Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Fractura de comunicare…

Nici nu am apucat sa inghtim bine sarmalutele de Sarbatori ca placile tectonice politice, nu doar cele terestre, au inceput sa se ciocneasca pe esicherul politic romanesc.

Trebuie spus, cred, ca nu prea e in regula ce s-a intamplat ieri. Si iarasi cred ca trebuie spus un lucru: s-a cam incalcat Constitutia… Imi pare rau, dar asta e parerea mea…

Presedintele Iohannis a iesit in fata camerelor de luat vederi ca sa anunte, intr-un discurs de nici macar 1 minut, fara sa dea nicio explicatie, ca nu o desemneaza pe Sevil Shhaideh, nominalizata de PSD si sustinuta de Coalitia majoritara in Parlament PSD-ALDE-UDMR, in functia de prim-ministru:

”Saptamana trecuta, cand am avut consultari, PSD si ALDE – care au tinut sa vina impreuna – mi-au propus-o pe doamna Shhaideh ca premier. Am cantarit cu grija argumentele pro si contra si am decis sa nu accept propunerea. Solicit PSD – ALDE sa vina cu alta propunere.”, a declarat presedintele Iohannis.” sursa: aici.

As dori sa trag atentia asupra urmatorului lucru: art. 103 din Constitutie arata ca Presedintele desemneaza  un candidat la functia de premier „in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament”. Nimeni nu stie precis daca aceste consultari au avut loc sau daca mai au inca loc. Cert este, dupa parerea mea, un lucru: consultarile trebuie sa aiba o finalitate: desemnarea de catre Presedinte a premierului. Altminteri consultarile sunt ineficace si daca sunt ineficace se cam incalca aceasta Constitutie. Aceasta nu ne spune cat timp trebuie sa dureze aceste consultari, dar mi se pare evident ca ele nu pot dura prea mult, in caz contrar lungirea acestora ar avea acelasi efect: ineficacitatea consultarilor.

Din acest punct de vedere, ceea ce a facut ieri Presedintele nu e in regula, pentru ca domnia sa trebuia sa desemneze un candidat, nu sa dea explicatii (nu-l obliga Constitutia), dar nici sa spuna ca nu desemneaza candidatul propus de PSD si sustinut de Coalitia majoritara, solicitand PSD-ALDE sa vina cu o alta propunere.

Cred ca cel mai corect mod de a rezolva aceasta problema este sa se inceapa o a doua runda de consultari intre Presedinte si liderii PSD si ALDE, care au majoritatea.

In cazul in care Presedintele ar veni cu un candidat desemnat care sa fie respins in Parlament, se deschide calea spre alegeri anticipate. Acest lucru n-ar avea nicio noima, pentru ca rezultatele recentelor alegeri parlamentare au permis constituirea unei coalitii majoritare in Parlament. Cu alte cuvinte, probleme nu sunt, privind lucrurile din aceasta perspectiva.

Eu cred ca e vorba de o grava fractura de comunicare, lucru care ar trebui remediat imediat. PSD si ALDE formeaza o majoritate in Parlament. Legitima, deoarece a rezultat din alegeri libere si corecte. Asa ca au tot dreptul sa formeze Cabinetul. Presedintele nu se poate opune, legal vorbind, acestui fapt, decat cu riscul declansarii alegerilor anticipate ceea ce ar conduce tara spre o criza politica. Evident, suspendarea Presedintelui ar insemna tot o criza poltica, lucru ce nu poate fi de dorit. De aceea trebuie imbunatatita substantial comunicarea intre Presedinte si liderii Coalitiei majoritare, iar o a doua runda de consultari si negocieri ar putea avea un efect pozitiv in acest sens.

De asemenea, si liderii PSD+ALDE ar trebui sa inteleaga ca si punctul de vedere al Presedintelui in aceste consultari trebuie luat in considerare, in niciun caz eludat. De aceea ne si consultam – acesta e si spiritul Constitutiei. Evident, si Presedintele ar trebui sa inteleaga acelasi lucru: propunerile PSD-ALDE trebuie luate in considerare, analizate, nu obligatoriu respinse. In felul asta – prin dialog – se poate gasi in cel mai scurt timp candidatul potrivit si acceptat de toata lumea. Ceea ce si trebuie sa se intample.

Art. 103 din Constitutie nu spune ca Presedintele poate respinge o nominalizare propusa de liderii unei coalitii majoritare. Ci spune ca, in urma consultarilor, Presedintele desemneaza un candidat la functia de prim-ministru. Nu avem, totusi, temeiuri de suspendare, dar Presedintele ar trebui sa corecteze greseala pe care a facut-o.

In legatura cu dizolvarea Parlamentului, trebuie spus ca art. 89, al.1 din Constitutie arata:

„Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.”

Parerea mea este ca o asemenea procedura nu se poate aplica in situatia data intrucat exista o Coalitie ce formeaza majoritatea in Parlament. Presedintele ar trebui sa fie constient de acest lucru, pentru ca el trebuie sa se consulte pentru asta cu presedintii celor doua Camere si cu liderii grupurilor parlamentare. Ce sanse ar avea ca acestia sa accepte dizolvarea Parlamentului? Cam putine sanse…

In cealalta tabara politica oamenii s-au asezat la sfat. Asta e bine!

Romania Libera

Comitetul Executiv al PSD discută următorul pas de făcut, după ce Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh. Surse: Este luată în calcul varianta suspendării preşedintelui

Se arata, printre altele, ca:

Liderii Partidului Social Democrat discută, la Comitetul Naţional, pentru a decide pe cine vor propune, din nou, pentru funcţia de premier şi ce poziţie va adopta partidul după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh. Social-democraţii au subliniat că această nominalizare nu va fi Liviu Dragnea, iar dacă şeful statului va respinge şi această propunere, membrii PSD intenţionează să înceapă demersurile pentru suspendarea din funcţie a liderului de la Cotroceni.


UPDATE 16.15: A început ședința Comitetului Național al PSD, în care social-democrații vor decide dacă vor lansa o nouă propunere pentru funcția de premier și ce poziție va adopta formațiunea, după ce președintele Iohannis a respins nominalizarea lui Sevil Shhaideh.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, PSD va face președintelui Iohannis o nouă propunere de premier, alta decât Dragnea. În cazul în care șeful statului va refuza noua propunere, social-democrații vor demara procedurile pentru suspendarea lui Klaus Iohannis.


 

Lidrul PSD Iaşi, Mihai Chirica, a declarat, miercuri, că a transmis o scrisoare organizaţiei centrale a PSD prin care îl împuterniceşte pe Liviu Dragnea să facă în continuare propunerea de desemnare a viitorului prim ministru. Chirica nu va fi prezent la sedinţa social democraţilor.

„Am trimis o scrisoare către organizaţia naţională prin care l-am împuternicit pe Liviu Dragnea să facă în continuare propunerile de desemnare a viitorului prim ministru sau să ia o altă decizie care din punct de vedere politic poate prezenta interes în momentul de faţă”, a declarat, miercuri, Mihai Chirica.

Acesta a spus că respingerea din partea preşedintelui era „prognozabilă pentru că finalul campaniei electorale şi rezultatul alegerilor a fost unul foarte tensionat, nu a fost o invitaţie la pace nici din partea Preşedintelui României, era clar că prima propunere va fi respinsă”.

La rândul său, preşedintele PSD Cluj, deputatul Horia Nasra, consideră că la şedinţa CEx a PSD va fi importantă decizia echipei, spunând că trebuie epuizate toată căile constituţionale şi instituţionale pentru evitarea unei crize politice în cazul desemnării unui premier. Horia Nasra a declarat, pentru Mediafax, că aşteaptă la şedinţa CExN să vadă care este propunerea preşedintelui partidului, Liviu Dragnea, în legătură cu funcţia de premier, aceasta urmând să fie analizată.

„Aştept la şedinţa să văd care este propunerea preşedintelui partidului pe care o vom analiza. La ultimul CEx l-am mandatat pe preşedinte să vină cu o propunere, să găsească un candidat pentru funcţia de premier, deci nu s-a schimbat nimic din acest punct de vedere. Cred că în şedinţă va trebui să analizăm la rece, împreună, este prima dată când ne întâlnim după decizia preşedintelui şi va fi o analiză. Importantă este o decizie a echipei şi cred că trebuie să fim deschişi unui dialog, să încercăm să epuizăm toată căile constituţionale şi instituţionale pentru evitarea unei crize politice”, a spus Nasra.


15.00: Liderul PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că social-democraţii îi vor oferi şefului statului un răspuns la solicitarea sa privind nominalizarea unui alt premier, care poate fi „într-un fel sau în altul”, urmând să se decidă şi dacă îl vor transmite public sau instituţional.

„Astăzi, după Comitetul Executiv Naţional, preşedintele o să primească răspunsul la solicitarea dumnealui. Care va fi într-un fel sau în altul. Dacă vreo instituţie a statului român, în mod oficial, îşi asumă nişte informaţii pe care le-ar fi dat preşedintelui, aşa ceva comentez”, a spus Dragnea.”

E de salutat abordarea echilibrata: vor face o noua propunere, cauta sa evite o criza politica.

Insa e foarte important sa se reia dialogul intre Presedinte si PSD-ALDE. Deoarece spiritul Constitutiei acesta este: prin consultari (care nu se pot face in absenta dialogului) sa se gaseasca solutia cea mai buna.

E posibil ca Presedintele sa aiba un as in maneca si sa desemneze un candidat chiar de la PSD, o propunere pe care nici PSD si nici Coalitia nu ar putea s-o refuze! Insa, repet, lucrurile acestea trebuie facute pe baza consultarilor.

Asa cum se prezinta lucrurile acuma, e clar ca avem de a face cu o fractura evidenta datorita refuzului, ca sa zic asa, dialogului. Intr-un fel Constitutia e fortata in momentul de fata si o criza politica e posibila. Ar trebui ca Iohannis sa sparga gheata, cum se spune, si sa inceapa o a doua runda de consultari cu PSD si ALDE. Si ar trebui, tot conform Constitutiei, zic eu, ca PSD-ALDE sa accepte noi consultari, venind cu mai multe nume de candidati in fata Presedintelui si sa vada ce parere are si Presedintele, daca nu cumva domnia sa are un nume chiar din sanul PSD-ALDE.

Ar trebui sa avem un dialog mult mai deschis. Nu fiecare inchis in palatul lui si in felul asta, chipurile, se comunica.

Exista insa si o fractura de incredere – aceasta sta la baza, daca se poate spune asa, fracturii de comunicare. Din aceasta cauza avem o fractura de comunicare, pentru ca, mai intai, avem una de incredere. Insa ar trebui sa primeze rezultatul votului dat de romani, interesele Romaniei care rezulta din calitatea tarii noastre de a fi membra a UE si NATO, pozitionarea politica nord-atlantica a tarii noastre, democratia, libertatea, economia de piata etc. Deci exista o baza de discutie serioasa care permite un dialog deschis.

Noi nu avem un astfel de dialog si din aceasta cauza nu e foarte clar nici pentru cetateni cum se pozitioneaza Presedintia fata de anumite probleme, dar si cum se pozitioneaza PSD-ALDE. Spre exemplu, noi am luat act de faptul ca Presedintele o respinge pe Sevil Shhaideh insa nu prea e clar de ce – Presedintele nu a zis nimic. Speculatii se pot face oricand, desigur. Nu e clara nici pozitia Presedintelui fata de Programul PSD de guvernare. Asa cum nu e deloc limpede de ce PSD a venit cu nominalizarea D-nei. Shhaideh. Despre asta se vorbeste mai putin, dar PSD nu a lasat nicio clipa impresia ca ar veni cu aceasta nominalizare. De asemenea sunt destui pesedisti care nu au fost de acord cu propunerea propriului lor partid. Asta ce inseamna? In niciun caz transparenta si deschidere catre dialog. Dupa parerea mea, Liviu Dragnea si-a alienat, prin propunerea facuta, nu doar propriul partid, dar si propriul electorat, care se astepta la altceva si pe buna dreptate pentru ca PSD, de-a lungul anilor, a facut un alt tip de campanie. Asa cum se prezinta lucrurile, se pare ca avem de a face cu doua forte politice ce au interese opuse, inclusiv pe plan extern. Oamenii ar trebui sa stie lucrul acesta pentru ca ei voteaza si asa ar fi democratic. Pozitionarile nu sunt clare, trebuie sa le ghicesti, ceea ce nu e tocmai foarte cinstit fata de electorat. Evident, spre exemplu, ca propunerea PSD lasa loc la interpretari daca sotul D-nei, Shhaideh ar fi apropiat de regimul Bashar al-Assad, in ideea unor scurgeri de informatii spre Rusia. E vorba doar de o interpretare si de un risc. Care ar putea slabi pozitia noastra in UE si NATO. De acord cu ce spune Liviu Dragnea: „Dacă vreo instituţie a statului român, în mod oficial, îşi asumă nişte informaţii pe care le-ar fi dat preşedintelui, aşa ceva comentez”, insa asta nu inseamna ca Presedintele n-ar fi considerat ca exista riscuri fata de (prima) propunere a PSD.

Sper sa fie un dialog mult mai deschis si sa avem consultari reale – asa s-ar respecta Constitutia. Din pacate, ceea ce ne-a aratat ziua de ieri a fost ca n-am avut, de fapt, consultari reale intre Presedinte si fortele politice, ci doar s-au facut ca se consulta. De ochii lumii si pentru o respectare pur formala a Constitutiei. NU e in regula o asemenea formula, o asemenea abordare! Consultarile dintre Presedinte si fortele politice trebuie sa fie eficace si sa conduca spre un rezultat, nu spre o situatie de blocaj. Parerea mea este ca o a doua runda de consultari e necesara. Dar consultari reale, eficace si nu o joaca asa cum a fost data trecuta.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

decembrie 28, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 comentarii »

  1. Nu , n-a fost vorba despre un minut ci doar de 48 de secunde , asa era afisat pe ceasul d e pe ecranul tv-ului meu !!!!!! In ziua de ajun a Craciunului ma aflam intr-o florarie sa cumpar niste flori pentru sotia mea { urma ziua ei onomastica } si , in aceeasi florarie , a intrat si Alin Teodorescu care vorbea la telefon pronuntand in clar numele Sorin si , accentua faptul ca , este de acord cu numele respectiv . Azi , am aflat ca… ” Sorin ” , a fost propus de catre PSD si ALDE ca premier . Sorin…. Sorin Grindeanu mai precis . Pana sa intru in sufrageria dumitale , am zapat cam pe toate posturile si…cam pe nicaieri n-am auzit ca cineva s a fi spus ca s-a prins in sfarsit ca …de fapt ACEASTA a fost intentia initiala a lui Dragnea si nu doamna Sevil . Sevil Shhadeh a fost doar petarda ce l-a facut pe boul germanic sa iasa din vizuina si sa-si dea arama pe fatza pentru ca …” poporul sa vada ” ! A avut dreptate Johannis sa refuze „: propunerea „{ ca niciodata eu ….sunt de acord cu sasalaul 😡 } dar , asta inseamna pentru el ca sa lase deoparte gandul de-a fi si-n 2018 locatar la Cotroceni . Iti spun de pe-acum : in 2018 confruntarea pentru functia d e Presedinte al Romaniei va fi intre un neamt si-un oltean iar olteanul , va invinge acest mutalau , acest robot cu chip uman ….fireste , daca intre timp nu se schimba ” ceva ” . Urmatorul locatar la Cotroceni va fi Liviu Dragnea ! Daca ” Sorin ” si guvernul condus d e el va face macar 45% { ce zic eu 45% …sunt suficiente si 25% } din ceea ce-a propus Dragnea prin programul PSD d e guvernare { de fapt…programul a fost votat d e catre cetatenii ce s-au prezentat la vot } merg la pariu ca , ” Sorin ” va fi in continuare premier si dupa 2018 iar domnul Dragnea …Presedintele Romaniei !!! Frumos spunea cineva in urma cu …. vreo suta si ceva de ani : – Spion poate fi orice prost insa…daca nu stie sa asculte cat mai mult si sa vorbeasca cat mai putin…mai bine se lasa pagubas caci ajunge doar sergent d e strada ! Nu-ti vine a crede ? 😀 Citeste ” Peripetiile bravului spldat Svejk ” a lui Jaroslav Hasek si vei gasii aceasta fraza in chiar primul capitol ale vol. I . Asta , ca s a nu te intrebi cumva…cum dracu d e m-am nimerit atunci in acea florarie si mai ales cum dracu de-am bagat la memorie doar cateva cuvinte ce puteau insemna ORICE ! Ce James Bond ar fi iesit din mine…daca cineva s-ar fi gandit la timp sa ma incorporeze la informatii ca … informator ! XD XD XD XD . Imi pare rau doar d e faptul ca , desii in spatele lui Dragnea si Grindeanu se aflau numeroase femei { inclusiv Viorica Dancila } , PSD-ul s-a dovedit inca o data , un partid misogin format din misogini si , si-a ales tot un barbat ca propunere de PM .

    Comentariu de Marian | decembrie 28, 2016 | Răspunde

    • Mai, Marian, dar cine iti pune la indoiala calitatile tale de „spion”? Se poa’? 😆 🙂 Fiind un continuator al marilor principii clasice in materie de intelligence, nu trebuie sa ne mire potrivirea de exceptie, faptul ca in acea florarie te aflai simultan cu Alin Teodorescu care, tocmai vorbea la telefon si a spus ca e de acord cu „Sorin”! 😆 Scrii cumva si la Revista Intellingence a SRI? 🙂

      Sunt convins ca ar fi iesit din tine un James Bond! Modestia ta ma copleseste! 🙂

      http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/presedintele-consiliului-judetean-timis-si-fostul-deputat-sorin-grindeanu-este-noua-propunere-de-premier-a-psd–el-ar-fi-absolvit-un-curs-la-academia-nationala-de-informatii-a-sri-436822

      http://www.romanialibera.ro/politica/partide/calin-popescu-tariceanu–dupa-ce-psd-l-a-propus-pe-sorin-grindeanu-ca-premier–un-al-doilea-refuz-al-presedintelui-iohannis-ar-fi-un-gest-suicidal-436837

      http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/reactia-lui-sorin-grindeanu–dupa-ce-a-fost-propus-ca-premier-de-psd–nu-voi-face-miscari-in-guvern-si-miscari-politice-fara-colegii-mei-436830

      Acum urmeaza sa vedem ce se va mai intampla… Uite aici ce spune Basescu:

      http://www.mediafax.ro/politic/traian-basescu-despre-sorin-grindeanu-nu-l-as-numi-iohannis-trebuie-sa-spuna-ce-tip-de-stat-vrea-16042501

      si un articol din Gandul:

      http://www.gandul.info/politica/cine-este-sorin-grindeanu-detaliul-surpriza-din-cv-ul-noului-premier-propus-de-psd-16042305

      si aici o chestiune interesanta:

      http://www.prosport.ro/sport-life/sport-life/cine-este-sorin-grindeanu-noul-premier-propus-de-psd-un-episod-mai-putin-stiut-cum-a-cerut-lamuriri-dupa-unul-dintre-cele-mai-dubioase-meciuri-de-rugby-16042357

      Deocamdata nu putem spune mare lucru. Insa ue cred ca aceste frictiuni ar fi putut sa fie depasite. Nu prea am inteles de ce a fost nevoie de un scandal. Bine, sa vedem acum ce decizie va lua Presedintele. Mi se pare normal – asta ca sa ramanem in limitele Constitutiei – ca ceea ce se desfasoara sub ochii nostri face parte tot din ceea ce Constitutia numeste consultari intre Presedinte si fortele politice. E posibila si o decizie de genul celei sugerate de Traian Basescu… Insa e exagerata reactia lui Tariceanu, ca daca nu-l accepta nici pe Grindeanu „il suspendam”. PSD s-a comportat ca si cum ar fi vrut sa dicteze Presedintelui pe cine trebuie sa desemneze, ca si cum Presedintele ar fi un „notar”, vorba lui Basescu, un mutunache, poate mai bine zis, care trebuie neaparat sa execute ceea ce ii dicteaza Coalitia majoritara, altfel „il suspendam”. Se discuta, iar daca PSD ii reproseaza Presedintelui lipsa de apetenta pentru dialog, acelasi lucru poate fi reprosat si PSD-ului. Ceea ce ar trebui sa urmareasca cu totii este ca aceste consultari sa-si demonstreze eficacitatea – asa ar fi constitutional.

      Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 28, 2016 | Răspunde

      • Merci de ironii ! Nu era vorba sa-mi puna careva la indoiala calitatile de ” spion ” , pur si simplu imi amintisem ca inainte de 11 Decembrie dumneata ma luai in ras onorabile Motan pentru faptul ca , am dedus eu in urma unei discutii ce avea loc intre doi pensionari faptul ca , oamenii simpli se indreapta catre PSD si ca atare multe dintre voturile lor { ale celor ce vor vota } s e vor indrepta catre PSD . Floraria cu pricina este destul d e veche in peisajul bucurestean { langa fostul Club ” Prometeus ” } si , te poti duce sa verifici daca Alin Teodorescu a fost acolo in 24 Decembrie dupa ora 17 adica…de fapt sa-mi verifici o parte din cele pe care ti le-am expus . Nu reactia lui Tariceanu merita discutata dupa parerea mea ci …reactia lui Victor Viorel Ponta , fost PM si , dupa stiinta mea fost deputat PSD de Gorj asumat in ultima vreme de catre ” partidul ” lui Bogdan Diaconu si fireste de catre Ghita , amicul si insotitorul fostului premier la sejururi in Dubai . Nu uita ca acesta { politician cu state vechi totusi } fara a mai avea totusi nici o alta calitate in afara aceleia de ” fost ” a strigat pur si simplu ca , Johannis ar trebuii suspendat imediat fara multe discutii iar Dragnea , ar fi trebuit sa s e inscauneze la Victoria caci a castigat { a castigat totusi , nu-i asa ? } alegerile cu acel scor . Asa cum am spus si ieri , nu Dragnea si nu PSD-ul a castigat { mai degraba PNL-ul a pierdut …pe mana Alinei si-a lui Johannis } ci PROGRAMUL sau de guvernare alcatuit pe date si termene precise , exact ca-n timpul comunismului . daca acel program va fi aplicat si executat in proportie de macar 25%….vom trai si vom vedea insa , d e asta depinde daca in 2019 Dragnea va devenii sau nu , chirias la Cotroceni iar PSD-ul va castiga iarasi cu un scor apropiat macar de cel din 11 Decembrie . Zi asa….te copleseste modestia mea 😀 😀 😀 ? Stiam eu ca-s un tip a carui stralucire , este ascunsa sub haina modestiei dar…cine dracu sa mi-o confirme ? Noroc cu dumneatu prietene ! XD XD XD

        Comentariu de Marian | decembrie 29, 2016

      • 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 30, 2016

      • Eu m-as intreba daca „Programul sau” de guvernare e unul fezabil si nu atat daca e „alcatuit pe date si termene precise , exact ca-n timpul comunismului”. In general vorbind, eu as zice s-o lasam mai moale cu comunismul asta, amintindu-ne cum era atunci, cand nu se gasea de mancare si tremurai de frig prin case… Cand erau incalcate cu o inimaginabila brutalitate drepturile si libertatile cetatenilor.

        Un raspuns cred ca l-a si dat Raed Arafat la ideea lui Dragnea ca vrea ca fiecare comuna sa fie dotata cu o ambulanta, daca am inteles eu bine. Asta ar insemna vreo 3000 de ambulante si vreo 15.000 de oameni care sa le deserveasca. De unde iei acesti 15.000 de specialisti? Si stau si ma intreb daca Dl. Dragnea stie cati oameni si ce fel de personal trebuie sa deserveasca o singura ambulanta… Sau ce inseamna sa faci un spital pe 80 de hectare… Sau ce inseamna sa reduci taxele si impozitele dar, in schimb, sa maresti salariile in administratia publica – daca a explicat poporului ce inseamna asta. Deci ar trebui sa ne intrebam daca e fezabil acel vestit Program si nu atat daca are „termene precise” care, printre altele fie zis, pot fi depasite oricand. Ca daca „bunaciunea” de program sta doar in „termenele sale precise” m-am cam lamurit…

        Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 30, 2016

    • Pana in 2019 mai e destul! E destul de dificil sa mergem cu analiza atat de mult timp inainte… Insa nimic nu ne indreptateste sa afirmam fara nicio umbra de indoiala ca Liviu Dragnea, daca ar candida, ar ajunge Presedintele Romaniei. Daca tinem cont de ceea ce s-a intamplat zilele acestea, nu prea se zareste marea victorie a PSD. E adevarat, au castigat alegerile. Dar eu vorbeam de ce s-a intamplat dupa alegeri, cu propunerile pentru postul de premier. Pai, Iohannis i-a pus in dificultate printr-o miscare care nu a durat nici macar un minut, ceea ce nu a reusit PNL in toata campania electorala. Nici nu vad marea victorie politica post alegeri a lui Liviu Dragnea.

      Gandul ma duce la faptul ca PSD si-ar fi dorit sa-l vada in Klaus Iohannis pe Traian Basescu (cu precadere cel din al doilea mandat). Ca sa capitalizeze simpatie electorala din faptul ca Basescu li s-ar fi opus in stilu-i caracteristic. Insa asta nu inseamna o strategie politica si iata ca Iohannis e departe de a fi un Basescu din al doilea mandat. Iohannis are o aparare ermetica. Stelian Tanase facea o paralela cu sahul. As spune si eu ca Iohannis pare a se asemana din acest punct de vedere cu Petrosian – o aparare beton, iar in fata unui astfel de partener de joc e foarte greu sa castigi… Dragnea vrea sa castige, Iohannis a invatat cum sa faca sa nu piarda partida. Asa ca Dragnea s-ar putea sa aiba in fata o stanca tare si mare, foarte greu de cucerit. N-ai vazut? In nici un minut i-a bagat in sedinta!! 🙂 Si asta in conditiile in care PNL a obtinut un rezultat catastrofal mai slab (totusi, sa nu fim prapastiosi!) la alegeri… Uite-te cum a castigat alegerile prezidentiale, Ponta era favorit… Iar el s-a prezentat la televiziunile de stiri de unul singur, a iesit din masina si s-a dus in studio.

      Pe de alta parte, declaratiile lui Dragnea sunt sau mai bine zis se vor imperative pentru Presedinte. Ca si cum i-ai da ordin Presedintelui, daca nu il paste suspendarea. Insa lucrurile nu pot sa mearga asa. E clar ca Dragnea incearca varianta asta in dorinta ascunsa de a-l domina pe Iohannis. Insa oamenii care se lasa dominati pot fi foarte periculosi. Deodata pot avea o initiativa periculoasa, la care nici nu te-ai gandit si sa-ti dea totul peste cap. Corect, ar fi, zic eu, sa incepem sa intram in limitele Constitutiei: consultarile inseamna dialog, nu porunci date – indiferent de cine e cuprins de patima de a porunci celuilalt. Eu m-am gandit asa, tu ce zici?, hai sa vedem ce propui tu – asta inseamna consultari.

      Ca daca jocul politic incepe sa se desfasoare pe porunci – fa asa, ca de nu… – e clar ca nu e in regula. Nu e nici eficace si nu reprezinta o atitudine corecta, as adauga eu…

      Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 28, 2016 | Răspunde

      • Aveam un prieten , fost client al puscariilor , care spunea de fiecare data cand era bagat la zdup , ceva de genul : „- Patru ani , ca maine trec !” Tot asa si pana in 2019 onorate prieten 😉 . ” Stanca tare si mare si foarte greu de cucerit ” glumesti nu ? Pai , pentru cazul in care n-ai aflat , oamenii au cucerit Everestul iar unii au ajuns chiar si pe Luna stimabile deci , un bolovan devine absolut insignifiant in aceste circumstante caci , banuiesc fara sa vrei , inclusiv dumneata ai recunosti protejatului dumitale aceasta „calitate” . Stelian tanase…am urmarit in reluare emisiunea de la B1 si…chiar nu mi-a parut grozav in afara obisnuitelor sala giumbuslucuri verbale iar comparatia sa cu sahul jucat de rusul ala { sau gruzin ce dracu era } mie mi-a parut absolut fortata . La sah nu exista aparare beton decat daca urmaresti neaaparat draw-nul sau mai pe romaneste , PAT-ul adica , neavand credinta ca vei castiga incerci ca partida sa se termine indecis . Eu m-asi fi a steptat ca si dumneata si alti analisti economici { inclusiv Andreea Paul fosta Wass } sa faceti tam-tam pe seama faptului ca bugetul pe 2017 nu este facut , deci Romania devine imprevizibila pentru investitori , ca dolarul a atins niste cote greu d e imaginat pana in urma cu cateva luni cotatia sa crescand si costul petrolului { deci al benzinei si motorinei care ne face masinile sa se deplaseze deci…transportul si deci comertul } si ca atare vom avea un an greu din punct d e vedere economic insa….nici dumneata si nici altii n-ati abordat aceasta problema . Poate pe undeva , adiacent , profesorul Mircea Cosa dar altii….

        Comentariu de Marian | decembrie 29, 2016

      • Oare-ti trebuie neaaparat un dociorat ca sa te prinzi d e faptul ca olteanu’ are ca tinta Cotroceniul ?

        Comentariu de Marian | decembrie 29, 2016

      • Teleormaneanul, vrei sa zici. Stai ca mai e pana atunci…

        Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 30, 2016

    • Dar interesant de remarcat ar fi faptul ca prestatia Presedintelui Iohannis e deasupra partidului sau, PNL. Bine, PNL va avea un Congres in februarie (daca am inteles bine), conducerea sa fiind interimara pana atunci. Trebuie sa vedem si ce opozitie va face PNL. Lucrul asta e foarte important. PNL a pierdut alegerile, insa a avut, totusi, usor peste 20%. Nu e de neglijat! De aceea ei ar trebui sa pregateasca o strategie de opozitie eficienta, operanta, utila. Nu doar sa astepte ca PSD sa-si puna in practica Programul. Trebuie sa faci opozitie! Sper ca PNL sa inteleaga lucrul asta. Pe de alta parte, nici nu putem spune ca Programul PSD este de pe acum un succes. PNL ar trebui sa-i analizeze puncte slabe si sa le prezinte, dar si sa vedem la ei o viziune. Sunt multe de facut la PNL, care nu e pe o pozitie chiar proasta, cum ar crede unii si nici pe departe in pozitia in care s-a aflat PNTCD dupa 2000. PNL ramane un partid puternic pe esicherul politic romanesc. De vazut daca poate fi resuscitat PNTCD, care se afla intr-o situatie foarte dificila de foarte multa vreme. Deci trebuie sa vedem replica fortelor de centru-dreapta. A PNL-ului in special, ca lider al acestora. Sunt multe de facut si ei n-ar trebui sa piarda timpul.

      Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 28, 2016 | Răspunde

  2. Ba Motane , ai inebunit fratioare ?!? 😡 😡 😡 Ce prestatie , care prestatie daca pana si ultimii oameni…acei homelesi , pana si aia rad si cu curul de sasalau ????? PNL-ul in opozitie….pai in opozitie s e descurca orice partid d e doi bani iar daca PNL-ul a ajuns partid de doi bani acesta-i si ” meritul ” lui Johannis de ce dracu nu vrei sa recunosti asta ? 😡 Ce mama dracului ai tot dai cu ” PNL ramane un partid puternic pe esicherul politic romanesc ” cand se vede si fara binoclu ca….in special daca nefericita aia d e Turcan va mai iesii pe sticla sa-l linga-n popou pe neamt , PNL este in cadere libera !?! La asta daca mai adaugam si faptul ca PSD { iar astia stapanesc aceasta stiinta la perfectie } va avea grije sa insereze in memoria colectiva acest an d e ” guvernare ” Ciolos , plus faptul ca MEMBRII PNL s-au opus cu incapatinare sa creasca bucata de paine a oamenilor si septica { vorba lui Ponta } jucata d e sasalau pe ” spatele romanilor ” { tot de la Ponta citire } stai matale s a vezi ca scor va avea PNL daca maine va fi cineva curios sa mai afle cum stau astia in sondaje !

    Comentariu de Marian | decembrie 29, 2016 | Răspunde

    • Mai, Marian, dar tu ai dori sa avem un Presedinte care sa execute imediat ordinele lui Dragnea? Ai avea incredere intr-un astfel de Presedinte? Sau un Presedinte care analizeaza o propunere si ia o decizie dupa o matura chibzuinta?

      Nu vad nimic de ras…

      Presedintele nu e Dl. Grindeanu care nu ia vreo deicizie politica fara ca inainte decizia sa fi fost luata de catre colegi, adica de catre Dl. Dragnea. Ci e Presedintele Romaniei, care trebuie sa cantareasca o propunere venita din partea Coalitiei majoritare in Parlament.

      Prestatia lui Iohannis a fost deasupra celei a PNL. Acuma, e adevarat ca cea a PNL nu s-a prea vazut… Dar Iohannis a actionat foarte bine. Nu s-a grabit, a cantarit, a luat o decizie dupa ce a chibzuit, asa cum trebuie sa faca un Presedinte. Nu vad nimic ridicol in asta. A, daca vrei sa spui ca in Romania sunt si multi prosti, care rad din orice, asta da, sunt de acord cu tine. Numai ca nu sunt toti asa! Insa Presedintele a actionat cat se poate de corect, cred eu. Nu a actionat corect PSD care l-a tratat pe Presedinte ca pe un subaltern ce trebuie sa execute imediat ordinele Baronului. Doar ca Iohannis nu e membru PSD… Iar Guvernul tehnocrat a primit si votul de incredere al pesedistilor. Ma insel oare? Ca aveau majoritate in Parlament si atunci, impreuna cu ALDE. Si nici n-am auzit, la momentul respectiv, ca PSD sau ALDE s-ar fi opus solutiei unui Guvern de tehnocrati. Ca daca s-ar fi opus ar fi fost si vocali, cel putin ca in aceste zile.

      PNL are putin peste 20% in Parlament. Alegerile de abia s-au incheiat. PNL nu e la Putere! PNTCD a cazut dupa ce a fost la Putere. Asa ca nu se poate spune ca PNL se va eroda la guvernare pentru ca nu e la guvernare.

      Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 30, 2016 | Răspunde

  3. Si-nc-o chestie , inainte s a imi iau pastilele pentru prostata asta nenorocita si sa-ncerc sa dorm cateva ceasuri linistit fara grija …pishatului 😡 : Daca neamtul va refuza…{ dracu-l va lua ! } si-a doua propunere , va avea loc de un alt tur de alegeri …. anticipate { asta daca astia nu-l vor suspenda instantaneu , caz in care oricum vor avea Presedintele lor .interimar deci…Guvernul va trece } si chiar nu-i mai vad pe astia de al PNL sa mai castige nici macar acele 20% dintre voturi mai ales ca , la turul asta de alegeri vor vota foarte multi dintre cei ce …s-au abtinut pe 11 Decembrie si , vor vota PSD-ul ti-o garanteaza fratele dumitale ! Vor cantarii extrem d e mult iesirile cucului de la Cotroceni adica , omul care in mentalul romanesc este vinovat de tot si de toate ! Mergi la pariu cu mine ca , multi PNL-isti vor vota PSD-ul ?

    Comentariu de Marian | decembrie 29, 2016 | Răspunde

  4. Daca nu erau “dictatorul” BASHAR AL-ASSAD si “rusii ticalositi”, acum nu mai era picior de ortodox in Siria / VIDEO: Presedintele sirian si sotia in vizita la copiii orfani de la Manastirea Saidnaya

    Maica Domnului i s-a arătat președintelui Assad în Mănăstirea Saidnaya

    Iata-l acum pe președintele sirian Bashar al-Assad și soția lui Asma in vizita la copiii orfani de la mănăstirea Saidnaya, duminică. La mănăstirea, Assad a fost întâmpinat de călugărițe și unii dintre cei cincizeci de copii orfani care locuiesc în prezent acolo.

    http://theglobalherald.com/bashar-asma-assad-visit-orphans-at-ancient-saidnaya-monastery-at-christmas/155010/

    Comentariu de Radu Humor | decembrie 29, 2016 | Răspunde

    • Acuma il si vedeti pe Bashar al-Assad printre sfinti! 🙂 Mai, mai… 🙂 Interesant este ca Dvs. nu vi se pare nici macar deplasat acest lucru! 🙂 Nu m-ar mira, in aceste conditii, sa-i compuneti si un acatist dictatorului sirian, ca va vad atat de insufletit… 🙂

      Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 30, 2016 | Răspunde

    • Ca pe Putin mi se pare ca-l si socotiti sfant in viata. Nu? 🙂

      Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 30, 2016 | Răspunde

  5. Te felicit cu prilejul zilei de 30 Decembrie , la implinirea a 69 de ani de la instaurarea republicii Populare Romane si , cu ocazia asta fac si economie la tastatura urandu-ti in avans LA MULTI ANI CU MULTA MULTA SANATATE { dumitale , familiei , dusmanilor si amicilor dumitale } pentru viitorul an 2017 !!! LA MULTI ANI PRIETENE , ne citim peste….un an !!!

    Comentariu de Marian | decembrie 30, 2016 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.