Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Evenimente. America, UE, Romania…

America

Gandul

ALEGERI SUA 2012. DEZBATEREA VICEPREŞEDINŢILOR. „Dezbaterea a fost atât de dominată de Joe Biden, încât Paul Ryan a fost un simplu spectator”

Ma asteptam ca Biden sa atace in forta, ceea ce a si facut. Iata ce se arata printre altele:

„[…] Cu toate că, în rândul electoratului, părerile despre eventualul câştigător sunt împărţite, un sondaj făcut în rândul telespectatorilor CNN dându-l câştigător pe Paul Ryan, presa americană şi internaţională scrie că Joe Biden s-a ridicat la înălţimea poreclei de „bulldog” al politcii americane şi a dominiat dezbaterea.

”Dezbaterea a fost atât de dominată de Biden – în sensul bun şi rău – , încât Ryan a fost în mare parte un spectator”, scrie Washington Post.

Cel mai slab moment al actualului vicepreşedinte, Joe Biden, a fost cel în care a recunoscut că Administraţia Obama nu a gestionat bine criza din Benghazi, Libia, unde ambasadorul SUA şi alţi trei cetăţeni au fost ucişi în 11 septembrie.

Pe de altă parte, Paul Ryan, preşedintele Comisiei de Buget din Camera Reprezentanţilor, nu a reuşit să contreze multe dintre atacurile lui Biden, inclusiv în ceea ce priveşte controversatul lui plan de buget, a dat dovadă pe alocuri tocmai de „politeţea” pentru care a fost criticat Barack Obama după dezbaterea cu Mitt Romney şi s-a lăsat dominat de adversarul democrat. Mai mult, Joe Biden a reuşit să atace tocmai în punctele în care Obama ar fi trebuit să atace săptămâna trecută, notează New York Times.

Cu toate că între cei doi candidaţi la vicepreşedinţie există o diferenţă de vârstă de 27 de ani, Paul Ryan a încerat o pledoarie pasionată pentru politici conservatoare şi a părut că s-a pregătit ca pentru examen la capitole unde Joe Biden este un expert, cum ar fi politica extenă, mai scrie sursa. […]

Când Paul Ryan a afirmat că planul lui şi al lui Mitt Romney este de a scade impozitul pe venit cu 20 de procente pentru toate veniturile şi că va elimina „nişele fiscale” pentru cei bogaţi, extinzând astfel baza de impozitare, Joe Biden i-a replicat că proiectul lor „este imposibil din punct de vedere matematic”.

„Nu putem să ne permitem (reducerea impozitelor) pentru persoanele care câştigă mai mult de un milion de dolari. Ele nu au nevoie de acest lucru. Clasa de mijloc are nevoie de aşa ceva”, a declarat Biden.

Pe tot parcursul serii, Biden l-a întrerupt în repetate rânduri pe Paul Ryan, pentru a-l corecta sau a-i da o replică. „Ştiu că sunteţi presat să recuperaţi terenul pierdut, dar cred că oamenii ar avea mai mult de câştigat dacă nu ne-am tot întrerupe”, i-a spus Ryan lui Biden, potrivit Huffington Post.

Miza acestei dezbateri a fost deosebit de mare pentru ambii candidaţi, Biden trebuind să recupereze terenul pierdut de Obama după prima dezbatere, în timp ce Paul Ryan trebuia să păstreze avansul câştigat în ultima săptămână de Mitt Romney.”

Ryan trebuia sa se fereasca de a avea o atitudine „plapanda”… Americanilor le plac lucrurile „in forta” si Biden a mizat, psihologic vorbind, pe acest aspect, fapt ce ar putea sa aiba un efect chiar si asupra electoratului republican, care au avut ocazia sa vada in Biden un „om ca lumea”.  Din ce citesc, nu prea e in regula ce a facut Ryan… Dezbaterea aceasta, dupa „moliciunea” celei dintre Obama si Romney, trebuia sa fie „cu pistoalele pe masa”. 🙂 Din punctul de vedere al imaginii, Ryan trebuia sa para hotarat, determinat, mai mult hotarat decat bine pregatit. Biden a avut de partea lui atat varsta cat si experienta. Pentru Ryan nu a fost o dezbatere deloc usoara, inteleg asta. Nu-i usor sa castigi in fata lui Biden… Biden a punctat deoarece a lasat impresia ca spune: „Imi da mie lectii tinerelul asta… Ii dau eu lectii!!” Oamenii sunt sensibili la astfel de lucruri si Biden a stiut mai bine, din punct de vedere psihologic, cum sa foloseasca treaba asta de partea sa. Oamenii vor sa vada o Administratie hotarata sa scoata America din impasul economic in care se gaseste, niste oameni gata sa-si suflece mainile ca sa urneasca „harbul asta”! Biden a mizat pe chestia  asta si a stiut ce face… Ryan, ca reprezentant al tineretului, ca sa zic asa, trebuia sa se arate mult mai bataios, dar si responsabil in acelasi timp. Ar fi trebuit sa puna accentul pe rolul tineretului: si tinerii vor sa faca ceva, nu numai batranii, si tinerii pot sa faca lucruri mari, nu numai cei in varsta, care se eternizeaza la Putere! Trebuia sa atace, asumandu-si riscuri, chiar riscul de a spune si prostii. In America cred ca e greu sa lupti si sa castigi in fata cuiva care are de partea sa varsta, experienta si prestanta castigate in ani de zile, zeci de ani, de cariera: chiar daca esti un om capabil, sansele de a pierde sunt mari. De aceea Ryan trebuia sa fie mult mai agresiv, in sensul bun al cuvantului, in aceasta dezbatere. Oamenii ar fi trebuit sa-l vada ca munceste acolo! Din greu! Or, el a facut pe spectatorul…

Related articles

Uniunea Europeana

UE a primit premiul Nobel pentru Pace pe 2012

Se arata ca:

„Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost atribuit, vineri, Uniunii Europene, a anunţat Comitetul Nobel norvegian, confirmând oficial o informaţie dezvăluită cu puţin timp înainte de televiziunea publică NRK, informează AFP.

„UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa”, a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.”

Romania Libera

Mario Monti speră că premiul Nobel pentru Pace va oferi „forţă şi convingere” liderilor europeni

Se arata, printre altele, ca:

Şeful Guvernului italian, Mario Monti, şi-a exprimat vineri dorinţa ca acordarea premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene „să poată oferi forţă şi convingere” guvernelor şi cetăţenilor europeni, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Sper că această recunoaştere importantă va oferi o nouă forţă şi convingere guvernelor şi cetăţenilor statelor membre pentru a continua cu hotărâre spre obiectivul unei Uniuni Europene unite, solidare şi deschise faţă de restul lumii, depăşind dificultăţile actuale de natură economică prin consolidarea unor instrumente adecvate”, afirmă el într-un comunicat.

Exprimându-şi „puternica satisfacţie”, fostul comisar european spune că „împărtăşeşte cu convingere” motivaţiile Comitetului Nobel.

El reaminteşte astfel că „integrarea europeană a reprezentat un imbold extraordinar în favoarea păcii şi democraţiei şi a pus capăt secolelor de rivalitate şi războaie sângeroase în Europa, stabilind fundamentele pentru o reconciliere solidă şi definitivă între Franţa şi Germania”.

„Odată cu extinderea sa, Uniunea Europeană a oferit o perspectivă de pace şi reconciliere Europei divizate de Războiul Rece. Promovarea păcii, drepturilor omului şi democraţiei reprezintă bazele acţiunii Uniunii Europene în lume”, a continuat şeful Guvernului italian.

Experienţa UE „suscită un interes în creştere în alte regiuni din lume, este citată drept exemplu şi adeseori este admirată şi imitată”, a conchis Monti.

La rândul său, fostul preşedinte al Comisiei Europene Romano Prodi, intervievat de către agenţia italiană Ansa, s-a arătat „surprins şi bucuros” de acest premiu, acordat „într-un moment dificil” al construcţiei comunitare.

În opinia sa, premiul „demonstrează că UE nu reprezintă bancherii sau finanţele, ci mari obiective şi pacea„.” (subl. mea)

Hillary Clinton a felicitat Uniunea Europeană pentru premiul Nobel pentru Pace

Şapte ţări europene, printre care Franţa şi România, cer aplicarea unui protecţionism industrial european

Se arata ca:

Franţa şi alte şase ţări europene, printre care şi România cer, într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei, ca statele europene să-şi poată subvenţiona mai uşor industria pe viitor, în contextul unei mondializări „neloiale”, scrie Les Echos, în ediţia electronică, potrivit Hotnews.ro.

Din partea României, scrisoarea este semnată de ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

„Trebuie să ne concentrăm pe o revizuire ambiţioasă a politicii noastre industriale”, pledează Arnaud Montebourg, ministrul pentru Redresarea producţiei, în scrisoarea comună adresată executivului european.

Dorinţa sa: Bruxellesul trebuie să-şi relaxeze cadrul de reglementări pentru a favoriza şansele marilor actori industriali ai continentului. Cu alte cuvinte: un protecţionism cu iz european, notează Les Echos.

El a precizat că cele şapte ţări (Franţa, Luxemburg, Germania, Italia, Spania, Portugalia şi România) au cerut, într-o scrisoare comună, că reuniunile miniştrilor europeni ai Industriei să aibă loc în fiecare lună, la fel că şi reuniunile miniştrilor de Finanţe. ”

Europa suferă o „mondializare neloială marcantă, unde ceea ce Bruxellesul ne interzice să facem, toate celelalte ţări o fac„, a spus Montebourg, citat de AFP, în marja unei reuniuni la Luxemburg a miniştrilor europeni însărcinaţi cu industria.

Trebuie să reorientăm Europa, pentru că nu mai este adaptată comerţului mondial neloial. Când americanii, chinezii, indienii, coreenii şi mulţi alţi aleg să îşi subvenţioneze industria, nu au Bruxellesul pe cap„, a spus el.

Noi cerem doar să fim la nivelul a ceea ce solicită competiţia mondială: să avem dreptul să ne apărăm, să ne organizăm şi să ne protejăm„, a continuat ministrul francez.

Comisia Europeană interzice ajutorul de stat când apreciază că acesta provoacă distorsiuni ale concurenţei.

Montebourg a precizat că demersul Franţei a primit sprijinul a numeroase state membre: Germania, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, România, Luxemburg, Grecia, Austria, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria.” (subl. mea)

Romania

Gandul

Cu cât se va împrumuta România ÎN FIECARE SECUNDĂ din 2013 şi 2014. Ce alte cheltuieli vor trage bugetul în jos

Se arata, printre altele, ca:

„Statul român va împrumuta anul viitor câte439 de euro pe secundă, urmând ca ritmul de îndatorare să ajungă la 478 de euro pe secundă în 2014, reiese din calculele gândul, pe baza informaţiilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

În total, statul va împrumuta în 2013 circa 60,5 miliarde de lei, echivalentul a 13,8 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,37 lei/euro estimat de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) pentru anul viitor, bani ce vor fi folosiţi şi pentru finanţarea deficitului bugetar, dar şi pentru „rostogolirea” unor datorii mai vechi ajunse la scadenţă, care vor fi înlocuite de noi credite.

Mai mult, Finanţele vor avea de rambursat în 2013, în opt tranşe, peste 930 de milioane de euro Fondului Monetar Internaţional (FMI) în baza acrodului stand-by semnat în 2009, prin care statului i s-a pus la dispoziţie un pachet de sprijin financiar în valoare de 20 de miliarde de euro.

Împrumutul este rambursat de Banca Naţională a României (BNR) şi de Ministerul Finanţelor pe baza unui calendar din care reiese că BNR va plăti până la sfârşitul acestui an circa 1,4 miliarde de euro (1,1 miliarde de DST, la un curs mediu de 1,19 euro/euro), în timp ce Finanţele vor achita pe 23 decembrie prima tranşă în valoare de 127,7 miliarde de euro.

BNR rambursează datoria către FMI din rezerva valutară, ceea ce slăbeşte poziţia valutară a băncii centrale, dar nu afectează bugetul de stat, în timp ce Finanţele vor returna banii de la Trezorerie.

În luna august, rezervele valutare ale băncii centrale au scăzut de la 32,6 miliarde de euro, la 32,5 miliarde de euro. Totodată, rezultatele slabe ale României în ceea ce priveşte atragerea de „bani ieftini” de la Uniunea Europeană (UE), rata de absorbţie a fondurilor europene fiind de numai 9,7% la sfârşitul lunii septembrie – , precum şi absenţa unor investiţii străine de anvergură ar putea pune Ministerul Finanţelor într-o poziţie dificilă în ceea ce priveşte achitarea tranşelor către creditorii internaţionali.

Investiţiile străine directe s-au ridicat la jumătatea anului la circa 621 de milioane de euro, în scădere cu 28% faţă de perioada similară a anului trecut, reiese din datele BNR.

În total, MFP trebuie să returneze FMI circa 1,8 miliarde de euro, sumă ce nu include dobânzile.

Ce alte cheltuieli vor împovăra bugetul de stat pentru anul viitor

În luna decembrie, salariile bugetarilor vor creşte cu 7,4%, însă reîntregirea veniturilor angajaţilor din sectorul public va fi suportată de bugetul pentru anul viitor, buget a cărui elaborare a fost amânată până după alegerile din decembrie.

Guvernul Ponta a decis majorarea salariilor angajaţilor de la stat în două tranşe. Prima, de 8% a costat circa 858,5 milioane de euro, potrivit expunerii de motive din legea prin care a fost adoptată ordonanţa de urgenţă a guvernului Ponta, iar a doua va fi bugetată pentru 2013.

Pentru a se putea reveni la veniturile din 2010, dar şi pentru a se restitui contribuţiile CASS reţinute ilegal de la pensionari, Executivul a negociat cu FMI majorarea deficitului bugetar de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB. Pentru a se încadra în nou ţintă convenită cu creditorii internaţionali, guvernul a sacrificat banii destinaţi pentru investiţii.

În urma rectificării bugetare, sumele alocate cheltuielilor de capital au fost reduse cu 2 miliarde de lei. „La cheltuielile de capital, inclusiv cheltuieli din fonduri rambursabile, s-a optimizat stocul de investiţii printr-o analiză amănunţită a celor 674 de proiecte de investiţii derulate de către instituţiile publice centrale. Au fost identificate 212 proiecte ineficiente, fiind oprite unele investiţii, iar la altele dintre cele rămase au fost diminuate sumele alocate şi reorientate spre alte proiecte. Pentru anul 2013, se va realiza o nouă prioritizare a programului de investiţii împreună cu Banca Mondială”, a motivat executivul.

O altă măsură care ar putea împovăra bugetul pentru anul viitor este introducerea impozitului progresiv. Premierul Victor Ponta şi-a exprimat intenţia de a reduce impozitele pentru persoanele cu venituri mai mici începând cu 1 ianuarie 2013 dacă USL va câştiga alegerile. Reprezentanţii FMI susţin însă că trecerea la cota progresivă ar afecta negativ veniturile de la buget.

Executivul a amânat însă elaborarea proiectului de buget până după alegerile parlamentare deşi, conform legii, acesta trebuia depus până la data de 30 septembrie. „Noul guvern va fi obligat să prezinte bugetul în 15 zile de la instalare (…) Guvernul a stabilit, cu acordul FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, ca în anii în care alegerile parlamentare sunt plasate în ultimle trei luni ale anului, bugetul să fie prezentat la 15 zile după instalarea noului guvern”, a explicat Gerogescu, citat de Mediafax.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

octombrie 13, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.