Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

MCV de dreapta…

Este clar ca actualul MCV exprima lupta politica intre Stanga si Dreapta politica europeana. El este un MCV de dreapta pentru ca vizeaza, in stilul neoliberalismului lui Hayek, independenta Justitiei in cadrul mai larg al restrangerii tot mai accentuate a Statului din economie. Din cate am putut constata, abordarile din MCV sunt laice, nu contin elemente de ordin religios sau referiri la o anumita morala apartinand unei (unor) anumite religii.

Gandul

Fotografia raportului pe Justiţie al CE. Care este singura instituţie lăudată de oficialii de la Bruxelles

Se arata ca:

„Statul de drept nu este pe deplin respectat, magistraţii sunt hărţuiţi din motive politice prin mass-media, politicienii cu problem de integritate şi acuzaţi de corupţie nu demisionează din funcţiile publice, sunt câteva din concluziile raportului pe Justiţiei prezentat de Comisia Europeană. România este încă monitorizată de la Bruxelles, iar următorul raport va fi emis în decembrie.

Documentul prezentat miercuri consemnează că imunitatea parlamentară ar trebui să le asigure senatorilor şi deputaţilor doar dreptul de a fi anchetaţi la fel ca orice cetăţean. Singura instituţie lăudată în raport este DNA.

CITEŞTE AICI RAPORTUL PE JUSTIŢIE ÎN LIMBA ROMÂNĂ

CE solicită respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar

Raportul oficial al Comisiei arată că din cele 11 puncte convenite cu premierul Ponta a fost respectat deplin angajamentul de a reinstaura puterile Curţii Constituţionale. Raportul subliniază că în independenţa sistemului judiciar nu este deplină. ”Deşi Constituţia şi rolul şi hotărârile Curţii Constituţionale au fost respectate, angajamentele privind independenţa sistemului judiciar şi privind răspunsul la hotărârile în materie de integritate nu au fost puse în aplicare în mod corespunzător. De asemenea, nu a fost numită încă o nouă conducere a Ministerului Public şi a DNA-ului”, se arată în raport.

”Politicienii să nu submineze credibilitatea magistraţilor”

Comisia mai arată că politicienii nu au înteles că trebuie să accepte deciziile instanţelor fără a le comenta şi fără a submina autoritatea judecatorilor. ” Din păcate, recomandarea Comisiei nu a fost pusă în aplicare pe deplin. Atacurile cu motivaţie politică la adresa sistemului judiciar nu au încetat. Un punct critic este acceptarea hotărârilor judecătoreşti: pentru aceasta este necesar ca toţi membrii clasei politice să ajungă la un consens privind abţinerea de la criticarea hotărârilor judecătoreşti, de la subminarea credibilităţii magistraţilor sau de la exercitarea de presiuni asupra acestora”, se arată în Raport

”Mijloace de informare în masă au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar”

Raportul CE are şi un paragraf dur la adresa unor instituţii media care au dus campanii agresive împotriva judecătorilor, membrilor CSM, CCR şi a reprezentanţilor ANI. Raportul arată că la Bruxelles au fost primite pl\ngeri din partea acestor instituţii prin care denunţau presiunile politice exercitate prin intermediul presei. ”Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi anumite îndoieli cu privire la eficacitatea activităţii de supraveghere desfăşurată de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Situaţia sugerează necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoţită de o protecţie corespunzătoare a instituţiilor şi a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum şi pentru a pune la dispoziţie măsuri reparatorii eficiente”, se arată în raport

Miniştri acuzaţi de corupţie trebuie să facă un pas în spate

Analiza experţilor de la Bruxelles susţine că guvernul nu şi-a îndeplinit angajamentul privind eliminearea din executiv a miniştrilor cu probleme de integritate. Comisia spune că nici miniştri cercetaţi penal sau cu dosare penale nu ar trebuii să mai fie acceptaţi în executiv. ”Persoanele aflate în funcţii de conducere trebuie să demonstreze că îndeplinesc standarde ridicate în materie de integritate. În plus, în cazul în care autorităţile judiciare constată că această condiţie nu este îndeplinită, nerespectarea hotarârilor judecătoreşti implică, de asemenea, o lipsă de respect faţă de statul de drept. Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie”, se arată în raport.

Despre superimunitate: Parlamentarii să fie cercetaţi ca oricare cetăţean

Comisia Europeană face în raport şi o menţiune faţă de superimunitatea parlamentară pe care aleşii au dorit să şi-o aroge. CE subliniează că senatorii şi deputaţii trebuie să fie egali în faţa legii. ”Prezumţia ar trebui să fie aceea că, în cadrul normelor constituţionale instituite, organele de urmărire penală să îşi poată desfăşura activitatea în acelaşi mod ca în cazul celorlalţi cetăţeni. Claritatea şi caracterul automat al procedurilor sunt cele mai bune modalităţi de a îndepărta îndoielile anterioare conform cărora a existat un grad de subiectivitate în cadrul procedurilor parlamentare în acest domeniu”, se arată în raport.

Şeful DNA şi procurorul general trebuie să primească avizul pozitiv al CSM

În opinia experţilor de la Bruxelles, procedura de numire a şefului DNA şi a procurorului general iniţiată de ministrul Mona Pivniceru nu a inspirat încredere. CE consideră o prioritate numirea unor procurori cu experienţă şi care au dovedit profesionalism. CE mai menţionează că cei doi procurori trebuie să aibe avizul pozitiv al CSM.

DNA, lăudat din nou în raportul pe Justiţie

DNA a fost din nou lădudat pentru dosarele de mare corupţie pe care le instrumentează. Raportul arată din nou că DNA a investigat dosarele nepartizan şi că nu există nici un indiciu privind politizarea anchetelor. ”DNA a continuat să cerceteze şi să aducă în faţa instanţei cu succes dosare de corupţie. Numărul condamnărilor definitive pronunţate pe baza dosarelor instrumentate de DNA s-a dublat în 2012, în comparaţie cu anul precedent. Acestea au vizat politicieni din toate partidele importante. A existat, de asemenea, o creştere constantă a trimiterilor în judecată şi a condamnărilor în dosare instrumentate de DNA privind fraude implicând fonduri ale UE”, se arată în raport

Un nou raport în decembrie 

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray a declarat că România este în continuare sub monitorizare în cadrul MCV. Comisia urmează să emită un nou raport privind progresele în sistemul Judiciar în luna decembrie. Premierul Victor Ponta a solicitat o întâlnire cu preşedinte CE pe marginea raportului MCV, întâlnire care va avea loc lunea viitoare.”

Raport dur al Comisiei Europene. Care sunt restanţele României faţă de Bruxelles

Se arata, printre altele, ca:

UPDATE 12:14 Premierul Ponta a solicitat o întâlnire cu preşedintele Barosso, au menţionat reprezentanţii CE. ”Este o bună oportunitate pentru a discuta pe marginea raportului”, a declarat Mark Gray

UPDATE 12:08 Raportul pe Justiţie spune că procedurile de riridcare a imunităţii trebuie modificate. ”Acestă procedură trebuie îmbunătăţită iar noi vom monitoriza acest aspect”, a declarat Mark Gray, purtătorul de cuvânt al CE

UPDATE 12:02 Reprezentantul CE susţine că unele din cele 11 puncte agreate în vara anului trecut au fost onorate dar nu toate şi nu în totalitate.  ”În cazul independenţei Justiţiei nu au fost luate măsurile necesare. Nu a fost numit un procuror general sau un şef al DNA”, a declarat Mark Gray

UPDATE 11:57 ”Mai mulţi jurnalişti şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din România. Am avut mai multe cazuri în care judecători care au fost atacaţi, hărţuiţi prin intermediul presei. Nu doar CE a ridicat acestă problemă. Temeri similare au fost exprimate de Consiliul Europei şi a Comisiei de la Veneţia. Am primit reclamaţii de la CCR şi de la Curtea Supremă. De aceea am ridicat acestă problemă. În mai multe cazuri am văzut că au fost depăşite limitele. Sunt două chestiuni distincte: libertatea presei şi atacurile la adresa justiţiei prin media”, a declarat Mark Gray

UPDATE 11:53 Reprezentanţii CE susţin că nu există o legătură directă între raportul MCV şi accederea în spaţiul Schengen.

UPDATE 11:52 Raportul mai notează şi că rolul mass-media a fost de asemenea luat în calcul: revizuirea regulilor existente pentru a asigura protecţia instituţiilor şi a persoanelor trebuie asigurată.

UPDATE 11:50 Întrebat de ce autorităţile române nu au primit raportul MCV înaintea publicarea lui, Mark Gray a declarat că procedura nu s-a schimbat doar că CE a avut grijă ca raportul să nu fie scurs în presă înainte de prezentarea lui.

UPDATE 11:48 ”Este foarte important să subliniem că există un acord între premierul Ponta şi preşedintele Barosso dar şi un acord între premierul român şi preşedintele Băsescu care ar putea asigura o stabilitate mai mare”, a declarat Mark Gray.

UPDATE 11:43 Purtătorul de cuvânt al CE susţine că România îndeplineşte condiţiile de intrare în Schengen. ”Acesta nu este un raport pe Schenhen dar în opinia CE, România îndeplineşte condiţiile pentru a accede în Schengen”, spune Mark Gray.

UPDATE 11:30 Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray arată că în raport se subliniază că o parte din recomandarilşe CE din vară au fost respectate dar nu în totalitate mai ale în privinţa statului de drept şi a independenţei justiţiei.

”Comisia subliniază că trebuie să fie nominalizaţi un procuror general şi un şef al DNA care să aibe un trak record bun”, a declarat Mark Gray Raportul CE referitor la progresele justiţiei din România mai notează faptul că parlamentari găsiţi incompatibili continuă să-şi desfăşoare activitatea nejustificat, fiind necesară adoptarea unor reguli clare, obiective privind suspendarea parlamentarilor care fac obiectul unor decizii definitive de corupţie sau de incompatibilitate.

În ce priveşte procedura de selecţie a procurorilor pentru numirea în funcţiile de conducere la Ministrul Public, CE spune că trebuie să se înscrie cât mai mulţi magistraţi, procedura de alegere a procurorilor şefi să fie transparentă, fiind necesară o opinie pozitivă a Consiliului Superior al Magistratrii (CSM).

Raportul notează necesitate intrării în vigoare a codurilor de procedură civilă, penal şi de procedură penală la teremenele stabilite.

Totodată, CE afirmă că reforma constituţională din România trebuie să respecte statul de drept, separaţia puterilor în stat, independenţa şi stabilitatea sistemului judiciar şi să fie fundamentată pe un consens cât mai larg.”

Viziunea Ponta: „Important este să fie românii mulţumiţi de justiţie”

Romania Libera

Ponta: Raportul pe Justiţie e MAI BUN decât mă aşteptam

Se arata, printre altele, ca:

„Premierul a spus că, din punctul de vedere al Guvernului, obligaţiile asumate au fost respectate. „Eu am avut faimoasele 11 puncte care erau obligaţia Guvernului şi a mea personală în relaţia cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso asumată în timpul crizei din vară, în legătură cu CCR, Monitorul Oficial, Avocatul Poporului şi care au fost îndeplinite (…) Cred că 11 din 11 este un rezultat foarte bun şi asta este trecut în raport”, a precizat şeful Guvernului.

În ce priveşte alte critici ce ar putea fi formulate de către Comisia Europeană, Ponta a afirmat că autorităţile de la Bucureşti şi le vor asuma ca atare. „Nu am să mă apuc să mă cert cu Comisia Europeană”, a spus primul-ministru. El a adăugat că prioritatea sa în justiţie este ca acest domeniu să funcţioneze conform aşteptărilor cetăţenilor. „Important este să fie românii mulţumiţi de justiţie”, a comentat primul-ministru.

Comisia Europeană prezintă, miercuri, raportul despre evoluţia Justiţiei din România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, concluziile şi tonul acestui document urmând să aibă impact asupra procesului de aderare la Spaţiul Schengen. […]

Concluziile raportului CE de miercuri vor avea urmări în procesul de intrare a României în Schengen. Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în următorul raport MCV al Comisiei Europene care va fi prezentat la sfârşitul acestei luni.

Preşedintele Traian Băsescu declara, după Consiliul European din decembrie 2012, că în anexa concluziilor reuniunii a fost introdusă o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen.

Ambasadorul Germaniei, Andreas Von Mettenheim, şi cel al Franţei, Philippe Gustin, au declarat, săptămâna trecută, că, dincolo de modernizarea tehnică a controlului frontierelor, României îi trebuie pentru aderarea la Schengen progrese în reforma justiţiei şi lupta anticorupţie. Cei doi au subliniat că înţeleg argumentele părţii române privind interesul separării subiectului Schengen de MCV, însă temerile opiniilor publice din ţările Europei de Nord sunt o realitate de care trebuie ţinut cont.”

Lupta politica intre Stanga si Dreapta romaneasca in Parlamentul European

Iata ce scrie pe blog D-na Corina Cretu:

Raportul MCV

Se arata ca:

„Nu este pentru prima oară când critic conținutul Rapoartelor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Nu am nimic împotriva Mecanismului, țara noastră și l-a asumat, cu bună-credință, într-un moment delicat pentru procesul de aderare. Din păcate, din motive care țin în primul rând de modul în care se face politică în România, în perioada guvernării portocalii, MCV a devenit un instrument suplimentar al luptei politice, îndreptat împotriva USL.
Asta a permis, așa cum remarca săptămâna trecută Ambasadorul Republicii Franceze la București, transformarea Mecanismului dintr-unul de Cooperare într-unul de control al deciziilor care se iau la București de instituții democratic alese. Ambasadorul exprima necesitatea revenirii la scopul inițial al mecanismului, acela de cooperare în domeniul Justiției.
Din păcate, Raportul este plin de clișeele pe care anumiți politicieni și jurnaliști, legați ombilical de fosta putere și de Traian Băsescu, le repetă cu obstinație de ani de zile. Fosta putere a admis ca MCV să fie folosit împotriva intereselor României, ca în cazul aderării la Spațiul Schengen, numai pentru a putea folosi o parte a Justiției în scopul de a-și elimina adversarii politici. Nu uită nimeni cererile unora de la Comisia Europeană privitoare la prezentarea stadiului și conținutului dosarelor care îi priveau doar pe anumiți politicieni, invariabil de la PSD sau PNL. Asta; în timp ce se criticau asa-zisele ingerințe ale politicului în actul de justiție din România.
Ceea ce surprinde neplăcut în actualul Raport este atacul celor care l-au întocmit la adresa presei românești. Este inimaginabil așa ceva, într-o democrație. Procurori, judecători, membri ai CSM sau CCR sunt persoane publice, plătite din bani publici, și orice informație care privește moralitatea lor și comportamentul în spațiul public sau deciziile pe care le iau sunt legitime.
Nu există democrație în care deciziile Justiției să nu fie criticate. Nu folosește nimănui ascunderea sub preș a erorilor sau reaua credință, neprofesionalismul unor procurori și judecători. Acestea nu sunt acte de intimidare din partea presei, ci servirea interesului public. Judecătorii și procurorii au toată protecția necesară pentru a nu se teme de nimic, dacă își fac datoria cum scrie în Constituție și în lege. Dar nici nu pot avea un statut de imunitate și impunitate atunci când greșesc, și trimit la închisoare oameni nevinovați.
Atacul la adresa libertății de exprimare în acest Raport este o veste proastă și încă o ”contribuție” la deficitul de democrație, reclamat tot mai insistent de cetățenii europeni.
Cred că Guvernul Ponta va face o analiză serioasă a concluziilor Raportului și va da răspunsurile cele mai potrivite problemelor reale ridicate în Raport, care să ducă la o corectă și transparentă funcționare a Justiției. Falsele probleme duc adesea la ocultarea celor reale, și poate că autorii Raportului vor medita și la asta.”

Si iata ce spune Dl. Cristian Preda:

Un regres semnificativ

Se arata ca:

„Din 2007 încoace, avem un raport al Comisiei Europene despre justiția din România.
România a agreat Mecanismul de Verificare și Control, pentru a avea într-o bună zi un sistem de justiție care să împartă dreptatea, nu nedreptatea.
An de an, au fost relevate aspectele pozitive apărute, chiar dacă mecanismul a fost menținut.
Anul acesta. e prima dată când avem de-a face cu un regres semnificativ.
Trei sunt motivele care mă fac să afirm asta.
În primul rând, trebuie remarcat că au fost introduse noi materii: e vorba despre amenințările publice la adresa unor persoane din Agenția Națională de integritate, Curtea Constituțională, Înalta Curte de Casație și de Justiție, CSM.
Apoi, să observăm că a fost evidențiată încălcarea drepturilor fundamentale ale persoanelor de către presă, cerându-se intervenția CNA pentru a avea reguli de conduită.
În fine, sunt notate gravele deraieri ale statului de drept din vara trecută și incapacitatea lui V. Ponta de a respecta toate cele 11 puncte convenite cu Barroso.
Obiectivul României trebuie să rămână îndeplinirea obligațiilor asumate sub MCV.
Nu cred că majoritatea actuală îl poate atinge.
Ea nu există decât cu sprijinul consistent al unor adversari redutabili ai unei justiții independente.”

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

Hayek spunea referitor la fostul dictator al Statului Chile, Augusto Pinochet, ca „prefera un dictator liberal unei guvernari democratice care sa duca lipsa de liberalism”. Iata ce ne arata Wikipedia:

„Asked about the liberal, non-democratic rule by a Chilean interviewer, Hayek is translated from German to Spanish to English as having said, „As long term institutions, I am totally against dictatorships. But a dictatorship may be a necessary system for a transitional period. […] Personally I prefer a liberal dictator to democratic government lacking liberalism. My personal impression – and this is valid for South America – is that in Chile, for example, we will witness a transition from a dictatorial government to a liberal government.”[90][91]

Hayek, of course, had lived his early life under the mostly liberal, but mostly non-democratic, rule of the Austro-Hungarian Emperor, and Hayek had seen democracy descend into illiberal tyranny in a host of Central and Eastern European countries.

Hayek recommended liberal economic reforms similar to Chile’s for the Keynesian economy in the United Kingdom to Prime Minister Margaret Thatcher.[92]

Se pare ca si la noi Marile Puteri au incercat, prin presiuni la adresa Institutiei Prezidentiale, transformarea presedintiei lui Traian Basescu intr-o dictatura gen Pinochet, dupa ideile lui Hayek, necesara sistemului de la noi intr-o perioada de tranzitie. Se pare ca, in final, Basescu nu a prea acceptat ideea asta. Observati numai ce institutie e laudata: DNA! In schimb presa e tapul ispasitor, vinovata pentru toate, in opinia celor care au formulat actualul MCV. Pornirea dictatoriala impotriva libertatii presei se vede de la o posta!! Si nici societatea romaneasca nu a acceptat o dictatura. La noi nu s-a prins asa ceva, desi ideea, dupa cat se vede, mai e in picioare. Populatia, in marea ei majoritate, a votat USL, dorind mai multa democratie, libertate si mai putin liberalism (dictatorial).

ianuarie 30, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Sti ce-mi este mie greu sa pricep ? De ce dracu astia de la comisia ma-sii ai dau zor cu aruncarea acestei vini…absolut imaginare in capul astoara din presa ? Ce ma-sa poate presa indiferent de culoare ? Poate sa faca niste judecatori de la Curtea Constitutionala , judecatori ce sint I-NA-MO -VI-BILI , sa se prevaleze de faptul ca intreg poporul roman se uita la ei ca al trimisii lui Dumnezeu pe Pamant , si sa se cace pe dorinta exprimata de 7.4 milioane de oameni ?! Poate presa din Romania { indiferent de culoare politica si…indiferent ce fel de presa !} sa schimbe ceva in aceasta tara ? Presa poate cel mult informa { mai mult sau mai putin corect} si datorita unor formatori de opinie la care de asemenea oamenii se uita ca la niste guru , {de parca ei n-ar avea creier si inteligenta …macar aia daruita de Dumnezeu } sa le influenteze alora niste idei dar…atat ! Mi se pare cel mai abject raport pe care-l dau astia din Europa aia …” civilizata ” .SI javrele astea de USL-asi pe care i-am votat cu toata increderea , pentru ce mama dracului n-au spus inainte de decembrie 2012 ca vor face pact de coabitare cu javra aia de Basescu ? Pentru ce dracu n-au avut atat sange in instalatie incat sa spuna oamenilor ca ei vor marii lefurile alora de la ANI …pe care mai inainte vreme insusi javra aia de Victor Ponta spunea ca va avea grije s-o desfiinteze deoarece, nicaieri in Europa nu se mai afla asa ceva ? Sti ceva ? Eu de la Emil Constantinescu incoace …n-am mai iesit sa votez deat in campania pentru locale , dar de aici inainte …sa fie al dracu’ cu ma-sa care-o mai iesii la vot…indiferent pentru cine si indiferent pentru ce ! Si javra asta de Oprescu…nu se jura in decembrie ca…nici vorba despre marirea taxelor locale ? Iar acum…o da cotita ?! Mare pacat ,il respectam deoarece m-a operat de ulcer prin ’87 si pe atunci era un tip de gasca . Te rog sa te interesezi { daca tot se gasesc altii care sa decida in locul meu ce valoare votul pe care-l dau} cum sa fac sa cer dreptul de a fi sters de pe listele de alegatori .Ai bag in pizda ma-sii cu politica lor de cacat cu tot ! Si astia au pretentia sa se uite oamenii la ei ca la salvatorii natiunii !!!! Astia ?!?

    Comentariu de Marian | ianuarie 31, 2013 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.