Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Referendum 2012. Prezenta la vot. Ce spun exit poll-urile

Iata ce ne spune Gandul:

REFERENDUM 2012 – PREZENŢĂ VOT. DATE BEC PENTRU ORA 23.00. 45,92% dintre români au votat

Se arata ca:

„45,92% dintre români au votat până la ora 23.00, potrivit datelor prezentate de BEC. În mediul urban, prezenţa la vot a fost de41,76 %, iar în cel rural de 51,61 %.

În top 5 prezenţă sunt judeţele Olt – 74,41%, Mehedinţi – 70,46%, Teleorman – 70.16%, Giurgiu – 60,67%, Vâlcea – 60,44%.

La polul opus s-au situat Hatghita – 11,56%, Covasna – 20.6%, Satu Mare – 28,23%, Mureş – 33.96% şi Arad – 34,99%.

În Bucureşti, prezenţa la vot a fost de 40,04%: sector 1 – 41,46%, sector 2 – 40,22%, sector 3 – 35,89%, sector 4 – 42,24%, sector 5 – 41,26, sector 6 – 41,25.

Estimarea a fost făcută pe baza datelor din 2.889 de secţii de votare, cu o marjă de eroare de +/- 3%.”

REFERENDUM 2012. EXIT POLL ŞI PREZENŢĂ LA VOT

REZULTAT REFERENDUM 2012 – DEMITERE BĂSESCU. HARTA INTERACTIVĂ

REFERENDUM 2012. Care sunt rezultatele numărătorii paralele ale USL privind PREZENŢA LA VOT. „Preşedintele Traian Băsescu este demis. Am numărat peste 9,2 milioane de voturi”

REFERENDUM 2012. EXIT POLL PDL. Prezenţa la vot la închiderea urnelor a fost de 46,8%, pentru demitere au votat 75%

Mediafax:

REZULTATE REFERENDUM 2012. BEC: 45,92% – prezenţa la vot la închiderea urnelor. REZULTATELE EXIT POLL-URILOR

Se arata, printre altele, ca:

„Pentru a fi validat REFERENDUMUL DIN 29 IULIE pentru DEMITEREA PREŞEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU trebuie să se prezinte la urne cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor, adică 9.154.307 de alegători din totalul de 18.308.612 de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale.

După centralizarea voturilor de către BEC şi soluţionarea eventualelor contestaţii privind frauda electorală, Curtea Constituţională este instituţia care constată validitatea sau invaliditatea referendumului de demitere a preşedintelui României, prin hotărâre. În situaţia în care referendumul este declarat valid, iar majoritatea cetăţenilor au votat pentru demiterea preşedintelui, Curtea constată încetarea mandatului acestuia, urmând organizarea alegerilor prezidenţiale în termen de trei luni de zile.

În cazul în care la urne se prezintă mai puţin de jumătate din alegători, scrutinul este declarat invalid de către Curtea Constituţională, iar, potrivit Hotărârii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul „va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat”.”

REFERENDUM 2012 – Exit-poll CCSB: Prezenţa la vot la ora 21.00 era de 44 la sută. 84% au răspuns „Da” pentru demiterea lui Băsescu, 16% au răspuns „Nu”

USL: Referendumul e valid, Băsescu e demis, am numărat peste 9,2 mil de voturi

Presa internaţională, despre primele rezultate ale exit-poll-urilor de la referendum

USL: Băsescu joacă un teatru sinistru. Prezenţa finală va fi 52%

Băsescu: Flacăra democraţiei a rămas aprinsă. Românii au respins lovitura de stat

Vot masiv antiBasescu! Din aceasta cauza Traian Basescu se afla, in continuare, intr-o pozitie dificila din punct de vedere politic, indiferent daca acest referendum va fi sau nu validat. Chiar se comenta pe posturile de televiziune faptul ca au votat pentru demitere mai multi decat cei care au votat, in 2009, pentru ca sa fie din nou Presedinte. Din aceste lucruri reiese infrangerea morala pe care a suferit-o Traian Basescu, desi la sediul sau de campanie erau numai manifestari de bucurie. Mai ales ca l-a salvat, ca sa zic asa, absenteismul… Dupa rezultatele exit poll-urilor peste 80% au votat pentru demitere, asta insemnand in jur de 7,6 milioane de romani.  In ceea ce priveste prezenta la vot ramane sa asteptam rezultatele oficiale, dar USL estimeaza ca a numarat (numaratoare paralela) peste 9,2 milioane de voturi, ceea ce conduce la ideea ca referendumul e valid. Insa ceea ce semnaleaza deocamdata doar exit poll-urile da aripi USL pentru alegerile legislative care urmeaza. USL isi consolideaza pozitia de lider pe esicherul politic romanesc. PDL ar trebui sa fie constient de faptul ca poate pierde alegerile de o maniera categorica (spre exemplu sa obtina tot vreo 16%), lucru ce l-ar pune pe Basescu, daca se va intoarce la Cotroceni, intr-o pozitie si mai dificila decat cea pe care o are in prezent. Din aceasta cauza euforia pe care am vazut-o la sediul de campanie al lui Traian Basescu nu este deloc justificata. Victoria pe care a obtinut-o USL, indiferent de rezultatul oficial, este una strategica. PDL ar fi trebuit sa-si dea seama mai demult de lucrul asta deoarece sondajele aratau scaderea drastica in popularitate a Presedintelui. Va fi deosebit de dificil pentru Presedintele suspendat sa recastige simpatia romanilor dupa ce a reusit s-o piarda temeinic din 2009 incoace. Aproape imposibil. Basescu, cat si PDL, sunt, actualmente, intr-o pozitie de Zugzwang, cum se spune in sah. Mai ales ca USL va juca foarte tare, in continuare, pentru a castiga alegerile.

Update

Iata ce s-a mai intamplat:

Gandul

REFERENDUM 2012. Băsescu rămâne la Cotroceni. Rezultate parţiale BEC: Prezenţă: 46,23 la sută, DA – 87,52 la sută

Se arata, printre altele, ca:

REFERENDUM 2012 pentru DEMITEREA LUI TRAIAN BĂSESCU s-a încheiat, iar prezenţa la vot a fost de 46,23 la sută, conform BEC. Datele sunt valabile pentru ziua de luni, ora 13.30, după centralizarea datelor din 99,97% din secţiile de votare.

Participarea la referendum a fost de 46,23%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Potrivit datelor prezentate de preşedintele Biroului Electoral Central, Gabriela Bogasiu, până la ora 13.30 au fost centralizate rezultatele din 18.544 de secţii de votatre reprezentând 99,97 la sută din totalul de 18.548 de secţii. Din cele 17.984.621 de persoane înscrise în listele electorale, au participat la referendum 8.455.336, reprezentând 46,23 la sută. Numărul voturilor valabil exprimate la întrebarea „DA” privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost de 7.400.508, reprezentând 87,52 la sută. Alţi 943.031 de votanţi au spus „NU”, reprezentând 11,15 la sută dintre cei care s-au prezentat dunminică la urne. Potrivit datelor prezentate de preşedintele BEC, 111.797 voturi au fost nule, reprezentând 1,32 la sută din totalul voturilor.”

REFERENDUM 2012. Documentul prin care Ion Iliescu încearcă să oprească revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni. EXCLUSIV GÂNDUL

Se arata ca:

„Votul la REFERENDUM 2012 s-a încheiat, războiul politic continuă. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a anunţat, pentru gândul, că lucrează la o scrisoare deschisă, adresată CCR, în care cere Curţii să valideze rezultatul referendumului, în contextul în care „România nu mai are, de mult, 18 milioane de votanţi, ci doar 14 milioane, cel mult 15”.

„Rezultatul referendumului este unul foarte bun, cu atât mai mult cu cât, în România, nu mai există 18 milioane de votanţi. Numărul lor a scăzut cu aproximativ 200.000 pe an, iar în străinătate trăiesc între două şi trei milioane de români. Aşa încât, cetăţenii cu drept de vot din ţară nu sunt mai mulţi de 14, cel mult 15 milioane, iar cele nouă milioane participante l-au demis pe Băsescu legal şi constituţional” a declarat Iliescu pentru Gândul. info. El a mai spune că o prezenţă de nouă milioane de oameni la vot este una „foarte bună”, mai ales „în codiţiile boicotului iniţiat de PDL.

Iliescu consideră că în absenţa unui astfel de boicot s-ar fi prezentat la urne un milion, un milion şi jumătate mai mulţi români. „Aceasta este esenţa scrisorii mele către CCR. Îmi exprim speranţa, cu argumentele necesare, că CCR va lua în considerare aceşti factori obiectivi şi va valida rezultatul referendumului. Un vot corect, constituţional şi democratic.”, a mai spus Iliescu pentru Gândul.

În legătură cu o posibilă coabitare între USL şi Traian Băsescu, Ion Iliescu a afirmat că este târzie o astfel de discuţie. „Asta era de discutat cu luni în urmă, când Băsescu a apelat la acest guvern pentru că PDL nu mai rezista, Boc fusese respins, Ungureanu fusese şi el respins de Parlament, se crease o nouă majoritate parlamentară, iar el ar fi trebuit să ia în considerare această situaţie. Pe când el a fost factorul perturbator al unei coabitări fireşti, normale, aşa cum ar fi trebuit. Acest referndum l-a demis corect şi constituţional, iar el trebuie să se supună acestei situaţii” a mai spus Iliescu.” (subl. mea)

REFERENDUM 2012. Traian Băsescu: „Naţiunea română are 22 de milioane de cetăţeni, nu doar 7 milioane”

Se arata ca:

„Preşedintele suspendatTraian Băsescu a declarat astăzi că cei care „au organizat lovitura de stat, eşuată la referendum, trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului”. El a precizat că speră să fie chemat la Parchet, ca urmare a plângerii penale a USL, ocazie cu care va explica de ce a spus că este vorba de o lovitură de stat.

Cât priveşte rezultatele referendumului, Băsescu a spus că aceastea relevă că „românii în majoritatea lor, 10,5 milioane, nu au participat la referendum sau au spus NU propunerii de suspendare”. „Trebuie să înţelegem că naţiunea română are 22 de milioane de cetăţeni, nu doar 7 milioane”, a spus Băsescu. El a adăugat că o concluzie a referendumului a fost „că în societatea românească s-a creat o falie uriaşă care devine principalul risc pentru naţiunea română”

Gândul a transmis LIVE TEXT.

–  Aş remarca faptul că românii în majoritatea lor, 10,5 milioane, nu au participat la referendum sau au spus NU propunerii de suspendare. Trebuie să înţelegem că naţiunea română are 22 de milioane de cetăţeni, nu doar 7 milioane.

– Am luat notă că românii nu au acceptat să valideze referendumul care avea ca obiectiv ascunderea sub o poleială lovitura de stat.

– Semnalul pe care eu l-am preluat este că românii îşi doresc un echilibru al puterilor statului.

– Cer USL să înceteze războiul împotriva instituţiilor statului. Partidele nu au ce căuta în influenţarea modului de acţiune al instituţiilor independente.

-Acest referendum a demonstrat că în politică trebuie să existe limite. Faptul că ai o majoritate nu-ţi permite să încalci legea.

– Propun tuturor politicienilor să aibă în vedere că efortul pe care l-au făcut românii nu trebuie neglijat.

– O altă concluzie este că în societatea românească s-a creat o falie uriaşă care devine principalul risc pentru naţiunea română. Obiectivul meu este diminuarea şi dacă e posibil eliminarea acestei falii, uneori ideologică, economică, socială.

– O urgenţă majoră este reconstrucţia credibilităţii româniei.

– Dincolo de acţiunea românilor, politicienii trebuie să convingă partenerii că 3-6 iulie a fost doar o rătăcire.

– Aş atenţiona guvernul România are doi duşmani extrem de puternici: criza economică  şi seceta.

– Procesul electoral, cred că e obligaţia instituţiilor statului şi voi veghea ca responsabilii pentru iregularităţi să răspundă. este nepermis ca procese electorale să fie viciate de iegularităţi concepute şi executate în timpul jocului. România a suferit daune enorme ca urmare a loviturii de stat din 3-6 iulie. Cei care au organizat această lovitură de stat, eşuată la referendum,  trebuie să răpundă în faţa instituţiilor statului.

– Un stat în care politicienii nu mai respectă legea este vulnerabil.”

Dar acuma sa fim obiectivi: Curtea Constitutionala nu a vorbit de nicio lovitura de stat, dimpotriva: a aratat ca lucrurile s-au desfasurat constitutional. Singura pozitie pe care a avut-o impotriva a fost fata de restrangerii atributilor Curtii, iar Guvernul Ponta a trebuit sa se supuna pozitiei si hotararii CCR in aceasta privinta. In rest sesizarile de neconstitutionalitate ale PDL au fost respinse, considerate ca inadmisibile. Atunci despre ce lovitura de stat vorbim? In al doilea rand afirmatia lui Traian Basescu potrivit careia:

„Am luat notă că românii nu au acceptat să valideze referendumul care avea ca obiectiv ascunderea sub o poleială lovitura de stat.”

este falsa de la un cap la altul. Cei care nu au votat nu si-au exprimat vreo atitudine. Absenteismul nu este o atitudine! Deci nu se poate spune ca nu au acceptat sau ca ar fi aceptat ceva. Se poate spune ca nu i-a interesat sau ca au raspuns indicatiilor PDL. Daca n-ar fi acceptat „lovitura de stat” (ca sa merg pe firul rationamentului lui Traian Basescu) ar fi mers la vot si ar fi votat impotriva demiterii. Nu vad de ce un individ care nu e de acord cu demiterea Presedintelui sa nu se prezinte la vot si sa-si exprime prin vot pozitia. Insa din boicotul facut de PDL s-a vazut cu claritate teama acestui partid, si a lui Basescu personal, ca daca vor merge toti la vot in final ar fi rezultat o majoritate zdrobitoare care ar fi votat pentru demiterea Presedintelui, deci ca romanii, in larga lor majoritate, vor accepta sa valideze referendumul.

REFERENDUM 2012. Victor Ponta: „Îl somez pe Băsescu să înceteze imediat ameninţările faţă de românii care au votat. Să înţeleagă că este un preşedinte ilegitim pentru România”

Se arata ca:

„Premierul Victor Ponta a făcut declaraţii la Guvern, începând cu ora 18.30, despre rezultatele referendumului 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu.

„Acum, când s-a dovedit şi este foarte clar pentru toţi cei de bună credinţă că referendumul a fost corect organizat şi a reflectat voinţa celor care s-au prezentat la vot, este momentul să-l somez pe Traian Băsescu să înceteze imediat cu declaraţiile iresponsabile privnd lovituri de stat şi încîălcări de stat. Loviturile de stat nu se dau prin vot popular”, a declarat Victor Ponta.

„Îl avertizez public să nu mai ameninţe nici persoane, nici instituţii ale statului, nici trusturi media şi mai ales pe cei 8,5 milioane de români care au venit să voteze. Avem toate mijloacele constituţionale să apărăm cetăţenii şi instituţiile acestei ţări de ameninţări.”, a adăugat premierul.

În acest moment, Traian Băsescu se reprezintă doar pe sine însuşi şi eventual pe preşedintele Ungariei, Viktor Orban. Traian Băsescu nu s-a votat nici măcar pe sine. Voi cere imediat sancţionarea lui Traian Băsescu şi a celor din jurul său, dacă încearcă să facă abuzuri”, a mai spus Ponta.

„Cred şi îmi doresc ca Traian Băsescu să înţeleagă şi mesajul clar dat ieri de 8,5 milioane de români, şi mesajul dat de mine astăzi şi să înţeleagă că este un preşedinte ilegitim pentru România”, a încheiat Ponta.” (subl. mea)

Vorbeam mai sus de pozitia de Zugzwang in care se afla PDL si Traian Basescu. Ceea ce vedem este desfasurarea lui in continuare… Ceea ce ma infioara este ca Basescu e dispus sa joace pana la mat!! Si asta in conditiile in care legitimitatea lui este zdruncinata serios de rezultatul acestui referendum. Daca in jur de 8 milioane au votat pentru demitere, dintr-un electorat total de 18 milioane (iau cifrele aproximative ca sa fixez ideile), asta inseamna ca in jur de 44,45% din intregul electorat a votat pentru demitere! E foarte mult! Si evaluez ca impactul acestui rezultat asupra absenteistilor va fi mare in sensul ca si cei care au absentat din diferite motive, vor incepe sa-l considere pe Traian Basescu ca nelegitim! Ar fi o grava greseala daca PDL, pentru care exista miza alegerilor legislative, nu ar lua in considerare lucrul asta. Bineinteles, acelasi lucru pentru Basescu, desi Basescu e la ultimul mandat si deci nu mai are vreo miza. Mai grav mi se pare ca Basescu nu are vreo strategie in aceasta situatie, lucru ce se vede, dupa parerea mea, din declaratiile pe care le face…

DE citit si…

REFERENDUM 2012. Ce nu s-a văzut la TV în ziua referendumului. Băsescu: „Transmite-i salutările mele emirului din Qatar” VIDEO

Un aspect important: cat de mare este electoratul?

Trebuie citit si…:

COMISIA CENTRALǍ PENTRU RECENSĂMÂNTUL POPULAŢIEI ŞI AL LOCUINŢELOR
COMUNICAT DE PRESĂ
2 februarie 2012
privind rezultatele provizorii ale
Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor – 2011

Dar nu prea m-a lamurit in legatura cu intrebarea de mai sus… Iata si parerea D-lui. Ion Iliescu:

REFERENDUMUL SI DEMOCRATIA

Din care voi cita putin:

„3.- Decizia Curtii Constitutionale, cu stabilirea pragului minim de 50% nu lua in calcul   decizia de boicot din partea celui implicat si a sustinatorilor sai.

A ignora acest efect al boicotului inseamna a nesocoti votul cetatenilor activi care s-au prezentat la vot si deci s-au pronuntat pentru demiterea domnului Basescu – deci a nesocoti parerea a 9 milioane de romani

4.- Realitatea demografica a Romaniei este aceea ca nu mai exista 18 milioane de romani cu drept de vot. Se opereaza cu statistici invechite.

– Romania are o crestere demografica negativa (populatia scade anual cu cel putin 200.000 de oameni)

– Iar circa 2 milioane de romani sunt pleacati din tara definitiv sau temporar.

Deci, in realitate, cei 9 milioane de votanti la referendum – nu reprezinta 50%  ci cca. 60% din cetatenii cu drept de vot.”

DE citit si acest articol interesant semnat Adriana Dutulescu:

Rus. Ioan Rus. Si o harta interesanta cu filialele PSD care nu s-au deranjat la referendum

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

iulie 30, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.