Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

TVR – un fel de Grecia in interiorul Romaniei

Iata ce ne spune Gandul:

TVR cere ANAF să-i reeşaloneze datoriile. Lăzescu: Sper să nu ajungem să punem sub semnul întrebării transmisia evenimentelor sportive şi a campaniei electorale

Se arata, printre altele, ca:

„Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al SRTv, a declarat că Televiziunea Română va trimite, joi, o adresă la ANAF în care va solicita reeşalonarea datoriilor Televiziunii Române, precizând că speră că ANAF va avea suficientă deschidere pentru a debloca funcţionarea televiziunii.

Alexandru Lăzescu a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, cauzele care au dus la situaţia ca Televiziunea Română să aibă datorii acumulate – din 2005 până la sfârşitul lui 2011 – către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române.

„Eu sper să avem suficientă deschidere din perspectiva ANAF şi suficientă raţionalitate şi o atitudine responsabilă, astfel încât să nu ajungem să prejudiciem, să punem sub semnul întrebării transmisia unor evenimente sportive şi a campaniei electorale actuale în perioada următoare, care sunt lucruri de interes naţional”, a spus Alexandru Lăzescu în conferinţa de presă.

El a mai spus că TVR va avansa ANAF nişte propuneri de sume care pot fi plătite în mod curent pentru stingerea datoriilor către bugetul de stat. „Propunerea viabilă este să discutăm o sumă de plată, un anumit cuantum plătit regulat şi să negociem o formulă de reeşalonare a datoriei restante şi sper, cum s-a făcut şi în alte părţi, la o ştergere a penalităţilor (…). Trebuie stabilit un calendar de plăţi care să aibă şi o perioadă de graţie, urmând ca în această perioadă factorii politici, cei care sunt interesaţi să rezolve situaţia Televiziunii Române să ajungă la o soluţie care poate fi în diferite forme”, a spus Lăzescu.

Totodată, Lăzescu a spus că i s-a părut ciudat modul în care a fost luată decizia ANAF de blocare a conturilor TVR, fără a fi precedată de o discuţie între reprezentanţii celor două instituţii.

„Nu am primit nicio invitaţie oficială ca să avem o discuţie pe acest subiect. Să spunem că a fost o inabilitate tehnică şi atunci încercăm să o îndreptăm noi prin această adresă (care va fi trimisă în cursul zilei de joi de la TVR la ANAF, n.r.)”, a spus Lăzescu.

Lăzescu a mai spus că, dacă situaţia cu ANAF nu se rezolvă, probabil, începând de săptămâna viitoare, Televiziunea Română va fi nevoită să îngheţe cu totul producţia în premieră. De asemenea, el a spus că decizia ANAF duce la blocarea activităţii TVR în campania electorală, dar este posibil să ducă şi la blocarea Campionatului European de Fotbal, dar şi a Jocurilor Olimpice.[…]

Lăzescu a mai spus că tocmai s-a finalizat un control al Curţii de Conturi, care a făcut o analiză a TVR în ultimii cinci ani, respectiv a modului în care s-au încheiat anumite contracte. „Acest raport care a fost depus la Parlament confirmă lucrurile făcute aici. Situaţia are o vechime de şase ani. Suntem pe trei mandate, cel al lui Tudor Giurgiu, al lui Alexandru Sassu şi al meu, în care situaţia financiară a TVR s-a înrăutăţit„, a spus Lăzescu, precizând că datoriile TVR s-au împărţit în două – unele către stat, o treime din ele fiind penalităţi, şi unele pe care televiziunea publică le are faţă de alte instituţii, precum organismele de gestiune colectivă, dar şi European Broadcasting Union (EBU).[…]

Totodată, Lăzescu a spus că nu crede că Televiziunea Română „a fost politizată în forma care s-a spus”. „Eu cel puţin am încercat să evit un lucru, să nu plec din start cu ideea de a scăpa de anumiţi oameni şi de a aduce alţi oameni. Am încercat să fac o echipă mixtă cu oameni din interior şi din exterior, cu care să putem funcţiona. Am încercat să ţin o anumită balanţă instituţională, să ieşim din logica asta «oamenii noştri, oamenii lor» (…) Demersul principal s-a concentrat pe această idee a încercării de a nu risipi resurse”, a spus Lăzescu.[…]

Lăzescu a mai spus că discuţia privind viitorul Televiziunii Române trebuie să aibă loc la nivelul întregii clase politice. „Dar, dacă de câte ori se schimbă puterea schimbăm pe toată lumea, o să avem un management la toate instituţiile aşa cum se vede”, a spus Lăzescu, precizând că ar trebui ca principalele formaţiuni politice să facă o selecţie a instituţiilor cu caracter politic şi a instituţiilor care trebuie lăsate să funcţionze independent. „E clar că astfel de lucruri trebuie într-un fel reglate. Dacă discutăm despre serviciile publice de radio şi televiziune, cadrul legal e total depăşit, permite un amestec total politic în instituţie, prin raport”, a spus Lăzescu, făcând referire la faptul că, dacă Parlamentul respinge raportul de activitate al TVR, conducerea instituţiei este demisă.

Pe de altă parte, Lăzescu a mai spus că, spre deosebire de companiile private, Societatea Română de Televiziune nu poate să ceară insolvenţa.

SRTv a anunţat, într-un comunicat remis MEDIAFAX marţi, că ANAF a blocat, luni, în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate – din 2005 până la finalul lui 2011 – către bugetul de stat. Acestea sunt în valoare de 272.699.000 lei, potrivit comunicatului TVR.

Pe de altă parte, TVR mai avea la sfârşitul lui 2011 alte obligaţii de plată care privesc diverşi furnizori, în sumă totală de 222.555.000 lei, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii instituţiei.” (subl. mea)

Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

De observat ca datoriile s-au acumulat in perioada 2005-2011, adica exact in perioada regimului Basescu. Pe de alta parte, observam ca ANAF a blocat in totalitate conturile operationale ale TVR exact in perioada campaniei electorale. Datoriile sunt enorme, dar eu stau si ma intreb ce s-a intreprins in toata aceasta perioada – 2005-2011 – pentru a nu se ajunge la o asemenea situatie dramatica? Din ceea ce spune Dl. Lazescu, concluzia nu poate fi decat una singura: NIMIC! De unde, iarasi, rezulta foarte clar un lucru: TVR a avut un management de NIMIC. Lazescu vorbeste de o „situaţie haotică, în care se mergea foarte mult la întâmplare”, spune:

„Când am venit aici (la TVR, n.r.), am avut un fel de coş de probleme în care exista tot ce am spus, plus relaţia foarte păguboasă pentru noi cu Splendid Media (care vindea spaţiul publicitar al TVR, n.r.). Ceea ce am încercat să fac a fost să pun relaţiile în ordine – să reeşalonăm toate astea în limitele unor venituri ale TVR care au rămas aceleaşi”

Eu stau si ma intreb ce a pazit managementul acestei institutii, ce a pazit Parlamentul! Impresia mea este ca parca se doreste ca lucrurile sa mearga in felul asta. Ca, pe urma, in campania electorala, sa se ia masuri… Ciudate, bineinteles… Pentru ca eu nu cred ca cineva rational si de buna credinta poate sa inteleaga aceasta stare de lucruri: haos, datorii imense, relatii foarte paguboase, etc, etc. Numai d-alea rele adica! Eu nu inteleg prea bine ce fel de management e asta. Spre exemplu – emisiunile sportive. Dar sunt canale de sport, care transmit sport in exclusivitate. Pentru ce trebuie TVR, care nu e o televiziune comerciala, sa cheltuiasca atat de mult pe transmiterea de meciuri de fotbal, evenimente sportive? E vorba de zeci de milioane de euro! Apoi si serialele astea – ca vorbeste de „datoriile istorice pe care TVR le are la compania NBC Universal, unul dintre furnizorii majori de filme şi seriale la nivel internaţional”. E vorba de zeci de milioane de dolari!! Cand exista canale comerciale care sunt pentru asa ceva. Eu nu spun sa nu dai din cand in cand un meci, sa nu transmiti si un serial. Sigur, trebuie sa mai dai si un film… Dar, totusi… Nu e vorba numai de un management incompetent, dar se vede clar, as zice eu, lipsa profesionalistilor, a oamenilor adevarati de televiziune, in TVR. Functioneaza si acolo increngatura de pile si relatii, a carei integrala e ineficienta? Da? Iata ce arata:

„Eu cel puţin am încercat să evit un lucru, să nu plec din start cu ideea de a scăpa de anumiţi oameni şi de a aduce alţi oameni. Am încercat să fac o echipă mixtă cu oameni din interior şi din exterior, cu care să putem funcţiona. Am încercat să ţin o anumită balanţă instituţională, să ieşim din logica asta «oamenii noştri, oamenii lor» (…) Demersul principal s-a concentrat pe această idee a încercării de a nu risipi resurse”, a spus Lăzescu.”

Observati expresia: „oamenii nostri, oamenii lor„… Aduce a mafie! Eu stau si ma intreb: ce-i toata aceasta situatie, brambureala in TVR?

Dupa Revolutie era Televiziunea Romana Libera. Doream sa vedem cu totii o televiziune moderna, de buna calitate. Ca sa ajungem sa vedem o televiziune publica inglodata pana peste cap in datorii imense! Adevarul e ca pe piata au aparut multe televiziuni private, iar un management bun laTVR ar trebui sa tina seama de aspectul asta. La TVR intotdeauna managementul a fost pus acolo pe criterii politice si nu de competenta. TVR, dupa parerea mea, nu trebuie sa fie o televiziune politica! Nu are niciun sens! Politizarea accentuata a facut mai mult rau TVR-ului decat bine. Mai toate regimurile au folosit-o pentru manipularea maselor. O astfel de stare de lucruri ar trebui sa inceteze iar in televiziunea publica ar trebui sa-si faca loc profesionistii. Care sa ridice aceasta televiziune din marasmul in care se afla. Adica oameni care sa stie sa faca programe interesante, emisiuni interesante, sa stie sa combata risipa, sa elimine haosul, sa promoveze competenta si eficienta, sa stie sa satisfaca cerintele publicului. Adevarul e ca se cheltuiesc sume enorme de bani si nu se vede un plus de calitate. Este adevarat, s-a mai facut cate ceva. Dar prea putin pentru cati bani se cheltuiesc. In ce consta plusul de calitate (in raport cu sumele cheltuite), doar in transmiterea de evenimente sportive si seriale? Ca zeci de milioane de dolari si de euro pe asa ceva se duc, din cate am inteles.

„De asemenea, Lăzescu a spus că au fost reeşalonate datoriile către organisme de gestiune a drepturilor de autor, precum CREDIDAM, UCMR-ADA şi UPFR. „Nu este vorba despre sume mici, ci de 14 – 15 milioane de lei pe an”, a explicat Lăzescu.”

Si chestia asta cu drepturile de autor, nu stiu cum sa spun… Ar trebui sa existe o selectie, pe baza de calitate. Asa ma maimutaresc si eu p-acolo, dar in schimb percep drepturi de autor. Si uite asa ma fac si eu de-o sinecura de vreo cateva sute de mii de euro sau US$!! Sigur, tre’e sa mai dau un procent si pe la partid, n-asa? Drepturi de autor sau coruptie? Asta e intrebarea!! Se poate castiga bine din drepturi de autor, mai ales cand ai si o pila! Este?

Pai aici e vorba de costurile noncalitatii, care le depasesc pe alea ale calitatii!! Isarescu nu zicea rau ca toate institutiile si intreprinderile de stat sunt stabilimente de protectie sociala. Pentru clientela politica, fireste! Ala care munceste cu adevarat, profesionistul, a ajuns sa fie tratat mai rau decat negrul de pe plantatie! De tipii cu ifose arogante si cu solida protectie politica! Pai, si ne miram, fratilor, de ce nu merge treaba la Stat! 😉 Pai, merge, cum sa nu mearga! Merge inca foarte bine jucaria asta! A mers intotdeauna asa, cel putin de 20 de ani incoace e sigur! D-aia punem „oamenii nostri”, ca doar ii cunoastem, raspund fidel la comenziile partidului, chiar daca suna telefonul la 3 dimineata! Chiar daca suna la 3 dimineata, sa-l vezi cum ia pozitia de drepti si pocneste din calcaie! Reflexul e vechi, deprins inca de pe vremea comunismului si transmis din generatie in generatie. La ORDIN!!! 😆 Securismul nu se uita usor… In varianta moderna, securismul se mai numeste si sinecurismul. 😉  Pai ce altceva poti sa spui – si nu ca fenomenul ar fi specific doar TVR-ului sau sectorului de Stat – cand predomina, auziti ce:  „oamenii nostri, oamenii lor”. Adica factorul de decizie politica, in cazul institutiilor si intreprinderilor de Stat, isi pune omul acolo. Indiferent ca e prost, ca e bun. Iaca, sinecura! Se plateste bine! Iar datoria e mai dihai decat ditamai tsunami-ul devastator! Pe urma dam din colt in colt, situatia e critica. Rezolva tovarasii de la partid! Aha! Las’ ca stiu tovarasii ce fac, nu ne lasa de izbeliste! Iar ala e pus acolo, intr-o functie de conducere si nu munceste, dar bani ia! Solda grasa, se intelege… Nici nu stie ce are de facut! Duce de rapa institutia, intreprinderea, dar el se imbogateste. Din sinecuri, d-astea. Cica, astea-s grupuri de interese. 😆

Pai ne miram, fratioare, de ce-i criza, se tot vorbeste de marxism… Ce marxism! Sinecurism curat! Tanti Mita, mam’mare, tot familionul isi utilizeaza toate relatiile de partid, de stat si cele private pe langa… Ca sa … Ca-l cunosc inca de pe vremea cand… Pai, mi-e prieten bun, cum sa nu ma serveasca, ca tre’e sa-l aranajam si pe ala micu, saracu!

Concluzia: avem o societate „foarte bine” organizata, condusa de oameni „foarte competenti”.

Toate treburile merg „minunat”!

Si ne minunam, si ne minunam, si ne minunam…

mai 25, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. […] doar prin acumularea de noi si noi datorii. Indiferent cine ar fi pus seful acestei insitutii. Am mai scris si-n 2012 despre TVR – aceeasi situatie, aceleasi probleme ca si acum. S-a incercat o restructurare, dar de slaba […]

    Pingback de Despre TVR… « Motanul Incaltat | septembrie 9, 2015 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.