Ce ar trebui sa faca Presedintele?
Trebuie sa spunem de la bun inceput ca nu e deloc in regula ce se petrece zilele astea in Romania.
Avem o decizie a Curtii Constitutionale in favoarea revocarii din functie a Procurorului-Sef al DNA, D-na. Laura Codruta Kovesi, care, de fapt – conform actualei Constitutii a Romaniei – trebuia sa fie luata de CSM. Art. 134 din Constitutie, privind atributiile CSM, spune la al.2 si la al. 3 urmatoarele:
„(2) Consiliul Superior al Magistraturii indeplineste rolul de instanta de judecata, prin sectiile sale. In domeniul raspunderii disciplinare a judecatorilor si a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organica. In aceaste situatii, ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu au drept de vot.
(3) Hotararile Consiliului Superior al Magistraturii in materie disciplinara pot fi atacate la Inalta Curte de Casatie si Justitie„
Curtea Constitutionala, prin decizia luata, a solutionat astfel un conflict juridic de natura constitutionala (art. 146 privind atributiile Curtii Constitutionale, al. e). Dar deciziile Curtii Constitutionale sunt „general obligatorii” (art. 147, al.4) si nu au cum sa fie atacate.
Deci daca CSM ar fi luat hotararea in materie disciplinara impotriva D-nei. Kovesi, aceasta ar fi putut fi atacata la ICCJ. Pe cand asa, interpretandu-se drept conflict juridic de natura constitutionala, prin decizia CCR, aceasta decizie e obligatorie si nu mai poate fi atacata. Totusi, raportul ministrului Justitiei, Dl. Tudorel Toader, se refera la chestiuni disciplinare legate de Procurorul-Sef al DNA, nu la un conflict de natura constitutionala. Si atunci lucrurile apar ca si cum aceasta Curte Constitutionala ar fi realizat prin decizia sa un shortcut pentru demiterea D-nei. Kovesi, fara putinta ca decizia sa fie atacata undeva.
Deci fara ca D-na. Kovesi sa aiba posibilitatea sa se apere in vreun fel, trebuind sa accepte sa fie demisa in felul acesta. Eu cred ca acest lucru contravine mai multor legi in vigoare in Romania, constituindu-se de la sine intr-un evident abuz. Abuz constitutional. Problema nu e persoana D-nei. Kovesi, nici spun ca ar fi de neinlocuit. Ci ABUZUL constitutional care ii forteaza mana Presedintelui pentru a o demite pe Laura Codruta Kovesi!! Chestiunea este, prin urmare, daca Presedintele achieseaza sau nu la un astfel de abuz.
De aceea, Presedintele are tot dreptul sa ceara explicatii in acest sens Curtii Constitutionale, in virtutea rolului sau de „a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice” (art. 80, al. 2 din Constitutie). Pentru ca decizia Curtii Constitutionale ii incalca D-nei. Kovesi un drept constitutional: acela de a ataca hotararea sau decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu atat mai mult cu cat Constitutia stipuleaza clar la art. 126 privind instantele judecatoresti, al. 1:
” (1) Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite prin lege”
Deci Justitia nu se realizeaza prin hotararile Curtii Constitutionale, iar „solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala” (art. 146, al. e) trebuie sa tina cont de art. 126, al.1, puterea CCR fiind marginita de acest articol. Altminteri, spre exemplu, Curtea Constitutionala ar avea o putere nelimitata, interpretand dupa bunul plac, dupa cum doreste Constitutia si dand orice fel de hotarari care sunt „general obligatorii”. Or, lucrurile nu stau asa, iar hotararea Curtii Constitutionale intra in conflict constitutional cu art. 134 si cu art. 126 din Constitutie.
Parerea mea este ca Presedintele ar trebui sa notifice Curtea Constitutionala in legatura cu astfel de aspecte, in conformitate cu Rolul Presedintelui, prevazut de Constitutie in art. 80, si sa ceara Curtii sa corecteze decizia gresita pe care a luat-o si a publicat-o in Monitorul Oficial. De asemenea, Presedintele ar trebui neaparat sa verifice daca decizia CCR nu contravine Integrarii Euroatlantice – Titlul VI din Constitutie.
Recapituland, decizia Curtii Constitutionale are urmatoarele carente:
– prin aceasta CCR se substituie CSM;
– are loc un abuz constitutional;
– i se incalca in mod flagrant niste drepturi constitutionale Laurei Codruta Kovesi, neputand sa atace demiterea sa din functia de Procuror-Sef al DNA. Pentru acest lucru Laura Codruta Kovesi ar putea da Romania in judecata la CEDO pentru ca, prin decizia nedreapta a CCR (caci nu prin CCR se realizeaza justitia in Romania, conform Constitutiei), i se incalca dreptul fundamental de a ataca sau a avea posibilitatea de a gasi cai de atac (stipulat in Constitutia Romaniei) impotriva unei anumite decizii, data de CCR, de revocare din functie.
In mod clar se vede ca nu se doreste altceva decat izgonirea ei de la sefia DNA. Nici n-are importanta daca in mod drept, pe dreptate, sau in mod nedrept, pe nedreptate. Ci ca asa vor unii, asa spun anumite interese. Iar Presedintele, prin rolul sau, TREBUIE SA SE IMPLICE MAI MULT tinand cont de art. 80, al 2. din Constitutie care, printre altele, arata: ca „vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice„. Or, CSM, conform Titlului III din Constitutie, face parte din aceste autoritati publice, in acest caz e vorba despre Autoritatea judecatoareasca (cap. VI). Iar daca „vegheaza la respectarea Constitutiei”, atunci are datoria de a semnala eventuale derapaje si greseli din partea CCR si de a lua masuri. Presedintele nu poate sa dea afara un om care nu ar avea posibilitatea sa se apere, incalcandu-i-se acest drept printr-o decizie abuziva a CCR. In Romania e ilegal asa ceva! Si cred ca Dl. Tudorel Toader stie foarte bine lucrul asta. Nu dumnealui era indrituit s-o judece pe D-na. Kovesi si activitatea dumneaei in functia de Procuror-Sef al DNA. Art. 134 din Constitutie pune o limita autoritatii ministrului Justitiei, de care vorbeste art. 132, al.1:
„Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justitiei”
Limita pe care o pune ministrului Justitiei art. 134 este ca acesta nu poate sa judece un procuror si nici nu poate sa-i incalce dreptul de a ataca o decizie impotriva sa, in materie disciplinara.
Corectarea deciziei CCR mi se pare un lucru esential. Si in continuare trebuie ca Presedintele sa-si „exercite functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate”. Insa trebuie inteles ca aceasta mediere de care dispune Presedintele nu inseamna ca Presedintele sa se amestece in treburile Justitiei pentru a influenta rezultatele unor decizii judecatoresti. Intrucat s-ar incalca principiul separatiei puterilor in stat si independenta Justitiei. Insa Presedintele ar trebui sa invite la o masa rotunda, la Cotroceni, Puterea si Opozitia spre a sta la o discutie privind DNA, D-na. Kovesi, complexul de interese in aceasta problema, incluzand aici si pozitia partenerilor nostri strategici, SUA si UE, din care facem parte. Pot fi mai multe runde de intalniri, desigur. Pot fi invitati si reprezentanti ai societatii civile, ai diverselor ONG-uri, deoarece dialogul si intelegerea buna a chestiunilor e un lucru esential pentru ca treburile sa mearga bine. Presedintele are acest drept constitutional si ar fi bine sa si-l exercite.
In final as dori sa amintesc ce spune, prntre altele, Constitutia la art. 148 – Integrarea in Uniunea Europeana pentru a intelege ca nu se pot face legi, spre exemplu ale Justitiei, cum vrei. Iata ce arata al. 2 si al. 4, din art. 148:
„(2) Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea actului de aderare.
…
(3) Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii si din prevederile alineatului (2)”
Si eu cred ca trebuie sa ne reamintim ca aderarea noastra la NATO si UE inseamna aderarea la o comunitate de valori. Inclusiv NATO pune accent pe valorile comune ale tarilor membre. Iar Presedintele, al carui rol este si acela de a „veghea la respectarea Constitutiei”, trebuie sa tina cont de aceste lucruri.
13 comentarii »
Lasă un răspuns
-
Recent
- In interesul superior al copilului!!
- Cand incepem sa intelegem cat de mult valoreaza Constitutia si cat de mult valoreaza libertatea!!
- S-a aprobat reabilitarea podetului din comuna Cutare. In Consiliul Suprem de Aparare a Tarii!!
- 112 nu inseamna Big Brother!
- Precizie de cativa metri…
- Halucinant…
- Va fi razboi?
- „Noi suntem social-democrati”…
- „In Romania, limba oficiala este limba romana” – Art. 13 din Constitutia Romaniei
- Despre candidatul PSD la alegerile prezidentiale
- Un banc!!
- Simbolistica totalitarismului
-
Legături
- WordPress.com
- WordPress.org
- Voxpublica
- Riddickro
- Cristian Patrasconiu
- Geopolitikon – Adrian Cioroianu
- Lumiss22
- Adrian Nastase
- Cristian Preda
- Desculta prin Timisoara
- Mazilu Raluca
- Theodora – Hai ca se poate!!
- Vladimir Tismaneanu
- Adriana Dutulescu
- Brussels Blog
- Corina Cretu
- Alina Gorghiu
- Bibliotecarul
- Ana Birchall
- Miron Mitrea
- Maria Grapini
- Ion Iliescu
- Vasile Dancu
- Stirea press
- Agentia de rating politic
- Gabriela Savitsky
- Keops – mister, perfectiune, frumusete
- Sever Voinescu
- Mihai Gotiu
- Elena Udrea
- Dreapta.net
- Satmareanca
- Traian Razvan Ungureanu – TRU
- Daniel Funeriu
- Lavinia Stan
- Blogosfera Portocalie
- Adrian Paunescu
- Dilema Veche
- Revista 22
- Calin Popescu Tariceanu
- Traian Basescu
- Motanul_Filozof
- Codrin Scutaru
- The Beginning Of The End
- Civitas'99
- Hanul Povestilor
- Maria Diminet
- Victor Ponta
- Anca Bundaru
- Sonya
- Lilick
- Loredana
- Gabriela Elena
- Club 2020
- Roxana Iordache
- Andreea Paul
- Cristina
- Trading Economics
- Adevarul nostru
- Desculta prin Timisoara – WordPress
- Florin Citu
- Lucian Isar
- Gabriela Elena (II)
- Moshe Mordechai
- goodreads
- Opinii BNR
” Ce ar trebui sa faca Presedintele? ” Simplu : sa realizeze ca-i ” prea mic pentru un razboi atat de mare ” , sa inteleaga ca nu-i ajunge nici la degetul mic predecesorului sau si , sa se duca dracului inapoi la Sibiu de unde-a fost pescuit de catre Crin Antonescu , Victor Ponta , Daniel Constantin si….LIVIU DRAGNEA !!! O va face ? Ma-ndoiesc de asta !
Nu sunt deloc de acord cu o astfel de opinie. Dimpotriva! Iohannis este cel mai bun exemplu ca nivelul calitativ al Opozitiei la PSD-ALDE e mult mai inalt decat cel din anii ’90, al Opozitiei de atunci la FDSN sau PDSR. Iohannis e cu mult peste Basescu. Nu trebuie sa plece nici el si nici Kovesi!
Cel care ar trebui, ar fi trebuit sa realizeze ca e prea mic pentru o palarie atat de mare e, in primul rand, Liviu Dragnea, care, intr-adevar, ar fi trebuit sa plece de mai demulta vreme si sa lase tara asta in pace! Din pacate, nu s-a intamplat asa ceva. Se vede foarte clar ce nivel precar are Guvernul pastorit de Dragnea si condus de Viorica Dancila. Nici pe vremea lui Vacaroiu, PSD nu a avut o asemenea pleiada catastrofala de oameni slabi in posturi de conducere!! E o calamitate si, din pacate, lucrurile acestea se vor simti, desi unii ignora aspectul asta.
