Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Revizuirea Constitutiei. Propunerile USL

Gandul

CONSTITUŢIA USL. Documentul negociat de Victor Ponta şi Crin Antonescu luni seara

Se arata ca:

„Liderii USL au negociat în această seară, în biroul de la Senat al lui Crin Antonescu, viitorul proiect al Constituţiei, care va fi depus mâine în cadrul Forumului Constituţional. Amendamentele propuse de USL stabilesc prerogativele preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului, dar şi modul de alegere a conducerii CSM. De asemenea, au fost introduse două cazuri speciale când Parlamentul poate fi dizolvat.

Alegeri prezidenţiale devansate cu o lună

Crin Antonescu a propus ca data alegerilor să fie între 1 aprilie şi 1 noiembrie, ceea ce ar devansa cu aproximativ o lună alegerile prezidenţiale din 2014.

În urma negocierilor, s-a stabilit că partidul care are cel mai mare număr de mandate face propunerea pentru postul de premier, iar preşedintele nu are dreptul să o refuze. Liberalii au dorit să introducă în Legea Fundamentale şi varianta „partidul sau alianţa”, dar la insistenţele preşedintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, s-a optat pentru varianta simplă cu „partidul”. Ulterior, cel nominalizat la funcţia de prim-ministru trebuie să realizeze o majoritate în Parlament.

La moţiunile de cenzură, Opoziţia vine cu propriul prim-ministru

În cazul moţiunilor de cenzură, acestea vor purta denumirea de moţiune de cenzură constructivă, cei din Opoziţie fiind obligaţi să vină în Parlament şi cu propunerea pentru funcţia de prim-ministru.

În cazul moţiunilor simple în care se cere demisia ministrului, aceasta se votează în plenul reunit şi, dacă se constată o majoritate, ministrul este demis.

Referendumul pentru demiterea preşedintelui

Referendumul pentru demiterea preşedintelui poate duce şi la dizolvarea Parlamentului, dacă se înregistrează la vot o majoritate de voturi împotriva propunerii de demitere.

Ponta şi Antonescu au discutat ca în viitoarea Constituţie să se prevadă ca Parlamentul să fie dizolvat dacă nu se poate realiza o majoritate în 30 de zile de la prima încercare de învestire a Guvernului.

În cazul Curţii Constituţionale, liderii USL au convenit ca atribuţiile acesteia în ceea ce priveşte analizarea constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului să vizeze doar situaţiile în care sunt afectate valori sau principii consituţionale.

Cum s-a tranşat problema reprezentării la Consiliul European

Premierul va reprezenta ţara la Consiliul European, cu excepţia cazurilor în care se discută probleme de securitate şi politică externă a Uniunii Europene.

Mandatul preşedinteluui revine la patru ani

Mandatele preşedintelui şi al Parlamentului vor fi de patru ani, iar preşedintele va purta titulatura de şef al statului. Liberalii au propus, prin Crin Antonescu ca alegerile să aibă loc în perioada  1 aprilie – 1 noiembrie, pentru a se evita organizarea alegerilor iarna. Parlamentul va fi bicameral , format din Camera Deputaţilor cu maxim 300 membri şi Senat, ca reprezentat al regiunilor. Cei din PNL ar dori ca votul pentru alegerea Parlamentului să fie pe liste.

De asemenea, s-a stabilit că Guvernul îşi poate angaja răspunderea o singură dată pe sesiune, iar Ordonanţele de Urgenţă vor trebui să vină în Parlament în maxim cinci zile pentru a fi discutate.

În cazul remanierilor guvernamentale, preşedintele nu va mai avea nicio posibilitate de respingere a celor propuşi, Parlamentul, prin comisiile de specialitate, urmând să dea un aviz persoanelor desemnate.

Problema CSM

Liderii USL au stabilit ca preşedintele CSM să fie ales din rândul judecătorilor, iar numărul de membri ai CSM urmând să fie mărit de la 19 la 21.

De asemenea, interceptarea telefonică şi a corespondenţei se poate face doar cu ordin judecătoresc, doar în cazurile speciale fiind necesar doar acordul procurorului, dar acesta va trebui să obţină mandat de la judecător în 48 de ore.

Liberalii au propus ca rectificarea bugetară să fie stabilită de Parlament, lucru respins de Victor Ponta şi PSD.

Articolele care se referă la dreptul de proprietate nu vor fi modificate, dar Victor Ponta a insistat să depună un amendament în nume personal privind confiscarea maşinilor folosite la infracţiuni.

Cei din PNL au insistat şi pentru reducerea atribuţiilor prefecţilor, care ar urma să nu mai conducă instituţiile deconcentrate, ci doar să urmărească legalitatea actelor administrative. De asemenea, atacarea hotărârilor Consiliilor Locale şi Judeţene în instanţe de către prefect nu va duce la suspendarea acestora, ci vor fi judecate cu celeritate.

Premierul Ponta a propus ca mandatul de reţinere să fie de 48 de ore, dar propunerea a fost respinsă de cei din PNL.”

Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

„În urma negocierilor, s-a stabilit că partidul care are cel mai mare număr de mandate face propunerea pentru postul de premier, iar preşedintele nu are dreptul să o refuze. Liberalii au dorit să introducă în Legea Fundamentale şi varianta „partidul sau alianţa”, dar la insistenţele preşedintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, s-a optat pentru varianta simplă cu „partidul”. Ulterior, cel nominalizat la funcţia de prim-ministru trebuie să realizeze o majoritate în Parlament.”

In felul asta Presedintele nu mai are nicio responsabilitate: partidul cu cel mai mare numar de mandate face propunerea, presedintele nu are dreptul s-o refuze. Interesant este ca se vorbeste de partidul care are cel mai mare numar de mandate… In actuala Constitutie art. 103, al. 1 spune asa:

„Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament” (subl. mea)

Dupa parerea mea, referitor la aceasta chestiune, s-a renuntat prea usor la functia de mediere pe care o are Presedintele (art.80 din actuala Constitutie). Daca Basescu nu a inteles bine acest aspect si nu s-a achitat de aceasta sarcina constitutionala, totusi nu ar fi trebuit sa se renunte la asa ceva. Un partid poate avea cel mai mare numar de mandate, dar asta nu inseamna ca are majoritatea. In propunere se arata: „Ulterior, cel nominalizat la funcţia de prim-ministru trebuie să realizeze o majoritate în Parlament”.  Daca nu reuseste atunci: „Ponta şi Antonescu au discutat ca în viitoarea Constituţie să se prevadă ca Parlamentul să fie dizolvat dacă nu se poate realiza o majoritate în 30 de zile de la prima încercare de învestire a Guvernului„. Eu cred ca spiritul al. 1 al art. 103 din actuala Constitutie era tocmai sa se evite o asemenea situatie: Presedintele desemneaza un candidat in urma consultarii cu partidul ce are majoritatea absoluta sau, daca nu e o asemenea majoritate, cu toate partidele reprezentate in Parlament. In acest fel, rolul Presedintelui era acela de a facilita ajungerea la un consens politic in privinta candidatului la functia de prim-ministru, tocmai pentru ca acesta sa primeasca votul de incredere al Parlamentului. Votul de incredere al Parlamentului reclama o majoritate, desigur, dar daca nu exista un partid care sa aiba majoritate absoluta, atunci esential este consensul politic, care ar fi trebuit sa fie facilitat de catre Presedinte in baza functiei sale de „mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate” (art. 80, al.2). In felul asta se asigura stabilitatea politica. Propunerea USL nu arata cum se poate asigura stabilitatea politica pentru ca daca cel propus pentru functia de premier nu reuseste sa realizeze o majoritate in 30 de zile de la prima incercare de investire a Guvernului, Parlamentul va fi dizolvat si vor avea loc alegeri anticipate. Deci peste o luna de zile ar putea avea loc din nou alegeri…

„Referendumul pentru demiterea preşedintelui poate duce şi la dizolvarea Parlamentului, dacă se înregistrează la vot o majoritate de voturi împotriva propunerii de demitere.”

Asta ar insemna, la fel, o cale spre instabilitate politica. Se dizolva Parlamentul, au loc alegeri anticipate, va fi ales un nou Parlament, dar Presedintele ramane in functie. Si cu asta ce s-a realizat?

Din ciclul „Ana are fructe”

„În cazul Curţii Constituţionale, liderii USL au convenit ca atribuţiile acesteia în ceea ce priveşte analizarea constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului să vizeze doar situaţiile în care sunt afectate valori sau principii consituţionale.”

Eu cred ca e foarte clar: o hotarare a Parlamentului e neconstitutionala daca si numai daca afecteaza valori si principii constitutionale.

Daca spui: Ana are dreptul sa aiba fructe e clar ca de aici rezulta ca are dreptul de a avea mere sau orice alte fructe. La fel si daca spui: valori si principii constitutionale: cuprinde si merele, si perele, si orice alt fruct. Cu alte cuvinte puterile Curtii Constitutionale sunt sporite pentru ca extensiunea termenilor „valori sau principii constitutionale” cuprinde totalitatea obiectelor din clasa reflectata, lucru care in Logica se numeste gen. Daca spun, spre exemplu, poligon ma pot referi si la triunghiuri (poligonul e genul, triunghiul e specia). Daca spun mamifer, ma refer si la pisica (mamiferul e genul, pisica e specia). Ca sa ma fac usor inteles, in felul acesta Curtea Constitutionala are tot si, drept consecinta, o Putere sporita!

„De asemenea, s-a stabilit că Guvernul îşi poate angaja răspunderea o singură dată pe sesiune, iar Ordonanţele de Urgenţă vor trebui să vină în Parlament în maxim cinci zile pentru a fi discutate.”

Nu e rau, dar atunci Ordonantele s-ar mai putea numi de urgenta…?

„În cazul remanierilor guvernamentale, preşedintele nu va mai avea nicio posibilitate de respingere a celor propuşi, Parlamentul, prin comisiile de specialitate, urmând să dea un aviz persoanelor desemnate. „

Rezulta ca Presedintele e derobat de orice responsabilitate in privinta asta.

„Articolele care se referă la dreptul de proprietate nu vor fi modificate, dar Victor Ponta a insistat să depună un amendament în nume personal privind confiscarea maşinilor folosite la infracţiuni.”

Ca articolele care se refera la dreptul de proprietate nu vor fi modificate, asta e bine. Dar „confiscarea masinilor folosite la infractiuni” poate constitui un amendament la Constitutie? Adica lucrul asta chiar trebuie sa apara in Constitutia unei tari? Eu cred ca art. 44, al. 9 din actuala Constitutie este destul de clar:

„Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditii legii”

Oricum, bine ca avem, macar in mare, ceea ce au negociat D-nii. Ponta si Antonescu pentru ca sa putem dezbate chestiunea.

mai 28, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 comentarii »

 1. Motane, multumesc. Promit sa srudiez si sa vin cu intrebari concrete. Acum chiar nu am timp de prea mult studiu, si nici de bloggereala, ca intru in paine (sau cozona, cum vrei 🙂 )
  Credca o sa am o luna de calarit avioane si intalniri. Revenirea din criza, in unele tari e chiar reala, si se vede prin oferte tentante, tocmai de acolo de unde nu te astepti.
  Ca o paranteza, ru atii ca in Venezuela combustibilul este aproape GRATIS?? 50 centi, pe 200 L de benzina. Motorina este mai ieftina. Sa cad pe spate cand am vazut. Atat, ca restul….. vai mama lor. Dar au femei FRUMOASE FOC? Uite un pont. Da search pe youtube la „chicax audio hd”. :O

  Comentariu de Rica Venturiano | mai 28, 2013 | Răspunde

  • Venezuela si Columbia,cele mai mullte fete frumoase vazute pe metrul patrat, :-). Poti face entorsa la gat, de atata sucit capul, stanga-dreapta, 🙂 🙂 🙂 🙂

   Comentariu de Rica Venturiano | mai 28, 2013 | Răspunde

   • Ai fost si pe acolo? 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | mai 28, 2013

   • Dar te poti trezi si cu gatul taiat ! 😉

    Comentariu de Marian | mai 29, 2013

   • Subiectul postarii nu este despre Venezuela si Columbia…

    As dori comentarii la subiect! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | mai 29, 2013

   • Da Mariane, e cel mai usor sa ti se intample asta, mai ales daca mergi „pe unde nu trebuie”, 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 17, 2013

  • @Rica
   Stiam ca Venezuela e o tara bogata in PETROL!!
   Hmmm… suna tentant pentru capitalismul „global”!! 😀

   😉

   Comentariu de Motanul Incaltat | mai 28, 2013 | Răspunde

   • Pai daca nu ma insel are un loc fruntas in ceea ce priveste resursele. Nu stiu daca si productia este toto in primele 3 clasate, dar ca rezerve este sigur.

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 17, 2013

   • @Rica
    Asa stiam si eu…

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 17, 2013

 2. chicas, nu chicax, sorry. 🙂

  Comentariu de Rica Venturiano | mai 28, 2013 | Răspunde

  • Rica, scuza-ma, dar comentariul tau nu are legatura cu subiectul postarii!

   Comentariu de Motanul Incaltat | mai 28, 2013 | Răspunde

  • Ei as? Si ce, putina distractie strica? Dar ce, postarile tale au legatura cu ce SE INTAMPLA in tara, sau doar cu ce se VREA sa se creada ca se imtampla??
   😐

   Comentariu de Rica Venturiano | iunie 17, 2013 | Răspunde

   • @Rica
    Si dupa parerea ta ce se intampla in tara? Si ce se vrea sa se creada ca se intampla?

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 17, 2013

   • NIMIC!! Nu se intampla NIMIC!! Nimic din ce nu s-a tot intamplat de la ’90 incoace. Chiar nimic Motane. Totul este ASA CUM TREBUIE SA FIE, nu??
    🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 17, 2013

   • Eu n-am spus ca totul este asa cum trebuie sa fie…

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 17, 2013

   • N-ai spus tu, o spun eu. Pana si viitoarea Constitutie, e tiot „cum trebuie sa fie”, pentru ca suntem romani si asta ne ocupa tot timpul. De asta ma bucur ca sunt „mercenar”, ca sunt „sclav la straini” in opinia unora, pentru ca „la straini” conteaza doar ce-ti poate capul si ce poti sa oferi, si atata timp cat nu te deranjeza ca „din munca ta” se imbogateste patronul, nu ai de ce sa te plangi. Vezi tu, asta se intampla „in tara”. Grija de cel de peste gard. dar sa nu crezi cumva ca-l arde grija pe careva de ala cara nu are, ci doar de ala care are, ca „de ce are”??

    Comentariu de Rica Venturiano | iunie 17, 2013

 3. Daca nu stiu care este rolul unei constitutii se ivesc aceste probleme.

  Comentariu de Cristina | mai 28, 2013 | Răspunde

 4. De cate ori a fost schimbata , sau modificata , pe ici pe colo ,Constitutia Romaniei ? Mai exista pe undeva prin lume, inca o tara care sa-si schimbe Constitutia ,dupa cum bate vantul sau dupa interesele …unora asa ca in Romania ??Unele articole de Constitutie suna tentant insa….tot la fel a ” sunat ” si vechea Constitutie …si aia mai veche , decat cea veche si….Am ajuns la concluzia ca ” noua ” constitutie se produce …doar pentru unii…depinde din ce parte privesti . Alegeri pentru presedentie o data la patru ani….pai poate sa faca si la 100 de ani , daca ai in fruntea tarii o marioneta sau un tradator, sau un nebun…care-i folosul ? Ca nici nebunul nu-i atat de nebun si nici tradatorul sau marioneta nu-s atat d e prosti incat sa lase ciolanul o data ce l-au apucat ! Vad ca se spune ceva despre ordonantele d e urgenta . Mare branza ! In loc sa le s puna ordonante de urgenta le vor spune ….altfel si gata socoteala , iar chestia cu raspunderea guvernamentala….daca nu se specifica absolut nimic despre raspunderea umana , ministeriala …si mai ales sa se specifice …ca vor platii cu averea si libertatea sau chiar cu viata cei ce gresesc acolo in functiile alea guvernamentale …aceasta constitutie ” noua ” constitutie va fi { al citez iar pe Rica Venturiano 😉 } : „la meme Marie avec une autre …palarie ” sau ,autre chapeu , daca-ti place mai mult termenul ! Nu de alta dar…ajunge unu’ prim ministru si face cam ce-a facut Adrian Nastase si….”plateste ” cu 8 luni de ” inchisoare ” si da poate, ceva bani inapoi statului din purcoiul pe care l-a adunat si….Pai asa ….Iar chestia ” cu partidul care are cel mai mare numar de mandate ” si care …taie si spanzura { figurativ fireste } …pai este clar o constitutie facuta pentru PSD { parca cea veche nu tot pentru FSN sau cum dracu se chema era aranjata }este o constitutie ce …creioneaza de fapt pasii spre …acel socialism despre care vorbea Cristina mai nu stiu cand . Marele necaz este ca azi chiar nu mai poti face socialism in Romania ca atunci … chiar se va alege praful de tara asta de rahat, cu oamenii ei de rahat ! Un singur partid care a fie majoritar…. si care sa fie partidul lui Iliescu si….Dragnea , si Ponta , si Mitrea , si Nastase , si Hrebenciuc si, si si…. atunci nu pot decat sa citez acea lozica a Pietei Universitatii { aia din ’90 } PSD e…PCR ! Pacat doar ca nu mai sint nici macar la jumatate din ce erau aia sau , din ce au facut aia ! Vad ca PNL-ul sa cam opus multor chestii pe care le cereau PSD-ul la ” noua ” constitutie . Mare mirare daca Ponta si gasca lui nu-i vor da cu ….tifle lui Antonescu &comp tocmai cand le-o fi astora lumea mai draga si….bine le-ar face !

  Comentariu de Marian | mai 29, 2013 | Răspunde

  • Mariane, ca sa comentez pe subiect. AI DREPTATE!! De si-ar da seama de aceasta dreptate toti cei care anul trecut s-au lasat orbiti de ura si greutati si au inghitit galushca USL-ului. Nu vreau sa spun, ca-n tara lui Cristina, „I’ve told you so”, dar uite ca pana la urma, s-a adeverit cam ce am spus eu, de am fost declarat „persona non-grata” pe un site DECLARAT doar Liberal. PSD-ul, usor-usor face ce stie el mai bine, adica ii da deoparte pe toti cei de care s-a folosit. Constitutia?? Stai linistit ca se va aproba, ca doar nu degeaba au coborat pragul la 30%. Referendemul de anul trecut s-a pierdut IN CUNOSTINTA DE CAUZA, ca sa nu creada cineva ca USL a fost asa de naiva incat sa nu stie EXACT cati cetateni cu drept de vot are Romania. A STIUT, dar a mers pe cartea asta, TOCMAI ca sa sa invrajbeasca masa mare de nemultumiti, sa castige capital politic. Si saracii romani, coplesiti de nevoi si de grija zilei de maine, de lipsa locului de munca, a crezut si de data asta ca cineva se gendeste si la ei, ca-i reprezinta, ca le vrea si lor binele.
   Mariane, o sa ajungem iar la mana unui partid unic, care va canta NUMAI dupa ce partituri va vrea, iar noi vom dansa tot ca pana acum, CAZACIOC. Care e logica sa se limiteze prerogativele presedintelui? Doar pentru ca asta de acum este cum este? Cream o functie dupa un om? Pai numai in comunism (si in democratia lui Ilici) s-au creat posturi cu dedicatie.
   Pacat. Mare pacat, ca romanii se complac in masa de manevra ptr unii politicieni verosi, care si-ar vinde si mama numai sa aiba ei de castigat.
   Ca tot eram acuzat ca „deviez de la subiect”. Si daca nu deviez, si comentez pe marginea lui ce?? Se va schimba ceva?? :)) :))
   Nu sunt un impatimit al manelelor, dar culmea, am ascultat in State una care avea niste versuri ce spuneau:
   „SMECHERII FAC CE VOR, FRAIERII FAC CE POT”. Curat murdar, Nene iancule, parol de-ti mint., ca asa e.

   Comentariu de Rica Venturiano | iunie 17, 2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: