„Am așteptat suficient, sperând că situația s-ar putea îmbunătăți”, a declarat liderul de la Kremlin. „Se pare că, chiar dacă situația se schimbă, asta nu se va întâmpla prea curând”, a apreciat el.

Vineri, Ministerul rus de Externe a anunțat că de la 1 septembrie efectivele ambasadei SUA la Moscova și ale consulatelor americane din Rusia se va reduce cu 455 de persoane. Putin a precizat că în reprezentanțele diplomatice americane din țara sa încă mai lucrează peste 1000 de angajați. Expulzarea a 755 dintre ei ar urma să reducă efectivul la nivelul celui al diplomației ruse în Statele Unite.

Vineri, Casa Albă a anunțat că președintele american Donald Trump va promulga sancțiunile împotriva Rusiei, așa cum au fost votate aproape în unanimitate marți în Camera Reprezentanților din Congresul SUA și joi în Senat, ca reacție la presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Măsurile adoptate de Washington ar putea duce și la sancționarea unor firme din Uniunea Europeană.”

Am stat si m-am intrebat ce castiga, ce a castigat Rusia din toate acestea…

S-au amestecat in alegerile prezidentiale din America. Bun, si ce-au castigat din asta? Hackeri, spart e-mail-uri – n-a fost vorba de vreo persoana privata ci de serviciile de spionaj ale Federatiei Ruse. Spionajul industrial, de exemplu, il pot intelege. Pot sa-i inteleg logica sau motivatiile. Dar asta…? Si mai ales e foarte greu de inteles ce au obtinut rusii, Rusia din asa ceva, din amestecul in alegerile din alta tara. Pentru ca adevarul este ca n-au obtinut nimic si nici n-ar fi putut sa obtina. Decat sanctiuni, la care era absolut logic sa te astepti. Si de aceea e justificat ca SUA a expulzat un numar important de diplomati rusi. Asa cum si sanctiunile la adresa Rusiei sunt justificate, pentru ca in repetate randuri Rusia regimului Putin a incalcat dreptul international (lucru din care de asemenea n-a castigat ceva).

O sa-mi spuneti, poate unii dintre Dvs., ca Rusia a castigat Crimeea. Gresit!! Crimeea este expresia incalcarii dreptului international, o agresiune armata, nu un castig. Interesant este ca in privinta Crimeii diplomatia rusa nici nu a existat – au existat armele, armata, ocupatia si de abia dupa aceea acel referendum care sa dea impresia de legalitate. Diplomatia a fost ignorata cu totul de catre Kremlin. Putin a folosit armata si agresiunea armata pe post de diplomatie. Ca Rusia a pierdut din asta, cred ca e foarte clar. Faptul ca Crimeea era la Ucraina si nu la Rusia, hai sa vedem cui i se datoreaza 🙂 . Li se datoreaza tot lor, asta e marele paradox 🙂 . Pentru ca Hrusciov era rus – intelegeti povestea asta ruseasca? 😆

Masura luata de Putin se doreste a fi una simetrica, desi e mai greu de inteles motivul pentru ca Putin a pus Rusia in culpa. Si pentru ca „Expulzarea a 755 dintre ei ar urma să reducă efectivul la nivelul celui al diplomației ruse în Statele Unite” – adica sa puna pe picior de egalitate Rusia cu SUA in privinta efectivului diplomatic din ambasade – o idee nu doar ridicola, dar si bolnava, emisa de o minte bolnava (imi pare rau ca trebuie sa spun asta).

Bun, dar ce castiga Rusia din asta? Ca America nu stiu cat va pierde, dar nu doar ca nu se vede ce castiga Rusia ci se vede ca merge pe o cale care o duce la pierdere. Evident ca noile sanctiuni nu se vor ridica si vor lovi si mai tare economia Rusiei. Pe de alta parte, Putin izoleaza Rusia de comunitatea internationala. Rusia nu va deveni mai puternica. Dimpotriva!

Penibil!

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.