Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Doua articole interesante…

S-au intamplat mai multe lucruri interesante zilele acestea, lucruri despre care, desigur, merita sa dscutam si sa comentam. Totusi, m-am oprit asupra a doua articole, demne de toata atentia, as zice eu, de pe blogul D-nei. Ana Birchall:

Norvegia sustine aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, informatiile contrare sunt false

Se arata ca:

„Deputatul PSD Ana Birchall, membru al Comisiei comune speciale a Parlamentului pentru aderarea României la Spaţiul Schengen condamnă informaţiile false care au circulat recent într-o parte a mass media, conform cărora Norvegia se opune aderării noastre la Spaţiul de securitate Schengen.

„Informațiile care au circulat într-o parte a presei cu privire la opoziția Norvegiei faţă de intrarea României în Schengen sunt false. Nu există nici o declaraţie oficială din partea autorităţilor norvegiene care să confirme asemenea informaţii. Din contră, autoritățile române au fost asigurate de faptul că Norvegia susține aderarea României la Spațiul Schengen” declară deputatul Ana Birchall.

 „În calitate de membru al Comisiei comune speciale a Parlamentului pentru aderarea României la spațiul Schengen condamn asemenea practici, menite să dezinformeze opinia publică cu referire la un subiect atât de important pentru România” a spus deputatul PSD.

„Aderarea României la Schengen este un efort care presupune sprijinul tuturor românilor, indiferent de partizanatul politic. Cei care lansează asemenea informaţii false ar trebui să dea dovadă mai multă responsabilitate. Până la urmă este vorba de interesul nostru naţional şi asemenea informaţiile false, propagate în spaţiul public fără o minimă verificare a veridicității lor, lovesc în interesul naţional” a completat Ana Birchall.

Echipa A.B.”

Eu citisem in ziare.com despre asta:

Norvegia se opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen – presa rusa (Video)

Iata ce se arata in acest articol:

Norvegia s-a opus extinderii spatiului Schengen si aderarii Romaniei si Bulgariei la zona de libera circulatie, sustine presa rusa.

Oslo se opune acestei masuri, impreuna cu alte state membre UE, a transmis site-ul rus Radiovesti, citat de agentia Focus.

Finlanda blocheaza aderarea Romaniei la Schengen: Este prea corupta (Video)

Nemultumirea este in crestere in societatea norvegiana fata de perspectivele intrarii celor doua tari in zona Schengen. Guvernantii norvegieni cred ca Romaniei si Bulgariei ar trebui sa li se interzica oportunitatea de a intra in zona de libera circulatie.

Potrivit politicienilor din Norvegia, o eventuala astfel de largire a spatiului Schengen ar duce la o crestere masiva a unui nou val de infractiuni in statele deja membre. Potrivit datelor oficiale publicate de Eurostat, bandele criminale din Romania si Bulgaria sunt considerate a fi unele dintre cele mai periculoase si sunt active in 15 state ale Uniunii Europene.

Olanda se va opune din nou aderarii Romaniei la Schengen – surse europene

Un deputat francez cere ca Romania si Bulgaria sa nu fie primite in Schengen

Presa norvegiana a scris si ca cetatenii tarii sunt impotriva aderarii celor doua state la spatiul Schengen. Un ONG din Oslo a inceput strangerea de semnaturi pentru o petitie, dupa ce o tabara in care si-au instalat corturile 200 de imigranti ilegali – toti rromi si cetateni romani sau bulgari – a fost evacuata.

De asemenea, locuitorii din Oslo s-au plans in legatura cu deseurile pe care rromii le arunca, aratandu-si ingrijorarea in legatura cu o posibila raspandire a bolilor.

Tot mai multi romani ajung in inchisorile din Norvegia

Hotii romani au speriat Norvegia: 7 din 10 infractori sunt din tara noastra

Informatia vine inainte de discutiile din toamna legate de aderarea celor doua tari la zona de libera circulatie.

Comisia Europeana considera insa ca Romania si Bulgaria sunt pregatite sa intre in spatiul Schengen, inca din anul 2010, dar incercarile lor au fost blocate de mai multe tari europene cu vechime, in frunte cu Olanda, din cauza controlului scazut la granite, a coruptiei si a lipsei de progres in ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare.”

Hotii romani au speriat Norvegia: 7 din 10 infractori sunt din tara noastra

Se arata ca:

Statisticile din Norvegia arata ca sapte din zece infractori care au fost arestati pentru furt in Oslo, din 2012 si pana in prezent, provin din Romania.

Din anul 2012, 171 de romani au fost condamnati in Oslo, Asker si Baerum, dintre care 152 pentru furt, jaf sau manipulare de bunuri furate, scrie The Norway Post.

Cele mai multe dintre aceste infractiuni au fost comise de profesionisti – straini care se imbraca frumos si opereaza impreuna.

Din august 2012, 70 la suta dintre cei condamnati pentru furt au fost romani. Acest numar a ingrijorat-o pe Ministrul Justitiei, Grete Faremon, in legatura cu situatia rromilor din Romania, aceasta punand sub semnul intrebarii de ce banii oferiti de guvernul norvegian nu au fost investiti in imbunatatirea conditiilor acestora.

Saptamana viitoare, Faremo se va deplasa in Romania pentru a discuta situatia cu autoritatile locale.

Circa 17,5 milioane de euro (134 milioane de coroane norvegiene) au fost puse deoparte, in anul 2012, pentru ajutorarea rromilor din Romania. Cu toate acestea, fondurile sunt inca in conturile in care au fost virate, iar mii de romani calatoresc in Oslo in fiecare vara pentru cersi pe strazi, incheie sursa citata. „

Eu as intreba-o pe stimata D-na Birchall daca si aceste statistici reprezinta o dezinformare…

Pe de alta parte, iata cum sta treaba in Norvegia…:

Parlamentar din Norvegia: Tineti rromii, francezii si bulgarii afara din tara!

Se arata ca:

Un parlamentar din Norvegia, care face parte din Partidul Progresist, ce militeaza impotriva imigratiei, a declarat ca granitele tarii ar trebui inchise pentru rromi, francezi si bulgari, despre care el crede ca sunt cei mai periculosi infractori.

Per Sandberg, numarul doi in formatiunea aflata in Opozitie, a propus implementarea imediata a trei masuri destinate sa opreasca fluxul de cersetori si infractiuni, transmite expatica.com, care citeaza AFP.

„La granita, politia poate sa nu le mai permita sa intre in tara grupurilor de francezi, rromi si blugari, pentru ca stim deja ca ei sunt foarte periculosi”, a precizat parlamentarul, care, insa, nu a explicat cum vrea sa implementeze masurile propuse.

In Norvegia are loc o dezbatere aprinsa, in ceea ce priveste interzicerea cersitului.

Statul scandinavic, care este unul din cele mai instarite din lume, va organiza alegeri legislative in septembrie, iar sondajele arata ca Partidul Progresist ar putea veni la putere, in coalitie cu conservatorii.

Potrivit presei locale, textul lui Sandsberg viza initial doar populatia rroma, insa i-a introdus si pe francezi si bulgari, pentru a nu parea prea discriminatoriu. ” (subl. mea)

Faza e dura rau de tot, cica: ” i-a introdus si pe francezi si bulgari, pentru a nu parea prea discriminatoriu”. 😆

Al doilea articol al D-nei Birchall la care ma refeream la inceput este acesta:

Declaratiile iresponsabile si mincinoase ale unor fosti consilieri de la palatul Victoria, ajunsi intre timp deputati, trebuie corectate ferm si rapid

Se arata ca:

„„Observăm cu regret că reprezentanți ai fostului guvern PDL fie dezinformează cu bună știință, fie uită repede pentru că au mintea scurtă. Opoziția anemică vorbește cu nonșalanță de măsurile economice ale guvernului USL, critică fără argumente și dezinformează de dimineața până seara, tocmai pentru a-și masca propria incompetență în actul guvernării pe care toți românii au fost nevoiți să îl suporte timp de patru ani” a spus deputatul PSD.

„Este o dovadă de maximă ipocrizie să acuzi guvernul Ponta că nu se ocupă de problema sărăciei și a șomajului atâta timp cât guvernarea Boc, cu oblăduirea consilierilor săi economici, a tăiat, fără discernământ, peste noapte, veniturile salariale ale tuturor bugetarilor cu 25%. Mai mult decât atât, actuala opoziţie acuză guvernul Ponta de introducerea unor taxe suplimentare când, cu nici doi ani în urmă, guvernul PDL a suprataxat cu 5,5% veniturile tuturor pensionarilor din România” a punctat Ana Birchall.

„În timpul celor 4 ani de guvernare portocalie, armata sa de consilieri pe probleme economice a atacat pe rând fiecare categorie socio-profesională, pornind de la profesori, până la medici, polițiști, militari și pensionari și acum se așteaptă ca noi, cei care am fost legitimați prin vot să îndreptăm aceste inechități, să uităm de crasa incompetență a guvernului Boc” a subliniat deputatul PSD, Ana Birchall.

„Nu trebuie să uităm de unde a plecat USL acum un an și patru luni. Guvernul USL a preluat conducerea unei țări divizate din punct de vedere social, o țară în care veniturile garantate ale pensionarilor care au muncit pentru fiecare leu din pensie erau reduse, o țară unde sute de mii de familii de bugetari nu și-au mai putut susține cheltuielile și creditele din cauza tăierilor iraționale ale camarilei pedeliste, o țară care își pierduse reputația în fața partenerilor externi și în fața investitorilor, o țară fără perspective de viitor” declară Ana Birchall.

„Măsurile economice luate de guvernul USL, care au început să aducă la însănătoșirea economiei naționale sunt apreciate de publicații economice de prestigiu cum ar fi The Economist sau The Financial Times care nu suferă de pasiuni politice. Mai mult, instituțiile financiare internaționale au revizuit pe plus creșterea economică pentru anul 2013 care, cel mai probabil, va depăși cota de 2%. Pentru că se pare că este convenabil să îți uiți propriile contraperformanțe economice, reamintesc foștilor consilieri economici PDL că rata de absorbție a fondurilor europene a crescut într-un an de guvernare USL mai mult decât în ultimii 6 ani adunați, ajungând acum la 21%. În timp ce toate programele de finanțare europeană au fost blocate ca urmare a fraudelor pedeliste sancționate de către CE, guvernul USL a reușit în mai puțin de un an să redeschidă plățile către România”  a ținut să scoată în evidență deputatul PSD, Ana Birchall.

„Dai dovadă fie de ignoranță, fie de rea voință, fie de ambele când continui să susții că reducerea TVA la pâine nu va duce la scăderea prețului celui mai consumat aliment de bază din România. Până și fostul premier Boc, probabil într-un moment de slăbiciune, a declarat că scăderea TVA la pâine este o măsură meritorie dar se pare că acest mesaj nu a ajuns și la foștii săi subalterni, care ignoră voit, cu rea credință, efectele beneficie pe care o astfel de măsură le va avea atât asupra bugetului fiecărei familii cât și asupra economiei în general, inclusiv prin reducerea evaziunii fiscale” a continuat deputatul PSD de Vaslui.

“Cred că unii reprezentanți ai guvernării PDL au impresia că românii uită faimoasele măsuri de austeritate vândute ca fiind necesare. Se înșeală! Românii nu uită că guvernul PDL nu a dus la creștere economică, doar și-a rotunjit veniturile pe spinarea celor mulți, celor săraci, pe spinarea pensionarilor, pe spinarea profesorilor și a medicilor, pe spinarea polițiștilor și a militarilor, a „mămicuțelor și bebelușilor” cum spunea, nu de mult, un președinte jucător, reprezentant de marcă PDL. Acum, unii reprezentanți PDL care, doar din pricina hazardului și a unei legi electorale defectuoase au intrat în Parlament, își permit să dea lecții de economie guvernului USL, când în realitate ar trebui să-și facă propria analiză având în vedere că în toți acești ani de guvernare și-au arătat adevărata lor competență, în realitate, incompetență în politici economice. Doar așa ar arăta respect românilor, nu mințind și dezinformând cum s-au obișnuit să facă”.”

Este adevarat ca nu spune care ar fi acei „fosti consilieri de la Palatul Victoria”, dar cred ca am ghicit la cine se refera… 😀

As dori sa propun un alt punct de vedere, diferit de cel al PDL, al lui Basescu sau chiar diferit de cel al USL. Pentru ca avem nevoie de idei si conceptii noi.

Eu cred ca la noi nu se intelege un lucru relativ simplu:

– nu poti sustine o economie in care ai inca foarte multe intreprinderi de stat nerentabile, care fac o gaura in economie de aproape 13 miliarde de euro (cifra e la nivel de 2011, dar de atunci lucrurile nu s-au schimbat prea mult). Si reiau aici articolul din Gandul:

WHO’S WHO. LISTA COMPLETĂ a averilor directorilor de la companiile de stat despre care BĂSESCU spune că sunt BOIERII ECONOMIEI. Ei „gestionează” o gaură de 12,75 miliarde de euro. EXCLUSIV

Lista nu cred ca s-a schimbat. Dati un click si, va rog, cititi-o! Reiau aici ce arata, printre altele, acest articol:

„Cele 119 societăţi subordonate ministerelor Economiei şi Transporturilor (companii naţionale, societăţi comerciale, regii autonome, institute) au produs o gaură în economia României de 12,75 miliarde de euro. Calculul gândul a rezultat prin scăderea creanţelor (sume de recuperat) din totalul datoriilor istorice, ambii indicatori reprezentând date oficiale. Această sumă creşte, anual, cu circa 500 de milioane de euro, sumă obţinută prin scăderea profiturilor obţinute de unele dintre companii din pierderile suferite de celelalte.

În aceste condiţii, firmele continuă să fie conduse politic. Majoritatea „managerilor” sunt membri PDL, foarte puţini fiind apolitici. Mulţi dintre directorii care conduc aceste societăţi falimentare (sau profitabile, dar cu un profit mult mai redus prin comparaţie cu ce s-ar putea obţine printr-un management eficient) au averi fabuloase, dobândite, în bună parte, în ultimii ani.

Şeful statului despre marii „boieri” ai economiei româneşti

Preşedintele Traian Băsescu i-a nominalizat, la finalul săptămânii trecute, pe marii „boieri” ai economiei româneşti, în persoana directorilor celor mai mari companii energetice locale, controlate de Ministerul Economiei, unde ministru este democrat- liberalul Ion Ariton. „Le menţionez public pentru că pierderile lor, arieratele lor sunt plătite de fiecare român. Şi de ce le plătim? Pentru că nişte domni manageri, bine instalaţi politic şi blagosloviţi politic, nu au niciun fel de apăsare, nici legată de arierate, nici legată de stocuri, nici legată de creşteri de personal, de fonduri de salarii. Ei sunt marii boieri ai economiei româneşti. Baronii economiei româneşti îi găsim, în primul rând, la regiile de stat”, a spus Băsescu. Conform ZF, complexurile energetice Turceni şi Rovinari nu au avut pierderi anul trecut, dar marjele lor de profit sunt extrem de scăzute, chiar mai mici de 1%.

Companiile subordonate Ministerului Transporturilor au pierderi mai mari decât cele subordonate Ministerului Economiei

Şeful statului nu a dat niciun exemplu dintre companiile administrate de Ministerul Transporturilor, condus de Anca Boagiu.

Din cele 119 instituţii (companii naţionale, societăţi comerciale, regii autonome, institute) din subordinea Ministerului Economiei (MEC) şi a Ministerului Transporturilor (MT), 47 produc – au produs în 2009 – pierderi. Pe ministere, situaţia se prezintă astfel: 40 instituţii (din totalul de 96) de la MEC au pierderi; iar la MT, 7 societăţi din 23 au pierderi.

• Totalul datoriilor cumulate la cele 119 instituţii este (era, la 1 ianuarie 2010) de aproape 17 miliarde de euro (16,99747 mai exact). Pe ministere, situaţia se prezintă în următorul mod: 8.469,47 milioane de euro la MEC, respectiv 8.528 milioane de euro la Transporturi. Aşadar, cele 23 de instituţii de la Transporturi cumulează mai multe datorii decât cele 96 de la MEC.

• Totalul creanţelor este de 4.240,73 milioane euro. Instituţiile subordonate MEC au de adunat 2.391,33 milioane, cele de la Transporturi 1.849,4. Dacă scădem creanţele din cifra datoriilor, rămâne o GAURĂ de peste 12,75 miliarde de euro.

• Pierderile cumulate din 2009 sunt de 1,083 miliarde de euro: 490,52 milioane de euro la MEC, 592,52 milioane euro la MT. Totalul profiturilor din 2009 este de 0,64 miliarde de euro – 595,77 milioane la MEC, 44,7 milioane la MT. Aşadar, instituţiile subordonate MEC sunt mult mai profitabile decât cele subordonate MT. Dacă scădem profiturile din pierderi, rămâne o GAURĂ (anuală) de 443 milioane de euro, care se adaugă arieratelor.

Doar institutele de cercetare nu produc pierderi

Vestea bună este că majoritatea Institutelor de cercetare nu produc pierderi, iar pierderile sunt mici în cazul celor care produc pierderi.

Numărul de angajaţi din cele 119 instituţii este de 187.876: 106.411 la MEC, 81.465 la Transporturi.

• Cea mai problematică instituţie rămâne CFR SA, cu datorii de 4,5 miliarde de euro, pierderi anuale de 231 milioane de euro şi cu 26.830 de angajaţi (în pofida restructurărilor, pierderile s-au cifrat la 250 de milioane de euro în 2010, iar datoriile societăţii au crescut cu 33%, ajungând la 6 miliarde de euro).

Cum arată averile „boierilor” economiei româneşti

În aceste condiţii, firmele continuă să fie conduse politic – marea majoritate fiind membri PDL, foarte puţini fiind apolitici. Mulţi dintre directorii care conduc societăţi falimentare (sau profitabile, dar cu un profit mult mai redus prin comparaţie cu ce s-ar putea obţine printr-un management eficient) au averi fabuloase, dobândite, în bună parte, în ultimii ani.

De pildă, Florin Mârza, PDL, care l-a schimbat din funcţie, în luna martie, pe Constantin Ioaniţescu (numit cu doi ani în urmă, de Adriean Videanui) la conducerea Termoelectrica. Fost consilier local la Petroşani, fost consilier al lui Adriean Videanu în mandatul acestuia de ministru al Economiei, Mârza are 3 terenuri cu suprafaţă de 6.400 mp în intravilan (Petroşani), 2 apartamente, 2 case, o casă de vacanţă, bijuterii de 750.000 euro, 54.000 de euro în conturi, credite de 130.000 euro.

Dar averea lui Florin Mârza păleşte prin comparaţie cu a directorului Hidroelectrica. Constantin Trihenea, PDL, fost prefect de Sibiu. Acesta are terenuri de 3,83 hectare (2,83 în intravilan) la Sibiu, un apartament, două case şi patru spaţii comerciale, bijuterii de 10.000 de euro, 350.000 de euro în conturi, portofoliul BVB de 38.000 de euro, acţiuni la trei societăţi comerciale evaluate (acţiunile) la 230.000 de euro, împrumuturi acordate de 400.000 de euro, dividende încasate de 100.000 de euro, contract cu Primăria Poplaca prin firma sa Conelt, în 2007 (când era prefect), de peste un milion de euro, contract cu Primăria Şeica Mare, tot prin firma sa Conelt, tot în 2007, în sumă de 400.000 de euro, alte contracte, încheiate cu autorităţi locale, cu Electrica Serv, Transelectrica, Spitalul Judeţean Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, în sumă de 350.000 de euro, în anii 2009-2010.

Privatizarea managementului în companiile de stat

Traian Băsescu a precizat că îmbunătăţirea managementului în regiile şi în societăţile de stat este prioritatea zero a anului 2011 şi că în cel mai scurt timp acestea vor fi trecute din punctul de vedere al raportării bilanţului la Ministerul de Finanţe. Dar privatizarea managementului în companiile de stat este o idee reluată de mulţi politicieni, de-a lungul timpului, fără a se fi concretizat.
Chiar Ministerul Economiei a anunţat că va demara în aprilie procedurile pentru privatizarea managementului la circa un sfert din societăţile la care deţine pachete majoritare de acţiuni. Nu doar că procedurile nu au demarat la termenul anunţat, dar biroul de presă al MEC nu a putut da niciun răspuns la solicitarea gândul de a fi măcar nominalizate societăţile la care managementul ar urma să fie privatizat.

În tabelele de mai jos este prezentată situaţia economică a societăţilor despre care am vorbit mai sus, precum şi date relevante despre directorii acestora.”

Intr-o economie in care doar institutele de cercetare nu produc pierderi, lucrurile sunt clare… Nu produc pierderi, dar sunt si ele neperformante, ca sa-l parafrazez pe Napoleon… 😆 Pentru ca nu are rost sa ne mintitm: avem o economie ce inca depinde de stat, totalmente neperformanta si necompetitiva, inclusiv institutele de cercetare, cuibusoare caldute pentru pilele mai marilor din partidele de guvernamant… De aceea se impune un vast program de privatizare. Lucrurile nu pot merge asa:

ψ)  vrei sa ai si deficit bugetar mic, inclusiv pe structural, vrei sa ai si o datorie publica mica, dar in schimb vrei sa tii in brate si neperformanta de la stat, cu foarte multi angajati, cu aceste intreprinderi care produc pierderi enorme economiei nationale, cu clientela politica pusa in functii de conducere in aceste intreprinderi, platita gras din banii contribuabililor!! Si mai vrei sa maresti si taxele si impozitele unui sector privat slabit de criza, care numai de asa ceva n-are nevoie, si unei populatii saracite, ca sa mentii in continuare ineficienta acestor intreprinderi de stat.

Eu cred ca noi vrem prea multe: imposibilul!

Observati ca eu nu vorbesc, neaparat, de disponibilizari masive, asa cum s-a si facut in trecut, fara sa se faca o privatizare reala (decat in putine cazuri). Eu vorbesc de privatizare, de trecerea in proprietate privata macar a unora din aceste intreprinderi, si acolo unde se impune sa se purceada la disponiblizari. In caz contrar, statul nostru, prin onor Guvernul (sau mai bine zis Guvernele sale, ca mai toate au facut la fel, dar pe alta cale) ar trebui sa explice cetateanului de ce urmaresc imposibilul?

De ce spun asta? Pentru ca ceea ce se vrea (ψ) nu e posibil. Asta e parerea mea. Si o astfel de economie nu poate fi competitiva in ansamblul ei si, ceea ce poate e mai grav, nu poate fi sustinuta de catre stat in felul acesta de pana acum: prin micsorarea deficitului bugetar cu marirea taxelor si impozitelor pe care trebuie sa le plateasca sectorul privat si populatia si printr-o datorie publica mica.

Eu inteleg ca noi ne raportam la UE. Insa tarile din UE au datorii mult mai mari decat ale noastre, exceptie facand, cred, numai Bulgaria (si iau in considerare in special procentul din PIB). Ma uitam zilele trecute si la Polonia, care are o datorie publica mai mare decat a Romaniei. Nu mai vorbesc de Ungaria.  Pentru ca un sector public mare (incluzand aici si intreprinderile de stat) inseamna si cheltuieli mari pe care statul trebuie sa le faca din banii contribuabililor pe de o parte si prin imprumuturi masive de la banci, care reprezinta grosul acestor datorii, pe de alta parte. Pentru ca este clar ca daca il impozitezi prea mult pe contribuabil, reduci dramatic nivelul de trai. Welfare state-ul european se bazeaza pe datorii masive pe care statele le fac la banci, deci in sectorul bancar. Or, noi nu vrem asa, in schimb vrem sa tinem un sector public si intreprinderi de stat care se afla cu mult sub performantele celor occidentale, unde, intr-adevar, sunt tinute prin datorii masive pe care statul le face. Poate ca cineva ar intreba: dar nu se poate totusi fara aceste datorii atat de mari? La care as raspunde asa: daca acest sector public e dimensionat in ideea unui Welfare State mare, atunci el devine mare si neperformant, necompetitiv in ansamblul sau. Si atunci cum vrei sa tii un sector public care e neperformant si necompetitiv daca nu prin indatorare masiva? Or, noi vrem altfel: prin marirea sau inmultirea taxelor si impozitelor, lucru ce loveste in sectorul privat si in populatie, asta in conditiile si unei inflatii ridicate (5,37%, departe de tinta pe 2013, de numai 2,5%, dupa cum ne spune BNR). Pentru ca adevarul e ca e contradictoriu ceea ce vrem si felul in care gandim noi lucrurile. Pe de alta parte, Romania, ca tara europeana, Parlamentul adoptand Tratatul de Guvernanta Fiscala, nu poate duce o politica similara Turciei, care nu e in UE, si care merge pe o crestere economica inflationista.

In concluzie: noi vrem ceea ce nu se poate si nu facem ceea ce trebuie ca sa se poata ceea ce vrem.

De citit si…

Romania Libera

PDL ameninţă cu moţiunea dacă Guvernul refuză revizuirea politicii fiscale

Se arata ca:

„PDL va introduce la începutul sesiunii parlamentare o moţiune simplă pe politici fiscale, în cazul în care Guvernul USL „refuză dialogul şi revizuirea” politicii fiscale „bazată excesiv şi abuziv pe creşterea de taxe şi impozite”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, potrivit Mediafax.

Săftoiu a precizat, într-o conferinţă de presă, că introducerea de noi taxe „nu are nicio legătură cu realitatea economică” şi că proiectul de memorandum cu FMI „este un autodenunţ critic”, prin care PSD „face o radiografie a propriei guvernări, recunoscând scăderea investiţiilor, venituri slabe la bugetul de stat, creşterea cheltuielilor cu bunuri şi servicii, creşterea arieratelor în administraţia centrală”.

„Ce propune PSD prin această scrisoare de rea intenţie? Introducerea de noi taxe. Ca să contrabalanseze anumite măsuri sociale, Guvernul USL intenţionează să introducă taxe noi pentru proprietate şi modificări în domeniul contribuţiilor sociale. Textul memorandumului dovedeşte clar că actualul guvern USL nu are soluţii pentru relansarea economiei şi sprijinirea sectorului privat, singura soluţie fiind noi taxe. Pe fond, Guvernul continuă o politică păguboasă pentru cetăţean, accentuând depdendenţa acestuia de stat”, a apreciat Adriana Săftoiu.

Ea crede că majorarea de impozite reflectă „slaba performanţă a guvernului Ponta privind încasările la bugetul de stat”.

Adriana Săftoiu a arătat că PDL propune guvernului USL să renunţe la „această strategie de politică fiscală dezastruoasă” şi să facă o consultare reală cu celelalte partide parlamentare, partenerii sociali, cu organizaţiile oamenilor de afaceri „pentru a propune în viitorul memorandum cu FMI măsuri în acord cu realitatea”.

„În cazul în care Guvernul USL refuză şi dialogul şi revizuirea acestei politici fiscale bazată excesiv şi abuziv pe creşterea de taxe şi impozite, PDL va introduce la începutul sesiunii parlamentare o moţiune simplă. Suntem siguri că vom găsi susţinerea şi din partea unor parlamentari ai puterii”, a mai spus Adriana Săftoiu.”

Si iata inca doua articole interesante care merita sa fie citite, cred eu:

Previziune SUMBRĂ: Peste 5 ani 75 la sută dintre tinerii vor fi ŞOMERI

Se arata ca:

„În 2018, tinerii (15-24 de ani) vor avea de trei ori mai multe şanse de a fi şomeri, comparativ cu adulţii, iar rata şomajului în rândul acestora va depăşi cifrele înregistrate în timpul crizei, arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Muncii (OMM), citat de EY Romania.

Rata şomajului în rândul tinerilor la nivel global este estimată de OMM la 12,6% în 2013, aproape de vârful înregistrat în criză, de 12,7%, în 2009. Mai grav este faptul că până în 2018, rata şomajului în rândul tinerilor este proiectată să crească până la 12,8%.

Studiul arată că şomajul în rândul tinerilor şi cel în rândul adulţilor se va păstra la nivelul ultimilor ani, respectiv la 2,7. Astfel, în România, din totalul de şomeri care vor exista în România în 2018, 75% vor fi avea sub 24 de ani.

Citeşte şi OMM: Mai mulţi tineri supracalificaţi în România decât în Marea Britanie şi Germania

La nivelul OMM, tinerii români sunt consideraţi drept o ”generaţie pierdută”, care nu îşi găseşte loc de muncă din cauza crizei şi a incertitudinilor economice din ultimii 5 ani.

Cele mai afectate ţări sunt cele cu economii dezvoltate şi Uniunea Europeană, alăturate în statistici la acest capitol cu Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. În aceste regiuni, şomajul în rândul tinerilor a continuat să crească începând cu 2008 iar, în economiile dezvoltate şi Uniunea Europeană, rata a crescut chiar şi cu 24,9% între 2008-2012.”

OMM: Mai mulţi tineri supracalificaţi în România decât în Marea Britanie şi Germania

Se arata ca:

„Aproximativ 15% dintre tinerii români sunt “prea” educaţi comparativ cu cererea pieţei, iar această rată este mai mare decât cea din în Marea Britanie şi Germania.

Organizaţia Mondială a Muncii (OMM) a descoperit că, pe lângă rata mare de tineri supracalificaţi din România, s-a îmbunătăţit şi raportul dintre abilităţile celor care îşi caută loc de muncă şi cunoştinţele şi abilităţile cerute de angajatori. Astfel, dacă în 2010-2011, raportul era de 12%, în 2013, este de 8,5% şi reprezintă cea mai mare scădere după Estonia şi Grecia dintre ţările analizate de OMM, potrivit unui comunicat EY Romania.

Citeşte şi Câmpeanu: Şomajul în rândul tinerilor ar putea ajunge la pragul de ALARMĂ în 2013

Cu toate acestea, tinerii sunt consideraţi, la nivelul OMM, drept o ”generaţie pierdută”, care nu îşi găseşte loc de muncă din cauza crizei şi a incertitudinilor economice din ultimii 5 ani.

Cele mai afectate ţări sunt cele cu economii dezvoltate şi Uniunea Europeană, alăturate în statistici la acest capitol cu Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. În aceste regiuni, şomajul în rândul tinerilor a continuat să crească începând cu 2008 iar, în economiile dezvoltate şi Uniunea Europeană, rata a crescut chiar şi cu 24,9% între 2008-2012.”

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

august 8, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

25 comentarii »

  1. In legatura cu tinerii, reiau aici ce arata, printre altele, articolul din Romania Libera, citat in postare:

    „“În 2018, tinerii (15-24 de ani) vor avea de trei ori mai multe şanse de a fi şomeri, comparativ cu adulţii, iar rata şomajului în rândul acestora va depăşi cifrele înregistrate în timpul crizei, arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Muncii (OMM), citat de EY Romania.”

    Una e sa tratam chestiunea la scara mondiala si altceva la scara nationala. Rata somajului in Romania este de peste 7% din totalul fortei de munca, cf. estimarilor FMI… Adica nu e vorba doar de cea din randul tinerilor si, dupa cum cu usurinta se poate constata, este destul de mare.
    Opozitia a criticat cresterea somajului si a pus accent pe ideea ca Ponta, USL „da afara”, adica „sa vezi cum dau astia afara!!”.

    – Insa uitati-va, va rog, si la lista publicata in Gandul cu companiile >strong>de stat neperformante si ce datorii aveau in 2011… Dupa aceea sa-l judecam pe Ponta sau USL, ca „da afara”… Ca vom vedea ca nu prea are la indemana alta solutie intrucat aceste intreprinderi neperformante tin statul captiv. Din cauza lor statul nu are bani de investitii si nu poate, in felul acesta indirect, desigur, crea locuri de munca, inclusiv pentru tineri (ca nu numai tinerii au nevoie de locuri de munca!!). Cu alte cuvinte statul trebuie sa bage bani in aceste gauri negre ale economiei romanesti, fara sa aiba vreun avantaj din asta.

    – Pe de alta parte, putem vorbi de un invatamant nereformat de la Revolutie incoace. Stiu ca o sa para pentru multi socant ceea ce am sa zic, dar voi zice: de la Revolutie incoace e clar ca s-au inchis foarte multe intreprinderi, multe s-au distrus din pacate… Economia de azi a tarii nu mai e aceeasi ca cea din 1989. Invatamantul a ramas, in schimb, aproape neschimbat: a fost doar cosmetizat, dar in niciun caz reformat.

    – Ar mai trebui sa ne intrebam cat de pregatiti sunt tinerii nostri pentru ca sa faca fata unei slujbe si ce ar dori acesti tineri? Articolul din Romania Libera spune asa:

    „“Aproximativ 15% dintre tinerii români sunt “prea” educaţi comparativ cu cererea pieţei, iar această rată este mai mare decât cea din în Marea Britanie şi Germania.”

    15%…, oricum e o discordanta: au o pregatire peste cerintele pietii din Romania, eu asa inteleg. Dar eu ma intreb, gandindu-ma la rezultatele catastrofale de la Bac, in conditiile unor subiecte usoare, la spaga de la Bac, cati sunt, din punctul de vedere al pregatirii si al educatiei, sub cerintele pietii din Romania? Cu alte cuvinte: cati nu pot face fata cerintelor pietii?
    Impresia mea este ca multi tineri vor un salariu mare, imediat, in postura de angajati. Interesant ar fi cati dintre ei ar dori sa se lanseze in afaceri. Tineretul nostru, asa cum este educat si cu pregatirea pe care o are, si cu pretentiile pe care le are, poate face fata cerintelor pietii? Poate gresesc dar mie mi se pare ca nu…

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 9, 2013 | Răspunde

  2. […] ca orice incercare de revenire la normalitate ii dispera pe Basescu Traian si pe acolitii […]

    Pingback de ANI nu trebuie sa mai fie arma politica cu care Basescu Traian isi anihileaza adversarii politici | Hai ca se poate! | august 9, 2013 | Răspunde

  3. Da Motane, toate bune si frumoase, ca intotdeauna „inainte” a fost rau, n-a fost bine, acum e bine dar ne este rau. Si mai avem putin, aproape un an si o sa mergem ca oile sa votam Noua Constitutie, despre care NU O SA STIM NIMIC, o sa traim intr-o democratie iluzorie, in care minoritatea va conduce, asa ca ce bine o sa fie in Romania. O sa avem Presedenite, dar de fapt n-o sa avem, ca-l vom plati degeaba, doar ptr poze, Guvernul va avea mana libera sa faca ce vrea, fara sa dea socoteala nimanui, ca doar n-o sa dea socoteala parlamentului care l-a pus acolo. Ce daca vom avea mai multe partide pe firmamentul politicii romanesti, ca de fapt UN SINGUR PARTID va conduce.
    Dar ce bine este sa dicutam despre Detroit, despre legile americane, ca uite asa uitam de ale noastre si parca e mai bine sa vedem ca si altii au probleme, nu?? Ne miram ca avem somaj, dar nu ne intrebam de ce. Deplangem calitatea invatamantului, dar nu vrem sa spunem DE CE.
    Asa este Motane, daca Piata cere PROSTIE, de ce sa nu dam asa ceva?? Daca onor politicienii nostri n-au nevoie de alegatori care sa gandeasca logic, de ce sa nu facem in asa fel incat TOT PROSTUL sa termine un iceu, ca sa avem un „nivel ridicat al educatiei”
    ia zi Motane, cand s-a scos examenul de admitere de la licee si facultati? In ce guvernare?? Cand s-au infiintat cele mai multe facultati, sau sectii de facultati, ca sa dam „o paine” „doctoranzilor” nostri?
    Motane, daca rasfoiesti putin istoria post decembrista ai sa vezi ca cele mai mari ditrugeri ale acestei tari au fost facute sub conducere pesedista. Incepand cu privatizarile dezastruoase si terminand cu distrugerea invatamantului. Ei Motane, acum a explodat buba si nici bisturiul n-o mai vindeca.

    Comentariu de Rica Venturiano | august 9, 2013 | Răspunde

    • @Rica
      Uite care e treaba, amice! Eu, pe blogul meu, scriu ce vreau, pricepusi? Nu-ti convine, poti sa pleci de aici! Ca eu nu te tin cu forta aici.

      Arata-mi si mie cum critica Opozitia proiectul de revizuire al Constitutiei propus de actuala majoritate. In primul rand Opozitia ar trebui sa critice, nu eu. Eu nu am vazut critici dure, puternice din partea Opozitiei – arata-mi si mie asa ceva! Pe mine m-a mirat faptul ca Basescu nu s-a lansat intr-o critica a acestui proiect de Constitutie. Arata-mi si mie scandalul in societate, critica vehementa in legatura cu proiectul de modificare al Constitutiei. Arata-mi si mie dezbateri in acest sens. Or, asta poate inseamna complicitate din partea Opozitiei fata de proiectul de revizuire initiat de actuala majoritate. Si atunci de ce PSD trebuie sa fie vinovat de toate relele?

      In legatura cu examenele de admitere in licee si facultati, nici nu-ti dai seama cat de caraghios poti sa fii, vorba lui Basescu. Eu il vad acuma pe Blaga vorbind de reintroducerea examenului de admitere, dar cat timp a fost PDL la Putere de ce nu l-a reintrodus? Vad ca si PSD vorbeste de lucrul asta… Eu te intreb pe tine, ce parere ai: cum poti sa vorbesti de esecul PSD in educatie cand tu, cat timp ai fost la Putere, n-ai miscat un deget sa reintroduci aceste examene de admitere, daca crezi, intr-adevar, ca acest tip de examene sunt necesare si pot imbunatati invatamantul. Ce vrei mai caraghios lucru decat asta!!!!!!!!!

      „Cele mai mari distrugeri ale acestei tari au fost facute sub conducere pesedista. Incepand cu privatizarile dezastruoase si terminand cu distrugerea invatamantului” ? Serios? Depinde ce intelegi prin conducere pesedista. Ca o conducere pesedista 100% (si ma refer la faptul ca premierul era de la PSD si Presedintele provenea tot din PSD/PDSR. Deci in sensul asta, ca, de fapt, nici atunci nu au fost 100% PSD) a fost intre 1992-1996 si 2000-2004. Spune-mi si mie ce privatizari s-au facut intre 1992-1996? Eu le-as reprosa ca nu au facut privatizari… Si le-as mai reprosa legea privatizarii in masa. Intre 2000-2004 privatizarile catastrofale sunt doar in mintea lui Basescu si a PDL, care nu se refera la DEZASTRUOASA GUVERNARE CDR. Pentru ca nu are interesul s-o faca intrucat PNTCD e in PPE, alaturi de Basescu si PDL. Insa ce uita Basescu si PDL e faptul ca in perioada 2000-2004 a fost cea mai insemnata crestere de PIB de pana atunci, a fost un avant real dat sectorului privat, nu ca pana atunci si lucrul asta s-a vazut in evolutiile economice ulterioare: 2005-2008. Basescu si PDL uita astfel de lucruri, POPORUL ROMAN NU UITA ASTFEL DE LUCRURI pentru ca in perioada aceea s-a inregistrat un progres economic clar al tarii noastre, in termeni reali. Basescu si PDL n-au decat sa spuna cat de multe vorbe goale vor, ca si asa nu ii va mai crede cineva!! Gandeste-te cum CDR, prin guvernarile sale, la sfarsit, era sa aduca la Putere PRM…

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 9, 2013 | Răspunde

      • Ce nu pot intelege eu….ce n-am putut intelege NICIODATA este ….DE CE ? Pentru ce a fost nevoie de …privatizari ? Ma refer strict la perioada la care faceai matale referire insa….cu voia dumitale voi merge si mai inainte in timp si te voi intreba si de anul…1990 -1991 deoarece acest interval d e timp mie personal { fireste este posibil s a gresesc asa incat imi cer scuze umile pentru necunoastere 😉 } mi s e pare infinit mai important decat 1992-1996 sau 2000-2004 despre care , asa cum tastam o idee mai sus , faceai matale vorbire …. in raspunsul ofuscat pe care l-ai dat lui musiu Rica . Greseste musiu Rica atunci cand afirma ca ” invatamantul de dupa ” revolutie ” a fost …nereformat . Dimpotriva ….a fost ” reformat ” de atatea ori de catre FIECARE ministru pus sa pastoreasca ministerul invatamantului incat la ora asta nu mai avem nici invatamant , nici profesori si mai ales …nici elevi care sa fie dornici de a invata , de a studia , pentru a devenii ” demni urmasi ai inaintasilor lor : Decebal , Traian sau Mihai Viteazul ” ! Motane …daca ai ajuns sa dai citate din ” gandirea ” lui Traian Basescu….mai ai putin si fei ajunge exact ca mine : vei da citate din Marx si ….Stalin 😉 🙂 in locul citatelor cu care deja m-am obisnuit 😉 ! Desii are dreptate Rica Venturiano { sal’tare onorabile si …respect !} , eu chiar nu sunt de acord cu ideea de a nu discuta despre ceva ce poate acum ni s e poate pare neinteresant sau chiar perdea de fum pentru a uita de ….ceea ce ne intereseaza cu adevarat , respectiv constitutia , regionalizarea …somajul si cauzele somajului mai ales in randul tinerilor { stai linistit ca si ” aia batrani ” se confrunta cu aceleasi probleme cu care se confrunta si tineretul , la ei adaugandu-se si alte nenorociri } sau….independenta energetica si economica a Romaniei care va fi protejata STRONG , o data cu inceperea exploatarii gazelor de sist sau a zacamintelor de la Rosia Montana ! exemplul Detroitului chiar mi s e pare graitor si chiar foarte nimerit pentru a pune pe tapet : ” binefacerile sistemului capitalist ” din toate punctele d e vedere . SI noi traim in …capitalism chiar daca noi traim in acea perioada a capitalismului cu care aia din Detriot – Michigan s-au confruntat prin anii ’20 si pe care in mod evident au uitat-o ca altminteri nu se ajungea …unde s-a ajuns. Imi place modul apoteotic in care inchei raspunsul dat amicului Rica Venturiano : ” Basescu si PDL uita astfel d e lucruri , POPORUL ROMAN NU UITA ASTFEL D E LUCRURI ” Pui pariu cu mine ca ” poporul roman ” nu numai ca a si uitat ” astfel d e lucruri ” dar unii { destul de multi dupa parerea mea } , chiar considera astfel de ” lucruri ” , drept ceva absolut necesare { cam cum era cu acele ” generatii de sacrificiu ” despre care domnul Emil Constantinescu ne spunea la inceputul mandatului sau prezidential ca : ” nu vor mai fi ” , etaland astfel …intreaga capacitate politica sau naivitatea politica a omului in care eu personal tocmai imi pusesem toata increderea si asteptarile …fireste inainte sa faca astfel de …”declaratii ” ! } deoarece tocmai datorita unor ” astfel de lucruri Romania a fost salvata de la …dezastru , de la disparitia ca natiune ” ? Am pus ghilimele { daca incerc sa pun altceva …se sterge pur si simplu ce tastez } deoarece este un citat din ” gandirea” domnului Cezar Preda la vremea pe cand se afla pe …cai mari in PDL .

        Comentariu de Marian | august 10, 2013

      • @Marian
        Eu m-as intreba mai intai daca s-au facut aceste privatizari in perioada 1990-1991. Sigur, depinde ce intelegem prin privatizare, ca poti intelege si faptul ca unul si-a deschis un mic butic – si asta e privatizare. Noi ne refeream insa la privatizarea unitatilor economice de stat sau la ceea ce se mai numeste, nu-i asa, ‘Marea privatizare’.

        Privatizarea era necesara pentru a atrage investitii straine in intrepriderile de stat si ar fi trebuit sa conduca la eficientizarea economiei romanesti (Mircea Cosea).
        Stai putin, sa ne lamurim: una este privatizarea si altceva este renuntarea la suveranitate sau renuntarea „partiala” la suveranitate. Sunt lucruri diferite, nu trebuie confundate! In Romania cred ca se confunda aceste lucruri si n-ar trebui. De asemenea suveranitatea nu e tot una cu nationalismul sau ultranationalismul: in Romania pot exista si exista companii straine, capital strain, dar asta nu inseamna ca Romania renunta sau ca din cauza asta trebuie sa renunte la suveranitatea sa. Articolul 2 din Constitutie spune clar:

        „(1)Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.

        (2) Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu”

        Iar la articolul 3, al. 1 se spune foarte clar:

        „(1) Teritoriul Romaniei este inalienabil.”

        Deci privatizarea nu inseamna renuntarea la suveranitate si nici o renuntare partiala la suveranitate, si nici faptul ca ne-ar putea lua altii teritoriul si altele de genul asta. Chestiunea cu renuntarea la suveranitate se poate pune in legatura cu organizatii din care, e adevarat, Romania si nu numai Romania face parte, precum ONU sau UE. Adica organizatii care au pretentia universalitatii, si care ar putea ataca ideea de suveranitate a unui stat. Ca, spune-mi si mie, ce e UE de fapt daca nu un fel de imperiu in sensul „acelui orbis terranum sub o guvernare unica. Ideea de imperiu nu trimite esentialmente la ambitiile cuceritoare ale catorva indivizi (Alexandru, Cezar, Carol cel Mare sau Napoleon), ea corespunde unitatii oamenilor, universalitatii naturii umane, care vrea sa fie recunoscuta si reflectata in si printr-o putere unica. Este o idee politica naturala.” (Pierre Manent). Intrebarea este, asadar, daca UE reprezinta un imperiu sau nu. De aceea cedarea de suveranitate trebuie legata mai mult de apartenenta tarii noastre la UE decat de privatizare. Pe de alta parte cred ca este clar ca privatizarea nu implica nerespectarea Constitutiei, cu atat mai mult cu cat in Constitutie se vorbeste de faptul ca in Romania este economie de piata si promoveaza libertatea economica.

        Sigur ca trebuie sa discutam si despre ceea ce se petrece in lume! In cazul Detroitului nu e vorba numai de „binefacerile sistemului capitalist” (spun asa intrucat consider sintagma asta ca fiind „generica”, daca se poate spune asa). Vezi, Cristina a aratat anumite lucruri si anume ca nu a existat o competitie politica, orasul fiind condus de democrati din anii ’60 incoace, coruptia, pretentiile mari ale sindicatelor, faptul ca a fost un mediu economic ostil sectorului privat, care a preferat sa se indeparteze de oras (daca Cristina are ceva de adaugat, o rog s-o faca). Bineinteles ca trebuie sa discutam si despre aceste lucruri, despre ce se intampla in lume.

        Eu cand am spus ca „poporul roman nu uita astfel de lucruri”, ma refeream la faptul ca prea se incearca sa se dea vina, pentru toate relele din tara asta, pe PSD si, in special, mai ales, pe Adrian Nastase. Observa ca partea dreapta a esicherului politic numai despre asta vorbeste si numai despre asta a vorbit: regimul corupt al lui Adrian Nastase si al PSD, care a facut cele mai mari nenorociri in tara asta!! De parca numai PSD a condus tara asta, cand, de fapt, din 2005 si pana in 2012 PSD nu a mai fost la Putere!! Observa si ideea de partid tip ‘Alba ca Zapada’, avansata, nu-i asa, de Sebastian Lazaroiu si care ar fi trebuit sa se aplice PDL-ului daca lupta interna din partid ar fi fost castigata de Grupul Reformist, insa nu ne spune nimic despre coruptia de pe vremea lui Boc/Basescu si de ce amploare a fost aceasta coruptie. E trecut sub tacere, iar denumirea asta de „Alba ca Zapada” dorea sa arate ca partidul asta e curat ca lacrima, in antiteza, nu-i asa, cu PSD, cu Adrian Nastase!!
        Or, poporul roman nu numai ca nu uita dezvoltarea pe care a inregistrat-o tara noastra sub Nastase, ceea ce nu inseamna ca regimul Nastase ar fi fost unul perfect sau ca nu ar fi avut si el deficientele si pacatele lui, dar nici orb nu e ca sa nu constate ca prea se incearca spalarea de fapte rele a PDL-ului si protejarea pedelistilor de catre o Justitie in care Basescu are o influenta foarte mare. Observa ca numai liberalii si pesedistii sunt hoti, corupti si reprezinta raul in tara asta, numai ei sunt ‘scosi la iveala’. Or, asta e una din cele mai mari manipulari care s-au petrecut in Romania postdecembrista, facuta de aceste forte asa zis de dreapta, pentru ca aceste forte, chipurile de dreapta, n-au reusit mai nimic at timp au fost la Putere. Mereu „au fost invinse de sistem”, ca sa ma exprim si in stilul lui Emil Constantinescu, nu numai in cel al lui Traian Basescu. Si Traian Basescu, nu-i asa, a fost invins de sistem, numai ca, avand un nemasurat orgoliu, dupa cum il stim, doreste sa mascheze lucrul asta printr-o Justitie „independenta”, ajutat de prietenii din PPE…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 10, 2013

      • @Marian
        Eu cred ca tie (si nu numai tie) ti se pare ca s-a facut vreo reforma reala in invatamantul romanesc in perioada scursa de la Revolutie si pana acum. Asta e un lucru care, cred, nu-l intelege nici Rica asa cum trebuie.

        Aparitia unor unitati private de invatamant poate fi considerat un prim pas spre o reforma, spre un anumit tip de reforma. Insa nu e de ajuns. Nu se poate spune ca nu s-a facut cate ceva. Dar nici nu putem spune ca s-a reformat invatamantul romanesc si ca, in acest fel, este adaptat din punct de vedere economic pietii din Romania.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 10, 2013

    • @Rica

      „Dar ce bine este sa dicutam despre Detroit, despre legile americane, ca uite asa uitam de ale noastre si parca e mai bine sa vedem ca si altii au probleme, nu?? „

      Inca un comentariu de genul asta si nu mai ai ce cauta pe acest blog!! Asta e blogul meu si scriu ce vreau pe el. Ai inteles?

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 9, 2013 | Răspunde

    • Si inca o chestiune, apropo de reintroducerea examenelor de admitere: de ce nu s-au introdus in toata perioada 2005-2008? Ca in perioada asta nu a fost PSD la Putere! A fost Alianta DA, au fost liberalii si… nimic, nimic? Nimic!

      Rica, zau, ai reusit sa ma enervezi… Nu de alta dar eu aveam alte pretentii de la tine… Spui asa:

      „Daca onor politicienii nostri n-au nevoie de alegatori care sa gandeasca logic, de ce sa nu facem in asa fel incat TOT PROSTUL sa termine un iceu, ca sa avem un “nivel ridicat al educatiei””

      Rica, dar tu ce parere ai? Tu gandesti logic? Citeam si despre un onorabil profesor care spunea despre examenul de la Bac ca ar fi fost prea usor, subiecte prea usoare…

      Insa nimeni nu remarca faptul ca, totusi, 15% din tineri sunt prea educati, comparativ cu cerintele pietii, rata mai mare decat in Marea Britanie si Germania…

      Bun, introduci examenele de admitere in facultati. Intrebare: ce se va schimba? Adica ce se va schimba in mod real din punct de vedere economic si daca va fi benefic (sau nu) lucrul asta pentru invatamantul romanesc. De observat ca acest lucru – examene de admitere la licee (treapta de pe vremuri) si facultati – este de pe vremea lui Ceausescu, insa economia nu mai e cea de atunci. S-ar putea sa nu fie benefic, depinde… As dori sa-mi demonstreze si mie cineva, cu argumente logice, de ce, in conditiile economice de azi ale tarii noastre, ar fi benefic pentru economia tarii si pentru invatamantul romanesc reintroducerea examenului de admitere in licee si facultati.

      Este adevarat, nu tot prostul trebuie sa termine un liceu, n-am spus asta…

      Dar iata ce se poate intampla! 😀
      In conditiile in care se reintroduce examenul de admitere s-ar putea sa avem mai multe situatii:
      – o situatie ar fi cea in care tineretul s-ar pune serios cu burta pe carte si ar incepe sa invete. Inseamna ca va fi o concurenta la un nivel mult mai inalt decat cea de pana acum. Vor rezulta nu numai absolventi bine pregatiti, dar chiar si cei ce nu vor absolvi vor fi mult mai bine pregatiti decat cei de acum, in conditiile in care concurenta va fi mult mai puternica decat pana acum.
      In aceasta situatie va rezulta un procent mult mai mare de tineri mult prea educati, as zice, comparativ cu cerintele pietii din Romania.

      Si cu asta ce–am facut?

      – Dar sa presupunem si contrariul, ca nu se vor pune serios cu burta pe carte, sa invete. Concurenta va fi slaba deci competitivitatea nu va evolua (posibil sa involueze) fata de situatia actuala. Cu alte cuvinte: ce-am avut si ce-am pierdut? Cei care vor absolvi vor fi la fel de pregatiti ca si cei de acum, sau poate mai slab pregatiti. Pe de alta parte va trebui sa se ocupe numarul de locuri la licee si facultati in conditiile in care nu se restructureaza acestea. Situatia nu va evolua fata de cea actuala.

      – Ar trebui luate in considerare si cazurile de abandon scolar…

      Pe de alta parte, ce interes ar avea Romania sa pregateasca tinerii la un nivel foarte inalt? Ca, pe urma, acesti tineri, sa mearga sa lucreze in Occident? Lucru cu atat mai posibil intrucat vom intra in Spatiul Schengen pana la urma. Pentru ca aici nu s-a vazut si nici nu se vede o imbunatatire a conditiilor economice (de aici) de asa maniera incat sa justifice un nivel mai inalt al actului de invatamant (vorbesc la modul general).

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 9, 2013 | Răspunde

      • Pe de alta parte, chestiunea asta cu examenul de admitere, spre exemplu, in facultate nu era deloc foarte clara nici pe vremea lui Ceausescu. Adica: pentru ce, de ce trebuie sa dai un exemen de admitere dupa ce ai dat cu numai cateva luni in urma examenul de Bacalaureat? Pentru ca examenul de admitere il dai din aceeasi materie – cea de liceu – ca si examenul de Bacalaureat. De ce trebuie sa fie doua examene?

        Eu nu cred ca mai exista o astfel de anomalie undeva in lume, mai ales ca facultate vine de la facultativ, din cate am auzit si eu… Care e sensul, rostul sa pui doua examene, pentru ca in fapt asa e, sunt doua: atat cel de Bacalaureat cat si cel de admitere.

        La fel si cu admiterea in liceu. Pai, dai intai examenul de capacitate si pe urma sa mai dai un examen de admitere, adica de treapta, cum era pe vremuri? Cel putin pe vremea lui Ceausescu nu era examenul de capacitate, era doar cel de treapta I, lucru logic. In privinta admiterii la facultati nu era logic, intrucat erau doua examene – Bacalaureat si admitere.

        Nu este logic, n-are sens sa existe doua examene, din aceeasi materie, date la intervale de timp foarte scurte pentru admiterea intr-o unitate de invatamant (liceu, facultate). Caci daca e s-o luam asa, de ce sa nu existe trei examene sau poate ca ar fi bine patru examene. Pentru ca Bacalaureatul nostru are un singur grad spre deosebire, de pilda, de cel din Franta.

        La noi, asa cum stau lucrurile, un examen de admitere in facultate anuleaza examenul de Bacalaureat, vreau sa spun ca-l face inutil. Pe de alta parte, Bacalaureatul, la noi, nu te califica pentru a lucra in anumite domenii. Bacalaureatul ar trebui sa fie o calificare pentru a lucra in anumite domenii de activitate si sa-ti dea posibilitatea sa poti merge catre o calificare mai inalta, spre facultati si universitati. In Franta, spre exemplu, exista anumite restrictii spre a merge catre o universitate, in functie de tipul de Bacalaureat pe care il ai. Numai in conditiile in care cineva doreste sa urmeze o universitate fara sa aiba sau sa se tina cont de bacalaureat, numai atunci da un examen de admitere, lucru care mi se pare absolut logic si normal.

        In SUA sunt teste standardizate, din cate am inteles (si aici o rog pe Cristina sa ma ajute, daca doreste). Sunt doua astfel de teste standardizate: SAT si ACT. A nu se confunda cu Bachelor’s degree, care e in SUA un titlu academic, daca am inteles bine.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 10, 2013

      • Cristina chiar spune ca in SUA nu exista examen de bacalaureat, iar facultatile care nu cer cele doua teste standardizate au teste proprii.

        La noi sistemul care s-a incetatenit de atatia si atatia ani este de inspiratie franceza insa nu i s-a mai dat vreodata un upgrade. Dupa cum se vede nu e identic cu cel francez, care e mai bun ca al nostru si ofera elevului o paleta mai larga de alegere.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 10, 2013

      • O sa reproduc aici ce spune Cristina, foarte interesant:

        „Dacă nu dorești sa dai aceste teste (e vorba de SAT sau ACT, n.m), poți ca sa mergi 2 ani la o facultate care nu le cere, obtii Associate Degree, si te poți transfera la facultatea dorita, pentru restul de 2 ani pentru a obține Bachelor Degree”

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 10, 2013

      • Chiar ” pe vremea lui Ceausescu ” examenul de Bacalaureat constituia daca vrei , un filtru de care treceau doar cei mai bine pregatiti , ce se indreptau spre diferitele facultati pentru care optau . Teoretic cel putin ….doar ” cei mai buni ” dintre…..” cei buni ” ajungeau sa studieze la facutati si deci din acele facultati iesea la absolvire doar….crema …asa cum iese crema la acele masini ce toaca , zdrobesc si filtreza dejectiile menajere si umane provenite din canalizari ! Am facut aceasta comparatie …. ” poetica ” 😉 deoarece tocmai al recitesc pe Beaudelaire asa incat….nu te apuca sa strergi cum ai obiceiul doar pentru ca te zgarie pe retina anume cuvinte 🙂 . Vorbesti dumneata despre tineri …ca trebuie sa se puna cu ” burta pe carte „, vorbesti { sau dimpotriva …nu o faci } despre ” cazurile de abandon scolar ” dar …din pacate nu vorbesti , nu spui nimic despre faptul ca acesti tineri , ” tineretul ” nu reuseste sa se trezeasca din acel somn al ratiunii in care …. viseaza din 1990 incoace . Chiar nu reusesc sa inteleg figura asta .!!!!! 😦 😦 Pai vad ca in TOATE tarile in care au avut si au loc proteste de orice natura …tineretul a fost fer de lance numai la noi….doarme cu ” burta pe carte ” sau cu cartea pe cap sa nu-l deranjeze razele soarelui ! Chiar nu stiu si nici nu ma intereseaza care din voi a spus ca ” nu tot prostul trebuie sa termine un liceu ” dar , A AVUT DREPTATE …fara sa-si dea seama macar de adevarul enuntat ca altminteri n-ar fi existat …dezvinovatiri . Oamenii seamana intre ei la ” executia producatorului ” adica au …maini , picioare sau …corp si craniu , dar minte suficienta { sau interes } pentru intelegere , pentru cunoastere , pentru stiinta { ” asta depinde de facultati ,” vorba lui Moromete } n-au chiar toti in aceeasi masura { chiar daca dea lungul timpului au existat unii ce s-au straduit sa ne convinga de contrariu …nu-i vorba despre Darwin si nici despre Pavlov } deoarece in materie de creier….conteaza circumvolutiunile pe care nu le avem chiar toti , nici la aceeasi nivel de adincime si nici in acelasi numar egal pentru toti . Nu va mai certati aiurea frate …nu vedeti ca sunteti pe aceeasi lungime d e unda chiar daca vi s e pare ca sunteti …opozanti in ale ideilor ?

        Comentariu de Marian | august 10, 2013

      • @Marian
        Bun comentariu! 🙂
        Ai vazut ca atunci cand consider ca un comentariu e bun, chiar recunosc lucrul asta. Asa ca si Rica daca face un comentariu foarte bun, eu recunosc lucrul asta.

        Dar sa revenim la chestiune… De ce tineretul de la noi nu e fer de lance…

        „Vorbesti dumneata despre tineri …ca trebuie sa se puna cu ” burta pe carte “, vorbesti { sau dimpotriva …nu o faci } despre ” cazurile de abandon scolar ” dar …din pacate nu vorbesti , nu spui nimic despre faptul ca acesti tineri , ” tineretul ” nu reuseste sa se trezeasca din acel somn al ratiunii in care …. viseaza din 1990 incoace . Chiar nu reusesc sa inteleg figura asta .!!!!! 😦 😦 Pai vad ca in TOATE tarile in care au avut si au loc proteste de orice natura …tineretul a fost fer de lance numai la noi….doarme cu ” burta pe carte ” sau cu cartea pe cap sa nu-l deranjeze razele soarelui ! „

        In primul rand trebuie sa remarcam urmatorul lucru: in Romania, chiar din ’90, nu au fost oare studentii care au cerut sa nu li se mai dea repartitii? Nu cumva Marian Munteanu si cu a sa Liga a Studentilor? Dupa parerea mea, pe vremea aceea, aceasta Liga a Studentilor avea un caracter de dreapta si era indreptata impotriva PSD-ului lui Ion Iliescu si Petre Roman. La noi tineretul a cerut ca statul sa nu se mai bage in astfel de lucruri, cum ar fi asigurarea si garantarea unui loc de munca. Ce s-a intamplat ulterior? S-a intamplat ca au aparut firme private care angajau doar pe cei cu minim 5 ani experienta intr-un anumit domeniu. Fiind vorba de societati private, ce sa mai comentezi? Sunt private si e treaba lor ce fac! Asa cum e sau ar trebui sa fie treaba lor daca dau faliment!! Angajand doar pe cei cu minim 5 ani experienta intr-un anumit domeniu, un tanar absolvent de facultate din start nu avea nicio sansa (ca de unde sa ai 5 ani experienta intr-un domeniu cand tu de-abia ai absolvit facultatea??) decat daca parintii (ca el/ea de unde?) aveau pilele si relatiile necesare spre a-l angaja undeva. A doua varianta care a inceput sa se incetateneasca a fost si este plecatul in strainatate. Cu alte cuvinte: „asa e situatia in imputita asta de Romanie? Aha! Atunci Pa!! Ma cauti prin Germania!!”. Si e prost ala care nu face asa. Dupa parerea mea, in zilele noastre un tanar trebuie obligatoriu sa stie minim limba engleza si niste parinti responsabili ar trebui sa se ocupe de educatia lui in acest sens. Iar daca face o facultate, este obligatoriu sa aiba in vedere sa-si caute de lucru prin alte parti decat aici, sa si faca lucrul asta, sa aiba in vedere burse care ii pot facilita lucrul asta, unde isi si poate gasi de lucru in domeniu, si unde este si mai bine platit decat aici. Mare greseala daca nu face asa!! Pentru ca aici poti sa ai o facultate si sa nu ai de lucru, sa nu fii tratat asa cum trebuie, corespunzator cu pregatirea pe care o ai, cu alte cuvinte sa inveti atatia ani si sa fii aici muritor de foame. Asta e Romania. Nu mai vorbesc de faptul ca am auzit ca pe langa pile si relatii, cateodata mai trebuie sa si platesti pentru ca sa te angajeze… Nu mai vorbesc de faptul ca daca nu ai pile si relatii, la privat, dar si la stat, esti expus datului afara chiar daca muncesti si ai rezultate pozitive in munca, la locul tau de munca.

        Bun, dar de ce au iesit tinerii in Franta? Si ai vazut ca au iesit masiv iar motivul era tocmai lipsa locurilor de munca… Raspunsul e relativ simplu: in Franta nu e ca-n Romania!!!. „Iarna nu-i ca vara!”, ca sa-l parafrazez pe Basescu! Eu nu cred ca, de pilda, in Franta faci Sorbona ca pe urma sa fii pus sa dai cu matura… Nu e exclus lucrul asta, dar eu vreau sa spun altceva… Vreau sa spun ca intr-o tara in care pregatirea profesionala conteaza, o diploma conteaza atunci este normal sa iesi in strada si sa protestezi cand, spre exemplu, vezi ca se reduc locurile de munca. Sa ne gandim la o faculatate, scoala superioara etc din Franta (sa ne gandim si la economia Frantei, care e o tara dezvoltata) – sunt multi absolventi si daca incep sa se reduca drastic locurile de munca incepe sa apara acolo, in acea facultate sau scoala normala o problema colectiva – nu-ti mai zici: ‘ce ma fac?’, zici: ‘ce ne facem?’!! Adica: „stai nene putin, am invatat atatia ani si apoi sa ajung, sa ajungem pe drumuri??”. Iar daca obiceiul cu „dat dreptul” e unul balcanic, oriental, am putea presupune ca in Occident nu e asa. Daca nu e asa inseamna ca a terminat scoala normala sau facultatea respectiva si trebuie sa-l angajeze, nu?

        Pe cand in Romania, datorita caderii economice inregistate in 1989-1990, lucru care a condus ulterior (caci fenomenul s-a propagat in timp) la inchiderea multor unitati economice, pregatirea profesionala, diploma a ajuns sa nu mai conteze prea mult… Sa fie asa, vorba prietenului nostru comun, Nenea Iancu, ca bine a mai radiografiat societatea romaneasca!!, un moft.

        Deci, spre deosebire de Franta, ca am luat exemplul asta, la noi diploma, pregatirea profesionala a ajuns sa fie un moft. Ceea ce in Franta sau Statele Unite nu e: o diploma, Bachelor’s degree, Doctoratul, inseamna ceva inclusiv la salariu, ca o recunoastere a meritelor tale. Uite-te la inegalitatea privind veniturile in SUA si ai sa vezi ca o diploma conteaza foarte mult.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 10, 2013

    • @Rica

      „Cand s-au infiintat cele mai multe facultati, sau sectii de facultati, ca sa dam “o paine” “doctoranzilor” nostri?”

      Aha! Sa inteleg ca tu vrei sa desfiintezi diversitatea? E vorba de universitati private, deci nu de banii statului.

      Uite-te cum e in SUA:

      Motanul Incaltat, on august 9, 2013 at 9:58 pm said:
      Dar exista un proces de acreditare al acestor universitati? Spre exemplu, sa presupunem ca cineva, care dispune de fondurile necesare, bineinteles, doreste sa infiinteze o universitate intr-un Stat din US. Se poate face treaba asta? Ii trebuie o autorizatie pentru desfasurarea unui asemenea tip de activitati, ii trebuie o acreditare din partea unui organism de acreditare privat sau de stat? Ma gandesc la faptul ca cineva trebuie sa-i verifice competentele in ceea ce priveste educatia universitara, nu…?
      Cristina, on august 9, 2013 at 10:01 pm said:
      Nu. Oricine are bani sa deschidă o școala o poate face. Normal ca trebuie aprobare de la oraș ca sa i se permită ca sa construiască ceva. Dar dacă cumpara o clădire goală si o transforma in școala, din punct de vedere academic nu are nevoie de nimic de la nimeni.

      Cristina este din Michigan.

      Tu cum ai vrea sa se infiinteze un sistem de invatamant privat, care sa se orienteze spre cerintele pietii? Nu spun ca nu s-ar fi putut face mai bine, nu spun ca nu s-ar fi putut face lucrul asta – crearea unui sistem privat – mai inspirat, vorba lui Malraux, dar, totusi, s-a incercat ceva si la noi, de ce nu?
      Chestiunea este alta, si anume: decaderea economica a Romaniei, care arunca in derizoriu sistemul de invatamant si nu ca s-ar fi incercat sporirea invatamantului romanesc si crearea diversitatii in invatamant.
      Eu as saluta faptul ca s-a dorit sporirea invatamantului romanesc, dar ajungem la problema economica, la ceea ce spuneam:

      „Pe de alta parte, ce interes ar avea Romania sa pregateasca tinerii la un nivel foarte inalt? Ca, pe urma, acesti tineri, sa mearga sa lucreze in Occident? Lucru cu atat mai posibil intrucat vom intra in Spatiul Schengen pana la urma. Pentru ca aici nu s-a vazut si nici nu se vede o imbunatatire a conditiilor economice (de aici) de asa maniera incat sa justifice un nivel mai inalt al actului de invatamant (vorbesc la modul general).

      Pai, datorita declinului economic s-a ajuns la coruptie in invatamant si in societate!! Pentru ca tu poti sa inveti, dar daca tu, ca individ, n-ai forta sa schimbi lucrurile in bine, atunci e clar ca nu poti face nimic – din cauza asta multi din cei ce au invatat au plecat peste hotare. Pe de alta parte, aici, salarii proaste, o situatie economica proasta, din ce in ce mai proasta, lucru ce a generat coruptie si nu numai in invatamant.

      Un singur partid? A, sa inteleg ca te mira? Pai pentru ca la noi partidele de asa zisa dreapta sunt cele mai proaste si incapabile si s-a vazut lucrul asta inca de pe vrema CDR, cu celebri sai ‘15000 de specialisti”. In vremurile din urma s-a vazut cum au dat un incapabil drept candidat la Presedintie, si ma refer la Traian Basescu, desigur. Aceste partide asa zis de dreapta, dar, in fond, asta e parerea mea, pline de fosti securisti, n-au stimulat nici macar asta: diversitatea in invatamantul romanesc. Or, era sarcina lor, a Dreptei sa stimuleze acest lucru, nu a Stangii politice, care ar fi trebuit sa fie ideologic indreptata spre un invatamant etatizat.
      Atat Universitatea Dimitrie Cantemir cat si Universitatea Spiru Haret au fost acreditate, prima in 2002, fiind integrata in sistemul national de invatamant superior, respectiv a doua in 2000 si in 2002 a fost confirmata infiintarea, ambele infiintate la inceputul anilor ’90 (Cantemir in 1990 si Spiru Haret in 1991). Funeriu a vrut sa inchida Universitatea Dimitrie Cantemir. Daca treaba asta cu acreditarea ar fi una proasta, de ce PDL nu a schimbat treaba cat a fost la Putere si nu a dat libertate institutiilor de invatamant superior din Romania?

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 10, 2013 | Răspunde

      • Ups, stai putin ca m-ai derutat. In primul rand CE TE-A ENERVAT, faptul ca m-am legat de PSD, sau ca am spus ca avem prosti cu diplome?
        In al doilea rand, am sa-ti respect dorinta, ca nu mi-e greu, sincer. Se pare ca m-am mai inselat inca odata cand am crezut ca putem purta o discutie CHIAR in contradictoriu.
        Asa este, blogul tau, subiectele tale, temele tale. Intrebarea mea (retorica de altfel, deci chiar nu-mi trebuie raspuns) este insa, de ce le mai pui pe un blog public daca nu-ti convin criticii sau cei de alta opinie?
        Am sa inchei opinand ca cel;or care nu le place Romania, in loc sa caute sa aduca America, Suedia sau alta tara aici, le-ar fi mai simplu sa plece ei acolo.

        Comentariu de Rica Venturiano | august 10, 2013

      • M-au enervat trei lucruri:
        1. ca imi spui mie despre ce trebuie si nu trebuie sa scriu pe blogul meu, reprosandu-mi lucrul asta;
        2. ca imi reprosezi mie ca nu scriu sau ca nu iau atitudine (asta desi am scris si am luat atitudine) in legatura cu proiectul acesta al noii Constitutii, de parca eu ar trebui sa fac treaba asta, dar treci sub tacere faptul ca PDL, Basescu, in fine toata Opozitia, nu sufla o vorbulita despre chestiunea asta, decat asa…

        Legat de aceste doua puncte, raspunsul meu este asemanator cu ceea ce scria marele Caragiale in ” „Moftul” in fata opiniei publice” aparut in „Moftul roman”, 1893, nr.12. Iti recomand sa citesti! 😀

        3. ca vorbesti, ca si multi altii, desigur, de nivelul de educatie, de nivelul invatamantului nostru, rupand chestiunea aceasta de realitatile economice ale tarii si vazand drept vinovati in exclusivitate pe cei de la PSD, de parca numai PSD a condus tara asta din ’89 incoace!

        Din aceste trei, prima m-a enervat cel mai mult, pentru ca e blogul meu, deci privat si scriu ce vreau eu pe blog.

        Ai vazut ca ti-am publicat comentariul. Daca imi convine mie sau nu opinia ta, asta tot treaba mea e! 😀

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 10, 2013

  4. […] ce a trebuit sa afle tot poporul ca familia Ponta are o bona filipineza care a plecat impreuna cu familia in concediu la […]

    Pingback de Campania de imbunatatire a imaginii continua. El patriot pana in maduva oaselor. Urla patriotismul din el. Ea o femeie responsabila si iubitoare care respecta valorile traditionale romanesti | Hai ca se poate! | august 10, 2013 | Răspunde

  5. L-am cunoscut pe Marian Munteanu binisor pri zbuciumatele zile ale lui ’90 . Parca ti-am mai spus : am fost unul dintre miile de …golani ai pietei Universitatii si….ma mandresc cu asta chiar daca azi , am strania senzatie ca am facut parte dintr-o uriasa manipulare ! L-am revazut pe ….domnul Marian Munteanu intr-o noapte a anului 1999 pe cand eram paznic de noapte { si …vanzator ocazional } la o taraba d e flori de langa Tribunalul Bucuresti detinuta d e …niste tigani care ma plateau pentru figura asta cu cateva procente din vanzare plus …cateva milioane de lei saptamanal , adica cam de trei ori mai mult decat ajutorul d e somaj pe care-l incasam lunar . venise sa cumpere un buchet d e flori pe care afland cine eram { nu cred ca m-a recunoscut } mi l-a platit d e trei ori mai mult decat pretul cerut si…chiar m-a indrumat spre o organizatie care cica gasea locuri d e munca pentru fostii …participanti la ” revoltele ” din Piata Universitatii . O organizatie studenteasca nonprofit si…nonactivitate .Fireste ca…n-am rezolvat nimic acolo dar asta chiar nu conteaza . Conteaza doar ceea c e doresc sa spun referitor la acele repartitii pe care studentii condusi d e Munteanu ar fi cerut sa nu se mai acorde . Acele repartitii …lasand-ui deoparte pe cei ce terminau cu 10 si care aveau ei insisi dreptul d e alegere { pe buna dreptate cele mai bune posturi erau pentru ei } se dadeau majoritatea pe PCR si chiar nu stau sa-ti ” traduc ” convins fiind ca sti semnificatia acestor trei litere . La acea taraba la care eram paznic de noapte si …vanzator ocazional am avut ocazia sa cunosc STUDENTI ce erau angajati ai ROSAL …adica maturatori d e strada . de c e faceau asta ? SImplu : astfel reuseau sa se intretina in facultate si sa le ramana si timpul necesar studiului .Nu mai aveau nici timp si mai ales chef d e proteste avand in vedere ca …vazusera cum s e incheiasera toate protestele lor de pana atunci . Studentii din Franta , Germania sau de prin alte parti au protestat si fata de masurile ce-i priveau pe ei personal dar si fata d e degradarea climatului economic din tarile respective . La noi…studentii au facut mitinguri si marsuri d e protest doar atunci cand a fost vorba despre ce-i interesa pe ei …atunci . Mai ti minte lozinca : ” Domn’ ministru s a traiasca dintr-o bursa studenteasca ” sau ” Locurile din camine : pentru studenti nu pentru curve si pestii lor ” . In ’90 spui matale ca Liga Studentilor era de dreapta si manifeste impotriva lui Ion Iliescu { foarte adevarat } si impotriva lui Petre Roman { desii impotriva acestuia…chiar n-avea sens deoarece era …profesor universitar … si avea si …carisma . Insa studentii au manifestat si contra lui ” la pachet ” cu Iliescu .Se poate sa fi fost pe atunci d e dreapta Liga contra unui Front ce s e lauda ca …a rupt-o cu comunismul si deci este …ceva d e centru . De mai multi ani insa…n-am mai vazut mitinguri ale studentilor romani si chiar ma intreb : de ce ? Esti in masura sa-mi explici fenomenul ? Oare or fi toti studentii { niste vizionari avand in vedere faptul ca ei vor urma la conducere } or fi multumiti d e viitorul c e li s e pregateste ? Sa sti ca nu ma multumesc cu acel raspuns dat la plezneala lui Rica Venturiano : ” in Franta nu-i ca-n Romania ” !!! Spui matale ca ” la noi toate partidele de asa zisa dreapta sant cele mai proaste si cele mai incapabile si s-a vazut asta inca d e pe vremea CDR cu ai sai 15000 d e specialisti ” ! Bun sant de acord cu dumneata dar …oare partidele ce s e …revendica de stanga sau chiar de centru alea chiar ti s-au parut atat de preapline de …specialisti ? Spunea un fost sef de partid , fost critic literar fost…fost ca : ” dupa revolutie s-a inventat o noua ocupatie pentru romani si anume datul cu parerea ” . Asta ar fi foarte adevarat daca el insusi n-ar fi facut parte dintre acei ce si-au dat cu parerea dovedind in timp ca nu-i in stare sa-si administreze propriul partid ce a disparut exact ca marul ce-l avea drept sigla : aruncat la gunoiul si-n uitarea istoriei . Inteleg din ceea ce spui ca esti cel putin simpatizant { hasta siempre compadre ! 🙂 } al …PSD-ului dar acum fara suparare …spui ca ” dreapta ” l-a dat drept candidat la Presedentie pe Traian Basescu dar te intreb eu …omul ce si-a pus nadejdea de a traii mai bine , mai omeneste , mai lipsit d e grija zilei d e maine sau d e poimaine : aia care se revendicau ” d e stanga ”…aia ce au pazit ? Nu cumva sub conducerea lor inteleapta a prins cheag Traian Basescu fiind de cateva ori ministru sub guvernarile lor ? Atunci cand Adrian Nastase a inghitit pur si simplu galusca aceea cu hotul care striga hotii ti s-a parut o miscare inteligenta cumva ? Sa ne intelegem foarte bine : eu n-am nimic nici cu PDL-ul , nici cu PSD-ul sau PNL-ul…am ce am cu UDMR-ul chiar daca nu mai este la guvernare ; cat exista astia voi avea intotdeauna ceva impotriva lor chiar daca …ma laud ca-s anarhist in convigeri dar nu-i pot suferii pe cei c e tradeaza statul in care au avut norocul sau ghinionul sa se nasca ! Si inca un cuvant inainte sa inchei nuvela : chiar crezi pe cuvantul dumitale d e onoare ca-n Romania exista ” dreapta ” si ” stanga „, chiar crezi ca exista doctrine si doctrinari d e dreapta sau d e stanga ? Pe bune fratioare ….O seara de sfarsit de saptamana cat mai agreabila iti doresc sa ai parte …in ciuda caniculei si dumneata si familia dumitale !

    Comentariu de Marian | august 11, 2013 | Răspunde

    • @Marian
      Comentariul tau m-a pus pe ganduri, apropo de ce spuneai in legatura cu mitingurile studentesti de protest:

      „De mai multi ani insa…n-am mai vazut mitinguri ale studentilor romani si chiar ma intreb : de ce ? Esti in masura sa-mi explici fenomenul ? Oare or fi toti studentii { niste vizionari avand in vedere faptul ca ei vor urma la conducere } or fi multumiti d e viitorul c e li s e pregateste ? Sa sti ca nu ma multumesc cu acel raspuns dat la plezneala lui Rica Venturiano : ” in Franta nu-i ca-n Romania ” !!!”

      Sa facem o comparatie cu ce-i prin alte parti. Spre exemplu, mitingul de protest din Canada, de anul trecut – aici, aici, aici. Observa in ultimul articol ca a fost vorba de aproximativ 10.000 de protestatari. Iata o stire si despre revolta studentilor in Grecia – aici. Si aici una despre protestele din Franta, la care au participat si liceenii – aici. La Paris au manifestat mii de tineri, dar si profesori!!

      Interesante sunt motivele: in Canada s-a iesit in strada din cauza maririi taxelor de studiu, in Grecia pentru ca 150 de universitati urmau sa se inchida, in Franta s-a protestat impotriva autonomiei universitare – „Mii de studenti si liceeni au manifestat marti in Franta impotriva unei legi pentru autonomia universitatilor, in legatura cu care criticii afirma ca reprezinta o dezangajare a statului si dezvoltarea unui invatamant cu doua viteze, la o luna dupa inceputul miscarii lor de protest.” (subl. mea; citat din articolul din ziare.com, la care am facut referire mai sus).

      Vezi… pentru tinerii acestia conteaza! Conteaza ca se maresc taxele. Uite ce spune unul din articole despre mitingul din Canada:

      „Protestul vine dupa 12 saptamani de greva, prin care 170.000 de studenti se opun impunerii unei cresteri a taxelor de scolarizare cu 1.625 de dolari in decurs de cinci ani (325 de dolari pe an), ce in final vor atinge in total 3.800 de dolari.

      Incercand sa-i impace, premierul Quebecului, Jean Charest, le-a propus saptamana trecuta o crestere cu 1.785 de dolari pe o perioada de sapte ani (255 de dolari pe an) si burse marite, insa oferta a fost respinsa.”

      Deci nu le este indiferent ca se maresc taxele si trebuie sa platesti in plus 325 dolari pe an. La noi asa stau lucrurile oare? In Franta s-a iesit in strada datorita dezangajarii statului in educatie. Pentru acei tineri francezi, si observa ca erau si elevi de liceu printre ei, lucrul asta conteaza. In Grecia au iesit cateva mii de studenti pentru ca 150 de unitati universitare urmau sa fie inchise. Pentru ei conteaza lucrul asta.

      Iata si in Romania:
      Protest inedit la Timişoara: Studenţi nemulţumiţi de finanţarea redusă a învăţământului au adus o vacă închiriată în Piaţa Unirii
      Iata ce arata, printre altele, acest articol:

      „Aproximativ 200 de studenţi din întreaga ţară au protestat, miercuri seară, la Timişoara, nemulţumiţi de nerespectarea Pactului Naţional pentru Educaţie, tinerii, care au purtat pancarte şi au scandat lozinci, aducând cu ei şi o vacă închiriată, sugerând astfel că au ajuns „la coada vacii […]
      Studenţii spun că sunt nemulţumiţi de finanţarea educaţiei şi de creşterea taxelor şi că prin acest protest vor să tragă un semnal de alarmă. Mai mult, protestatarii au anunţat că, dacă problemele lor nu se rezolvă, vor declanşa proteste în toată ţara.

      Ei au amintit, de asemenea, şi despre asumările făcute la nivel internaţional de către România, de prevederea Legii Educaţiei Naţionale prin care se stipulează acordarea unui procent de 6 la sută din PIB pentru educaţie şi de promisiunea făcută de partidele politice în acest sens, prin Pactul Naţional pentru Educaţie.

      Tineri mai sunt nemulţumiţi şi de creşterea taxelor de studiu şi a taxelor de cămin, de faptul că bursele sociale sunt de două sau chiar de trei ori mai mici decât prevede legea şi de faptul că jumătate din studenţii români abadonează facultatea.

      „Am ieşit în stradă pentru finanţarea educaţiei, vrem 6 la sută din PIB pentru educaţie. Au crescut foarte mult taxele pentru studii şi regia la cămin, mai bine de jumătate dintre absolvenţii de studii superioare nu termină facultatea, România este pe penultimul loc în Europa ca rată de absolvire a studiilor superioare. Ne dorim ca legea să fie respectată şi educaţia să fie tratată ca o prioritate naţională. Am adus o vacă să arătăm faptul că nu s-a investit deloc în educaţie şi nu reprezentăm o prioritate naţională”, a mai declarat Brânduşa Lungu.” (subl. mea)

      Doar 200 de studenti din intreaga tara…?? Vor 6% din PIB pentru educatie, se plang de faptul ca au crescut foarte mult taxele pentru studii si regia de la camin, ca educatia nu e tratata ca o prioritate nationala. Au dreptate. Dar numai 200 de studenti din intreaga tara au iesit sa protesteze? Numai pe atati ii intereseaza?

      Fa o comparatie cu tari precum Canada, Grecia, Franta, unde au iesit mii de tineri, iar Grecia e o tara mai mica decat Romania ca numar de locuitori.

      De aici rezulta doua lucruri:
      1. ca in tarile unde exista un invatamant serios care are insemnatate in societate, acolo si tinerii nu manifesta indiferenta, sunt interesati si protesteaza atunci cand anumite masuri ii afecteaza. De asta si spuneam ca Franta nu e Romania.

      2. ca in tari precum Romania, unde invatamantul nu prea mai inseamna mare lucru, nici tinerii nu prea mai sunt interesati, ci mai degraba indiferenti.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 12, 2013 | Răspunde

    • @Marian
      Nu e vorba de faptul ca as fi sau nu un simpatizant al PSD, ci e vorba de o constatare pe care o fac… Sigur, se poate pune problema in ce masura e si corecta constatarea mea, ca nu ma consider infailibil… Observa ca eu nu am zis ca partidele ce se revendica de stanga ar fi „preapline de specialisti”… Insa omul judeca si prin comparatie. Pentru ca, spre exemplu, a fost PDL la Putere 2010-2012, cu un Traian Basescu pe cai mari, cum se spune. S-au legat de PNL, de PSD, l-au luat tare pe Nastase, l-au infierat pe Nastase ca pe un simbol al coruptiei din Romania, ca din toata chestia asta sa rezulte, de fapt, ce remarcabila, extraordinara chiar, a fost Guvernarea Nastase! Si stii care e culmea? Ca, intr-adevar, tocmai lucrul asta rezulta!! Pai, eu am spus ca romanii nu vor uita… Uite-te si tu la ce s-a ajuns, la legendara Guvernare Nastase!! 😆 Intelegi ce vreau sa zic, nu? Cum e in engleza? Legendary!! 🙂 I-au interzis 3 ani sa mai aiba functii publice, nu? De ce? Apropo de revolte, sa nu se revolte lumea si sa-l puna Presedinte! Iar PSD un fel de Grand Ol’ Party al Romaniei!! 😆

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 12, 2013 | Răspunde

  6. Nu stiu cat conteaza sau cat nu conteaza pentru studentii din Franta , Canada sau chiar din Grecia faptul ca le sant marite taxele pentru invatamant sau alte taxe ce se refera strict la invatamant insa observ ca guvernelor acestor tari …le pasa mai mult sau mai putin de cerintele studentilor , de fapt nu le pasa de ceea ce solicita studentii cat le pasa de linistea sociala , si cat le pasa d e viitorul inteligentei ce este dat de acele universitati si care viitor , poate fi in creierul a cel putin 10% din acei studenti protestatari iar acel viitor inseamna viitorul tarii …de asta sunt siguri guvernantii tarilor respective . Aia din Grecia { Parakalo Ellada !!! } au dreptate sa desfiinteze peste 200 de universitati deoarece ….majoritatea grecilor studiaza in afara tarii iar acele universitati stau ….cam fara studenti { deci fara obiect d e activitate } papand in schimb fonduri guvernamentale . Observa insa ca pastreaza 384 dintre universitati . Crezi matale ca toate acestea sant universitati ce au absolventi performanti ? Fi serios frate dar ….ce vrei ca Grecee sa renunte la cultura universitara daor pentru ca-i saracie in tara ? N-au renuntat ei pe timp d e razboi la invatamant si-n special la cel universitatr . Grecia nu renunta la inteligentie ….Grecia nu renunta la viitorul ei cultural si educational asa incat in pofida ” recomandarilor ” alora d e la UE si FMI vor pastra acele universitati din care unele sant infinit mai veci decat UE si FMI . Ce am observat insa de-a lungul timpului , { adica d e prin anul 1956 cand am invatat sa citesc } e faptul ca la aceste mitinguri , la aceste marsuri d e protest participa nu numai mii si mi d e studenti in toate centrele universitare ci si….sute de profesori , profesori c e teoretic cel putin , n-au nici o treaba cu unele din revendicarile studentilor insa , acestia fie isi aduc aminte d e ei , d e perioada lor de studentie fie : CONSIDERA DE DATORIA LOR SA FIE IN FRUNTEA CELOR PE CARE-I EDUCA . Aici nu pot decat sa-m pun aceeasi intrebare absolut inebunitoare pe care ai pus-o si dumneata : ” Doar 200 de studenti ….. DIN TOATA TARA ” ? adaugand si CATI PROFESORI AU FOST ALATURI D E STUDENTII RESPECTIVI ? Referitor la ” legendara Guvernare Nastase „…cunosti parerea mea { aia cu aia ….”3000 de ani de puscarie” pe care i-ar merita majoritatea …de fapt toti cei c e s-au aflat la guvernarea Romaniei din ’90 incoace intr-un fel sau altul 😉 } deci nu voi revenii insa…sant muti si nu numai din randul prostimii , din randurile ” vulgului ” { vorba lui Madalin Voicu } si nu numai din randurile lor , multi indivizi a caror inteligenta depaseste media …o depaseste cu foarte mult , si care ….au aceeasi parere , cum ca Adrian Nastase …ar putea fi ales Presedinte al Romaniei in urma unor proteste de strada si asta in detrimentul lui Antonescu ….probabil ca ” se pregateste ceva ” . Sint suficienti tipi a caror inteligenta o depaseste firesc pe a ” vulgului ” ce considera guvernarea Nastase drept cea mai performanta iar pe Adrian Nastase drept cel mai bun { chiar nu stiu ce inseamna ” bun ” in viziunea lor } prim ministru . Spui matale despre faptul ca …se poate intampla ca ” lumea ” { care ….lume ?} sa s e revolte si sa-l puna presedinte ” Daca-i vorba despre ” lumea ” pe care-o banuiesc eu….tare mi-e teama ca nu va avea nici o sansa nici el si nici macar lumea lui ….aia care-l sprijina ! PSD ….oricum este cel mai mare partid ….si chiar ma-ntreb pentru ce nu-si ia ” crucea” si sa purceada la instalarea partidului unic…avand asa de ochii lumii ….pentru da o spoiala de democratie ,sa pastreze …unul , maxim doua partidulete { si alea FOARTE BINE CONTROLATE } care sa-si spuna ” opozitie ” . In locul siglei mult prea vechi { si care oricum nu mai reprezinta pe nimeni si …nimic } reprezentand cele doua unelte ,sa foloseasca ….” crucea Domnului ” 😉 …asa cam cum este pe drapelul Grecee, Danemarcei , Finlandei sau…. Sti care-i treaba ? atunci cand este unul singur ce conduce caruta ….sti precis pe cine dai vina daca caruta respectiva fie s e rastoarna in sant fie ramane fara roti pe drum si nu ajungi la timp la destinatie : pe vizitiu ! Daca ete unul e foarte usor sa-l descoperi vinovat si sa -l si condamni . Daca insa este vorba despre doi sau trei vizitii….e mai complicat 😉 ! Intelege si matale ce vrei din aceasta …parabola ! .

    Comentariu de Marian | august 12, 2013 | Răspunde

  7. Apropo de ” simpatia ” pentru PSD . Mai zilele trecute te intrebam { sper ca ti minte } daca nu cumva esti fie simpatizant PDL fie un apropiat al ….presedentiei . Ce-mi pasa mie cu cine ” tii ” matale …atata vreme cat putem purtta un ” dialog ” { cred ca te-ai prins pentru care motiv am pus ghilimelele } civilizat , atata vreme cat putem schimba idei proprii , pareri proprii …fiecare avand nivelul propriu d e cultura sau d e intelegere fara sa ajungem la invective ????? Esti de la PSD ? Sa fi sanatos este alegerea dumitale . Esti d e la PDl ….sa fi cu atat mai mult sanatos , probabil ca sti mai bine pentru care motiv i-ai ales ! Esti d e la PNL….sanatate si virtute 😉 ce am eu cu dumneata ? Eu nu injur partidele ci modalitatile pe care le f olosesc fiecare la ….conducerea tarii atunci cand o au . Eu nu injur partidele ci …pe membrii acestora ce ….dupa ’89 au simtit nevoia sa „intre” intr-un partid politic , sa se inchine unui zeu numit presedinte de partid , sau altui zeu numit ” majoritate ” ,asta dupa ce Partidul Comunist ne-a dat drept conducator suprem pe ” cel mai iubit , pe cel mai …cel ” dintre pamanteni . Daca eu asi fi fost membru PCR ….nu mi-ar mai fi trebuit ….adeziune la vreun partid…{ indiferent care !!!!} , in veacul vecilor dar, fireste asta sunt eu , asa gandesc eu . Evident la fel gandesc si despre faptul ca …nefiind membru al PCR….nu-mi trebuie altii in locul alora ! Ce zici am stofa de anarhist ? Or fi partide anarhiste prin Romania sau prin Europa …altele decat alea din Italia sau Ellada ?ce zici …crezi ca-mi voi depune vreodata adeziunea la un astfel d e ” partid ” ? Pana si numele d e partid este contradictie in termeni atunci cand vine vorba despre anarhisti ! Cred ca cel mai corect este termenul de : GRUPARE .

    Comentariu de Marian | august 12, 2013 | Răspunde

  8. […] la aceste chestiuni… dar nimeni nu-si pune problema din ce bani, cum finanteaza statul pierderile foarte mari ale companiilor de stat, cand e vorba de o gaura “micuta”, de doar 12,75 miliade de euro, foarte multe dintre […]

    Pingback de Apropo de ultimul sondaj… « Motanul Incaltat | august 21, 2013 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.