Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Traian Basescu – despre revizuirea Constitutiei

Iata, pe scurt, ce propune Presedintele:

Mediafax:

Băsescu: Preşedintele să aibă imunitate, pentru că trebuie să ramână un pilon de stabilitate. Vezi declaraţiile preşedintelui cu privire la revizuirea Constituţiei

In Romania Libera doua articole pe aceasta tema:

Romanian President Traian Băsescu, March 9, 2005

Image via Wikipedia

Constituţia, după Băsescu

si

Băsescu reia ideea revizuirii Constituţiei. Se va ajunge la un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari? VEZI aici proiectul de revizuire a Constituţiei

Pozitia PSD:

PSD: Modificările propuse de Băsescu la Constituţie transformă România în stat poliţienesc

Update

Iata un editorial foarte interesant din Gandul, semnat Rodica Ciobanu:

Constituţia după Băsescu – muniţie electorală pentru PDL 

Iata ce se arata:

„PDL are noroc cu preşedintele Traian Băsescu. Cum se apropie alegerile, acesta pune pe tapet o iniţiativă cu impact popular, menită să dirijeze traficul electoral spre magistrala portocalie. În 2009, a declanşat referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari, chiar în ziua scrutinului prezidenţial, asigurându-şi, astfel, un avantaj incorect în raport cu ceilalţi candidaţi. Acum, a venit cu proiectul de revizuire a Constituţiei, dându-i partidului de guvernământ un os legislativ de ros, în speranţa că va mai pune pe sine, până la anul, puţină carne.

 Multe din modificările propuse de preşedinte, deşi generează controverse şi unele sunt considerate neortodoxe, ar putea fi pe placul majorităţii populaţiei.” (subl.mea)

si, in final:

” Având încă majoritate în legislativ, PDL se va grăbi să-l aducă în dezbatere, chiar dacă ştie că sunt slabe şanse să fie adoptat. Mişcările sunt calculate în aşa fel încât să ţină trează atenţia publicului. Opoziţia, dacă nu colaborează, riscă să piardă puncte electorale, fiindcă nu dă deloc bine, de pildă, să prezume că averile sunt dobândite legal, când o mulţime de aleşi şi bugetari sus-puşi se lăfăie în mai mult decât au câştigat.Luminoasa proiecţie pedelistă se întunecă, totuşi, pe alocuri: este greu să mai crezi în bunele intenţii ale unui partid, care a îndatorat România pe zece ani, are cei mai mulţi aleşi acuzaţi de corupţie şi voinţa populară, exprimată deja printr-un referendum, a uitat-o pe drum .

Recomand citirea intregului editorial!

iunie 1, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , ,

8 comentarii »

  1. Încă o dată preşedintele are dreptate.

    În România preşedintele este pilonul de stabilitate pe care se agaţă grinda crucificării poporului român. Fără pilonul de stabilitate, poporul crucificat rămâne pe pământ şi nu suferă îndeajuns.

    La vertu absolue est impossible, la république du pardon amène par une logique
    implacable la république des guillotines. (Albert Camus)

    Eu zic ca, pe lângă pilonul domnului preşedinte, să ne apucă şi noi să construim nişte ghilotine, „just in case”.

    Comentariu de Bibliotecaru | iunie 2, 2011 | Răspunde

    • Camus era impotriva ghilotinei si a pedepsei cu moartea!

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2011 | Răspunde

    • Da… dar vedeti… e ceva aici … nu stiu cum sa-i zic.. sa-i zic ciudat? Sa-i zic ciudat! In primul rand graba pe care o manifesta Presedintele pentru ca sa faca aceste reforme, credinta lui ca asa e bine, ca numai asa e bine si faptul ca a declarat ca aceasta noua Constitutie, daca va fi adoptata, nu se va aplica in mandatul sau. Deci el vrea sa lase aceasta reforma pentru viitorime. Si asta in contextul in care USL, care e o forta, trebuie sa recunoastem, si care conduce detasat in sondajele de opinie, sustine contrariu. Or, eu cred ca o reforma, daca vrei s-o faci asa incat sa aiba si succes, ar trebui sa fie acceptata de intreaga clasa politica si de cetateni, evident. Nici cand a fost referendum-ul nu au existat dezbateri serioase cu privire la modificarea Constitutiei, ma refer la dezbaterile publice. Iar forma propusa de Presedinte are mai multe elemente decat referendum-ul, ca acolo era vorba doar de Parlamentul unicameral si max.300 de parlamentari, pe cand forma propusa de Presedinte e mult mai ampla si stufoasa…

      Pe de alta parte sa remarcam top-shock-ul!! Conditia de max. 3% pentru deficitul bugetar!! Am auzit ca in Constitutia Germaniei se doreste implementarea unui asemenea articol (cred ca s-a si implementat). Dar eu stau si ma intreb: Romania e Germania?? Romanul e ca neamtul??! Precum si chestia cu introduderea conditiei de max. 60% din PIB pentru datoria publica. Dar tari dezvoltate, si ne putem uita pe site-ul FMI, vor avea datoria publica in crestere, ea fiind deja peste 60%. Si este de remarcat faptul urmator: cresterea PIB-ului merge mana in mana cu cresterea datoriei publice. Lucru a fost remarcat si de Basescu, adica faptul ca datoriile statelor sunt in crestere. Or, cum va putea Romania sa indeplineasca, constitutional, aceste conditii, cand se constata ca economii avansate nu pot sa indeplineasca conditiile? Pe mine asta ma mira cel mai tare!
      Citeam undeva, nu cu mult timp in urma (pe yahoo.news, daca nu ma insel…) ca in SUA erau ferme mari, adica avand un venit de peste 500.000$/an, care, inainte de criza primeau subventii de la stat. Or, la noi s-a ajuns la ceea ce sociologii numesc agricultura de subzistenta. S-au distrus CAP-uri, IAS-uri, s-au retras subventiile… Nu stiu, dar am impresia ca vrem sa fim mai catolici decat Papa si ma intreb: oare de ce?

      Basescu spune ca vrea ca sa traim din ceea ce producem, nu din ceea ce se consuma. Dar a mai spus si deja celebrele cuvinte: „Atat putem”. N-a mai adaugat „Sa traiti bine!”. Ok. Dar Romania are nevoie de bani. E clar ca e multa saracie si sunt salarii mici, deci ai nevoie de bani pentru ca sa poti sa faci o asistenta sociala performanta, mai ales ca „atat putem” din punct de vedere economic. Pe de alta parte mai ai nevoie de bani pentru investitii in economie, s.a. Or, daca „atat putem”, de unde banii astia? Vedem ca tari dezvoltate s-au indatorat masiv (nu e vorba de firme private!). Si atunci…Atunci eu stau si ma intreb: noi cum vom putea fi performanti, dar facand altfel, daca in lume, la ora actuala, asa se procedeaza?

      Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2011 | Răspunde

  2. […] jos, vă prezint câteva figuri feminine si masculine care au apărut în reclamele vechi ale brand-ului, câteva sticle/doze de Coca-Cola vechi şi un slide […]

    Pingback de Lumea Coca-Cola « Gabriela Elena | iunie 2, 2011 | Răspunde

  3. Da corect. Puterea este concentrata in mainile mai multor oameni. Trebuie sa fie concetrata in mainile unui singur om, pe viitor, nu ? Asta ne propune dl. presedinte Basescu ?

    Si daca ajunge presedinte unul gen Hitler sau Stalin… ?

    Unele ouncte mi se par in regula. Dar asta probabil ca sa acceptam „momeala” mai usor.

    Deja asta este un lucru periculos, care ar trebui evitat !

    Comentariu de LuxDesign28 | iunie 2, 2011 | Răspunde

  4. Nu am comentat pe larg chestiunile referitoare la revizuirea Constitutiei si declaratiile lui Basescu deoarece inca ma gandesc la acestea.

    Dar o sa va spun impresia mea de la ora asta. 😆
    Impresia mea este ca sunt niste utopii. Nu numai acestea, dar si ce face PDL-ul. O sa incerc sa fiu mai clar. Uitati-va la legea cu uninominalul. Ca o sa faca si o sa dreaga, ca nu stiu ce. Si pana la urma e cam tot aia. Mai nou, legea ca primarii sa fie alesi dintr-un singur tur de scrutin, ca nu stiu ce… Si am auzit la televizor ca un studiu (IPP, daca nu ma insel) a scos in evidenta faptul ca va fi tot acelasi lucru. Codul Muncii, credeti ca va aduce cine stie ce schimbari pozitive in economie, asa cum afirma PDL? Greu de crezut. Cu Legea Capitalei, vor sa centralizeze totul la nivel de Primaria Buc, sectoarele sa aiba un rol mai redus, in fine. Ca asa o sa fie mai bine! Asa si cu modificarea Constitutiei, pana la urma tot aia va fi. Apropo de ce spune LuxDesign28, e destul de clar ca o tara membra a UE si NATO nu poate avea in fruntea ei pe micul dictator, etc. Sunt chestii populiste! PDL (si Basescu) face cam asa: nu merg, dom’ne, lucrurile bine in tara. Pai nu merg. Pai hai, dom’le, sa le schimbam ca uite asa o sa mearga mai bine, uite asa trebuie facut, etc. Si cand colo, apa de ploaie…

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2011 | Răspunde

  5. Dar, pe de alta parte, inteleg ca nu prea are sanse sa treaca in Parlament

    Comentariu de Motanul Incaltat | iunie 2, 2011 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.