Coreea de Nord – o „natiune-derbedeu”!!!
Interesant ce scrie Donald Trump pe twitter despre ce face Coreea de Nord:
„North Korea has conducted a major Nuclear Test. Their words and actions continue to be very hostile and dangerous to the United States…..” – aici.
„..North Korea is a rogue nation which has become a great threat and embarrassment to China, which is trying to help but with little success.” – aici.
„South Korea is finding, as I have told them, that their talk of appeasement with North Korea will not work, they only understand one thing!” – aici.
Ma gandeam cum sa traduc „rogue nation” – de remarcat ca Presedintele SUA se refera la natiunea nord-coreeana in ansamblul ei, sau poate mai corect ar fi ca „nation” sa fie tradus prin „tara”… In orice caz, interesant este ca se refera la natiune, nu neaparat la regimul politic de acolo.
Coreea de Nord a facut, intr-adevar, un test nuclear major. O decizie transanta a Statelor Unite intarzie. Rabdarea e pe sfarsite? Cred, mai degraba, ca o decizie de actiune militara impotriva Coreii de Nord tine cont de punctele de vedere ale celorlalte tari din regiune – de observat ca Donald Trump s-a referit aici doar la China si Coreea de Sud, care a incercat sa poarte tratative de pace cu Phenianul dar a putut constata ca lucrul acesta nu functioneaza, cum spune si Trump.
China a declanșat „planul de urgență” după testul nuclear al Coreei de Nord
„Autoritățile chineze au declanșat duminică un „plan de urgență” pentru a controla nivelul de radiații de-a lungul frontierei țării cu Coreea de Nord, după un nou test nuclear efectuat de Phenian, a anunțat Ministerul Mediului din China, informează AFP.
Autoritățile chineze au declanșat începând cu 03:46 GMT, adică la scurt timp după testul nuclear, „un plan de urgență” care viza efectuarea „unor măsuri de controlare de urgență a radiațiilor” în zonele frontaliere din nord-est, a indicat ministerul într-un comunicat de presă postat pe contul său oficial de microbloguri, fără să menționeze dacă au fost detectate sau nu radiații, notează Agerpres.
Nivelul de urgență adoptat este al doilea pe scara chineză a „planurilor de urgență”, care are patru niveluri, potrivit comunicatului.
Ministerul chinez a menționat că stațiile de control automat al radiațiilor situate în trei provincii din nord-estul țării (Heilongjiang, Jilin, Liaoning), precum și cea din Shandong (est) „sunt în stare de funcționare normală”.
La rândul lor, autoritățile ruse au dat asigurări că nivelurile de radiații în Extremul Orient rus se situau duminică „în limite normale” și că nu a fost detectată „nicio depășire”.
Regimul nord-coreean a anunțat duminică că a testat o bombă cu hidrogen, după ce a efectuat cel de-al șaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum. Explozia, survenită la 03:30 GMT, a provocat un cutremur resimțit până în regiunile frontaliere din nord-estul Chinei.”
Testul Coreei de Nord. Reacția MAE: O amenințare la adresa păcii și securității
„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă în termenii cei mai fermi testul nuclear efectuat de Republica Populară Democrată Coreeană duminică și califică acțiunea drept „o nouă amenințare majoră la adresa păcii și securității regionale și internaționale”, informează un comunicat al MAE transmis Agerpres.
MAE își exprimă, în context, „profunda îngrijorare față de continuarea acțiunilor provocatoare ale autorităților nord-coreene, care reprezintă încălcări grave ale rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și conduc la creșterea la un nivel fără precedent în ultimii ani a tensiunilor din Peninsula Coreeană”, arată sursa citată.
Totodată, ministerul român își reiterează apelul hotărât adresat guvernului de la Phenian de a implementa toate rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), de a abandona toate programele nucleare existente de manieră completă, verificabilă și ireversibilă și de a se abține de la orice acțiune ce afectează stabilitatea regională și globală.
România va continua să susțină în mod activ eforturile internaționale vizând denuclearizarea Peninsulei Coreene prin mijloace pașnice, precizează MAE.
Coreea de Nord a anunțat că a testat o bombă cu hidrogen, au transmis duminică agențiile de presă Yonhap și AFP.
Postul public de televiziune de la Phenian a afirmat că testul a fost un „succes total”. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.
Agenția de presă oficială nord-coreeană (KCNA) a relatat că testul, care s-a desfășurat la ora locală 12,00 (03,30 GMT), a fost realizat pentru „a examina și a confirma acuratețea și credibilitatea” tehnologiei nucleare nord-coreene.”
Mai este inca un derbedeu: Rusia!
Iata o analiza a lui Iulian Chifu din Evenimentul Zilei pe tema asta:
Umbra lui Putin în criza nucleară din Coreea de Nord: șah deopotrivă la SUA și China
„Testul cu armă nucleară de noaptea trecută al Coreii de Nord condusă de Kim Jong un e o nouă provocare la adresa Statelor Unite și a situației internaționale în Asia de Sud-Est. O situație complexă, care ar aduce Phenianul în prim planul dezbaterilor internaționale și la masa de negocieri, dacă mișcarea nu ar fi fost amplificată și sugerată direct de către Rusia lui Putin.
Mare jucător la cacealma, cu resurse economice tot mai precare și cu armata convențională limitată în capacitatea de a acționa la distanță strategică, Președintele rus a reușit să se insereze peste tot în lume în conflicte unde submina interesele și pozițiile SUA și ale Occidentului, chiar dacă nu avea neapărat capabilități și instrumente pe teren.
Este cazul Siriei, Libiei, Afganistanului, iar acum a Coreii de Nord. Marea problemă a Rusiei este aceea că nu poate oferi nimic SUA la nivelul reașezării comunității internaționale, pentru a fi acceptată ca superputere. A încercat postura bătăușului din sistem, care creează probleme și ocupă teritorial vecinii, pentru a fi întrebat, imediat, ce vrea, mai ales de mult prea fragilii europeni, la nivel militar și emoțional și, pe această strategie, să câștige ceva ulterior la masa de negocieri. Adică provoacă un conflict, intră cu trupe și ocupă teritorii, cu costuri cât mai reduse, negându-și chiar prezența militară, pentru ca ulterior să câștige pacea. Însă după Ucraina, sistemul nu mai merge, așa încât Rusia lui Putin a trecut la ingerințe în conflictele altora, acutizarea lor, implicarea în acutizarea conflictului pentru ca ulterior să intre în jocul păcii și să aibă ce negocia contra controlului absolut în vecinătatea apropiată, pe care și-l dorește.
Rusia are și o tradiție, și o memorie în această direcție. În perioada Războiului Rece era o formă clasică de a proceda, fiind întotdeauna în spatele celeilalte părți în toate conflictele ce implicau Occidentul. Azi Putin nu mai deține forța, capabilitățile și banii de atunci, de aceea speculează și valorifică la maximum ce poate: forța militară restrânsă, interesele și carnea de tun a Iranului și milițiilor șiite în Siria, diplomația și vânzările de arme în Libia și Afganistan, chiar dacă la foști dușmani precum talibanii, pivotarea spre Asia și incitarea la ruleta rusească cu arma nucleară, chiar cu riscul declanșării unui război major, în Coreea de Nord. Vladimir Putin a spus că negocierea sau tentativa de a bloca accesul Coreii de Nord la arma nucleară e un drum închis. După ce firmele sale au sprijinit saltul și ajungerea la arma nucleară miniaturizată, bună de montat pe rachetă, ca și perfecționarea rachetelor cu rază lungă, rachete balistice intercontinentale ale Phenianului, astăzi împinge valorificarea acestei scheme la maximum, pe seama Statelor Unite.
Mai întâi transformă Coreea de Nord la viteză într-un stat nuclear cu capabilități de a lovi SUA, apoi îl împinge la demonstrații de forță tot mai violente și forțează SUA să recunoscă statutul nuclear și să intre la negocieri, cu costuri majore pe care să le achite pentru echilibru și abținerea lui Kim Jong un de la a declanșa războiul nuclear.
Rusia a șters în această perioadă datoriile Coreii de Nord din perioada sovietică, circa 10 mld dolari, și e în continuare principalul stat ce livrează alimente. A evacuat populația din zona frontierei și a făcut exerciții militare cu bombardiere strategice deasupra Peninsulei Coreene pentru a afirma că este și ea în joc. Într-unadevărat șah dat SUA și Chinei, amestecul Moscovei în Coreea de Nord aruncă în aer opțiunile de pace și împinge la două alegeri imposibile pentru SUA, care afectează fundamental și China: război și eliminarea capacităților nucleare și balistice nord-coreene – cu riscul de a nu putea elimina complet aceste situri ascunse în munți, în peșteri naturale sau artificiale, sau conducerea regimului –respectiv acceptarea Coreii de Nord ca stat nuclear și negocierea cu mănuși, în avantajul unui actor impredictibil și capabil de orice.
Totul pentru ca, în schimbul neutilizării armei nucleare, să primească hrană și avantaje economice pentru populație. În triunghiul de putere din Asia de Sud Est, pe o relație SUA – China complicată, Rusia nu avea un cuvânt de spus până nu a inventat un aliat inexistent, ridicat la rang de putere nucleară, pe care-l exploatează în orb în interesul său, fără să-i pese de soarta statului sau a regimului. Eventuala intervenție americană pentru eliminarea amenințării și evitarea ajungerii la statutul de stat nuclear – cu arma termonucleară dotând rachetele balistice, cum a apărut Kim Jong un în poze înaintea testului masiv de noaptea trecută care a produs cutremurul de 6,3 pe scara Richter – afectează direct China și creează oportunități Rusiei să se bage în seamă și în regiune. Iar pivotarea spre Pacific face uitat din lumina reflectoarelor exercițiul Zapad de săptămâna următoare, și-i eliberează Rusiei mâinile să acționeze în Estul Europei, în Belarus și Ucraina.”
O analiza foarte buna care arata ce rol joaca Rusia in ecuatia de Putere din Asia de Est.
Insa aceasta analiza arata ceva! SUA, dar nici China, nu mai vorbesc de Coreea de Sud si Japonia, nu pot permite, pe de o parte, intarirea rolului Rusiei de partea regimului comunist de la Phenian, si pe de alta parte intarirea Phenianului cu capabilitati militare nucleare, indreptate impotriva SUA, Coreii de Sud si Japoniei si care creeaza o problema de securitate Chinei. Din aceasta cauza, atata vreme cat Coreea de Nord nu s-a intarit suficient de mult ca sa poata riposta eficace, SUA si aliatii sai din regiune trebuie sa actioneze. Sunt cu totul de acord ca trebuie prudenta si planul de actiune trebuie pus la punct in cele mai mici detalii, inclusiv ce se va intampla in urmatorii 5 sau 10 ani dupa ce regimul comunist de la Phenian va fi inlaturat definitiv. Pentru ca unui atac nuclear asupra Coreii de Sud sau unui atac aviatic, ma gandesc la faptul ca-i va urma o ofensiva terestra si in felul acesta se vor unifica cele doua Corei.
Pe de alta parte, de ce ar permite SUA, si chiar China, intarirea rolului Rusiei de partea Phenianului? Lucru asta imi aduce aminte de ce s-a intamplat in Siria, pe vremea lui Obama, cand o ofensiva terestra era pregatita de catre Pentagon, dar Obama a anulat, inexplicabil, totul. Consecinta a fost intarirea rolului Rusiei pe langa Damasc si intarirea regimului lui Bashar al-Assad. De ce ar avea nevoie SUA si China de un asemenea scenariu? Adica intarirea regimului, agresiv, al lui Kim Jong-un de catre Kremlin? De ce ar avea nevoie SUA si China de intarirea influentei Kremlinului in Pen. Coreea? Cu atat mai mult cu cat, in Coreea de Nord, avem de a face cu un dictator imprevizibil, iar actiunile sale se pot inscrie in sfera terorismului. Evident ca atat China cat si SUA n-au nevoie de o asemenea cacealma, de cacealmalele Kremlinului, si atunci de ce sa nu stearga mai repede de pe harta regimul comunist din Coreea de Nord?
In urma acestui test nuclear al Coreii de Nord, Presedintele Trump va incepe consultari cu tarile din regiune. Pentru Coreea de Sud, evident, expunerea Coreii de Nord unui atac nuclear e un lucru foarte dureros, fiind vorba de acelasi popor: poporul coreean. E o mare drama!! Insa cititi ce spune Dl. Trump despre Coreea de Sud pe twitter.
Pe de alta parte, incalcarea rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU (lucru in care e specialista Rusia) de catre Phenian deschide calea atacului nuclear al Aliatilor SUA asupra Coreii de Nord.
„România va continua să susțină în mod activ eforturile internaționale vizând denuclearizarea Peninsulei Coreene prin mijloace pașnice, precizează MAE.” – corect, daca e posibil. Dar daca nu e posibil prin mijloace pasnice…?
De observat: Coreea de Nord, in urma acestui test, a devenit un pericol mai mare decat era in urma cu cateva luni sau in urma cu un an. Daca SUA si Aliatii treneaza actiunile necesare, pericolul reprezentat de aceasta tara va creste si va obtine si sprijinul Rusiei, inclusiv intarirea influentei Rusiei in zona respectiva.
Iata de ce solutia militara a rezolvarii problemei denuclearizarii Coreii de Nord trebuie pusa in discutie si analizata minutios de catre SUA impreuna cu Aliatii.
Si actionat!
Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.
12 comentarii »
Lasă un răspuns
-
Recent
- In interesul superior al copilului!!
- Cand incepem sa intelegem cat de mult valoreaza Constitutia si cat de mult valoreaza libertatea!!
- S-a aprobat reabilitarea podetului din comuna Cutare. In Consiliul Suprem de Aparare a Tarii!!
- 112 nu inseamna Big Brother!
- Precizie de cativa metri…
- Halucinant…
- Va fi razboi?
- „Noi suntem social-democrati”…
- „In Romania, limba oficiala este limba romana” – Art. 13 din Constitutia Romaniei
- Despre candidatul PSD la alegerile prezidentiale
- Un banc!!
- Simbolistica totalitarismului
-
Legături
- WordPress.com
- WordPress.org
- Voxpublica
- Riddickro
- Cristian Patrasconiu
- Geopolitikon – Adrian Cioroianu
- Lumiss22
- Adrian Nastase
- Cristian Preda
- Desculta prin Timisoara
- Mazilu Raluca
- Theodora – Hai ca se poate!!
- Vladimir Tismaneanu
- Adriana Dutulescu
- Brussels Blog
- Corina Cretu
- Alina Gorghiu
- Bibliotecarul
- Ana Birchall
- Miron Mitrea
- Maria Grapini
- Ion Iliescu
- Vasile Dancu
- Stirea press
- Agentia de rating politic
- Gabriela Savitsky
- Keops – mister, perfectiune, frumusete
- Sever Voinescu
- Mihai Gotiu
- Elena Udrea
- Dreapta.net
- Satmareanca
- Traian Razvan Ungureanu – TRU
- Daniel Funeriu
- Lavinia Stan
- Blogosfera Portocalie
- Adrian Paunescu
- Dilema Veche
- Revista 22
- Calin Popescu Tariceanu
- Traian Basescu
- Motanul_Filozof
- Codrin Scutaru
- The Beginning Of The End
- Civitas'99
- Hanul Povestilor
- Maria Diminet
- Victor Ponta
- Anca Bundaru
- Sonya
- Lilick
- Loredana
- Gabriela Elena
- Club 2020
- Roxana Iordache
- Andreea Paul
- Cristina
- Trading Economics
- Adevarul nostru
- Desculta prin Timisoara – WordPress
- Florin Citu
- Lucian Isar
- Gabriela Elena (II)
- Moshe Mordechai
- goodreads
- Opinii BNR
” Pentru Coreea de Sud, evident, expunerea Coreii de Nord unui atac nuclear e un lucru foarte dureros, fiind vorba de acelasi popor: poporul coreean. ” Intrebare : crede cineva ca cei peste 70 de ani de domnie ai neamului lui Kim Ir Sen n-au lasat urme irecuperabile in mintile coreenilor ? Astia vor primii chiar sa dispara ca natzie in urma unei bombe atomice , daca in acest fel vor crede ca Dumnezeul lor Kim Jong Un , va fi multumit si le va darui o zi in care sa poata manca aripi de peshte sau ….ficatzei de sobolan asezonati cu iarba campului . Si cand ma gandesc ca asta , si-a facut educatia in Occident ….
Da… in Elvetia, daca nu ma insel…
Dar ai vazut ca sud-coreenii au facut un mega concert, invitate formatii de peste tot, chiar langa granita cu Coreea de Sud. Cred ca e dureros pentru Coreea de Sud un atac nuclear la adresa Coreii de Nord.
In legatura cu Coreea de Nord, nu putem sti… Eu nu cred ca populatia doreste razboi. Nu cred ca populatia e de acord cu ce face Kim Jong-un. Eu am vazut, recent, in Bucuresti venind la biserica si rugandu-se asiatici, cu ochii migdalati, si m-am gandit daca nu cumva sunt din Coreea… de Nord, cumva? Insa populatia acolo nu are cum sa actioneze impotriva regimului comunist. Eventual daca un atac din partea SUA si Aliatilor ar provoca o eventuala actiune interna impotriva lui Kim Jong-un si scoaterea lui de la Putere… Insa pare putin probabil, totusi, sa aiba sanse de reusita atata vreme cat Kim controleaza toata Armata, toata forta politieneasca din tara…
Pe de alta parte, un atac terestru la adresa Coreii de Nord, nu vad cum ar rezolva problema, daca nu cumva ar complica-o si mai mult. Ramane un atac aviatic sau nuclear, urmat de o ofensiva terestra.
Asa e: au lasat urme, poate la unii irecuperabile, in mintile coreenilor. Dar daca Kim Jong-un ar fi vrut, ar fi putut sa inceapa reforme, negocieri politice. In Rusia n-au lasat, oare, „urme irecuperabile” in mintile rusilor? Si totusi Gorbaciov a avut inclinatia aceasta spre reforme si dialog cu America si Europa de Vest.
Rogu-te , nu compara rusii , aceasta natiune de razboinici cu…coreenii , cu asiaticii in general . Nu uita c-ai vorba totusi de o alta cultura , de un alt fel de a privii conducatorii , ” elitele ” . La rusi chestia cu ” tatucul ” a tinut cam pana la Gorbaciov in vreme ce la coreeni ….gandeste-te ca acel Kim Ir Sen { o intreaga dinastie } sta acolo pe cai mari inca din anii ’50 , ceea ce nici mama lui Ho Shi Min n-a reusit figuraa sta in Vietnam . Ma uitam la aia de anunta la stirile din Koreea ” mareatza infaptuire a liderului lor suprem ” si…m-am ingrozit pur si simplu . Pana si Petre Popescu sau Corneliu Rosianu , pana si aia nuantzau unele stiri fie prin inflexiunile vocii si…chiar mimica uneori dar , la asta NIMIC ! Cum dracu sa invingi vitele astea ? Dupa ce am vazut-o p ‘ aia chiar cred ca , ” populatia e de acord cu ce face Kim Jong-un.” Intrebare , ca te stiu mai informat : North Koreea mai are are INCA ambasada in Romania de azi ? Respect mon cher Chat Botte si-o saptamana cat mai buna si cu multa sanatate iti doresc !
Din cate stiu eu, da. Are ambasada in Romania, la Bucuresti.
Sau poate ca n-a putut face reforme, regimul din Coreea de Nord fiind unul foarte inchis… Si acum Kim Jing-un sa incerce sa transeze prin razboi – un soc nuclear care sa rada regimul comunist si cu asta basta!? Gorbaciov a avut de partea sa si oameni din PCUS. Totusi, Kim ar fi putut promova oameni mai tineri, poate cu alte vederi, sa nu uitam ca el da acolo tonul politicii. Ai vazut ca a pus sa-l omoare si pe fratele sau… Poate se bazeaza pe un eventual sprijin al Rusiei – nu este exclus.
http://romanialibera.ro/actualitate/international/trump–reactie-dupa-testul-nuclear-al-lui-kim-jong-un–nu-merg-discutiile-de-conciliere–ei-inteleg-un-singur-lucru–467189
Din cate vad eu, comunitatea internationala merge pe varianta: „continuarea presiunilor – sanctiuni mai dure”.
Iti dai sper seama ca , daca chinezii la care , acel cutremur de 6.5 pe Richter declansat in urma detonarii bombei H s-a simtit atat de bine , n-au intrat inca in Phenian asta inseamna doua lucruri 1] fie s-au obisnuit cu cutremurele 2] fie le convine ceva in atitudinea lui Jong Un si-a regimului sau . Ceva , ceva au javrele astea galbejite de castigat caci , parca nu-mi vine a crede ca-l lasa p ‘asta in boii lui doar de dragul…sangelui lui asiatic . Ce parca americanii si…europenii in general nu stiau ce hram poarta Ceausescu , nu stiau ce face asta si regimul lui in Romania ? L-au lasat in pace caci , era cuiul lui Pepelea in casa ruseasca . Cand rusii si-au ” demolat casa ” evident nici de Pepelea n-au mai avut nevoie iar ” cuiul ” …la fiare vechi !
https://mobile.twitter.com/realDonaldTrump/status/905047095488516098
Citeste, te rog. Trump spune ca permite Japoniei si Coreii de Sud sa cumpere o cantitate substantial mai mare de echipament militar foarte sofisticat din SUA. Sigur, in felul asta merg afacerile cu armament si echipament militar. Si se creeaza locuri de munca in SUA. Nu se poate sa nu remarcam acest aspect.
Pe de alta parte, vad ca se continua strategia de izolare a Coreii de Nord. Evident, in special in plan economic. Ii vizeaza si pe rusi si de asta rusii spun ca sanctiunile ar fi neeficace, ca asta e ideea, si vor un dialog politic sau o rezolvare pe cale politica, fara sa vina cu o solutie reala in acest sens. Insa vor sa se bage in seama pentru ca o eventuala cadere a regimului comunist de la Phenian plus o reunificare a Coreii e vazuta la Kremlin ca un avans american spre granitele Rusiei, asa cum au privit la vremea respectiva si extinderea NATO in Estul Europei. Probabil ca, in legatura cu China, chestiunile se pun la fel. Insa nu mi-e prea clar daca ar mai fi, totusi, in avantajul Chinei mentinerea regimului comunist de la Phenian, foarte agresiv, imprevizibil si destabilizator, in conditiile in care relatiile Chinei cu SUA sunt bune. Si, orocum, China va trebui sa schimbe ceva in politica sa interna in viitorul apropiat, in sensul democtatizarii si respectarii drepturilor omului. Cu ce mai ajuta pe China regimul comunist de la Phenian?
Stai ma desteptule ca…abia acum mi-a cazut fisa !!!!! Bravo Motane , m-ai luminat , chiar n-am privit sub acest aspect chestia asa . ” Sigur, in felul asta merg afacerile cu armament si echipament militar. Si se creeaza locuri de munca in SUA. Nu se poate sa nu remarcam acest aspect. ” Esti printre putzinii ce-au remarcat chestia asat . BRAVO , BRAVO !!!!!
😆 😆 😆
Si cand a fost Razboiul din Coreea de la inceputul anilor ’50, a sustinut cresterea economica in SUA. Reconversiunea la economia de pace dupa Cel de-Al Doilea Razboi Mondial a fost urmata de o depresiune apoi o crestere modesta. Dupa care a urmat Razboiul din Coreea si s-au inregistrat cresteri economice mai mari.
Si apoi n-am spus-o eu, ci DONALD TRUMP!!
BRAVO , BRAVO , BRAVO , Motane razboaiele aduc si prosperitate unora , ai mare dreptate !!!
Eu vreau sa-ti spun ca e o mare prostie ce face dictatorul nord-coreean, dar si Vladimir Putin. Americanii vor vinde arme si Ucrainei, cautand sa scoata maximum de profit din faptul ca Rusia nu respecta Acordurile de la Minsk. Asa cum vor scoate maximum de profit, vanzand capabilitati militare „ultrasofisticate” – sunt cuvintele lui Trump – Coreii de Sud si Japoniei deoarece Kim Jong-un are ambitii nucleare. In ambele cazuri SUA e in avantaj, deoarece castiga bani, face profit, si, pe de alta parte, nici Rusia si nici Coreea de Nord nu pot atinge potentialul militar al SUA si nici nu pot slabi influenta Americii in respectivele zone: Ucraina si Asia de Est. Dimpotriva, America se intateste in aceste zone si isi intareste aliatii!!