Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

In Romania nimeni nu te obliga sa cumperi o carte sau sa celebrezi ceva daca nu doresti

Eu cred ca am ajuns si intr-un alt impas. Sper sa ma insel. Acela de a nu intelege cum trebuie democratia si libertatea. Derapajele sunt tot atat de periculoase daca vin de la Dreapta esicherului politic, la fel ca si cele venite de la Stanga acestuia. Cu riscul de ma repeta, sa nu creada cineva ca derapajele venite din partea Dreptei nu sunt periculoase, ca periculoase ar fi doar cele de la Stanga. SUNT LA FEL DE PERICULOASE!!!!

Iata trei aricole:

Adrian Nastase:

Cu papagalii la Gaudeamus

„Churchill spunea ca atunci cand tac vulturii, trăncănesc papagalii. Pe unul dintre acesti papagali il puteti vedea in fotografiile alăturate. „Intelectualul”, venit la Târgul  de carte, nu era interesat de cărti; el trebuia să provoace un incident care să fie filmat de istericul Mălin Bot.

Dădeam un interviu, cănd l-am observat pe „intelectualul” respectiv, avand in mână nu o carte ci un sul de hârtie igienică. Mi-a fost teamă că o să-si facă „treaba” in stand, in conditiile in care avea hârtia igienică la el. Asa că l-am luat de o aripă si i-am arătat unde este toaleta.

Bot trebuia, probabil, să filmeze. Nu i-a iesit.

Oricum, eu cred că organizatorii Târgului  ar trebui să sesizeze politia in legătură cu actiunea lui Bot si a celor câtiva huligani care l-au insotit.

627x0-1.jpg

Cristian Preda, pe FaceBook:

„Firea toacă milioane din banii bucureștenilor pe o fițuică în care își laudă realizările epocale, iar la Gaudeamus se lansează o carte semnată Dan Voiculescu.
Partidul Antena 3 continuă ocuparea spațiului public.
Până când?”

si un comentariu al dansului:

Nu voi mai cumpăra nimic de la RAO, editura care îl publică pe Varan

Vladimir Tismaneanu:

Revanșa rinocerilor

„Václav Havel a scris cândva un eseu despre “Coșmarul post-comunist”. Am impresia că in aceste zile, când in chip normal, la un mare salon al cartii, ar trebui sărbătorite Binele, Adevărul și Frumosul, forțele Răului au decis să celebreze Minciuna și Abjecția. Dacă ar mai fi fost in viață, vedetele acestui dezolant moment ar fi fost canaliile Păunescu, Barbone, Vadim, Ungheanu, Eugen Florescu și bestia Pleșiță (in compania lui Iulian Vlad)…”

Eu cred ca ar trebui spus urmatorul lucru: TARGUL DE CARTE NU A CELEBRAT PE NIMENI!! Eu l-as intreba pe Dl. Tismaneanu: stimate domn, chiar ati fi dorit ca un targ de carte sa sarbatoreasca ” Binele, Adevărul și Frumosul”? Nu de alta, dar astfel de „sarbatori” au un iz totalitar. Astfel de lucruri s-au sarbatorit in dictaturi. Aici nu discutam despre sarbatorirea sfintilor in Biserica, sa fie clar. E vorba de un targ de carte, nimic mai mult. Si, intr-un targ de carte, se desfasoara o activitate comerciala. Nimeni nu e obligat sa cumpere o anumita carte, pentru ca e „sarbatorit” ceva sau cineva sau sa mearga la un anumit stand de carti pentru ca acolo si numai acolo se „sarbatoresc Binele, Adevărul și Frumosul”. O auzeam pe o doamna, la televizor, care spunea ca marea problema e ca Dl. Voiculescu „da invataturi”. Stimata doamna, NIMENI nu va obliga sa-l ascultati pe Dl. Voiculescu, NIMENI nu va obliga sa le cititi sau sa-i cumparati cartile. NIMENI nu va obliga sa-l celebrati sau sa-l sarbatoriti! Evident, NIMENI NU VA OBLIGA sa fiti fan Dan Voiculescu sau Antena 3.

NIMENI, e clar oare?

„Dacă ar mai fi fost in viață, vedetele acestui dezolant moment ar fi fost canaliile Păunescu, Barbone, Vadim, Ungheanu, Eugen Florescu și bestia Pleșiță (in compania lui Iulian Vlad)…” – NIMENI NU VA OBLIGA sa-i considerati vedete!!!

Pentru ca, din pacate, Istoria ne-a demonstrat ca astfel de „sarbatori” in care se „sarbatoresc Binele, Adevărul și Frumosul” se lasa cu dezastre societale si milioane de morti. Or, in Romania nimeni nu obliga pe cineva la nu stiu ce „celebrari” sau „sarbatoriri”, asa cum NIMENI nu obliga pe cineva sa fie de acord cu actuala Coalitie de guvernamant, sau cu Florin Georgescu sau cu altcineva apropiat Coalitiei. Nimeni nu va obliga sa fiti social-democrat sau liberal. Numai ca eu imi amintesc de faptul ca social-democratia, in Germania, a fost interzisa doar pe vremea lui Bismarck si a regimului nazist. Nu cred ca ne dorim astfel de regimuri politice! Eu nu-mi doresc asa ceva!

„Partidul Antena 3 continuă ocuparea spațiului public.
Până când?” – lasand la o parte sintagma cu iz gazetaresc: „partidul Antena 3”, exista vreo baza legala ca sa nu ocupe spatiul public? Pentru ca e cel putin ciudat sa salvezi democratia prin abuzuri. Nu trebuie sa-ti placa Antena 3, nimeni nu te obliga sa te uiti la acest post. Dar a pune problema in felul acesta mi se pare ca derapam intr-o formula de totalitarism. Sa critici, da! Sa dezbati, desigur! Dar a interzice ocuparea spatiului public fara vreun motiv sau baza legala e o indepartare clara de la democratie si libertate.

Dl. Preda spune: „Nu voi mai cumpăra nimic de la RAO, editura care îl publică pe Varan.„. Dar, stimate domn, RAO e o editura a oricare alta. Cu asta se ocupa, cu publicatul cartilor. E o activitate comerciala din care traieste. Eu n-as crede ca publicarea D-lui. Voiculescu a fost una ilegala. S-au facut ilegalitati? Daca s-au facut, trebuie oricum demonstrate. Si atunci ce aveti cu aceasta editura in care puteti gasi carti foarte bune, foarte interesante. Nimeni nu va obliga sa cumparati cartea lui Dan Voiculescu, sau sa cumparati ceva de la aceasta editura. Dar atitudinea aceasta de a nu mai cumpara nimic de la aceasta editura doar pentru ca l-a publicat pe Voiculescu – fara ca editura sa faca ceva ilegal – demonstreaza un extremism demn de o cauza mai buna.

Chestia cu hartia igienica nu are ce cauta la un targ de carte, altminteri unul cat se poate de civilizat. Circul asta nu cred ca ne face cinste. Poate a fost doar o gluma de prost gust. Dar eu i-as intreba pe domnii Preda si Tismaneanu altceva. Daca un tanar s-ar apropia de un stand de carte, unde se face o lansare, nu cu o hartie igienica in mana ci cu un REVOLVER, cum ar fi? Doar asa, pentru ca respectivul vizat sa nu mai ocupe spatiul public, ca doar „pana cand?”.

Romanii s-au luptat la Revolutie pentru indepartarea unui regim comunist, totalitar care nu le dadea dreptul de a NU celebra „Binele, Adevărul și Frumosul”.

Cititi aici ce spunea Churchill despre democratie. Redau din nou, ca trebuie:

„Democracy is the worst form of government, except for all the others”

Si inca un citat:

I wholly disapprove of what you say—and will defend to the death your right to say it

La noi Ion Ratiu a reluat aceasta idee si trebuie s-o reluam din nou ca sa intelegem fundamentele Lumii Libere!!

Cresterea intolerantei, venita atat din partea Stanga cat si din partea Dreapta a esicherului politic, TREBUIE stopata!!! Cu atat mai mult, as spune, oamenii de dreapta trebuie sa combata formele de intoleranta!!

Impresia mea este ca astfel de atitudini care promoveaza intoleranta de o asemenea maniera n-au nimic in comun cu filozofia Dreptei, ci mai degraba cu comunismul Rosei Luxemburg.

Eu stau si ma intreb altceva… L-au bagat in seama pe Voiculescu si pe Adrian Nastase cei de Dreapta. Dar de ce Dreapta n-a organizat la acest Targ de Carte important o lansare de carte a unei mari personalitati de Dreapta din Europa sau din America, sau de la noi? De ce n-au invitat pe cineva? Ca n-am auzit. Despre Dan Voiculescu am auzit. Ca si-a lansat o carte. I s-a dat atata importanta cum nici PSD-ul n-a facut-o!! Din cate stiu, Adrian Nastase nu e membru PSD. Dar ei, cei de dreapta, de ce n-au creat un eveniment, in acord, poftim, cu celebrarea „Binelui, Adevărului și Frumosului”? Vreau sa stiu: cine s-ar fi opus? Dragnea? Tudose, oare? Coalitia de guvernamant? N-as prea crede! Cine ar trebui sa promoveze valorile de centru-dreapta? Cei de centru-stanga? Normal mi s-ar fi parut ca Dreapta sa organzeze o lansare de carte memorabila, a unei mari personalitati europene de dreapta sau o somitate din SUA. Flashuri, interviuri, personalitati care sa vorbeasca despre opera respectivului. De ce n-au facut-o? Asta e marea intrebare!! In schimb l-au popularizat pe Dan Voiculescu. De asa maniera incat unul care poate nici nu s-a gandit sa cumpere vreo carte scrisa de Voiculescu, sa-i vina ideea: „totusi, hai s-o iau sa vad ce scrie in ea de e asa important „Varanul” acesta”!!!

Daca cei de Dreapta ar fi facut asa, nu sa se compromita cu „hartie igienica”, atunci ai fi putut pune in comparatie un eveniment memorabil, al unei personalitati marcante a Dreptei, cu lansarea cartii lui Voiculescu. Si e evident de partea cui ar fi fost comparatia. Numai cu demagogia, ca asta este, manipularii pe care o face Antena 3, de parca doar Antena 3 manipuleaza, fara ca tu, cel de Dreapta, sa faci ceva concret, nu merge oameni buni. NU MERGE!!

O Dreapta veritabila nici nu s-ar fi uitat la Dan Voiculescu sau Adrian Nastase. Ar fi creat ea un eveniment memorabil. Ar fi atras lumea intelectuala, ar fi realizat chiar o atmosfera de mare sarbatoare intelectuala, preluata de toate televiziunile de stiri, inclusiv Antena 3. Or, la noi, din pacate, NU se vede asa ceva de la cei din partea dreapta a esicherului politic, desi ar putea sa faca, sa fim bine intelesi. Romania de acum NU e cea de pe vremea lui Ceausescu. In schimb vedem o dreapta slaba, din pacate, care nu-si promoveaza valorile, dar, in schimb, isi ataca neconvingator adversarii politici. Trebuie spus ca e dezamagitor ce vad pe Dreapta esicherului politic!! Chiar si atitudinile unor respectabili intelectuali ca domnii Preda sau Tismaneanu sunt dezamagitoare!! Atitudinea aceasta de autovictimizare – „forțele Răului au decis să celebreze Minciuna și Abjecția” – este contraproductiva, seamana cu o capitulare. Si apare intrebarea: „daca fortele Raului”, atunci de ce fortele Binelui nu au avut nicio initiativa de rasunet in societate la acest Targ de Carte? Ca nu-i opreste nimeni!!

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

noiembrie 25, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. La Gaudeamus nu zic nu…or fi fost si papagali , insa vulturi , cu siguranta n-am vazut p-acolo ! „O Dreapta veritabila nici nu s-ar fi uitat la Dan Voiculescu sau Adrian Nastase. ” Fara indoiala insa…nici o stanga veritabila nu s-ar fi impiedicat de Adrian Nastase iar ” ceva ” din alta parte a eshicherului politic , cu atat mai putin de alde Voiculescu . ” Din cate stiu, Adrian Nastase nu e membru PSD.” Vrei sa spui Motane : NU MAI E , ceea ce-i cu totul si cu totul altceva .Parerea mea de ” om din popor ” de zavragiu de….zarzavagiu : la o lansare d e carte { fie ea si Main Kampf } , nu au ce cauta nici un fel de shicane pe criterii politice sau nu caci , acolo este vorba despre un act de cultura . Da-i ma in mortii ma-sii pe nenorociti p’astia d e genul lui Bot care , in viata lor n-au produs decat KKT si-au imputit aerul in jurul lor, sa faca si ei pe jumatate cat au facut astia doi , si-abia apoi sa iasa din latrinele in care-si au adapostul ! ATENTIE : NU UITA CA EU NU-I POT INGHITII NICI PE NASTASE SI NICI PE VOICULESCU !!!! Intrebare : ai fost ieri la ” plimbarea ” de pe Magheru cu finalul la Parlament ??? Mie unul mi-au intrat oasele unul prin celalalt de-atata mers pe jos astfel incat , a doua oare…stau dracului in casa !!! Sa iasa si PSD-istii ca nici aia nu se pot lauda ca lor le merge bine da-i dracului de javre !

    Comentariu de Marian | noiembrie 27, 2017 | Răspunde

    • Am trecut prin oras, i-am vazut, dar n-am putut sa particip la miting pentru ca am avut alta treaba.

      Malin Bot? Cand a aparut de umar cu Voiculescu – ai vazut la tv., nu? – am avut impresia si ma intreb daca nu cumva s-a urmarit asa ceva, am avut, deci, impresia ca-i facea reclama lui Voiculescu, care era surazator sau patern serios. Vazand asa ceva – adica daca taman MALIN BOT apare luandu-l prieteneste dupa umar pe DAN VOICULESCU – cuiva ar putea sa-i treaca prin minte sa cumpere cartea Voiculescului, sa vada ce scrie in ea. Era naucitoare imaginea cu Malin Bot langa Mogul!!

      Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 27, 2017 | Răspunde

  2. Inainte sa ma-ntrebi dumneata iti spun eu pentru ce am fost acolo : am vrut sa-l vad la fatza pe Ciolos sau pe javra ailalta de Orban si speram ca va venii { dupa un vechi obicei } si sasalaul !

    Comentariu de Marian | noiembrie 27, 2017 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.