Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

O nelamurire…

Mediafax

Papahagi a demisionat din PDL şi va fi în grupul de iniţiativă al Partidului Mişcarea Populară: „Părăsesc partidul fără resentimente”

Se arata, printre altele, ca:

„”Cred, totodată, că singurul lider legitim al dreptei este Traian Băsescu. Am decis aşadar să mă alătur mişcării civice inspirate de Preşedintele României şi am acceptat să fac parte din grupul de iniţiativă al Partidului Mişcarea Populară”, mai precizează Papahagi.” (subl. mea)

Declaratia D-lui Papahagi survine dupa ce Dl. Ponta a reevaluat rezultatele referendumului din 2012 pentru demiterea Presedintelui Basescu: „Am fost peste 50% în 2012 pe 29 iulie, noi, ăştia cu lovitura de stat”. Marturisirea liderului PSD a facut ca toata Stanga sa vibreze si sa traga concluzia ca, de fapt, Basescu nu este legitim in functia de Presedinte al tarii. Iata ca in acest context, fierbinte ca o zi de vara romaneasca, Dl. Papahagi ce tocmai isi dadea demisia din PDL vine cu o precizare: Basescu e singurul lider legitim al Dreptei! Cu alte cuvinte, daca nu e legitim in functia de Presedinte al tarii, cu siguranta ar fi liderul unic si legitim al intregii Drepte politice!! Deoarece, din cate inteleg, pentru Dl. Papahagi intreaga Dreapta inseamna in exclusivitate Miscarea Populara, al carei mentor, se stie, este stimabilul domn Basescu.

Fara indoiala ca afirmatia D-lui. Papahagi ridica mai multe semne de intrebare. Sa luam afirmatia domniei sale si sa o analizam: „singurul lider legitim al dreptei este Traian Basescu”:

– Prima intrebare ar fi: de ce singurul? Apoi spune ca e lider – este Traian Basescu un lider al Dreptei? Chiar nu mai exista pe partea dreapta a esicherului politic romanesc si altii care ar putea fi lideri? Si de unde aceasta calitate de lider al Dreptei, cand Dl. Basescu este Presedintele Romaniei si in aceasta calitate „nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata” (Constitutia Romaniei, art. 84, al.1)?

– A doua intrebare: legitim? Eu nu-mi amintesc sa se fi tinut vreun congres al Dreptei din Romania care sa-l aleaga pe Traian Basescu drept lider si, in felul acesta, sa-i dea legitimitatea necesara, de lider. Nu tin minte ca ar fi avut loc vreun Congres al Miscarii Populare care sa-l aleaga pe Basescu lider. Si atunci de unde aceasta legitimitate?

– A treia intrebare ar fi legata de urmatoarea chestiune: sa presupunem ca Miscarea Populara se va transforma in partid politic. In cazul acesta este absolut normal sa aiba un candidat la presedintie. Si atunci cine va fi acesta? Tot eternul Traian Basescu, ca doar este singurul lider legitim al Dreptei?

Aici sunt mai multe chestiuni. In primul rand as dori sa va spun ca eu cred ca Dl. Papahagi nu minte. In acest caz Dl. Basescu ar fi intr-adevar singurul lider legitim al Dreptei! Din moment ce nu s-a tinut niciun Congres al Dreptei, al Miscarii Populare, care sa-l legitimeze in felul acesta, inseamna ca aceasta legitimitate de lider unic al Dreptei i-a fost conferita din exterior. E clar ca Basescu, fiind la ultimul mandat, nu mai poate fi Presedintele Romaniei. In schimb, declaratiile facute recent de catre Presedinte:

„”Eu n-am nevoie să mă pregătesc. Pentru funcţia de prim-ministru sunt pregătit”, a afirmat Băsescu.

În acelaşi timp, Traian Băsescu a subliniat că Ponta mai are de lucru pentru a fi considerat un bun prim-ministru.

”(Ponta, n.red.) ştie că sunt mai bun premier decât el. Aş vrea să treacă peste rolul de agent constatator. Nu îmi plac prim-miniştrii constatatori”, a spus Băsescu despre Victor Ponta.” (cf. articol din Romania Libera)

te duc cu gandul ca Basescu vizeaza, in viitor, functia de premier. Declaratia D-lui Papahagi are loc aproape simultan cu cele ale insarcinatului cu afaceri ad interim al SUA la Bucuresti, Dl. Duane Butcher, despre Constitutie si coabitarea dintre Presedinte si Premier. Iata ce afirma Dl. Butcher despre coabitare, cf. Mediafax:

„”Sunt aproape şapte luni de când ambasadorul Mark Gitenstein a plecat din Ambasada noastră şi eu am avut onoarea să conduc misiunea în această perioadă. Priorităţile noastre principale au fost problemele economice şi de business, promovarea firmelor americane care lucrează în România, în climatul de afaceri de aici, politicile de securitate şi politica internaţională, desigur. Dar şi statul de drept şi întărirea instituţiilor din România, am susţinut puternic, de asemenea, coabitarea între primul-ministru şi preşedinte şi nominalizarea noilor procurori-şefi„, afirmă Butcher, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

El a evitat însă să precizeze în ce fel s-a manifestat această susţinere din partea Ambasadei SUA, arătând că în ultimul an a fost „o cooperare excelentă” cu Preşedinţia şi Guvernul.” (subl.mea)

Lucru ce ar putea naste suspiciunea referitoare la o sustinere discreta din partea Departamentului de Stat al US pentru Traian Basescu…

O alta chestiune care se ridica ar fi urmatoarea: de ce se incearca construirea cultului personalitatii lui Traian Basescu? Trebuie spus faptul ca de o asemenea „onoare” nu s-a bucurat niciun alt Presedinte postdecembrist al Romaniei. Bunaoara, eu n-am auzit pe cineva sa spuna despre Ion Iliescu ca ar fi singurul lider legitim al Stangii din Romania. Daca se spune despre domnia sa ca e un mare om de stanga, ca e o figura politica proeminenta a Romaniei postdecembriste, e cu totul altceva decat a spune ca e singurul lider legitim al Stangii. Acelasi lucru despre Emil Constantinescu – nu am auzit, pe vremea cand era Presedintele Romaniei, sa se spuna ca e singurul lider legitim al Dreptei. Evident, in cazul lui Corneliu Coposu e cu totul altceva, dar cred ca trebuie precizat: Coposu nu a fost Presedintele tarii. O asemenea ridicare in slavi a lui Traian Basescu – ca lider unic si unicul legitim al intregii Drepte politice din Romania – e ceva aiuritor. Eu stau si ma intreb: cui foloseste un asemenea delir, cu atat mai ingrijorator daca spune adevarul? Ce fel de chei, ale Puterii, desigur, are Basescu si care sunt usile pe care numai el poate sa le deschida?

Pe de alta parte, criza de leadership pe care o invoca Dl. Papahagi nu vad cum s-ar rezolva, pe partea dreapta a esicherului politic, prin Traian Basescu… Daca Dl. Basescu e singurul lider legitim al Dreptei, era si pe vremea cand inca nu se despartise de PDL. Cu toate acestea, la recentele alegeri legislative, PDL a obtinut un procent foarte slab. De unde se vede ca Traian Basescu nu a reusit, din calitatea sa de lider unic si legitim al Dreptei, cum afirma Dl. Papahagi, sa fie si eficace. Si trebuie inteles lucrul asta: dupa doua mandate intervine, normal, eroziunea si nu mai poti sa ai forta necesara pentru a fi eficace din punct de vedere electoral. Or, in calitate de lider al unui partid, formatiuni politice, cu atat mai mult in calitate de lider al Dreptei trebuie sa fii eficace din acest punct de vedere. S-ar putea sa existe si un alt sens al declaratiei D-lui. Papahagi, si anume ca Basescu sa devina un fel de guru al Dreptei. Problema ar fi daca Basescu are, cu adevarat, o asemenea dimensiune politica. As zice ca nu prea… Eu cred ca domnia sa doreste o functie executiva, pentru ca i se potriveste mai bine.

In orice caz, cred ca declaratia D-lui. Papahagi frapeaza prin sensul sau nedemocratic: te duce la ideea unui lider unic, care e automat si legitim, fara sa fi fost ales in mod democratic si fara sa fi obtinut pe cale democratica si legala aceasta legitimitate.

Bineinteles, ramane si posibilitatea ca aceasta sa fie parerea personala a D-lui. Papahagi, fascinat de personalitatea lui Traian Basescu.

Oricum e ingrijorator!

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

iulie 7, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

14 comentarii »

  1. Iata un exemplu de ….intelectual , iata un exemplu de ceea ce-ti spuneam referitor la …elite intelectuale . Noroc ca azi in Romania nu mai sint multi cei ce stiu ce-nseamna sa fi reprezentant al ” elitei intelectuale ” ! Sant din ce in ce mai putini , dovada fiind mascarada de mai zilelel trecute , de la liceul Dimitrie Bolintineanu { si altele nu numai acesta } de la examenul d e bacalaureat deci , domnul Papahagi nu va avea mari probleme de acomodare in nou infiintata , Miscare Populara a matrozului chior de la Cotroceni !!! Lamureste-ma si pe mine frate : cum se poate sa te pretinzi { sa fi de fapt si de drept !!! } intelectual si …sa-l clamezi pe unul oarecare , om ca si tine drept….Dumnezeu pe pamant ? Cum s e poate sa privesti un ticalos { vei sterge asta ? } un infractor de drept comun , un ” tradator de tara si de neam ” { vorba alora de la ” Noua Dreapta ” } , ca pe un Mesia , tu ce esti un tip ce judeci de bine de rau cu mintea ta ???? CUM!!!!! Ma poti lamuri , ca eu….am senzatia ca …traiesc in lumea aceea absurda a lui Kafka …ca tot al citesc zilele astea ?! De ce dracu l-au mai impuscat pe Ceausescu daca tot acolo s-a ajuns cu acel ” cult al personalitatii ” !?

    Comentariu de Marian | iulie 8, 2013 | Răspunde

    • @Marian
      Da, tocmai asta ma frapeaza si pe mine: numai si numai Traian Basescu, ca si cum n-ar mai exista si altcineva care sa fie un lider al Dreptei.
      El a mai facut si alte declaratii pentru care a fost criticat. E foarte buna intrebarea ta: cum se explica lucrul acesta la un intelectual de elita? Pentru ca vedem si ce studii are Dl. Papahagi si nu-s de colea… Eu cred ca se explica printr-un sentiment de frustare, nemultumire fata de realitatile romanesti. O exasperare fata de aceste realitati… Desigur, caracterul extremist al unor opinii nu poate fi acceptat. Nu vorbeste despre valori, in schimb se refera doar la persoana lui Traian Basescu in astfel de termeni: singurul lider legitim al Dreptei, lider unic, observa… Este regratabil faptul ca un intelectual de elita face astfel de afirmatii…

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 8, 2013 | Răspunde

      • Ce frustrare mon cher chat …ai inebunit subit ?????Atunci cand esti frustrat…te autointitulezi tu …tu personal drept un Mesia { cu riscul firesc ,de a fi dus la balamuc alaturi de …Napoleon sau de urmasii lui Ludovic al XV-lea } nu te apuci sa-l tamaiezi pe altul !!!! Spui matale ca-i ” regretabil ca un intelectual de elita face astfel de afirmatii „? Pai din nefericire …nu-i singurul intelectual !!! Domnul europarlamentar Preda nu a facu si el afirmatii aproape in oglinda cu cele ale lui Papahagi sau ma-nsala pe mine memoria ?? 😦 Si ca el ati mai pot enumera nume de intelectuali ce vad in Traian Basescu singurul lider ” autentic ” al dreptei …al ” dreptei autentice ” asa cum spunea mai nu stiu cand domnul Mihai Neamtu ! Pai si atunci nu vi la vorba mea …atunci cand fac rechizitoriul ” intelectualitatii ” romane si-i ” injur ” incercand sa-ti explic matale ca acestia au dezamagit acest popor ….nu numai de ieri de azi ???

        Comentariu de Marian | iulie 9, 2013

      • Repet: regretabil…

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 9, 2013

    • @Marian
      Trebuie sa recunosc faptul ca ai dreptate in ce ai scris in acest comentariu. Critica ta la adresa intelectualilor romani este justificata. Cand esti un intelectual de elita, trebuie sa vii si cu solutii viabile, democratice, moderate, nu cu declaratii extremiste, rasiste si care, pana la urma urmei, nu produc altceva decat scandaluri si nimic mai mult. Trebuie sa faci analize, sa incerci sa-ti formezi o viziune, sa arati felul in care se poate dezvolta tara, felul in care un popor poate fi fericit.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 8, 2013 | Răspunde

      • @Marian
        Asta nu inseamna ca trebuie sa fii impotriva intelectualilor. Ca unii au idei cu care nu esti de acord, ca altii pot gresi, asta e cu totul altceva. Insa tara asta are nevoie de intelectualitate si poate ca ideile lui Papahagi sunt asa cum sunt pentru ca intelectualitatea, la noi, e marginalizata si nu e privita cu respect in societate. Nu toti intelectualii trebuie sa fie marxisti. Iar „ideologia binelui propriu” nu trebuie intotdeauna blamata. Asa cum ideologia binelui colectiv nu a adus, neaparat, fericire oamenilor.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 9, 2013

