Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre Summitul istoric Donald Trump – Kim Jong-un de la Singapore

Orice s-ar spune, mi se pare ca e cel mai spectaculos eveniment de politica externa din ultimii ani. Si cred ca trebuie precizat un lucru: era in primul in rand in interesul Coreii de Nord ca acest Summit sa aiba loc. Sigur, controversele legate de aceasta intalnire istorica nu au incetat. E foarte important angajamentul Coreii de Nord in ceea ce priveste denuclearizarea completa a tarii, in cadrul procesului de pace din Peninsula Coreeana. Fara indoiala, se poate naste intrebarea daca nu cumva Kim Jong-un a cautat astfel sa-si legitimeze regimul. Mai ales ca s-a discutat in treacat doar, daca am inteles bine, despre respectarea Drepturilor Omului in Coreea de Nord.

Insa am impresia ca mai e si o alta problema la care regimul de la Phenian trebuie sa gaseasca solutii. Si s-ar putea ca Kim sa se fi gandit serios. Lumea se schimba, Coreea de Nord a ramas o tara ingrozitor de izolata. Apropo de participarea la Olimpiada, de observat ca in Coreea de Nord nu au loc evenimente sportive internationale. Lucru care arata cat de mult a izolat aceasta tara regimul comunist al dinastiei Kim, la Putere de zeci de ani. Nu mai vorbesc de faptul ca aceasta izolare pune serioase probleme legate de alimentatia si nivelul general de trai al populatiei. De observat ce diferenta imensa fata de China, tot un stat comunist si cu probleme destul de mari in respectarea Drepturilor Omului. China, in schimb, nu e atat de izolata si nu se confrunta cu asemenea dificultati majore precum Coreea de Nord. Dimpotriva! O solutie la toate aceste chestiuni grave o reprezinta, desigur, normalizarea relatiilor cu SUA. Cu alte cuvinte, Kim isi da seama ca lucrurile nu mai pot merge ca si pana acum. Si atunci trebuie sa intervina schimbari si reforme. Cu atat mai mult cu cat vorbim, de fapt, despre o tara divizata politic de atatia ani, Coreea, in doua entitati statale in care una dintre ele, Coreea de Sud, e prospera din punct de vedere economic si cealalta ajunsa intr-o saracie extrema si foarte izolata, Coreea de Nord. Un singur popor despartit din motive politice.

Desigur, denuclearizarea completa a Coreii de Nord pune acestei tari probleme de securitate, de aceea a si cerut sprijinul SUA pentru a-i asigura securitatea. Daca lucrurile vor merge bine, daca SUA si Coreea de Nord se vor intelege, lucrul asta va constitui un avertisment dur pentru Iran. Obama n-a prea reusit mare lucru nici in privinta Coreii de Nord si nici in privinta Acordului Nuclear cu Iranul. Iata ca Trump a trecut la actiuni cat se poate de concrete! Iar agreement-ul cu Coreea de Nord are implicatii clare, directe as spune, in Orientul Mijlociu. Iranului ii va fi din ce in ce mai greu sa nu tina cont de pozitia SUA si de noua viziune a Presedintelui Trump.

Trebuie sa remarcam ca Presedintele Trump este in plina ofensiva diplomatica, iar aceasta postare de pe twitter, forma preferata de comunicare si socializare a D-lui. Trump (de observat ca nu e FaceBook-ul), da marturie de acest lucru:

„….Germany pays 1% (slowly) of GDP towards NATO, while we pay 4% of a MUCH larger GDP. Does anybody believe that makes sense? We protect Europe (which is good) at great financial loss, and then get unfairly clobbered on Trade. Change is coming!”

