Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

La stat trebuie sa fie salarii decente!

Am auzit intr-un talk-show la o televiziune de stiri parerea ca: „primarii, consilierii locali, judeteni – in extenso cei din Administratie – trebuie sa aiba salarii mari pentru ca au pe mana miliarde!!”

GRESIT!!

Presedintele SUA are un salariu mai mic decat cel al unui CEO de la o companie privata de top. Din Hong-Kong la Los Angeles nicaieri salariile din Administratia Publica nu sunt mari si, in general vorbind, salariile in sectorul de stat nu sunt mari. Sunt lefuri decente. Spre exemplu, in FBI lucreaza IT-isti foarte buni care nu stau pe un salariu urias, cum poate ar crede unii. Daca vrei un salariu mare, te duci in sectorul privat unde poti sa si castigi foarte bine.

Este una din cele mai false si pagubitoare mentalitati: salarii mari la stat, ca sa nu fie expusi coruptiei. Coruptia oricum exista in sectorul de stat – problema e intensitatea acestui fenomen. Insa un functionar la stat trebuie sa stie ca este pedepsit daca incalca legea. Cu alte cuvinte: asta e salariul, daca te hotarasti sa lucrezi la stat trebuie sa respecti legea, in caz contrar, daca esti prins, intervin pedepsele de rigoare; vrei mai mult? – e foarte bine, poti sa-ti cauti de lucru in alta parte, in sectorul privat.

Mergand pe ideea salariilor mari la stat – asta e calea spre ruinarea statului. In lumea civilizata si in statele de succes, salariile din sectorul privat, in general vorbind, sunt mai mari decat cele din sectorul de stat, ceea ce e si normal. Statul traieste din impozitele luate de la privati.

Fostul Secretar al Apararii, Robert McNamara, daca ar fi ramas in sectorul privat ar fi castigat cu mult mai bine decat intr-o functie guvernamentala. De ce a ales atunci sa faca parte din Guvern, asta e o alta treaba. Insa CEO al unei mari companii precum Ford castiga mult mai bine decat cineva care are o functie in Guvern, chiar si una de conducere, si as spune chiar si mai mult decat Presedintele SUA.

La stat nu poti sa dai salarii mari. Decente, da! Statul nostru e prea mare. Noi vrem sa dam salarii mari la toata lumea: si la militari, si la politisiti, si la magistrati, si la profesori, si la doctori, si la cei care lucreaza in intreprinderile de stat cu pierderi etc. Stau si ma intreb cand vom intelege ca asa ceva nu se poate… In privinta profesorilor si medicilor – avand in vedere ca intr-un mod majoritar Invatamantul si Sanatatea sunt de stat – trebuie sa se inteleaga ca salariile lor nu pot fi mari. Daca s-ar intari sectorul privat in aceste domenii, unii dintre ei ar avea salarii mai mari. In Occident, in SUA aceste categorii profesionale au salarii decente, care, raportate la ce avem in Romania, nu sunt mici, e adevarat.

Eu cred ca mai trebuie inteles un lucru: nu poti sa ai la stat salarii mai mari decat posibilitatile economice ale tarii. Este extrem de limpede lucru asta. In caz contrar, duci statul la faliment si ruina. La noi nu se fac investitii, nu poti, deci, sa ai o crestere sanatoasa, dar vrei ca la stat sa fie salarii foarte mari. Se observa ca e contrar logicii economice si asa ceva nu poate sa duca la ceva bun.

august 2, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 comentarii »

 1. Ai ” auzit ” , fie la emisiunea lui Denise Riffai , fie la emisiunea lui Rares Bogdan caci antena 3 n-a marsat la chestia asta ….inca . ” La stat trebuie s a fie salarii decente ” , chiar nu-i rea ideea iar eu , o sustin ! Intrebare : si pensiile trebuie sa fie la fel de … „decente ” ? 😎

  Comentariu de Marian | august 3, 2017 | Răspunde

  • Eu cred ca si pensiile. Acuma, in legatura cu pensiile depinde si ce lucrezi si unde. Poti sa lucrezi in sectorul privat si sa ai salariul mare si o pensie mare. Insa la stat sigur ca ar trebui sa fie pensii decente. Personal, nici eu nu prea pricep cum de au dat acea lege ca sa te poti pensiona la 40 de ani in Armata…
   Insa pentru cadrele militare, pentru politisti trebuie tinut seama de unele lucruri: – Armata si Politia sunt, dupa Milton Friedman, functii ale statului. Nu Invatamantul si Sanatatea. Pe de alta parte, militarii au tot felul de restrictii, pe care un civil nu le are, e o meserie foarte grea, isi pun viata in pericol si avem militari care si-au dat viata in teatrele de operatiuni. Sa-i numesti „tablagii”, cum a facut Rares Bogdan, mi se pare regretabil. Politistii la fel – eu nu spun sa-i iubesti, sa mori de dragul lor – insa gandeste-te ca poti sa ai de a face cu infractori, cu teroristi, poti sa mori in misiune, gandeste-te ca nu e usor… Rares Bogdan i-a calcat in picioare pentru ca mama lui, profesoara, nu are o pensie cat un „tablagiu”. Si profesorii si militarii sunt la stat si iau pensie de la stat – dar dintre acestea doua: Invatamantul si Armata, care reprezinta o functie a statului si care nu? Si o alta chestiune interesanta, cum arata prof. Mircea Cosea, legat de pensii, este faptul ca avem sisteme diferite, la stat, pentru categorii diferite. Spre exemplu, la militari felul in care cresc pensiile e diferit de cel al profesorilor, dar diferit de al celorlalti, mai bine zis. Cel putin asa am inteles. Un astfel de lucru, evident, creeaza unele tensiuni.
   Dar ca idee de principiu, la noi, la stat intalnim salarii foarte mari si pensii foarte mari, nu neaparat la militari. La stat, nu in sectorul privat. Deci salariile si pensiile mari sunt legate de stat. Piramida e inca inversata, ca sa zic asa… Insa noi avem si un stat foarte mare…

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 3, 2017 | Răspunde

   • Imi poti spune si mie numele unui singur stat din UE unde , salariul pe care-l primeste un angajat al statului este mai mare decat cel primit intr-o institutie privata ? Nu ma refer la politisti sau pompieri si fireste nici la militarii ce-s angajati sa moara pentru tara ci…doar la medici , profesori …lacatusi montatori 😉 si etc . Sa nu te superi dar , asa-s eu curios din fire . Poate imi poti deasemenea spune , in care tara din UE mai e valabila chestia asta de-i acum pe tapetul presei si anume ….pensiile speciale , foarte speciale si …pensionarea unora inainte d e-a implinii o anume limita d e varsta si contributie la sistem ? Pai in felul acesta …ma cam indoesc d e faptul ca sistemul de pensii romanesc , va mai avea bani pentru plata pensiilor in urmatorii doi – trei ani .

    Comentariu de Marian | august 3, 2017

   • Marian, dar eu cred ca am fost destul de clar in postare: „In lumea civilizata si in statele de succes, salariile din sectorul privat, in general vorbind, sunt mai mari decat cele din sectorul de stat, ceea ce e si normal. Statul traieste din impozitele luate de la privati.”.

    Dar zici apoi: „Nu ma refer la politisti sau pompieri si fireste nici la militarii ce-s angajati sa moara pentru tara ci…doar la medici , profesori …lacatusi montatori 😉 si etc ” – citeste inca o data ce spuneam intr-un comentariu la aceasta postare despre functiile statului.

    In legatura cu pensiile speciale, la noi, la stat, s-au creat doua sisteme: unul care tine cont de contributivitate si altul care nu tine cont de contributivitate. Evident, consecintele sunt discriminarile si disensiunile. Eu ma uitam la cei care pledau la televiziunile de stiri pentru pensiile speciale. Dar daca ar fi asa cum spun sustinatorii pensiilor speciale, ca aceste pensii sunt necesare si trebuie date unor persoane cu adevarat speciale care si-au adus o contributie majora la tara asta, cei care ar trebui sa le primeasca ar trebui sa fie foarte putini. Pana la 1000 de oameni in toata tara. Eu inteleg altceva, si anume ca „specialii” astia sunt foarte multi. Din motive electorale. Sunt atat de multi incat putem vorbi de 2 sisteme la stat, cum spuneam mai sus. Si atunci se pune problema, inclusiv morala, de ce nu ar fi speciali si profesorii, si medicii etc pentru ca si ei lucreaza la stat, ci doar o anumita categorie de lucratori la stat? Si asta cu atat mai mult cu cat li s-a dat posibilitatea sa se pensioneze la 40 de ani!! Eu asta n-o inteleg.

    Sa fie clar: nu inteleg de ce, spre exemplu, un ofiter MAI poate sa se pensioneze la 40 de ani, fara sa vorbim de pensionare pe caz de boala. Evident, Guvernul actual a spus ca vrea sa revina si a urmat o „epidemie” de pensionari la varste cuprinse intre 39 si 44 de ani. Pai, ala o sa ia o pensie mai mare decat salariul lui cu mult si ar putea avea posibilitatea de a se reangaja in sistem (tot la stat!!) si de a lua si un salariu, cumuland pensia cu salariul!! Deci s-ar face o risipa bugetara de zile mari, di grande!! Evident ca e o discriminare foarte mare si urata pe care o face statul nostru pentru ca un medic sau un profesor, ca sa dau doar doua exemple, n-are posibilitatea asta. Medicii ne pleaca din tara, iar politistilor si militarilor iata ce facilitati le face statul!!

    Presiunea pe bugetul de pensii este pusa datorita cresterii salariilor, in special al celui minim, lucru despre care am mai scris:
    Despre cresterea salariului minim…
    Intr-un timp foarte scurt si fara sa creasca in mod corespunzator productivitatea muncii. De fapt, problema mare e deficitul bugetar, pentru ca banii pentru bugetul de pensii sunt transferati de la bugetul de stat. Si atunci e clar ca daca deficitul bugetar se mareste, vor fi probleme la bugetul de pensii. Sistemul era functional si functiona. Chestiunea e ca au luat masuri de asa maniera incat sa-l deregleze.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2017

   • „Pai in felul acesta …ma cam indoesc d e faptul ca sistemul de pensii romanesc , va mai avea bani pentru plata pensiilor in urmatorii doi – trei ani .” – vor fi bani daca se vor regla lucrurile. Dar daca Guvernul actual va mari deliberat deficitul bugetar si va da drumul, intr-un mod iresponsabil, desigur, la robinetul cu bani, ar putea sa apara unele probleme. Insa pensiile tot vor trebui sa fie platite.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2017

  • Insa gandeste-te si la altecva. Noi avem la stat salarii foarte mari in unele cazuri. Spre exemplu, cat castiga cei de la CNADNR, dar nu se vad autostrazi, nu se vad reabiluitari de drumuri, decat extrem de putin. Insa acolo salariile sunt cu mult peste medie. Si pensiile vor fi in consecinta, nu? Sau gandeste-te la numiri politice in functii de conducere pe la intreprinderile falimentare de stat, si ala ajunge sa stea cativa ani acolo la varf pe un salariu mare, fara sa se imbunatateasca situatia companiei de stat, iar pensia va fi in consecinta.

   Si astfel de cazuri nu sunt rare in Romania.

   Gandeste-te ca pe langa aspectul moral, astfel de situatii pun presiune pe bugetul de stat. Fara un reper moral, poti, la stat, sa-l platesti pe unul cu 1 milion de euro si ala sa nu faca nimic, sa stea degeaba. Si totul sa fie „justificat”, cu ghilimelele de rigoare, fireste, politic. Iti dai seama ce pensie va avea ala!

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 3, 2017 | Răspunde

   • Despre ce fel d e ” reper moral ” s e poate vorbi in Romania care…l-a ales in Mai 1990 pe Ion Iliescu sa conduca tara si asta in conditiile in care , pana la acea data , lozinca cea mai strigata la mai toate mitingurile era : JOS COMUNISMUL si….FARA COMUNISTI !?! SI ma gratulai mai ieri ca , asi fi IDIOT 😡 !

    Comentariu de Marian | august 3, 2017

   • Atata vreme cat manipularea isi spune cuvantul… Si asta se intampla si acum.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2017

   • Vezi, ma intrebai de ce o sustin pe Laura Codruta Kovesi sau daca as avea un interes in asta… Insa gandeste-te cum ar arata institutia asta – DNA – colorata in rosu cu un om al pesedeului, adica al lui Dragnea, sau mai stiu eu care condamnat penal, in fruntea acestei institutii. Poate Sebi Ghita, cine stie? Ai vazut cum arata CCR colorata in rosu. Ei, gandeste-te ca poate mai rau ar arata DNA-ul. Tocmai pentru ca sa nu se produca concentrari de Putere e mai bine cu Iohannis in functia de Presedinte al tarii si cu Kovesi la DNA. Gandeste-te ca PSD-ALDE are guvernarea, majoritatea in Parlament, CCR.Gandeste-te ce dezastru ar fi fost sa aiba si DNA si Presedintia. Ca multi idioti care au votat PSD nu s-au gandit la asta…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2017

 2. Bine ca-mi adusei aminte . Mai fa-ti rogu-te o pomana si , invata-ma si cum sa dau copy la o postare mai veche de-a dumitale ca sa-ti pot scoate ochii cu…cele spuse in trecut . Fi baiat fin , asa cum m-am invatat sa te consider si…fa-ti pomana intreaga 😉 . Pentru asta , ma voi ruga lui Dumnezeu sa-ti dea blana de angora in locul aleia ce-o porti si vara si iarna 😉 .

  Comentariu de Marian | august 4, 2017 | Răspunde

  • Cred ca ti-am mai spus. Mai mult decat atat ce sa-ti spun? E acelasi lucru. Sau scrie titlul postarii si data cand a fost scrisa. Ai putea sa comentezi chiar acolo, la postarea respectiva, daca vrei.

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: