Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Iesirea Greciei din Zona Euro. Consecintele asupra Rusiei.

Mediafax

ONG din Grecia: În Atena trăiesc aproximativ 13.000 de persoane fără locuinţă

Se arata ca:

Aproximativ 13.000 de persoane trăiesc fără domiciliu stabil în Atena, dintre care aproximativ 1.500 pe străzi, iar alte 11.500 ocupând ilegal locuinţe, potrivit unor date publicate de organizaţia nonguvernamentală (ONG) Praksis în ediţia de joi a cotidianului Kathimerini.

„Majoritatea celor 1.500 de persoane sunt şomeri sau toxicomani, abandonaţi în urma închiderii centrelor de dezintoxicare din cauza crizei”, a declarat pentru AFP Tzanetos Antypas, preşedintele ONG-ului.

În schimb, „cea mai mare parte dintre ceilalţi 11.500 sunt imigranţi fără forme legale, înghesuiţi câte 15 sau 20 în apartamente dărăpanate din centrul Atenei”, a subliniat el.

Grecia nu dispune de statistici oficiale asupra numărului de persoane fără adăpost, iar orice anchetă efectuată de organizaţii este „aproximativă sau exagerată”, a apreciat Antypas, referindu-se la o evaluare recentă la 25.000 a numărului persoanelor fără adăpost din Atena, publicată anul trecut.”

Criza a condus la apariţia unui nou profil al persoanei fără locuinţă, a anunţat el. În prezent, „vedem pe străzi mai ales bărbaţi, cu vârsta între 40 şi 55 de ani, şomeri sau persoane care nu mai pot să îşi plătească chiria sau să îşi asume responsabilitatea familiilor lor”, în timp ce anterior era vorba mai degrabă despre tineri imigranţi şi toxicomani, a precizat Antypas.

Creat în 2004, având 120 de salariaţi şi 580 de voluntari, ONG-ul Praksis coordonează două centre de sănătate pentru imigranţi sau persoane fără adăpost la Atena şi Salonic (nord) şi un centru pentru copii victime ale traficului de fiinţe umane în portul Patras (vest).

Cu ajutorul unei donaţii în valoare de 2,8 milioane de euro din partea Fundaţiei armatorului Stavros Niarchos, acest ONG urmează să deschidă în acest an trei centre pentru persoane fără adăpost, la Atena şi Pireu, un port din apropierea capitalei.

Potrivit Kathimerini, în cadrul programului său „împotriva sărăciei”, această Fundaţie a anunţat miercuri o donaţie în valoare de 10,2 milioane de euro către 39 de ONG-uri greceşti ce luptă împotriva pauperizării ţării, care beneficiază de împrumuturi internaţionale începând din 2010, anul în care s-a declanşat criza datoriilor.

STUDIU: Putin riscă haosul dacă criza Greciei va provoca recesiune în Rusia

Se arata ca:

Preşedintele rus Vladimir Putin riscă o instabilitate politică gravă dacă Grecia va ieşi din zona euro, declanşând o criză mondială, scăderea preţului petrolului şi implicit o recesiune în Rusia, potrivit unui studiu al Centrului pentru Studii Strategice din Moscova.

Probabilitatea unui exit al Greciei din zona euro este de peste 50%, ceea ce ar putea conduce la retragerea altor ţări din uniunea monetară, a declarat directorul institutului, Mihail Dmitriev.

Principalul risc la care este expusă Rusia este înrăutăţirea situaţiei economice, care ar alimenta sentimentul anti-Putin şi ar amplifica represaliile politice, se arată în studiul institutului, care acordă consultanţă guvernului, transmite Bloomberg.

„Dacă această tendinţă continuă, vom asista la escaladarea violenţelor politice şi a represiunilor, pe de o parte, şi la o criză economică gravă pe de altă parte. Acestea ar putea conduce la pierderea controlului de către Putin şi la o transformare politică haotică”, a arătat Dmitriev.

Putin a revenit în această lună la Kremlin, pentru un al treilea mandat, după ce zeci de mii de ruşi au demonstrat în principalele oraşe ale Rusiei, în urma alegerilor parlamentare controversate din decembrie.

Înrăutăţirea condiţiilor economice la nivel mondial ar reduce capacitatea guvernului de a respecta angajamentele sociale asumate şi ar putea şterge plasamentele făcute de investitorii ruşi în Europa, a spus Dmitriev.

„În pofida redresării economice din Rusia, au loc ample retrageri de capital din ţară. Acest capital se îndreaptă spre epicentrul crizei financiare mondiale, care este Europa. Este ca şi cum ai crea un furnizor de alimente în centrul unei explozii atomice”, consideră analistul rus.

În cel mai pesimist scenariu, după o ieşire a Greciei din zona euro, economia Rusiei s-ar contracta cu 2,1%, iar capitaul retras din ţară ar atinge într-un an 95 de miliarde de dolari, a declarat miercuri Ksenia Iudaeva, economist şef la Sberbank, cea mai mare bancă din ţară.

Economia rusă ar înregistra un declin de 1% în 2013, iar ţara ar ajunge la un deficit bugetar de 5,5% din PIB, în cel mai rău caz luat în calcul de Vladimir Osakovski, economist şef al Bank of America Merrill Lynch în Moscova. Rubla s-ar deprecia cu 10% faţă de nivelul actual, consideră Osakovski.

Rusia, dependentă de exporturile de petrol şi gaze pentru jumătate din veniturile bugetare, în timp ce Europa reprezintă destinaţia a peste 50% din exporturile ţării, ar putea suferi o recesiune mai gravă decât în 2009, în cazul unei prăbuşiri a preţurilor energiei, estimează Dmitriev.

Economia Rusiei a înregistrat o creştere medie anuală de 7% în timpul preşedinţiei Putin din perioada 2000-2008, înainte de a se contracta cu aproape 8% în 2009, după ce preţul petrolului s-a prăbuşit de la 147 dolari pe baril la 34 dolari pe baril, în urma crizei financiare provocate de falimentul Lehman Brothers în august 2008.

Pentru acest an, guvernul de la Moscova a redus prognoza de creştere economică de la 3,7% la 3,4%. În primul trimestru, PIB-ul a avansat cu 4,9% faţă de intervalul simular din 2011.

Cotaţia petrolului Brent, care influenţează preţul petrolului Ural al Rusiei, ar putea scădea la 80 de dolari pe baril dacă Grecia iese din zona euro şi la 60 de dolari pe baril dacă fragmentarea uniunii monetare ar fi dezordonată.

Petrolul Ural este tranzacţionat în prezent la aproape 105 dolari pe baril.

Potrivit Centrului pentru Studii Strategice din Moscova, neîncrederea populaţiei în guvernanţi este la un nivel critic, astfel că incapacitatea acestora de a-şi respecta promisiunile ar putea duce la demonstraţii de amploare.

„Criza politică poate deveni rapid acută, dacă este agravată de o nouă criză economică. Este extrem de probabil să ducă la pierderea rapidă a controlului politic şi la o schimbare accelerată a sistemului politic”, se arată în studiu.

Putin a avertizat luni noul guvern Medvedev că trebuie să facă faţă unei situaţii dificile, din cauza incertitudinilor economice mondiale.”

Franta – Germania

Presa germană: Dominaţia Angelei Merkel este subminată de François Hollande

Se arata ca:

„”Holande stabileşte agenda europeană”, titra joi dimineaţa ediţia online a publicaţiei Die Zeit, susţinută de ediţia online a Spiegel, care aprecia că „Hollande a privat-o pe Merkel de statutul de vedetă”. Însă cele două săptămânale de centru-stânga împărtăşesc aceleaşi temeri cu privire la rezultatele concrete pe care Hollande le va obţine la final.

„Este primul summit european, după ani de zile, care nu este dominat de Merkel”, apreciază Spiegel în ediţia online, subliniind că, în acelaşi timp, este „pentru prima oară, după ani de zile, când germanii şi francezii nu se întâlnesc înainte de summit pentru a stabili o poziţie comună”. Cu toate acestea, săptămânalul consideră „improbabilă” o victorie a lui Hollande în privinţa eurobondurilor.

Odată cu alegerea euroobligaţiunilor, aceste împrumuturi europene de care Berlinul nu vrea să audă vorbindu-se, François Hollande „a ales în mod intenţionat” un subiect controversat, cu scopul de a o „sfida” pe şefa Guvernului german şi a afirma că „Merkozy (duetul format cu fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy) este de domeniul trecutului”.

La rândul său, Die Zeit o vede pe Merkel „în defensivă”. „Este delicat să spui constant nu, în timp ce situaţia din Europa nu se ameliorează, în continuare, deloc. Este cu atât mai dificil atunci când un alt (oficial) avansează fără încetare propuneri”, comentează săptămânalul.

Mult mai belicos, Süddeutsche Zeitung scrie că Merkel şi Hollande se află „pe o traiectorie de coliziune” şi apreciază că în cursul acestui summit se poate vorbi despre „lovitură pentru lovitură”, fiecare având aliaţi influenţi.

Cotidianul Bild relevă, în ediţia online, că „s-a vorbit mult, dar fără vreun rezultat” concret.

Purtând o dispută cu privire la euroobligaţiuni, Franţa şi Germania „şi-au marcat teritoriul” şi „niciodată statele membre – dar mai ales motoarele europene francez şi german – nu au avut poziţii atât de îndepărtate asupra revendicărilor ca astăzi (miercuri)”, comentează cel mai citit cotidian din Germania.”

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

O situatie nelinistitoare…

Anunțuri

Mai 25, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: