Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre vizita Patriarhului Chiril I al Moscovei si al intregii Rusii la Bucuresti

Ar trebui mai intai spus ca nu a fost vorba doar de vizita Patriarhului Chiril, aceasta a fost cea mai mediatizata. Ci de toti Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe din tarile care au cunoscut comunismul. Deci e vorba de impartasirea unei experiente comune si raportarea Bisericii Ortodoxe la aceasta. Si se stie cat de mult a suferit Biserica in anii comunismului, fiind supusa la persecutii dure care vizau distrugerea ei si distrugerea spirituala a omului. Sa ne gandim, spre exemplu, ca in Albania, in vremea comunismului, a fost interzisa orice religie.

Mai trebuie de asemenea specificat ca vizita acestor mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe s-a desfasurat cu ocazia praznicului Sfantului Dimitrie Basarabov, ale carui sfinte moaste se gasesc la Catedrala Patriarhala din Bucuresti si cu ocazia celebrarii a 10 ani de la intronizarea Preafericitului Daniel in scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Vizita Patriarhului Chiril I a fost cea mai mediatizata, cum era de asteptat. Ea are o insemnatate duhovniceasca care ne aminteste de faptul ca crestinatatea nu se opreste la granitele de Est ale Uniunii Europene. Parintii Apostolici spuneau ca intre crestini n-ar trebui sa existe rivalitati si ca rivalitatile duc la dezbinare. Dar cum ar putea fi dezbinare intru Hristos? Dimpotriva, unitatea credintei noastre este in Hristos, pentru ca Hristos nu poate fi impartit. Si nu degeaba Sf. Apostol Pavel le spunea Corintenilor: „Oare s-a impartit Hristos?”. Si adauga zicand: „Vă îndemn, fraţilor, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toţi să vorbiţi la fel şi să nu fie dezbinări între voi; ci să fiţi cu totul uniţi în acelaşi cuget şi în aceeaşi înţelegere”. Si din cate bag eu sama acesta este mesajul invitatiei pe care Preafericitul Daniel a adresat-o Patriarhului Chiril I de a veni in Romania, cat si mesajul vizitei pe care Patriarhul Chiril I a facut-o in tara noastra.

Probabil ca unii se vor intreba in legatura cu Marea Schisma, insa ceea ce s-a petrecut atunci e tocmai expresia faptului ca oamenii s-au cam indepartat de ascultarea datorata Parintilor. Dar lucrurile se pot rezolva usor si am putea vedea chiar o minune, ca si cum 1000 de ani ar fi doar o singura zi: si anume ca Marea Schisma sa para a se fi petrecut ieri si azi sa se fi rezolvat totul. Insa trebuie spus, mi se pare, un lucru: desi crestinii traiesc in schisme – asta e, din pacate, realitatea – Lumea Crestina e Lumea Crestina, adica nu e o alta Lume Crestina decat aceasta pentru ca Hristos, cum bine arata Sf. Apostol Pavel, nu poate fi impartit. Nu exista un alt Hristos pentru americani, un altul pentru italieni, altul pentru francezi, altul pentru romani, altul pentru rusi etc. Ci este un singur Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Nascut din Tatal inainte de veci!! Deci desi noi, nevrednicii si pacatosii, traim in tot felul de schisme, Hristos Dumnezeu e unul singur iar Lumea Crestina e una singura.

Aceasta vizita insa s-a desfasurat intr-un moment politic in care regimul politic din Rusia, condus de un nostalgic comunist, Vladimir Putin, incepe sa fie tot mai opresiv si sa semene cu ceea ce aveam in URSS, deci pe vremea comunismului. De asemenea, pare ca Putin doreste crearea unei linii de demarcatie, politic vorbind, intre  Uniunea Euroasiatica, condusa de Federatia Rusa, si Uniunea Europeana cu SUA. Si tensiunile se vad destul de clar atat in privinta Crimeii, atat in privinta Siriei, dar si pe plan economic prin impunerea de catre Vest a unor sanctiuni Federatiei Ruse, nu mai vorbesc de relatiile tensionate cu SUA determinate in principal de amestecul Rusiei in recentele alegeri prezidentiale din SUA. Cu alte cuvinte, politic vorbind, Rusia s-a pozitionat intr-o stare de conflict cu UE si SUA, si bineinteles si cu NATO. Am spus de conflict, nu de razboi. Vizita Patriarhului Chiril I in Romania, tara care gazduieste Scutul Antiracheta de la Deveselu, sfideaza tocmai acest conflict politic in care e pozitionata acum Rusia de catre regimul Putin. Mai mult, faptul ca a adus aici, daruindu-ne, o particica din sfintele moaste ale Sfantului Serafim de Sarov, primind in dar o frumoasa icoana cu Sfantul Dimitrie Basarabov care contine si o particica din sfintele moaste ale acestuia, arata extrem de clar contrastul enorm cu luarile de pozitie politica ale Kremlinului, care practica conflictualitatea in lume. Gandindu-ma la intalnirea Patriarhului Chiril I cu Papa in Cuba, la Havana, apoi la faptul ca Patriarhul Rusiei a lipsit de la Sinodul din Creta, chiar ma gandesc la faptul ca aceasta vizita in Romania, adica acolo unde te-ai fi asteptat mai putin, seamana cu o palma, la figurat, desigur, data regimului Putin!! Si cred ca este evident ca Biserica Ortodoxa Rusa nu poate sa accepte in Rusia un regim politic actual asemanator, chiar foarte asemanator, daca nu identic, cu cel de pe vremea comunismului, care sa contravina comuniunii spirituale intre crestini. De aceea Biserica Ortodoxa Rusa nu poate achiesa, cel putin in totalitate, la politicile Kremlinului. Nu le poate accepta in totalitate si as include aici agresiunea impotriva altor tari crestine. Cezaropapismul asta s-a dovedit, in trecut, foarte contraproductiv si am vazut ce a rasarit: comunismul. Pentru ca daca Puterea politica greseste si Biserica nu ia o atitudine ci ramane pasiva sau aproba greseala iata ce efecte nocive se pot dezvolta in societate. Or, Biserica nu poate sa lucreze inspre sminteala credinciosilor sai.

As mai adauga ca aceasta vizita nu inseamna „sa ne dam cu Putin”, cum din pacate am vazut ca se intepreteaza cateodata. Nici Patriarhul Chiril I in cuvantul sau n-a spus asta. Insa Biserica trebuie sa aiba o atitudine pacificatoare, bazata pe iertarea pacatelor. Iar pe de alta parte, data fiind situatia din Rusia, Bisericile Ortodoxe surori trebuie sa intinda o mana de ajutor Bisericii Ortodoxe Ruse atunci cand este nevoie si s-o sustina moral daca trebuie lucrul asta. Trebuie avute in vedere atenuarea tensiunilor pe plan mondial si indreptarea caii pe care paseste actualmente Rusia, care nu-i aduce nici prestgiu, nici prosperitate, nici elevare spirituala, cu alte cuvinte este o cale paguboasa, care pune Rusia intr-o pozitie proasta. De aceea e mai bine sa existe un dialog spiritual daca nu dorim crearea din nou a unor noi linii de demarcatie si cortine de fier, adica repetarea greselilor trecutului, lucru evident anacronic si redundant.

De aceea cred ca aceasta vizita pe care Patriarhul Rusiei a facut-o la noi in tara, cu un mesaj de pace, trebuie privita ca fiind ceva benefic. De asemenea, organizarea unui Congres despre suferintele Bisericii in perioada comunista a fost un lucru pozitiv pentru ca Bisericile Ortodoxe trebuie sa caute cea mai buna cale de a se raporta la aceasta experienta tragica ce inca lasa urme in sufletele oamenilor. In tarile care au cunoscut comunismul lucrurile nu stau la fel ca in tarile care nu au cunoscut comunismul – trebuie inteles lucrul acesta. Un alt lucru important au fost, cred, comunicarea a ceea ce s-a discutat in Creta, unde Patriarhul Chiril I si nu numai a lipsit. Prelucrarea cu cei care n-au fost prezenti atunci a ceea ce s-a discutat si s-a hotarat in acest Sinod reprezinta un lucru important pentru ca Biserica Ortodoxa trebuie sa aiba o pozitie fata de lumea contemporana, cea de azi – subliniez!, si de realitatile actuale pentru ca avem o crestere a credinciosilor ortodocsi in tari crestine neortodoxe, primind sprijin acolo, de la bisericile de acolo ce nu sunt ortodoxe, lucru pentru care ar trebui sa multumim lui Dumnezeu! De asemenea exista o comunitate ortodoxa importanta in SUA si aici, evident, si Biserica Ortodoxa Rusa ar trebui sa fie interesata. Inchistarea nu duce la ceva bun. Sunt realitati politice care influenteaza Biserica, spre exemplu Uniunea Europeana sau apartenenta Romaniei la NATO, sau Parteneriatul Strategic dintre SUA si Romania – am dat cateva exemple, se pot da si altele nu neaparat legate de tara noastra, iar Biserica Ortodoxa trebuie sa aiba o pozitie. Constructiva, desigur. Inclusiv regimul politic bazat pe democratie, pe respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, necesita o pozitie, o raportare din partea Bisericii Ortodoxe, fiind realitati ce nu prea au existat in trecut in lumea ortodoxa, sau au existat pentru putina vreme. Fara indoiala, activitatea misionara a Bisericii Ortodoxe e deosebit de importanta si de aceea e foarte important sa dai un mesaj adecvat.

In legatura cu cazul semnalat de Dl. Cristian Preda:

„Faptul că regizorul Alexandru Solomon a fost umflat de jandarmi în fața Patriarhiei și anchetat ore în șir e o palmă dată libertății.
Va spune Daniel ceva?
Sau a preluat modelul Kiril, care apără doar puterea de la Kremlin, nu și cetățenii ruși?

lasand la o parte caracterul teatral si provocator – s-a taiat la mana, a aruncat cu bani – ar trebui, totusi, spus ca felul in care intelege Jandarmeria sa isi indeplineasca atributiile lasa cateodata, si nu chiar de putine ori, de dorit. Am mers pe Dealul Patriarhiei, Sfanta Liturghie se tinea in aer liber. Multime mare de oameni. Inteleg misiunea Jandarmeriei de a proteja fata de eventuale lucruri mai putin placute ce s-ar putea intampla. Insa la un moment dat s-au interpus in fata clopotnitei mari nepermitand nimanui accesul la locul unde se desfasura slujba. Nu mai vorbesc despre comportamentul ireverentios al unor jandarmi fata de credinciosi. Ca si cum ar fi fost vorba de ultimii oameni, niste raufacatori, nu de niste oameni care au venit, firesc, la slujba Sfintei Liturghii si pentru ca sa-i vada pe arhiereii invitati de catre Patriarhia Romana. A te interpune intre credinciosi si altar intr-un mod brutal – bine ca n-am fost si batuti!! – nu cred ca este nici canonic si nici in duhul Sfintei Liturghii, care il patrunde pe credincios. Si nu era vorba despre niste oameni care s-au taiat la mana sau care sa inceapa sa arunce cu bani, sau care sa inceapa vreo actiune provocatoare sau orice altceva care sa deranjeze slujba. Ci de credinciosi, nimic mai mult. Oamenii, desigur, incepusera sa protesteze. Ca doar au venit la biserica. Pana la urma au dat drumul la toata lumea. Dar… gestul conteaza.

In privinta a ceea ce i s-a intamplat regizorului Alexandru Solomon, trebuie remarcat cu tristete ca maniera de actiune a jandarmilor si apoi anchetarea acestuia si concluzia ca ar avea „tulburari de adaptare” – jignitoare, desigur –  nu e in concordanta nici cu spiritul bisericesc si nici cu o societate libera. Mai degraba are legatura cu dispretul fata de credinciosi. Si spun asta lasand la o parte faptul ca un om care are o facultate s-ar putea sa se simta jignit de un jandarm care sa rasteste la el cu o privire de parca e gata sa-l ia la bataie: „Fa, ba, loc acolo sa treaca lumea!! N-auziti, ma?” si ale carui studii s-ar putea sa nu depaseasca liceul. Ca si cum multimea mare de credinciosi ar reprezenta neaparat prostimea ce poate s-o ia si pe cocoasa la o adica. Si chiar daca in discutie ar fi prostimea, modul acesta dispretuitor la adresa credinciosilor n-are nicio legatura cu duhovnicia pe care o inspira Biserica, ci dimpotriva e de natura sa naruie actiunea ziditoare de suflet a acesteia.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

noiembrie 1, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 comentarii »

  1. Interesanta postarea , iar chestiile spuse despre atitudinea scrofuloasa a jandarmilor fata de credinciosi…mi-au amintit instantaneu de o nuvela a lui Anton Bacalbasa unde, un personaj numit Mos Teaca , fiind trimes cu soldatii din companie la Sf. Slujba de Inviere le striga alora in plina slujba : „- STAI DREPTI LEAT CA….TE IA MAMA DRACULUI !!! 😀 😀 😀

    Comentariu de Marian | noiembrie 1, 2017 | Răspunde

    • 😆 Nici mie nu mi s-a parut in regula atitudinea jandarmilor.

      Multumesc pentru apreciere!

      Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2017 | Răspunde

    • Bine, mai si glumim, dar asta nu inseamna sa nu luam si o atitudine critica in privinta felului in care intelege Jandarmeria sa-si faca datoria in anumite situatii, in speranta ca vom constata cat mai curand o imbunatatire in activitatea dumnealor.

      Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2017 | Răspunde

      • Si ce fel de atitudine critica sau mai curand : cum sa luam aceasta atitudine Motane ? Boicotam orice discutie cu ei si , cand ne iau la imbranceli { de fapt tocmai ei sant cei ce incearca sa stavileasca imbrancelile ” credinciosilor ” } sau pun pulanele pe noi …ne facem ca nu-i adevarat si nu-i luam in seama sau cum ? Dl. Preda nu da si oarece sfaturi in aceasta privinta ca-l stiu bun la asa ceva ? „Faptul că regizorul Alexandru Solomon a fost umflat de jandarmi în fața Patriarhiei și anchetat ore în șir e o palmă dată libertății.” Adica , in opinia domnlui Preda de la Strassbourg sau Bruxeless de unde-o fi , faptul ca aia au intervenit si ” l-au umflat ” { atentie : umflat insemna inclusiv bataia de rigoare nu doar…simpla ridicare in vederea arestarii } dupa ce-a facut circul ala horror , constituie o palma pe obrazul libertatii ??? Dar cu libertatea mea de-a nu fi martor la astfel de scene , intr-un moment important din viata clericala si religioasa a tarii , cu aia cum ramane domn Preda ? Motane , Gita Pristanda a ramas nemuritor nu doar pentru figura cu steagurile ci si pentru :” -Politaiul trebuie sa fie scofulos la datorie , sa iertati coane Nicule , cand e la datorie n-are mama , n-are tata . ” Apoi daca jandarmii , care vad de-aproape cum se comporta ” credinciosii ” n-ar fi nitel mai duri s-ar duce dracului sfanta slujba . Fara suparare dar , o asemenea iesire chiar nu-si avea sensul la o astfel de manifestare iar jandarmii , au gresit flagrant deoarece nu l-au immobilizat p’ala mai inainte de-asi pregatii acea regie absolut imbecila si dezgustatoare dar mai ales inainte de-a o pune in scena . Parerea mea sincera este ca , daca vrei neaaparat sa protestezi impotriva unor inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe sau impotriva incercarilor acestora de-a reunii crengile aceluiasi copac , nu ma-ndoiesc de faptul ca exista si alte cai mai putin extreme . Apropo , dl. Solomon nu-i dintre cei …taiati imprejur ? ” A te interpune intre credinciosi si altar intr-un mod brutal – bine ca n-am fost si batuti!! – nu cred ca este nici canonic si nici in duhul Sfintei Liturghii, care il patrunde pe credincios.” Intrebare Motane : ce cautai acolo , si-a doua intrebare : dar cand Emil Constantinescu , Traian Basescu , Calin Popescu Tariceanu si alte „somitati ” participau la slujbe iar jandarmii se interpuneau { cat erau aia acolo fireste } intre „credinciosi ” si altar…atunci de ce n-ai mieunat macar ??? Eu Motane , eu sunt ateu insa , asa ateu cum sunt , sau poate taman de asta , respect credintele oamenilor dar , daca crezi ca etalarea credintei se face inbulzindu-te mai rau decat vitele , sa ajungi tu primul la altar , sa atingi primul moastele ca sa nu se termine alea cumva pana-ti vine tie randul…mai bine o lasi dracului de ” credinta ” caci aia nu-i „credinta ” ci…orice altceva . Ca ateu declarat , respect credinta si credintele oamenilor insa , pentru ca-s ateu sau poate taman pentru asta , am convingerea ca nu in gura mare iti exprimi credinta in Dumnezeu si nu tavalindu-te in genunchi pentru a pupa niste oase ci , aducand SLAVA lui DUMNEZEU prin intregul tau comportament , asta insemneaza in viziunea mea sa fi crestin . Mai mult decat atat , ca ateu sau taman pentru asta , cred cu toata constiinta mea in spusele lui Isus din Nazareth care-a spus { nu cred ca nu sti unde-i scrisa asta 😉 } : „- FA-TI O BISERICA IN INIMA TA SI DE ACOLO ADU SLAVA DOMNULUI !” Ateu fiind sau , poate taman de asta , cred ca Dumnezeu { adica ala in care…nu cred 😎 } daca vrea neaaparat sa auda vaietele cuiva , le aude si daca ala-i la o suta de metri sub pamant , cum au fost mai zilele trecute minerii aia de la Uricani . In final o intrebare Motane fratele meu { inca una si…ma duc 😉 la culcare fireste } : daca in aglomeratia aia , in imbulzeala aia , in marea aia de ” credinciosi ” ajungea un ” credincios ” in preajma altarului si-a celor doi Inalti Ierarhi si , odata ajuns acolo , ar fi strigat Allahu Akbar autodetonandu-se in secunda urmatoare , cum ar fi fost oare ? Ce-ar avea ATUNCI dl. Preda si chiar dumneatu de spus…dupa ??? Respect si-o seara buna in continuare !

        Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2017

      • In primul rand nu a fost vorba de nicio imbulzeala sau imbranceala sau ceva de genul asta.

        Ce cautam acolo? N-am inteles intrebarea!

        Nu-ti judec convingerile, sau cum sa le spun…

        Nici cand vine Presedintele, jandarmii n-au dreptul sa se comporte dispretuitor cu credinciosii.

        Da, inteleg ce vrei sa spui. Si atunci care e solutia? Sa nu se mai tina slujbe deloc? Mai ales cand se tin in aer liber, unde se asteapta venirea unui mare numar de credinciosi, ierarhii, preotii, credinciosii, inclusiv jandarmii isi asuma un astfel de risc. Sigur ca trebuie luate masuri de protectie si am si spus in postare ca inteleg rolul jandarmilor. Nu inteleg insa atitudinea asta dispretuitoare si, mai ales, NEPROFESIONISTA din punctul asta de vedere a jandarmilor care derapeaza dezvoltand astfel de comportamente, depasindu-si cu mult atributiile.

        Eu cred ca am fost destul de clar in privinta atitudinii la care m-am referit. N-am inteles bine ce vrei sa spui prin fraza asta: „Parerea mea sincera este ca , daca vrei neaaparat sa protestezi impotriva unor inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe sau impotriva incercarilor acestora de-a reunii crengile aceluiasi copac , nu ma-ndoiesc de faptul ca exista si alte cai mai putin extreme .”. Atitudine poti sa iei si printr-un articol pe blog. Insa trebuie sa iei atitudine cand vezi ca Jandarmeria derapeaza si Biserica nu prea zice nimic, dand impresia ca e de acord…

        Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2017

      • „Dar cu libertatea mea de-a nu fi martor la astfel de scene , intr-un moment important din viata clericala si religioasa a tarii , cu aia cum ramane domn Preda ?” – asta nu inseamna ca jandarmii sa-si faca intr-un mod defectuos datoria, asa cum, de altfel, s-a si intamplat. Dar daca – Doamne, fereste – te-ar fi luat pe tine la bataie, cand nici nu te imbranceai, nici nu te imbulzeai, cum ar mai fi ramas cu libertatea ta? Sau sa vii la slujba si sa nu te lase sa ajungi acolo. Cum ar fi ramas cu libertatea ta? Ca regizorul respectiv nu ti-a restrans sau incalcat tie libertatea, ca nici n-avea cum s-o faca. In schimb, jandarmii, prin modul defectuos in care si-au facut datoria, DA, ti-au incalcat inclusiv si tie libertatea!!

        Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2017

  2. Sa fiu mai clar : erai acolo in calitatea-ti de…parte a BOR sau , doar in calitatea-ti de „credincios ” ? Jandarmii nu se comporta dispretuitor cu nimeni ci doar…SCROFULOS insa , daca-i indeparteaza MAI-ul din structurile sale , pe cine aduce in loc , oare nu pe altii care , cat de curand vor devenii fix ca aia carora le-au luat locul ? ” Insa trebuie sa iei atitudine cand vezi ca Jandarmeria derapeaza si Biserica nu prea zice nimic, dand impresia ca e de acord…” Si ce propui Motane , sa-i afuriseasca Daniel sau Chiril I pe jandarmi si „credinciosi „la toptan sau separat ? ” In schimb, jandarmii, prin modul defectuos in care si-au facut datoria, DA, ti-au incalcat inclusiv si tie libertatea!!” Mie prietene , jandarmii imi incalca libertatea ori de cate ori ai vad in preajma mea iar de multe ori , nici nu trebuie sa-i vad pentru a ma simti calcat pe creieri . Asta-s eu : am avut ” placerea” de-a le mirosii scuturile si-n 1990 dar si-n 2012 .

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2017 | Răspunde

    • Pai, ai vazut! Si atunci tu ma intrebi pe mine in ce calitate am fost acolo? Dar multimea mare de oameni in ce calitate, oare, era acolo? Eu cred ca e clar.

      Sa stii ca n-ar strica sa le spuna ca nu-i in regula cum procedeaza. Si n-a fost doar cu ocazia asta in neregula. Au fost si cu alte ocazii, hramuri, praznice cand a fost ceva in neregula. Cetatenii trebuie sa ia atitudine, chiar si pe bloguri sau facebook, intr-un cuvant in spatiul virtual, dar nu numai, pentru ca altminteri astfel de comportamente, ce nu sunt la locul lor, devin regula. Cu alte cuvinte, se deschide calea spre abuz, lucru care se intampla in Romania si din alte puncte de vedere. Si pana la urma iese o nemultumire generala ce nu aduce, desigur, nimic bun.

      Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 2, 2017 | Răspunde

  3. Lasa ma frate multimea , eu te intrebam pe matale 😡 ! Traiasca familia matale , marturiseste-te la fratele dumitale cum spune si Apostolul Pavel : esti popa sau ai vreo alta legatura cu BOR in afara faptului de-a fi un simplu enorias , un simplu ” credincios ” ??? Multimea…aia erau ” credinciosi ” da-i dracului ! Sa-ti marturisesc ceva : am mare oftica pe chestiile astea de pe FB , pe FB in general . Pai , unde dracu ai mai vazut dumneata stiri mai false si mai alarmiste decat pe FB ? Pana si aia din Catalonia …tot pe FB au fost adusi in piata sa-si ia bataie de la tipii din Guardia Civil si-atunci…nu-i pot inghiti nici pe aia si nici aceasta modalitate de comunicare . Atentie , nu spun ca nu-i in totalitate rau aceast mod de socializare si informare intre oameni . Am facut precizarea ca sa nu-ti mai dea prin mintea capului sa ma mai acuzi aiurea de ceva .

    Comentariu de Marian | noiembrie 2, 2017 | Răspunde

    • Pe undeva se exagereaza cu faptul ca apar stiri false si alarmiste pe FaceBook. Nu imi e clar la ce te referi, dar daca in ideea asta: ” daca in aglomeratia aia , in imbulzeala aia , in marea aia de ” credinciosi ” ajungea un ” credincios ” in preajma altarului si-a celor doi Inalti Ierarhi si , odata ajuns acolo , ar fi strigat Allahu Akbar autodetonandu-se in secunda urmatoare , cum ar fi fost oare ? Ce-ar avea ATUNCI dl. Preda si chiar dumneatu de spus…dupa ???”, uite, am vazut un film:
      Cleanskin
      in care atat radicalizarea islamica cat si atentatele teroriste n-aveau nicio legatura cu FaceBook-ul sau cu „retelele de socializare online”. Filmul e din 2012. A da vina pe FaceBook e un lucru cat se poate de superficial. Sa nu crezi ca neaparat FaceBook-ul scoate, de exemplu, oameni in strada. Sau ca neaparat pe FaceBook se clocesc astfel de lucruri. Nu vad de ce FaceBook-ul ar fi un rau „mod de socializare si informare intre oameni”. Dimpotriva! Si apoi chiar tu spuneai, nu-i asa: „Inainte sa uit : tzatza Niculina , Ion a lu’ Schioapa , Sile Ciungu { ai zice asa deoarece , si-a pierdut intr-un accident de munca doua degete de la mana stanga } sau Julieta { pana si aia } or fi ei multi si n-au nici mare cultura dar prosti , chiar nu’s Motane fratele meu !” – si atunci? Atunci de ce ar fi rau sau „nu spun ca nu-i in totalitate rau aceast mod de socializare si informare intre oameni” FaceBook-ul? Eu nu vad ceva rau in FaceBook. Iar a facilita comunicarea, libertatea de exprimare si de expresie intre oameni e un lucru cat se poate de bun.

      Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 4, 2017 | Răspunde

      • Nici macar eu n-am spus ca-i in totalitate rau FB-ul dar si sa iei drept litera de evanghelie ce se spune p’acolo…. Iertaciune-ti cer : am descoperit neajunsul , eroarea ce te-a facut sa-ntelegi gresit ce-am spus : este vorba despre acea negatie introdusa din graba , din neatentie : „nu spun ca nu-i in totalitate rau aceast mod de socializare si informare intre oameni”. Trebuia sa scriu de fapt : NU SPUN CA-I IN TOTALITATE RAU si astfel confuzia n-ar mai fi avut loc . Umil iti cer iertare !

        Comentariu de Marian | noiembrie 4, 2017

      • Nici nu trebuie sa iei litera de evanghelie tot ce se scrie pe FaceBook. Nu vad de ce ai face asta. Mai ales ca ai posibilitatea sa-ti spui parerea acolo.

        Nu spui ca e in totalitate rau. Ok! Nici nu e rau.

        Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 5, 2017


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.