Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Bizarul domn Trump…

Am vrut sa scriu zilele acestea, dar…  Dar parca atunci cand vroiam sa incep era ceva ce-mi scapa, ceva neclar, greu de caracterizat…

Cred ca o politica atat de bizara in plan extern precum cea dusa de actuala Administratie de la Casa Alba nu prea ne-a fost dat sa vedem. Sunt greu de inteles motivatiile lui Donald Trump…

Aveam un Acord Nuclear cu Iranul semnat in 2015 – v. aici si aici – de catre: membri permanenti ai Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite: SUA, Marea Britanie, Rusia, Franta, China plus Germania, si Uniunea Europeana, cu Iranul. Acest Acord limita drastic posibilitatile Iranului de a realiza arma nucleara, lasandu-i totusi posibilitatea Iranului de a utiliza energia nucleara pentru scopuri pasnice, civile.

Aceasta reglementare internationala a fost, cum am aratat putin mai sus, semnata de SUA. Inca din timpul campaniei electorale, dar si dupa aceea, Dl. Trump a folosit de nenumarate ori cuvantul „disgraceful” pentru a caracteriza respectivul Acord, initiat de Presedintele Obama. De curand, Donald Trump – ar trebui s-o vedem si ca pe o promisiune din campania electorala – a retras SUA din acest Acord, fara alta explicatie decat celebrul „disgraceful”, partea proasta fiind ca nu a pus nimic in loc. Nu a venit – cel putin nu am auzit – cu o propunere pe care s-o puna pe masa negocierilor. Sau sa spuna ce anume ar dori sa schimbe la Acordul deja existent.

Drept consecinta, atat Macron cat si ceva mai recent ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, au atras atentia asupra pericolului inceperii unui razboi. Eu cand am citit ce a zis Macron, prima data am trecut usor peste… Nu acelasi lucru a fost cand am citit si ce a declarat ministrul francez al Afacerilor Externe care a reiterat cele spuse de Emmanuel Macron… Le Drian a spus ca pericolul e atat de mare incat o miscare gresita sau o mica scanteie ar putea declansa un razboi…

Donald Trump a amenintat cu sanctiuni drastice firmele europene – a spus ca vor fi „trase la raspundere” – care ar mai indrazni sa faca afaceri in Iran. Dar pe ce baza juridica, daca SUA s-a retras din Acord?

In mod normal ar fi trebuit ca Dl. Trump sa fi lasat acest Acord sa continue pentru ca sa vedem daca Iranul il respecta si cum il respecta. In caz de nerespectare, Iranul ar fi trebuit sa fie, desigur, sanctionat. Donald Trump, in schimb, a plecat de la premisa ca in cativa ani, cu acest Acord, Iranul ar putea obtine arma nucleara. Dar nu e deloc foarte clar pe ce anume se bazeaza concluzia dumnealui. Israelul, prin Dl. Netanyahu, a specificat faptul ca detine o cantitate impresionanta de informatii culese de serviciile israeliene, care ar demonstra planurile concrete ale Iranului de a obtine arma nucleara. Iranul a raspuns ca informatiile nu sunt de actualitate si ca astfel de alegatii nu se constitutie in dovezi – v. aici.

Partea proasta este ca SUA se pune in afara unei reglementari internationale. Daca informatiile pe care le are din partea Israelului sunt cele corecte atunci de ce nu a folosit actualul Acord pentru a trage la raspundere Iranul? Pentru ca astfel de informatii ar fi demonstrat ca Iranul incalca Acordul existent, pe care l-a semnat.

Insa in conditiile in care SUA s-a retras fara explicatii prea credibile, Iranul, in mod justificat, a pus problema daca nu cumva un astfel de Acord ar trebui schimbat la fiecare schimbare, rezultata din alegeri, a Presedintelui SUA. De asemenea, tot justificat, a pus problema daca actualul Acord mai e in vigoare odata cu retragerea SUA din acesta. Ceea ce am inteles eu este ca Iranul va continua sa respecte acest Acord semnat in 2015.

Pentru SUA da foarte prost faptul ca s-a retras dintr-un Acord international pe care l-a semnat in urma cu 3 ani, fara sa ofere explicatii convingatoare si fara sa puna altceva in locul acestuia (propuneri de negociere sau sa arate care ar fi termenii din Acord asupra carora doreste sa deschida o negociere). Arata o lipsa de coerenta in politica externa, o lipsa de predictibilitate, dar si o incercare de a rezolva in mod unilateral, chiar prin forta (inclusiv armata), Dosarul Iranian. Asta nu inseamna ca se va ajunge la un razboi, dar retragerea dintr-un Acord international de acest gen deschide o cale periculoasa.

Ce a castigat SUA din asta? Nu prea se vede mare lucru. Si nu se vede nici ca Israelul ar fi mai bine aparat printr-un astfel de gest impotriva planurilor iraniene de a construi arma nucleara. Dimpotriva, Israelul era mai bine aparat daca SUA ar fi ramas in Acord, putand astfel sa sanctioneze, daca ar fi fost cazul, Iranul pe cale legala. Retragerea din Acord a SUA inseamna ca SUA, cel putin, nu mai are nicio posibilitate de a sanctiona in mod legal Iranul, daca aceasta tara nu respecta Acordul. Or, lucrul asta pune SUA intr-o pozitie proasta pe plan international.

Un alt lucru bizar care da nastere la numeroase speculatii este anuntul facut de Donald Trump, potrivit caruia Summitul programat pe data de 12 iunie la Singapore cu Presedintele Coreii de Nord, Kim Jong-Un, nu va mai avea loc. Era vorba despre procesul de pace din Pen. Coreeana, dupa atatia ani de ostilitate intre cele doua Corei. Este bine, totusi, ca dupa ce ieri a anulat o intrevedere cu liderul de la Phenian, azi Dl. Trump s-a razgandit!!! Ministrul de Externe nord-coreean, Kim Kye Gwan, a specificat ca decizia lui Trump de anulare a Summitului „nu este in linie” cu cei ce spera la „pace si stabilitate”, calificand anularea summitului ca fiind „neasteptata si foarte regretabila”. Insa iata ca azi Dl. Trump a scris pe Twitter:

„Very good news to receive the warm and productive statement from North Korea. We will soon see where it will lead, hopefully to long and enduring prosperity and peace. Only time (and talent) will tell!”

Mi se pare ca este o recunoastere a greselii facute, deoarece anularea Summitului l-a pus pe Kim Jong-Un intr-o postura favorabila, datorita faptului ca a avut acum o pozitie responsabila, pentru construirea unui climat de pace in Pen. Coreeana. Amenintarea voalata cu arsenalul nuclear american pe care a facut-o Dl. Trump referindu-se la Coreea de Nord nu a pus SUA intr-o pozitie favorabila, mai ales ca lucrurile erau stiute. Nu e niciun secret ca SUA are o forta militara sub toate aspectele foarte mult superioara Coreii de Nord. Lucrul acesta sugereaza o diplomatie facuta cu ajutorul amenintarii cu forta, nu sub reglementari clare de drept international, lucru ingrijorator.

Interesant in toate aceste evenimente, dar lucru este mult mai vizibil in legatura cu Iran Deal, e faptul ca SUA nu isi armonizeaza anumite pozitii de politica externa cu Uniunea Europeana, principalul sau partener. In cazul Acordului cu Iranul, lucrul e evident. Deocamdata pozitiile SUA si UE sunt contrare pe aceasta chestiune. Dar nici nu a existat un dialog, un schimb de pareri… In chestiunea Coreii de Nord, UE pare slab implicata. Nu simt influenta UE in aceasta privinta. Totusi, UE ar trebui sa fie mai activa deoarece nu ne e deloc indiferent daca in Pen. Coreea va fi pace sau va fi un razboi devastator. In momentul in care Presedintele SUA ieri spune una, iar azi spune un lucru total opus fata de ceea ce a afirmat ieri, mie mi se pare ca avem o problema. Nu ne e indiferenta pozitia SUA in astfel de chestiuni, care privesc pacea globala.

Deocamdata, in cazul Iranului, SUA, sub noua Administratie de la Casa Alba, condusa de Dl. Trump, n-a pus on the table nimic concret. Deci chestiunea este, ca sa zic asa, in aer. In cazul Coreii de Nord, de asemenea, nu avem nimic concret, decat – cel putin asa cum rezulta din ultima declaratie a D-lui. Trump – bune intentii.

Ambele chestiuni nu pot sa nu priveasca Uniunea Europeana, care ar trebui sa fie ceva mai activa pe plan international. Nu printr-o atitudine ostila fata de SUA sau fata de Casa Alba, sau Donald Trump. Ci printr-una de colaborare si atenuare a unor asperitati.

In general vorbind, deocamdata, in ambele chestiuni – Iran si Coreea de Nord, nu putem avea decat incertitudini.  Se poate observa ca pentru actuala Administratie de la Casa Alba a avea o politica externa condusa pe cai de actiune clare si in acord cu dreptul international pare a fi o problema. Insa o mare problema o reprezinta lipsa de predictibilitate a actualei politici externe americane.

Trebuie de asemenea spus ca in favoarea lui Donald Trump pledeaza faptul ca nu este usor pentru SUA sa construiasca o politica externa optimala in legatura cu tari precum Iranul si Coreea de Nord. Pentru ca nu e deloc clar cum anume, cum ar fi cel mai bine sa procedezi. Nu intotdeauna politica unor sanctiuni dure e cea mai eficace. Pe de alta parte, lipsa de fermitate, de hotarare sau o astfel de perceptie nu este neaparat o cale care solutioneaza problemele. Insa mi se pare important faptul ca Dl. Trump ar trebui sa-si defineasca o linie politica, o strategie stabila, clara atat in privinta Iranului, cat si in privinta Coreii de Nord. Succesul nu poate veni, totusi, dintr-o atitudine instabila. Dar Istoria recenta, daca e sa apelam la experienta politica, ne arata ca o continuare care conduce la rezultate palpabile e cea bazata pe dialog si intelegere. Sa ne gandim la prabusirea comunismului in Europa de Est si in fosta Uniune Sovietica. Daca n-ar fi existat contactul, dialogul permament dintre Ronald Reagan, apoi George Bush, si Mihail Gorbaciov, cu greu s-ar fi ajuns la un astfel de rezultat concret si sa ne gandim ca pana la urma s-a prabusit si Uniunea Sovietica. De aceea, zic eu, este necesar – mai ales in cazul acesta cand SUA s-a retras din Acordul cu Iranul – de un Summit SUA-Iran – atat cu Presedintele Hassan Rouhani cat si cu Liderul Suprem de la Teheran, Ayatolahul Ali Khamenei. Un astfel de dialog ar putea fi intermediat de catre Bruxelles. Absenta dialogului, nu are cum sa conduca la rezultate bune, cel putin judecand dupa experienta pe care Istoria recenta ne-a furnizat-o. Increderea nu se poate construi prin lipsa dialogului. N-ar fi putut exista incredere intre SUA si URSS, intre Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov, daca n-ar fi existat un dialog bilateral prin care sa se caute apropierea dintre parti.

Eu cred ca din multe puncte de vedere atat Iranul cat si Coreea de Nord au ramas tributare unor conceptii gresite despre SUA, care provin din alte vremuri. Simt un anacronism in abordarea de catre aceste doua tari a relatiilor lor cu SUA. Fara indoiala ca Donald Trump n-ar trebui sa le intareasca astfel de convingeri anacronice printr-un comportament sau limbaj inadecvat. Pentru ca atunci nu se va ajunge la alt rezultat decat acutizarea tensiunilor existente. Iar daca este in interesul SUA sa aiba relatii bune cu Arabia Saudita, atunci e in interesul SUA sa aiba relatii bune si cu Iranul. Nu e in interesul SUA destabilizarea Orientului Mijlociu. Si nici in interesul Uniunii Europene. Deocamdata, cel putin, procesul de pace in Orientul Mijlociu pare a fi blocat de mutarea ambasadei SUA la Ierusalim. Autoritatea Palestiniana l-a rechemat pe reprezentantul Presedintelui Mahmoud Abbas la Wasghington precum si pe ambasadorii din Romania, Cehia, Ungaria si Austria, tari care au blocat adoptarea unei declaratii comune a UE de condamnare a mutarii Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Uniunea Europeana nu are o pozitie convergenta sub acest aspect cu SUA. Ar trebui sa incerce sa se constituie intr-un factor de mediere intre parti. Imi pare ca Presedintele Macron cauta sa-si defineasca un rol de mediator. Insa UE n-ar trebui sa ramana indiferenta la astfel de evolutii ce pot fi periculoase. Daca nu acum, in acest moment, atunci in viitor… Atata vreme cat aveai un proces de pace in Orientul Mijlociu care decurgea nu neaparat lin, dar se putea constata o evolutie cat de cat pozitiva si tindea catre o normalizare a relatiilor dintre Autoritatea Palestiniana si Israel, iar acum constati ca acest proces de pace pare a fi intrerupt, ramanand incert, cel putin pe termen scurt si mediu, ai o problema care daca nu este solutionata repede se poate agrava, cu consecinte imprevizibile. Eu nu cred ca ne mai trebuie un alt razboi in zona pe langa Razboiul Civil din Siria, si vedem cu ce consecinte tragice. Totusi, vedem o recrudescenta a conflictului dintre Israel si Palestina, cu proteste masive in Fasia Gaza, soldate cu multi morti si raniti. Trebuie aratat ca avem de a face cu o acutizare a conflictului ce se afla intr-o stare initiala. Deocamdata nu putem sti unde se va ajunge, dar observam ca situatia din Orientul Mijlociu se complica. In urma violentelor recente din Fasia Gaza a rezultat o depreciere considerabila a relatiei dintre Turcia si Israel. Insa se pot degrada puternic si relatiile dintre Israel si celelalte state arabe din zona, chiar daca acum acest lucru nu pare evident. Ce consecinte genereaza Orientul Mijlociu in astfel de situatii cred ca stim deja: terorism, razboi si inca unul prelung… Care pot afecta si Uniunea Europeana. O analiza interesanta semata de Reva Goujonaici.

Partea proasta este ca politica D-lui. Trump n-a oferit, cel putin pana la acest moment, solutii acestor dosare, dupa cum se vede, grele si complicate. Dimpotriva, par a se accentua tensiuni mai vechi… Nu spun ca fosta Administratie de la Casa Alba, cea condusa de Dl. Obama, n-ar fi facut greseli sau ca ar fi rezolvat toate problemele. Dar Obama a dorit cel putin sa reglementeze international relatiile cu Iranul – de aici Acordul cu Iranul, a dorit sa rezolve situatia din Orientul Mijlociu tot pe calea respectarii reglementarilor internationale, spre exemplu relatiile dintre Autoritatea Palestiniana si Israel. Pe cand acum lucrurile sunt, ca sa zic asa, opuse, cu toate riscurile de rigoare. Prin Acordul Nuclear cu Iranul, Obama a incercat apropierea acestei tari de Occident. Pe cand Donald Trump doreste sa rupa acest Acord, caz in care Iranul se va apropia si mai mult de Rusia. De fapt, mi se pare singura consecinta de pana acum, pentru ca Iranul va trebui sa gaseasca un partener pe masura in cazul in care va fi atacat de SUA sau Israel (in spatele caruia s-ar afla SUA, desigur). Dupa un turneu pe care Dl. Trump l-a efectuat in Orientul Mijlociu si care promitea mult, avem acum un recul datorat unor politici gresite. Inclusiv abordarea prin forta si amenintarea cu forta e gresita, stimuland tensiunile vechi din aceasta zona. Este salutar faptul ca UE incearca mentinerea Acordului cu Iranul.

Desigur, vom vedea cum vor evolua lucrurile. Insa date fiind cele de mai sus, prea optimist nu sunt. Pentru ca se vede ca nu s-a prea realizat mare lucru. Spre exemplu acum cu atat mai mult nu ai nicio  garantie ca Iranul nu va produce arme nucleare. Sau nu poti sa spui ca forta Iranului a scazut, sau ca nu ar mai reprezenta un pericol in regiune, sau ca nu ar mai finanta terorismul.

Deocamdata, politica D-lui. Trump favorizeaza Rusia. A facut ca Iranul sa nu aiba loc de intors si sa stranga relatiile cu Rusia. Pana la urma, acelasi lucru mi se pare ca-l va face si Autoritatea Palestiniana. In privinta Iranului lucrurile erau de mai demult clare daca ne gandim la troica Rusia – Turcia – Iran, dar actuala politica americana a taiat, sau a cautat s-o faca, orice posibilitate de apropiere dintre Iran si Occident, desi UE incearca sa mentina Acordul. Daca nu s-ar fi razgandit in cazul Coreii de Nord, lucrurile ar fi capatat o turnura similara. Interesant este ca, prin politica dusa de Dl. Trump in aceste dosare importante – Iran, relatiile israeliano- palestiniene, Coreea de Nord -, nu se vede ce a castigat pana acum SUA (in legatura cu Coreea de Nord ramane sa vedem ce se va mai intampla). In schimb, dupa cate se vede, Rusia pare a nu avea nicio problema. Dimpotriva! Are un teren minunat pentru a-si intari colaborarea cu Turcia si Iran. De asemenea are o oportunitate excelenta de a-si spori influenta si a furniza securitate Autoritatii Palestiniene. Iar in legatura cu Coreea de Nord, refuzul initial al lui Trump favoriza tot Rusia, pentru ca ii crea posibilitatea de a-si extinde influenta acolo. Insa Donald Trump a revenit, cum era si normal, logic, intrucat are parteneri precum Coreea de Sud sau Japonia, direct interesati. Desi, daca va mai amintiti, inca de mai demult, nu cu multa vreme in urma, cerea Coreii de Sud si Japoniei sa plateasca catre SUA serviciile pentru asigurarea securitatii. Mai apoi a revenit asupra acestei idei nastrusnice. Nu mai vorbesc de declaratia ciudata cum ca NATO este o organizatie obsoleta, poate pentru a da astfel un indemn statelor membre sa plateasca din buget 2% din PIB pentru Aparare.

Speram sa vedem din partea D-lui. Trump o politica mai coerenta si predictibila si gasirea unor solutii viabile la astfel de probleme.

Ceea ce am vazut pana acum e foarte bizar…

mai 26, 2018 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 comentarii »

  1. „Speram sa vedem din partea D-lui. Trump o politica mai coerenta” . Sperantza moare ultima prietene astfel incat , cred sincer ca vei trai 100 de ani ! Doamne , oare unde-i Truman sau chiar Kennedy ca sa vada pe mana cui a ajuns America ?

    Comentariu de Marian | mai 29, 2018 | Răspunde

    • Tu spui ca nu te da „patriotismul afara din casa”. Insa uite-te cat de frumos a vorbit Trump la Memorial Day. Despre americanii care s-au jertfit pentru patria lor! De ce nu incercam sa luam exemplele pozitive de la altii! Sa ne inspiram din acestea! Si uite ce a declarat printre altele:

      Asta ca sa vezi cata grija are de bunul mers economic al tarii sale, de BUNASTAREA CETATENILOR TARII SALE indiferent de apartenenta etnica sau de rasa, sau de sex, sau de varsta!! Pune in aplicare Preambulul Constitutiei SUA care arata:

      „We the People of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defence,promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America.” (subl.mea)

      Adica ceea ce ii spuneam eu Cristinei nu cu multa vreme in urma si ea incerca sa ma contrazica daca nu ma insel 🙂 , nu mai vorbesc de faptul ca ulterior a zis ca mai si mint. Adica eu ii aratam ce va urma si ea… 🙂 In Europa nu prea se vede o asemenea atitudine. Nici in Romania, din pacate. Iar in America, observa, se cultiva patriotismul. Eu nu vorbesc de un patriotism de proasta calitate sau sovin. Sau hai sa tramnitam acuma pe toate gardurile patriotismul – nu de un astfel de patriotism vorbesc. Si nici nu vorbesc despre un patriotism ceausist. Insa observa cum sunt cinstiti acolo eroii tarii, cei care si-au dat viata pentru tara lor! Or, in Romania sunt multi care spun ca tine: ca nu-i da „patriotismul afara din casa”. Atunci cum poti sa asiguri bunastarea generala pentru cetatenii tarii tale, daca „patriotismul, iubirea de mosie nu te prea da afara din casa”?

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 29, 2018 | Răspunde

  2. Da , mi-amintesc figura ! Insa – inclusiv la ea pe blog – nu-ti spunea ca minti la modul direct ci , ca nu te pricepi . ” Or, in Romania sunt multi care spun ca tine: ca nu-i da „patriotismul afara din casa”. Atunci cum poti sa asiguri bunastarea generala pentru cetatenii tarii tale, daca „patriotismul, iubirea de mosie nu te prea da afara din casa”?” SIMPLU : NU-I ASTA TREABA MEA !!! EU ASIGUR , INCERC SA ASIGUR BUNASTAREA MEA SI-A ALOR MEI , PENTRU BUNASTAREA CELORLALTI CE CONSTITUIE POPORUL , ALTII SUNT CEI CE-AU PROMIS SA FACA ASTA ! SIMPLU : M-AM SATURAT SA FAC DOAR EU CEVA PENTRU TARA , SA MAI FACA SI TARA PENTRU MINE CEEA CE TREBUIE CACI , FARA MINE NU MAI ESTE O TARA CI , UN TERITORIU ! ” Iubirea de mosie ” Motane , este vorba despre iubirea de mosie a alora care au asa ceva si pentru care considera ca merita sa-si sacrifice ceea ce nu le apartine de fapt adica VIATA caci , ” cei ce-n asta lume au dus numai durerea „, au dus aceasta durere pentru a proteja mosiile altora , ei insusi rabdand de foame , de frig , de caldura si de sete plus altele . Ce ma’ , ce-ai cu mine daca m-am saturat sa tot fiu , eu si-ai mei , generatii de scacrificiu ?!! AJUNGE , CACI PAMANTUL , LUMEA ASTA , NU VA DURA PENTRU NIMENI INCA….100.000.000 DE ANI IAR ‘” DINCOLO ” , NU IEI NIMIC CU TINE TI-O GARANTEAZA FRATELE MATALE !!! 😡

    Comentariu de Marian | mai 30, 2018 | Răspunde

    • Mai, Marian, mai usor ca n-am nimic cu tine! Te rog sa te linistesti. Noi aici vorbim, dezbatem. Inteleg ce vrei sa spui. Ai si tu dreptatea ta, trebuie sa recunosc…

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 30, 2018 | Răspunde

      • Bine macar ca recunosti , restul …sant doar vorbe prietene !

        Comentariu de Marian | mai 30, 2018

      • Doar dezbatem, nu? Dezbatem cu ajutorul vorbelor. Vrei prin semne? 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 31, 2018

    • Si mai e ceva: generatii de sacrificiu pentru ce? Pentru ca si generatiile care vor urma s-o duca mai prost sau la fel de prost ca si cele actuale? Asta e lucrul, daca pot sa-i spun asa, ucigator, cumplit, parca ar fi un blestem, zau asa. Asta e partea cea mai proasta, pentru ca distruge orice sens. Nu doar ca generatiile de azi n-o duc bine aici, ca dovada milioanele care au plecat din tara si inca mai pleaca oamenii. Dar partea cea mai proasta e ca, ramanand aici, nu se vede nici ca generatiile actuale ar duce-o mai bine, adica sa vezi, sa simti un progres, dar nici macar cele viitoare. Cu alte cuvinte spus: e degeaba! Asta e partea cea mai proasta!

      Ce sa-i faci daca statul nostru duce astfel de politici… Daca asta e conceptia celor care conduc… Si nu e de ieri, de azi. Numai gandeste-te cum a infometat Ceausescu poporul, la ce privatiuni mari a supus un popor intreg….

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 30, 2018 | Răspunde

      • Mi-am mai spus parerea : Ceausescu n-a facut asta de capul lui deci , chiar imi pare rau c-a fost singurul care-a platit .

        Comentariu de Marian | mai 30, 2018

      • De ce crezi ca n-ar fi facut-o de capul lui?

        Eu cred ca a facut-o de capul lui deoarece:
        1. Functiile pe care le avea in stat ii permiteau asta. La fel ca si Cezar, evident, pastrand proportiile. Si imensa distanta in ceea ce priveste cultura, dintre Cezar si Ceausescu (cred ca nu trebuie sa mai spun in favoarea cui). Care a dobandit o putere uriasa prin cumulul de functii. Si doar sti cum a sfarsit-o si Cezar…
        2. Multa Putere pe care o avea in Stat a inceput sa i se urce la cap. Iar in betia asta a Puterii el a inceput sa se creada foarte destept, foarte iubit de popor etc. Deci a inceput sa se vada pe sine la superlativul absolut.
        3. Din moment ce si-a subordonat, practic, tot statul a inceput sa faca dupa capul lui in exclusivitate. Mai ales ca se considera un geniu. Si nu avea incredere in cei din jur…

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 31, 2018

      • Ma poti crede pe cuvant : chiar am crezut in NECESITATEA de-a face parte din ACEA GENERATIE DE SACRIFICIU deoarece , chiar credeam ca dupa , va curge lapte si miere de care vor avea parte copii mei care , indurau si ei frigul , lipsurile d e tot felul la fel ca si mine deci , inclusiv ei au fost sacrificati cu buna stiinta . Chiar credeam ca si altii ca mine ca , este o onoare echivalenta cu jertfele de sange date de romani de-a lungul vremii pentru patria lor , pentru bunastarea oamenilor ce traiesc acolo . Cam toti romanii credeam asta…pana in decembrie ’88 cand , ne-a luat maul dupa ce ne-a declarat tampitul ca achitase toata datoria externa a Romaniei { s-a dovedit ca era de fapt un neadevar } iar dupa urarile de…dracu sa-l ia inca de la 1 Ianuarie ne-a fost si mai rau caci s-a taiat curentul incepand cu ora 12 ziua si-a fost repornit abia seara la 18 fireste asta in marginile orasului nu…in buricul targului . Mircea Malita { pe atunci ambasador pe undeva pe la ONU sau in ELvetia } a spus clar intr-o declaratie preluata fireste si de Free Europe ca , ceea ce face Ceausescu este o imensa gresala politica pentru care , mai devreme sau mai tarziu va plati scump . Isi permitea nea Mircea de-acolo de unde era sa-l ia in tarbaca pe ennorocitul ala gangavit . Dumneata de ce dracu crezi c-a venit Gorbaciov aici in vizita aia { atunci cand romanii adunati cu ansana ca de obicei , ca sa-l salute pe traseu , strigau la un ison : RAMAI LA NOI !!! } care-a fost parca si ultima inainte de acea intalnire de taina din largul coastelor Maltei ??? Vroia sa-l tempereze pe nebun dar dac-a vazut ca nu se poate discuta cu dementul….

        Comentariu de Marian | mai 30, 2018

      • Ceausescu n-a mintit: el a platit toata datoria, dar cu ce pret? A fost o datorie nu mare, de vreo 11,7 miliarde de $, reprezentand ceva de ordinul a 25-27% din PIB. Si a lasat in visteria tarii in jur de 2 miliarde $, astia reprezentand toti banii pe care ii avea Romania la sfarsitul lui ’89, suma evident insuficienta.

        Lasand la o parte modul indoielnic in care, sub comunism, s-a dezvoltat tara prin industrializarea fortata, conceptia lui Ceausescu despre independenta tarii, ma refer aici la cea econonica, era eronata. El nu avea studii in domeniul economic, nici nu asculta ce-i spuneau specialistii, crezand ca le stie pe toate. El era un dictator si urmarea ca el sa ia toate deciziile dupa bunul sau plac. Din aceasta cauza dorea o economie autarhica, ceea ce era o mare tampenie. Pentru asta a si platit toata datoria, pentru ca el credea ca avand datorii tara nu ar mai fi independenta si el n-ar mai putea face ceea ce pofteste. El nu intelegea ca, de la Cavalerii Templieri incoace, o economie, orice economie, de la economia unui stat la cea a unei firme, functioneaza pe baza de credit. Interesant este ca Biserica, in special cea catolica, s-a opus secole de-a randul acestui sistem deoarece il vedeau drept camata. Ciudat este ca el, comunist fiind… Deci alt sistem nu e pentru ca e vorba de niste legi economice aici. Ceausescu in loc sa-i fi lasat pe cei care se pricep sa-si faca treaba, s-a bagat el, care era tufa de Venetia, cum se spune. Dar vroia Puterea absoluta. Si partea cea mai proasta era ca nu aveai ce sa-i faci. Puteai fi arestat imediat, pe.urma sufereai tu, familia. Curajuri din astea la asta conduceau. Evident ca nefiind democratie, pluralism nu aveai nici alternative la dispozitie. Dar Ceausescu n-avea incredere in oameni. Nici in vechea generatie de activisti de partid, nici in noua generatie. Pe masura inaintarii in varsta i s-au accentuat defectele, inclusiv acesta al unei neincrederi cronice. N-as crede ca numai Ea a fost de vina, dar e posibil sa-l fi influentat…
        El se considera atat de puternic si iubit de popor incat a nesocotit si semnalele venite din exterior si care anuntau prabusirea cominismului. Ceausescu devenise atat de toxic incat a trecut cu vederea nemultumirile si proasta functionare a treburilor interne, minimalizand aceste lucruri din aceleasi cauze.

        Comentariu de Motanul Incaltat | mai 31, 2018

    • Chiar ma gandeam daca, in anii ’80 a mai fost o tara din Est care sa indure privatiunile pe care le-au indurat romanii sub Ceausescu… Ma gandeam la polonezi, dar nu cred ca a fost atat de rau ca aici. Nici in Bulgaria – gandeste-te ca noi ne uitam la televizor la bulgari. In Romania a fost cel mai rau regim dintre toate tarile foste comuniste!

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 30, 2018 | Răspunde

  3. Reaminteste-ti rogu-te ca-n R.P Polona , spre deosebire de R.S. Romania , polonezii putea face multe lucruri { inclusiv acela de-a avea o afacere , o mica afacere proprie } , la care romanii nu-si puteau permite nici macar sa viseze…iar de afaceri , sa fim seriosi , dupa figura cu mandatarii din anii ’70 , cine mai era atat de cretin incat sa-si bage pielea-n saramura !? In plus , la ei initial ” Solidarnost ” a functionat mai mult sau mai putin legal in vreme ce la noi daca faceai gat in fatza macelariei…te lua dracu instantaneu si pe tine si pe multi dintre cei din jur , doar pentru ca erau in jurul tau la aceeasi coada . Iar bulgarii , { am fost pe la ei { Ruse , Plovdiv , Varna si mai ales la Sofia } fireste pe pasaport colectiv , cu lotul de lupte al C.S. Steaua . Stai linistit caci nici la ei nu prea fugeau cainii cu covrigii in coada insa , nici paine , carne , oua , zahar sau alte allimente de stricta necesitate nu erau bulgarii nevoiti sa ia NUMAI pe cartela si NUMAI cu buletinul . Fratele lor sovietic sa traiasca ! Si , mi-amintesc ca-n ’88 in luna lui August , cand am fost acolo cu serviciu pentru cateva zile , nici creveti , vestitii creveti vietnamezi sau sarmale cu carne de peste in amestec cu orez n-am vazut pe nicaieri . Insa…nici p’acolo nu era raiul pe pamant sa fi sigur .Iar la televizor ca tot pomenisi de el , pai bulgarii captau de la altii ca sa nu-si mai umple aia geamurile si acoperisurile cu fel d e fel de antene . Yugoslavii insa….chiar si javrele alea de unguri…

    Comentariu de Marian | mai 30, 2018 | Răspunde

    • Da… Insa iti spun sincer un lucru: la noi a fost mai rau. In Bulgaria nu mergeau cainii cu covrigi in coada, nici in Polonia. Eu imi amintesc cum veneau polonezii la noi sa cumpere alimemte, cand inca se gaseau la noi, datoria penuriei de acolo. Pe urma a inceput si la noi. Si asta a fost si sfarsitul, pana la urma, comunismului. Insa impresia mea este ca nici in Polonia si nici chiar in Bulgaria nu a fost atat de rau ca in Romania, mai ales incepand de la mijlocul anilor ’80.

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 31, 2018 | Răspunde

  4. „: in Bulgaria nu mergeau cainii cu covrigi in coada, nici in Polonia.” Pai si eu…ce mama dracului am spus ??? Unde-i vazut fratzoare polonezi care sa vina sa cumpere alimente din RSR si , mai ales cand ??? Iar in urma primei penurii alimentare din Polonia { a fost o seceta in anii anteriori d e nu mai gaseai nici buruieni prin parcuri } a aparut…Solidarnost ! NOI …cumparam marfuri polonezi , bulgaresti { desii erau si-n magazinele noastre pana la un moment dat } sau din Yugoslavia atunci cand era zi de targ in anumite orase de frontiera romanesti dar ei , sa vina la noi dupa crapelnita….fi serios . Mai e o chestia pe care tin neaaparat sa ti-o spun . Eu asa am fost invatat si-am invatat la randul meu , pe cine-a dorit sa m-asculte adica , inclusiv pe copii si nepotii mei : daca n-am fost acolo { nu ca turist , nu pentru cateva zile sau luni ci…pentr-o viata } , daca n-am trait atunci acolo , nu-mi dau cu parerea . De auzit insa , am auzit si eu de la altii…mai calatoriti : ceea ce se-ntampla acolo , in RSR nu se mai intampla din sumbrii ani ’50 . Erau aia luati noaptea si uneori , dispareau cu desvarsire . Adu-ti rogu-te aminte de acea migrare a bulgarilor de etnie turca de prin ’88-’89 parca . Pai aia plecau spre Turcia de nebuni , le daramau bulgarii geamiile cumva ? Adu-ti rogu-te aminte de numarul imens de polonezi de etnie iudaica { evrei frate …evrei cum dracu sa le spun pentr-a nu deranja pe nimeni ? } care-au emigrat – parte in UK , parte in USA , iar mult mai putini si spre Israel – in anii ….’80 din Polonia iar in Polonia existau un numar foarte mare de evrei iar asta , „in pofida muncii asidue si din tot sufletul facuta d e catre germani intre anii 1939-1945 ” asta ca sa nu mai amintesc de Stalin si trupele sale de NKVD-isti , dupa impartzania frateasca a Poloniei dintre el si Hitler . Pai evreii aia plecau din Polonia unde majoritatea lor erau nascuti crescuti…pentru ca nu-i lasau autoritatile poloneze sa-si tina sabatele , sa-si de copii abia nascuti rabinului pentr-al taia p’ala imprejur sau sa-si faca barmitzvan pentru copii lor , cumva autoritatile poloneze le daramau geamiile asa cum intrau autoritatile romanesti cu buldozerele in …bisericile ortodoxe ? Fi serios fratioare .

    Comentariu de Marian | mai 31, 2018 | Răspunde

    • In Polonia a fost o realitate nu doar penuria de alimente dar o degradare generala a vietii sub comunism. Miscarea Solidaritatea , popularitatea ei mare si impactul ei la mase a avut si astfel de cauze. Poate nu stii tu, dar fenomenul a existat, eu am auzit de el. Situatia economica a Poloniei era dezastruoasa! De asta am si luat Polonia ca exemplu in comparatie cu Romania. Pentru ca erau asemanari evidente. Pana la urma a venit acolo un regim militar. Ai vazut ce proteste au fost acolo, ca au trebuit sa scoata tancurile in strada. Pentru ca oamenilor, marii majoritati a polonezilor, le ajunsese cutitul la os!! Comunusmul s-ar fi prabusit inca de la inceputul anilor ’80 daca rusii ar fi fost atunci hotarati sa renunte la el. Comunismul cazuse, de fapt in Polonia, dar rusii inca vroiau sa-l mentina si de aceea l-au sprijimit pe Gen. Jaruzelsky sa preia conducerea Poloniei, instaurand un regim militar, pana la prabisirea totala a comunismului.

      Interesant, datoria Poloniei stii la cat se cifra? Romania avea, ziceam, 11,7 mld. $, pe cand Polonia o avea de 35 miliarde $ doar catre statele occidentale. Dezastrul economic la care a adus comunismul tara era foarte mare. Sunt, desigur, oameni care au fost in perioada respectiva in Polonia si care au descris ceea ce au vazut. Insa, spre deosebire de Ceausescu, Jaruzelski a inceput sa ia masuri de redresare, incercand o liberalizare economica. A prevenit prin faptul ca a luat Puterea, o interventie directa a rusilor. Dar el si-a dat seama, spre deosebire de Ceausescu, ca in Polonia nu se putea face abstractie de Solidaritatea si de Biserica Catolica. De aceea i-a si invitat la negocieri. Jaruzelski cred ca isi dadea seama de esecul comunismului si de faptul ca, de fapt, comunismul cazuse. Ceea ce nu se poate spune despre Ceausescu.

      Comentariu de Motanul Incaltat | mai 31, 2018 | Răspunde

  5. Mi-am adus aminte chiar acum si , pentru a nu uita iarasi asta , mi-am permis sa te innoportunez din nou . Am de ceva vreme un obicei . Caut pe net imagini din Bucurestiul anilor de demult . Am gasit zeci de imagini , am gasit zeci de filmuletze si fotografii pe care le urmaresc , asa cum revad si porcariile alea de filme ale lui Sergiu Nicolaescu caci , acolo revad imagini cu locuri in care mi-am petrecut copilaria , adolescenta si maturitatea , cu oameni asa cum erau ei atunci in urma cu zeci de ani asa cum era Bucurestiul atunci…in urma cu zeci de ani . Nu-mi dau seama daca-s eu tampit pur si simplu , deoarece inca n-am invatazat pana azi cum sa caut asemenea imagini si-n ograda altora , sau daca asemenea imagini , asemena filmuletze..pur si simplu nu exista la altii . Poate dumneata ca esti mai sprintzar la minte sa-mi dai vreo idee in acest sens . Dintre filmuletzele pe care le urmaresc in special este unui numit „Calatorie in Bucurestiul anilor ’70 ” film pe care ti-l recomand cu deosebita placere , asta apropo de urmatoarea dumitale postare cu…fratii Petreusi care , dupa cum bine sti , dadea si numele unui aliment din galantarele alimentarilor romanesti …atunci cand ” se baga ” . Crede-ma n-are sa-ti para rau dupa acea o ora si vreo douazeci de minute cat dureaza filmuletzul { d e fapt o succesiune d e fotografii } caci MUZICA , ei bine MUZICA ESTE DE AUR fratioare si-ti garantez { bazat pe bunul dumitale gust in domeniu } ca-ti va placea . Respect Motane !

    Comentariu de Marian | mai 31, 2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: