Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Cum vi se pare acest plan?

Iata ce plan propune D-na. Andreea Paul:

Un plan în 7 puncte pentru imigranții în UE

Se arata ca:

„Multe rânduri și comentarii publice, puține soluții pentru refugiați. În absența soluțiilor riscăm să devenim complici cu asasinii din pasivitate. Ca deputat în Parlamentul unui stat european și în calitate de lector universitar în guvernanță europeană la ASE, propun dezbaterii publice în România și UE un plan în 7 puncte pentru UE în rezolvarea crizei imigranților din Orientul Mijlociu și Africa:

1. Securizarea frontierelor externe ale UE pentru reducerea fluxului de intrări ilegale.

2. Înființarea de noi centre de primire a refugiaților aflați deja pe teritoriul Uniunii Europene.

3. Asigurarea ajutorului financiar și logistic pentru Turcia, Liban, Iordania în vederea creșterii capacității de gestionare a situației imigranților din Siria și Irak.

4. Descurajarea celor care vizează beneficiile sistemului social european (inclusiv reforma politicii sociale în UE).

5. România, ca și alte state ale UE, va trebui să accepte o anumită cotă de refugiați politic, demonstrând solidaritate cu Italia și Grecia, și va trebui să își dezvolte urgent politici și instituții eficiente pentru managementul unor astfel de crize.

6. Pentru imigranții care doresc să se stabilească temporar sau definitiv în România, Guvernul va trebui să elaboreze politici de inserție socio-profesională și educațională, cu direcționarea acestora spre sectoarele deficitare ale pieței muncii (agricultura, construcții etc.).

7. Valorile și principiile fundamentale ale UE trebuie apărate (inclusiv libera circulație în interiorul Uniunii). Acordul Schengen trebuie menținut, chiar dacă se pot discuta unele amendamente tehnice asupra Convenției, care să nu afecteze drepturile cetățenilor europeni.”

Acest plan are o structura logica destul de bine definita. Numai ca – si-mi dau seama ca ma contrazic putin – el pare logic, insa lucrurile nu stau tocmai asa, dupa parerea mea.

Securizarea frontierelor… Dar acesti emigranti au trecut prin tari care apartin Spatiului Schengen. Aceste tari ar fi trebuit sa aiba deja frontierele securizate. Cu toate acestea n-au putut opri valul imens de emigranti. Apoi cine trebuie sa asigure ajutorul financiar si logistic „pentru Turcia, Liban, Iordania”? Romania??? E limpede ca UE. Infiintarea de noi centre, dar cate? Punctul 4. vi se pare fezabil? Mie nu…

Problema e mai complicata, iata ce spune Neagu Djuvara:

Gandul

Istoricul Neagu Djuvara despre refugiaţii care ajung în Europa: „Un procent e asimilabil, dar 10 înseamnă enorm pentru orice cultură”

Se arata ca:

Europa traversează astăzi o perioadă ca acum 2.000 de ani, când Imperiul Roman se apropia de apusul său şi era invadat de popoare din Asia sau Africa, arată istoricul Neagu Djuvara, el însuşi un pribeag în tinereşe. Istoria se schimbă, dar Europa zilelor noastre este mai reticentă şi la limita unui refuz în faţa valurilor de imigranţi. Un procent e asimilabil, dar 10 înseamnă enorm pentru orice cultură, iar Europa nu este pregătită să facă faţă unei asemenea invazii, ne spune Neagu Djuvara.

Neagu Djuvara consideră că istoria se schimbă, dar Europa nu este atât de mult deschisă către valurile de imigranţi care-i bat la poartă.

„Istoria se schimbă, dar Europa zilelor noastre este mai reticentă şi la limita unui refuz în faţa valurilor de imigranţi. Un procent e asimilabil, dar 10 înseamnă enorm pentru orice cultură, iar Europa nu este pregătită să facă faţă unei asemenea invazii”, spune istoricul Neagu Djuvara într-un interviu acordat Digi24.

Despre populaţia care vine în număr mare în Europa, Neagu Djuvara susţine că aceasta este diferită ca structură.

„Nu sunt indo-europeni, sunt deci o etnie foarte deosebită, ceea ce ne apropie de problema din sfârşitul Imperiului Roman, când a fost invadat de populaţii din Africa, Asia. Trăim un lucru ca acum 2000 de ani, a invaziei Europei, care de bine, de rău, se cam unificase”, a spus  Neagu Djuvara.

În privinţa unei soluţii prin care valul de imigranţi să fie oprit, Neagu Djuvara consideră că aceasta nu va fi o misiune uşoară, dar că istoria găseşte întotdeauna soluţii.

„Nu există formulă. Se va găsi, fiindcă totdeauna istoria găseşte soluţii, dar ele pot fi şi dramatice. Anume să se schimbe profilul Europei În mod foarte sensibil. Când avem mase, milioane de turci, algerieni, de nişte naţii foarte diferite de europenii noştri, se pot întâmpla fenomene de refuz”, spune Neagu Djuvara.

Despre exodul românilor din ultimii 25 de ani, români care pleacă în număr mare să muncescă şi să trăiască în alte ţări, Neagu Djuvara arată că de fapt aceasta reprezintă o preschimbare a mentalului colectiv.

„Românul, timp de veacuri, răspundea formulei Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-i în ţara mea. Or, în mod extraordinar, într-o singură generaţie, generaţia copiilor mei, ca să spun aşa, au descoperit că e mai bine în altă parte. Dar asta e o preschimbare a mentalului colectiv. Noi, timp de veacuri, am fost stabili pe colţul ăsta, arcul carpatic şi Marea Neagră, şi Dunărea. Suntem nemişcaţi de 5.000 de ani şi acum ne plimbăm în lumea întreagă şi avem dorinţa de a ne stabili în altă parte”, a spus Neagu Djuvara.”

Ortodoxia ne invata sa-i primim pe cei straini. Face parte din faptele milosteniei trupesti. Insa in Pilda celor zece fecioare, la Evanghelia dupa Matei, cap. 25, se arata:

„8. Şi cele fără minte au zis către cele înţelepte: Daţi-ne din untdelemnul vostru, că se sting candelele noastre.

9. Dar cele înţelepte le-au răspuns, zicând: Nu, ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă şi nici vouă. Mai bine mergeţi la cei ce vând şi cumpăraţi pentru voi.”

De aceea este mai rau sa accepti o situatie, chiar daca intentiile sunt bune, chiar daca luata ca atare, aceasta acceptare n-ar avea nimic rau in sine, daca nu ai capacitatea de a o gestiona sau de a o gestiona corect. Atata vreme cat capacitatea ta de a administra si a controla respectiva situatie sufera, acceptarea acesteia poate conduce spre adevarate catastrofe. Europa a fost pusa, intr-un mod neloial, in fata faptului implinit. Si asta intr-o situatie in care inca destule tari sufera din punct de vedere economic. Oricum, primirea unui mare numar de emigranti iviti brusc da nastere unei probleme foarte complicate. Inclusiv de securitate. Pentru ca nu prea stim mare lucru despre acesti oameni, nu stim nici daca printre ei ar fi strecurati si teroristi. De aceea ar trebui ca Europa sa se implice in rezolvarea problemei din zona de provenienta a acestor emigranti. Pe de alta parte, trebuie nu numai descurajata primirea lor, dar ar trebui nici sa fie primiti. Ei trebuie sa fie descurajati sa vina aici pentru ca, odata primiti – si inca 800.000 de oameni nu ar fi un numar mare la nivelul Uniunii Europene -, lucrul asta ar putea genera un aflux si mai mare de emigranti sositi din nu stiu ce parti ale pamantului. Ne putem trezi la un moment dat cu o afluenta coplesitoare de emigranti, veniti din tari diferite, de religii diferite, care vorbesc limbi diferite, despre a caror calificare profesionala nu stim mare lucru dar putem cu usurinta banui ca e una precara. Si atunci cate noi centre de primire a refugiatilor ar trebui sa infiintam? Iar o mare, o foarte mare problema va fi in tarile mici din Europa care nu ar mai putea face fata unui aflux atat de mare de emigranti. Chiar si 800.000 de oameni reprezinta o problema serioasa. Sa ne gandim ca trebuie asigurata hrana, apa, adaposturi pentru un oras intreg. Si apoi ce vor face aici acesti oameni? Ar rezulta o criza de proportii uriase, care da fiori!!

Mai trebuie spus ca libera circulatie a persoanelor si marfurilor, unul din pilonii Uniunii Europene, se refera la tarile membre ale UE. Nu la tari non-UE. Tarilor care nu fac parte din UE nu ar trebui sa li se aplice acest principiu.

Romania nu trebuie sa primeasca emigranti! Noi trebuie sa intelegem bine lucrul asta! In primul rand situatia economica a tarii nu permite asa ceva. Noi nu putem sa dam de lucru la ai nostri, care pleaca sa-si gaseasca de lucru in vestul UE. Nu reusim sa dam aici, la ai nostri, salarii rezonabile. Si atunci cum vrei sa-i mai tinem pe altii? Pe de alta parte ar fi si nedrept, pentru ca Romania nu e in Spatiul Schengen, dar ar trebui sa se solidarizeze cu tari din respectivul Spatiu, care nu au administrat deloc situatia aceasta a valului de emigranti si, mai mult, ar trebui sa primim noi emigranti din afara Uniunii Europene, fara sa avem niciun beneficiu de pe urma acestui lucru. Ce castiga Romania din asta? Concret, ce castiga? La punctul 6. se spune:

„Pentru imigranții care doresc să se stabilească temporar sau definitiv în România, Guvernul va trebui să elaboreze politici de inserție socio-profesională și educațională, cu direcționarea acestora spre sectoarele deficitare ale pieței muncii (agricultura, construcții etc.).”

Sa fim seriosi! Asa, pe hartie, suna foarte bine. Practica ne omoara! Daca cineva isi inchipuie ca e atat de simpla treaba asta, eu cred ca se insala. Mai e pus si guvernul la cheltuiala! Cine va da bani pentru asa ceva? Contribuabilul, nu? Care nu are nicio treaba cu situatia asta. E drept? Mie mi se pare ca nu.

Ar mai trebui spus legat de punctul 4. urmatorul lucru: oamenii acestia, emigrantii, care vin aici, nu vin pentru ca sa munceasca. Acesti oameni nu sunt in cautarea unui loc de munca. Acesti oameni vin aici pentru ca e rau in tara lor. Or, tocmai acest aspect creeaza probleme destul de mari. Ei vin aici cu gandul la beneficiile sistemului social european. Practic, daca vor veni mai multi, daca fenomenul se va amplifica – si vedem ca aparitia acestei emigratii e una brusca, adica intamplata intr-un timp foarte scurt -, vor trebui alocate fonduri imense pentru a asigura in primul rand protectie sociala acestor oameni. Ganditi-va ca Germania se asteapta la 800.000 de imigranti. Sa presupunem ca vor veni atatia. Dar daca intr-un timp foarte scurt vor mai veni 500.000 de emigranti? Vor fi foarte greu de integrat in societate si in campul muncii intr-un timp foarte scurt. De aceea fondurile pentru protectie sociala vor trebui sa fie mari, in crestere. De aceea nu poti sa-i descurajezi pe cei „care vizează beneficiile sistemului social european”.

Pe de alta parte, fenomenul de refuz de care vorbeste Dl. Neagu Djuvara, se poate traduce, politic vorbind, cu cresterea in intensitate a extremismului in Europa. Mai concret cu cresterea neofascismului si neonazismului! La care populatia autohtona, si asa nemultumita de felul in care merg de cativa ani treburile, ar putea sa marseze in aceasta directie, si s-a vazut o anume recrudescenta recenta a neonazismului in Germania. Nu e inca mare, dar ar putea sa creasca! Iar extremismul s-ar putea sa se extinda, pentru ca nu numai Germania e vizata de fenomenul asta. Neagu Djuvara are dreptate: „Nu există formulă. Se va găsi, fiindcă totdeauna istoria găseşte soluţii, dar ele pot fi şi dramatice.”.

O solutie ar putea fi o implicare activa a Europei in lupta impotriva terorismului, flagel care afecteaza Orientul Mijlociu si Nordul Africii, unde trebuie sa avem regimuri politice stabile si prietene, capabile sa stabilizeze situatia din aceste tari, inclusiv prin masuri dure, de forta. Terorismul nu e un joc de domnisoare! Apoi influenta economica a Europei s-ar putea extinde in aceste zone. Uniunea Europeana ar dispune de fonduri suficiente sa ajute aceste zone sarace, inclusiv prin investitii, care ar genera si creare de locuri de munca acolo. Datorita instabilitatii politice din zonele respective, aceste lucruri nu sunt deocamdata posibile. Una din cele mai grele situatii o reprezinta cea din Siria, atata vreme cat acolo se ciocnesc interesele politice ale Rusiei si SUA. Problema nu e solutionata inca si datorita acestui lucru castiga in influenta si forta ISIS (Statul Islamic), organizatie care trebuie nimicita! Europa este pusa, actualmente, in fata a ceea ce as numi emigratie anormala. Adica un numar foarte mare de oameni ce nu apartin din tari membre UE, care vin aici in numar mare odata si brusc, intr-un timp foarte scurt. Fenomenul acesta trebuie oprit. Nu atat emigratia in sine e problema, cat anormalitatea ei. Legatura Uniunii cu tarile din Nordul Africii si Orientul Mijlociu trebuie sa fie una normala. La ora actuala nu e asa. Europa trebuie sa se gandeasca bine si sa fie un furnizor de prosperitate in proximitatea sa, inclusiv in Ucraina. Trebuie neaparat insitutionalizata relatia cu aceste tari si vazut ce investitii ar putea UE face acolo. Dupa parerea mea, lucrul acesta trebuie sa fie in filozofia Uniunii Europene, inclusiv pentru a se proteja si pentru ca sa ne putem proteja in mod eficace cultura si civilizatia. Lucrul acesta trebuia sa fie avut in vedere de mai multa vreme si Europa trebuia de mai multa vreme sa ia in considerare, in filozofia sa, acest lucru. Din pacate UE a tratat superficial aceasta problema de-alungul timpului. Rezolvarea situatiei actuale presupune folosirea cu discernamant a fortei militare in Nordul Africii si Orientul Mijlociu, pentru combaterea terorismului. Dupa aceea trebuie trecut la schimbarile strucurale si la cele din alte sectoare care ating viata si comportamentul oamenilor (dupa cum spunea Simon Kuznets). Trebuie inteles ca tarile acestea din Nordul Africii si Orientul Mijlociu nu vor putea rezolva singure problemele cu care se confrunta. Iar daca le lasam asa, consecintele pot fi dezastruoase!

DE citit si…

Gandul

Proteste la Budapesta, după ce refugiaţii au fost evacuaţi din Gara Keleti şi li s-a INTERZIS să se urce în trenurile către Austria şi Germania

Se arata, printre altele, ca:

Sute de refugiaţi protestează în Budapesta, după ce autorităţile ungare le-au interzis intrarea în Gara Keleti, care a fost evacuată în această dimineaţă.

La doar o zi după ce a permis plecarea către Germania şi Austria a trenurilor cu refugiaţi, autorităţile ungare i-a evacuat din Gara Keleti pe imigranţi, suspendând într-o primă fază traficul feroviar. Ulterior, acesta a fost reluat, însă accesul refugiaţilor în gară a rămas interzis.

Sute de imigranţi s-au îmbrâncit marţi dimineaţă în încercarea de a urca la bordul unui tren care urma să plece spre Viena şi Munchen, dar aceştia au fost blocaţi de poliţie. Mulţi dintre ei au denunţat faptul că au cheltuit sute de euro pe bilete de tren, după ce poliţia spusese că vor putea pleca.

Întrebat de ce gara a fost închisă, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat  că Ungaria a încercat să pună în aplicare legislaţia UE, care stipulează că orice persoană care doreşte să călătorească în Europa trebuie să deţină un paşaport valabil şi o viză Schengen.

Oamenii protestează acum în faţa gării, scandând „Libertate! Libertate!” şi ”Germania!”.

Număr record de refugiaţi, ajunşi în Austria într-o singură zi

Aproximativ 3.650 de imigranţi au sosit în Viena în cursul zilei de luni, după ce s-au îmbarcat în trenuri cu plecare din Budapesta, un număr record de imigranţi sosiţi pe teritoriul austriac într-o singură zi, informează site-ul agenţiei de presă AFP.

Poliţia austriacă a anunţat, marţi, că 3.650 de imigranţi au sosit în Viena după ce s-au îmbarcat în curse feroviare din Budapesta, în cursul zilei de luni, precizând că acesta reprezintă un număr record de imigranţi înregistrat pe teritoriul austriac doar într-o singură zi.

„Suntem în curs de verificare câţi dintre ei sunt solicitanţi de azil”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei austriace, Patrick Maierhofer.

Autorităţile ungare au permis, luni, unor sute de imigranţi să se urce în trenuri cu plecare din gara Keleti din Budapesta (gara de est) către oraşe din Austria şi Germania, cele mai solicitate fiind cursele către Viena, Munchen şi Berlin.

Potrivit agenţiei de presă ungare MTI, un purtător de cuvânt al companiei feroviere ungare declarase, luni, că biletele pentru destinaţii internaţionale pot fi achiziţionate fără ca pasagerii să prezinte paşapoartele. Controlorul le va solicita doar biletul, numai reprezentanţii poliţiei le pot solicita să prezinte paşapoartele.

Ulterior, tot în cursul zilei de luni, un tren cu destinaţia Viena în care se aflau circa 300 de imigranţi a fost oprit la frontiera cu Austria de compania feroviară austriacă OBB pentru câteva ore. Denunţând că trenul era supraîncărcat, reprezentanţii OBB au solicitat asistenţa poliţiei ungare pentru a reţine imigranţii care nu au paşapoarte şi a-i plasa în centre pentru refugiaţi. Câteva ore mai târziu, reprezentanţii OBB au permis continuarea cursei către Viena. (Roxana Maciuca, Mediafax)

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

septembrie 1, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

259 comentarii »

 1. Imi aduc aminte de o discutie intre noi, in care tu erai foarte de acord cu ce se intimpla in America privind emigrantii din tarile sudice. Erai ofensat ca americanii erau impotriva acestui fel de invazie. Acum se intimpla si Europei. Sa vedeti ce bine e.

  Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015 | Răspunde

  • Da, dar… Era o dezbatere la televizor si era si prof. Adrian Niculescu. Se discuta si despre problema emigrantilor. El a spus ca SUA are granitele din sud securizate. Asa am inteles. Eu nu spun decat ca daca nu ai capacitatea de a face fata, de a gestiona sau de a gestiona corect problema aceasta a imigrantilor, mai bine este sa nu-i primesti. America spre deosebire de orice tara, inclusiv europeana, desigur, s-a format prin imigratie, datorita emigrantilor care au venit si s-au stabilit acolo.

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015 | Răspunde

   • Gresit in mai multe feluri. Nu, granitele din sud nu sint securizate, oamenii intra cum le place. Asa cum ai spus si tu, sint americani care nu au loc de munca, si vin ilegalii si le iau si locurile de munca existente. Apoi, America este o tara cu legi. Cine a vrut sa vina s-a supus legilor prezente. Ilegalii nu se supun legilor. Doua lucruri diferite. Exact ceea ce se intimpla azi si in Europa.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Inseamna ca nu se iau masuri.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Pai nu se iau. Ca sint democratii care se impotrivesc. Stiu ca astfel vor avea multe voturi si isi vor mentine puterea forever.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Voturi, voturi… Dar cum gestionezi situatia? Daca o poti gestiona cum trebuie…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Pai ii puti pe toti in spatele contribuabilului.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Tocmai asta e: nu poti sa-i pui pe toti in spatele contribuabilului. Asta e o prostie, scuza-ma. Dupa parerea mea, cine gandeste asa, gandeste prosteste! N-ai cum sa faci lucrul asta si nici nu e corect. Si nici benefic pentru tara.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Politicienilor nu le pasa daca e benefic pentru tara, ci daca e benefic pentru ei.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Citeste ce spune Andreea Paul:

    „Pentru imigranții care doresc să se stabilească temporar sau definitiv în România, Guvernul va trebui să elaboreze politici de inserție socio-profesională și educațională, cu direcționarea acestora spre sectoarele deficitare ale pieței muncii (agricultura, construcții etc.).”

    Iti dai seama ce inseamna asta? Mai ales pentru o tara ca Romania… Asa ceva nu poate functiona!

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Asa ceva nu poate functiona niciunde, de aia economia lumii este unde este.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

  • Or, aici despre ce emigratie vorbim? Sa te trezesti cu sute de mii de oameni asa deodata!! Asta este ceea ce am numit eu o emigratie anormala. Care e foarte greu, daca nu imposibil de gestionat, e limpede.

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015 | Răspunde

   • Si cum crezi ca se intimpla cu emigratia mexicanilor si a celor din America de Sud?

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Inseamna ca nu se iau masuri, dupa cum am spus. Numai ca aici e o problema mare: ei sunt foarte multi, veniti toti deodata, in bloc. Fenomenul se poate amplifica si se asteapta lucrul asta. Dar, gandeste-te, daca se intampla asa atunci trebuie sa le asiguri hrana, apa, adapost, eventual ingrijiri medicale. Nu mai vorbesc ca vine iarna!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Pai ce crezi ca America face de zeci de ani? Adica americanii trebuie sa plateasca taxe ca sa-i tina pe ei! Adica americanii sint penalizati daca nu au asigurare medicala, dar ei o primesc gratis. Corect, nu?

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Evident ca nu e corect daca asa stau lucrurile!

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Dar parca mai inainte o dadeai cu America ca fiind o tara de emigranti…..

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Da, dar aceia n-au fost pusi in spatele contribuabilului. E o mare diferenta! Altminteri cheltuielile care se fac pot fi exorbitante si fara vreun folos.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • In ultimii 50 de ani au fost pusi pe spatele contribuabilului. In plus, li s-a dat copiilor lor nascuti in America si cetatenie. Ilegal, bineinteles, dar nu mai conteaza legile.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Asta nu este bine… Insa nu stiu exact ce s-a avut in vedere cu astfel de masuri, ca sa pot sa fac o apreciere exacta…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Putere. Transformarea tarii intr-o tara socialista cu cetateni dependenti de guvern.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Asta e o alta prostie, scuza-ma. Pentru ca daca le dai, facandu-i dependenti de guvern, atunci ei vor cere mai mult si mai mult. Si atunci, pana la urma, de unde sa le mai dai? Daca creezi iluzia generozitatii, dandu-i omului mai mult si mai mult, fara ca omul sa-si aduca o contributie proprie, pana la urma nu vad de unde ii vei mai da si cum poti sa potolesti o cerere artificiala care, in felul acesta, va avea o tendinta continua de crestere.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Spune asta celor care voteaza in Romania. Ca sa nu mai zic de restul Europei.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Spun, cum sa nu spun! Romania, din pacate, e prinsa intre o saracire fortata sau o indatorare fortata, asa cum vad ca tind sa mearga lucrurile.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Aici ne intoarcem la vechea poveste. Populatia, in general, habar nu are sa gindeasca independent, tot de guvern depind. Absolut nici un candidat care vine cu propuneri care fac oamenii sa nu mai depinda de stat nu are sanse sa cistige o alegere.

    Eu vad lucrurile invers. Tu spui ca Romania e saraca, de aia are nevoie de ajutorul guvernului. Eu spun ca e saraca pentru ca depinde de ajutorul guvernului.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Eu spun ca depinde de ce anume face guvernul.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Da, tu, precum majoritatea romanilor/europenilor, propun ajutoare sociale pentru cei care nu isi pot permite. Asa cum am aratat cu citatul din Illich, asta ii face mai dependenti de stat, mai saraci. Deci care a fost scopul acestui „ajutor”?

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Nu neaparat! Nu neaparat ajutoare sociale. Acestea, sigur, trebuie directionate acolo unde e nevoie de asa ceva. Eu spun ca la noi nu se prea doreste sa se faca reforma. Ti-am dat exemplu si am si scris despre noul Cod Fiscal (nu mai reiau aici, sper ca ai citit articolele). La noi se vorbeste foarte mult zilele acestea despre consens politic intre Putere si Opozitie. Adica intre PNL (PNL+PDL) – Opozitia si Alianta Electorala PSD-PC-UNPR, la Putere. Insa consensul asta politic miroase de la o posta a USL, care nu a facut reforme in plan economic… Am vorbit despre privatizarile care nu s-au facut si care nu se fac in continuare, despre numarul mare de functionari publici, despre intreprinderile de stat neperformante, despre slaba absorbtie a fondurilor europene, despre faptul ca nu se fac investitii publice. Or, USL-ul la ce a condus pana la urma? S-a destramat pana la urma si a reiesit aceasta Alianta Electorala PSD-PC-UNPR care a crescut foarte mult si nivelul si numarul taxelor si impozitelor si care a oferit o guvernare ce nu se poate spune ca a fost performanta (macar in ceva), dar pe care, in realitate nimeni nu se gandeste s-o schimbe. Ai citit poate ca s-ar dori schimbarea lui Victor Ponta. Insa lucrurile nu stau tocmai asa. Pentru ca actuala guvernare convine atat PSD-ului cat si PNL-ului care poate s-o critice si sa mai castige un firav capital electoral. PNL, care a fost in alianta cu PSD, in USL, nu afirma cu pregnanta o politica, o conceptie liberala. Eu nu zic s-o faca la modul absurd, pentru ca, spre exemplu, Romania nu e la nivelul SUA, lucrul e clar. De aceea consensul actual e mai mult o reeditare a USL, fara sa se puna sub o forma juridica, sa se refaca fosta alianta din punct de vedere juridic. Cam asa stau lucrurile…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Nu am inteles la ce te referi ca Romania nu e la nivelul SUA.

    Apoi, din nou, eu nu vad rolul ajutoarelor sociale. Daca exista, nu trebuie sa fie de stat. Asta este prima problema. Apoi, degeaba vorbesti de reforme, pentru ca nici o reforma propusa nu propune piata libera, ci tot de guven facute, ca este un partid sau altul. Reforma care trebuie facuta este ca guvernul sa iasa din economie, sa nu faca investitii publice, ci doar sa dea legi pentru ca sectorul privat sa infloreasca. Oamenii asteapta de la guvern sa faca ceva ce nu ar trebui sa faca. De aici incep toate problemele.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Nu e la acelasi nivel economic. Scuza-ma, dar e departe! Trebuie sa recunoastem. E limpede ca, cel putin strict economic vorbind, SUA e cu mult deasupra Romaniei! Sper ca nu ma vei contrazice. 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Dar de ce nu e? Pentru ca pentru mult timp guvernul nu si-a bagat nasul in economie, sau a facut-o in procentaj scazut. Dar cu cit isi baga mai mult nasul, cu atit lucrurile merg mai prost. Poate ca ar fi bine ca Romania sa incerce la fel, sa nu-i mai permita statului sa-si bage nasul unde nu-i fierbe oala. Dar aici este problema, oamenii sint dependenti de stat, e mai fain ca statul sa aiba grija de ei. Asa, daca esueaza, au pe cine da vina. Daca ar depinde de ei si ar esua, pe cine ar mai da vina?

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Da, dar vezi, nu depinde numai de oameni, ci si de „supa” de care vorbeai tu…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Oamenii voteaza supa respectiva. Oamenii voteaza cu cei care le promit cel mai mult. De aceea se spune ca guvernul este oglinda societatii. Guvernul arata starea oamenilor. Adica in prezent: corupti, lacomi si lenesi.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Citeste din nou ce am scris despre „supa”! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Am inteles ce ai scris despre supa. Nu intelegi ca supa respectiva nu conteaza atita timp cit au acelasi principiu? Ce conteaza ca are taieteii mai mari sau mai mici, tot de taietei este. Dar oamenilor le place supa de taietei si niciodata nu o vor schimba cu altceva. Unii se pling ca taieteii sint prea grosi, altii ca-s prea subtiri, dar in final, toti sint de acord ca trebuie sa fie taietei in supa. Dupa parerea mea, asta este problema. Mie imi plac galustele.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Da, dar daca, de exemplu, mergi la restaurant si comanzi ciorba de vacuta si ti s-ar aduce supa cu taitei? 🙂 😆

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Problema este ca foarte putini romani comanda cioba de vacuta…..Ei sint fortati sa manince taieteii comandati de altii.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Ei, te-ai apropiat putin de chestiune… Insa putin…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Eu am renuntat sa astept de la guvern sa faca una sau alta. Am inteles ca oamenii care-i aleg pe cei din guvern sint de vina ca nu inteleg problemele. Cei din guvern nu ar face absolut nimic ce nu li se permite.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Asta e un punct de vedere! Orice guvern si orice partid din lumea asta reflecta niste interese ale unor grupuri sociale.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Din pacate…Asta pentru ca oamenii au fost conditionati sa creada ca asa trebuie sa fie.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Citeste ce spune Bastiat:

    file:///C:/Users/Cristina/Downloads/The%20Law.pdf

    Nu am avut timp sa caut cuvintele lui exacte, dar zicea ceva ca guvernul nu are incredere in oameni sa se administreze singuri, zic ca sint prea prosti sa stie cum sa actioneze fara interventia guvernului, dar in acelasi timp, sint destul de „destepti” ca sa-i aleaga pe ei, din guvern.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Atunci zic si eu ca nu e bine sa spargi fereastra! 😆

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Adica vrei sa spui ca nu mai crezi in Keynes?? I’m shocked!!!!

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Aici nu e vorba de asta. Dar uite ce spunea Bastiat:

    „If socialists mean that under extraordinary circumstances, for urgent cases, the State should set aside some resources to assist certain unfortunate people, to help them adjust to changing conditions, we will, of course, agree. This is done now; we desire that it be done better. There is however, a point on this road that must not be passed; it is the point where governmental foresight would step in to replace individual foresight and thus destroy it.”

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Tot el a spus:

    But how is this legal plunder to be identified? Quite simply. See if the law takes from some persons what belongs to them, and gives it to other persons to whom it does not belong. See if the law benefits one citizen at the expense of another by doing what the citizen himself cannot do without committing a crime.
    Legal plunder can be committed in an infinite number of ways. Thus we have an infinite number of plans for organizing it: tariffs, protection, benefits, subsidies, encouragements, progressive taxation, public schools, guaranteed jobs, guaranteed profits, minimum wages, a right to relief, a right to the tools of labor, free credit, and so on, and so on. All these plans as a whole — with their common aim of legal plunder — constitute socialism.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Si are o remarca extraordinara:

    „It seems to me that this is theoretically right, for whatever the question under discussion — whether religious, philosophical, political, or economic; whether it concerns prosperity, morality, equality, right, justice, progress, responsibility, cooperation, property, labor, trade, capital, wages, taxes, population, finance, or government — at whatever point on the scientific horizon I begin my researches, I invariably reach this one conclusion: The solution to the problems of human relationships is to be found in liberty.”

    Extraordinar spus!! Si sa stii ca cei care au trait sub o dictatura, sub apasarea acesteia, o inteleg cel mai bine!

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Gresit. Majoritatea romanilor au trait sub dictatura ceausista si nu inteleg acest lucru.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Inteleg, sa stii! Numai ca e vorba despre altceva, cum remarcau niste profesori de la Stiinte Politice, din cate am inteles. Un partid liberal nu e un partid de mase… Uite-te la PSD – social-democrat – un partid masiv si, pe cale de consecinta, birocratic. Dar daca nu e un partid de mase, asta nu inseamna ca nu ar putea castiga alegerile! Numai ca la noi au fost fenomene politice mai complexe precum pesederizare, cederizare, pedelizare – cred ca ai auzit de asa ceva. Nu spun ca au fost bune, benefice.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Imi pare rau, dar eu nu inteleg de ce te tot legi de partide. Nu inteleg de ce nu intelegi ca toate sint la fel, toate promoveaza etatismul, mai mult sau mai putin. Eu prefer deloc. Deci pe mine nu ma intereseaza cit de etatist este un partid, pe mine ma intereseaza daca exista partide care sint impotriva etatismului. Ca un partid vrea 25% etatism sau altul vrea 85% etatism ce conteaza? Da, e diferenta in etatism, dar eu compar etatism vs no-etatism, nu procentajele de etatism ca tine.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Pentru ca ar fi nerealist altfel. O viata politica moderna nu e posibila fara partide. Nici nu ar fi benefic pentru societate sa nu existe partide. S-ar incalca chiar libertatea omului de a se asocia, s-ar incalca pluralismul. Ar rezulta, in final, fara partide, absolutismul.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Am zis eu sa nu existe partide? Tie iti place sa alegi dintre partidele etatiste, nici nu te intereseaza ca nu exista partide ne-etatiste, nici macar nu cauti sa vezi daca se pot face astfel de partide. Mie imi place sa am de ales intre partide etatiste si non-etatiste, ca sa aleg pe cele non-etatiste. Tie iti place sa alegi intre partide mai mult sau mai putin etatiste. Mie imi place sa aleg intre tiranie si libertate.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Cum sa nu ma intereseze partidele care nu sunt etatiste? Ceea ce alegi trebuie sa aiba un contur cat de cat clar. Altminteri la ce ai mai alege daca toate sunt la fel? Citeste din nou despre supa!! 😆

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Supa respectiva are vreun partid care propune polițe non-etatiste??

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Tu ce concluzie tragi din ceea ce ti-am povestit? Are? 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Nu. Nu are. Pentru ca nici oameni care sa ceara asa ceva nu sint prea multi.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Eu inteleg ce vrei tu sa zici. Tu vrei sa zici cam asa: exista in Romania un partid care sa sustina ceea ce sustine Bastiat? Eu te-am rugat sa citesti din nou despre supa politica de la noi, de care am vorbit, eu incercand sa-ti explic si sa-mi explic astfel de ce nu se fac reforme.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Pai se fac reforme de la revoluție încoace. Important este de inteles ca toate reformele care se fac sint etatiste, nu din privința pieței libere.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Sa-ti spun ceva! Imediat dupa Revolutie, dupa ce cazuse comunismul a venit o clasa politica care, sigur, era formata din fosti comunisti.Nu in exclusivitate, dar erau multi fosti comunisti. Insa cu toate pacatele si greselile pe care le-a facut, era una reformatoare. S-au facut reforme institutionale, o noua Constitutie, cu totul diferita de cea veche, din comunism. S-au facut reforme si in plan economic, insa aici a mers greu… Totusi, Romania a intrat in NATO si in UE, lucruri care vorbesc despre reformele care s-au facut. Ai vazut ca, intr-o postare precedenta, eu i-am reprosat la modul dur lui Ion Iliescu ce „capitalism” s-a creat pe atunci. Totusi, a fost o preocupare pentru a crea un capitalism romanesc. Nu intr-un mod foarte fericit, e adevarat, dar preocupare a fost.

    Lucrurile au inceput sa mearga altfel dupa ce am intrat in UE… In Spatiul Schengen nu am intrat, desi e un drept al tarii noastre si indeplinim conditiile (am mai discutat despre asta), de MCV nu am scapat. Tariceanu a guvernat cu sprijinul masiv al PSD si a angajat, din 2004 si pana-n 2009, 500.000 de functionari publici. Nu s-a facut nicio privatizare si asta sub guvernari de centru-dreapta. Adica s-au facut (asa cum s-au facut) privatizari sub cele de centru-stanga, dar sub guvernarile de centru-dreapta, dupa ce am intrat in UE, NICIO PRIVATIZARE!! Scuza-ma, intelegi ce-ti spun? Ca nu e usor de inteles. Sper sa nu te superi. Coruptia a inflorit! Acum auzi aproape in exclusivitate de arestari peste arestari si plimbari peste plimbari la DNA – ceva interminabil. Demnitarii vor sa-si mareasca lefurile!

    Deci de unde am avut, atunci, la inceput, dupa Revolutie si mai apoi, o clasa politica reformatoare, deschisa la economia de piata, acum pare-se ca avem o altfel de clasa politica…Scuza-ma, te rog, dar acum seamana cu ce spunea Bastiat: „The resulting statism is „based on this triple hypothesis: the total inertness of mankind, the omnipotence of the law, and the infallibility of the legislator.””. Iar de reforme, ele nu se prea vad acum…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Înțeleg ce zici tu, doar ca tu nu intelegi ce spun eu. Da, s-au făcut reforme pe ici pe colo, mai multe sau mai putine. Dar nici o reforma, nici un partid nu au fost pentru economia de piața. Da, s-au mai slăbit hățurile, dar tot guvernul le tine.

    Spui ca s-a făcut o alta constituție? Nu este adevărat. S-au schimbat unele lucruri pe ici pe colo, dar tot etatista e. O constituție care promovează statul social nu este o constituție a unei tari libere.

    Pe mine nu o sa ma convingi sa intru intr-o discuție despre PD sau PSD sau mai stiu eu ce, ci o discuție despre tiranie vs libertate.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Deosebirile intre Constitutia de acum si cea de pe vremea comunismului sunt foarte mari, as zice radicale.

    Discutia despre tiranie vs. libertate e altceva. Lucrurile nu pot fi tratate asa.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Sigur ca lucrurile pot fi tratate asa, de fapt numai asa pot fi tratate. Daca vrem sa fie mai bine.

    Deosebirile sint minime daca omul nu este liber.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Nu, nu sunt deosebiri minime. Actuala Constitutie e cu totul altceva decat cea de pe vremea comunismului. De fapt si realitatile sunt cu totul altele. Ca vrem sa fie mai bine, asta da!

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Nu in privința redistribuirii proprietații private, care înseamnă încălcarea dreptului la proprietate privată.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Nu se pot disocia lucrurile de realitatile politice.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Nu le disociez, ci le înțeleg din alta perspectiva.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Mie mi se pare ca nu intelegi. Dar poate fi doar o impresie…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Da, avem puncte de referința diferite. Eu vad altul ca fiind rolul guvernului decit cum il vezi tu. De aici vine acceptarea politicilor promovate de diferite partide.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Nu puncte de referinta diferite. Ci de ce acum nu e deschidere spre economia de piata, de ce nu se fac privatizari (reusite si nu la modul necinstit)? Intelegi acuma ce vreau sa zic?

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Eu cred ca fiecare partid are deschidere in diferite industrii, unele mai mult, altele mai putin. Dar nici unul nu dorește libertatea cetateanului. Sper ca intelegi ce zic.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Eu inteleg ce vrei sa zici. Insa tu nu intelegi ca acum, spre deosebire de trecut, nu prea vad dorinta de reforme in sensul economiei de piata, ci o crestere a etatismului. Nu e vorba de deschiderea unui partid sau altul „in diferite industrii”.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Asa cum am zis, da, sint partide care vor mai mult sau mai putin etatism. Pentru mine asta nu conteaza pentru ca eu vreau ZERO etatism. Nu ma intereseaza ca inainte era 50% etatism si acum e 75%. Tot etatism e.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Bun, impingi lucrurile la extrem. Dar asta nu e o analiza. Important este sa analizam realitatile, sa le observam si sa tragem concluzii.

    Uite, zici de zero etatism. Atunci sa diminuam etatismul. Eu, acum, nu vad asa ceva in Romania. In trecut, dupa Revolutie, am vazut o astfel de dorinta. Nu e ciudat oare ca nu se vede asa ceva, o dorinta si o actiune de a dimunua etatismul dupa ce Romania a intrat in UE? Nu te-ai fi asteptat, din contra, sa vezi ca se diminueaza etatismul? Dar cum diminuezi etatismul daca nu faci nicio privatizare? Sau daca angajezi 500.000 de oameni la stat? Ti-am dat cateva exemple de lucruri care s-au intamplat dupa ce am intrat in UE, nu inainte! Sper sa ma fi facut acum mai clar inteles.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Daca libertatea este un lucru extrem, so be it.

    Da, hai sa analizam realitățile. In ce tara cu politici etatiste sint cetățenii liberi? Ce concluzii tragem? Guvernele si partidele politice doresc etatismul, nu libertatea. Iar oamenii sint indiferenti ca le sint încălcate drepturile. Oamenii sint conditionati sa accepte etatismul.

    Eu te-am inteles ce ai vrut sa zici, doar ca nu am fost de acord cu tine. Eu vreau zero etatism. Tu ești mulțumit cu un anumit procent.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Chestia asta cu zero etatism e intr-un fel o ducere la extrem pentru ca in nicio tara n-ai sa vezi asa ceva. Asa ceva, intr-o stare pura unde vezi? Dar, de ce nu? 100% LIBERTATE!! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • A fost in America inainte de a împrumuta etatismul european. Dar asta este problema si in America. Oamenii imbratiseaza tot mai mult etatismul in detrimentul libertatii. Nu înseamnă ca asa trebuie sa fie. Aici tot sint mai multi care înțeleg acest lucru. Aici se cunoaște istoria si cum a fost in timpul libertatii. Au punct de referința. In România sint foarte putini. Nu exista punct de referința, pentru ca România nu a fost liberă.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Da, dar vezi, tocmai asta e…. Zici: „Oamenii imbratiseaza tot mai mult etatismul in detrimentul libertatii.”. Bine, si politicienii sunt oameni. Dar de ce ei promoveaza etatismul? Si de ce a crescut apetenta asta pentru etatism acum…?

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Întrebarea mea ar fi: de ce oamenii imbratiseaza etatismul? Ce putem sa facem ca sa le explicam oamenilor ca etatismul nu e bun? Ce putem face ca sa-i convingem pe oameni sa le pese de drepturile lor?

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Cum sa-l convingi pe un om ca nu e bun etatismul daca promovezi etatismul? E contradictie in termeni. Nu stiu daca oamenii imbratiseaza etatismul… Poate e doar o impresie, una falsa. Poate ca doar unii il imbratiseaza… Dar asa cum remarcai, nu vezi la partidele noastre vreunul care sa aiba ideile lui Bastiat sau ale lui Milton Friedman. Macar un procent semnificativ.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Pai promovarea libertatii trebuie făcută de cei care doresc libertatea. Politicienii prezenți doresc etatismul deci promovarea nu poate veni din partea lor.

    Rezultatul îmbrățișării etatismului se vede in alegeri. Deci nu este o impresie falsa.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Nu cred ca lucrurile stau chiar atat de simplu (cel putin in Romania)…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Nu sint simple, dar daca nu se începe mecanismul, nu se va ajunge niciodată la libertate.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Intrebarea corecta ar fi, cred eu: „Imbratiseaza oamenii etatismul”? Nu pornim imediat de la premisa ca-l imbratiseaza toti, considerand ca aceasta premisa e adevarata.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Majoritatea o fac. In România. Si din ce in ce mai multi in America. Rezultatele alegerilor dovedesc asta.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Ei, da, dar nu poti sa te iei dupa rezultatul unor alegeri si sa zic ca asta e o realitate care nu se poate schimba intre timp.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Se poate schimba. S-a schimbat un pic cu Reagan cum ai amintit, dar altfel….

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Eu de asta ti-am zis: de unde, imediat dupa Revolutie, aveam o clasa politica reformatoare, desi erau destui fosti comunisti in componenta ei; acum (adica dupa 25 de ani de la Revolutie!!) parca avem o altfel de clasa politica… Lucru care ma pune pe ganduri si ma ingrijoreaza pe undeva…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Poate ca era o altfel de clasa politica, dar nu neaparat era una care promova libertatea. Poate ca promova un procentaj mai scăzut de etatism, dar tot era un anumit procentaj. Eu prefer cifra zero.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Si asta de acum promoveaza liberatea? Intr-un procent mai mare? Asta e important.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Poate ca nu. Dar eu nu vreau un procentaj mai mare, ci 100%

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Da, dar daca vrei 100% libertate, ceea ce e foarte bine, nu se poate sa nu te puna pe ganduri cand aceasta, chiar daca nu e in proportie de 100% (sau daca ai impresia asta), se diminueaza… Cu atat mai mult ar trebui sa te puna pe ganduri…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Da, dar diferenta nu e sa ma uit la alte partide mai putin etatiste, ci la acele deloc etatiste. Eu nu-mi pierd timpul sa vad ce fac PD sau PSD sau cine cu cine se aliază, ci caut oameni care promovează 100% libertatea.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Pai, trebuie sa-ti pierzi timpul sa vezi ce fac PSD si PNL pentru ca sunt principalele partide de la noi…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Trebuie căutați oamenii anti statisti si promovați. Trebuie luptat împotriva partidelor respective, nu analizate de ce fac ceea ce fac.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Analiza e necesara. Sigur, lupta se duce pe taramul politic. Altfel nu castigi alegerile. Poate pare prozaic, dar e important!

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Este simplu votate partidele propun politici etatiste. Sa se lupte împotriva acestor partide cu libertatea.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Cu alte cuvinte, eu vad acum o deschidere mai mare spre etatism, fata de anii imediati de dupa Revolutie, cand se vedea o deschidere teribila spre libertate si economia de piata! In societate, in general. Si la partide, desigur. Pe mine asta ma pune pe ganduri… Si ma ingrijoreaza… Am vorbit si cu altii si observa si ei diminuarea libertatii la noi in tara. Nu stiu cat s-a diminuat coruptia, ca aud, interminabil, de arestari. Dar diminuarea libertatii in societate o simt si altii…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Se poate. Dar soluția nu este sa promovam mai putin etatism, ci sa promovam zero etatism. Adică sa căutam politicieni, sa promovam oameni care au idei anti-etatiste.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Da, dar ca sa ajungi la zero etatism in mod necesar trebuie sa promovezi cu succes mai putin etatism.

    „Adică sa căutam politicieni, sa promovam oameni care au idei anti-etatiste.” – corect!! 🙂 De acord!! E bine ca in societate sa existe astfel de oameni, un filon liberal sanatos!!

    Dar pe mine tocmai asta ma si mira la actuala clasa politica… Repet, daca cea de dupa Revolutie era una reformatoare, aceasta de acuma pare a fi altfel… Adica nereformatoare…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Clasa politica reprezintă populația. Populația cere etatism. Populația trebuie informata, nu clasa politica acuzata 😉

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Populatia cere etatism, nu-l promoveaza. Clasa politica il promoveaza (sau o parte a ei; in fine depinde cat de mare e aceasta parte!) Populatia trebuie, desigur, informata. Asa, si de ce nu o informeaza clasa politica? Adica spune minciuni populatiei, sau cum ? 😉

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Nu este rolul clasei politice da informeze populația despre etatism sau libertate. Fiecare om este responsabil pentru ca sa fie informat. Oamenii care cunosc aceste lucruri sa informeze pe cei care nu stiu. Dar populația se lasa prostita de clasa politica care promovează etatismul. Si nu este nimeni care sa contracareze cu promovarea libertatii. Iar oamenilor nu le pasa.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • „Nu este rolul clasei politice da informeze populația despre etatism sau libertate.” – nu sunt de acord! Gandeste-te ca Presedintele Reagan a informat populatia!

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Nu, nu a spus nimic din ceea ce populația nu a știut dinainte. De aceea a fost atit de popular, pentru ca a rezonat cu ideile populației.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Dar a informat-o!

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Nu. A încurajat ceea ce cetățenii deja știau.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Eu ce-ti spun. A informat-o. Chiar daca cineva iti spune ceea ce tu deja stii, te informeaza. Ca tu deja stii, asta se poate intampla.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Nu, ma refer la informații neștiute. De exemplu, romanii nu stiu ce e aia libertate. Nu stiu de ce etatismul e rau. Este nevoie ca ei sa fie informați, sa li se spună aceste lucruri de către oamenii care stiu aceste lucruri ca sa stie si sa cunoască si cei care nu stiu.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Tocmai ca acum, la clasa politica de acum, nu prea vad o deschidere spre economia de piata.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Nu am vazut la nici un partid. Te-am rugat sa-mi dai un exemplu de partid cu politici ne-etatiste. Se pare ca nu ai găsit niciunul, pentru ca nu mi-ai dat un răspuns concret.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Citeste inca o data ce am scris despre clasa politica si cauta sa intelegi ce spun. Sper sa nu te superi.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Nu ma supăr, ca n-am de ce. Sper ca tu nu te superi cind îți spun ca eu nu am vazut nici un partid care vrea libertatea cetateanului. Pentru mine toate fac parte din supa etatista.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Nu, de ce sa ma supar? Nu am de ce sa ma supar! Nu m-am suparat, desigur!

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Asta este si mai faina:

    „The solution to the problems of human relationships is to be found in liberty.”

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Exact asta am spus si eu! 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Si totusi, tu esti de acord cu keynesianismul. Tu esti de acord cu programele sociale…tu esti de acord ca guvernul sa se implice in sectorul privat, etc.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Keynesianismul nu afirma astfel de lucruri… Programele sociale sunt una, a abuza de asa ceva pentru, sa zicem, voturi, asta e cu totul altceva.

    Guvernul sa se implice in sectorul privat? Nu. Pentru ca sectorul privat nu apartine de guvern. Nu e un sector guvernamental. De fapt, implicarea guvernului in sectorul privat duce la coruptie pana la urma.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Nu incepem iar…desigur ca Keynes promoveaza spargerea geamurilor…

    Programele sociale nu ar trebui sa existe intr-o tara libera.

    Tu esti de acord ca guvernul sa se implice in sectorul privat. In afara de justitie si securitate, totul apartine sectorului privat. Deci cind guvernul se implica in mai mult decit in securitate si justitie, acesta se implica in ceva ce apartine sectorului privat.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Mai bine ai fi spus ca ar trebui sa se reduca programele sociale, iar oamenii sa aiba de lucru si posibilitatea sa se descurce fara ele.

    Trebuia sa specifici, legat de justitie si securitate (asta e un termen de trista amintire in Romania!!) – v. aici:

    „In The Law, he wrote that everyone has a right to protect „his person, his liberty, and his property”. The State should be only a „substitution of a common force for individual forces” to defend this right. „Justice” (defense of one’s life, liberty, property) has precise limits, but if government power extends further, into philanthropic endeavors, government becomes so limitless that it can grow endlessly. The resulting statism is „based on this triple hypothesis: the total inertness of mankind, the omnipotence of the law, and the infallibility of the legislator.” The public then becomes socially-engineered by the legislator and must bend to the legislators’ will „like the clay to the potter”:

    „I do not dispute their right to invent social combinations, to advertise them, to advocate them, and to try them upon themselves, at their own expense and risk. But I do dispute their right to impose these plans upon us by law – by force – and to compel us to pay for them with our taxes”.

    Bastiat posits that the law becomes perverted when it punishes one’s right to self-defense (of his life, liberty, and property) in favor of another’s right to „legalized plunder,” which he defines as: „if the law takes from some persons what belongs to them, and gives it to other persons to whom it does not belong. See if the law benefits one citizen at the expense of another by doing what the citizen himself cannot do without committing a crime.”[12] Bastiat was thus against redistribution.”

    Deci trebuie specificat, acesti doi termeni nu trebuie lasati in aer. In Romania e o situatie specifica, ti-am mai zis, legata de Tranzitie. Romania e o tara fosta comunista. Dar, cu toate acestea, nu trebuie sa se implice in ceva ce apartine sectorului privat. Pentru ca sectorul privat nu este unul guvernamental. Insa s-ar putea intampla ca cineva din sectorul privat sa incalce legile. Gandeste-te, de pilda, la Mafia. Justitia ar trebui sa actioneze in acest caz. Pot fi oameni care sa aiba afaceri ilegale, prin care sa-i vatame pe altii si atunci Justitia nu ar trebui sa se implice?

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • De ce ar fi fost mai bine sa spun ca sa se reducă programele sociale? Toate sint imorale. Iar in America sint si neconstituționale.

    Asa cum am spus, guvernul trebuie sa se ocupe cu justiția si securitatea oamenilor. Deci cum se ocupa de astea atunci cind oferă programe sociale? Cum se ocupa de astea atunci cind „investește in sectorul privat”??

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • La prima intrebare: citeste ce spunea si Bastiat!

    Nu, nu, stai putin, cum adica „investeste in sectorul privat”? Sa stii ca nu e chiar asa…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Bastiat a spus multe. Asa cum am spus, programele sociale sint imorale si neconstituționale.

    Normal ca nu e asa. Guvernul nu are voie sa ofere altceva decit securitate si justiție. Tu vrei ca guvernul sa ofere mai multe lucruri/programe.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Pai, Guvernul trebuie sa ofere ceva. Citeste ce am scris despre clasa politica intr-un comentariu alaturat.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Da, guvernul trebuie sa ofere asa ceva intr-o tara etatista, nu într-una liberă.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Scuza-ma, dar e un text care nu e clar… Nu e la obiectul discutiei, asa mi se pare.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2015

   • Guvernul oferă programe sociale intr-o tara cu politici etatiste, nu într-una care dorește libertatea.

    Comentariu de Cristina | septembrie 2, 2015

   • Scuza-ma, nu stiu daca intelegi istoria asta politica recenta din Romania… Probabil ca ar fi trebuit sa scriu mai mult despre asa ceva… Deci, scuza-ma, te rog, inca o data:
    PNL, care e un partid liberal, a fost in alianta cu PD, un fost partid social-democrat, trecut peste noapte la Populari (centru-dreapta: liberali conservatori si crestini democrati), dar a fost si in alianta cu PSD, partid social democrat. Iar acum fuzioneaza cu PDL!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Nu, nu inteleg politica de supa alfabetica, si drept sa-ti spun nici nu ma intereseaza, pentru ca principiul este acelasi. Nu conteaza ce partid vine la putere atita timp cit toate propun o dependenta de guvern. mai mare sau mai mica, dar niciun partid nu propune libertatea pietei. Deci de ce va asteptati la reforme care sa aduca bunastarea in Romania?

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Pai, tocmai asta e… Trebuie sa intelegi „supa” politica… Conteaza ce partid vine la Putere.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Nu, nu conteaza. Principiul este acelasi: orice se face ca populatia sa depinda de stat nu va aduce bunastare populatiei, ci partidului. Da-mi exemplu de partid care are ca platforma oferirea unui minim de servicii – securitate si justitie.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Asta e altceva. Insa realitatile politice sunt asa cum sunt.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Pentru ca se doresc sa fie asa cum sint….

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Scuza-ma, n-ai inteles… 🙂 Tu nu te intrebi cum e posibil ca o guvernare social-democrata, cum a fost Guvernul Nastase, sa faca reforma si una de centru-dreapta, cu o importanta componenta liberala, sa nu o faca? Eu nu spun ca pe vremea guvernarii Nastase nu a existat coruptie. Dar sa vezi ce coruptie a fost pe vremea PDL!! Dar PDL a fost si singur la guvernare si reforme nu a facut. Nici Alianta DA, de centru-dreapta, in care oamenii isi pusesera sperante, nu a facut reforma. In Romania un guvern trebuie sa faca reforme economice, n-are cum sa ofere doar securitate si justitie.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Si de aia exista probleme, pentru ca guvernul „trebuie” sa faca reforme….

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • In Romania nu are cine sa le faca decat Guvernul. De exemplu: intreprinderile de stat neperformante, care sunt cu capital majoritar de stat, sunt in mana guvernului.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Asa ai impresia. Legile economice sint universale. Normal ca daca guvernul se baga, sectorul privat nu poate concura cu guvernul. Statul nu ar trebui sa aiba intreprinderi cu capital de stat. Asta este un oxymoron intr-o tara libera.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Numai ca aici, in aceasta privinta, nu e vorba numai de legile economice. Nou Cod Fiscal, asa cum a fost propus de PSD, crezi ca a tinut cont de legile economice? El a fost si criticat si de asta au lasat-o mai moale, cum se spune…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Tu dezbati problema in functie de grosimea taiteilor. Eu o dezbat in functie de alt fel de supa.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Nu, eu o dezbat si din punct de vedere politic, incercand s-o inteleg din punct de vedere politic. Incercand sa inteleg fenomenul politic.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Da, in timp ce inoti in supa cu taietei. Eu zic sa iesi din supa si sa vezi lucrurile din alta perspectiva.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Stii ce se intampla? La noi cu ceea ce se numeste centru-dreapta, lucrurile au stat cam asa:
    – PD a fost un partid social-democrat, inclusiv Traian Basescu. Acest partid nu a fost primit in Internationala Socialista, pentru ca aveam un partid social-democrat mare: PSD. Atunci PD, peste noapte, a trecut in barca Popularilor europeni, adica a migrat spre centru-dreapta cu aceeasi oameni.
    – Pe de alta parte, avem un partid liberal, care ar trebui sa promoveze liberalismul la noi: PNL. PNL, din punct de vedere european, a fost in Alianta Liberalilor – ALDE.

    Alianta intre cele doua partide PD si PNL a fost Alianta DA, situata la centru-dreapta fata de PSD. Alianta care nu a tinut si s-a rupt, PNL ramanand la guvernare (Tariceanu), PD retragandu-se, si guvernand cu sprijinul masiv in Parlament al PSD-ului.

    O parte din liberali au trecut la PD, asa s-a ajuns la PDL. Trec cu vederea scurta perioada in care PDL si PSD s-au aflat (in 2009) la guvernare. Dupa care a urmat guvernarea PDL, cu Traian Basescu in functia de Presedinte al tarii. O guvernare ce a creat nemultumiri. Dar care nu a facut reforme. Lucrurile au baltit. PNL-ul, in acest timp s-a aliat cu PSD (deci dupa ce a fost in Alianta cu PD – Alianta DA!!) si s-a format USL care a castigat stralucit alegerile pentru ca oamenii se saturasera de PDL si de Basescu. USL a fost la Putere si la guvernare, dupa care, odata cu intrarea in scena marii politici a lui Klaus Iohannis si a candidaturii acestuia la Presedintie, s-a rupt. A rezultat Alianta Electorala PSD-UNPR-PC, PNL si PDL.PNL si PDL s-au unit din nou, de data asta fara Basescu, fuzionand. Actualmente e PNL, vorbim de PNL, dar fuziunea aceasta nu s-a incheiat!!

    De ce am trecut in revista toata aceasta istorie (politica)? Ca sa intelegem contextul politic contemporan al Romaniei si de ce nu se fac reformele economice necesare la noi.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Din toata supa asta alfabetica, spune-mi un partid care vede rolul guvernului ca oferind doar securitate si justitie. Dupa parerea mea, de aia nu se pot face reforme in Romania.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Tocmai, toata „supa” asta arata de ce lucrurile nu sunt clare in Romania. Spre exemplu, PNL: el are in ideologia lui liberalismul ca orientare ideologica dominanta. El ar trebui sa promoveze liberalismul. Insa a fost in alianta cu PSD, partid social-democrat. Iar cand Alianta DA s-a destramat, a ramas la guvernare cu sprijinul PSD, nu al PD.

    Chiar remarca cineva intr-o talk-show ca, de pilda D-soara. Gorghiu, care lauda Guvernul Ponta, dupa ce s-a destramat USL, dupa trei zile vitupera la adresa lui!! Dupa trei zile, iti dai seama? Adica in trei zile si-a si schimbat radical parerile, conceptiile?!!?

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Eu zic ca lucrurile sint foarte clare. Orice partid vine la putere nu va conduce pentru binele poporului, ci pentru binele lui insusi.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

   • Nu e atat de clar…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2015

   • Pentru romani poate nu e clar, pentru ca Romania nu a avut niciodata sansa sa fie libera, sa traiasca fara interventia guvernului.

    Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2015

  • La voi , vin doar amaratii aia d e mexicani ca-n rest…cine sa reuseasca sa fenteze acel draconic sistem d e securitate ? Parca…USA a fost prima dintre tarile civilizate ale lumii care , si-a construit un gard la granita cu Mexicul sau ma-nsel eu foarte tare ???

   Comentariu de Marian | septembrie 2, 2015 | Răspunde

   • Doar mexicani? Si citi mexicani e destul? Si nu, vin o grămada din America de sud.

    Despre ce sistem draconic vorbesti?

    Comentariu de Cristina | septembrie 3, 2015

   • E un fenomen care se intampla pe plan mondial…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 3, 2015

   • Daca nu se iau măsuri ajungem toți sa trăim ca in țările de lumea a 3-a.

    Comentariu de Cristina | septembrie 3, 2015

   • E o problema mare saracia…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 3, 2015

   • Si soluția e sa o promovam in toată lumea?

    Comentariu de Cristina | septembrie 3, 2015

   • Nu, bineinteles.

    In Evanghelia dupa Ioan se arata ca Iisus spune: „Ca pe saraci totdeauna ii aveti cu voi, dar pe Mine nu Ma aveti totdeauna.” (Ioan, 12,8).

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 3, 2015

   • Exact. Si niciunde nu a spus ca guvernul sa fure banii unor oameni ca sa-i dea altora.

    Comentariu de Cristina | septembrie 3, 2015

   • Nu guvernul, ci cel care are trebuie sa dea celui care nu are.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 3, 2015

   • Dar nu asa se operează astăzi.

    Comentariu de Cristina | septembrie 3, 2015

   • Saracia trupeasca sau materiala simbolizeaza saracia duhovniceasca, iar Iisus ii fericeste pe cei saraci cu duhul „ca a lor este imparatia cerurilor”. Iar un dinar (sa retinem 1 dinar) simbolizeaza imparatia cerurilor – „Iar el, raspunzand, a zis unuia dintre ei: Prietene, nu-ti fac nedreptate. Oare nu te-ai invoit cu mine un dinar?” (Matei 20, 1-16). Te-ai fi putut invoi pe mai mult de un dinar? Tocmai ca doar numai pe un dinar te poti invoi.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 3, 2015

   • Eu înțeleg altfel subiectul. Oricum, azi nu exista stat care sa lase la latitudinea oamenilor ajutorul către săraci.

    Comentariu de Cristina | septembrie 3, 2015

   • Orientul Mijlociu era o zona complicata si pe vremea lui Iisus…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 3, 2015

   • Toate zonele au complicațiile lor. Asta nu înseamnă sa nu-ti aperi tara de invazie.

    Comentariu de Cristina | septembrie 3, 2015

   • Bineinteles.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 3, 2015

   • http://www.thefederalistpapers.org/us/mcconnell-surrenders-without-a-fight-again

    Capitulare.

    Comentariu de Cristina | septembrie 3, 2015

   • http://thehill.com/blogs/blog-briefing-room/news/252678-ky-marriage-clerk-taken-into-custody

    Legile nu mai conteaza. Ideologiile sint la putere. Unele ideologii.

    Comentariu de Cristina | septembrie 3, 2015

   • http://www.caon.ro/copiii-cu-parinti-plecati-vor-fi-monitorizati/1564551

    Este adevarat??? Daca da, cum se poate ca oamenii sa fie de acord cu asa ceva??

    Comentariu de Cristina | septembrie 3, 2015

   • Te rog sa-ti expui mai pe larg punctul de vedere.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 5, 2015

   • Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care completează procedura de monitorizare a modului de creștere și îngrijire a copiilor cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate.

    Cine se crede guvernul de crede ca are autoritatea ca sa monitorizeze modul de crestere si ingrijire a copiilor??? Cum de parintii permit astfel de abuzuri din partea guvernului?

    Listele trimise de unităţile şcolare vor cuprinde datele personale și adresele de domiciliu ale copiilor și ale familiilor acestora.

    Deci datele personale ale parintilor sint trimise la guvern? Ca ce chestie? A, ne spune mai departe. Cica:

    După primirea datelor, serviciul de asistență socială are obligația de a se deplasa la domiciliul copilului și de a verifica dacă părintele plecat în străinătate a notificat, conform legii, plecarea sa, precum și desemnarea unei persoane eligibile pentru îngrijirea copilului.

    Deci cineva de la asistenta sociala vine prin case ca sa verifice cine e plecat, daca a anuntat?? Cu ce drept vine un strain sa verifice cine e in casa cuiva? Cine se crede statul sa ceara ca oamenii sa le spuna cind pleaca si unde pleaca?? Ce se intimpla aici?? Romania a devenit nazista si nu stiu?? Cit de dobitoci pot sa fie oamenii aia care raspund la intrebarile nazistilor astora? As cauta un toiag cit de gros si le-as da pe spinare!! Auzi la ei, sa vina la mine acasa si sa verifice cine pe unde e??? Fara mandat de la judecator care sa arate ca exista posibilitate de crima sau abuz nici nu au ce cauta la usile oamenilor!!

    Dar oamenii sint niste dobitoci, pentru niste bani in plus si-ar vinde si pe mama lor, nu numai drepturile!! Oameni batuti in cap sint cei care accepta asa ceva!

    În plus, persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului are obligația de a furniza datele de contact ale părinților plecați în străinătate și de a face dovada menținerii legăturilor cu aceștia.

    Cica are obligatia de a furniza datele de contact!! O imbecilitate mai mare nu am vazut!! Adica servitorul trage la raspundere stapinul???? Atunci cind acestia de la asistenta sociala, cind TOTI din guvern dau raportul la oameni unde se afla in fiecare moment, atunci abia sa aiba pretentia ca oamenii sa le furnizeze ceva.

    A sarit cineva in sus la aceasta decizie? Ai auzit vreun parinte, om, cineva, care sa riposteze? Ca parca mie tot nu-mi vine sa cred ca toti romanii sint atit de dobitoci!

    Comentariu de Cristina | septembrie 5, 2015

   • Da, foarte interesant punct de vedere!

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015

   • http://www.breitbart.com/big-government/2015/09/06/detroit-carjacker-tells-black-bystander-you-good-i-only-rob-white-people/?utm_source=facebook&utm_medium=social

    Astfel de incidente nu se întimplau inainte de obama. Nici crime împotriva polițiștilor doar pentru ca-s polițiști. Si multe altele. Tanti aia care a scris articolul despre ce s-a întimplat in Ferguson si a dat vina pe rasism ce mai spune acum?

    Comentariu de Cristina | septembrie 7, 2015

   • De aici rezulta ca nu e clar un lucru: legea e aceeasi pentru toti, indiferent de rasa! Iar rasa nu indreptateste infractiunea!! E revoltator: adica daca esti negru, ai tot dreptul sa jefuiesti sau sa omori un alb. Revoltator!! Ca Presedintele e negru, nu da dreptul unui negru sa comita jafuri, omoruri etc. Valabil si pentru albi!!

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 7, 2015

   • In regimul obama asa ceva este încurajat.

    Comentariu de Cristina | septembrie 7, 2015

   • Serios?

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 9, 2015

   • Da. Atunci cind președintele ii plinge de mila criminalului si acuza polițiștii, atunci cind sint cercetați penal cei care dau pe fata crima nu cel care a comis-o, etc etc, oamenii rai prind curaj.

    Comentariu de Cristina | septembrie 9, 2015

   • Cum vezi tu problema cu legea data?

    Comentariu de Cristina | septembrie 7, 2015

   • Ti-am zis: ai dreptate! La noi nu se prea doreste sa se faca reforme economice, asta iti si spuneam.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 7, 2015

   • Guvernul este incapabil sa le faca.

    Comentariu de Cristina | septembrie 7, 2015

   • Situatia nu se poate imbunatati daca nu se iau masuri de dezvoltare economica, de dezvoltare a sectorului privat pentru ca si oamenii sa traiasca mai bine. „În caz de nereguli sau abuzuri serviciul de asistenţă va lua măsurile necesare şi benefice copilului.” – dar asta nu inseamna ca acesti copii o vor duce mai bine, numai pentru ca „serviciul de asistenţă va lua măsurile necesare şi benefice copilului”. Eu stau si ma intreb daca e chiar asa. Iti dai seama ca aceasta chestiune n-are cum sa se rezolve cum trebuie doar datorita „serviciului de asistenta”. Gandeste-te: daca zona aceea saraceste si mai mult, cum poate sa fie mai bine pentru o familie care mai are si un copil sau mai multi? Or, la cate hotii si coruptie se intampla in Romania, inclusiv in Caras-Severin, care mai toate au legaturi cu statul si cu politicul, nu prea vad cum sa fie mai bine. Uite un caz relativ recent rezolvat in Justitie:
    http://www.pressalert.ro/2013/02/omer-radovancovici-printul-clisurii-dunarii-condamnat-definitiv-la-cinci-ani-de-inchisoare-pentru-contrabanda/
    … cu legaturi sus…
    http://www.puterea.ro/dezvaluiri/frunzaverde-ayatollahul-de-severin-anchetat-de-dna-113609.html

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 7, 2015

   • Aici ar trebui sa spun ca nu numai ca e interesant comentariul tau, dar ai si dreptate. Este o imixtiune a Guvernului in viata privata, una nepermisa! Pentru ca nu e admisibil ca cineva sa-si creasca copilul dupa cum vrea Guvernul, dupa ordinele Guvernului. Vorba ta, si daca se intampla, Doamne fereste, sa vina un Guvern nazist la Putere? Exista, din pacate, un precedent intr-o istorie destul de recenta… Ideea este una de stanga, si anume ca un copil ar apartine statului si atunci toti copiii sunt copiii statului si statul trebuie sa aiba grija de ei. In primul rand ei, copiii, apartin familiei lor, parintilor lor. In Romania nu se cultiva valorile familiale ci sprijinul statului, protectionismul statului, cu alte cuvinte un stat paternalist. Lucrul acesta e evidentiat si in postarea mea: Din nou despre Codul Fiscal…. Insa contradictia este alta: Guvernul nostru nu e in stare sa ia nicio masura ca sa asigure aici dezvoltarea economica necesara pentru ca acesti oameni, numerosi, sa nu plece sa-si caute de lucru in alte parti, peste hotare. Daca esti persoana fizica (PFA) si te-ar ruina taxele impuse de noul Cod Fiscal si pleci sa-ti gasesti de lucru in alta parte, Guvernului nici ca-i pasa. S-au deteriorat conditiile economice la noi in timp, din ce in ce mai mult, si s-a ajuns la vreo 3 milioane de romani care pleaca peste hotare. Si Guvernul ce face? Din pacate, „supa politica” de care vorbeam nu da posibilitatea efectuarii reformelor necesare pentru ca aceasta dezvoltare economica sa fie posibila.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 7, 2015

   • Deci intelegi înțelepciunea parinților fondatori ai Americii cind nu au dat voie statului/guvernului sa se implice in economie? Si-au dat seama ca statul este incapabil sa faca reforme care sa ajute oamenii sa trăiască liberi.

    Comentariu de Cristina | septembrie 7, 2015

   • Da, sa vedem ce propune sa se faca….

    Comentariu de Cristina | septembrie 5, 2015

   • Apoi ce, după ce-si distrug țările lor vin sa le distrugă si pe ale noastre?

    Comentariu de Cristina | septembrie 3, 2015

   • Sa speram ca nu…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 3, 2015

   • Pai cam asta fac deja.

    Comentariu de Cristina | septembrie 3, 2015

   • Trebuie sa avem rabdare.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 3, 2015

   • Răbdare pentru ce?

    Comentariu de Cristina | septembrie 3, 2015

   • Trebuie gasite si solutii, desigur. Dar trebuie avut si rabdare pentru ca nu se pot rezolva problemele de pe o zi pe alta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 3, 2015

   • Soluțiile sint sa se ducă in tara lor si sa rezolve acolo problemele.

    Comentariu de Cristina | septembrie 3, 2015

   • @Christina Pai…sa-ti spun despre ce ” sistem draconic ” vorbesc stimata sora in Hristos Domnul !!! In urma cu vreo doisprezece ani am dorit sa fac o vizita fetei mele iar in acest scop diferit de ceea ce aveam eu…mi-a trimes si ea vreo mie si ceva d e dollari . Dolari americani …bani buni si in circulatie in USA . La U.S. Ambassy din Bucuresti am intalnit un fel de gestapovista care…doar ce culoare d e izmene am d e gand sa port in perioada in care ma voi afla pe pamant american , fireste intrebarile fiind puse cu cea mai mare politetze !!!! Atentie , aveam si bani arhisuficienti { nu cred ca multi americani isi pot permite sa umble cu cateva mii d e dolari in papornita la orice ora din zi sau noapte } si recomandari din partea unei biserici crestine fratesti asemenea comunitatii crestine din USA plus recomandarea INSTITUTULUI TEOLOGIC ADVENTIST al carui student fusesem vreo doi ani . Atata m-a interogat aia incat …m-am lipsit , m-am scarbit pur si simplu si am dat dracului si USA , si planurile de-a vizita macar d e trei ori in acea perioada Graceland-ul si am iesit din ambasada blestemand si functionara si mai ales sistemul . Asta in situatia in care Romania era deja membra NATO si PARTENERA a USA 😦 !!! Pai daca in relatiile cu un cetatzean al unei tari mai mult sau mai putin prietene , functionarii ambasadei USA isi permit sa copieze NKDV-ul ce sa mai zic de altii ??? Fireste , ei saraciii urmau niste ordine primite din partea Departamentului de Stat in urma la 9/11 insa…asta nu le scuza atitudinea . Insa , si pentru acel 9/11 oare cine-i vinovat ? Cumva noi romanii ? Eu zic ca , nici macar arabii aia kamikaze ci tot serviciile voastre ce tie om cinstit …iti confisca la vama o mana d e seminte prajite si-n schimb , permite accesul unor tipi ce vor doar sa-nvete cum sa zboare cu avioanele si-n nici un caz sa si aterizeze !!!!!!! Multumita de explicatii sora Christina ???

    Comentariu de Marian | septembrie 3, 2015

   • Ah, pai greseala care ai facut-o este ca ai vrut sa vii legal in America. Nuuuu, de cind cu regimul obama, cei ilegali au toate drepturile, pot trece granita mergind normal, poate ataca si politia de frontiera si nu va pati nimic, iar cind ajunge in America, i se ofera toate programele sociale posibile si imposibile pe care un cetatean nu le are. Ai inteles diferenta?

    Comentariu de Cristina | septembrie 5, 2015

 2. Sti care-i marea mea curiozitate ? Ma-ntreb , c e s-ar fi intamplat daca noua romanilor ne dadea prin cap sa construim acel gard pe care l-au construit ungurii ? Daca totusi „ne dadea prin cap ” figura asta , 1] cui ai era atribuita ” lucrarea ” , 2] cate zile am mai fi reusit sa ramanem in UE inainte de-a ne da aia in branci afara acoperindu-ne cu rahat ???

  Comentariu de Marian | septembrie 2, 2015 | Răspunde

  • Daca Romania ar fi fost in Spatiul Schengen atunci ar fi trebuit sa ia toate masurile ca sa apere frontierele, care ar fi fost si ale Spatiului Schengen.

   Dupa parerea mea, chiar daca Romania nu e in Spatiul Schengen, trebuie sa ia, in acest caz, toate masurile pentru ca sa-si apere frontierele si sa nu permita accesul nestingherit al unor persoane ce provin mai ales din tari care nu apartin Uniunii Europene.

   Gandeste-te ca acesti emigranti, veniti in numar atat de mare, nu au acte, nu stii cine sunt… Din pacate, au fost tari care sunt in Schengen, dar care au dat dovada de slabiciune intr-un moment in care UE nu era pregatita pentru asa ceva. Bulgaria a facut foarte bine ca a trimis, din cate inteleg, armata la frontiera. Acesti emigranti ar fi trebuit opriti la frontiera Spatiului Schengen pana cand, in urma unui Summit UE in regim de urgenta, s-ar fi ajuns la o concluzie si s-ar fi decis intr-un anumit fel. Ei, in schimb, au trecut nestingheriti. Pur si simplu frontierele nu au mai contat. E clar ca lucrul asta e de natura sa atraga si mai multi emigranti pentru ca cei care au trecut nu au fost descurajati deloc.

   Evident, sarma ghimpata nu i-a descurajat deloc.

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 3, 2015 | Răspunde

   • Romania , a tot aparat acest atat d e ravnit spatiu , in care noi n-am fost primiti nici macar cu viza d e flotant !!! Mai mult , si noi si ” vecinii si pretenii ” bulgari , am fost porcaiti { cateodata pe buna dreptate , o recunosc 😦 } de catre oficialii acestui…”spatiu ” . Lasa-i acum sa vada si ei cum este atunci cand sti doar sa injuri oamenii iar laudele { nu ca ne-ar fi tinut de cald linguselile cuiva insa…. totusi , macar asa ca incurajare } se lasa asteptate . Cine ne-a dotat frontierele cu sisteme de observare , monitorizare …nu cumva o firma agreeata de catre Germania din…Germania , sau ma-nsel eu ???

    Comentariu de Marian | septembrie 3, 2015

 3. Doamna Paul demonstreaza a nu stiu cata oara ca vorbeste gura fara ea …ca vorbeste pentru fraieri ea , nici macar nu asculta ceea ce debiteaza ! Ar fi foarte simplu in priincipiu daca n-ar fi al dracului d e complicat in practica ceea ce spune domnia sa . Intrebare : oare de soarta acelor refugiati { nu ma-ndoesc de faptul ca minim 60% sunt cu adevarat oameni fugiti din cale a razboiului , din calea mortii } n-ar fi mai normal sa se preocupe cei c e i-au a dus in aceasta situatie ?? Frau Merkel nu cred ca realizeaza ce face , acceptand d e voie d e nevoie acel numar imens d e refugiati pe teritoriul Germaniei . Nemtii au mai facut figura asat sperand ca cei ce vor venii , dupa ce-si vor aduna niscai banuti { in urma muncii prestate fireste …doar nu pe da’moaca } vor pleac fie in tarile lor d e origine fie…la dracu-n praznic oriunde numai in Germania sa nu ramana . Culmea , nu doar c-au ramas dar…si-au adus { LEGAL ] si rubedeniile pana la a zecea spitza acolo ! 900 de mii de refugiati , este o cifra inspaimantatoare chiar si pentru Marea Germanie dar in special pentru germanii obisnuiti si…abia astept sa-i vad , pe unde vor scoate nemtii camasa !!! Omule , eu am o intrebare si sa nu te superi ca apelez la dumneata pentru a capata lamuririle necesare . Pentru a putea s-ajunga fie pe tarmurile Greciei , fie ale Italiei iar de-acolo…in toata Europa , acesti refugiati trebuie sa aiba doar pentru plata transportului un minim de 3-4 000 de euro in buzunar , DE CACIULA !!!!!! Daca inmultim aceasta suma cu…minim doi { dar de multe ori este vorba de trei sau cinci } vedem ca totusi tipii nu-s chiar ata d e saraci iar cu acei bani ar putea merge oriunde in lume fara probleme mai ales ca , banuiesc ca n-or fi chiar atat d e tampiti incat s a nu-si pastreze si pentru haleala niscai gologani . Oare pentru ce au ales fix Europa si nu Rusia lui Putin caci acolo , ar fi primiti cu bratele deschise de catre rusii din …. FSB ? Pentru ce oare nu se indreapta catre Indonezia , Malaeezia , Coreea de Sud { eu sugerasem mai nu stiu cand…Coreea de Nord dar…e bun si sudul } , Filipine sau…direct Guantanamo 😉 ?????? Cred ca nici Putin n-ar fi prea nemultumit daca astia ar dorii sa populeze peninsula Kamceatka sau oricare coltz din acea atat de vestita Siberia . Cand ma gandesc ca , adiacent cu strada unde-mi am eu proprietatea , la doar cateva sute d e metri exista un centru d e primire pentru astfel d e refugiati…..parca-mi pare rau ca n-am posibilitatea achizitionarii in regim d e urgenta macar a unei mitraliere amarate !!!

  Comentariu de Marian | septembrie 2, 2015 | Răspunde

  • Pentru ca Europa e in proximitatea zonelor din care majoritatea acestor emigranti provin. Apoi in Europa Occidentala nivelul de trai e ridicat, sunt tari cu un PIB ridicat si in felul acesta spera si acesti oameni ca vor putea sa-si construiasca o viata mai buna pentru ei si pentru copiii lor.

   O mare putere economica si financiara cum e UE sau SUA atrage emigranti din tarile mai sarace aflate in proximitate. Vorbim de bugete foarte mari si atunci omul se gandeste si se orienteaza unde e mai bine. Rusia nu e o mare putere economica si nu are un PIB ridicat, mai ales ca a fost supusa recent la sanctiuni internationale. Oamenii acestia au strans bani, toate economiile lor de o viata le-au luat cu ei. Am auzit mai demult la televizor pe cineva din Israel care spunea (citez din memorie) ca „in Orientul Mijlociu trebuie sa fii mereu pregatit”… Daca cineva le-a dat acesti bani, deci daca a fost finantata de catre cineva aceasta migratie, asta nu se stie la ora actuala. Se fac doar speculatii.

   Nu trebuie sa se apeleze la violenta din partea populatiei autohtone, dar situatia ramane complicata intrucat e o mare problema sociala.

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 3, 2015 | Răspunde

   • Am dorit sa intelegi altceva : acei oameni fug din calea razboiului { NU TOTI !!!!! } si-si doresc pentru ei si familiile lor pace , un loc unde sa -si castige o paine amarata , un loc unde avand o casa in care s a locuiasca cu familia lor bucurandu-se de fiecare clipa petrecuta impreuna si avand siguranta ca NIMENI nu le va lua nici casele si nici pe ei sau familiile lor la tinta cu tunurile . Ei bine…acele tari { in special Rusia } le poate oferii acea siguranta pe care-o cauta …asta-i tot ! Ce frate , atunci cand da ala cu bombardeaua peste tine …te mai gandesti la nivelul de trai ??? Iei ce iti este oferit , ce-i asa mare filozofie !?! Sa nu uit : in acele insule din Malaesia exista suficienti musulmani pentru ca tipii sa s e poata simtii…ca acasa !

    Comentariu de Marian | septembrie 3, 2015

   • Mai, Marian, mai… „Ei bine…acele tari { in special Rusia } le poate oferii acea siguranta pe care-o cauta …asta-i tot ! ” – ei nu vor in Rusia. Ei vor in Europa.

    Eu am impresia ca nu se prea intelege problema, sau se intelege gresit. Adica problema este ca aia nu vor in Rusia sau Arabia Saudita, ci vor in Europa? Scuza-ma, dar tie ti se pare inteligent sa pui asa problema?

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 5, 2015

  • Ia, te rog, un atlas si uite-te la Uniunea Europeana. In partea de Nord se invecineaza cu Oceanul Artic. In Rasarit e Rusia, de fapt Spatiul Ex-Sovietic. In partea de Sud si Sud-Est se invecineaza cu Lumea Araba, unde mai e si un mic stat, statul Israel. Zona aceasta e o zona mult mai saraca. Spre exemplu, Marocul are un PIB de doar $3.291 per capita… Si e o tara cu o populatie mai mare decat a Romaniei: 33.848.242 locuitori (v. aici). Tunisia are un PIB de $4,232 per capita. Pe cand Italia, ca sa iau o tara UE din apropiere, are un PIB de $30.594 per capita!! Libia ce are un PIB mai ridicat, dar si acolo e o situatie complicata. Gandeste-te la o tara ca Eritrea care are un PIB de doar $590 per capita. Adevarul este ca cel putin pe tot flancul Sudic si Sud-Estic suntem inconjurati de o lume foarte saraca!! Gandeste-te ca Romania are, totusi, un PIB de $10.859 per capita si beneficiaza de faptul ca e in Uniunea Europeana. Dar aceasta lume foarte saraca de care vorbeam, care se afla in vecinatatea noastra si care ne inconjoara pe latura Sudica si Sud-Estica, nu beneficiaza de niciun ajutor, nici nu apartine de UE, ca sa beneficieze de avantajele oferite de UE. In schimb incepe sa se miste si de aici revolutii si tot felul de „primaveri”, terorism, conflicte interne, cum se intampla, de pilda, in Mali. Adevarul este ca ne stau si ne-au stat acesti Lazari in fata usii si noi nu am miscat un deget sa-i ajutam cumva. Mai mult, noi am vrut si am avut pretentia sa fim vorbiti numai de bine. In Mali PIB-ul este de doar $631 per capita. Gandeste-te ce diferenta intre Maroc si Italia, cu un PIB de aproape 10 ori mai mare. In aceste conditii pe plan mondial ne mai mira migratia actuala?

   In Sfanta Evanghelie dupa Luca (6,24-31) se spune:

   „24. Dar vai vouă bogaţilor, că vă luaţi pe pământ mângâierea voastră.
   25. Vai vouă celor ce sunteţi sătui acum, că veţi flămânzi. Vai vouă celor ce astăzi râdeţi, că veţi plânge şi vă veţi tângui.
   26. Vai vouă când toţi oamenii vă vor vorbi de bine. Căci tot aşa făceau proorocilor mincinoşi părinţii lor.
   27. Iar vouă celor ce ascultaţi vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi;
   28. Binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri.
   29. Celui ce te loveşte peste obraz, întoarce-i şi pe celălalt; pe cel ce-ţi ia haina, nu-l împiedica să-ţi ia şi cămaşa;
   30. Oricui îţi cere, dă-i; şi de la cel care ia lucrurile tale, nu cere înapoi.
   31. Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea;”

   Noi, in schimb, am facut dupa cum ne-a dus pe noi mintea.

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 3, 2015 | Răspunde

   • Cand spui „noi ” banuiesc ca te referi la…oameni in general si nu la …noi romanii 😉 ! Pentru ce-mi citezi din Biblie ? Oare eu , noi romanii am beneficiat cu ceva d e pe urma ” primaverii arabe ” , pentru a ma simtii vinovat cu ceva , pentru a NE SIMTII raspunzatori , noi romanii cu ceva pentru situatia lor ??? FI serios frate ! Poate ma lamuresti si pe mine…acei ” Lazari ” ce ne-au stat in fatza usii si pe care ne-am miscat un deget sa-i ajutam…cine-s aia frate ? Poate ca au gresit usa , la asta te-ai gandit ??? AU fost ajutati si rasajutati da-i dracului si-n schimb…i-ai uitat deja pe tipii aia de la World Trade Center , p-aia de la Charlie Hebdo…cum d e i-ai uitat atat d e curand ??? Noi crestinii…parca n-avem obiceiul de-a decapita oamenii si-a posta filmarile pe internet pentru ca TOATA LUMEA S A VADA SI SA SE INSPAIMANTE LA ATARE SALBATICIE . Despre astia vorbesti c-ar trebuii sa le intoarcem si obrazul celalalt ?? Glumesti nu ?

    Comentariu de Marian | septembrie 3, 2015

   • Marian, dar poti sa-mi spui si mie ce a facut Uniunea Europeana ca sa preintampine o astfel de migratie, o astfel de „invazie”, cum spun unii?

    „Poate ca au gresit usa , la asta te-ai gandit ???” – a, bun, dar gandeste-te: Uniunea Europeana, despre care nu poti sa spui ca n-ar fi o forta economica, financiara, politica si militara, ce a facut – concret – ca sa previna asa ceva? Concret, te rog: ce a facut?

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 5, 2015

   • UE…n-a facut nimic ….deoarece doar Dracu’ { nici macar americanii } putea sa prevada aceasta situatie , absolut incredibila dupa WWII incoace ! Nu spun ca nu le dau dreptate { asta in afara faptului ca pe aia ce fug din calea mortii..chiar ai inteleg si empatizez cu ei si necazul lor } si refugiatilor dar…cam prea brusc imi pare c-a inceput acest exod…cam parca prea ca la o comanda . In sfarsit sa fie cum zic ei { refugiatii } dar…mie personal chiar imi pute toata aceasta trebusoara . Ai inteleg si pe tipii din aceasta UE caci , nu UE a amenintat ca va pornii un jihad impotriva crestinatatii si-n aceasta situatie , cred ca-i justificata remarca mea aia cu …. ” au gresit usa ” 😉 ! Mai tii minte acea imagine , acel filmuletz in care un soldat britanic , aflat pe teritoriul britanic , in UK , adica la el acasa a fost decapitat de un azilant somalez sau nigerian dracu sa-i ia si p’aia ?! Pai , oare ce-i poate impiedica pe astia , atunci cand , in loc de doi sau trei cati au participat la uciderea acelui militar britanic , vor fi zeci sau sute d e mii ??? Repet : nu Romania si nu romanii au avut ceva de castigat d e pe urma ” primaverii arabe ” . Sa plateasca cine a pus la cale actiunea aceea si…eu personal voi fi multumit . Ghici ciuperca …cine-s aia !!!!!!!!!!!!!

    Comentariu de Marian | septembrie 5, 2015

   • Dupa parerea ta nimeni nu ar fi putut sa prevada o astfel de situatie, nu? Serios, chiar asa?

    A doua chestiune care nu e in regula este ca tu anticipezi (asa mi se pare) o vina colectiva: toti acesti imigranti, refugiati ar fi teroristi. Pe ce te bazezi?

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015

 4. Am tot urmarit zilele acestea cam tot ce tine d e problemele acestor nefericiti numiti ba transfugi , ba refugiati . Mi-a placut foarte mult spusa unui tip din Slovacia { un ministru pare-se } : „- Nu v-a invitat NIMENI aici , purtati-va ca atare si respectati legile noastre ” .

  Comentariu de Marian | septembrie 3, 2015 | Răspunde

  • Si daca ar fi fost invitati, nu ar fi trebuit sa respecte legile?

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 5, 2015 | Răspunde

   • Una-i una…alta-i alta !!! Intr-un fel te comporti atunci cand te invit eu personal in casa mea , si-n altfel atunci cand o iei cu asalt si-mi intri pe usa tu si familia ta bashca cativa amici de-ai tai !!!

    Comentariu de Marian | septembrie 5, 2015

 5. Motane, spui ca „Apoi in Europa Occidentala nivelul de trai e ridicat, sunt tari cu un PIB ridicat si in felul acesta spera si acesti oameni ca vor putea sa-si construiasca o viata mai buna pentru ei si pentru copiii lor.”.
  Perfect adevarat, numai ca ai omis sa spui ca acel nivel ridicat este pentru cei ce muncesc putin peste medie. In Rotterdam (de exemplu) e plin de arabi si negri care freaca menta si fac orice, numai o munca grea nu. daca vezi un mertan sau un bmw cu geamuri funmurii, sau oarece mesini „tunate’ in exces, in mod sigur coboara un „maghrebian” sau un „african” din ea, nu un alb. „Albiturile” merg cu bicicleta, si intre 8 si 17 cam rar ii vezi sa sprijine stalpii sau trotuarele.
  De acord, au fugit de saracie si de conditiile mizere din tara lor, numai ca DIN PACATE, si aici vor sa trisca tot in aceleasi conditii. sa nu uitam ca nu cu multi ani in urma, in UK era un scandal pe tema Sharie. Adica musulmanii vroiau sa aiba dreptul sa traiasca dupa Sharia, nu dupa legea locala, pe care ei oricum n-o recunosc. Insa nu vroiau TOATA Sharia, ci doar ce le convenea. Partea cu taiatul mainii celor care fura n-o vrpiau, ca nu era democratica.
  Si acum, daca asculti ce spun cei ce apar pe la TV, toti stiu exact CE DREPTURI AU, dar la capitolul indatoriri mai putin.
  Exact ce spuneam. Ok, esti emigrant, dar macar lasa aroganta si nervii acasa, nu imi arunca in nas faptul ca EU SUNT DATOR SA TE AJUT!!! Nu vezi ca totul e putin prea orchestrat si parca aduce putin a „invazie”???? Ok, ei au drepoturi, dar cei ce sunt aici de secole, nu au si ei drepturi??? De drepturile celor care sunt aici, unde „navalesc” imigrantii cine trebuie sa aiba grija??? N-am nimic cun integrarea, numnai sa nu se transforme in inlocuire. Nu-ti contest drepturile, atat timp cat ele nu mi le incalca pe ale mele.

  Comentariu de Rica Venturiano | septembrie 3, 2015 | Răspunde

  • Un maghrebian sau un african nu poate fi un om bogat?

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 5, 2015 | Răspunde

  • Hai sa ne lamurim putin… „In Rotterdam (de exemplu) e plin de arabi si negri care freaca menta si fac orice, numai o munca grea nu.” – e treaba lui ce munca vrea sa faca. Nu e nici treaba ta, nici a mea si nici a altuia.

   Chestiunea cu „Eu sunt dator sa te ajut” e iarasi una sensibila. Tu il ajuti daca vrei, dupa cum iti da ghes inima. Daca Guvernul iti impune o astfel de datorie, eu cred ca e sinonim cu tirania.

   Sa-ti mai spun ceva care poate o sa te frapeze. Zici asa: „Adica musulmanii vroiau sa aiba dreptul sa traiasca dupa Sharia, nu dupa legea locala, pe care ei oricum n-o recunosc.”. Lucrul asta iarasi nu e treaba ta, sau a mea, sau a altuia. Tu sa-l judeci pe ala dupa ce lege vrea el sa traiasca? Este problema Guvernului, daca ala nu respecta legile statului.

   „Nu vezi ca totul e putin prea orchestrat si parca aduce putin a „invazie”????” – da, dar vezi ca nu un cetatean britanic i-a primit pe acesti oameni, ci Guvernul Britanic. La fel si-n Franta, care poate ca e un exemplu mai bun. Cine i-a primit? Nu Guvernul Frantei? Si atunci nu e oare putin ciudat ca guvernele acestor tari dezvoltate, civilizate au primit niste oameni despre care stiau (ca nu se poate spune ca nu stiau) ca nu vor dori sa respecte legile statului? Si gandeste-te ca au primit oameni din tari care nu sunt membre UE.

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 5, 2015 | Răspunde

  • Are dreptate Rica ! In Franta bunaoara , n-ai sa vezi magrebian spaland closete { asta o fac albiturile sosite acolo d e prin tarile est europene care ai aduc osanale lui Dumnezeu daca reusesc sa capete o astfel d e slujbutiza } insa…in materie d e supercar’s francezii nu se pot compara cu ei . De ce ? Poate pentru ca , francezilor le este oarece tarsheala de fiscul lor care-i organizat atat d e bine incat , daca nu poti justifica modalitatea in care ai achizitionat si modalitatea in care ai facut rost d e purcoiul d e gologani pentru achizitie ….esti papat definitiv : in cel mai bun caz zici bodaproste daca scapi doar cu o amenda administrativa , asta dupa ce-ti este confiscata acea masina sau…orice fel de bun cu ajutorul careia te-a pus Dracu sa-ti arati potentza financiara ! Atentie : atunci cand eu si banuiesc ca si Rica Venturiano , vorbim despre magrebieni , folosim expresia respectiva ca termen generic pentru tipii proveniti din Africa .

   Comentariu de Marian | septembrie 5, 2015 | Răspunde

   • Mie mi-a spus mai demult un francez ca evaziunea fiscala e in floare in Franta… Dar e ceva vreme de atunci. Ei, nu chiar foarte demult…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015

   • A, e treaba Fiscului, deci un organ al statului. Dar nu treaba altuia, un oarecare, sa te urmareasca, sa vada cum ai obtinut tu banii. Insa mai lasa-ma si cu superioritatea Fiscului lor. Adica tu crezi ca nu exista Mafie in Franta? Ca nu sunt spalari de bani si bani negri? Sau poate ca altii stiu sa ascunda mai bine gunoiul sub pres…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015

   • Asta da, nu-i treaba mea cati bani ai si de unde, perfect adevarat. Dar nu se aplica in cazul in care TE VAD ca ii iei portofelui lui X din buzunar in fata mea. Nu se aplica „nu-i treaba mea”, daca te vad ca arunci sticla de plastic pe geamul masinii in mers, sau iti scuturi scrumiera la semafor. Aici e diferenta Motane. Daca „nu-i treaba mea” de unde ai bani, ce faci cu ei, cu cine te bagi in pat, in ce crezi, sau nu, cu totul altfel sta treaba cand ceea ce faci sau zici ma afecteaza direct sau indirect pe mine sau pe altii. La cum generalizezi tu „nu-i treaba mea” ar insemna ca in cazul in care sunt martor la o crima (de exemplu) sa nu spun nimic ptr ca „nu-i treaba mea”, nu m-a omorat pe mine, asa ca nu ma bag, nu-i asa?
    E drept, exista o limita pe care nu trebuie s-o treci, ca sa nu cazi in ceea ce spui tu. Si aici revenim la ce discutam nu de mult, educatia fiecaruia. Nu trebuie sa facem confuzie intre datoria civica, a fiecarui cetatean, si imixtiunea in viata privata a celuilalt.
    Vezi tu, totul tine de caracterul si educatia fiecaruia.

    Comentariu de Rica Venturiano | septembrie 6, 2015

   • Eu asta am si spus: sunt situatii si situatii. Sigur, daca esti martor la o crima e normal sa anunti politia. Insa multi nu fac asta de frica. Dar daca niste golani fac galagie, scandal, unul poate scoate cutitul si politistul e la 50 m mai incolo si nu se baga?

    Cu educatia e in felul urmator: se vorbeste mult, se face putin.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015

   • Da asa este, se face foarte putin, dar cel mai problematic este ca toata lumea asteapta ca educatia sa fie facuta de scoala si atat. Acei „sapte ani de acasa” cum li se spune au cam disparut. Cum suneai si tu, foarte multi asteapta ca Statul sa faca totul si ei nimic. Si aici iar intervine acea mentalitate de care vorbeam mai demult. scuza asta ca „am o cariera” distruge foarte multi copii. Faptul ca muncesti mult, „nenormat” nu este o scuza sa nu te ocupi de educatia copilui tau, si multi fac gresala asta, la adapostul scuzei, „muncesc mult, n-am timp”. N-ai timp, de ce ai facut copii?

    Comentariu de Rica Venturiano | septembrie 6, 2015

   • Sa vedem fenomenul intr-un mod mai general. Cum sa se faca ceva, sa se poata face ceva pentru educatie, cand milioane de romani pleaca din tara sa munceasca prin alte parti?

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015

   • Eu te poftesc onorate prieten , ca tu , cetatean francez { presupunem ca…esti cetatean francez } orice functie ai ocupa in aparatul statului francez sau….chiar ” privat ” , sa circuli zilnic in loc de un Renault , Citroen sau Peugeout , cu-n Rollce sau o limizina din aia de doisprezece metri iar apoi…mai stam d e vorba despre eficienta fiscului francez 😉 si mai ales despre evaziunea fiscala de-acolo !

    Comentariu de Marian | septembrie 6, 2015

 6. Imi dai sa voie sa nu fou de acord cu:
  29. Celui ce te loveşte peste obraz, întoarce-i şi pe celălalt; pe cel ce-ţi ia haina, nu-l împiedica să-ţi ia şi cămaşa;
  30. Oricui îţi cere, dă-i; şi de la cel care ia lucrurile tale, nu cere înapoi.
  Nu voi intoarce niciodata si celalalt obraz si celui care ia de la mine haina fara voia mea, nu doar ca-l voi impiedica sa-mi ia si camasa dar voi face tot posibilul ca sa plateasca aici, pe pamant pentru faptele sale. Iar celui care ia lucrurile mele, de asemenea.
  Motane, ti s-a furat vre-odata ceva? Ti-a fost sparta casa vre-odata si ti-a fost intinata intimitatea sfanta a caminului tau? Ti-a fost atacat copilul pe strada si cu cutitul la gat sa i se ceara banii si mobilul??
  Trcei prin toate acestea si apoi sa imi dai aceste citate din Evanghelie. Cu riscul de a fi facut ateu din nou, eu nu sunt de acord cu asta. NU VOI INTOARCE SI CELALALT OBRAZ, SI NU VOI LASA SA IMI FIE LUATA SI CAMASA DUPA CE MI-A FOST LUATA HAINA.

  Comentariu de Rica Venturiano | septembrie 3, 2015 | Răspunde

  • Mai, Rica, ce zici tu e ceva banal. De fapt, probabil ca marea majoritate a oamenilor gandeste asa. Chiar mai mult decat probabil…

   Minunea consta sa vezi un om, macar unul, care face asa: intoarce si celalalt obraz, celui care ii ia haina, sa-i dea si camasa, oricui ii cere sa-i dea. Altminteri, arata-mi omul care, lovit peste braz de altul, nu sare la bataie! Nu merge si reclama la politie! Nu pune mana pe pistol! Cam asa fac toti oameni. Insa din ce fac toti oameni, marea majoritate, toata lumea, cum se spune, mai rezulta si razboaie nimicitoare, catastrofe rasiale (de ex.: nazismul), nedreptati peste nedreptati etc! Ca sa stii ca daca un copil isi impusca mama si pe urma se duce intr-o scoala si-i impusca pe acei elevi din acea scoala, se datoreaza si faptului ca nu a intors niciodata si celalat obraz, ca celui care i-a cerut haina , nu i-a dat si camasa.

   Adica tu crezi ca ala care ataca un „copil pe strada si cu cutitul la gat sa i se ceara banii si mobilul”, nu stie de lege? In Decalog se spune: „Sa nu poftesti nimic din ceea ce este al aproapelui tau”. El crezi ca nu stie asta? Am vazut mai demult un film italienesc in care era vorba de un om divortat, daca imi mai aduc aminte bine, politist si fiul sau, un adolescent. Omul traia cinstit din salariul de politist. Viata din salariu de politist nu-ti da posibilitatea sa ai prea multe, sa-ti permiti prea multe… Taica-sau l-a invatat cele bune pe baiat. In schimb, acesta, ca tinerii: anturaj, prieteni. Aia isi permiteau, spre exemplu aveau motociclete. Altfel vrajesti fetele daca ai o motocicleta… Si ce crezi ca a facut baiatul? A vrut si el motocicleta, tatal lui i-a spus ca nu are bani sa-i cumpere una, mai ales ca trebuiau platite facturile casei. Baiatul, dorindu-si atat de mult o motocicleta, s-a inhaitat cu niste escroci sa faca rost de bani si finalul era cam tragic, din cate imi aduc aminte. Am vazut filmul demult, dar stau si ma gandesc cateodata la el… Pentru ca „a nu pofti nimic din ceea ce este al aproapelui tau” este un act de credinta. Cel care cade din credinta, pofteste ceea ce e al aproapelui sau. Daca, in situatia asta, omul se infraneaza totusi, e mare lucru. E tot un act de credinta. Din pacate pentru acel baiat (din film), el nu s-a putut infrana…

   Sfintii Parinti multumeau lui Dumnezeu daca venea cineva sa-i palmuiasca. Citeam in viata Sf. Grigorie Decapolitul ca cineva, vazandu-l, a sarit sa-l ia la bataie! Sfantul i-a multumit lui Dumnezeu ca sufera precum Sf. Mare Mucenic si Arhidiacon Stefan!! Si s-a rugat lui Dumnezeu pentru iertarea aceluia care incepuse sa-l bata. Pana la urma si tanarul acela care l-a luat la bataie s-a potolit, l-a intrebat cine este, au stat de vorba si, in final, si-a cerut cu umilinta iertare! Asta e minunea mare, ca altminteri mai toti oamenii fac precum spui tu. Si i-a gandeste-te unde se ajunge cu razbunarea: la pacate si mai mari.

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 5, 2015 | Răspunde

   • Da ce-ai patit Motane : te pregatesti pentru Postul Craciunului de-ai devenit atat d e pios ??? Sau astepti cumva vreo eparhie vacantata in urma pedepsirii preotului ce n-a indeplinit „cota d e lumanari ” si te arati mai cucernic decat insusi Daniel { Prea fericitul Daniel 😉 } ca sa te vada „cineva ” si sa apuci postul respectiv ??? Oare unde am ajunge daca …ne vom lua bataie la catarama de la cine vrea si nu vrea , multumind lui Dumnezeu pentru aceasta „onoare ” …doar pentru ca asa a procedat si-un mare mucenic in urma cu cateva mii de ani ? Dumneata , tot asa { ca Grigore Decapolitul } ai proceda intr-o situatie similara ? Ma-ndoiesc de asta si-n plus …pana si Isus Hristos a lasat sa se inteleaga , ca-i vorba doar despre o situatie LIMITA , nu ca trebusoara asta trebuieste facuta zilnic caci , altminteri s e cheama sado-masochism 😉 ! Buna exemplificarea folosita { chestia din filmul italienesc } insa…nu crezi ca tipii ce forteaza acum , AZI , portile Europei , incalca tocmai acel percept biblic la care facei matale referire ???

    Comentariu de Marian | septembrie 5, 2015

   • Mai, Marian, eu nu am spus ca trebuie sa ne luam la bataie cu totii, iar un mare mucenic nu a procedat asa, sau ca „trebusoara asta trebuieste facuta zilnic”. Tu asta ai inteles din ce am spus eu?

    „insa…nu crezi ca tipii ce forteaza acum , AZI , portile Europei , incalca tocmai acel percept biblic la care facei matale referire ???” – nu vad legatura. Explica mai pe larg ce vrei sa spui.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015

   • Motane, eu n-am spus ca sa ne razbunam. Aici sunt de acord cu tine, dar nu-mi cere sa fiu de acord cu „intorsul obrazului”. Asa este, legea trebuue sa-si faca datoria, iar eu SA AM DREPTUL sa-mi apar ceea ce detin. Ca vb de haina, de camasa, masina, casa, sau un banal telefon, vorbim totusi de DREPTUL LA PROPRIETATE. Tu spuj ca „nu-i treaba mea daca ala respecta sau nu legea”. Da-mi voie sa te contrazic, mai ales ca pe tema asta discutam de mult. Peste tot in tarile la care faci tu referire, cetatenii au grija ca toti sa respecte legea. Daca tu o incalci, ei considera de datoria lor sa anunte organele abilitate.
    Si nu consider ca este turnatorie. De ce este normal sa iei atitudine can vezi ca cineva agreseaza un batran, un copil, o femei, sau pe oricine altcineva, si ca este „turnatorie” daca o faci cand vezi ca x arunca gunoiul la colt de strada, jn loc sa-l puna in pubela?

    Comentariu de Rica Venturiano | septembrie 5, 2015

   • Rica, iti citez ce spune Cristina intr-un comentariu la aceasta postare:

    „Auzi la ei, sa vina la mine acasa si sa verifice cine pe unde e??? Fara mandat de la judecator care sa arate ca exista posibilitate de crima sau abuz nici nu au ce cauta la usile oamenilor!!

    Cu ce drept legal un cetatean oarecare il urmareste pe un alt cetatean oarecare daca respecta sau nu legea? A, bun, daca cineva sau mai multi, de pilda, tulbura linistea publica noaptea, betie, scandal, nu lasa lumea sa doarma, e normal sa anunti politia. Sau daca vezi ca cineva intra cu un pistol intr-un magazin, atunci e normal sa anunti politia. Sunt situatii si situatii. Dar aceste situatii nu dau dreptul nimanui sa te urmareasca pe tine. Este un lucru ilegal. Spre exemplu, vorbeai de dreptul la proprietate si la faptul ca ti se pare normal sa-ti aperi proprietatea (in conditiile legii, se subintelege, cred). Dar asta nu inseamna ca e treaba unui cetatean oarecare proprietatea ta. Cu ce drept ar veni un cetatean oarecare sa te verifice pe tine, sa sape sa vada daca nu cumva ai facut palatul tau din afaceri cu droguri (e doar un exemplu, nicio aluzie, Doamne fereste! Sper ca nu ai luat-o personal!)? Sau, daca vrei un alt exemplu, nu e treaba lui daca tu conduci, sa zicem, cel mai luxos mertan. E treaba lui sa vada cum l-ai obtinut? Nu sunt oare organe ale statului care se ocupa cu astfel de lucruri? Ia spune-mi si mie, e normal ca un cetatean oarecare sa inceapa sa te urmareasca: mai, frate, unde isi petrece asta vacantele? Tu poate mergi la cel mai luxos cazinou din Las Vegas, e treaba altuia sa vada, sa te urmareasca unde mergi, ce faci? Cum faci tu banii? Scuza-ma, dar incepe sa aduca a scenariu de film. Era un film politist pe tema asta – foarte bun!! – cu Charles Bronson (un mare actor!!). Intr-o Lume Libera, care n-a avut ca „reper moral” Securitatea, astfel de lucruri sunt interzise.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015

   • Pai vezi Motane, aici e buba. Mentalitatea. Mai oameni buni, eu n-am zis ca sa-ti intru in casa sa vad ce faci. Ci m-am referi la acea datorie civica de a nu trece impasibil pe langa o fapt ce ne afecteaza viata in comun. Tu iei prea direct si prea mot-a-mot ce zic. Ce sa cred, ca tu nu te bagi, PENTRU NU-I TREABA, NU AI MANDAT, SAU NU ESTI ORGAN ABILIRAT, daca vezi ca un ins incearca sa-i ia poseta unei batrane? Nu iei atitudine cand vezi ca alt cetatean nu respecta niste legi si care prin atitudinea lui iti pune tie, alt cetatean, viata ori proprietatea, a ta sau a altuia, in pericol??
    Vezi tu Motane, politica asta strutului, nu vad, nh ma intereseaza, ne-a adus pe noi in stadiul asta. Ii tot lauzi si ii apreciezi pe nemti ptr eficienta lor, dar nu iei in calcul ca acolo comunitatea se implica. Si nu doar in Germania. E vorba de mentalitati Motane, asa cum spuneai mai deunazi. Trebuie sa scapam de niste tare care ne tin in urma. Indiferenta nu ne face bine.
    Nu-mi da exemple din ce spune Cristina raportat la ”America ei”. Acolo te injunghie pe strada si ceilalti trec pe langa „pentru ca nu e treaba lor”. Asta consideri tu normalitate, crestinism, sau cum mai vrei tu sa-i spui? Scuza-ma, dar eu consider ca de vrem sa schimbam ceva in bine, trebuie sa participam si noi, nu doar sa asteptam „de la altii”. Parca nu de mult erai de parere ca nu trebuie sa asteptam de la altii, acum ce faci?

    Comentariu de Rica Venturiano | septembrie 6, 2015

   • In America politia apare, daca e nevoie, mai repede decat te-ai fi asteptat. Daca crezi ca in America politia nu reactioneaza, te inseli. Unul care comite, de exemplu, un omor e prins repede, daca nu chiar imediat!! Insa in America iti mai aperi avutul, proprietatea si prin propriile tale forte. Asta nu inseamna ca politia nu ar fi prezenta si ca nu-si face datoria. Cel mai bine, in America, este sa nu te bagi in chestiuni ilegale privind Mafia sau altele de genul asta. Un mafiot, chiar si unul din capii Mafiei, daca omoara pe cineva, pana la urma, mai mult decat probabil, plateste pentru asta intr-un fel sau altul.

    A fost un film cu Robert De Niro, iti spun pe scurt actiunea, cand la New York, un mafiot, unul din capi, a omorat pe strada un om. Trec peste toata actiunea filmului si-ti spun finalul. Dupa ani, retine asta, mafiotul respectiv da o petrecere la el in cartier (pe care il controla, desigur). Era lume multa, cheama pe cineva, cum e la asemenea sindrofii. Si s-a strecurat acolo fiul celui ucis cu ani in urma si a descarcat cateva gloante in el si l-a omorat. Si a intrat in pamant de tanar.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015

   • Mda, e un pct de vedere ce spui tu. Vezi tu, eu sunt altfel. Si eu mi-am dorit si am visat la multe, atat copil fiind, cat si mai tarziu. Ca orice baiat, am visat la masini „straine”, ca sa ma exprim ca atunci. E drept, n-am luat-o pe „aproapelui”, si nici nu m-am „inhaitat” cu altii, ci am cautat sa muncesc in asa fel incat sa imi permit sa-mi cumpar una. Si nu pot sa spun ca m-am infranat din credinta, ci doar ca asa am fost educat. N-am luat CE NU ERA AL MEU nu din frica divina, ci pentru ca asa am fost educat, „nu-i al tau, nu pui mana”. Simplu ca buna ziua.
    Idem si fel am procedat la randul meu, parinte fiind. Copiii mei stiu ca de vor ceva, trebuie sa poata sa-si permita. Nu-si permit mai mult, se limiteaza la cat castiga. Nu cred ca Dumnezeu are legatura cu salariile, ca doar nu le da in functie de cate matanii faci. E vorba de daracter si educatie. Ca sa ma ierte Dumnezeu, pot sa-ti dau destule exemple de popi, care il au pe Dumnezeu pe buze non-stop, dar fac averi hecurate.
    Nu stiu la ce film faci referire, dar pot sa-ti spun ca si fiul meu a vrut BMW. I-am spus ca de grea BMW, sa se gandeasca bine ce vrez sa faca in viata, ca sa-si permita sa intretina o masina ca aia. Ca de cumparat e usor. El nu este cu calcatul pragului bisericii, dar acum are un job bun care i-a permis sa-si ia BMW nou. Normal ca adolescent fiind „a ravnit” la asa ceva, dar „n-a luat ce nu era al lui”, nu ca asa scrie in Evanghelie, ci ca asa considera el.
    Putem diseca asta in mii si mii de frimituri si n-o sa putem sa spunem ca tu sau eu gresim. Ideea este per ansamblu aceeasi, numai ca o abordam diferit.

    Comentariu de Rica Venturiano | septembrie 6, 2015

   • Cand asculti de ceea ce-ti spune parintele tau, e vorba de credinta. Parintele tau iti spune sa nu furi. Si tu nu furi. E vorba de credinta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015

   • Incalca acel percept biblic si nu doar biblic , inclusiv in Coran este stipulata aceasta Lege , de-a nu ravnii la bunurile altuia . Bunastarea cuiva…este bunul sau dupa umila mea parere , un bun obtinut poate prin privatiuni , prin munca grea , prin jaful a care este supus d e catre organele fiscale ale statului multi ani …de la nastere pana la maturitate , iar acesti refugiati vor si ei o parte { daca nu chiar intreaga acea bunastare } si-n viitor …. cine stie 😦 ? Culmea este ca , nu vor s a si munceasca , sa indure si ei acele privatiuni indurate de cei carora le cer imperativ adapost ci…daca s e poate sa capete pe da moaca tot ce-au vazut ei pe la televizor . ” Si precum vreti sa va faca voua oamenii , faceti-le si voi asemenea ” . Ar fi de ras daca n-ar fi trist si deci de plans . Te intreb : de cate ori ai vazut dumneata postat pe internet vreo filmare unde …in orice tara din UE unui arab , unui musulman sa ai fie taiat gatul …la ora d e maxima audienta si in direct , de catre unul sau mai multi crestini ??? Conform acestui percept biblic…si grecii si italienii , ungurii , sarbii , slovacii …nemtii , francezii…ar fi trebuit in cel mai bun caz sa puna mitralierele pe refugiatii musulmani nu crezi stimabile ??? Ai vazut ce-a spus Rica { si ala nu-i deloc prost stie ce spune …direct de la sursa ca sa zic asa } referitor la pretentiile acestor solicitatanti de azil …pai daca doar in jumatate din ceea ce-a spus exista fie si-o farama d e adevar { nu ma-ndoiesc ca da } atunci….

    Comentariu de Marian | septembrie 6, 2015

   • Nu sunt de acord! Una este sa ravnesti la ceea ce este al altuia, alta este sa ceri ajutor sau sa cauti sa-ti imbunatatesti nivelul de trai in alta parte!

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015

   • Motane, sa vrei sa iti imbunatatesti nivelul de trai e una. Aici sunt de acord cu tine. Eu nu-i judec si nu ii condamn pe aceia care vor sa faca asta, sa-si depaseasca conditia prin educatie, prin munca, prin cultura.
    Scuza-ma, dar din proprie experienta iti spun, ca dintre toti acesti „sarmani refugiati”, un procent infim face asta. In rest ei traiesc tot la fel, numai ca in alt loc. Tu crezi ca tiganii nostri, plecati in alta parte ca aici „nu au conditii”, traiesc altfel acolo? Merg la scoala? Muncesc? NU!!! Marea lor majoritate merg acolo ca aici nu mai au ce fura. Pai ce sa furi de la alti amarati?
    Motane, cunosc lumea araba mai mult decat as fi vrut.
    Dar asa cum am discutat nu demult, aici este vorba de ceva mai mult decat vedem noi la tv. Si iarta-ma, daca sunt un asa mare patriot si musulman, cum naiba de fug din fata dusmanului? Nu se bat ei cu caramida ca arabul are datoria suprema de a apara lumea musulmana? De cine? Cum? Fugind din fata dusmanului, sau „invadandu-l”??? 😆😆😆😅

    Comentariu de Rica Venturiano | septembrie 6, 2015

   • Mai, Rica, iti repet si tie intrebarea pe care i-am pus-o lui Marian si la care el a dat raspunsuri evazive: ce a facut Uniunea Europeana pentru ca sa preintampine un astfel de eveniment? Gandeste-te bine, nu vorbim de o tarisoara mica, slaba. Ci de Uniunea Europeana! Scuza-ma, te rog, tu iti dai seama ce forta politica, militara, economica si culturala reprezinta UE? Te intreb pentru ca unii, am impresia, nu realizeaza, poate nici noi nu realizam pe deplin lucrul asta. Si atunci ce a facut? Gandeste-te ca nu e vorba numai de servicii secrete (sa nu-mi spui ca UE nici nu a auzit de asa ceva si, saraca, n-are asa ceva), dar de intregi departamente de analiza care, din cate am inteles eu, fac analize cat se poate de obiective, cu un inalt grad de acuratete, in ceea ce priveste situatiile din alte parti cum ar fi Lumea Araba. Nu mai vorbesc de faptul ca-s platiti din banii contribuabililor. Cum poti sa spui atunci ca UE n-a stiut sau ca nu si-a dat seama? E halucinanta o astfel de explicatie!! Adica mi-am dat eu seama, cu analize facute dupa modestele mele puteri, iar ei nu!

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015

   • daca iti adu i aminte, nu demult spuneam ca „parca toata treaba asta este orchestrata”.
    Iti spuneam mai demult ca pana si problema piurateriei este lasata voit sa se extinda, pentru ca altfel se justifica niste „actiuni”. Cum poti sa-mi demonstrazi mie azi, cand toti se lauda cu avansul tehnologiei de-ti citesc ziarul din mana prin satelit (vezi „Enemy of the state”) si tu spui ca „NU GASESTI O NAVA CAPTURATA DE PIRATI”. O nava Motane, care nu este un ziar.
    Nu stiu ce sa mai zic, dar nici eu nu cred ca n-au fost informatii legate de acest iminenent exod.
    Stau si ma intreb ce s-ar intampla, daca ar aparea si exodul invers. Ia gandeste-te cum s-ar proceda daca MII DE CRESTINI ar emigra masiv in lumea araba, si aici ma refer la tarile din care provin acestia de bat la portile UE acum. Cum ar reactiona lumea araba, daca vre-o zece vapoare pline pana la refuz cu crestini amarati ar debarca in Siria, sau Irak??? Cum i-ar primi localnicii si cum ar reactiona TOATA lumea araba????
    Cati ar primi apa si cati „otel”??? Cati copii ar fi ingrijiti de medici si cati de „calai”???
    Asta ca tot scrie la Evangjhelie ca sa nu faci altuia ce tie nu-ti place, nu-i asa?
    Da, ai dreptate, probleme asta este mult prea „intortocheata” ca sa gasesti raspunsuri decente la ea.

    Comentariu de Rica Venturiano | septembrie 6, 2015

 7. Bine ca-mi adusei aminte : in toata Italia nu exista politist care ” s a traiasca cinstit din salariul de politist ” caci in secunda doi , n-ar mai fi in Politie considerandu-se ca , ori e prost , ori este bou 😉 ! Ai dreptate ” viata din salariu d e politist ” nu-ti ofera prea multe posibilitati dar…cine-i atat d e prost { politist fiind } sa traiasca doar din salariu ? Pe unde prin lumea asta ai vazut matale asa ceva…fireste in afara de USA ?!

  Comentariu de Marian | septembrie 5, 2015 | Răspunde

  • Adica tu nu crezi ca sunt, de exemplu in Italia, dar si prin alte parti, politisti care sa traiasca cinstit, din salariu?

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 5, 2015 | Răspunde

   • Cati la suta onorate prieten ??? Nu zic ca n-or fi dar, cati la suta ? Din toate timpurile , de cand exista aparat politienesc au existat si din aia buni dar intr-un procent covarsitor si dintr-aia patati de ce nu vrei sa fi de acord cu mine !? Iar in Italia… 🙂 🙂 🙂 sa fim seriosi !

    Comentariu de Marian | septembrie 6, 2015

   • Dar asta nu inseamna ca n-ar exista si oameni cinstiti.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015

   • Motane, diferenta este ca „in alta parte” coruptia este mai ascunsa si nu chiar la nivelul la care este la noi. Si aici vb de functionarii marunti. Ai dreptate, peste tot pe unde exista un politician si politica, exista si coruptie. Insa „in alta parte” se mai si face treaba in folosul celor voteaza.

    Comentariu de Rica Venturiano | septembrie 6, 2015

   • Pe mine ma frapeaza, printre altele, un lucru: e prins cu bani marcati la el… Deci, sa zicem, cere mita 25.000 euro si ii primeste in valiza…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015

   • N-ai terminat ideea, dar am intels, sau cred ca am inteles ce ai vrut sa enunti.
    Asa este. la noi deocamdata se face mult tam-tam, dar rezultate ioc, vax albina.
    Vreau sa vad si eu ca li se confisca celor dovedita ca au delapidat, ca au luat foloase necuvenite, acei bani.
    Sa vad si eu ca uite, lui X i-au fost confiscate zecile de millioane obtinute fraudulos. Ca ce ma ajuta pe mine, cetatean oarecare, sa aflu doar ca ala a furat si ca a umblat prin tribunale, dar pana la urma a rams cu banii. Ce sa inteleaga „Dorelul roman” din asta?

    Comentariu de Rica Venturiano | septembrie 6, 2015

   • Uite, sa-ti spun ceva… Pe mine m-a mahnit cazul asta cu Oprescu… Spune-mi si mie, te rog, ce nevoie avea acest om, care oricum nu cred ca este sarac, un om care a facut o cariera frumoasa in politica si care s-ar fi putut retrage onorabil la pensie, de asa ceva?

    Am citit pe Romania Libera despre caz.

    E halucinant.

    Cum te poti preta la astfel de lucruri, ditamai Primarul Capitalei?

    Tu vorbesti de educatie… Ce sa mai zicem de dom’ Primar?

    Gandeste-te ca, cel putin din ce spun comunicatele DNA, omul asta a constituit o retea infractionala de prin 2013…

    Eu stau si ma intreb: s-a tampit la batranete?

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015

 8. Cummmm ???? Sorin Oprescu a fost dibuit in sfarsit ca lua spaga ?? Abia acum ??? Pai bucurestenii stiau chestia asta inca din primele luni de cand DOCTORUL , PROFESORUL UNIVERSITAR Sorin Oprescu a fost investit ca Primar General in urma votului lor imperativ . Din primele luni sau , in cel mai rau caz de la debutul in cel de-al doilea mandat . L-au votat d e doua ori deoarece au crezut in el si mai ales nu doreau ca PGMB sa fie acaparata d e catre aia din PDL ai lui basescu .Frate , nu sant un naiv { chiar daca-ti par uneori } si stiu precis ca , fiind Primar General al Capitalei , esti exact ca apicultorul ala care lucreaza cu miere si care-i absolut imposibil sa nu se manjeasca dar…totusi ASTA A FOST DOCTOR , PROFESOR UNIVERSITAR nu o jagardea oarecare !!!!!!!! Asta ma scoate din minti pur si simplu si…chiar nu voi mai participa NICIODATA la alegerea prin vot …. pentru NIMENI !

  Comentariu de Marian | septembrie 6, 2015 | Răspunde

  • Eu nu cred ca bucurestenii au stiut ceva. Iar reteaua aceasta infractionala dateaza din 2013… Eu cred ca bucurestenii sunt socati!

   „totusi ASTA A FOST DOCTOR , PROFESOR UNIVERSITAR nu o jagardea oarecare !!!!!!!!” – e socant, pur si simplu! Totusi, sa vedem despre ce e vorba… Azi de abia s-a intamplat retinerea lui… E prematur sa discutam si sa tragem concluzii… E si ciudat ce s-a intamplat… Explica-mi si mie: ce nevoie avea de treaba asta Oprescu?

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 6, 2015 | Răspunde

   • Aaaa si dumneata esti bulversat pur si simplu ?! Iar te contrazic fratioare : bucurestenii AU STIUT !!!! Pai chiar ai crezi pe toti niste idioti ??? Cum dracu de in mandatul lui Oprescu…nu s-a vorbit decat despre aiureala aia numita generic ” autostrada suspendata ” dar in rest….poti sa-mi arati ce a realizat DOCTORUL Oprescu in mandatul sau si care sa fi fost benefic pentru bucuresteni ???

    Comentariu de Marian | septembrie 6, 2015

   • Eu nu am impresia asta, ca au stiut.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 7, 2015

   • Bine ca mi-am adus aminte la timp ! Dimineata la ora opt { stiind deja de aseara vestea cu flagrantul } i-am impartasit vestea unui vecin ce iesise sa-si plimbe cainele { baiat bun dar…membru PC } iar ala …a ramas buche a be adica , ca la dentist ! Pe mine personal , m-a socat o singura stire : faptul ca , fostul Presedinte al Romaniei Traian Basescu NU STIA , NU I S E RAPORTASE NIMIC DIN CEEA CE SE INTAMPLA LA PGMB !!!!!!!!!!!!!!!!!! Chestia a sta a declarat-o el cu guritza lui azi , in direct labe1tv !

    Comentariu de Marian | septembrie 6, 2015

   • Ei, pai, vezi!! Uite cel putin un bucurestean care nu stia! 😉

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 7, 2015

   • Da-l in ma-sa ca , nu-i bucurestean decat in acte !!!! A venit in anii ’70 in Capitala adus de necesitatea lui Ceausescu de-a avea un IMGB si cum acest fost mamut avea nevoie si d e muncitori care sa-l tina in miscare au fost adusi inclusiv oameni din alte ” orase si sate socialiste ” . Tipul este tot a fel d e bucurestean precum era Marin Preda . Ti-am spus , tipul e baiat bun …chiar daca-i membru PC 😉 ! Repet : da-mi UN SINGUR EXEMPLU de lucru bun , facut pentru Bucuresti si pentru bucuresteni sub mandatul lui Oprescu !!! Atentie , nu uita , eu personal l-am votat d e doua ori si NU L-ASI MAI FI VOTAT A TREIA OARA caci intre timp …AM FACUT OCHI 😉 !

    Comentariu de Marian | septembrie 7, 2015

   • „Repet : da-mi UN SINGUR EXEMPLU de lucru bun , facut pentru Bucuresti si pentru bucuresteni sub mandatul lui Oprescu !!!”

    Adevarul e ca frizeaza tragicul ce se intampla. Cam asa e, cum zici… Si eu as fi vrut sa se faca mult mai mult. S-a mai facut cate ceva. De pilda s-a terminat pasajul de la Basarab si parcarea de la Universitate. Insa e tragic sa constati ca oamenii acestia, in astfel de functii publice inalte, nu urmaresc decat sau in cea mai mare masura interesul lor personal. Dar fara scrupule! Chiar si in detrimentul interesului public, general. Din pacate, nu suntem o societate reglata cum trebuie…

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 9, 2015

   • Ai inebunit ? Si la Pasajul Basarab si acea parcare subterana de la Piata Universitatii au fost puse in PUG inca d e pe timpul lui Adriean Videanu !!! Aaaa ca s-au incheiat lucrarile in mandatul lui Oprescu , asta-i altceva si , trebuia ca ” doctorul ” sa-i fi adresat multumiri publice lui Videanu . Am inebunit eu dupa cum bag seama : am a juns sa-i fiu avocat , sai fiu laudator lui Videanu , Doamne iarta-ma !!!!!

    Comentariu de Marian | septembrie 9, 2015

   • Si fii atent: din cate inteleg se vor mari salariile primarilor! Si asta in conditiile in care caracteristic pentru Romania e cam asa: se mai face cate ceva in ultimile zile de campanie electorala, sa vada cetatenii ca se mai munceste!! Ca si un salariu de 16.000 nu e o garantie de a se combate coruptia, se vede cu ochiul liber!

    Dar aici mai e si un alt aspect: a mari salariile nu inseamna neaparat a motiva. Motivezi oamenii cand se maresc salariile in functie de performanta, pentru ca asa creste si productivitatea muncii. Dar daca cineva gaseste pe un camp, sa zicem, 90.000 de euro, ai nimanui – foarte bine, i-a luat, sunt ai lui, dar asta nu inseamna ca banii acestia il motiveaza cu ceva. Exact acelasi lucru se intampla cu marirea salariilor demnitarilor, primarilor.

    Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 10, 2015

   • Inca o data ma uit si nu-mi vine inca a crede { nu ca l-au saltat in sfarsit } cata lipsa de onoare poate exista la oamenii pe care i-am crezut providentiali . Puteam s a bag mana in foc precum Scevola ca va arunca figura cu plata unei datorii si mai mult , puteam pune mana pe sinele lui 12 cum a facut nea Costica ” Ciungul ” iesind din carciuma in ’67 { avea proteza de lemn , ca-l lasasera bombele germane in August ’44 fara caraba } , ca-si va descoperii macar o boala care sa nu-i permita executarea regimului de arest .

    Comentariu de Marian | septembrie 9, 2015

 9. Daca ai posibilitatea cauta numele primarilor generali ai capitalei din perioada postrevolutionara . Cred ca in afara acelui Dan Petrescu { culmea si asta tot medic era } si d e care nu mai stie nimeni nimic azi , toti ceillati au venit la PGMB in papuci si-n pielea goala si au plecat…asa cum spuneau ziarele comuniste c-ar fi plecat Regele Mihai in ’47 ! Oprescu , atunci cand se dadea drept ” candidat independent ” a fost sustinut pana la un moment dat d e catre fostii colegi ai tatalui sau , fostii subordonati ai Generalului Oprescu { fost General al Securitatii Statului } tatal acestui tip dovedit azi ca fiind d e fapt cu nimic deosebit de alti hoti , cu nimic deosebit de alte jagardele numite oameni politici . Atunci a fost sustinut azi…probabil ca s-au schimbat fie ordinul de zi , fie prioritatile mafiotilor care ne conduc !

  Comentariu de Marian | septembrie 6, 2015 | Răspunde

  • „Atunci a fost sustinut azi…probabil ca s-au schimbat fie ordinul de zi , fie prioritatile mafiotilor care ne conduc !” – sa stii ca s-ar putea ca aici sa ai dreptate!! Fraza e de retinut!!

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 7, 2015 | Răspunde

 10. Este stiut : NIMENI nu se duce la PGMB de florile frasinelului pe un salariu de trei lei daca n-are siguranta ca , VOR FI DEASUPRA TUTUROR !!! Te-ai uitat care era cota d e incredere a DOCTORULUI Oprescu , care era cota d e incredere a Primarului General al Capitalei vs. …alti politicieni ? Avea o cota imensa insa…era din burta alora ce facusera sondajul deoarece el ….in mandatele sale chiar N-A REALIZAT NIMIC !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Comentariu de Marian | septembrie 6, 2015 | Răspunde

  • Dar tu de ce esti atat de sigur ca era din burta alora care au facut sondajul?

   Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 7, 2015 | Răspunde

   • Toate sondajele sunt facute pentru a da celui ce le comanda …ceea ce-si doreste sa auda iar asta nu-i o noutate pentru dumneata , de asta sant mai sigur decat de faptul ca saptamana viitoare voi primii pensia marita cu minim 50% !!! Pentru ca tot esti bucurestean { chiar daca nu locuiesti in Primaverii 😉 } da-mi rogu-te un exemplu , un singur exemplu , de lucru facut de PGMB , sub mandatul { incepand chiar din 2009 daca ai posibilitatea } lui Sorin Oprescu pentru Bucuresti si pentru bucuresteni , UNUL SINGUR !!!!! Azi , la ora 9 , vazandu-ma avabil m-a abordat baiatul meu din UK intrebandu-ma exact ce te intrebai si dumneata aseara : ” S-a tampit la batranete „??? Pe fata mea din Malta …n-o intereseaza can-can-urile romanesti insa frate-su geaman -care a facut parte din echipa ce s-a ocupat cu promovarea personalitatii lui Oprescu in 2008 pe cand acesta din urma candida independent- astuia nu-i vine s a creada isi inchipuie INCA , ca-i vorba despre o facatura .

    Comentariu de Marian | septembrie 7, 2015


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: