Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

CFR Marfa si.. coabitarea

Observ ca a inceput sa se discute pe bloguri despre coabitare, spre ex: aici, aici si aici

Eu il inteleg pe Ponta ca a cerut convocarea CSAT in chestiunea privatizarii CFR Marfa. Este adevarat, CSAT nu are competente in ceea ce priveste privatizarile. Privite lucrurile din acest punct de vedere, Basescu pare sa aiba dreptate: nu e treaba CSAT si nu CSAT da avize in legatura cu privatizarea unei societati comerciale. Totusi, CFR Marfa e o companie strategica. Din cate am citit in presa si pe bloguri n-am vazut luandu-se in considerare un lucru important: Comunitatea Nationala de Informatii (CNI):

„În noiembrie2005, în interiorul CSAT a fost constituită Comunitatea Națională de Informații (CNI), structură coordonată de consilierul de stat pentru siguranța națională din cadrul Administrației Prezidențiale[2]. Potrivit hotărârii de înființare a CNI, organizarea și coordonarea unitară a activităților de informații care privesc securitatea națională se realizează de către CSAT prin Comitetul coordonator pentru CNI[3]. Comitetul are urmatoarea componență: Consilierul prezidențial pentru securitate națională, directorii SRI și SIE, miniștrii de interne, de externe, al apărării și al justiției și consilierul primului-ministru pentru probleme de securitate[3].” (sursa: Wikiepdia)

De observat ca CNI este:

– o „structură coordonată de consilierul de stat pentru siguranța națională din cadrul Administrației Prezidențiale” si

– „organizarea și coordonarea unitară a activităților de informații care privesc securitatea națională se realizează de către CSAT prin Comitetul coordonator pentru CNI”

Si aici Ponta are dreptate pentru ca e vorba de „organizarea și coordonarea unitară a activităților de informații care privesc securitatea națională”, care e treaba CNI. Si dat fiind caracterul strategic al CFR Marfa, CNI, care activeaza in interiorul CSAT, trebuie sa-si spuna cuvantul asupra impactului acestei privatizari in ceea ce priveste securitatea nationala. In aceasta privinta Ponta nu-si mai poate asuma responsabilitatea, chiar daca primeste informarile necesare. Iata ce spune un articol mai vechi (2005) din Romania Libera:

Comunitate de Informatii in interiorul CSAT

Se arata ca:

„CSAT a aprobat la finalul unei sedinte care a durat sapte ore constituirea in interiorul propriei structuri a Comunitatii Nationale de Informatii. In Comitet va fi inclus consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, care nu este inca nominalizat de seful statului. Printre numele vehiculate sunt cele ale lui Vasile Blaga (care a parasit postul la inceputul mandatului prezidential) sau actualul consilier Claudiu Saftoiu.
Comitetul mai este format din directorii SRI si SIE, ministrul Apararii Nationale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Administratiei si Internelor, ministrul Justitiei si consilierul primului ministru pentru probleme de securitate. Comitetul asigura coerenta actiunilor necesare pentru aplicarea unitara a strategiei de Securitate Nationala in domeniul activitatilor de informatii, contrainformatii si securitate; avizeaza si propune proiectul planului national de prioritati informative elaborat de Consiliul operativ, pe care il supune adoptarii CSAT si sefului statului; stabileste masurile necesare implementarii directiilor de actiune ale comunitatii nationale de informatii, in conformitate cu orientarile strategice fixate de CSAT; supune aprobarii CSAT propunerile pentru cheltuielile si dotarile de utilitate si interes comune, pentru toate componentele CNI; analizeaza si solutioneaza problemele ce privesc cooperarea si colaborarea dintre componentele CNI; asigura armonizarea si complementaritatea actiunilor sau operatiunilor de informatii in tara sau strainatate, precum si dezvoltarea cooperarii cu serviciile statelor membre NATO si UE, precum si cu alti parteneri externi. Cooperarea si colaborarea intre componentele CNI se asigura de catre Consiliul Operativ al Comunitatii Nationale de Informatii.
Consiliul Operativ asigura indeplinirea prevederilor din documentele de planificare informativa, coordonare operativa si cooperare asumate prin strategiile, programele si planurile de actiune nationale pentru prevenirea si combaterea terorismului, proliferarii armelor de distrugere in masa, criminalitatii organizate, coruptiei si altor amenintari transfrontaliere, planul prioritatilor nationale de informatii, protocolul general de cooperare privind activitatea de informatii, pentru securitatea nationala, protocolul general de cooperare pentru prevenirea si combaterea terorismului. Planificarea si evaluarea unitara a informatiilor necesare sustinerii strategiilor si politicilor nationale de securitate se realizeaza de catre Oficiul de Informatii Integrate, structura care planifica nevoile de informatii pentru securitatea nationala si elaboreaza buletinul informatiilor nationale de securitate si alte produse analitice integrate destinate membrilor CSAT si altor utilizatori ai informatiilor de securitate.
Oficiul este condus de catre consilierul de stat din cadrul Departamentului de Securitate Nationala al Administratiei Prezidentiale, ajutat de doi adjuncti desemnati de directorii SIE si SRI cu avizul CSAT. Pe langa Comi-tetul Coordonator functioneaza Consiliul Consultativ al CNI, care se compune din presedinti ai comisiilor parlamentare, reprezentanti ai ministerelor si serviciilor cu atributii in domeniu si care nu sunt reprezentate in CSAT, ai agentiilor guvernamentale si ai altor autoritati care pot sprijini realizarea securitatii nationale.

Presedintele Traian Basescu a declarat aseara, dupa sedinta CSAT, ca CNI va fi „strict o structura de analiza”. „Aceasta structura primeste informatii pe probleme care vizeaza securitatea nationala, le analizeaza si face prognoze de evolutie”, a explicat Traian Basescu, in direct la un post de televiziune. Seful statului a precizat ca CNI va fi coordonata de consilierul de stat pentru siguranta nationala din cadrul Administratiei Prezidentiale, spunand ca este vorba despre „eficientizarea suplimentara a informatiei”. Basescu a mai explicat si modalitatea de operare a alimentarii autoritatilor cu informatii de catre CNI: „La ora 10 dimineata este obligatoriu sa se faca un briefing de informare. Ultima datare a informatiilor se face la ora doua noaptea, presedintele si premierul primesc o nota cu opt-noua informatii dimineata, cand ajung la birou, dar la ora 10 se face obligatoriu briefing-ul in-formativ.” (subl. mea)

Or, Ponta nu are cum sa faca abstractie de analizele si prognozele CNI, de asta a si solicitat convocarea CSAT, in cadrul caruia activeaza CNI. Basescu, din punctul sau de vedere, trebuie sa ia in consideratie faptul ca aceasta structura – CNI – este „coordonată de consilierul de stat pentru siguranța națională din cadrul Administrației Prezidențiale”. Si daca CNI isi spune cuvantul cu privire la privatizarea CFR Marfa, lucrul acesta ar implica Administratia Prezidentiala in chestiunea privatizarii acestei companii. Or, Basescu nu doreste sa se implice intr-o astfel de problema. De aici aceste relatii de tip Tom si Jerry intre Basescu si Ponta, din ultima perioada. Interesant este ca daca n-ar fi existat CNI raspunderea pentru aceasta privatizare i-ar fi revenit in totalitate premierului.

A doua chestiune care se pune este vointa politica de a se face aceasta privatizare sau de a se mentine coabitarea in continuare. Dupa parerea mea, cam lipseste vointa politica de a se face privatizarea. Sigur, vom vedea. Este necesar ca aceasta privatizare sa se efectueze cu grija si asa cum trebuie. Insa privatizarea ar putea insemna disponibilizari masive intr-un moment economic dificil. Astfel de disponibilizari ar putea genera o revolta, lucru pe care atat Presedintele cat si Premierul doresc sa-l evite. Pe de alta parte, disponibilizarile ar eroda foarte mult USL si la anul sunt alegeri. De aceea aceasta joaca de-a soarecele si pisica convine atat premierului cat si Presedintelui. Solutia ‘B’, dupa cum a si afirmat Ponta, este managementul privat la CFR Marfa, adica asta insemna, dupa parerea mea, un fel de „sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimica” (Caragiale). Or, aceasta ‘solutie’ convine atat lui Ponta, dar si lui Basescu: primul nu doreste o erodare puternica in prag de alegeri, respectiv al doilea nu prea doreste privatizari (lucru ce se vede si din faptul ca atat in primul sau mandat cat si in al doilea, pana acum, nu s-a facut nicio privatizare).

In legatura cu sedinta CSAT, iata ce spune ziare.com:

CSAT: Discutia despre CFR a fost „constructiva”. Nu s-a emis o decizie

Presedintia: CSAT, convocat la presiunea Guvernului. Sa fie mai responsabil!

In ceea ce priveste coabitarea, aceasta e legata de chestiuni constitutionale: Basescu poate fi suspendat numai daca incalca grav Constitutia. Sigur, se poate specula pe tema daca aceasta coabitare este impusa din exterior sau nu. Insa mai e ceva, si anume ca atat Ponta, cat si Basescu, ca doi iscusiti oameni de afaceri, vor sa traga maximum de profit din aceasta coabitare, citeste competitie (politica). Pentru ca devine din ce in ce mai clar ca aceasta coabitare nu e altceva decat o competitie politica. Da, competitie, dar in ce mod? Pentru Ponta este esential sa mentina USL la cote procentuale ridicate in sondaje. In caz contrar fisurile din teritoriu, dintre PSD si PNL, s-ar putea sa se adanceasca. Un USL care manifesta o tendinta de scadere in sondaje se primejduieste pe sine. In ceea ce-l priveste pe Basescu, acesta are un alt plan. Este la ultimul mandat, deci pentru el, personal, jocul n-ar avea o miza. Dar doreste sa lanseze Partidul Miscarea Populara. Or, acest lucru nu se poate indeplini decat prin actiuni viguroase de critica la adresa USL si a actualului Guvern (care reprezinta USL in planul guvernarii). De aici atacurile pline de venin si foarte vocale la adresa lui Ponta si a Guvernului. Pentru ca Basescu are experienta necesara si stie ca altminteri PMP este un proiect mort inca din starea embrionara. Deci din aceasta coabitare, atat Basescu cat si Ponta cauta sa obtina avantaje politice si electorale. Din acest punct de vedere coabitarea este necesara. Iar daca tinem cont de contextul economic foarte dificil, si mai necesara, daca se poate spune asa, pentru ca poporului trebuie sa-i oferi doza necesara de circ, in astfel de situatii.

Si, cel putin pana acum, situatia se prezinta in felul urmator: Opozitia, pana acum, repet, nu are un candidat pentru alegerile prezidentiale. De ce se intampla un astfel de lucru e o enigma. Totusi, s-ar putea ca Blaga sa considere ca situatia PDL, dupa infrangerea dura suferita anul trecut la alegerile legislative, nu s-a stabilizat: s-ar putea sa mai aiba loc plecari din partid catre PMP sau PNL. Partidul Miscarea Populara este in formare si e greu de presupus ca vor avea un candidat, dar nu e exclus. Insa putem presupune ca acest candidat nu va avea succes, dat fiind faptul ca PMP e inca in formare, spre exemplu trebuie sa-si organizeze filialele din teritoriu, ceea ce nu e putin lucru. Basescu a si afirmat ca tinta PMP este reprezentata de alegerile legislative din 2016. Opozitia, la ora actuala, e foarte slaba si locul ei a fost luat, ca sa zic asa, de Basescu, tot mai vocal in ultima vreme. Daca lucrurile vor continua tot asa, USL nu va avea adversar la anul. Dupa cum mentioneaza si Cristian Preda, PDL nu are nici macar ‘Guvernul din umbra’, pe care ar fi trebuit sa-l aiba deja, conform statutului, daca am inteles bine. Or, lucrul asta ar putea indica faptul ca PDL nici nu doreste sa revina la Putere. Or, asta inseamna ca pericolul unei motiuni de cenzura la adresa actualului Guvern e foarte indepartat. Daca avem o competitie politica intre Ponta (reprezentant al USL) si Basescu, nu avem o competitie politica intre actuala Putere si Opozitie, cea din urma dand dovada ca e prea slaba pentru asa ceva…

Din cate am citit, Elena Udrea e singurul om politic ce vine cu o idee referitoare la unitatea Dreptei. Iata ce arata ziare.com:

Udrea: Vreau o dreapta unita, pana si cu PNL, dupa ce va fi dat afara de la guvernare

Se arata ca:

Deputatul PDL Elena Udrea, a vorbit, vineri, despre idealurile sale de a se infiinta o alianta de dreapta, formata din mai multe partide politice, inclusiv PNL, dupa ce formatiunea va fi data afara din Uniunea Social Liberala.

Udrea a declarat ca, in Romania, este nevoie de o Opozitie puternica, adaugand ca este de parere caPDLMiscarea PopularaForta Civica si alte partide de dreapta ar trebui sa aiba un proiect comun, cu scopul de a castiga prezidentialele din 2014.

Referitor la afirmatia vicepresedintelui PDL Cezar Preda, potrivit careia colega sa de partid ar trebui sa aleaga intre PDL si Miscarea Populara, Udrea a spus ca nu se gandeste sa plece din partid, ci militeaza pentru o unitate a dreptei.

Cezar Preda: Udrea sa iasa din duplicitate. E „si-n caruta si-n teleguta”

„Vreau o dreapta unita, pana si cu PNL, dupa ce va fi dat afara de la guvernare. Cred ca este necesar sa ne luptam cu PSD in 2013 si ca PDL, Miscarea Populara, Forta Civica si PNTCD sa creeze un proiect unic opozant la USL. Sper ca Blaga si Preda au aceeasi viziune despre ce inseamna o dreapta puternica. In loc sa existe mai multe formatiuni politice de centru dreapta care sa obtina 1- 5 %, cred ca ar fi mai bine sa se mearga intr-un proiect comun”, a declarat Udrea, la Realitatea TV.

Intrebata daca este de parere ca Blaga si Antonescu ar putea ajunge la un acord, deputatul PDL a raspuns ca nu stie, dar ca mai este timp si spera sa se ajunga la aceste discutii, motivand ca „in politica faci ce iti cere electoratul daca ai viziune”.

Udrea: Nu incurajez dizidenta interna. O apropiere de Miscarea Populara e utila

„Azi, electoratul isi doreste unitatea dreptei, adica un candidat comun cu sanse reale de a castiga, cu perspectiva guvernarii impreuna cu alte partide. Dar nu ma gandesc deloc ca Antonescu ar putea fi acest candidat. Nu se poate face o alianta cu PNL, cu Crin Antonescu presedinte, el nu va mai ramane lider al partidului cand va fi dat afara”, a mai afirmat Udrea.

Important este sa mergi cu acel lider care este in stare sa aduca voturi, important e sa ai in spate o formatiune politica puternica, trebuie sa fie cineva care sa se bata cu PSD”, a conchis aceasta. „

Insa trebuie spus de la bun inceput ca Udrea nu e deloc originala, ci reia o idee mai veche: CDR. De asemenea declaratii de genul: „Nu se poate face o alianta cu PNL, cu Crin Antonescu presedinte, el nu va mai ramane lider al partidului cand va fi dat afara” sau „PNL va fi dat afara din USL”, nu pot fi socotite drept realiste. Asa cum e greu de crezut ca PNL s-ar putea uni cu partide gen PDL, Forta Civica sau PMP, dupa esecul Aliantei DA… Iar aceasta idee de unitate a Dreptei, pe care o propune Udrea, e una populista pentru ca pune accent doar pe „liderul in stare sa aduca voturi” cu „o formatiune politica puternica in spate”, care nu ar fi, in fapt, decat o ciorba alcatuita din mai multe partide… Ciorba reincalzita a CDR…

Asa stand lucrurile, coabitarea va functiona in continuare, in absenta unei Opozitii veritabile.

Ca in final, cum spunea marele Caragiale: „Pupat toți piața endependenți”

🙂

Update – De citit si…

Gandul

Răspunsul lui Gruia Stoica, pentru Gândul, la întrebarea dacă a găsit cele 202 milioane de euro pentru CFR Marfă

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

august 4, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

31 comentarii »

  1. DE citit si…
    Privatizarea CFR Marfă mai aşteaptă

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 4, 2013 | Răspunde

  2. […] guvernului este dincolo de ceea ce pot accepta ca președinte al CSAT și in nici un caz nu voi face act ilegal acum, la bătrânețe.” a declarat Basescu Traian la declaratia de […]

    Pingback de Preacinstitul Băsescu | Hai ca se poate! | august 5, 2013 | Răspunde

  3. Motane, atata timp cat la noi politica se face dupa interesele unui lider sau altul, atata timp cat ideologia partidului este lasata undeva in „beciul” politicii romanesti NU AI SA VEZI nici-un fel de „dreapta” sau „stanga” unita. Ai sa vezi doar „mezaliante”menite sa serveasca intereselor meschine si ariviste ale unuia sau altui dintre mai marii politicii romanesti.
    Restul nu este decat praf in ochii alegatorului.

    Comentariu de Rica Venturiano | august 6, 2013 | Răspunde

    • @Rica
      Ai si tu dreptate… Insa pana la urma trebuie sa tii cont de ideologia partidului respectiv. Uite, sa te intreb ceva: cum e posibil ca in toata perioada 2005-2012 in care au guvernat partide de dreapta (Alianta DA, PNL, PDL) sa nu se faca nicio privatizare (spune-mi tu una care s-a facut in aceasta perioada, ca mie imi scapa) si sa se mareasca numarul functionarilor publici – sub o guvernare liberala!! – de la 900.000 la 1.400.000 de oameni? Cum e posibil ca la noi Stanga sa faca privatizari reusite, nu Dreapta? Ca daca ma gandesc la CDR si la celebrii sai 15.000 de specialisti, dar macar aceia, desi au incercat prost, au incercat totusi ceva.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 6, 2013 | Răspunde

      • pai motane, eu ce rahat mananc pe unde pot??? 🙂 Ca la noi Liberal, Socialist, Taranist, sau cum naiba s-or mai numi, tot un drac. NIMENI nu mai urmeaza linia directoare a partidului, a ideologiei, statutul se modifica numai ca sa le iasa cartile unora sau altora.
        Daca s-ar fi tinut cont de IDEOLOGIE, de DOCTRINA, aceasta alianta nu ar fi putut exista. Ceea ce ma duce cu gandul ca singura intentie a fost PUTEREA, iar mascariciul ala de Ponta, incompetentul ala, profesorasul ratat, n-a urmarit decat sa obtina si el o functie in stat, si pentru asat a distrus un partid, l-a tarat in noroi, ba chiar este in stare sa sacrifice si Constitutia pentru a fi si el la PALAT.
        pai motane, ce s-a facut la noi tu numesti privatizare??? 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 De la mine se vede JAF LA DRUMUL MARE, Tot in „are” se terminam, numai ca „are” ei, nu „are” noi. 😉

        Comentariu de Rica Venturiano | august 7, 2013

      • @Rica
        Aici nu e vorba de faptul ca Ponta ar fi un mascarici sau un incompetent, ci de faptul ca asa trebuie sa fie pentru ca sa poata fi posibila coabitarea cu Basescu. Iar coabitarea este impusa din exterior, ciupind din suveranitatea tarii noastre. Aceasta coabitare este sustinuta atat de UE cat si de Obama.

        Da, jaful la drumul mare l-au facut asa zisele partide de dreapta, intai grupate in CDR, cu o catastrofala guvernare, acum sub forma PDL, cu un premier – Boc – ca si inexistent, ca, de fapt, premierul a fost Basescu, care e mai bun premier decat Ponta. Ca pe vremea lui Adrian Nastase s-au facut singurele privatizari reusite si s-a vazut performanta economica. Pe vremea lui Basescu/Boc nu s-a vazut performanta economica.

        Spui: „ba chiar este in stare sa sacrifice si Constitutia pentru a fi si el la PALAT.” – dar mascariciul asta de Basescu, incompetentul asta de Basescu, nemernicul asta de Basescu, care a mintit o tara intreaga, de ce a trebuit sa sacrifice Constitutia? Deci ceea ce ai spus despre Ponta se poate spune si despre Basescu, numai ca Basescu a fost cel dintai care a sacrificat Constitutia, ca altfel nu se ajungea la suspendare. Or, Basescu era si este Presedintele si el trebuia sa dea dovada de integritatea necesara de a respecta intru totul Constitutia, nu Ponta, care nici macar nu era premier pe vremea aceea. Ulterior a devenit premier, dar suspendarea s-a decis de catre Parlament.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2013

      • @Rica
        Fii, te rog, putin atent, ca vorbeam de CDR si ii ziceam ceva lui Marian de Combinatul Siderurgic de la Calan. Iata ce ne spune, printre altele, Wikipedia:

        „O strategie a FPS, susținută de deputatul hunedorean Sorin Dimitriu, ministrul privatizării, a dus, în 1997, la divizarea patrimoniului SC Sidermet Călan în 12 societăți comerciale independente[6]. Divizarea de la Călan a redus numărul de muncitori de la circa 8.000, la doar 1.000[6]. Una dintre aceste noi societăți, denumită Minagval Călan, era constituită numai din active patrimoniale închise, moștenind atât debitele cât și creanțele de la Sidermet Călan[6]. Minagval Călan a preluat întreaga platformă siderurgică, construită după anul 1975[7]. După această spargere de patrimoniu, Societatea Comercială Minagval Calan a intrat în procedură de lichidare, fiind declarată în stare de faliment[6]. Platforma de la SC Minagval cuprindea două furnale de 1.000 de metri cubi, Secția de Aglomerare, Bateriile 1 și 2 de cocsificare, CET-uri, hale imense și munți de oțel[6]. Platforma de la SC Minagval a fost vândută în anul 2000 unui lichidator – Forever Vălișoara, companie înființată cu trei zile înainte de licitație, cu o ofertă de 1,3 milioane dolari[6][7]. Acesta a vândut platforma la fier vechi[6]. De asemenea platforma a fost jefuită ani la rând de hoții de fier vechi[6].”

        In 1997 eram pe vremea CDR, asa e, nu? Spargerea in 12 societati… Iti dai seama…? Adica pur si simplu, cu buna stiinta, au ruinat societatea aceasta. In loc sa fii gasit un cumparator serios, o companie straina serioasa, cum s-a putut gasi pentru Sidex! Si se putea gasi, sunt convins, si pentru Calan. In loc sa faca asa ceva si sa salevze acest Combinat, l-au distrus cu buna stiinta.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 8, 2013

  4. […] Danilet pleaca in Austria sa vorbeasca in numele Romaniei despre integritatea in sistemul judiciar, administrarea justitiei si a parchetelor, dar si despre rolul mass-mediei si a […]

    Pingback de Cristi Vasilica Danilet va fi imaginea integritatii justitiei romanesti – Nici nu se putea o alegere mai buna | Hai ca se poate! | august 6, 2013 | Răspunde

  5. […] pleaca la Miami pe banii lui in concediu. Nu, el ca un adevarat patriot ce este ramane in tara pe banii statului. Se duce la vila de la Neptun, vila in care se ducea Ceausescu, se plimba cu […]

    Pingback de Cum se sacrifica Basescu Traian pentru tara mai rar. Un adevarat patriot. | Hai ca se poate! | august 6, 2013 | Răspunde

  6. Oare cand vei intelege ca in lucrarea „originala ” si nu numai , sta scris negru pe alb : ” Toti pupat …dos Piata Endependentei ” ! 😉 Spune-mi si mie mon cher , pentru ce ti s-ar pare nerealista o chestie ca aceea in care , fie PNl-ul sa fie dat pur si simplu afara din USL , fie sa plece singur ? Dar argumentat cu ideile si parerile dumitale si nu cu …citate din clasici in viata !!! A….si sa nu te apuci sa-mi arunci cioaca ca ” au intelegere scrisa la …tribunal ” ca nu tine !!! Ce nu inteleg eu din partea domnului Cezar Preda e…despre care PNTCD face domnia sa vorbire ? Mai exista inca chestia asta pe firmamentul politicii romanesti ? Miscarea Populara si Forta Civica …astea sint ” partide ” de opozitie ??? 😦 Ar fi de ras daca n-ar fi d e plans …mai ales venind aceasta declaratie din partea doamnei Udrea . Doar si datorita ei s-a ales prafu’ de PDL { nu ca le-asi plange de mila !} asa incat…chiar mi s e pare cel putin ciudata si chiar nelelocul ei declaratia . Fireste venind din partea doamnei Udrea….poate fi socotita o rezultanta a faptului ca …i-o fi intarziat ” perioada ” la vremea cand vorbea despre ” dreapta puternica ” pe care …o vrea doamna 😉 cu pricina ! Ce nu stie inca { sau s e face ca nu stie } domnul Cezar Preda e faptul ca ….” Lenush ” este INCA pe cai mari , asa incat „caruta sau teleguta” raman spre folosita personala a domnului cu pricina 😉 ! Cat despre CFR Marfa …am mai spus-o la dumneata pe blog , fireste folosind probabil alte cuvinte dar esenta fiind aceeasi : ESTE VORBA DESPRE UN JAF PE FATA …. fireste , : ” cu stire d e la Politie ” , pentru ca tot faceai trimitere la Caragiale 😉 !!! Sa nu-mi argumentezi cu ineptia aia ” statul care nu-i un bun manager ” ca ma-nbolnavesti d e nervii capului !!!! 😦 Tot esti dumneata mai citit , poate imi poti spune : in UK , CF….”R” Marfa sau „calatori ” este privat sau …de stat ? In Franta …cum e ? In Germania lui frau Merkel sau in Italia sau …chiar Rusia lui Putin….CF”R” Marfa sau ” Calatori ” tin d e ” privat ” sau tin de STAT ? Eventual intreab-o si pe Cristina , in USA lui Barack Obama …calea ferata este privata sau…apartine SUA , adica Statului American ??? Sa nu-mi incerci sa-mi arunci cu chifle ca…dau ” sarche pe goagal ” si …ma prind imediat daca-ncerci sa ma aburesti…desi asa cum te stiu , asa cum m-am invatat sa te cunosc , nu prea ai obiceiul !

    Comentariu de Marian | august 6, 2013 | Răspunde

    • @Marian
      Ma intrebi:

      „Spune-mi si mie mon cher , pentru ce ti s-ar pare nerealista o chestie ca aceea in care , fie PNl-ul sa fie dat pur si simplu afara din USL , fie sa plece singur ? Dar argumentat cu ideile si parerile dumitale si nu cu …citate din clasici in viata !!!”

      Este adevarat ca deocamdata Antonescu tace, parca nici nu-l observi. Basescu isi indreapta criticile dure in exclusivitate spre Ponta. Insa Basescu e un adversar pentru USL, nu numai pentru Ponta. USL are la baza intelegerea la varf intre Ponta si Antonescu. Am fi naivi sa credem ca e vorba numai de atat: e clar ca exista intre PSD si PNL si interese comune. Dupa parerea mea, e clar ca pana la viitoarele alegeri prezidentiale USL nu se va rupe. Nu se poate destrama o alianta care are un candidat la presedintie, candidat care a fost facut cu mult timp inainte cunoscut electoratului – ar fi ceva nerational, dupa parerea mea. Am zis ca Basescu e un adversar pentru USL. Dreapta noastra e slaba in acest moment. Dupa ce Basescu nu va mai fi Presedinte, lucrurile s-ar putea sa evolueze pe partea dreapta a esicherului politic si sa se creeze un nou bloc politic de dreapta in vederea alegerilor legislative din 2016. Cu alte cuvinte adversarul s-ar putea transforma, metamorfoza din Basescu in acest nou bloc politic sau alianta de dreapta impotriva atat a PSD cat si a PNL. Alianta DA ai vazut ca nu a tinut, deci putem presupune ca o asociere a PNL la acest nou bloc (sau alianta) a fortelor de dreapta nu se va produce. Daca lucrurile stau asa, atunci pana in 2016 USL va functiona…

      In legatura cu CFR Marfa spui asa:

      „Sa nu-mi argumentezi cu ineptia aia ” statul care nu-i un bun manager ” ca ma-nbolnavesti d e nervii capului !!!! 😦 Tot esti dumneata mai citit , poate imi poti spune : in UK , CF….”R” Marfa sau “calatori ” este privat sau …de stat ? In Franta …cum e ? In Germania lui frau Merkel sau in Italia sau …chiar Rusia lui Putin….CF”R” Marfa sau ” Calatori ” tin d e ” privat ” sau tin de STAT ?”

      Eu nu te contrazic, dar la noi statul nu a dovedit ca poate sa managerieze eficient, corect, optim CFR Marfa. De aceea comparatiile pe care le faci nu sunt tocmai fericite, ca sa zic asa. La noi, dimpotriva, CFR Marfa inregistreaza pierderi foarte mari, are foarte multi angajati in conditiile in care volumul transportului pe cale ferata a scazut dramatic din 1990 si pana acum. CFR Marfa, manageriata de stat, nu a dovedit performanta si competitivitate. Pentru ca nu poti, nu ai cum, in acest caz, sa dai vina pe sectorul privat: CFR Marfa nu e o companie privata, ci de stat, condusa de stat.
      Deci cand citim undeva ca in UK unii doresc sa renationalizeze caile ferate, desi sunt si care se opun, cu argumente, ar trebui sa ne gandim ca acolo e o alta tara si ca nici acolo sistemul de stat in calea ferata nu a dovedit performantele celui privat. Mai e o chestiune: trebuie sa poti sa-ti permiti sa faci asta – statul roman nu are bani, din pacate, pentru ca sa-si poata permite luxul sa tina in brate o companie falimentara, pe care, ani de-a randul, a dovedit ca nu poate s-o conduca bine, spre eficienta , competitivitate, performanta. Dimpotriva!
      Atunci, daca asa stau lucrurile, de ce ar fi rea varianta sectorului privat, de ce ar fi rea varianta privatizarii?

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 6, 2013 | Răspunde

      • Mai nene , mai fratele meu ….pe cinstea mea ca …ma-nbolnavesti de nervii capului de ajung dracului la balamuc tovaras de salon cu Napoleon a…XX-lea !!! Incep cu argumentatiile aduse in cazul CFR sau mai bine zis in cazul ” Statul prost meneger ” !!! Dupa stiinta mea { s-ar putea foarte bine sa gresesc asa incat nu ma supar daca ma corectezi 😉 in stilu-ti caracteristic…adica cerandu-mi argumente } exista o LEGE fir-ar mama ei a dracului de lege privind raspunderea ministeriala si raspunderea strict pe obiect de activitate …ce-i asa mare lucru sa pui tu stat , un meneger sau doi sau trei …sau zece si sa aiba drept obiect d e activitate revitalizarea transporturilor pe calea ferata ? Daca dau chix…este simplu …nu-i schimbi pur si simplu ci-i aduci la sapa de lemn . Ce vrei mai simplu decat asta ? Iar daca-mi spui despre furturi ….pai si asta-i simplu : i-ai prins…ai executi pe loc acolo unde-i gasesti indiferent d e varsta !!! Basescu nu-i un adversar al USL sau macar al PSD { ar fi si culmea sa fie adversarul fostilor sai …” tovarasi ” } este un om slab { din acest motiv ni s e pare malefic multora } ce s-a trezit ocupand { cel putin la primul mandat } o functie pentru care nu era potrivit . Tipul este facut sa …dicteze , sa comande , sa dea dispozitii , sa pedepseasca pe cei ce nu-i dau a scultare ! Din aceste motive am si spus mai nu stiu cand ca Basescu ar fi fost relativ potrivit sa ocupe functia de Prim Ministru . Fireste asta n-ar fi insemnat si faptul ca Romania ar fi ” urcat pe noi culmi d e progres si civilizatie ” ci dimpotriva insa….functia d e presedinte implica multa diplomatie prin cerintele ce se preteaza functiei respective adica acea de mediere intre …partidele de toate culorile din eshicherul politic romanesc . Ponta …este doar un linge blide …bun d e gura si…cam atat . el face exact c e a invatat d e la ” altii ” ce l-au precedat in diferitele functii din partidul ce si-a schimbat in 23 d e ani numele de vreo trei ori daca nu ma-nsel . Antonescu….pai este tot un fel d e Basescu de o anvergura mai …scazuta , ce are ,deosebit de acesta darul potrivirii vorbelor , darul de a aburii prin cascade d e fraze goale d e continut sau dimpotriva incarcate de reprosuri ,, majoritatea prostimii { nu neg ca inclusiv eu l-am considerat multa vreme infinit mai potrivit decat Basescu pentru a ocupa fotoliul d e la Cotroceni dar….m-am lecuit : am facut ochi intre timp 😉 } si nu numai dar…si asta se ghideaza dupa principiul latin enuntat si d e Sofocle : ” La barza chioara …ai face Dumnezeu cuibul ” . Spun ” majoritatea prostimii „, adica a ” vulgului ” { vorba lui Madalin Voicu 🙂 } deoarece cel putin la nivel teoretic , democratia este …pentru popor . 😉

        Comentariu de Marian | august 7, 2013

      • @Marian
        In primul rand citeste raspunsul pe care i l-am dat lui Rica si care incepe asa: „N-as prea crede ca e asa cum spui tu. Practic, in zilele noastre se doreste sa se acrediteze ideea ca daca n-ar mai exista coruptie la stat, la intreprinderile de stat, lucrurile vor merge struna, si ne vom…” asta ca nu ma repet.

        „ce-i asa mare lucru sa pui tu stat , un meneger sau doi sau trei …sau zece si sa aiba drept obiect d e activitate revitalizarea transporturilor pe calea ferata”

        Pai, Marian, acuma, sincer, se vede ca e foarte dificil lucrul asta pentru statul nostru. Ca sa-i pui acolo manageri e foarte usor, problema esentiala e daca vor fi si competenti si daca, in cazul in care vor fi oameni competenti si de buna credinta, daca vor fi lasati sa-si faca treaba si tot asa etc.

        ” Daca dau chix…este simplu …nu-i schimbi pur si simplu ci-i aduci la sapa de lemn . Ce vrei mai simplu decat asta ? Iar daca-mi spui despre furturi ….pai si asta-i simplu : i-ai prins…ai executi pe loc acolo unde-i gasesti indiferent d e varsta !!! „

        Ai citit, sper, raspunsul dat lui Rica. Mai oameni buni, eu pun urmatoarea intrebare, problema, fundamentala: daca intreprinderile astea raman la stat, pot sa functioneze bine sau vor ajunge „un morman de fiare vechi”, ca sa-l parafrazez pe Petre Roman. De observat ca eu nu am spus ca acestea sunt un morman de fiare vechi, ci ma intreb daca nu cumva vor ajunge asa daca vor mai fi de stat.

        Ponta, bun de gura? Eu n-am vazut aptitudini deosebite in ceea ce priveste comunicarea la Ponta…
        Basescu e adeversarul USL, ca nu degeaba a dorit sa infiinteze Miscarea Populara, care acum e si un partid – Partidul Miscarea Populara. Tu spui: „ar fi si culmea sa fie adversarul fostilor sai …” tovarasi ””, atunci e chiar culmea! Pentru ca asta e: e adversarul USL si-l ataca cum, cand si unde poate. L-a atacat politic pe Ponta, numindu-l ‘dottore’, in cazul acela al plagiatului, acum afirma ca e mai bun premier decat Ponta. Ideea nu e sa-l atace neaparat pe Ponta, ci USL-ul, Ponta fiind mai expus atacturilor prezidentiale decat Antonescu pentru ca este la guvernare in functia de prim-ministru.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2013

    • Pai m otane, marian are dreptate. Statul la noi nu-i bun manager pentru ca numeste LICHELE in functiile cheie, pentru ca MITA si SPAGA sunt LEGE in Romania, si doar fraierii cu drept de vot, „VULGUL” trebuie sa respecte legea, „barosanii” NU. Ia sa bage la puscarie si sa le confiste avereile la cei care au falimentat regiile de stat, sa vedem, mai are curajul vre-unul duypa aceea sa mai FURE ca’n codru?? Cum naiba in alte „democratii” statul poate fii un amanger bun, iar la noi nu?? Pentru ca la AIA, sunt controlati la sange, nu fac „ce vrea muschii lor” ca pe mosia lu tac’su. Da la noi, cine pe cine sa controleze? Ala care ia spaga sa-l controleze pe ala care i-a dat??

      Comentariu de Rica Venturiano | august 7, 2013 | Răspunde

      • @Rica
        N-as prea crede ca e asa cum spui tu. Practic, in zilele noastre se doreste sa se acrediteze ideea ca daca n-ar mai exista coruptie la stat, la intreprinderile de stat, lucrurile vor merge struna, si ne vom indrepta spre paradisul socialist sau progresivist, cum le place unora sa spuna. Eu chiar nu inteleg de ce se perpetueaza o asemenea minciuna. Sa presupunem ca ar fi asa: atunci de ce a mai cazut Ceausescu? De ce mancarea, pe vremea lui Ceausescu, cand totul era de stat, ajunsese sa fie rationalizata, nu se gasea de mancare in magazine, ca asa se ajunsese spre final, spre ’89, nu s-au mai facut investitii in economie si in industrie pe parcursul unui deceniu intreg – anii ’80, iarna caloriferele erau reci, se intrerupea curentul electric, de trebuia sa stai cateva ore cu lampa cu gaz. Deci pe vremea lui Ceausescu toata economia era de stat si a esuat lamentabil economic si social. Si atunci cum poti sa mai ai incredere ca statul poate manageria cum trebuie economia, ca poate gestiona asa cum trebuie treburile economice? Cand e clar ca odata cu Ceausescu statul a esuat si punct. Pentru ca a esuat si pentru ca s-a mentinut, nu stiu de ce, acest esec ani de zile, fara sa se faca ceva, fara sa se privatizeze intreprinderile de stat, nu brusc, ci incetul cu incetul, cu respectarea legii, tocmai din cauza asta a si aparut fenomenul coruptiei la stat. Pentru ca asa s-a dorit, caci asta rezulta…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 7, 2013

      • Motane, gresesti. faci o comparatie complet aiurea cu „IEPOCA DE AUR”. Atunci aveam directori capabili, care nu furaui ca acum, pentru ca exista MILITIA, „inima tarii care bate bate bate bate”Pricepi?? Atunci exista FRICA de lege, de duba, ca vine masina neagra si te ia pe sus. Acum, nimeni nu se teme de nimic, cu cat ai mai multi bani, cu atat fentezi legea mai usor.
        Vrei sa spui ca si fara corupti, fara salarii nesimtite ne acoperite de profit, ar fi la fel? pai atunci explica-mi tu de ce la privat merge si la stat nu? De ce ar fi mai profitabila Hidroelctrica in mainile unui privat, de ce CFR marfa ar fi mai profitabila in mainile unui privat? Nu fac acealsi lucru? Una da curent alta cara marfa. Pai motnae, sa-ti spun eu de ce, ca la privat, ala face contracte profitabile ptr compania lui, nu invers. La fel ar putea sa faca si statul. Pune un om capabil dar care sa stie ca e controlat, lasa-l sa aiba salariul CU PROCENT din PROFIT, si sa-l vezi cum se pune pe treaba. Tu ai impresia ca la privat PATRONII sau PROPRIETARII isi conduc afacerile?/ pai si aia au DIRECTORI, MANAGERI angajatiu, pe care ii stimuleaza cu salarii pe acelasi principiu, PROCENTUAL.
        Eu sunt plati cu un salariu de baza, destul de bun, dar la care am procent din profitul net la sfarsitul anului. Asa ca am TOT INTERESUL sa fac treaba sa mearga, sa avem PROFIT. Dar cum la stat asta NU CONTEAZA, ca profit sau pierdere, ei tot salariile alea le au, ca deh, sunt pusi acolo de niste oameni la care cotizeaza lunar, cum vrei sa mearga. Motane, STATUL E PROST MANAGER PRIN OAMNEII CORUPTI [E CARE II FOLOSESTE. Pai cume turcul si pistolul., Cand am avut, avem si inca vom mai avea, un Guvern de corupti, cum ai vrea sa mearga treaba?

        Comentariu de Rica Venturiano | august 8, 2013

  7. […] va explicati acesta situatie? De ce nu se ocupa procurorii DNA – Directia Nationala Anticoruptie si de perioada aceea? Din cate stiu eu s-au facut sesizari si de Corpul de Control al Primului Ministru Victor Ponta si […]

    Pingback de Exista vreun dosar de cercetare/urmarire penala pentru guvernarile Basescu – Boc? | Hai ca se poate! | august 7, 2013 | Răspunde

  8. http://dorintilica.blogspot.ro/

    Un copil nevăzător are nevoie de bani pentru operaţie. Dacă doar o sută cincizeci de mii cinci sute dintre noi ar dona câte UN LEU s-ar face suma. Se poate şi online, găsiţi pe blogul copilului.

    Comentariu de Roxana Iordache | august 7, 2013 | Răspunde

  9. Pai ai dreptate referitor la faptul ca Ponta nu-i bun de gura …e bun la stat cu tenderu’ ! Pai altfel cum frate sa -ti explici , nu ” coabitarea” dintre Victoria si Cotroceni , ci faptul ca-l lasa pe Basescu sa zburde asa cum vrea muschii lui facand fel si fel de declaratii …unele absolut iresponsabile !? Nu manca Ponta rahat mai nu stiu cand { in urma cu vreun an } pe la ” antene ” ca ” daca vor venii ei la putere …vor avea grije ca Presedintele sa-si vada de treaba pe care o are strict constitutiional si strict cu litera fisei postului ” ?????? Iar musiu Rica { Sal’tare onorabile si …mult respect !} are dreptate ! Ce pretentie poti avea d e la niste lichele { asta-mi aduce aminte de , celebrul de acum ” manifest ” , al lui Gabriel Liiceanu } sa gestioneze ceva ce …daca ar fi in alta parte de lume , multi dintre acesti tipi probabil ca n-ar obtine nici permis d e conducere ! Adica nemtii sau francezii { vezi ca ma marginesc numai la Europa 😉 } sau aia din BeNeLux sau Suedezii sau Norvegienii….aia cu ce sant mai destepti sau mai corecti decat noi atunci cand este vorba despre administrat ceva ce apartine tarii lor ? Nu lor ci TARII LOR !!! Poate patriotismul corect invatat , corect inteles si mai ales invatat de la adevaratii patrioti ??? Este posibil ca nivelul d e corectitudine fata d e gestionarea banilor , a averii tarii tale sa fie dat nu numai de patriotism , nu numai de educatie ci si de grosimea gratiilor ce-ti vor sta la fereastra pentru vreo 300 de ani in caz c-o dai in bara ? O fi , si atunci….spune-le amicilor dumitale , cunoscutilor dumitale ce sint oameni politici { ca sunt absolut convins ca ai si asa ceva } …sa inaspreasca legile existente si ca o masura de bunavointa sa bage la puscarie macar vreo 4000 de insi ce au fost mai mult sau mai putin in fruntea treburilor tarii din 1 Ianuarie 1990, pentru….macar 150 de ani fiecare eventual si-n conditii d e ani ;’50 iar atunci ,sa vezi c e dragoste ar prinde romanasii de tara lor , d e politica sau de….economie politica ! Asa insa….” scarba noastra si….furia tot slabeste Romania ” ca sa-ti citez o veche lozinca …anticeausista ! Si ca tot am adus vorba despe Ceausescu…{.pai cum altfel ?} pentru care motiv spui dumneata ca economia d e stat a esuat in mod lamentabil ? ” o data cu Ceausescu statul a esuat si…punct ” ! De unde si pana unde ? Asta mi-o servesti tocmai mie sau lui musiu Rica ori …. este doar pentru Cristina ? Dupa stiinta mea in urma regimului d e austeritate la care ne-a obligat politica economica a statului roman in timpul lui Nicolae Ceausescu , Romania ajunsese la finele lui 1989 sa fie poate singura daca nu chiar singura tara din lume ce n-avea datorii externe { exceptand acea ” datorie istorica ” fata d e Suedia despre care ti-am mai pomenit candva } iar cei c e s-au instalat la conducerea tarii din 01/01/ 1990 aveau o tara ” la cheie ” cu se spune , aveau de recuperat datorii { creeante } d e la altii insa …n-aveau nici macar un cent datorie externa la nimeni si-n plus de asta exista la acea vreme o industrie extrem d e competitiva chiar daca Petre Roman spunea pe atunci ca-i ” doar un morman d e fier vechi ” ! Numai pentru asta si …daca-l impuscai d e 100 de ori si era prea putin !!! Datorita politicii nebunesti duse d e Ceausescu si gasca sa a ajuns Romania pe zero la capitolul datorii externe ? Nu , a ajuns : DATORITA AUSTERITATII , LIPSURILOR TOTALE SUPORTATA D E POPORUL ROMAN !!! Jagardelele alea instalate in fruntea tarii in ’90 , toti avand cate unul sau doua doctorate in diferite discipline sau ramuri ale stiintei , sau studii facute pe la Sorbona sau Oxfordt ori Yalle n-aveau altceva d e facut decat sa pun a in aplicare ceea ce invatasera pe la acele institutii d e cultura si stiinta si dand un picior in curul Romaniei s-o faca s a functioneze de asa maniera incat la oara asta sa-i fi scuipat in crestet si pe americani si pe japonezi in materie d e nivel d e trai sau dezvoltare economica ! Au facut ce ? AU FURAT SAU AU LASAT IN PARAGINA TOTUL DEOARECE NU ERA AL LOR PERSONAL !!!!! AU VANDUT , AU TRADAT , AU DISTRUS { SI INCA CONTINUA S-O DISTRUGA } O TARA CE DIN NEFERICIRE ESTE SI TARA LOR ….FIRAR MAMA LOR A DRACULUI D E BANDITI !!!!! Nu am ” caps lock ” blocat stai linistit 😉 !

    Comentariu de Marian | august 8, 2013 | Răspunde

    • @Marian
      N-as crede ca plata datoriilor de catre Ceausescu poate fi socotita drept o mare victorie a socialismului. Foarte multa lume vorbeste asa si se leaga de acest subiect: plata datoriilor si socotesc lucrul asta ca un fel de mareata realizare a ‘iepocii’ de aur. Insa putini incearca sa priveasca problema si dintr-un alt unghi.

      Chestiunea e urmatoarea: daca a platit datoriile ruinand o tara, unde e acea mareata victorie? Ceausescu si-a infometat poporul, n-a mai facut pe parcursul anilior ’80 nicio investitie in economie, ajunsese sa nu mai poata sa ofere caldura, lumina. Ceea ce oferea Ceausescu era Securitate pe paine.

      Economia socialista era una statica si din aceasta cauza nu s-a putut adapta schimbarilor ce, inevitabil, au loc in timp. A fost o dezvoltare ce nu a tinut cont nici de profit si nici de cerintele pietii. Spui:

      „exista la acea vreme o industrie extrem d e competitiva chiar daca Petre Roman spunea pe atunci ca-i ” doar un morman d e fier vechi ” ! „

      Marian, calmeaza-te! Eu nu am spus ca era un „morman de fiare vechi”, dar sa afirimi ca era „o industrie extrem de competitiva”? Marian, bea un ceai de tei, te rog! :). Extrem de competitiva? Asta e reluarea propagandei ceausiste, nimic mai mult.

      Ma gandeam zilele trecute la Combinatul Siderurgic Calan… Tin minte ca am citit cu mai multi ani in urma (cred ca era inainte de 1998… nu mai tin minte exact cand…) ca acest combinat a vrut sa livreze produsele sale pe piata rusa, dar a fost depasit de concurenta din Vest, care i-a luat la pret, oferind un pret mai mic… Daca acest combinat – Calanul – s-ar fi privatizat la timp, asta insemnand inca de la inceputul anilor ’90, daca ar fi fost preluat de o societate serioasa, de acelasi profil, ar fi ramas in picioare si acuma!! Nu s-a privatizat ci a fost spart in 12 societati comerciale… Rezultatul: a ajuns un morman de fiare vechi. Acum e o ruina tot Combinatul. Asta a reusit sa faca statul din acest combinat. Uite-te la Sidex Galati – a ramas in picioare si astazi datorita mult hulitei privatizari. Daca Sidex ramanea la stat, astazi ar fi fost un morman de fiare vechi, la fel precum Calanul. Uite-te cum a procedat statul la Combinatul de la Calan: de abia in 2003 s-au gandit la un parteneriat cu o companie straina, germana – Pipe Products, componenta a concernului AMIANTIT din Arabia Saudita – cand era deja intr-o stare jalnica si pana la urma nu s-a mai putut face ceva pentru salvarea lui. In loc sa se fi gandit la un asemenea parteneriat inca din 1990!!

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 8, 2013 | Răspunde

      • Omu’ lu’ Dumnezeu ti-ai propus sa ma bagi in balamuc ??? 😦 Sunt foarte calm pana citesc ce tastezi dumneata …chiar ceai beau , ceai din ala fierbinte asa cum se bea de regula in Irak .M-a omorat reumatismu ‘ , m-a facut praf !!!Acum vara frate , acum la 40 d e grade ??? Nici n-am afirmat vreodata cum ca ” plata datoriilor externe ” de catre …. Ceausescu poate fi socotita drept o mare victorie a socialismului ” …biruitor . N-am afirmat asta nici la dumneata si nici aiurea pe alte bloguri ! Chiar am precizat ca aceasta este rezultanta austeritatii si lipsurilor de tot felul suportate de romani , atat si nimic in plus . Daca spui matale ca industria romaneasca nu era competitiva….te cred …ca asa sunt eu politicos din fire iar educatia ma impiedica sa spun …. altceva . intrebare : daca nu era decat ” un morman de fiare vechi ” pentru ce mama dracului s-au intrecut care mai de care s-o distruga ? Dadeai exemplu Calan-ului ….Ai fost vreodata pe acolo ? Ma mir doar ca n-ai dat ca exemplu ….Copsa Mica …sau Oltchim-ul . Ma mir ca n-ai pomenit nimic despre Semanatoarea sau …Autobuzul . „Concurenta ” din West a ” luat ” clientul rus d e sub nasul alora d e la Calan deoarece alora le-a fost IMPUS SA TINA DE PRET CU ORICE RISC ! AU FOST MINTITI SI DEZINFORMATI CU BUNA STIINTA !!!!!!!!!Sa-ti mai dau exemplu la aia d e la ” Autobuzul ” Bucuresti { fost „Tudor Vladimirescu ” } care d e la remorci pentru camiopane si CARUTE {!!!!!} au inceput sa produca autobuze cu cere puteau sa le rupa gura alora d e la DAF ??? Sau autoutilitarela carora nu trebuiau decat sa le schimbe ….lock-ul si bateau chiar si pe aia d e la Mercedes la popou . Dar ….acesta a fost unul dintre preturile platiite d e Romania pentru a intra in ” marea famiglie europeana ” ! ARO -Campulung….iti spune ceva ? Bateau de la distanta pe aia de la ” Land -Rover ” , aveau si piata si comenzi …Mai sti ce s-a intamplat cu ea ? Nu „Statul ” ci LICHELELE NUMITE POLITIC , sau LICHELELE POLITICE CE N-AU NIMIC IN URMA LOR , NICI MAMA NICI TATA aia au distrus .Am vazut in postarea urmatoare ca sant date si niste …” nume ” . Bun , si te intreb eu…ce mai trebuie ca sa-i iei d e oua si sa-i strangi pana vor vomita tot c e au in guse ????? N-ai legi ? Sa fim seriosi , nu s e doreste deoarece in acest fel s-ar intampla exact ca la …piesele de domino : atingi una si cad toate , iar asta …nu convine mutor insi cu …oua babane !!! Ti-am explicat putin mai sus….ce-i asa mare lucru sa aduni 3-4000 de insi din acestia , sa-i bagi la puscarie FARA JUDECATA , si sa-i ti….pana ” aduni probe ” impotriva lor ….minim 300 de ani de caciula ?! Spui matale ca ” reiau propaganda Ceausista ” atunci cand fac vorbire de spre industria romaneasca si afirm ca era EXTREM de competitiva ? Pai daca nu era EXTREM de competitiva….pentru ce au adus-o la nivel de morman de gunoaie ? Uita-te si matale pe ce spunea presa vremii , presa anilor 80 despre industria romeneasca . Fireste ca nu ma refer la „SCANTEIA ” sau ….”Munca” ci la ” The Economist ” sau ” Wall Street journal ” . M-am amarat zilele acestea sa le citesc pe NET dupa ce am descoperit absolut intamplator un site cu informatii economice { adica industrie , economie , import -export }, facea si Mircea Cosa referire la el asa incat am cautat siteul si…gasindu-l am inceput sa ma informez . Fireste ca m-am plictisit rapid si m-am lasat pagubas dar…ceva , ceva tot mi-a ramas in minte . Deci te intreb prietene motan : si aia mint si aia faceau propaganda ceausista ? Spui tot matale ca ” economia socialista era una statica si din cauza asta nu s-a putut adapta ” etc , etc ” A fost o dezvoltare ce nu a tinut cont nici d e profit si nici d e cerintele pietii ” . Sunt d e acord cu dumneata , poate ca n-au tinut cont de profit dar au tinut cont de NEVOILE OAMENILOR !!! Am citit si postarea urmatoare ….Cum poate fi numita prognoza pentru anul 2018 referitoare la numarul somerilor TINERI ? Eu asi numii chestia asta o bomba cu ceas ce se apropie de fix dupa care ….Pe Planeta Pamant sant atetea lucruri d e facut , de REFACUT incat ar fi necesari inca pe atatia locuitori existenti pe Pamat care sa munceasca zi lumina inca 3000 d e ani de aici incolo pentru a repara tot ceea ce omenirea a distrus in goana ei spre …civilizatie , d e fapt spre …final , spre autodistrugere deci , ce le trebuie acelora din G8 sau G12 sau G 24 sau G- mortii ma-sii ce cifra ar urma , pentru a da de lucru locuitorilor Terrei si …macar sa refaca distrugerile provocate pamantului , inainte de a decola spre alte planete supravietuitorii { fireste nu toti ci numai ,” alesii ” , ” elitele” } cataclismului planetei Pamant ?! Ti-am spus eu ca ma inebunesti de nervii capului ? Am inceput sa vorbesc ca George Valah pe blogul lui !

        Comentariu de Marian | august 8, 2013

      • In legatura cu somerii tineri? Cum se explica? Se explica datorita dezechilibrelor din economia romaneasca. Insa aceasta economie ar fi putut sa functioneze mult mai bine dupa Revolutie!

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 8, 2013

    • Motane, marian are dreptate. Nu stiu ce varsta aveai tu prin 89, dar aveam industrie competitiva. Europa era plina de aluminiul nostru de la Slatina si de prin alte parti. Aduceam bauxita de peste tot, Albania, Grecia, Siria, si exportam VAPOARE intregi de lingouri de aluminiu catre Anvers, Rotterdam, Hamburg.Lingouri ce mai apoi erau reetichetate si pleacau ca export „din Europa” santierel navale din Hamburg, Bremen, Harlingen importau tabla navala din Romania. Petromidia era SINGURA rafinarie din Europa capabila sa proceseze un anume tip de titei din Golf. Portugalia producea PORTARO, un ARO montat la ei, Daciile, ARO-urile, OLTCIT-urile, mergeau la export mia ceva ca painea calda, IMGB-ul lucra ptr export. Exportam fructe, legume, cereala. la Ostrov, olandezii, nemtii, francezii incarcau din vie direct in TIR-uri strugurii nostri, in Balta Borcea, la ferma 10 venau TIR-uri din toata Europa si incarcau gogoasari, rosii si ardei grasi. Si asta doar CE STIU EU, dar cate nu mergeau.
      Da, Ceasusesc si-a infometat poprul si a platit datoriile, asta a fost gresala lui, pentru care a platit scump. A construit „la prieteni” fara sa le ia banii inainte, iar astia de acum au bagat banii aia in buzunar, vezi exemplul Patriciu. dar vorba lui Nicusor, astia n-au fost in stare sa zugraveasca ce a construit Ceasca. Au distrus in 20 de ani ce am construit noi in 50. pentru ca nu Ceausescu a construit, cu mainile lui, ci NOI cu mainile noastre. Ala facea bulevarde intr-o luna, pasaje subterane intr-o saptamana si astia nu sunt in stare sa faca 100 de km de siosea in 10 ani. De ce? ca acum SE FURA CA IN CODRU. macar atunci le era frica de ceva, acum nexam,
      Marian a zis bine, ca de la 90 incoace TOTI, absolut TOTI cei ce s-au perindat pe la putere au partea lor de vina in distrugerea tarii. Spui ca Ceasusesc i-a infomentat pe romani, dar astia de acum ce fac? Nu spui tu sunt romani care mor de foame ACUM in Romania?? hai sa-ti spun un secret, pe vremea lui Ceasca, nu murea nimeni de foame, ca toti aveau. Nu gaseai nimic in alimentari, restaurantele erau ca niste cantine, dar mai toti romanii aveau congelatoarele pline. Bine, aia care munceau, ca existau sui atunci puturosi si betivani.

      Comentariu de Rica Venturiano | august 8, 2013 | Răspunde

  10. […] de buzunare, care opereaza in mijloacele de transport in comun, pe care desi il prinzi efectiv cu mana in buzunarul tau, in geanta ta, cu portofelul tau in mana, tipa ca in gura de sarpe ca el este un […]

    Pingback de Stiti tupeu hotului pe care il prinzi cu mana in buzunarul tau, in poseta ta, cu portofelul tau in mana? | Hai ca se poate! | august 8, 2013 | Răspunde

  11. @Rica si Marian
    Fara suparare, dar mie mi se pare ca va aflati intr-un fel de eroare, ca sa ma exprim elegant… Cel putin asta e impresia mea…
    Spre exemplu, Rica spune:

    „Motane, marian are dreptate. Nu stiu ce varsta aveai tu prin 89, dar aveam industrie competitiva. Europa era plina de aluminiul nostru de la Slatina si de prin alte parti. Aduceam bauxita de peste tot, Albania, Grecia, Siria, si exportam VAPOARE intregi de lingouri de aluminiu catre Anvers, Rotterdam, Hamburg.Lingouri ce mai apoi erau reetichetate si pleacau ca export “din Europa” santierel navale din Hamburg, Bremen, Harlingen importau tabla navala din Romania. Petromidia era SINGURA rafinarie din Europa capabila sa proceseze un anume tip de titei din Golf. Portugalia producea PORTARO, un ARO montat la ei, Daciile, ARO-urile, OLTCIT-urile, mergeau la export mia ceva ca painea calda, IMGB-ul lucra ptr export. Exportam fructe, legume, cereala. la Ostrov, olandezii, nemtii, francezii incarcau din vie direct in TIR-uri strugurii nostri, in Balta Borcea, la ferma 10 venau TIR-uri din toata Europa si incarcau gogoasari, rosii si ardei grasi. Si asta doar CE STIU EU, dar cate nu mergeau.”

    iar Marian spune:

    „Daca spui matale ca industria romaneasca nu era competitiva….te cred …ca asa sunt eu politicos din fire iar educatia ma impiedica sa spun …. altceva . intrebare : daca nu era decat ” un morman de fiare vechi ” pentru ce mama dracului s-au intrecut care mai de care s-o distruga ? Dadeai exemplu Calan-ului ….Ai fost vreodata pe acolo ? Ma mir doar ca n-ai dat ca exemplu ….Copsa Mica …sau Oltchim-ul . Ma mir ca n-ai pomenit nimic despre Semanatoarea sau …Autobuzul . “Concurenta ” din West a ” luat ” clientul rus d e sub nasul alora d e la Calan deoarece alora le-a fost IMPUS SA TINA DE PRET CU ORICE RISC ! AU FOST MINTITI SI DEZINFORMATI CU BUNA STIINTA !!!!!!!!!Sa-ti mai dau exemplu la aia d e la ” Autobuzul ” Bucuresti { fost “Tudor Vladimirescu ” } care d e la remorci pentru camiopane si CARUTE {!!!!!} au inceput sa produca autobuze cu cere puteau sa le rupa gura alora d e la DAF ??? Sau autoutilitarela carora nu trebuiau decat sa le schimbe ….lock-ul si bateau chiar si pe aia d e la Mercedes la popou . Dar ….acesta a fost unul dintre preturile platiite d e Romania pentru a intra in ” marea famiglie europeana ” !”

    Si atunci cum e posibil, in conditiile in care eram atat de competitivi, ca la noi acasa, pe vremea lui Ceausescu, sa ne confruntam cu penuria la alimente, cu lipsa investitiilor in economie? Cum e posibil ca o societate care are o economie performanta si competitiva sa se confrunte cu tot felul de lipsuri si sa aiba o populatie din ce in ce mai frustrata (vezi revolta minierilor din 1977, cea de la Brasov din 1987)? Cum poti sa spui ca „a tinut cont de nevoile oamenilor”? Scaderea consumului energetic, scaderea consumului alimentar – cum e posibil asa ceva intr-o economie competitiva? Dar nu o scadere oarecare, ci una atat de drastica incat magazinele alimentare erau goale!! Si daca vorbim de o economie prospera, de ce trebuia sa se dea pe sub mana? De ce comunismul a introdus astfel de practici imorale: sa se dea pe sub mana, sau ‘sa se gaseasca’ doar in unele locuri produse alimentare?

    Aici e un lucru interesant de remarcat: regimul comunist a creat aceasta iluzie, prin masina de propaganda ce o avea la dispozitie, si anume ca: noi suntem mari si tari! Ca ii batem la popou, cum spune Marian, si pe americani, si pe japonezi, si pe francezi etc. Ca nimeni nu-i ca noi in lumea asta. Intr-un univers concentrationar, in care mijloacele de informare in masa erau limitate si controlate strict de catre Guvern prin intermediul Securitatii, in care oamenii nu prea mergeau in alte tari, decat foarte putini, o astfel de propaganda a prins foarte bine si multi au inceput s-o creada. Interesant este ca aceasta produce efecte si acum, la 24 de ani de la caderea comunismului. Interesant este ca Ceausescu a cazut intr-un fel victima propriilor sale minciuni debitate de aparatul de propaganda: daca suntem asa de mari si tari, de ce penuria? Pai, din cauza lui Ceausescu e penuria!! Si e o doza foarte mare de adevar in acest rationament, intrucat dezvoltarea economica depindea in exclusivitate de Cabinetele 1 si 2.

    Adevarul este ca aceasta economie de stat, la un moment dat, nu a mai functionat, s-a blocat. Iar punerea in functiune nu e fost posibila nici dupa 1989 pentru ca s-a mentinut tot de stat. Adevarul este ca privatizarii nu i s-a dat nicio sansa in tara asta!! Altfel cum se poate explica ceea ce afirma Nicolae Vacaroiu, si anume ca 80% din privatizari au esuat? Au esuat pentru ca acestui proces economic, privatizarea, nu i s-a dat nicio sansa din start, de la bun inceput. Nu ca economia romaneasca era ‘un morman de fiare vechi’, dar a ajuns asa pentru ca nu s-a dat nicio sansa privatizarii, care ar fi diminuat si coruptia. Mai degraba noi ne-am facut ca privatizam si uite asa am lasat de izbeliste economia nationala. Daca cineva crede ca ceea ce s-a intamplat, spre exemplu, la Combinatul de la Calan se poate numi privatizare, eu cred ca se insala…
    In momentul in care am avut curajul sa privatizam si s-o facem cum trebuie, economia a luat avant si s-a vazut lucrul asta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | august 8, 2013 | Răspunde

    • Motane, eu n-am spus ca eram cei mai cei si ca rupeam tot. Am spus ca AVEAM INDUSTRIE destul de buna, si ca produceam ceva. Faptul ca NU AVEAM MAI NIMIC PRIN GALANTARE s-a datorat dorintei nebune a lui Ceausescu de a da TOTUL la export, ca sa plateasca TOATE datoriile.
      Dar afirm si sustin ca NU MUREA NIMENI DE FOAME, si cum-necum tot romanul avea un loc de munca, indiferent ca era lichea sau meserias. Adica lua de la unii si dadea la altii, Motane, situatia in Romania se inrautatise de pe la sfarsitul anilor 70, adica prin 78-79, cand incepuse cu rationalizarea, cu uleiul si zaharul pe cartela. N-a fost totul pe roze, a fost UN STAT POLITIENESC, dar sa nu cadem in pacatul negarii realitatii doar pentru ca a fost vorba de Ceausescu.
      Acum, in afara de faptul ca suntem liberi sa injuram si sa iesim in piata, nu mi separe ca am fi castigat ceva.
      Iar privatizarea facuta in Romania doar naivii o pot considera benefica. Poate doar daca te referi la privatizarea fostelor restaurante din reteaua de Alimentatie Publica.
      Dar hai s-o lasam balta, ca ai dreptate. Totul e perfect acum, USL-istii sunt cei mai buni, cei mai tari, cei mai corecti, si vor duce Romania pe cele mai inalte culmi ale economiei. Vor privatiza cel mai bine, vor da de munca la someri, vor baga hotii la puscarie, si o sa fie Raiul pe pamant in Romania.
      Imi pare rau ca inca mai cred ca se poate face ceva in tara asta.

      Comentariu de Rica Venturiano | august 9, 2013 | Răspunde

    • Simplu Motane : JAFUL , PRACTICAT DE CEI CE AU FOST SI SANT INCA IN ” STRUCTURILE ” DE …CONDUCERE ALE ROMANIEI , JAFUL LA NIVEL NATIONAL , JAF PROGRAMAT pe care eu al numesc simplu { ca un om simplu , ca un om apartinand ” VULGULUI ” vorba lui Madalin Voicu } prin doua cuvinte simple : TRADARE NATIONALA !!!

      Comentariu de Marian | august 9, 2013 | Răspunde

  12. Nu regimul comunist ci , orice regim are la dispozitie o masina d e propaganda cu care -si intoxica cetatenii . Chiar nu-i vorba despre o iluzie . Stiu ca …spre exemplu japonezii { sau chinezii } n-aveau nevoie d e …Daciile noastre decat cel mult pentru a recupera metalul din ea dar…asta insemna export .Ce chiar ti-ai inchipuit vreodata ca Irak-ul avea trebuinta de camioanele facute d e aia d e la Brasov , irakienii sau turcii …in conditiile in care in Turcia cel putin exista compania Caterpillar ? Fi serios TOTI MUNCITORII ROMANI STIAM PRECIS CA ASTA SE NUMESTE BARTER !!! Dar …noi produceam , deci aveam locuri d e munca nu numai in industraia respectiva dar si-n industriile adiacente deci….mii si mi d e oameni aveau o acupatie , aveau paine pe masa . Adica paine muncita si care nu-ti creea noduri la inghitit ! Da si in Romania ne-am confruntat cu acea amenintare de criza economica { d e mai ica amploare fireste } c e a bantuit lumea economica prin anii ’80 dar….oamenii au avut locuri d e munca , oamenii n-au stat cu spectrul evacuarii din case deasupra capului . Prietene ….nu vreu sa fiu un profet mincinos { chiar n-am veleitati de Patrache Luypu sau de …mama Omida } dar iti pot garanta ca atunci …in 2018 anul la care face referire postarea dumitale urmatoare statele vor fi nevoite sa puna in aplicare { fireste cu termeni putini schimbati } celebra maxima a lui Andre Malroux : ” Secolul al ….XXI-lea va fi un secol social sau….NU VA MAI FI DELOC !!! ” Atentie la termeni : ” social ” nu inseamna neaaparat ….socialist , asa cum poate si-ar inchipuii Cristina !

    Comentariu de Marian | august 9, 2013 | Răspunde

    • Malraux spunea ca „va fi religios sau nu va fi deloc”…

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 9, 2013 | Răspunde

      • N-ai fost atent la ce am tastat . Am spus foarte clar : ….CU TERMENI …PUTIN SCHIMBATI !!!!!!!!!!!!!

        Comentariu de Marian | august 9, 2013

      • A, ok! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 9, 2013


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.