare atentie!! – Guvernului polonez, nu Parlamentului polonez. E o foarte mare diferenta deoarece Guvern si Parlament nu sunt acelasi lucru. Spre exemplu, nu e acelasi lucru Dep. de Stat si Congresul SUA. Iar Hans Klemm, ambasador fiind aici de atata vreme, trebuia sa citeasca Constitutia Romaniei si sa vada si sa inteleaga ce e Parlamentul Romaniei si ce reprezinta. In cazul atentionarii Poloniei, referindu-se la Guvern, lucrurile sunt Ok! In cazul de fata, referindu-se la Parlament – citeste inca odata Comunicatul – lucrurile nu sunt in regula. Citeste si Constitutia, eu am pus in postare ce spune Constitutia Romaniei despre Parlament. Poti sa citesti si celelalte articole, desigur. Nu le reproduc aici. Dragnea si Tariceanu au dat un raspuns in numele Parlamentului – fara indoiala ca nici acest lucru nu e in regula. Ca nu poti sa vorbesti in numele Parlamentului fara sa-l consulti macar, fara sa se VOTEZE o anumita luare de pozitie. Lucrurile trebuiau lamurite la nivel de ministri de externe.

    „Declaratie de razboi” – asta e o prostie!! De fapt, lucrurile nu sunt atat de grave cum ar parea la o privire superficiala. Se rezolva si am inteles ca Dl. Tillerson a dat un raspuns cat se poate de frumos si de echilibrat, lamurind lucrurile:
    http://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/video-rex-tillerson-discurs-despre-importanta-statului-de-drept-836825
    A laudat Romania:
    https://www.dcnews.ro/sua-departamentul-de-stat-tillerson-reac-ie-romania-exemplu-in-europa_568206.html
    sustinand un discurs extraordinar in care a subliniat:

    „[…] vrem ca partenerii noștri să fie puternici, suverani, prosperi și dedicați idealurilor occidentale;
    […] Albania, Croația, România au alocat 2% pentru apărare. Aceste națiuni știu că trebuie să investească în securitate și libertate. Natiuni care au trăit sub dictatura comunistă înțeleg libertatea. Dacă nu avem suveranitate nu avem libertate”

    Un sincer BRAVO!!
    Insa sunt baietii astia si fetele astea de pe la Dep. de Stat care nu au prea multa experienta. Cum e fatuca asta care e purtator de cuvant, Heather Nauert:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Heather_Nauert
    E jurnalista… Deci trebuie s-o intelegem. Un om se formeaza greu in diplomatie. Nu-i usor, sa stii! Trebuie sa cunosti protocoale, uzante diplomatice. Uite-te numai la discursul D-lui. Tillerson si la comunicatul dat de D-na. Heather Nauert – e o diferenta uriasa, iar daca vom face o comparatie vom constata experienta mare pe care o are Dl. Tillerson. Asa ca nu trebuie sa ne suparam prea tare.

    Pe de alta parte, foarte interesant ce a spus:

    „SUA vor să vadă generații de sârbi, albanezi, bosniaci, kosovari care să ierte trecutul, chiar dacă nu-l vor ierta „

    Citeste, te rog, si asta:
    http://www.digi24.ro/stiri/externe/ac-sua-au-nevoie-de-baza-militara-permanenta-in-balcani-si-o-apropiere-istorica-de-serbia-837127
    Deci apropierea de Serbia e un obiectiv strategic al SUA si NATO. Interesant ce arata in final articolul:

    „În fine, SUA trebuie să se implice alături de partenerii lor europeni în crearea de oportunități economice pentru oamenii din regiune, în afara rețelelor de clientelism politic, întrucât niciuna din măsurile sus-menționate „nu are sens în lipsa perspectivelor economice pe termen lung pentru tinerii din regiune, cu atât mai mult cu cât procesul de aderare se prelungește pe termen nedefinit”, mai recomandă grupul de reflecție, enumerând ca posibile acțiuni lansarea de proiecte infrastructură, liberalizarea comerțului regional, încurajarea investițiilor în sfera digitală și într-o nouă generație de antreprenori.”

    Deci lucrurile ar trebui privite intr-un cadru mai larg ce priveste integrarea Balcanilor de Vest in structurile europene si nord-atlantice. Astea sunt lucrurile serioase, nu greseala de incepator a lui Heather pe care ar trebui s-o iertam, ca din greseli invata omul.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 29, 2017

   • Uite aici ce arata si Cristian Tudor Popescu:
    http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/c-t-popescu-pozitia-departamentului-de-stat-este-corecta-dar-nu-e-dreapta-836178
    Cam ce am spus si eu. Are dreptate cand spune:

    „Mă uimeşte verbul folosit, ar fi avut alte soluţii diplomatice. Puteau să spună suntem preocupaţi, manifestăm îngrijorare în legătură cu legile avansate de Tudorel Toader către Parlament, puteau să spună că sprijină puternic în continuare lupta anticorupţie şi solicită orice modificare legislativă în favoarea întăririi luptei anticorupţie.

    Au ales să folosească acest verb – to urge – care înseamnă aproape a ordona Parlamentului. Asta nu se face chiar dacă este cauza corectă.
    […]
    Nu are dreptul să facă asta cu Congresul American, cu Camera Reprezentanţilor şi Senatul SUA”

    Dar, pe de alta parte, folosirea verbului „urge” in acest context indica o ingrijorare din partea Dep. de Stat. Lucrul asta nu trebuie neglijat. Exprimarea a lasat de dorit. Ingrijorarea insa e reala.

    Analiza ar trebui sa se aplece asupra acestei ingrijorari.

    Este adevarat ca rezultatul alegerilor asta e. Chestiunea e ca aceasta Coalitie majoritara cauta sa sunteze statul de drept si induce neincredere in randul Aliatilor nostri. CTP spune:

    „SUA nu ar fi trebuit să folosească acest verb, eu sper ca această ticăloşie pe care o încearcă PSD – ALDE în Parlament să fie stopată de cetăţenii României care vor ieşi în stradă, care au ieşit şi sper să mai iasă în stradă şi să se opună din răsputeri acestei ticăloşii, care să fie trimisă la istoria murdară a României.”

    Solutia miscarilor de strada… E si asta o solutie, dar potrivit ar fi ca PSD-ALDE sa aiba un moment macar de matura chibzuinta si sa reflecteze mai bine, mai profund si sa se domoleasca.

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 29, 2017

 3. Raman la parerea mea : ” DEPARTAMNTUL DE STAT AL U.S.A . NU FACE GAFE !!! DEPARTAMENTUL SE STAT AL U.S.A. NU ARE OBLIGATIA DE-A LAMURII NIMIC IN LEGATURA CU POZITIONAREA SA , CEL PUTIN , NU IN CAZUL ROMANIEI !” chiar daca Victor Ponta s-ar putea supara pe mine 😀 😀 😀 caci , el ar trebuii sa stie cel mai bine chestia asta deoarece , daca ar fi avut si niscai minte in creierii capului , la ora asta el ar fi fost chirias la Cotroceni { Doamne fereste ! 😡 } si nu sasalaul , iar Daciana la randul ei , ar fi fost Prima Doamna a Romaniei si nu….frau Carmen Johannis ! Respect onorabile , respect !

  Comentariu de Marian | noiembrie 29, 2017 | Răspunde

  • Ca ramai la parerea ta, foarte bine. Dar cum ti-o motivezi, cum o argumentezi? 🙂

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 29, 2017 | Răspunde

 4. Motane , atata engleza am anvatat si eu in viata mea incat , sa stiu ca ” to urge” insemneaza si altceva nu doar ” aproape a ordona Parlamentului ” . Insemneaza si , ceva mai popularul , a trage de maneca , a inghiolti , a atentiona aproape fizic pe cineva sa nu faca ceva gresit . Evident nu contest faptul ca CTP are dreptate insa , nici chiar in aceste tonuri inchise la culoare precum domnia sa , n-asi cauta sa explic atentionarea Departamentului de Stat al US . Repet , mai degraba a-si numi aceast ” urge” drept un ghiont de atentionare dat , nu Romaniei , cat politicienilor sai de mucava . Da’ ce , matale n-ai face acelasi lucru …in cazul unuia care , dupa ce ca ti-a cerut aproape in genunchi sa-l iei ca …aliat pe drumul pe care mergi tu , vezi ca ala schimba directia cand ti-e lumea mai draga ? Sau crezi cumva ca americanii uita faptul ca , de cel putin doua ori in secolul trecut , Romania si-a parasit aliatii trecand la momentul oportun in barca alora pe care cu ceva vreme in urma ai numea dusmani ? Iti reamintesc faptul ca, pe vremea cand Victoria Nuland facea cam acelasi gen de ” urge ” la adresa Romaniei astia de la PSD se ” strambau ” de mama focului la PDL sau PNL+UDMR care conduceau atunci tara . Ti-amintesti sper ca inclusiv la matale pe blog imi exprimam dezacordul in ceea ce privea ” amestecul american in treburile interne ale Romaniei ” pe care doamna in cauza , il facea prin ale sale ” urge ” . Nu stiu atunci dar azi stiu ca BINE AU FACUT astia de la Departamentul de Stat prin ” urge-ul ” lor . Spui matale de factul ca Tilerson ar fi spus la radu-i ceva insa , d e ce uiti ca Tilerson asta n-a stat la vrajeala nici cu Johannis , nici cu Dragnea nici cu Tariceanu si nici declaratii pentru presa n-a dat ci , s-a intretinut doar cu Theodor Melescanu ? Nu-mi vine a crede ca Melescanu , deshca asta batrana , a sarit urgent sa le dea raportul lui Dragnea &comp despre natura discutiilor purtate cu americanu’ . ” sondajele de opinie arata ca daca s-ar face duminica alegeri, rezultatul ar fi acelasi, adica PSD si ALDE ar forma fara nicio problema majoritatea!! USR ar scadea, PNL ar castiga ceva procente, dar ar fi sub 30%, ar avea cam 27%. Ce au facut PNL, USR ca sa creasca electoral? ” 1] de cand pui matale botu’ la sondaje Motane caci , nici Floarea schioapa { aia de-avea taraba cu flori langa Biserica Sf. NIcolae } n-ar crede azi ca { in ciuda promisiunilor alea de mariri salariale } PSD-ALDE ar mai scoate acelasi scor electoral 2] aici sunt 101% de acord cu dumneata : ” USR ar scadea, PNL ar castiga ceva procente, dar ar fi sub 30%, ar avea cam 27%. Ce au facut PNL, USR ca sa creasca electoral?”

  Comentariu de Marian | noiembrie 30, 2017 | Răspunde

  • Nu poti sa nu iei in considerare ce spun sondajele atunci cand faci o analiza. Ca ai sau nu incredere in ce spun, asta e cu totul altceva. Dar cam asta spun, ce am scris eu in comentariu.

   Ma bucur ca mai esti si de acord cu mine! 🙂

   „Schimba directia” – aiurea! Hai sa fim seriosi! Atunci ce sa mai zicem de Polonia, de Ungaria? Nu se schimba nicio directie.

   Eu n-as zice ca Romania si-a parasit aliatii. Asta e gogorita ce a cam patruns in bobor, adica la oamenii fara prea multa cultura si pregatire. Adevarul a fost altul: Romania a fost amenintata atat de catre Germania nazista, cat si de catre URSS. Iar cei care au tradat Romania, la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial a fost Vestul. Care au lasat nu doar Romania in ghearele sovieticilor. Ale comunistilor!! Ca sa nu-i supere pe rusi. Si e o atitudine ce se poate observa si acuma, datorita si intereselor pe care le au in legatura cu Rusia.

   Chestiunea e cat se poate de limpede: nu e vorba de nicio schimbare de directie. Asta nu inseamna ca acel „ghiont” de care vorbesti ar fi fost in regula. Nici vorba! Si am explicat de ce. Vad ca esti de acord cu mine, pentru ca am spus ca, de fapt, nu e ceva grav.

   Sa fim bine intelesi: PSD-ALDE nu are cum sa schimbe directia politica pro Vest a tarii. Insa e si asta adevarat: anumite posturi de televiziune, anumiti analisti, moderatori au batut moneda prea mult pe asa ceva, asa incat s-a ajuns la o „inflatie”, ca te apuca si greata. S-a exacerbat pericolul rusesc, de parca maine am incepe razboiul cu Rusia si, ceea ce e mai grav, au lasat sa se inteleaga in popor ca Romania ar fi totalmente vulnerabila, de parca n-am fi o tara membra NATO, de parca nu s-ar investi deloc in Aparare. Iar faptul ca PSD-ALDE ar fi de partea rusilor a fost si este inca subiectul predilect al unora. Unii pun si botul la asa ceva, ca sa ma exprim in stilu-ti caracteristic. Eu stai si ma intreb pentru ce unii cauta sa induca in popor ideea ca Romania e atat de vulnerabila in fata Rusiei, ca si cum n-ar conta ca suntem o tara membra NATO si ca putem raspunde amenintarilor Rusiei sau a celor venite din Vecinatatea Estica, mai larg spus. Eu chiar nu inteleg de ce se induce ideea ca Romania ar fi atat de slaba. Se doreste sa se creeze o imagine negativa a NATO in perceptia opiniei publice? Si sunt anumiti analisti invitati pe la telev. de stiri care accentueaza aspectul asta, chipurile vrand sa atraga atentia.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2017 | Răspunde

  • Uite, sa luam chestia asta cu „schimbatul directiei”. Pe ce se bazeaza? A fost si inca este folosita in media si de catre unii pentru ca sa atace PSD-ALDE, in principal PSD. A fost folosita si in trecut ca arma de atac impotriva PSD. Si? Nu e, oare, Romania in NATO? Pe vremea cui a intrat in NATO? Si atunci? Ca daca luam, de pilda, Dreapta reprezentata de fostul PDL si Basescu, dar si Dreapta reprezentata de Alianta DA, as intreba de ce nu suntem in Spatiul Schengen, Romania cheltuind o groaza de bani ca sa-si securizeze frontierele, de ce n-am scapat de MCV? Se vorbeste doar de actuala Coalitie de guvernamant ca ar fi impotriva DNA, dar de fapt toti vorbesc de abuzurile DNA-ului. Chiar si cei care stau sub masca acestei ideologii anticoruptie. Pentru ca asta e o ideologie ce s-a vrut a fi implementata in Romania, probabil ca un experiment. Altii vor sa scape de ea. Trebuie sa fim cu totii de acord cu o singura ideologie?

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2017 | Răspunde

 5. Inainte sa uit : daca dumneata sau cineva apropiat sufletului dumitale , poarta numele de Andrei atunci , din partea mea : SANATAE , MULTE BUCURII IN VIATA si…iar SANATATE ca-i mai buna decat orice !

  Comentariu de Marian | noiembrie 30, 2017 | Răspunde

 6. […] la o parte forma si exprimarea, Comunicatul Dep. de Stat exprima o ingrijorare reala. Si este potrivit ca aceasta Coalitie PSD-ALDE, majoritara in […]

  Pingback de Afectarea independentei Justitiei NU este o solutie « Motanul Incaltat | noiembrie 30, 2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: