Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

De ce nu se scrie o Istorie a Comunismului in Romania?

Eu cred ca noi suntem deficitari la scris lucruri importante… Si as dori prin aceasta critica sa-i aduc pe istoricii nostri la prochimen, cum se spune. Eu cred ca avem istorici buni, oameni seriosi, care isi iubesc meseria, dedicati studiului stiintific si care pot sta alaturi cu cinste de orice mare personalitate in domeniu de pe mapamond. As dori ca aceasta critica sa sensibilizeze si Academia Romana, forul stiintific cel mai inalt de la noi din tara pentru ca eu cred ca este necesar sa incepem sa scriem o Istorie a Comunismului in Romania.

Presedintele Traian Basescu a condamnat comunismul – ati vazut ce zarva au facut atunci unii – pe baza Raportului Tismaneanu. S-a creat atunci Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania tocmai pentru ca sa-i ofere Presedintelui un document pe baza caruia sa condamne comunismul. Au aparut si doua publicatii – aici si aici. Interesant este ca nici Comisia, nici Raportul Tismaneanu, nici cele doua publicatii n-au avut – cel putin eu n-am auzit – girul Academiei Romane, expertiza stiintifica a acesteia. Departe de mine de a nesocoti Raportul Tismaneanu si munca celor din Comisia Prezidentiala. Dimpotriva! Insa mi se pare ca nu e suficient.

Raportul Tismaneanu a fost creat cu un scop precis: condamnarea comunismului. O Istorie a Comunismului in Romania presupune o abordare, dupa parerea mea, mult mai ampla – istoricii cred ca ma inteleg foarte bine. Evident ca pentru o asemenea lucrare, Raportul Tismaneanu ar fi un material pretios. Se pot folosi multe date din arhive, memorii, interviuri etc de pe urma carora omul de stiinta sa extraga adevarul, cu mijloacele cercetarii stiintifice.

A fost o carenta inca de atunci, din 2006, deoarece Comsia Prezidentiala a fost infiintata ad hoc pentru ca Presedintele sa aiba materialul necesar. Ar fi trebuit sa avem pana atunci o Istorie a Comunismului in Romania care sa cuprinda intreaga paleta de aspecte si probleme – de la cele politice, la cele sociale, economice, cu alte cuvinte sa arate cum a inceput comunsimul la noi, cum a evoluat si sa descrie viata poporului roman sub comunism, realizand astfel o imagine cat mai fidela a realitatilor trecute, pe care multi dintre noi le-am trait.

A-ti asuma Istoria e un lucru important. Una e sa traiesti evenimentele, alta e sa le cunosti in profunzime. Dar ce sa mai zicem despre cei nascuti dupa 1989, care n-au trait comunismul, dar au tot dreptul de a-si cunoaste Istoria tarii si poporului lor.

O astfel de Istorie a Comunismului este necesara si pentru a combate pe cale stiintifica manipularile si razboiul informational, viziuni deformatoare ale trecutului nostru recent. Spre exemplu, observati ca inca avem foarte multi nostalgici dupa comunism, iar fenomenul nu e bine explicat si nici nu poate fi bine explicat fara o lucrare stiintifica de istorie care sa trateze cum trebuie lucrurile. Si care ar putea oferi si o viziune sau ar putea deschide o cale legata de ce ar trebui facut in tara asta. Cum vrei sa faci, de pilda, un proiect de tara daca tu, de fapt, nu-ti cunosti cum trebuie Istoria recenta, cea pe care ai trait-o.

A trata problema doar prin prisma condamnarii comunismului exprima o anumita superficialitate pentru ca nu explici, in felul acesta, la modul foarte clar lucrurile. O sa va dau un exemplu: cum se explica faptul ca oamenii s-au revoltat si au iesit in strada masiv in Decembrie 1989 si asta intr-o societate inchisa, cum era pe atunci societatea romaneasca? Ca sa explici la modul clar acest lucru trebuie sa ai o viziune istorica corecta, care nu se poate realiza decat printr-o cercetare stiintifica ampla, cum spuneam mai sus, a comunismului din Romania.

De asemenea, cred ca ar trebui sa incepem sa scriem o Istorie a Postdecembrismului Romanesc, care sa cuprinda perioada de dupa 1989. Imi dau seama de restrictiile de rigoare privind documentele din arhive ce nu pot fi date publicitatii, dar, cu toate acestea ar trebui s-o scriem, sa incepem sa punem cap la cap, cum se spune, rezultatele cercetarii stiintifice. Pentru a afla adevarul, inclusiv despre Revolutia din Decembrie, despre Mineriade, dar si relatiile externe etc.

Multe manipulari sunt legate de faptul ca Istoria Contemporana si cea Recenta nu sunt scrise, nu avem o abordare serioasa si stiintifica asupra evenimentelor, lucru care lasa loc la tot felul de interpretari, uneori neprietene tarii noastre. Din aceasta cauza, desi traim evenimentele, nu cunoastem adevarul si nu ne putem explica anumite evolutii, inclusiv pe plan social. Dupa parerea mea, societatea romaneasca in ansamblul ei a suferit in ultimii 27 de ani transformari de structura dar si de mentalitate pe care actuala clasa politica nici nu le banuieste. De asemenea, sa nu uitam ca deja avem o generatie ajunsa la varsta adulta, desi tanara inca, o generatie care nu a cunoscut comunismul si nu se mai raporteaza la acesta, asa cum fac cei din generatia care a prins comunismul, nu mai vorbesc de cei care au trait, au muncit si unii dintre ei care si-au incheiat cariera in comunism. E o generatie care cred ca doreste sa stie adevarul, dar nu prea are unde sa-l caute, desi, totusi, lucrari stiintifice serioase mai gasesti.

Eu cred ca este foarte clar de ce trebuie scrisa Istoria, asa ca nu insist. As spune totusi ca trebuie sa scriem Istoria Conteporana si cea Recenta, repet: la modul stiintific, si pentru a ne putea explica corect unde ne aflam la ora actuala. De ce, spre exemplu, Romania ramane in continuare una din cele mai sarace tari din UE? De ce se produc tot felul de evenimente la noi, ca de exemplu, unul din cele mai recente, cand partidul de guvernamant, cu o majoritate masiva in parlament, isi da jos propriul Guvern prin motiune de cenzura? De ce au ales calea emigratiei atat de multi romani? Cum se explica, de fapt, Mineriadele? Cum influenteaza serviciile de spionaj societatea romaneasca si in ce masura? De ce doar la noi a fost o Revolutie violenta care a daramat comunismul pe cand in celelalte tari foste comuniste lucrurile nu s-au petrecut asa, ci pe cale pasnica? De ce a urmat la noi o perioada atat de tulbure dupa Revolutia din Decembrie ’89? Cum a fost posibil ca un Guvern – e vorba de Guvernul Romaniei!!! – sa fie dat jos de minieri? De ce atat de multa coruptie la nivel inalt in Romania? De ce nu auzim ca ar fi asa ceva, de exemplu in Cehia? Sau e si acolo o situatie similara ca cea de la noi? Sau doar la noi fenomenul e de asa mare amploare si daca lucrurile stau asa, de ce? E adevarat ca anumite tari occidentale au un interes in coruptia din Romania?

Cum se explica faptul ca Ceausescu a condamnat invazia sovietica in Cehoslovacia, facand opozitie agresiva pe fata lui Brejnev si Uniunii Sovietice – lucru pe care nu l-a mai facut nicio tara a Pactului de la Varsovia, ca apoi regimul sau sa devina din ce in ce mai inchistat, sa se deterioreze economia tarii si sa se ajunga la o mare revolta populara transformata in Revolutie care sa-l dea jos nu doar pe el, dar sa prabuseasca si comunismul? Care au fost adevaratele raporturi ale lui Ceausescu cu rusii? Dar ale lui Gheorghiu-Dej cu rusii? Dar cele cu SUA (intrebare valabila pentru ambii)? A fost intotdeauna sincera si de partea rusilor Ana Pauker? Au existat momente cand Ana Pauker a ascuns rusilor unele lucruri? Dupa Al Doilea Razboi Mondial cand au inceput ca relatiile dintre Romania (tara comunista pe atunci!!) si SUA sa fie excelente? De ce Romania, tara comunista la acea vreme, a avut un interes major in acest sens? De ce SUA a manifestat o atitudine atat de protectoare fata de Romania cand Ceausescu a condamnat in termeni vehementi invazia sovietica in Cehoslovacia, ca doar Romania era de partea cealalta a Cortinei de Fier si chiar si ideologic vorbind adversara SUA la acea vreme? Nu mai vorbesc de vizitele Presedintilor americani in Romania si interesul reciproc, al ambelor tari, chit ca una era comunista, in promovarea unor relatii bilaterale excelente!!!

Ce rol a avut francmasoneria in tara noastra? Care sunt contributiile decisive ale masoneriei romane la Istoria noastra? Masoneria romana are vreun rol in actualitate? Care e acela? De ce BOR osandeste in continuare masoneria, ramanand in vigoare un act din 1937? Ce raporturi, legaturi, relatii au fost si sunt intre Masonerie si Biserica? In alte tari democratice (Franta, SUA, ca sa dau doar doua exemple) Templele Masonice sunt la vedere, le stie toata lumea, de ce in Romania nu e la fel? In Franta masoneria organizeaza dezbateri publice pe diverse teme, la noi de ce nu prea vedem asa ceva? Ce fel de relatii externe avem noi de fapt cu tari precum Kazahstan, Azerbaidjan…? Cum de ne-am orientat noi taman spre KazMunaiGaz…? Ciudat la Masonerie e faptul ca, de exemplu, daca merg pe saitul oficial al MLNR nu pot citi Constitutiile lui Anderson – mi se pare normal: merg pe saitul masoneriei, vreau sa citesc Constitutia, logic! De ce nu se poate lucrul asta? Ce atitudine trebuie sa aiba oamenii fata de masonerie? Ar trebui sa incercam o atitudine de teama…? De ce istoriografia noastra nu prea trateaza chestiuni legate de masonerie si acolo unde Masoneria Romana are merite incontestabile, de ce acestea nu sunt in mod public recunoscute in societatea romaneasca? De ce pentru ca sa citesc o lucrare masonica, o plansa de arhitectura, ca sa folosesc un limbaj masonic, trebuie sa ma duc pe saiturile unor loji masonice straine – cu care MLNR are legaturi – si nu pot sa citesc asa ceva pe saitul MLNR? De ce Biserica si Regimul Comunist sunt impotriva masoneriei si de ce se pastreaza o atitudine de osandire cand societatea noastra e acum una libera si democratica?

Fratilor, parerea mea este ca nu trebuie sa lasam sa se adune prea multe intrebari fara raspunsuri. Nu de alta, dar sa nu inceapa altii sa ne scrie Istoria Recenta si Contemporana…

august 1, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

54 comentarii »

  1. Intrebri : pe cine crezi ca va interesa AZI , aceasta istorie a PCR in afara catorva cercetatori ? Pe cine crezi ca va mai interesa MAINE respectiva istorie a comunismului din Romania …in afara a si mai putini cercetatori ? Pe cine crezi ca va mai interesa…POIMAINE aceeasi istorie , cata vreme nici macar AZI , noi nu cunoastem si NU ESTE NIMENI INTERESAT sa cunoasca nici macar ISTORIA ADEVARATA A POPORULUI ROMAN ? Pe bune acu’ , pe dumneata te-ar interesa istoria PCR sau…cursul Leu – Euro ?

    Comentariu de Marian | august 1, 2017 | Răspunde

    • Aici nu sunt de acord cu tine. Parerea mea este ca ar interesa pe multi, inclusiv sau poate mai ales tanara generatie. Pe de alta parte, trebuie scrisa chiar daca, sa presupunem, n-ar starni un interes imediat. Daca nu-ti cunosti Istoria tarii nu-ti poti explica anumite fenomene sociale, politice economice, nici macar cursul leu-euro.

      E totusi un punct unde ai partial dreptate: ca n-ar fi „nimeni” interesat sa cunoasca „ISTORIA ADEVARATA A POPORULUI ROMAN”. Corect este sa spui ca nu sunt unii interesati de asta… Stii, chiar ma gandeam ca istoria incepe dupa ce unii au incetat din viata… Dar n-ar trebui sa fie asa: trebuie sa ne asumam Istoria noastra, chiar daca unora nu le convine anumite lucruri. Uite-te, spre exemplu, la Revolutie: nici pana azi nu se stie exact cum s-a intamplat. Dosarul e instrumentat inclusiv politic, inteleg asta. Insa e o situatie, ca sa zic asa, anormala, pentru ca in mod normal ar fi trebuit sa stim pana azi adevarul. Din cauza asta au loc manipulari si dezinformari: pentru ca nu se scrie Istoria Recenta si Conteporana si nu se cerceteaza stiintific lucrurile. Ar interesa pe multa lume, iti garantez!

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 1, 2017 | Răspunde

    • Cred ca mai ales generatia de poimaine ar fi interesata sa citeasca Istoria Contemporana si s-o inteleaga.

      As spune ca dictaturile deformeaza adevarul, mint, cauta lipsa de transparenta pentru a produce manipulari.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 1, 2017 | Răspunde

  2. Este foarte binevenită propunerea ta !
    Şi asta nu în folosul nostru, cei care am prins şi am trăit ceva ani în comunism, noi care prin comparaţie putem să ne dăm foarte uşor seama de deosebirile dintre comunism şi ce trăim acum de 28 de ani în România, sau pe unde ne-au purtat paşii, sau ne-au alungat urmaşii foştilor comunişti, sau chiar unii dintre ei- reciclaţi ! Numai că dacă vor scrie Istoria Comunismului urmaşii lui Roller, brucanii, sau romanii contemporani acestor vremi, slabe speranţe de obiectivitate ! Lipsa unei Istorii obiective a Comunismului convine celor care sunt răspunzători, chiar şi cu viaţa ( de ce credeţi că au scos pedeapsa cu moartea ? ) de detastrul în care au adus astăzi România !
    Pentru că adevăraatul dezastru este acum, nu cel găsit în 1989 de nişte marionete aduse la putere de păpuşarii mondiali !
    O ţară lăsată la cheie, fără nici un dolar datorie externă, cu vreo 7 miliarde de dolari în conturi şi cam încă pe atâţia de primit, nu se poate trezi după un sfert de secol cu datorii de peste 100 de miliarde, cu absolut toate bogăţiile solului şi subsolului vândute, sau amanetate, mai săracă, pierzând în aceşti 28 de ani mai mult decât în cele două războaie mondiale ! !
    Să mai amintim că Republica Socialistă România, după care nu-s deloc nostalgic, deoarece nici n-am fost măcar membru de partid, era ţara unde toţi cetăţenii aveau o casă/apartament, un loc de muncă şi o şcoală şi educaţie gratuite ( dacă nu ţinem cont de şpăgile care ne-au însoţit de-alungul zbuciumatei noastre Istorii ! 😉 )
    Aveam un sistem de învăţământ universitar, dar mai ales tehnic, de renume mondial ( e drept că şi o „academiciană” 😉 ) Instituţii de cercetare la cel mai înalt nivel ştiinţific, exportam tot felul de produse agricole, dar şi maşini, tractoare, utilaj petrolier şi minier , dar mai ales specialişti, inclusiv de tip Pacepa ! 😉 .
    Ce n-aveam ? N-aveam dreptul să plecăm peste hotare decât o dată la doi ani. şi doar în ţările socialiste, ( cu aprobare de la Securitate puteai vizita şi Occidentul dacă aveai rude sau prieteni pe-acolo!), n-aveam decât foarte rar fructe exotice, cafea, sau ţigări şi bături străine, n-aveam voie să deţinem valută, decât cu aprobare, n-aveam voie să circulăm decât în duminicile cu şoţ, sau fără după numărul maşinii, nu după al soţilor , soţiilor, sau amantelor şi n-aveam voie să vorbim de rău partidul, sau de bine America şi râvnitul Occident !
    De asemeni nu-ţi puteai lua o Dacia când voiai, ci doar când îţi venea rândul ( că erau date la export), în schimb, cu ceva pile îţi puteai aduce de la prieteni sau cunoştinţe din Occident, maşini străine, dar trebuia să fii foarte atent să nu intri sub incidenţa Legii 18 după ale cărei criterii, dacă nu puteai justifica din venituri ( salarii, premii sau drepturi de autor ) maşina sau casa construită trebuia să dai diferenţa la stat !
    Ştiaţi că Legea 18 n-a fost niciodată abrogată, dar nici aplicată ?!
    Ţinută un timp ca un fel de sperietoare, sau formă de şantaj şi mai apoi când s-au îmbogăţit toţi, uitată cu totul !
    Cu ce ne-am ales astăzi n-o să mai amintesc eu, că se vede cu ochiul liber !
    P.S.
    Dar să nu uităm că situaţia s-ar fi îmbunătăţit simţitor după achitarea datoriei la FMI ( terminată în septembrie 1989) şi dacă ar fi trăit Ceaişescu să înfiinţeze Banca Româno- Arabă de Ajutor pentru ţările în curs de dezvoltare ! Motivul real al lichidării lui de către cei care-şi simţeau principala îndeletnicire – Cămătăria- ameninţată de dobânzile şi condiţiile omeneşti de acordare a împrumuturilor ! 😉

    Comentariu de Radu Humor | august 1, 2017 | Răspunde

    • Pedeapsa cu moartea nu este compatibila cu valorile europene. Este de ajuns respectarea legii.

      „Pentru că adevăraatul dezastru este acum, nu cel găsit în 1989 de nişte marionete aduse la putere de păpuşarii mondiali !” – asta e parerea Dvs., eu nu cred ca e asa. Dvs. scoateti in evidenta numai partea buna a lucrurilor nu si dezastrul in care a lasat tara Ceausescu.

      „7 miliarde de dolari in conturi” – nu stiu l ace conturi va referiti… In orice caz, ceea ce era in trezoreria tarii era vreo 2 miliarde de dolari, ceea ce e foarte putin.

      „ţară lăsată la cheie, fără nici un dolar datorie externă, cu vreo 7 miliarde de dolari în conturi şi cam încă pe atâţia de primit, nu se poate trezi după un sfert de secol cu datorii de peste 100 de miliarde, cu absolut toate bogăţiile solului şi subsolului vândute, sau amanetate, mai săracă, pierzând în aceşti 28 de ani mai mult decât în cele două războaie mondiale ! !” – este o manipulare clara intretinuta, din pacate, de unele televiziuni. Deci nu e adevarat. Si nu e o atitudine economica sa pleci de la premisa ca ar fi bine sa nu ai deloc datorii. O tara poate avea datorii, chestiunea e ca aceasta datorie sa fie sustenabila – adica sa poata fi platita la scadentele respective. Ceausescu a ales cea mai proasta cale, care a ruinat tara, si anume aceea de a plati toata datoria, trecand peste orice scadente. Observati ca se vorbeste despre datorie pe termen lung, datorie pe termen scurt. Deci trebuie s aplatesti cat ai de platit la scadenta, nu toata datoria, cum a facut Ceausescu.

      Cel putin pana acum Romania sta destul de bine la capitoul datorie externa. E sub 60% din PIB, deci respecta Criteriile de la Maastricht. Singura problema, macroeconomic vorbind, este sa nu creasca intr-un mod nesustenabil si se pare ca PSD-ALDE tocmai asta vor.

      Lumea ar trebui, de asemenea, sa stie ca se exagereaza cu faptul ca „s-au vandut bogatiile solului, ale subsolului, nu mai avem nimic”. Din pacate anumite televiziuni rostogolesc ideea asta. In ce scop…? Banuiesc ca au unele, nu? Insa nu se discuta economic, iar daca l-ar fi citit pe Adam Smith, nu doar pe Marx, ar fi inteles in ce consta bogatia unei natiuni. bazandu-ne doar pe resurse, pe bogatiile solului si ale subsolului, nu ajungem nicaieri. Uitati-va la situatia din Venezuela, unde o populatie saracita de un regim comunist a iesit disperata in strada sa protesteze, Venezuela fiind una din tarile cele mai bogate in petrol. Si e un regim comunist la Putere acolo, asa ca nu cred ca poti sa dai vina pe corporatii straine care ar avea nu stiu ce interese veroase.

      Egalitarismul din socialism nu e o premisa pentru dezvoltare.

      Hai sa fim seriosi cu Banca Romano-Araba. Adica Ceausescu vroia sa faca banca asta pentru ca avea el nevoie. Ce nevoie ar fi avut arabii? Hai sa fim seriosi: „conditiile omenesti de acordare a imprumuturilor” – eu v-as recomanda sa lasati teorii pseudostiintifice precum marxismul si sa puneti mana pe o care de specialitate si sa va chinuiti sa integeti cum merg de fapt lucrurile. Si nu stiu daca ar fi fost Romano- Araba aceasta banca, el s-a dus in ultima sa vizita in Iran… Dar nu va intrebati de ce n-ar fi facut mai din timp lucrul asta? De ce n-a facut-o in urma cu 10 ani? Pentru ca eu cred ca s-a gandit la asa ceva, nu cred ca i-a venit ideea tocmai atunci, in 1989. Si atunci de ce n-a facut-o din timp? S-ar fi putut infiinta o banca de genul asta, de ce n-a facut-o?

      Ca eu vreau sa va spun ceva: dobanzile practicate de FMI sunt foarte mici, de asta si e avantajos sa te imprumuti la ei. Ceausescu a beneficiat de conditii avantajoase de la FMI.

      „dobânzile şi condiţiile omeneşti de acordare a împrumuturilor” – asta e o prostie din punct de vedere stiintific, nu putem discuta in astfel de termeni. Interesanta ipoteza Dvs., dar nu cred ca era posibil… Tarile arabe precum Egiptul, Siria, erau foarte sarace. Chiar si Iranul dupa Revolutia Islamica, era o tara saraca. Asa ca n-aveai cu cine sa faci… Erau tari sarace, mai ales cele sub partidul Ba’ath, desi aveau petrolul drept resursa in mana lor. Ceausescu avea nevoie de petrol. Asta urmarea si-n Libia. La PIB-ul pe care il au si acum sunt prea sarace ca sa fi reprezentat o oferta tentanta de a face banci comune. Nu cred ca era avantajos!

      Nu stiu la cine va referiti – „cei care-şi simţeau principala îndeletnicire – Cămătăria” – dar haideti sa ne amintitm cine, de fapt, l-a lichidat…! Eu cred ca omul rusilor, ce ziceti?

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017 | Răspunde

      • Motane , chiar nu te-ai prins ca Radu Humor era ironic ? Pe bune , chiar nu ti-a picat fisa ?

        Comentariu de Marian | august 3, 2017

      • Poate… 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 3, 2017

    • Insa iata un subiect care ar trebui lamurit intr-o lucrare stiintifica deoarece, cel putin la noi, subiectul este tabu: Evreii si Comunismul. Ia sa te atingi de subiectul asta si sa vezi cum incepi sa fi facut antisemit si in toate felurile!! 🙂

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017 | Răspunde

      • Lasa-i dracului de jidani Motane ca , oricum astia nu s e vor potolii , nici daca planeta Pamant va mai dura inca un milion de ani de aici inainte !

        Comentariu de Marian | august 2, 2017

      • Dar de ce sa-i las? De ce sa nu se spuna adevarul? Ca sa se dea nastere doar la manipulari?

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017

    • @Radu Humor Fara suparare insa , nici macar NOI , CEI CARE AM PRINS SI AM TRAIT CEVA ANI IN COMUNISM . NICI MACAR NOI NU STIM SI NU VOM INTELEGE VREODATA CE-NSEMNAT COMUNISMUL…NICI MACAR PENTRU NOI SI CONSTIINTELE NOASTRE NU VOM STI SI NU VOM PUTEA INTELEGE VREODATA ! Aici fireste , ma refer strict la ” franarul si hamalul si muncitorii in gara ” , ma refer la taranii din colective si de asemena ma refer inclusiv la …” tovarasele noastre d e viata si d e lupta ” la femeile care , indiferent pe unde a-si castigau painea…nu vor intelege vreodata .” Ailalti ” , ” coiosii „, ” aia cu ochii albastri ” , aia au inteles demult si din acest motiv si-au si dat silinta s a pastreze , daca nu sistemul , cel putin ” structurile . Aia , au avut si au inca parte de…ceea ce nici macar pe vremea cand erau in burta ma-sii nu-si puteau permite decat …cel mult s a viseze .. Pentru ca aia sa-si vada cu ochii visele interzise pe atunci…astazi , noi toti , vulgul , traim cosmarul pe care-l traim . Imi pare rau ca-s nevoit sa te contrazic stimate Radu Humor insa….ABIA DUPA ACHITAREA DE CATRE NEBUNUL ALA DE NICI O LAE CEAUSESCU A DATORIEI CATRE FMI , ABIA ATUNCI , AM INCEPUT S A TRAIM SI MAI RAU DECAT INAINTE IAR DUMNEATA O STI LA FEL D E BINE CA SI MINE !

      Comentariu de Marian | august 2, 2017 | Răspunde

      • Eu de asta si spun ca trebuie scrisa o astfel de lucrare stiintifica, asa cum aratam in postare, sa se spuna adevarul pentru ca sa putem sa cunoastem adevarul.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017

  3. Motaneee !!! Ai baut oarece fratioare ????? 😡 😡 😡 Zi-mi si mie cati tipi ce-au luat BAC-ul s-au inscris la Universitatea Bucuresti , Cluj , Iasi si pe unde or mai fi , la Facultatea de Istorie ??? Si , presupunand ca sunt suficienti pentru a umple o aula…ce mama dracului vor face astia c-o istorie ce nu mai intereseaza pe NIMENI !!! Ia iesi mataluta onorabile in strada , sau atunci cand te duci sa-ti cumperi ceva d e la mall sau chiar din piata de langa locuinta ,matale , intreaba-i pe aia de stau la tarabe sau pe tipii ce s e plimba prin mall aranjand sau umpland rafturile cu marfa : ce stiu despre….daci bunaoara ?! Dupa asta…mai vorbim .” Generatia de poimaine „…,a lasi ? Cine mortii ma-sii o poate inetelge frate ? Si-atunci…despre ce vorbim amice ?Am mai afirmat o chestie dintr-astea si mai in urma cu vreo doi ani…parca tot la matale pe blog cand se inplineau 25 de ani d e la shit-ul ala din decembrie ’89 : istoria pentru romani , a devenit o doar o pagina moarta precum greaca veche . Aaa ca se vor gasi cativa insi interesati ce vor studia …dar vor fi doar cativa omule , nu doua sute d e mii sau….douazeci d e milioane ! Iar aia cativa…vor sta s a predea in fatza tot a catorva ….sau crezi ca pe baiatul lui nea Gica Alucaraliu din satul Visina jud. Olt al va interesa istoria poporului din care a facut si face parte neamul lu’ tat-su Alucaraliu si el personal , mai mult decat faptul ca ma-sa are o pensie de cinci sute douazeci d e lei iar el este blocat aici in satul asta d e cacat din aceasta cauza in loc sa se duac dracului la sapat santuri prin Spania unde , cu banii luati si-ar putea ridica si el o casa , si-ar putea lua si el un BMW ca ala a lu’ Ciumpavitu din Studina , si-ar putea ajuta mama…etc . Nu-l va interesa nici macar sa cerceteze in istorie pentru ce , din cauza cui , are ma-sa pensia aia . Va injura si cerul si pamantul , isi va baga ” aia ” in ea de tara si…probabil va ramane cu saracia lui in Visina . Hai ma Motane , fi si tu serios , c-am intrat in Postul Adormirii Maicii Domnului , ce mama dracului frate …..” ce fel d e crestin esti ” , vorba lui Emanoil Galeriu !?!

    Comentariu de Marian | august 1, 2017 | Răspunde

    • Parerea mea e alta: sunt multi interesati. Si chiar daca n-ar fi multi, tot trebuie scris.

      Insa sa lamurim un lucru la modul extrem de clar: o astfel de lucrare nu e neaparat de culturalizare a maselor largi de cetateni si nici de popularizare a stiintei in randul maselor. Eu am spus foarte clar: e vorba sau ar trebui sa fie despre o lucrare stiintifica. Evident ca o astfel de lucrare se adreseaza in mod direct unei anumite categorii de oameni si as spune chiar unei anumite categorii sociale. Dar, sigur, oricine ar fi interesat poate sa citeasca. Si sunt multi din aceasta categorie, care sunt interesati.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017 | Răspunde

    • Eu n-as crede ca la tara, in mediul rural, oamenii n-ar fi interesati de astfel de lucruri. E o falsa impresie ca n-ar fi interesati!

      Si mai e ceva foarte important: o asemenea lucrare monumentala ar trebui apoi publicata pe plan mondial. Pentru ca astfel de lucruri intereseaza iar mediul stiintific international in mod sigur e interesat, mai ales ca se tin conferinte, congrese de specialitate etc. E o falsa impresie daca tu crezi ca asa ceva nu intereseaza pe nimeni. Mult ratacesti…

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017 | Răspunde

      • Fi serios fratele meu ! 😕

        Comentariu de Marian | august 2, 2017

      • Sunt cat se poate de serios!! Multi din marii oameni ai tarii noastre au provenit din mediul rural. Deci in mod sigur exista in mediul rural interes pentru cultura, elevatie si adevar.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017

  4. ” DIctaturile deformeaza adevarul , mint , cauta lipsa d e transparenta pentru a produce manipulari ” 😀 😀 😀 Adica , vrei sa zici ca-n Romania ultimilor douazeci si sapte d e ani…a fost dictatura ? ;-( Bravos natiune , halal sa-ti fie !

    Comentariu de Marian | august 1, 2017 | Răspunde

    • Nu, nu a fost dictatura. Dar, in opinia mea, inca mai sunt accente totalitare.

      Societatea inca mai are aspecte totalitare.

      Lucrul acesta s-a manifestat din 1989 incoace.

      Spre exemplu, intr-o societate libera cu adevarat ai fi stiut pana acum adevarul despre Revolutia din 1989 si cei vinovati ar fi fost trasi la raspundere. Nu s-ar fi intamplat Mineriadele si daca, totusi, s-ar fi intamplat, ai fi stiut pana acum adevarul – pe cand la noi zace acolo de peste 2 decenii dosarul si tot nu stim cum a fost. Transparenta actului guvernamental este caracteristica societatilor deschise, pe cand opacitatea e caracterstica dictaturilor.

      Si ti-o spun eu, intr-o societate libera si deschisa s-ar fi scris Istoria Recenta si Contemporana, nu ca la noi sa faca repede-repede o Comisie pentru ca Basescu sa aiba material sa condamne comunismul. La noi ar fi multi interesati, foarte multi, de o asemenea lucrare. Nu se scrie din cauza acelor putini care au tot interesul sa nu se scrie si sa se inteleaga aceasta Istorie doar intr-un anumit fel si a celor iarasi putini care se simt cu musca pe caciula si stiu ca daca s-ar spune adevarul ar fi trasi la raspundere.

      Spune-mi, cati tortionari comunisti au fost pana acum deferiti Justitiei si condamnati? Doar doi, din cate stiu eu. Uite-te cum in continuare Fostii Detinuti Politici sunt marginalizati si pusi la index.

      Deci societatea are inca aspecte totalitare, datorita background-lui totalitar comunist pe care l-a avut Romania. Lucrul asta se mai vede inclusiv in felul in care gandesc oameni (cel putin unii dintre ei), in felul in care abordeaza problemele, unele dintre ele, televiziunile de stiri, in legile care se dau, nu chiar toate, in faptul ca Reforma a fost stopata de multa vreme si nimeni nu are curajul s-o reia, desi ar trebui facut imediat lucrul asta.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017 | Răspunde

      • De ce n-a fost dictatur ma desteptule , pentru ca nu te-au luat noaptea din pat pentru o ancheta care s a dureze minim doua saptamani ? Adica , vrei s a spui c-a fost democratie nu ? Vrei s a spui ca ESTE democratie nu ? Despre c e fel d e ” tortionari comunisti ” vorbesti Motane ? Despre amarasteanul ala d e fFcior { amarastean e Dracu ca , n-are decat o haina pe care-o poarta si iarna si vara } sau de Visinescu ? Pai , oare doar la atat s-a redus aparatul represiv al Romaniei Comuniste ? Si despre care Justitie vorbesti ? Despre aia chioara zice-se , dar care , vede suficient pentru a impartii ” dreptatea ei „, pe spranceana „alesilor ” ? Despre aia vorbesti ? Stai frate bland ca n-ai dreptate !

        Comentariu de Marian | august 2, 2017

      • Pai, „ma desteptule”, ca sa te citez, era sa spun „idiotule!!”, daca nu te superi 🙂 , eu stau si te intreb mai intai daca citesti ce spun, ca nu prea se vede ca intelegi.

        Stau foarte bland si stiu ca am dreptate!

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017

      • Marian, scuza-ma, poate ca am fost cam dur in reactia precedenta, dar stau si eu si ma intreb: cum poti sa faci un astfel de comentariu?

        „De ce n-a fost dictatur ma desteptule , pentru ca nu te-au luat noaptea din pat pentru o ancheta care s a dureze minim doua saptamani ?” – da, de asta! Dar tu ce zici: pe cei care incalca legea, trebuie sa-i ia „noaptea din pat” pentru o ancheta sau ar trebui sa se tolereze nerespectarea legii? Sa-i lase pe baieti si fete sa fure in continuare din banii statului. Poate ar trebui facut asa, pentru ca sa nu ti se mai para ca e dictatura in tara asta.

        Adevarul e altul, cred eu… Uite, n-am vazut sau auzit vreo discutie pe la televiziunile de stiri care sa trateze si sa explice fenomenul, ci la toate talk-show-urile, indiferent de postul de televiziunie se discuta interesat, adica aparand anumite interese (politice, private etc). Nimeni nu se intreaba si nu cauta sa explice cum de s-a ajuns ca DNA sa aiba in lucru peste 10.000 de dosare in 2016, iar acum, anul asta, peste 7.000, daca nu ma insel (sper sa nu fi gresit la cifre). Pentru ca nimeni nu e interesat sa explice asta si poate cu mult mai putin interesat sa rezolve problema!! Eu n-am auzit o explicatie a acestui fenomen: cum de avem zeci de mii de dosare de mare coruptie? – observa ca reactia e atacul la Codruta Kovesi si nu explicarea acestui fenomen. Bun, poate o vor da jos pe Kovesi. Si ce se va intampla? Vom avea in continuare zeci de mii de dosare de mare coruptie! Adica tu vrei sa-mi spui mie ca fenomenul se va termina odata cu Kovesi, adica odata ce Kovesi nu va mai fi in functie? Daca crezi asta, eu consider ca gresesti.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017

      • Eu de asta spuneam interogativ in postare – dar poate ca nu ai citit sau ai citit superficial: „De ce atat de multa coruptie la nivel inalt in Romania? De ce nu auzim ca ar fi asa ceva, de exemplu in Cehia? Sau e si acolo o situatie similara ca cea de la noi? Sau doar la noi fenomenul e de asa mare amploare si daca lucrurile stau asa, de ce? E adevarat ca anumite tari occidentale au un interes in coruptia din Romania?” – asa ca mie explica-mi fenomenul asta. Insa observa ca aproape nimeni nu e interesat sa explice acest fenomen.

        „Despre c e fel d e ” tortionari comunisti ” vorbesti Motane ?” – despre cei care au comis crime pe vremea comunismului, crime care sunt trecute in mod deliberat sub tacere si se face o dreptate de forma, dar nici macar atat, din acest punct de vedere. Eu si din cauza asta spuneam: „Deci societatea are inca aspecte totalitare, datorita background-lui totalitar comunist pe care l-a avut Romania” – si asa si stau lucrurile.

        Iar in ceea ce priveste Justitia, adevarul e, repet, ca unora nu le convine statul de drept.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017

      • Marian, scuza-ma pentru faptul ca am folosit expresia „idiotule”, dar dupa ce m-ai luat cu „ma desteptule” (asta n-a fost o problema) si ai facut un asemenea comentariu (asta a fost, de fapt, problema), „n-am gasit alta rima”, ca sa citez o cunoscuta sceneta umoristica de la TV. Tu-i numesti pe alde Ficior si Visinescu „amarasteni” si ma intrebi: „De ce n-a fost dictatur ma desteptule , pentru ca nu te-au luat noaptea din pat pentru o ancheta care s a dureze minim doua saptamani ? Adica , vrei s a spui c-a fost democratie nu ? Vrei s a spui ca ESTE democratie nu ?”. Foarte bine, este dreptul tau de a avea o opinie diferita. Insa si dreptul meu de a o cataloga ca atare. Adica ma iei pe mine cu „ma desteptule”, ca si cum ai zice „ma idiotule” ca sa-mi spui, sa ma intrebi de ce nu numesc si anii de dupa Revolutie dictatura, punand din punctul asta de vedere pe picior de egalitate perioada postdecembrista cu cea plina de abuzuri si incalcari ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, cea comunista.

        Atunci stau si eu si ma intreb de ce gandesti asa si de ce acreditezi ideea ca traim, de fapt, intr-o dictatura, lucru extrem de fals, desi imi spui ca n-as avea dreptate. A nu face nicio diferenta intre respectarea legii si a statului de drept, intre libertate si dictatura, tiranie, spunand ca, de fapt, azi e la fel ca inainte de ’89, cum as putea sa-l calific, inclusiv pe omul care debiteaza sau colporteaza astfel de idei, fara sa aiba niciun spirit critic sau de discernamant?

        Eu am spus ca societatea inca mai are aspecte totalitare, nu ca nu s-ar fi inregistrat progrese si am fi tot la nivelul de dinainte de 1989.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2017

      • Vezi ca democratie nu-nsemneaza sa ai dreptul sa faci ce poftesti cu voie d e la politie ci , insemneaza CONSTENTIZAREA TUTUROR a faptului ca – vorba lui Isus – adaptata zilelor noastre : CE TIE NU-TI PLACE , ALTUIA NU-I FACE !!!!!!! Daca o face totusi…sa mearga la cremnal pentru o mie de ani iar societatea sa uite de el !

        Comentariu de Marian | august 2, 2017

      • S-a manipulat si se manipuleaza in continuare pe tema statului de drept, pentru ca unora nu le convine statul de drept.

        In momentul cand ti-ai dobandit averi chiar colosale nu prin munca, prin activitatea proprie, ci sugand bani de la stat sau cu ajutorul statului – lucru care sugereaza coruptia – e clar ca nu-ti mai place statul de drept. Iar o astfel de categorie de oameni nu e interesata in democratie si libertate, intr-o societate democratica si libera, intr-o societate deschisa pentru ca o astfel de societate se opune intereselor lor si castigurilor obtinute nemeritat, dar si mai mult: o societate deschisa, democratica si libera nu le poate oferi suportul pentru a o controla si a-si exercita o Putere deplina din toate punctele de vedere asupra societatii. Evident, avand o astfel de Putere, si averile facute fraudulos, prin rapt, si jaf, sunt puse la adapost!! Din aceast acauza aceasta categorie de oameni au pornit manipularea – destul de eficienta, recunosc – potrivit careia, si pe tine om simplu si cinstit din Berceni, poftim, te afecteaza, de fapt, lupta anticoruptie, pe cand adevarul e ca ii afecteaza pe ei, care au furat si si-au insusit niste averi pe care nimeni nu le poate explica, nu pe tine, care traiesti dintr-o pensie normala, ca marea majoritate a oamenilor iesiti la pensie!!

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017

      • Motane , fara suparare insa pe mine subiectul aceste , astau cu comunismul si cu ” democratia ” originala romaneasca ma scoate din papuci pur si simplu atat oftica am si pe comunisti si pe aia care mor de dragul de-a invatat despre comunism si comunisti ! Citesc ceea ce scri insa , fiind vorba despre porcaria asta d e tara….imi vin dracii instantaneu si de cele mai multe ori spun si lucruri c e poate ca nu-si au rostul . Pentru asta….regrete eterne ! Zici matale ca ” n-a fost dictatura . Adic a , n-a mai decis un singur om sau un singur partid vrei s a spui nu ?Cin’te-a invatat pe dumneatu ma desteptule ca , daca oile sant lasate s a pasca singure pe pajitile montane….alea stau si nesupravegheate foarte atent ?Cu asta v-a aiurit mintile la toti cu.;..aceasta liberate ingradita d e fel d e fel d e LEGI d e tot rahatul , cu asta !Stai linistit ca , nu ma supar daca s e gaseste cate cineva care sa-mi zica idiot mai ales ca asta-i si definitia pe care-o da DEX-ul oamenilor ce au idei proprii 😛 .

        Comentariu de Marian | august 2, 2017

      • „[…] imi vin dracii instantaneu si de cele mai multe ori spun si lucruri c e poate ca nu-si au rostul” – nu trebuie. Stai linistit, calmeaza-te.

        Eu am impresia ca nu citesti cu atentie ce spun. Eu am zis asa: „Nu, nu a fost dictatura. Dar, in opinia mea, inca mai sunt accente totalitare.”. Am zis: „Societatea inca mai are aspecte totalitare.” si „Deci societatea are inca aspecte totalitare, datorita background-lui totalitar comunist pe care l-a avut Romania. Lucrul asta se mai vede inclusiv in felul in care gandesc oameni (cel putin unii dintre ei), in felul in care abordeaza problemele, unele dintre ele, televiziunile de stiri, in legile care se dau, nu chiar toate, in faptul ca Reforma a fost stopata de multa vreme si nimeni nu are curajul s-o reia, desi ar trebui facut imediat lucrul asta.”.

        Dupa parerea mea, nu putem sa relativizam notiunea de dictatura. In Romania, slava Domnului, nu se mai intampla sa fii ridicat pentru opiniile tale liber exprimate si sa faci ani, retine: ani!!!, grei de temnita, cum au suferit foarte multi in Romania comunista. Pentru ideile lor, pentru crezul, convingerile lor politice, si uneori pentru mult mai putin. In felul acesta Inchizitia Rosie a distrus elitele tarii dar si viata multor oameni. Una e sa spui ca societatea inca mai are aspecte totalitare datorita background-ului comunist al tarii si alta e sa consideri, in mod eronat, desigur, ca inca mai exista o dictatura in tara asta. Una e respectarea legii – si sunt de acord ca se poate discuta daca legile sunt bune sau nu (pentru ca se pot si schimba), apropo de Moartea Caprioarei a lui Labis, si despre ce fel de legi vorbim, desi aici trebuie sa spunem ca avem o Constitutie democratica, nu zic perfecta, care stipuleaza respectarea drepturilor si libertatilor cetateanului (trebuie sa tinem cont de asta!!) – si altceva e sa asimilezi statul de drept cu o dictatura, asa cum fac tocmai dusmanii statului de drept, care incearca surparea acestuia, cei carora le convine o dictatura pentru ca in felul acesta ar putea domina societatea sau ar gasi in interiorul unui astfel de regim politic protectie pentru faradelegile si bogatia de neexplicat pe care o detin. Sunt oameni in tara asta care s-au crezut deasupra legii, fiind ca un fel de regi, daca pot sa ma exprim astfel, deasupra societatii si care au dorit si doresc sa instaureze un regim de mana forte care sa le apere interesele, un regim in detrimentul cetateanului. Iar in momentul in care s-a atins legea de ei au crezut ca va crapa pamantul in doua, ca a fost realmente un soc pentru ei.

        „Libertate ingradita de fel de fel de LEGI de tot rahatul”- intotdeauna libertatea a fost ingradita de legi. Depinde de legi.Constitutia noastra apara Drepturile si Libertatile Fundamentale ale Omului. Vreau sa spun ca una este libertatea ingradita prin legi ca in China sau Coreea de Nord sau vreo tara fundamentalista islamica si altceva e libertatea intr-o societate deschisa. Ca sunt adversari ai societatii deschise, spuneam si mai sus acelasi lucru. Eu stau si ma intreb daca acesti oameni isi dau seama ce fac si stau si ma intreb pana la urma ce vor… Am inteles, sa domine societatea, protectia unei dictaturi, dar… chiar vor ca societatea sa arate ca intr-una din tarile cu regim dictatorial, dadeam mai sus cateva exemple. Insa se poate ca o tara sa ajunga pe mana unor astfel de personaje – un exemplu e Rusia. Uite-te ce se intampla in Ungaria si Polonia. La protestele din Polonia, semn ca se iau masuri impotriva cetateanului.

        Eu cred ca ti-am exemplificat suficient si am explicat destul de clar ca trebuie sa facem o distinctie neta intre libertatea ingradita intr-o societate deschisa, unde se respecta Drepturile si Libertatile Fundamentale ale Omului si libertatea ingradita intr-o societate contrara, inchisa, adica dictatoriala, unde nu se respecta Drepturile si Libertatile Fundamentale ale Omului si ti-am dat exemple de astfel de tari, inclusiv teocratice, cum au fost si in Europa, desi religia era alta, si societatile lor. Nu putem sa spunem ca ambele sunt congruente, ca nu sunt. Iar noi, romanii, am trecut printr-o dictatura, cea comunista, care a facut un numar imens de victime, a buleversat societatea din punct de vedere moral si ne-a dus spre o cadere economica severa cu consecinte pe termen lung. Istoria se poate repeta daca nu ne intereseaza. Acum nu e, dar daca se va repeta vom ajunge intr-un dezastru.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017

  5. Daca-ti aduci aminte , in urma cu vreo trei sau patru ani { cauta si matale in istoricul blogului ca mie-mi – e lene } ai abordat un subiect numit LIBERTATEA si , te-ntrebai retoric pe atunci , ce-nsemneaza pentru noi libertatea . Ti-am spus si-atunci si-o repet azi : pentru mine libertatea insemneaza sa nu ma mai iau dupa vorbele cuiva , s a nu-l mai consider pe careva oricine ar fi ala , o stea , un Mesia si sa fac asta pentru ca asa imi dicteaza mie creierul din mintea capului meu propriu si personal fara ingerintza cuiva din afara , fara PERMISIUNEA CUIVA ! Nu manipulat pentru afi inteles mai corect desi , te stiu un tip sprintzar la minte . Nu ceea ce spunea Ion Ratiu la acea ” intalnire d e lucru ” cu minerii – ” Eu sunt gara s a mor pentru ca dumneata sa poti spune orice ” – ci posibilitatea ca NIMENI , sa nu fie nevoit s a moara pentru ca eu sa pot gandii si spune orice . Aceasta-i liberatea si din acest punct d e vedere , eu nu-i consider liberi nici macar pe amaricani ce-s plini doar de infatuatuare , indolenta si insolenta in rest doar vorbe , doar vrajeala . Asa incat , las-o dracului d e jmecherie Motane ca , NU EXISTA SOCIETATE LIBERA CU ADEVARAT DECAT …” SOCIETATEA ” DE-SI DOARME SOMNUL D E VECI IN CIMITIRE . de fapt ast , o sti foarte bine omule dar de-al dracului , de capos ce esti……n-ai recunoaste asta decat in fatza Marii Adunari Nationale . Spuneai matale ca ” pedeapsa cu moartea nu este compatibila cu valorile europene ” . ” CAND LEGEA E NEDREAPTA SI STRAINA / CAND FOAMEA IN NOI CU GREU SE MAI ANINA … si etc . cum dracu sa mai spui tu UE ca , ” pedeapsa cu moartea nu este compatibila cu valorile europene ” ? Pai d-aia avem atatia dementi ce-si permit sa faca ceea ce fac ? Stiu ca Suedia face parte din randul UE insa….iti mai a duci aminte d e Brevnik ? Sti ca avocatii aluia s e plang in instanta ca nemernicul , dementul asta sadic , nu beneficiaza d e tratament civilizat in puscarie ??? Mare lucru d e nu… criminalul asta va fi eliberat maine poimaine .Vrei sa-ti dau exemple d e pe la noi…ar dura mult prea mult mon cher asa incat…las-o dracului de treaba ca , suntem totusi in Postul Adormirii…Maicii Domnului 😛 !

    Comentariu de Marian | august 2, 2017 | Răspunde

    • Omule, uite care e treaba: iti place Coreea de Nord, dute acolo daca vrei! Eu nu te opresc si nu cred ca te opreste cineva. Sau dute in China unde ai vazut ce a patit Liu Xiaobo pentru ca a militat pentru drepturile omului. Din punctul meu de vedere, esti liber sa te duci acolo daca iti place acolo!

      „Ti-am spus si-atunci si-o repet azi : pentru mine libertatea insemneaza sa nu ma mai iau dupa vorbele cuiva , s a nu-l mai consider pe careva oricine ar fi ala , o stea , un Mesia si sa fac asta pentru ca asa imi dicteaza mie creierul din mintea capului meu propriu si personal fara ingerintza cuiva din afara , fara PERMISIUNEA CUIVA !” – lucrul asta nu se poate realiza decat intr-o societate deschisa, intr-o societate in care se respecta Drepturile Omului si statul de drept, intr-o societate liberala. Numai o astfel de societate iti garanteaza libertatea de gandire si de constinta.

      „[…] ci posibilitatea ca NIMENI , sa nu fie nevoit s a moara pentru ca eu sa pot gandii si spune orice” – gandeste-te la Liu Xiaobo.

      Doar in societatile inchise, unde predomina opacitatea, nu transparenta si respectarea statului de drept, doar acolo se comit crime, uneori chiar impotriva umanitatii, pentru ca sa inabuse libertatea de gandire si de constinta a cetatenilor.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017 | Răspunde

      • Nu intr-o societate d eschisa , liberala ci doar undeva pe-o insula unde sa fi d oar tu si cu tine , acolo precis se poate . Iar cu North Koreea …ma lasi ? Cum nu va convine sau nu intelegeti ceva…gata ” du-te in Coreea . Ce-mi pasa mie de Liu Xiaobo , ce asta sta aici in Romania sa faca spume de nebun cand vede magariile , ticalosiile ce se petrec in tara asta d e cacat ? Ti-am mai spus praleo si alta data : lasa-i pe altii si axeaza-te pe ce este aici caci…aici traiesti nu in Coreea , nu in Suedia sau America de Nord . Traiesti in tara a sta d e cacat numita Romania , in tara a sta d e banditi , in tara asta plina de generali , in tara asta cu socialisti de carton si sindicalisti asijderea numita….evident Romania si nu United States of America ! !

        Comentariu de Marian | august 2, 2017

      • Eu nu numesc Romania o tara de cacat.

        „Nu intr-o societate d eschisa , liberala ci doar undeva pe-o insula unde sa fi d oar tu si cu tine , acolo precis se poate ” – cred ca exagerezi mult.

        Esti prea pesimist…

        ” Ce-mi pasa mie de Liu Xiaobo , ce asta sta aici in Romania sa faca spume de nebun cand vede magariile , ticalosiile ce se petrec in tara asta d e cacat ?” – sa-ti pese!! Pentru ca din nepasare se nasc cele mai atroce dictaturi. Eu am vrut prin acest exemplu – :Liu Xiaobo – sa-ti arat ce inseamna o dictatura si ce inseamna incalcarea brutala a Drepturilor Fundamentale ale Omului.

        „tara a sta d e banditi , in tara asta plina de generali , in tara asta cu socialisti de carton si sindicalisti asijderea numita….evident Romania” – nu sunt toti asa. Ceea ce ai aratat tu reprezinta de fapt o minoritate care nu poate sa-si justifice averile dar dcare doresc Putere si protectie politica, cu alte cuvinte sa fie cumva deasupra legilor. Tocmai asta e periculos: un grup social de interese, limitat, corupt si bogat, care sa doreasca dominatia intregii societatipentru ca sa-si prezerve Puterea si interesele. Or, asta inseamna dictatura. De aceea spuneam: „Doar in societatile inchise, unde predomina opacitatea, nu transparenta si respectarea statului de drept, doar acolo se comit crime, uneori chiar impotriva umanitatii, pentru ca sa inabuse libertatea de gandire si de constinta a cetatenilor.”. Lasa ca intelegi tu bine! Eu asa cred.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017

      • Pai bine ma desteptul lumii…dar oare, tara asta d e rahat nu-i condusa de catre ” un grup social d e interese limitat , corupt si bogat care sa doreasca dominatia intregii societati pentru ca , sa-si prezerve puterea si interesele ” ??? SI-atunci….n-am si dumneaeu dreptatea mea ??? Si-atunci…tot dumneaeu sunt idiot ?

        Comentariu de Marian | august 3, 2017

      • Un astfel de grup – sau o uniunie de mai multe astfel de grupuri de interese – este evident ca exista. Parerea mea este ca nu tara e de rahat ci cei care doresc sa permanentizeze o situatie de rahat insa cu toate acestea tara inca nu-i condusa de catre ceea ce citai tu. Putem sa facem o compartie cu Ungaria sau cu Polonia. In Ungaria n-am auzit de DNA, de lupta anticoruptie si ai vazut ce regim e acolo. In noua postare vorbesc despre asta. Insa si la noi, odata cu venirea PSD la Putere, avand o majoritate confortabila in Parlament, ai vazut ce i-a interesat prima data: OUG 13. Dar din fericire nu e o acumulare de Putere pentru ca la Cotroceni il avem pe Iohannis.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 3, 2017

      • Nu numesti” ” Romania o tara de cacat „? Probabil ca , esti ” mandru de-a fi roman ” ceea ce , nu-i chiar rau insa , daca ai fi fost pakistanez , aceasta mandrie ar fi fost stirbita cu ceva doar pentru ca , te-ai nascut in vecinatatea Indiei si nu pe malurile Dunarii ?

        Comentariu de Marian | august 3, 2017

      • Pur si simplu nu e o tara de cacat si spun asta nu din cauza „mandriei de a fi roman”, dupa Andrei Plesu o mare prostie pentru ca a fi roman este o chestiune ontologica, nu implica vreun merit, ci pentru ca nu e cazul s-o categorisim de o asemenea maniera.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 3, 2017

    • Scuteste-ma de poezioare cu iz marxist care sa justifice pedeapsa cu moartea. Pedeapsa cu moartea nu e necesara. E de ajuns respectarea legii si a statului de drept. Populismul asta – „CAND LEGEA E NEDREAPTA SI STRAINA / CAND FOAMEA IN NOI CU GREU SE MAI ANINA” – este manipulant si contraproductiv, iar lumea ar trebui sa stie si sa fie constienta ca nu ajuta pe nimeni pentru ca astfel de aiureli nu inseamna nimic!

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017 | Răspunde

      • Ba omul lui DUmnezeu dar ” poiezioara ” respectiva este scris de unul Nicolae Labis se numeste…”.MOARTEA CAPRIOAREI „si n-are nici o legatura cu izul marxist sau cu manipularea productiva sau contra productiva la care visezi matale cu ochii altora . Vrei s a spui d e fapt ca NIMENI NU AJUTA PE NIMENI caci asta inseamna lumea in care traim : NIMENI si NIMIC !

        Comentariu de Marian | august 2, 2017

      • Ei, n-are… 😉

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017

      • Ma Motane , o fi ” manipulant si contraproductiv ” insa , diferit d e izul marxist , vrei sa spui ca nu contin macar o farama de adevat aceste versuri ?

        Comentariu de Marian | august 3, 2017

      • Nu vreau sa fac acum o analiza literara a poeziei. N-am dispozitie pentru asa ceva. Despre „Life is unfair” poti citi aici:

        Care e parerea Dvs.?

        Insa versurile originale nu-s asa cum le-ai dat tu ci asa:

        „Dar legea ni-i deşartă şi străină
        Când viaţa-n noi cu greu se mai anină”

        sursa:http://www.versuri.ro/versuri/nicolae-labis-moartea-caprioarei-_jj17.html

        Asa ca el, in 1954, nu vorbea de „legi nedrepte” ci de „legi desarte”, ceea ce e cu totul altceva. Si arata pentru ce e asa – el se refera la marea seceta din 1946. Deci a aduce subiectul in actualitate mi se pare cel putin un lucru care nu e in regula. El, Labis, avea motive serioase sa vorbeasca asa. Pe cand asa cum ai zis tu:
        „CAND LEGEA E NEDREAPTA SI STRAINA / CAND FOAMEA IN NOI CU GREU SE MAI ANINA”
        Adica vai ce rau e, chipurile in Romania – idee intretinuta cu generozitate de anumite televiziuni de stiri (pentru ca sa faca rating, desigur) – si de ce e asa rau: ca legile sunt nedrepte. Nu cumva pe vremea comunismului erau legi drepte? 😉 De asta ziceam de izul marxist. Nu cumva aceste legi straine sunt date la indicatia lui Soros? 😉 De asta ziceam de izul marxist si de faptul ca astfel de versuri – nu cele ale lui Labis, ca pe el il pot intelege – sunt indreptate impotriva societatii deschise, impotriva strainilor care impun la noi in tarisoara legi nedrepte. Nu? 😉

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 3, 2017

      • Motane…am tastat corect dar…ce dracu sa fac daca in loc de L am tastat N si , dupa ” bunul ” meu obicei , n-am mai vizualizat comentariul dupa ce l-am scris , iar daca am apucat sa dau send …. Iar despre acea chestie cu nedreapta recunosc spasit ca…pur si simplu am uitat ca era altfel in textul original . C e vrei sa fac mon cher daca am imbatranit ? 😡 Lasa ca , daca il intrebi o chestie dintr-astea pe unul ce s-a prezentat mai zilele trecute sa- si dea bacalaureatul…ala nici atat nu stie !

        Comentariu de Marian | august 3, 2017

      • 🙂 Ei, nu-i nimic! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 3, 2017

      • ” Dar din fericire nu e o acumulare de Putere pentru ca la Cotroceni il avem pe Iohannis.” Merci Motane…am invatat iar asta-i ceea ce s e numeste de obicei….testul practic 😀 😀 😀 Zi asa , la Cotroceni …il aveti pe Johannis ?! Adica , CINE-L ARE ??? 😕 😎 Inca o data iti multumeste fratele matale pentru invataturi !

        Comentariu de Marian | august 3, 2017

      • 🙂 Marian, asta e adevarul. Iti dai seama ce ar fi fost daca ar fi fost Ponta Presedintele Romaniei.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2017

  6. Si o intrebare ingaduie-mi inainte s a ma retrag pentru a viziona NCIS Ancheta Militara : UNDE AI VAZUT DUMNEATA STATUL D E DREPT IN ROMANIA ? POATE STATUL IN POZITIE DE DREPTI CEEA CE-I TOTUSI ALTCEVA……O seara buna in continuare .

    Comentariu de Marian | august 2, 2017 | Răspunde

    • Nu-i vorba de asta. Unii nu vor stat de drept, desi el este stipulat prin Constitutie. Unora nu le convine statul de drept.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 2, 2017 | Răspunde

      • Ma omul lui Dumnezeu ….si eu spun cui vrea si cui nu vrea sa auda ca-s barbat dar , de fapt la anii mei , sunt cel mult de sex masculin !!! Asa si cu statul de drept care-i ” stipulat prin Constitutie ” , asa si cu ala . Adica , vrei sa spui grosso modo ca , aici in Romania DREPTUL , LEGEA , JUSTITIA , vegheaza impotriva abuzurilor la care s-ar deda …. statul nu-i asa ? DREPTUL PRIMEAZA STATULUI NU-I ASA CA ASTA AI VRUT SA INSINUEZI ? Unde asta ? Sau cumva STATUL nu mai este format de catre INSTITUTII si nu-i condus de catre politicieni si rude ale acestora ce-s acolo doar pentru ca , au fost numiti , propusi , IMPUSI POLITIC ???? Vorbeai matale de madamme Laura Kovesi si te basicai pentru faptul ca se gasesc unii care-o vor data jos . Atentie , nu-i chiar prima data cand faci asta asa incat , am o intrebare zic eu d e bun simt : MOTANE esti interesat in vreun fel ca doamna Kovesi sa ramana pe acel piedestal ridicat tot manipulatoriu de catre ….”cineva ” ? Am mai avut discutia asta fratele meu si , ceea ce am spus atunci o repet azi : daca dosarele intocmite d e catre subordonatii domniei sale , ar fi avut ceea ce-nsemneaza cu adevarat o finalitate , daca dosarele intocmite d e catre functionari din cadrul DNA , institutia condusa d e catre domnia sa , n-ar fi fost ” cu tinta precisa ” , n-ar fi fost COMANDATE { asa cum te duceai pe vremuri ” La patru ace ” sa-ti comanzi costum d e ginerica } , n-asi avea nimic nici cu institutia in sine si nici macar cu doamna in cauza caci oricum ar fi , eu nu fac si nu voi face vreodata parte dintre tintele DNA-ului , eu omul ce merge linistit pe strada si tranverseaza doar la culoarea verde a semaforului { adica , doar atunci cand ai este permis asta } insa , fiind taman cum spun eu……Ti-am mai spus d e cateva ori : eu nu casc gura la tallk show-uri si oricum , chiar daca o fac , INTOTDEAUNA trec prin filtrul mintii din capul meu …. asta de om idiot 😎 ceea ce aud acolo si nu iau in mod automat drept bun , drept litera de evanghelie tot ce spun aia , indiferent cine-s aia , ca nu-s gugustiuc . La anii mei , chiar nu mai tine s a vina unul si sa ma imbrobodeasca stand linistit dupa sticla unui TV . Au trecut vremurile USL-ului frate in caz ca nu te-ai prins inca de asta . Mai corect spus : ” mananc si tac ” ca sa-mi fac iarasi pomana cu dumneata , citandu-ti versuri cu iz marxist .

        Comentariu de Marian | august 3, 2017

      • Trebuia infiintat PNA…?

        Iti recomand sa recitesti ca vad ca m-ai intrebat daca o sustin pe Kovesi.

        Nu ca o sustin, eu constat ca nimeni nu discuta fenomenul. Cum se explica faptul ca sunt peste 10.000 de dosare la DNA, si atentie mare!!! – Dosare de mare coruptie. Cum se explica asta? – intreb pentru ca eu nu vad o explicatie data pe la talk-show-uri. Eu de asta ma si intreb: si in Cehia (am luat la intamplare Cehia) e asa?

        Legat de ceea ce arati, asta vreau sa si spun ca sunt inca, la noi, adversari ai unei societati deschise. Insa marea manipulare este ca acestia se pun in plan secund si o arata cu degetul doar pe Kovesi, inducand in popor ideea ca tot ce face DNA e la comanda, ca, de fapt, n-ar fi vinovati. Dar, pe de alta parte, nimeni nu se gandeste sa schimbe situatia asta. Tocmai asta e ciudat…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 3, 2017

  7. O rugaminte mon cher Chat Botte . Invata-ma si pe mine , cum sa dau copy atunci cand vreau sa dau cate un citat …din spusele mariei tale , nu de alta dar…ma dor degetele de la atata tastat ! 😡

    Comentariu de Marian | august 3, 2017 | Răspunde

    • Selectezi cu mouse-ul, apoi clic dreapta si copy. 🙂 Banuiesc ca nu plagiezi!! Asa imi place sa cred 🙂

      Gandeste-te cum ar fi fost ca unii, oameni politici, oameni cu conexiuni politice solide, cu conexiuni in serviciile secrete, poate chiar si licratori acolo, sa poata face un doctorat extrem de usor, pur si simplu sa dea copy-paste altor lucrari. In vreme ce unul din marea masa de oameni, care nu are relatii si conexiuni politice sa fie frecat acolo pana la loc comanda si inca ani de zile pana sa poata sa obtina doctoratul!! Iata un nou exemplu contrar unei societati deschise!!

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 3, 2017 | Răspunde

      • Merci mon cher !

        Comentariu de Marian | august 3, 2017

      • Cu placere!

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 3, 2017

  8. Interesant…

    http://evz.ro/discutie-ceausescu-bush.html

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 19, 2017 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.