      • Nu sunt frate impotriva intelectualilor de unde acesta idee nebuneasca ? Chiar ti-am dat acesta impresie ? Te rog inca o data : NU MA INTELEGE GRESIT !!!!! Sunt mai mult decat sigur atunci cand fac afirmatia { de fapt aceasta ai aprtine altcuiva ” persoana insemnata da’ …becher ” adica nu-mi amintesc cine-i tipul 😉 } ca : ” o tara fara intelectualitate , fara minti luminate , fara oameni de cultura ….nu poate exista niciunde pe pamant ” !!!

        Comentariu de Marian | iulie 9, 2013

      • Imi pare rau ca n-am posibilitatea sa transcriu , sa copiez cele spuse de matale { eventual cu litere de aur 😉 } si sa le afisez pe unde ma mai duc si eu din cand in cand …sa am cu ce ma lauda !! 🙂 😉

        Comentariu de Marian | iulie 9, 2013

  2. Mai oameni buni, a fi ‘telectual, nu inseamna automat sa ai si o gandire „limpede”. Daca ne uitam putin la istorie, o sa vedem ca mai toate valorile incotestabile ale literaturii, ale matematicii, fizicii, artelor de tot felul, au avut si cate „o pasarica” sau „ciudatenie”. Hitler, in megalomania lui a fost o valoare in felul sau, pacat ca nu intr-o directie mai umana. Suntem tentati sa nu mai vedem dincolo de defecte. NIMENI nu-i perfect (nici macar eu, he he he) asa ca fiecare poate avea o valoare intr-o anume directie.
    Asa ca hai sa nu generalizam, atunci cand spunem INTELECTUALITATE. Poate singura situatie in care putem globaliza vina ei, este cea in care o putem acuza ca a facut un pas inapoi in fata mitocaniei si neam-prostiei.
    Nu sunt basisit, sau PDL-ist,m cum s-ar putea crede, dar nu pot sa nu vad si sa nu accept ca pe langa multe greseli si „faradelegi” au fost totusi si cateva chestii bune, logice. Ca a fost asa, mi-au demonstrat-o cei de acum, care continua, desi nu vor sa o afirme, cam acceasi linie pe care au mers si cei de dinainte, 😉
    Oameni buni, niciodata masurile menite sa scoata o natiune din impas, n-au fost populare sau acceptate cu inima larga de marea masa a natiunii respective. Poate, repet POATE, in cazul in care media romaneasca ar pune un accent pe implicarea INTELECTUALITATII in dezbateri pe teme si subicte arzatoare, care sa ajute la intelegerea mecanismului, s-ar lamuri unele probleme. dar cand „mintile luminate” vin si se fac partizanii unei parti sau alta implicate in „conflict” din start se creeaza un blocaj. BASIST sau USELIST!!

    Comentariu de Rica Venturiano | iulie 10, 2013 | Răspunde

    • @Rica
      Papahagi scoate tara din impas, nu? 😀

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 11, 2013 | Răspunde

      • 🙂 Am zis eu asta? Nu, ba chiar am afirmat ceva de partizanatul pitic. 🙂

        Comentariu de Rica Venturiano | iulie 11, 2013

      • 🙂 :), Scuze ptr ce a iesit. Trebuia sa fie POLITIC, nu PITIC, 🙂 🙂 🙂
        Mea culpa.

        Comentariu de Rica Venturiano | iulie 12, 2013

  3. […] la om la om’ este conceput ca un promotor al activismului de partid. În acest fel, vor fi dinamizaţi toţi activiştii PSD pentru a lua […]

    Pingback de De la om la om – Program politic PSD – Pentru asigurarea functionarii reale a parteneriatului social si a dialogului cu cetatenii si societatea civila | Hai ca se poate! | iulie 10, 2013 | Răspunde

  4. […] Papahagi afirma recent ca principala problema dreptei romanesti este criza de lidership si ca Traian Basescu ar fi singurul lider legitim al Dreptei. Am citit nu cu mult timp in urma o analiza  foarte interesanta si, dupa parerea mea, corecta, pe […]

    Pingback de Basescu a iesit la o bere! « Motanul Incaltat | iulie 21, 2013 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.