Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre referendumul privind casatoria dintre un barbat si o femeie…

Tara arde si baba se piaptana – cam asa am putea caracteriza initiativa PSD de a organiza in aceasta toamna, asa inteleg, un referendum pe tema asta, a familiei traditionale.

Lasand la o parte faptul ca in Romania un referendum are un caracter consultativ si nu inseamna ca, in caz de vot majoritar de aprobare, se va modifica ceva din Constitutie, ar trebui spus ca modificarea Constitutiei in sensul acestei idei are un caracter abuziv si nedemocratic si care contrazice Constitutia in vigoare.

E adevarat, articolul 48 din Constitutie, referitor la Familie  precizeaza doar ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor” – al. 1, dar nu pomeneste despre casatorie ca ar fi doar intre un barbat si o femeie.

Dar a defini casatoria ca fiind doar intre un barbat si o femeie tine de o anumita prejudecata sau dogma religioasa, homosexualitatea fiind vazuta drept pacat de catre bisericile crestine, pornind de la pacatele Sodomei si Gomorei, desi in Biblie nu exista vreo referire specifica la homosexualitate in cazul celor doua cetati. Aici puteti citi consideratii biblice privind homosexualitatea, insa nici in Cap. 19 din Facere, versetul 5 si nici la 1Cor. 6,9 nu se specifica la modul foarte clar ca ar fi fost vorba de asa ceva. „Scopul vadit de a-i viola, referitor la ce spune Facerea in Cap. 19, versetul 5 nu e clar: „Scoate-I, ca sa-I cunoastem!” si replica lui Lot: „Nu, fratii mei, sa nu faceti nici un rau” – deci putea fi vorba de altceva, de exemplu intentia asasinatului. De remarcat iubirea de oameni a lui Lot care ii numeste pe sodomiti frati !! Eu cred ca ar trebui sa luam aminte la asta!!! De asemenea, Lot a zis: „sa nu faceti nici un rau” – nu s-a referit la un viol, eventual homosexual sau heterosexual. Si aici trebuie spus ca nu trebuie confundata homosexualitatea cu violul, pentru ca si un heterosexual poate fi un violator. De asemenea, se face referire impotriva homosexualitatii in Legea data poporului evreu.

Dar daca privim problema la o scara larga a Istoriei, se poate constata cu usurinta ca homosexualitatea a fost prezenta mai intotdeauna si ceea ce s-a incercat a fost sa se ascunda lucrul asta sub pres, fara sa se dea o solutie vreodata decat in regimuri dictatoriale si nici atunci. Sub aspect stiintific, homosexualitatea, din cate inteleg, nu e indeajuns cunoscuta, sunt doar ipoteze.

Eu nu spun ca Biserica Crestina trebuie sa renunte la invataturile sale morale si sa-l indrume pe om spre bine. Insa fata de Legea Veche, crestinismul a venit cu o alta filozofie: „daca cineva iti da o palma, intoarce si obrazul celalalt” – v. Matei, Cap. 5:

„39. Eu însă vă spun vouă: Nu vă împotriviţi celui rău; iar cui te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i şi pe celălalt.
40. Celui ce voieşte să se judece cu tine şi să-ţi ia haina, lasă-i şi cămaşa.
41. Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două.
42. Celui care cere de la tine, dă-i; şi de la cel ce voieşte să se împrumute de la tine, nu întoarce faţa ta.
43. Aţi auzit că s-a zis: „Să iubeşti pe aproapele tău şi să urăşti pe vrăjmaşul tău”.
44. Iar Eu zic vouă: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc,
45. Ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi.
46. Căci dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veţi avea? Au nu fac şi vameşii acelaşi lucru?
47. Şi dacă îmbrăţişaţi numai pe fraţii voştri, ce faceţi mai mult? Au nu fac şi neamurile acelaşi lucru?
48. Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este. ” (subl. mea)

iar daca e sa ne luam strict dupa definirea pacatului, asa cum a dat-o Mantuitorul, atunci iata un exemplu:

„27. Aţi auzit că s-a zis celor de demult: „Să nu săvârşeşti adulter”.
28. Eu însă vă spun vouă: Că oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvârşit adulter cu ea în inima lui”.

Deci daca a pofti o femeie, uitandu-te la ea, inseamna sa faci un pacat – iar „celor de demult” li s-a zis sa nu-l faca -, ce sa mai zicem de cel care se culca cu o femeie… Insa sfatul Mantuitorului este: „Nu va impotriviti celui rau”. De ce oare? Nu oare pentru ca a-i putea sa atati si mai mult raul, fara ca sa-l poti invinge? Deja, la noi, se vorbeste despre divizarea societatii!! Nu e oare mai rau sa rapesti din drepturile si libertatile fundamentale ale omului, crezand ca in felul acesta faci bine?

Si apoi eu nu vad discutandu-se despre subiectul homosexualitatii in Biserica cu iubire de oameni, cu „dragoste si durere pentru omul contemporan”, cum spunea Cuviosul Paisie Aghioritul. Nu se poate sa atati valul de ura impotriva acestor oameni, vrand sa faci in felul acesta binele!!! Ci aratat-te tu desavarsit, dupa cum spune Mantuitorul. Dar cati dintre noi suntem desavarsiti? Ca sa nu mai spun ca manifestarile acestea legate de sprijinirea familiei traditionale mi s-au parut a avea un aer legionar…

Trebuie, de asemenea, spus ca un lucru foarte grav in legatura cu „casatoria dintre un barbat si o femeie” este ca se creeaza nu doar vulnerabilitatea reprezentata prin divizarea societatii ci se creeaza o vulnerabilitate legata de democratia noastra. In felul acesta, Serbia ar aparea o tara mai democratica decat Romania. Premierul Serbiei, D-na. Ana Brnabic a recunoscut deschis ca face parte din comunitatea gay. Problema mare este ca definind casatoria ca fiind doar intre un barbat si o femeie se lezeaza libertatea constiintei, care e garantata constitutional in Romania si care implica toleranta. Articolul 29, aliniatul 1 din Constitutie spune clar:

„Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie sau sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale”.

De asemenea, si cred ca Biserica ar trebui sa mediteze mai mult, la al. 4 se spune:

„In relatiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de invrajbire religioasa”

si la al. 6 spune:

„Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine”.

Din pacate, in tara noastra au fost si sunt multe incercari de nerespectare a Constitutiei. Iar rezultatul nu este unul pozitiv. Eu nu cred ca invrajbirea unor categorii sociale impotriva altor categorii sociale, lucru cu care ne-a obisnuit PSD-ul (indiferent de denumirile din trecut), de la cel mai inalt nivel, inca de pe vremea Mineriadelor, e un lucru pozitiv si benefic societatii.

Mie mi se pare ca ar mai trebui remarcat un lucru in legatura cu initiativa PSD. In primul rand nu vad nimic de stanga, desi PSD se autoconsidera partid de stanga. Dar ceea ce se intampla n-are nicio legatura cu Donald Trump, cum poate ca isi pun unii o intrebare in acest sens. Sau cu ambasadorul Hans Klemm cum poate se gandesc altii. Pentru ca nu are cum un ambasador sa traseze linii de politica intr-o tara suverana, cum e Romania. In schimb are legatura cu interesele PSD-ului care doreste sa conduca mai usor, prin abuz, o tara divizata si bulversata cu o Justitie sub un total control politic, in favoarea unor grupuri de interese private. Nu vad de ce SUA ar avea vreun interes in aceasta chestiune a definirii casatoriei doar intre un barbat si o femeie in Romania. Rapoartele pe care le face Departamentul de Stat asupra democratiei sunt pentru uzul intern. Al cetateanului american. Care e informat asupra unor lucruri dintr-o tara in caz in care va merge in tara respectiva. Acelasi lucru il face si MAE roman. Insa slabirea democratiei la noi in tara, deconsolidarea acesteia prin astfel de actiuni referendare, cat si prin slabirea independentei Justitiei, plaseaza Romania, tara membra a UE si NATO, intr-un con de neincredere din partea partenerilor nostri din aliantele din care facem parte si care ne asigura securitatea si bunastarea economica. Exista riscul ca Romania sa nu mai fie perceputa ca un partener de incredere in relatiile cu tarile membre ale UE si NATO, lucru la care contribuie si declaratiile absolut aiuritoare a unor reprezentanti al PSD-ALDE la adresa ambasadorului SUA la Bucuresti.

De asemenea, trebuie remarcat si faptul ca un asemenea referendum nu implica niciun fel de urgenta. Constitutia Romaniei dateaza, in forma revizuita celei din 1991, din 2003. Din 2003 si pana acum n-au mai existat homosexuali in Romania? Insa de cand Biserica, la semnalul Preafericitului Parinte Daniel, i-a cantat lui Dragnea „Vrednic este!” – v. si aici – Liviu Dragnea nu mai poate de dorinta de a se revansa! Povestea e cunoscuta de multa vreme: fenomenul de „aliantizare” nu e de ieri, de azi in Romania! Si va citez ce spune Prof. Dr. Marian Preda in Introducerea sa la volumul „Riscuri si inechitati sociale in Romania”, la care a fost si coordonator, aparut la Polirom in 2009, pentru a ne da seama mai bine ca urmareste Coalitia PSD-ALDE:

„Pana si preotii, de asemenea o categorie sociala cu influenta mare in comunitati si la nivel politic central, au obtinut privilegii (salarii din bani publici, subventionarea masiva pentru construirea sau renovarea bisericilor, obligativitatea predarii religiei in scoli, care asigura venituri absolventilor de teologie).

Pe acest fond de complicitati la varf in alocarea privilegiata a resurselor catre un grup foarte restrans de persoane (nu e vorba doar de preoti aici, n.m) si a „firimiturilor” catre categorii mari de votanti, precum pensionarii si salariatii la stat, au ramas resurse insuficiente pentru categoriile aflate cu adevarat in situatii de risc social mentionate mai sus”.

De aici se vede foarte clar scopul PSD-ului, de a atrage politic BOR si celelalte culte care se revendica de la crestinism (si nu numai) de partea sa, pentru a asigura PSD-ului un numar de voturi confortabil spre a-si consolida si perpetua Puterea politica in Romania. Evident, ca in aceasta situatie Presedintele Klaus Iohannis, vazut de catre PSD drept „niemtalau”, „sasalau” va fi pus intr-o anumita dificultate si amenintat cu suspendarea care ar putea fi o actiune cat se poate de reusita. Si in felul acesta Coalitia PSD-ALDE sa capete o Putere politica deplina si nedemocratica in Romania!

PSD urmareste manipularea electoratului prin religie. Iar prin complicitatea BOR, propagarea fortei sale politice, tinand cont de influenta mare a Bisericii. Iar lucrul acesta e in favoarea unui grup restrans de interese private. Celor multi, cum ii place D-lui. Iliescu sa spuna, doar „firimiturile”. Impunerea unei ordini nedemocratice in Romania, tinand cont ca sunt credinciosi carora nu le place democratia, este scopul Coalitiei PSD-ALDE, fara sa rezolve cu adevarat vreo problema din gravele probleme cu care se confrunta tara. Dimpotriva! Este o incercare de a plasa Romania in afara UE, pe o linie pe care merg actualmente Ungaria si Polonia, dar in aceste tari si prosperitatea de care se bucura cetatenii e mai mare. Voi cita tot din lucrarea de mai sus, la care Dl. Marian Preda a fost coordonator:

„Estimate la paritatea puterii de cumparare, in anul 2007, veniturile disponibile medii ale gospodariilor din Romania erau mai mici de 4-5 ori decat media UE-15 si de 1,9 ori decat media primelor 10 noi state membre (NSM-10) (asta inseamna: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Ungaria).

Un locuitor al Romaniei isi putea asigura, in medie, pe baza veniturilor disponibile, un nivel al consumului de cinci ori mai mic decat cel pe care si-l putea permite un locuitor din Germania, Austria, Regatul Unit; de 2,5 ori, 1,8 ori si respectiv 1,7 ori mai mic, comparativ cu un locuitor din Cehia, Ungaria si Polonia”.

Se vede clar ca impozitul pe gospodarie – alta traznaie a PSD – nu facea altceva decat sa diminueze si mai mult veniturile disponibile ale gospodariilor. Pe un fond de saracie si saracire a populatiei, actuala Coalitie cauta sa-si sporeasca Puterea politica prin orice mijloace. Nu conteaza neaparat rezolvarea acestor probleme, pe care studiul de mai sus le mentioneaza stiintific, cu date statistice, cat Puterea care ar permite o si mai mare imbogatire si influenta unor grupuri de interese. Nu e oare interesant ca tara noastra e de atatia ani la coada UE? Nivelul consumului in Polonia sau Ungaria era aproape de 2 ori mai mare decat in Romania, deci si un nivel de trai mai bun. Pe cand Romania experimenteaza acum dezechilibre bugetare periculoase! La noi partea proasta este ca cresterea economica statistica NU umple vistieria!! Si din acest punct de vedere subiectul casatoriei doar dintre un barbat si o femeie se constituie intr-un ingredient, in care Biserica e atrasa si se lasa atrasa cu o naivitate demna de o cauza mai buna, de abatere a atentiei opiniei publice de la lucrurile deloc incantatoare ale guvernarii. Fara indoiala ca circul convine, in aceasta situatie, Coalitiei majoritare.

septembrie 5, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

25 comentarii »

  1. Asi fi curios { doar curios } daca , in caz de referendum , se vor inghesuii romanasii sa puna stampila pe NU casatoriei intre homosexuali . Romanii acest popor plin de credintza , acesti oameni atat de credinciosi incat sant in stare sa mearga pe coate si genunchi pe drumul aratat de BOR , intre timp injurand aceasta traditie care-i obliga la o astfel de penitentza si…injurandu-se intre ei ca n-au loc unul de celalat . Lasa-i frate dracului sa faca ceea ce d oresc cu popoul lor , de ce dracu sa-i obligi prin Constitutie pe toti sa le placa curul de femeie cand si barbatii au asa ceva ?! Intrebare onorate Motan : banii pentru referendum , banuiesc ca nu-s din buzunarele PSD-ului asa incat , cine va acoperii cheltuiala si mai ales DE UNDE ? Cumva…tot statul adica tot din buzunarele tuturor ? Nebunul asta de Dragnea oare nu s-a saturat de referendummuri , a uitat ce-a patit dupa celalat ca…parca si azi are dosarul pe rol ?!? ” PSD urmareste manipularea electoratului prin religie. Iar prin complicitatea BOR, propagarea fortei sale politice, tinand cont de influenta mare a Bisericii. Iar lucrul acesta e in favoarea unui grup restrans de interese private. ” Chiar crezi ca romanii mai pot fi manipulati cu ajutorul religiei azi ? Cum dracu sa mai poata fi manipulati ca , astia romani , unguri , ucrainieni , tigani…toti traitori in Romania se taie unul pe altul cu sabii , topoare si folosesc pistoale mai ceva ca-n far west ?! Iar „preotii ” …” slujitorii Domnului ” in sfarsit s-au dat pe fatza multe lucruri pe care BOR le-ascundea sub presh de N ani asa incat , cum dracu sa mai ai incredere ca astia sa te conduca pe drumul credintei ?

    Comentariu de Marian | septembrie 6, 2017 | Răspunde

    • Dar de ce trebuie facut acest referendum? Avem o Constitutie care stipuleaza libertati fundamentale precum libertatea de constiinta. Si atunci?

      Nici n-am vazut o mobilizare cetateneasca sau un interes deosebit din partea cetatenilor fata de acest subiect, lucru care, sa zicem, ar justifica initiativa unui referendum organizat de catre Guvern si platit din banii nostri, ca eu asa am inteles. Pare mai mult o solicitare din partea cultelor religioase. Si pare ca Dragnea doreste sa le dea satisfactie. Si atunci se pune intrebarea: de ce?

      Se poate face o manipulare prin religie sau folosind religia ca vehicul, pentru ca o institutie precum Biserica, ce are si inluenta in comunitati mari, dar si legaturi la nivel inalt, iti ofera um excelent suport pentru asta.

      Eu ma intreb cati vor veni la acest referendum, pentru ca sa poata fi socotit relevant. Lui Dragnea atat ii trebuie: sa mai faca el o smecherie sau ca la referenfumul trecut! Pentru ca oricum e in vizorul Justitiei si n-as crede ca se va mai aventura sa faca asa cum a facut-o atunci.

      Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2017 | Răspunde

  2. ” Pare mai mult o solicitare din partea cultelor religioase. ” Dar Romania nu este cumva un stat laic sau ma-nsel eu foarte tare ? Ce le-a venit astora , sa-i doara posteriorul de ceea ce fac altii cu al lor ? Vezi mon cher ca Lot , era originar din Sodoma si din acest motiv ai numea p’aia , frati . Iar Mantuitorul atunci cand a zis : „Nu va impotriviti celui rau”. stia El ca nu era prost deloc ca , firea omului este slaba si daca vede ceva frumos…pofteste saracu’ om , ce dracu sa faca !

    Comentariu de Marian | septembrie 7, 2017 | Răspunde

    • Pentru ca PSD-ALDE urmareste sa dobandeasca o influenta cat msi mare. E vorba de voturi. Si incearca sa se folosrasca de cultele religioase pentru asta. De asemenea, PSD in formula actuala de conducere nu prea e democratic. Deci el doreste sa se impuna intr-un mod mai putin democratic. Care sa serveasca unor grupuri de intetese private.

      La Lot putem constata iubirea de oameni prin felul in care li s-a adresat. N-as putea spune daca era de acolo, asta e mai putin important. Important este ca el, fiind drept, i-a numit pe cei din Sodoma, care nu etau drepti, ci plini de rautati si faradelegi, frati. Ceea ce este si un exemplu de smerenie. Nu doar ca s-a nevoit atat de greu in mijlocul unei cetati in care domnea faradelegea, dar ii mai numeste si frati. Si chiar de ar fi fost de acolo putea sa nu le spuna asa: frati.

      Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 7, 2017 | Răspunde

      • Tipii din Sodoma nu erau diferiti de alti oameni ai zilelor acelea sau daca vrei , singura diferentza consta in locul extrem de sarac si secetos in care cineva le sortise sa locuiasca permanent iar asta { vedeau ca , orice ar fi facut le mergea prost } ai transforma in fiare . Asta am citit-o in ” Evanghelia dupa Luca ” a lui Rudolf Steiner asa incat sa nu ma banui de oarece .

        Comentariu de Marian | septembrie 8, 2017

      • Ai tu ce ai cu Rudolf Steiner… 🙂 😆

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 9, 2017

      • N-am omule dar…nu trebuie sa ma dau si eu cult , nu trebuie sa arat ca…am ” relatii ” ? 😉 Daca-ti ziceam c-am citit asta doar in Biblie , spuneai ca-s marginit asa insa…Pe bune , chiar crezi ca cine vrea si cine nu vrea , a auzit de Rudolf Steiner ? Si , pentru ca tot am cartea in biblioteca-mi proprie si personala…de ce dracu sa nu profit ?!? 😎

        Comentariu de Marian | septembrie 10, 2017

      • Deci tu ai vrut sa dai un raspuns in stilul lui Rudolf Steiner… Nu? 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 10, 2017

    • „Nu va impotriviti celui rau” ca sa nu faceti mai rau, ca sa nu atati si mai mult raul. Si poate ca, pe de alta parte, pentru ca omul sa nu ajunga sa se mandreaaca si amagindu-se sa considere ca prin fortele lui proprii a reusit sa invinga raul, sa-l supuna, fara sa mai fie nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Dumnezeu le-a zis Apostolilor ca in ceasul acela li se va da de sus ce trebuie sa spuna. De asemenea a lasat ca propovaduirea Evangheliei sa se realizeze pasnic, fara, spre exemplu, organizare de revolte fata de stapanirile pagane. Si iata ca in felul acesta crestinismul a invins toata credinta pagana, politeista de pana atunci si care azi nici nu mai exista… Decat vestigii arheologice…

      Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 7, 2017 | Răspunde

      • „Dumnezeu le-a zis Apostolilor ca in ceasul acela li se va da de sus ce trebuie sa spuna. ” Care Dumnezeu desteptule ? Nu cumva Dumnezeu de Dumnezeu si Dumnezeu Adevarat Isus din Nazareth , Isus Cristos a fost cel ce-a spus asta ??? 😉 Te citeste unu’ care nu stie despre ce-i vorba si-l duci p’ala in eroare 😡 . ” crestinismul a invins toata credinta pagana, politeista de pana atunci si care azi nici nu mai exista…” de unde sti matale mon cher ? Chiar sti matalutza ce-i pe tot pamantul ???

        Comentariu de Marian | septembrie 8, 2017

      • Cu ce il induc in eroare?

        Ei, chiar ce-i pe tot pamantul… nu stiu… Dar faptul ca crestinismul a invins este o realitate.

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 9, 2017

  3. Candva in viitor fiinta umana nu va ma avea nevoie de legi. Dar evolutia se realizeaza pe diferite cai care sunt mai mult sau mai putin in armonie cu o Ordine Naturala, care nu este fixa ci intr-o continua evolutie. Impartirea umanitatii in cele doua sexe nu este dintotdeauna si nu va fi astfel pentru intotdeauna, candva va disparea, asa cum va disparea si iubirea sexuala. Iubirea fizica dintre un barbat si o femeie va avea intotdeauna efecte diferite fata de iubirea dintre doua fiinte umane de acelasi sex, efecte care vor continua sa se manifeste si dupa pragul numit moarte, cum dealtfel tot ceea ce face, vorbeste si gandeste fiecare fiinta umana.

    A considera, in mod sincer, atac asupra drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si lezarea libertatii de constiinta, initiativa, care intr-adevar poate fi exploatata politic, legiferarii unei necesitati naturale a evolutiei umanitati, arata doar una din caile, prin care, in modul cel mai subtil, o parte a umanitatii va aplica in mod eronat ideea de iubire si de toleranta, si va cadea in mod Intelept Oranduit sub influenta anumitor forte urmand astfel o anumita evolutie.

    Pretinsa lezare a constiintei si a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului va naste in viitor, printr-o iubire si toleranta aplicata contrar Legilor Naturii, legitati sociale prin care ceea ce este bolnav va fi acceptat ca fiind sanatos, pedofilia si zoofilia, fiind anomalii ale Naturii in prezent care vor pali in comparatie cu anomalile ce se vor naste in viitor.

    Pentru o parte a omenirii suferinta va fi calea Naturala de evolutie.

    Comentariu de | septembrie 8, 2017 | Răspunde

    • Cred ca esti prea pesimist.

      Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 9, 2017 | Răspunde

    • Crezi dar nu cunosti daca sunt cu adevarat pesimist. Iti pot spune doar ca te inseli.

      Comentariu de | septembrie 10, 2017 | Răspunde

      • De ce esti atat de sigur ca ai dreptate?

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 10, 2017

      • Daca intrebarea este, de ce sunt sigur ca am dreptate in ceea ce ma priveste si ca nu sunt pesimist asa cum crezi, raspunsul este acelasi: crezi dar nu (ma) cunosti.

        Comentariu de | septembrie 16, 2017

      • 😆

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 16, 2017

  4. ” Candva in viitor fiinta umana nu va ma avea nevoie de legi.” spunea domnul de mai inainte dar…oamenii au avut legi…inclusiv in Eden unde , spun unii ca , in afara lui Dumnezeu , ei erau stapani absoluti ! „Pretinsa lezare a constiintei si a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului …. ceea ce este bolnav va fi acceptat ca fiind sanatos, pedofilia „…etc . Are drepatte omu caci , este arhisuficienta o directiva a UE si ai s a vezi cum { daca vrem sa mai fim parte a acestei UE vom accepta si asta } Parlamentul Romaniei va vota cu maxim doua abtineri. Asa incat , stiind cu cine avem de-aface …chiar n-ar fi vorba despre pesimism .

    Comentariu de Marian | septembrie 10, 2017 | Răspunde

    • Dar ce te face sa crezi ca UE ar da o astfel de directiva? Care ar fi interesul? Pe de alta parte de ce ai aceasta perceptie: ca UE da directive in felul acesta? Mie mi se pare ca, dupa parerea ta, UE are o atitudine autoritarista, asa e? Ce ai critica la directivele UE sau la modul in care se dau directivele? Nu uita ca Romania are europarlamentari la Bruxelles, si de stanga si de dreapta. Si care fac parte din familii politice, partide politice europene.

      Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 10, 2017 | Răspunde

      • I-ai auzit matale pe europarlamentarii nostri maraind cumva ??? Tu n-ai vazut Motane ca , este suficient sa ne arate aia nuielusa { ” nuielusha ” MCV sau de alt gen } si cam toti clantzaii politici romani fac sluj instant ?

        Comentariu de Marian | septembrie 12, 2017

      • Inainte de a vorbi despre „nuielusa { ” nuielusha ” MCV sau de alt gen } si cam toti clantzaii politici romani fac sluj instant” ar fi bine sa citim si sa intelegem ce e MCV:
        https://ec.europa.eu/info/effective-justice/rule-law/assistance-bulgaria-and-romania-under-cvm_ro

        https://ec.europa.eu/info/effective-justice/rule-law/assistance-bulgaria-and-romania-under-cvm/reports-progress-bulgaria-and-romania_ro

        Dă clic pentru a accesa com-2017-44_ro_1.pdf

        Dă clic pentru a accesa swd-2017-25_en.pdf

        https://ro.wikipedia.org/wiki/Mecanismul_de_Cooperare_%C8%99i_Verificare

        Dar eu iti voi cita doar ce spune aici:
        https://ec.europa.eu/info/effective-justice/rule-law/assistance-bulgaria-and-romania-under-cvm/cooperation-and-verification-mechanism-bulgaria-and-romania_ro

        „Ce este MCV-ul?

        Atunci când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme.
        De ce este necesar MCV-ul?

        Comisia continuă să evalueze evoluția Bulgariei și a României după aderare pentru a le ajuta să-și dezvolte și să-și eficientizeze sistemele administrative și judiciare, astfel încât să-și poată îndeplini obligațiile aferente statutului de membru al UE și să poată asigura aplicarea corectă a legislației, politicilor și programelor europene.

        Reforma sistemului judiciar și combaterea corupției și a criminalității organizate sunt aspecte foarte importante în primul rând pentru cetățenii români și bulgari. Odată atinse obiectivele în domeniu, ei își vor putea exercita pe deplin drepturile care le revin în calitate de cetățeni europeni.
        Cum funcționează MCV-ul?

        În decembrie 2006, Comisia a adoptat o serie de decizii care stabilesc, printre altele, obiectivele de referință pe care ar urma să le atingă cele două țări.

        Evaluările Comisiei și rapoartele sale oficiale sunt realizate în urma unei analize și a unei monitorizări riguroase, în baza unui dialog constant între autoritățile bulgare și române și serviciile Comisiei. Rapoartele se bazează, de asemenea, pe contactele cu alte state membre, societatea civilă, diferite organizații internaționale, experți independenți și diverse alte surse.

        Comisia realizează periodic rapoarte privind progresele înregistrate, primul dintre acestea fiind prezentat la 27 iunie 2007. Rapoartele conțin evaluarea situației de către Comisie și recomandările pe care aceasta le adresează autorităților bulgare și române. Ele sunt completate de un document de lucru al serviciilor Comisiei, care analizează în profunzime fiecare dintre obiectivele de referință stabilite în cadrul MCV.

        Toate rapoartele Comisiei, metodologia utilizată și concluziile formulate sunt discutate ulterior în Consiliul de Miniștri, care a aprobat întotdeauna rapoartele în concluziile sale.
        Criterii pentru evaluarea progreselor

        Criteriile de referință pentru România se referă la eficacitatea și transparența sistemului judiciar, la anumite instituții-cheie în domenii precum integritatea și lupta împotriva corupției la toate nivelurile și la prevenirea corupției.

        Criteriile de referință pentru Bulgaria se referă la independența, profesionalismul și eficiența sistemului judiciar și la lupta împotriva corupției și a criminalității organizate.

        Sprijin suplimentar

        Pe lângă sprijinul acordat de Comisie prin intermediul procesului de monitorizare MCV, cele două țări au la dispoziție:

        posibilități de finanțare prin fondurile structurale și de investiții europene
        expertiză, cum ar fi cea furnizată prin Serviciul de sprijin pentru reforme structurale
        sprijin constructiv din partea altor state membre ale UE”

        Bineinteles, am citat doar atat intrucat materialul este mult mai amplu, dupa cum cu usurinta se poate observa. Recomand citirea integrala si in original a tutror articolelor (evident, inclusiv a celor doua pdf-uri). Ca multa lume vorbeste dar nu citeste…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 12, 2017

      • Pe de alta parte, europarlamentarii romani n-au facut „sluj instant” si au reactionat atunci cand a trebuit.

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 12, 2017

  5. Un nume , da-mi un singur nume care s-a si zburlit la aia si mai ales care-a fost si luat in consideratie . Fireste ca nu ma gandesc la…Gigi Becali .

    Comentariu de Marian | septembrie 13, 2017 | Răspunde

    • S-a luat atitudine, spre exemplu Corina Cretu. Dar si Cristian Preda- chiar a avut un articol, imi amintesc, despre ridicarea MCV-ului. Numai ca ar trebui lucrat la asta si problema e in interior, trebuie lucrat aici daca vrei sa nu mai ai MCV si n-as prea crede ca politicienii de aici se „omoara” cu munca in acest sens.

      Din pacate, si, recunosc, asta e o carenta, nu prea e cunoscuta sau popularizata activitatea europarlamentarilor nostri, desi ar trebui. Insa te poti informa, oricine se poate informa. Ai putea trimite inclusiv la Comisia Europeana intrebari prin e-mail anumite chestiuni. Eu am facut-o si mi s-a raspuns.

      Este, desigur, luat in consideratie cand un europarlamentar are o anumita pozitie. E clar ca e asa. Poti sa le urmaresti activitatea, au saituri, sunt prezenti pe FaceBook. Insa dezbaterile publice, de la televiziunile de stiri, sunt foarte putin axate, din pacate, pe chestiuni europene. Lucrul asta e o carenta! Ar trebui, desigur, remediata. Ar trebui chemati europarlamentari la televiziunile de stiri si dezbatute problemele din UE. Altminteri se creeaza un efect nedorit – precum raspunsul pe care l-ai dat tu acum, ca nu esti suficient de informat asupra activitatii Parlamentului European si al europarlamentarilor nostri, care te reprezinta acolo si pe tine. Nu e doar vina ta, nu e doar vina noastra, desigur.

      Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 13, 2017 | Răspunde

  6. […] As dori sa vad niste explicatii… Subiectul acesta nu s-a dezbatut serios in socetatea romaneasca si acum – nitam-nisam – s-a ajuns la referendum. Nu mi se pare cinstit, dar n-ar trebui sa ne mire tinand cont de infractorii care sunt la carma tarii. Unuia dintre ei, Biserica ii canta „Vrednic este!”. […]

    Pingback de Apropo de referendumul pentru familie… « Motanul Incaltat | septembrie 20, 2018 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.