Adevarul e ca celor de la PSD-ALDE nu le convine Iohannis. Pentru ca Iohannis nu face greselile pe care le-a facut Basescu. Din acest punct de vedere e mult mai tare decat Basescu. Deci daca nu au castigat in fata lui Basescu, cu atat mai putin vor castiga in fata lui Iohannis.
PSD-ALDE a castigat alegerile datorita unor mari manipulari care s-au putut face datorita, trebuie sa recunosc, inabilitatii Opozitiei liberale, care a jucat slab, pe alocuri mirosind si a tradare, daca ne gandim la faptul ca liberalii au votat la unison cu pesedistii legi pesediste sau care ii favorizau pe pesedisti, cum a fost cea a alegerii primarilor si presedintilor de consilii judetene intr-un singur tur. Au fost greseli care s-au facut, acuma asta e! Marea problema e – si nu iau deloc in zeflemea politica Opozitiei- sa nu se faca, din partea liberalilor si a tuturor fortelor care reprezinta Opozitia la PSD-ALDE, din nou greseli! De aceea e deosebit de important faptul ca daca nu poti sa joci scanteietor, briant, atunci trebuie sa joci corect si sa fii onest, pentru ca numai asa poti sa sanctionezi credibil manipularile si erorile adversarului, PSD-ALDE, si sa cresti electoral.
Problema nu se pune cine „l-a pescuit” si de unde, ci sub prisma rezultatelor. Or, rezultatul cu Basescu a fost ca partidul sau a ajuns complet distrus, iar in locul acestuia a renascut PSD, nu cu Ponta, ci cu Liviu Dragnea la varf!! Nu mai vorbesc de multele probleme din Justitie, de abuzuri. In asemenea conditii evident ca e greu pentru Iohannis. Pentru ca mostenirea, daca se poate spune asa, lasata de Basescu nu e corespunzatoare. Romanii au respins un asemenea tip de presedinte, precum Basescu, si bine au facut! Din fericire, au facut cea mai buna alegere posibila la acel moment alegandu-l pe Iohannis in functia de Presedinte. Sper ca esti de acord cu mine ca atunci nu exista o alegere mai buna. Si nici azi nu prea se vede o alternativa mai buna la Iohannis. Nu ca Iohannis ar fi de neinlocuit. Dar cine? Firea? Liviu Dragnea? Basescu oricum nu mai are dreptul de a fi Presedinte. Tariceanu?
Si-atunci?
Despre Basescu te rog sa (re)citesti:
https://motanulfilozof.wordpress.com/2014/12/11/ce-romanie-lasa-traian-basescu-dupa-doua-mandate/
Iohannis nu face greselile predecesorului sau. Din aceasta cauza Iohannis e mult mai greu de atacat. Iar un aspect important il reprezinta faptul ca Iohannis nu e spectaculos. Si nici nu cauta sa faca spectacol. N-are iesiri si ziceri despre care presa sa inceapa sa comenteze enspe zile. Din cauza asta Iohannis e mult mai greu de prins ca sa poata fi atacat politic. Chiar si unele tentative de a se asemana oarecum cu Basescu au esuat lamentabil – si aici e toata frumusetea sa: ca adversarii ii cauta asemanari cu Basescu, sa-l atace, dar el cand a cautat sa fie macar putin ca Base, a fost un esec de toata jena!! Lucru care i-a lasat masca, fara replica, pe adversarii sai din politica si din presa aservita catre PSD-ALDE. Asa ca Iohannis e tare! Joaca corect. E calculat, desigur. A facut si el greseli, sa nu crezi ca-i construiesc acum un cult al personalitatii. Din pacate, naivitatea l-a costat – se vede acum cu ce se confrunta, dar a costat mult si PNL-ul. Din pacate, anul 2016 lasa de dorit… S-a vazut o conducere slaba la PNL, dar si Guvernul de Tehnocrati, cu Ciolos in frunte n-a convins, ba chiar a favorizat astfel PSD-ul. Numai vorbesc de indeciziile lui Ciolos care au daunat PNL-ului si au favorizat – Ciolos poate n-a vrut asta, dar asa a iesit – PSD-ul. El a gresit punand-o in fruntea PNL pe Alina Gheorghiu. Si s-a vazut, dupa tragedia de la Colectiv, ce periculos e pentru un partid sa nu aiba un plan, o strategie electorala bazata pe un marketing politic profesionist si o comunicare facuta asa cum trebuie. PNL a inceput sa inregistreze scaderi in sondaje dupa Colectiv. Pana atunci PNL statea foarte confortabil in sondaje, de ai fi zis ca vor castiga usor alegerile. De asta nici nu ma mira ca Iohannis se si gandea la „Guvernul Meu”. Si iata cum ” Guvernul Meu” a devenit „Guvernul Lui”, al lui Dragnea, desigur. Deci a facut si el greseli. La capitolul Manipulare, PSD a stat mult mai bine decat PNL. PNL a fost faultat chiar din interior – episodul cu Orban, care era candidatul partidului la Primaria Generala, la DNA… A gresit si Ludovic Orban, dar… Dar partidul nu i-a dat nicio mana de ajutor, nu l-a sprijinit… Probabil chestia a fost in mod expres pusa la cale, pentru ca aparuse ideea cu Marian Munteanu candidat PNL la Primaria Generala a Bucurestilor. Si asa s-a facut o degringolada cu un rezultat asteptat, desigur.
„Iohannis nu face greselile predecesorului sau. ” Pentru a gresi , este necesar ca , intai sa incerci macar sa faci ceva . Ce-a facut asta in afara voiajelor pe la mama dracului , aiurea prin lume , fratioare ?? Ce dracu mon cher , chiar nu poti fi serios nici macar in sfanta zi de joi …ca mai e putin si vine week-end-ul ?
Macar nu face prostiile pe care le-a facut Basescu. Propaganda pesedista va spune intotdeauna ca „n-a facut nimica”. Ca se tine doar de ” vacante aiurea prin lume”. Marian, ei ce-ai vrea sa spuna? Pentru ei era bun Victor Ponta, acuma nu mai e. E bun Liviu Dragnea. E buna Gabriela Vranceanu Firea. Pentru propaganda lor astia sunt buni. Sunt, pentru ei, oamenii care fac ceva pentru tara si popor. Fara indoiala ca exista si alte variante de oameni „buni” pentru ei: Viorica Dancila, Florin Iordache, Serban Nicolae! Doamne fereste de asa oameni „buni”!
Motane , crede ce spune fratele matale : nici macar pentru Basescu n-ai pus popoul la bataie asa cum o faci pentru sasalau , fara suparare !
Ei, da! Alta treaba n-am decat sa pun „popoul la bataie” pentru Presedinte!! Era si un cantec al celor de la Taxi. nu?
😆 😆
” Marian Munteanu candidat PNL la Primaria Generala a Bucurestilor. ” Pe Marian Munteanu l-am cunoscut si-am discutat cu el d e cateva ori si-n ’90 si dupa . Bataia primita in 15 Iunie 1990 l-a cam paradit insa , nu l-a atins si la cap deci , chiar nu l-am crezut atat de tampit incat sa devina candidat la PGMB . Iar asta , din partea cui , sprijinit fiind de catre cine , de catre umbra a ceea ce-a fost odata PNL-ul ? Fii serios mon cher !
Ideea era ca PNL n-a avut nicio strategie electorala. Iar daca a avut totusi una, a fost una proasta.
[…] un lucru: Presedintele trebuie sa aiba o anumita pozitie fata de aceasta decizie – v. aici. Am inteles, Presedintele nu are un termen anume pentru a lua o hotarare. Trebuie sa citeasca atent […]
Pingback de Poate ar trebui un nou Snagov… « Motanul Incaltat | iulie 9, 2018 |