O victorie diplomatica la Singapore are darul de a-i creste Presedintelui american credibilitatea in lume. In asemenea conditii va fi foarte greu pentru Germania sa joace un rol de prima donna assoluta in politica internationala si chiar pe plan european, daca Dl. Trump va reorienta politica SUA catre Europa. S-ar putea ca impunerea suprematiei americane in UE sa fie doar o chestiune de timp. Forta militara exceptionala, capacitatea economica uriasa a Americii, rolul international major al dolarului american fac posibila o astfel de evolutie. Presedintele Obama urmarea o forma de parteneriat transatlantic cu Uniunea Europeana. Dar daca America revine, ca sa zic asa – incerc sa fiu sugestiv, in Europa, va domni, daca se poate spune asa. Insa nu e foarte clar si cu ce concepte vor reveni, ca sa putem avea o imagine cat se poate de exacta asupra viziunii Administratiei Trump. Dar ne-am putea ghida dupa ce spunea el in campania electorala: Let’s make America great again! 🙂

Nu e inca foarte clar cum vede Dl. Trump relatiile cu Rusia, cu toate ca a pledat ca Rusia sa fie reprimita in G7. Insa trebuie remarcat ca pe vremea lui Obama, cu toate ca relatiile cu Rusia ajunsesera atat de incordate, la cel mai scazut nivel de la terminarea Razboiului Rece, nu s-au prea vazut rezultate, nu prea s-a vazut eficacitate. Sanctiunile economice e adevarat ca au lovit economia Rusiei, insa Rusia nu doar ca si-a revenit, dar mentine sub ocupatie Crimeea, are o prezenta activa in Siria iar Dl. Putin a castigat din nou stralucit alegerile. Rusia se mentine activa si in Uniunea Europeana, desi nu e un stat membru. Reprezinta in continuare o amenintare. Dar sa nu uitam ca atunci cand au fost la Casa Alba presedinti republicani s-a prabusit comunismul.

Fara indoiala, e foarte important sa stim cu ce concepte vine Dl. Trump si cum vede el relatiile cu Uniunea Europeana. Este adevarat, SUA apara Europa. Dar UE trece in zilele noastre prin momente dificile. Impresia care ti-o lasa realitatea europeana e cea a unui clivaj intre Sudul Europei, pe de o parte, si Nordul Europei, pe de alta parte. In Europa de Est si-au facut apartia regimuri iliberale (de ex.:Ungara, Polonia). Franta e in cautarea unei formule care sa-i asigure stabilitatea economica si sociala, iar Presedintele Macron pare ca urmareste un rol de secunda donna, dupa Statele Unite. Trebuie mentionat ca probleme economice serioase nu sunt doar in Italia si Spania, ci si in Franta – v. aici un tabel comparativ. Trebuie remarcat ca toate aceste trei tari au datorii publice mari si experimenteaza de o buna bucata de vreme un somaj ridicat, fara sa se gaseasca vreo solutie de remediere a acestei probleme. Daca, totusi, Italia si Spania au balanta contului curent pe plus, Franta o are de multa vreme pe minus… O Europa in doua sau mai multe viteze nu face altceva decat sa slabeasca Uniunea Europeana, s-o divizeze, sa mareasca clivajele. Statele Unite ar putea juca un rol important in ceea ce priveste intarirea stabilitatii UE pentru ca asemenea evolutii care conduc spre clivaje, spre astfel de fisuri nu sunt in interesul SUA. Sa ne gandim ca Razboiul Rece n-ar fi putut fi castigat daca in Europa de Vest ar fi existat tot felul de clivaje si fisuri, cuprinzator spus o realitate dizarmonica intre statele occidentale. Daca nu mai avem aceleasi pareri si interese cu privire, de pilda, la Acordul Nuclear cu Iranul inseamna ca nu mai formam un tot, ca Lumea Libera nu mai formeaza un tot, inseamna ca introducem o disonanta evidenta in relatiile dintre noi, dintre tarile noastre. Inseamna ca e o asociere nearmonioasa, o discordanta intre statele noastre. Lucrurile nu pot functiona bine in felul acesta.

Eu cred ca ar trebui sa recunoastem ca, de la Planul Marshall si pana la prabusirea comunismului in Europa de Est si URSS, Statele Unite au dat tonul in Europa Occidentala. Libertatea, prosperitatea Occidentului ar fi fost posibile altfel? Istoria ne arata rolul major jucat de SUA, dupa Razboi, in asigurarea stabilitatii politice si economice a Occidentului european. Si, desigur, in apararea Europei de Vest in fata pericolului comunist. Lucrurile au mers bine nu printr-o America neimplicata in Europa, ci dimpotriva. Sa ne gandim, spre exemplu, la Spania si la rolul major jucat de SUA in dezvoltarea economica a acestei tari, care era, dupa Cel de-Al Doilea Razboi Mondial, o tara foarte saraca si izolata in Europa datorita regimului franchist. Sa ne gandim si la fosta RFG si la ce sprijin puternic, economic si moral a primit din partea SUA pentru a se reface dupa ce Germania a fost cumplit distrusa in Razboi.Generatiile tinere, desigur, habar nu au sau stiu poate din povestile bunicilor, sau din carti, filme cat de distrus era Berlinul dupa Razboi sau Hamburgul, ca sa dau doar doua exemple. Or, RFG s-a refacut rapid cu ajutor american, fata de RDG-ul comunist ce a ramas la un nivel incomparabil mai modest. De asemenea, sa nu uitam sustinerea economica, politica si morala a Japoniei, dupa Razboi, acordata acestei tari de catre SUA, fapt ce a permis dezvoltarea incredibil de rapida a Japoniei, o tara care, inainte de Razboi era inca in feudalism!! Numai vorbesc si de Coreea de Sud…

Dupa prabusirea comunismului, reformele in Europa de Est nu ar fi fost posibile fara sustinerea politica si morala a Statelor Unite. La aproape 30 de ani de la prabusirea comunismului, tarile Europei de Est, in covarsitoarea lor majoritate membre ale UE, nu au atins, totusi, un nivel de prosperitate care sa le apropie semnificativ de tarile din Vest, cu putine exceptii. Evident, e o problema. Care ar trebui rezolvata. Evident, Tarile din Est au asteptari mari de la SUA si de la Presedintele Trump!! O spunem deschis: asta este realitatea!!

Revenind la Summitul de la Singapore, ramane de vazut ce se va mai intampla in zona. E un fapt semnificativ ca relatiile dintre cele doua Corei s-au imbunatatit. Se pune intr-un viitor apropiat de o unificare a Coreii? Cum vede Dl. Trump aceasta problema? Sigur, e prematur sa discutam despre acest lucru, dar nu se poate sa nu te gandesti inclusiv la cum se va schimba ecuatia geopolitica in zona in acest caz. Am vazut tot felul de speculatii: daca nu cumva denuclearizarea Coreii de Nord ar insemna si retragerea scutului nuclear de protectie american care apara Coreea de Sud si Japonia. Insa Casa Alba n-a pomenit nimic de asa ceva. E putin probabil sa se intample asa ceva. Dimpotriva, scutul american s-ar putea sa apere pe viitor si Coreea de Nord. Acest Summit, mi se pare, a dat o lovitura adversarilor politici ai Presedintelui Trump si ai Partidului Republican. Democratii isi pun, desigur, intrebari, ca orice forta politica de Opozitie. Donald Trump a dat o replica dura criticilor radicali pe care ii numeste „haters & losers”:

„The fact that I am having a meeting is a major loss for the U.S., say the haters & losers. We have our hostages, testing, research and all missle launches have stoped, and these pundits, who have called me wrong from the beginning, have nothing else they can say! We will be fine!”

Un succes al acestui Summit – a fost un succes, s-ar putea spune, dar ramane de vazut – ii atinge pe Democrati deoarece merge la inima pacifistilor pentru ca Trump a dat o sansa pacii in lume. Probabil ca nu putini dintre sustinatorii Partidului Democrat il sustin pe Trump din acest punct de vedere. De aceea probabil ca  Democratii vor cauta tot felul de teze si explicatii care sa complice jocul politic intern pe aceasta tema.

Lucrurile sunt inca la inceput si din acest motiv eforturile diplomatice de ambele parti – SUA si Coreea de Nord – vor trebui sa continue pentru definitivarea cu succes a procesului de pace din Peninsula Coreeana.

iunie 12, 2018 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

16 comentarii »

  1. Nu stiu pe unde am auzit chestia asta – poate pe la Nicu la pravalie cand …impingeam lemnele contra cuiva mai citit decat mine – care spune : Timeo danaos et dona farentes . Sigur ca , nu stiu inca { INCA MOTANE , INCA !!! } cum se spune in latina…Nord Coreea , sigur nu stiu care-ar fi corespondentul numelui Kim Jong Un si nici al lui Donal Trump insa , asi fi ceva mai rezervat dac-ar trebuii sa-i omagiez pe oricare dintre cei doi . Exista in lumea asta un tip Jaroslav Hasek al carui erou …un ceh oarecare , ajuns fara ca neaaparat sa-si doreasca s-ajunga apoi si soldat si care , spunea la un moment dat privind o pagina de ziar in care era prezentata o fotografie a Imparatului Franzt Josepf si-a Tzarului Rusiei Alexandru : „- Ai zice ca-s gata sa se joace de-a friptelea …pe spinarea altora .” Fireste ca , la cateva zile a fost Sarajevo …. Trage singur concluziile mai ales ca , Jaroslav Hasek este inca atat de actual . Si , ca ” o pata de culoare ” : serviciile de spionaj ale intregii lumi au observat si raportat superiorilor inca din urma cu vreo doua sau chiar trei luni ca , locul , acea baza unde North Koreea asi facea testele nucleare …se prabusise si DEVENISE INUTILIZABIL cel mai probabil , in urma exploziei uneia dintre rachetele ce-ar fi trebuit sa poarte o noua bomba cu hidrogen . Doi nebuni care-si disputa intre ei…care-i Napoleon si care-i …. Nero probabil ! Nu stiu in ce film am auzit aceasta replica si , am tinut-o minte : DACA N-AR MAI EXISTA NEBUNI SI NEBUNIE PE LUME , POATE C-AR FI MAI PUTINE CRIME , MAI PUTINE RAZBOAIE .Din pacate lumea este condusa de nebuni . Dumnezeu cu mila Sa motane caci eu unul , nu-l cred nici pe Trump si nici pe Kim !

    Comentariu de Marian | iunie 13, 2018 | Răspunde

    • Bine, sigur… Toata lumea asteapta sa vada ce se va intampla, cum va functiona agreementul, nu? Dar, dupa parerea mea, sunt unele cauze mult mai profunde si de aceea cred ca nord-coreeni vor respecta Acordul si va incepe un proces de tranzitie spre un alt tip de societate si de regim politic. Uite-te aici:
      https://en.wikipedia.org/wiki/North_Korea

      https://en.wikipedia.org/wiki/South_Korea

      Deci la o tara cu o populatie de putin peste 25 de milioane de locuitori, Coreea de Nord are un PIB pe locuitor de doar $1000. Coreea de Sud are o populatie de aproximativ 51,5 milioane de locuitori si un PIB pe locuitor de $30.919. DIFERENTA E ENORMA!!!!!!

      Coreea de Nord se confrunta cu grave probleme economice care demonstreaza esecul comunismului in aceasta tara. Daca nu vor respecta Acordul, nu doar ca vor avea parte de o amenintare militara teribila, la care e clar ca nu pot face fata, din partea SUA si a Aliatilor, dar chiar si fara razboi se vor prabusi iremediabil intr-un IAD, economic vorbind. Adica vor plonja direct intr-o cumplita subdezvoltare. Coreea de Nord nu poate face fata singura problemelor cu care se confrunta. Comunismul, in aceasta tara, nu a putut sa conduca la bunastarea populatiei, la dezvoltarea tarii. De aceea o solutie rationala si rezonabila ar fi renuntarea la comunism prin unificarea celor doua Corei. Gandeste-te ca in proximitatea Coreii de Nord sunt Coreea de Sud si Japonia, tari dezvoltate puternic, care ar putea investi in Coreea de Nord. Ce rost are atunci mentinerea unei stari de conflict? Si de ce sa se mentina o tara, Coreea, despartita artificial din motive politice, date fiind astfel de conditii? Evident ca n-are rost.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 14, 2018 | Răspunde

    • Problema mare in Coreea de Nord este cum sa faci reforme in conditiile sociale, dar si economice, din aceasta tara in care atatia ani populatia a fost obligata sa traiasca intr-o supunere desavarsita fata de Dictator si a fost spalata pe creier sistematic zi de zi. Pe de alta parte, e de presupus ca sunt acolo oameni sau grupuri care s-ar opune oricaror incercari de reforma. Nu exclud nici ipoteza unei posibile tentative de asasinat a Presedintelui Kim Jong-un, daca acesta va marsa spre un program de reforme in sensul economiei de piata libera.

      Insa in conditiile de azi si data fiind starea si asa extrem de precara in care se afla Coreea de Nord nu exista decat o singura cale si cred ca Kim Jong-un e constient de asta: Reforma pentru renuntarea la comunism si unificarea cu Coreea de Sud. Alta cale nu exista.

      Si sa ne gandim: e o tara comunista, ar fi putut sa aiba relatii economice cu China, cu Rusia. S-ar putea spune ca le si are, desi e o tara EXTREM de izolata. Rezultatul e insa aproape de ZERO!! Sa ne uitam la China, care a facut reforme, mentinand insa comunismul:
      https://en.wikipedia.org/wiki/China

      PIB-ul pe locuitor al Chinei este de $10,087, nu $1000 cat are Coreea de Nord. E clar ca strategia de dezvoltare a Coreii de Nord, pentru ca sa poata fi incununata de succes, este aceea de a se apropia de tarile dezvoltate din regiune: Coreea de Sud si Japonia. Pe de alta parte, un punct central al acestei strategii il reprezinta SUA si sprijinul activ al Statelor Unite. A mentine comunismul in aceasta tara, in astfel de conditii, e o idee foarte proasta. Deoarece comunismul in Coreea de Nord a adus tara in situatia deplorabila in care se afla astazi. Iar o solutie eficace ar fi unirea cu Coreea de Sud.

      In cazul in care lucrurile vor ramane asa ca si pana acum, in continuare nu se va vedea niciun progres.

      Sprijinul economic si moral al SUA este esential. Numai gandeste-te, de exemplu, ce ar insemna, in cazul unificarii, reforma sistemului de pensii in fosta, sa zicem asa, tara Coreea de Nord. Ca sa aduci pensiile la nivelul celor din Coreea de Sud… Nu mai vorbesc de salarii… Ratarea unei astfel de sanse inseamna, dupa cum am mai zis, plonjarea tarii intr-o subdezvoltare cumplita. Pe cand daca se vor face reforme, daca se va combate coruptia, treptat-treptat lucrurile se vor imbunatati in Coreea de Nord, se vor regla. Evident, si Coreea de Nord va veni cu aportul sau economic, ar putea avea loc o modernizare reala a economiei si, drept consecinta, o crestere semnificativa a nivelului de trai al populatiei. Lucrul asta nu se poate realiza fara SUA si Federal Reserve – hai sa fim realisti! Americanii ar trebui sa stie lucrul asta… Tin minte ca inca de pe vremea lui George W. Bush s-a pus problema: cat va costa (de bani, dolari americani vorbesc) unificarea celor doua Corei? Presedintele Trump a si spus, nu-i asa, despre Coreea de Nord ca are un potential extraordinar. Trump nu a spus intr-un mod explicit, dar mi se pare ca se are in vedere volumul cheltuielilor de investitii, in US$, in Coreea de Nord. Care ar putea sa nu fie, totusi, exagerat de mare. Iar Coreea de Sud va ajuta la modernizarea Coreii de Nord. Sunt si alte aspecte, management, marketing, lucruri necunoscute in Coreea de Nord.
      Alta cale viabila nu prea exista pentru Coreea de Nord.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 14, 2018 | Răspunde

      • ” Presedintele Trump a si spus, nu-i asa, despre Coreea de Nord ca are un potential extraordinar. Trump nu a spus intr-un mod explicit, dar mi se pare ca se are in vedere volumul cheltuielilor de investitii, in US$, in Coreea de Nord. ” Mi-ar place s a cred ca….USA va acorda si Visa Cards cetatzenilor North Koreea cu aceeasi celeritate cu care l-au acordat romanilor…aliatii lor in NATO precum si gazdele acelui scut antiracheta gazduit la Deveselu 😉 . I HAVE A DREAM …al canta Elvis chiar acum insa , eu nu visez chiar atat de departe deoarece-s foarte realist , mai ales dupa lectiile de politica externa , luate in compania dumitale prietene Chat Botte !

        Comentariu de Marian | iunie 14, 2018

      • Vezi ca am pus link-ul unui articol foarte interesant la comentarii!! Cel din Monitorul Apararii. Te indemn sa-l citesti!

        Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 14, 2018

      • Daca nord-coreenii se tin de prostii, Coreea de Nord va ajunge o tara distrusa, cel putin din punct de vedere economic. Ar fi pacat… De aceea Acordul poate fi inceputul unui proces de reforma pentru Coreea de Nord. Ar trebui sa profite de sansa, de ocazia asta. Daca vor face prostii va fi si mai rau pentru ei.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 14, 2018

  2. Din punctul meu d e vedere Donal Trump i-a facut un imens serviciu lui Kim Jong Un si asta , fara ca asta sa-l fi cerut iar lui insasi…nu cred ca i-a crescut cu mult cota d e incredere in randul americanilor ce-l conteste . Ce va urma oare : americanii vor livra de toate pentru toti si North Koreea al vor numii ambasador pe Denis Rodman numai sa-i astampere nebunului pofta de putere dumnezeiasca ? Mai cred de asemenea ca alora din South Koreea …nu le-a cazut bine la stomac discutiile { oare ce ma-sa au discutat ? } dintre USA si North Koreea . Acum mai ramane sa-l trimeata pe Chuk Nooris sa gaseasca americani pierduti in misiuni prin lagarele de concentrare nord coreene si va fi ca-n filme !

    Comentariu de Marian | iunie 15, 2018 | Răspunde

  3. Sa nu uit : te felicit cu prilejul zilei de 15 Iunie cand , comemoram ” vizita ” minerilor in Bucuresti !

    Comentariu de Marian | iunie 15, 2018 | Răspunde

    • Dar de ce ma feliciti? 🙂

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 18, 2018 | Răspunde

      • Pai…daca tot a fost un eveniment atunci , ma gandesc ca , ” evenimentele ” trebuiesc fie sarbatorite { asta-i explicatia pentru felicitari } fie …comemorate si , daca Herr Johannis n-a binevoit sa-si reaminteasca aceasta comemorarare { nici macar ” presa ” n-a facut asta asa cum ar fi trebuit } am facut-o eu…mahalagiul din Berceni 😉 !

        Comentariu de Marian | iunie 20, 2018

      • Eu n-am auzit ca Mineriada din 13-15 iunie sa fie vreun prilej de sarbatoare. Dar, cine stie? Poate pentru PSD… Pentru mine nu e un prilej de sarbatoare. A fost o pagina neagra din Istoria Romaniei iar cei responsabili pentru crimele facute atunci trebuie sa plateasca. E un proces pe rol. Eu astept rezultatele. Doar ca aateptam de prea multa vreme!

        Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 20, 2018


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: