Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

It’s about business culture!

Se tot discuta zilele acestea despre MCV, nu fara temei. Dar interesant ar fi sa ne aruncam privirea si pe ce spune Eurobarometrul privind coruptia. Iata ce arata, printre altele, la capitolul Concluzii (e la pag. 106; dau copy – paste sa nu omit ceva!):

„Indeed, there remains a general sense of inevitability and acceptance in relation to corruption, with most Europeans thinking it is unavoidable, and that it has always been present, and two in three believing that corruption is part of their country’s business culture.” (subl. mea)

Incerc sa traduc:

„Intr-adevar, ramane un sens al inevitabilitatii si acceptarii referitor la coruptie, cei mai multi dintre europeni privind-o ca inevitabila, si ca a fost din totdeauna prezenta, doi din trei considerand coruptia ca parte a culturii de afaceri din tara lor.

Cam tot asa spuneam si eu aici

J.R.

Cum era, dom’ne, chestia aia cu bani privati, socoteli…?  😀

😆

DE citit si…

Parerea lui Crin Antonescu

Gandul

Convins că raportul pe Justiţie a fost scris după dictarea ”găştii lui Băsescu”, Antonescu îi atacă pe ”funcţionarii” de la Bruxelles

Se arata ca:

The Romanian Democracy [HEARING]

The Romanian Democracy [HEARING] (Photo credit: ALDEADLE Alliance of Liberals and Democrats for EU)

„Raportul critic al Comisiei Europene la adresa Justiţiei din România este pus de liderii USL pe seama lui „Băsescu şi a armatei lui” care „pârăsc la Bruxelles şi dezinformează Comisia Europeană”.

„Noi n-avem o problemă la Bruxelles. Noi avem o problemă în România. Nu e domnul Barroso care a inventat ceva. Românii, cu nume şi prenume pârăsc la Bruxelles, dezinformează Comisia Europeană. Sunt oameni cu poziţii oficiale”, a susţinut premierul Victor Ponta, invitat la Antena 3, sugerând că ar fi vorba despre europarlamentarul PDL Monica Macovei, fără a o nominaliza însă.

Mai direct a fost Crin Antonescu. Preşedintele PNL a acuzat „gaşca lui Băsescu” de „diversiuni împotriva României” şi pe şeful staului că, pe de o parte discuta cu liderii USL despre MCV, pe de altă parte făcea „un rău enorm”, folosindu-şi relaţiile la Bruxelles.

„Nimeni din România cu 70% din voturile românilor în spate nu poate fi luat aşa, examinat, legitimat sau nu, tolerat sau nu. Ceea ce Traian Băsescu şi oamenii săi au făcut prin instituţiile statului este un rău enorm.

„Ca europeni vom discuta la un moment dat şi bilanţul acestei Comisii. Ce a făcut această Comisie cu Europa în ultimii ani? Trebuie să vedem foarte clar care-s criteriile şi cine evaluează. Nu se poate la nesfârşit ca nişte funcţionari să jongleze cu imaginea unei ţări sau ca partizanatul ăsta să continue”, a comentat Antonescu.”

Antonescu bate şaua să priceapă Ponta: „Noi n-am primit votul pentru coabitare” cu „tăticul penalilor”

Se arata ca:

„Coabitarea de cursă lungă cu preşedintele Traian Băsescu nu este o certitudine pentru liderul PNL, Crin Antonescu. „Nu, noi n-am primit votul pentru coabitare. Eventual ca să stabilească tot Traian Băsescu şi în ce condiţii pleacă. E o frustrare a cetăţenilor pe care o împărtăşesc”, a susţinut preşedintele Senatului, invitat la Antena 3. Intervenţia lui Antonescu l-a pus în încurcătură pe Victor Ponta, care a încercat să schimbe rapid subiectul: „Tot despre Băsescu vorbim?!”

Moderatorul n-a dorit însă să schimbe subiectul, preşedintele fiind identificat de liderii USL ca „sursă a răului” în privinţa recentului Raport pe Justiţie al Comisiei Europene şi acuzat că s-a grăbit să critice miniştrii cu dosare penale. „Oamenii ăia au dreptul să se apere. Nu, ăştia nu sunt buni. De unde până unde penalul penalilor, tăticul penalilor, cu casă din Mihăileanu, cu dosarul Flota nu s-a gândit niciodată nu să-şi dea demisia, dar măcar să dea un răspuns?”, i-a luat Crin Antonescu, indirect, apărarea lui Relu Fenechiu, trimis la rândul său în judecată pentru complicitate în dosarul Transformatorul.

Mai rezervat, premierul Victor Ponta, care a semnat un pact care consfinţea coabitarea cu Traian Băsescu, s-a limitat la un comentariu scurt – „Băsescu e un capitol închis din istoria noastră din care să învăţăm cum să nu mai facem” – şi o intenţie legată de noua Constitituţie: „preşedintele va fi cel care se ridică deasupra partidelor, nu care îşi conduce partidul în alegeri, cel care arbitrează bătăliile”.”

Pentru ce are Crin Antonescu să-i mulţumească lui Dan Voiculescu

Se arata ca:

„Aniversarea a doi ani de USL l-a entuziasmat pe liderul liberal Crin Antonescu până la insitenţa cu care a cerut să spună „câteva vorbe despre Dan Voiculescu” invitat la unul dintre posturile de televiziune patronate de familia fondatorului PC. „Nu vreau să se termine emisiunea până nu spun câteva vorbe şi despre Dan Voiculescu”, a lansat liderul PNL un teaser înainte de final.

Cu o introducere a lui Victor Ponta legată de numirile în Justiţie, Crin Antonescu a trecut apoi la mulţumiri. „Dan Voiculescu e un om care a fost la originea acestei idei, a construcţiei USL. Aş dori să îi mulţumesc indiferent cât spumegă propaganda lui Traian Băsescu şi chiar dacă cei plătiţi pentru asta creează un zid de propagandă”, a spus preşedintele PNL, ţinând să menţioneze că personal nu are „treabă cu dosarele lui”.

Victor Ponta s-a abţinut de la comentarii în privinţa lui Dan Voiculescu, preconizând însă că USL, alianţa pe care acesta a gândit-o în primă instanţă, va continua în aceeaşi formulă încă doi ani, până la finalul ciclului electoral.”

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

februarie 6, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 comentarii »

  1. Nu am înțeles la ce te referi cind spui de „chestia aia cu banii privati”. Explica-mi mai clar.

    Comentariu de Cristina | februarie 6, 2013 | Răspunde

    • Pai, uite-te mai bine sa vezi ce bani tine in mana J.R. 😉

      😆

      Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 6, 2013 | Răspunde

      • Bani din aia nu se pot folosi pe piața.

        Ce legătura vrei sa faci între bani privati si corupție??

        Comentariu de Cristina | februarie 6, 2013

      • Nu se pot folosi pe piata, dar… Observa ca el tine in mana bani imprimati cu propiul sau chip!! Un fel de narcisism economico – financiar. 😀
        Poza e interesanta: el ti-i arata, ca sa vezi ce chip e imprimat pe banii pe care ii tine in mana: chipul lui!! 😀

        Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 6, 2013

      • Corupția nu e buna oriunde se întîmplă, la stat sau la privat.

        Comentariu de Cristina | februarie 6, 2013

      • Uite ce scrie in Eurobarometru la pag.55:

        „The country with the strongest perception of orruption amongst individuals in private companies is Sweden (47%). Other countries in which at least two in five respondents think this to be so include Slovenia (42%), Cyprus (41%), Austria (41%), Germany (40%) and Spain (40%). Respondents least likely to think bribery and abuse of power is widespread in private companies are in Poland and Romania (17% each).”

        Si uite-te la harta de la pag. 56!!!

        Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 6, 2013

      • Dar apropo de ce m-ai intrebat, deschide Eurobarometrul si mergi la pag. 66. Acolo e o intrebare despre motivele pentru care exista coruptie. Raspunsurile sunt date comparativ cu cele din Eurobarometrul 2009:
        – pe primul loc: „sunt prea stranse legaturile dintre afaceri si politica”, ceea ce are drept consecinta:
        – pe locul doi: politicienii (Guvernul si Parlamentul) nu lupta suficient impotriva coruptiei;
        – pe locul trei: banii publici nu sunt cheltuiti intr-o maniera transparenta.

        Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 6, 2013

  2. Ha ha 🙂 Deci doua din trei motive sint din cauza guvernului. Ți-am zis eu ca guvernul nu trebuie sa cheltuie pe ceva care nu ii este rolul. 😉

    Comentariu de Cristina | februarie 6, 2013 | Răspunde

    • 😆 😆
      Ce vrei sa spui: ca doi din trei lucreaza la stat? 😆

      Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 6, 2013 | Răspunde

      • Tot ce se poate. Dar vreau sa spun ca statul este cel mai corupt. De acces trebuie sa se rezume doar la funcțiile legitime

        Comentariu de Cristina | februarie 6, 2013

      • Eu ma tot uit la harta de la pag. 56 care ne arata un fenomen interesant. In partea vestica a Europei este preponderenta perceptia coruptiei raspandita intre cei care lucreaza in mediul privat. In partea estica, perceptia asta e mult mai slaba!! Reiau si ce spune acolo:

        „The country with the strongest perception of corruption amongst individuals in private companies is Sweden (47%). Other countries in which at least two in five respondents think this to be so include Slovenia (42%), Cyprus (41%), Austria (41%), Germany (40%) and Spain (40%). Respondents least likely to think bribery and abuse of power is widespread in private companies are in Poland and Romania (17% each).”

        In Romania doar 17% considera coruptia raspandita in mediul privat, fata de Germania, Austria, Spania sau Suedia unde procentele sunt de peste 40%!!

        Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 6, 2013

      • Nu înțeleg de ce Austria, dar Suedia si Germania duc o propaganda puternica in care statul este văzut ca dumnezeu, iar sectorul privat ca diabolic pentru ca e împotriva statului.

        Apoi perceptia nu arată adevarul. Doar ca unii zic ca e mai multă corupție in sectorul privat nu înseamnă ca așa este.

        Comentariu de Cristina | februarie 6, 2013

  3. Foarte putini dintre cetatenii europeni spun ca au avut de a face personal cu coruptia. Iata ce se arata la pag. 61:

    „Whilst just under three in ten Europeans (29%) agree that they are personally affected by corruption in their daily lives, a much smaller proportion (8%) say that they have been a victim of bribery in the last 12 months. This is similar to the proportion claiming experience of bribery in 2009 (9%), and slightly lower than in 2007 (11%).”

    In Romania doar 18% dintre cetateni spun ca nu sunt afectati de coruptie (pag. 58):

    „Countries in which respondents’’ perceptions on this measure are particularly positive include the only five out of the total 27 Member States where the majority of those surveyed disagree that corruption is a major problem in their country – Denmark, the Netherlands, Finland, Luxembourg and Sweden – along with Germany, Belgium and France. In all these countries at least eight out of ten respondents disagree that corruption personally affects their daily lives (Denmark top with 94%).
    The country with the worst perceptions (i.e. the lowest levels of respondent disagreement on being personally affected by corruption in their daily life) is Romania (18%), followed by Greece (27%) and Cyprus with (36%).”

    Daca EU ajuta in combaterea coruptiei (pag. 83):

    „In 21 of the 27 Member States the majority of respondents disagree that the EU helps in reducing corruption within their country. The six exceptions, where a minority disagree, are Bulgaria (31%), Poland (40%), Romania (43%), Cyprus (43%), Malta (38%) and Ireland (47%).
    The belief that the EU does not help in reducing national corruption is strongest in Sweden (75%), the Czech Republic (72%), Finland (71%), and Slovenia (71%) where, in all these countries, at least seven out of ten respondents disagree that the EU helps.
    Indeed in Sweden almost half (45%) of respondents totally disagree that the EU helps reduce corruption in their country.”

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 6, 2013 | Răspunde

    • Da, si dacă-i intrebi pe democrați ei spun ca Obama nu e marxist. Dar asta nu înseamnă ca nu e. Tot așa, ca unii sun ca nu-s afectați,nu înseamnă ca acesta este adevarul. Așa ca numerele respective nu reprezintă adevarul, ci cit de bine au reușit sa-i fraiereasca aia corupți ca sa creadă ca nu-i așa.

      Comentariu de Cristina | februarie 6, 2013 | Răspunde

      • Aici e vorba de o perceptie a cetatenilor, de masurarea statistica a acesteia…

        Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 6, 2013

      • Am înțeles. Dar oare perceptia lor este bazată pe adevăr sau astea sint rezultatele unei propagande bine pusă la punct??

        Si ce-i dacă asta le este perceptia dacă nu acesta este adevarul? Preferi sa trăiești in La-la Land sau in real life??

        Comentariu de Cristina | februarie 6, 2013

      • Citeste si introducerea la Raport.

        Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 6, 2013

  4. Interesanta si harta de la pag. 62 din Eurobarometru. Dar si la pag. 38 – daca nivelul coruptiei s-a schimbat in ultimii trei ani. Aproape jumatate din europeni au raspuns ca nivelul coruptiei a crescut in ultimii trei ani!

    „Despite this, almost half (47%) of Europeans think that the level of corruption in their country has increased over the past three years with broadly similar proportions thinking the scale of this increase is “a lot” (22%) versus “a little” (25%).”

    In Romania 67% spun ca nivelul coruptiei a crescut, cu 58% care spun ca a crescut mult!!

    „Countries with particularly strong perceptions that levels of corruption have increased are Romania (67%), with 58% of its respondents saying that they think it has increased “a lot”; Slovenia (74% and 54% respectively); Cyprus (73% and 44% respectively): the Czech Republic (70% and 38% respectively) and Portugal (68% and 33% respectively).
    Those countries where respondents are most likely to think that the level of corruptionhas decreased (compared with the EU average of 7%), are Estonia (24%), Ireland (20%) and Poland (18%), followed by Belgium and Bulgaria (both 15%), and Latvia (14%).

    Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 6, 2013 | Răspunde

  5. The EU is strongly committed to fighting corruption. Prostii, altfel nu ar continua sa mareasca limitele guvernelor…

    Pestele de la cap se impute…

    Comentariu de Cristina | februarie 6, 2013 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.