Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre un sondaj…

Am citit zilele trecute urmatoarea postare de pe blogul D-lui. Vasile Dancu:

CETĂȚENII ADULȚI DIN ROMÂNIA PROFUNDĂ ȚIN CU BECALI

in care Dl. Dancu expune, facand aprecieri, sondajul realizat de IRES si intitulat:

Condamnarea lui Gigi Becali – Perceptii si atitudini

Mi-au atras atentia in mod deosebit rezultatele obtinute la doua intrebari:

1). Acest eveniment v-a schimbat părerea despre Gigi Becali în bine sau în rău?

La care, pentru perioada 27-28.05.2013, raspunsurile celor 14% care au exprimat ca evenimentul le-a schimbat parerea despre Gigi Becali au fost:

– in bine: 45%

– in rau: 53%

In conditiile in care 82% spun ca acest eveniment nu le-a schimbat parerea despre Gigi Becali.

2). Condamnarea lui Gigi Becali vă schimbă părerea despre justiția din România în bine sau în rău?

La care, in perioada 27-28.05.2013, raspunsurile celor 48% care au exprimat ca aceasta condamnare le-a schimbat parerea despre Justitie au fost:

– in bine: 24%

– in rau: 75%

In conditiile in care la intrebarea: ‘Condamnarea lui Gigi Becali vă schimbă părerea despre justiția din România?’, raspunsurile au fost:

– Da: 48%

– Nu: 47%

Iar la intrebarea: ‘Indiferent de acest fapt, dumneavoastră aveți încredere în justiția din România?’, raspunsurile sunt:

– Da, am incredere: 40%

– Nu am incredere: 58%

Alte doua intrebari suna asa:

a). Credeți că Gigi Becali are dreptate când spune că a fost trădat de statul român și că este un sacrificat pentru primirea în spațiul Schengen?

Raspunsurile sunt:

– Are dreptate: 42%

– Nu are dreptate: 41%

b). Credeți că Gigi Becali are dreptate când spune că este victima unor decizii cu caracter politic?

– Are dreptate: 54%

– Nu are dreptate: 35%

Desigur, recomand citirea integrala si in original a articolului D-lui. Dancu si a sondajului cu privire la condamnarea lui Gigi Becali, realizat de IRES.

Dl. Dancu spune:

„Cred, alături de Alina Mungiu Pippidii, că trebuie să ieșim din indiferentismul și relativismul moral în care ne scăldăm. Datoria intelectualilor ar trebui să fie slujirea valorilor și construcția unei expresivități axiologice prin discursursuri, texte sau orice altă formă de poziționare publică. Este indecent ca politician sau intelectual să vezi că raționamentul public alunecă spre vulgaritate sau imoralitate și tu să stai cu mânile în sân pentru ca să nu te opui curentului, chiar dacă este majoritar. Chiar și curentele majoritare pot fi învinse când scade cantitatea de emoție implicată, dar dacă nimeni nu se opune, valul opiniei trece nestingherit și oamenii nu înțeleg că au fost luați de un val care i-a impins mult în urmă în istorie sau pe scara evoluției.

Nu putem aștepta ca societatea să evolueze într-o manieră mecanicistă, natural, fără intervenția celor care au pretenția că înțeleg sau sunt în poziții care îi obligă să ducă societatea spre o anumită țintă. Știu că sondajele de opinie, de exemplu, sunt importante pentru politicieni, dar numai în măsura în care sunt folosite responsabil și rațional. Dacă politicienii acceptă guvernanța sondajelor de opinie, evitând să ia decizii nepopulare, ferindu-se să contrazică masele, evitând cu ipocrizie confruntarea și căutând să se folosească populist doar de pasiunile colective, flatând înțelepciunea mulțimilor, atunci societatea este condamnată la involuție sau mers în cerc.”

Dar interesant este de studiat de unde provine acest relativism moral… Cum a rasarit aceasta ipocrizieDin raspunsurile celor intervievati rezulta urmatorul lucru: Justitia este perceputa ca fiind una politica si nu una dreapta. Cu alte cuvinte, condamnarea lui Gigi Becali este perceputa de majoritatea celor care au participat la sondaj – iar esantionul este semnificativ, eroarea maxima tolerata fiind de ± 3,0% – drept una politica. Dl. Dancu spune: „Este indecent ca politician sau intelectual să vezi că raționamentul public alunecă spre vulgaritate sau imoralitate și tu să stai cu mânile în sân pentru ca să nu te opui curentului, chiar dacă este majoritar”. Sa admitem ca ar fi adevarat. Atunci intrebarea ar fi: de ce „raționamentul public alunecă spre vulgaritate sau imoralitate”? Pentru ca nici articolul si nici sondajul nu demonstreaza cu claritate logica faptul ca acest rationament public ar fi incorect. Sa-l cataloghezi vulgar sau imoral este o chestiune ce tine mai mult de subiectivitatea celui care face acest lucru. Dar daca incerci sa stabilesti corectitudinea lui trebuie sa te referi la raspunsurile concrete pe care le dau oamenii. De ce 54% considera ca „Gigi Becali are dreptate când spune că este victima unor decizii cu caracter politic”? E oare ceva incorect in rationamentul care a condus la o asemenea concluzie? Sau cand 58% spun ca indiferent de acest fapt nu au incredere in Justitia din Romania, e oare incorect rationamentul care a condus spre o asemenea concluzie? De asemenea nu este foarte clar ca din cauza ca poporul „se uita foarte mult la televizor” rationamentul public ar fi asa cum e. Dar daca intr-adevar „raționamentul public alunecă spre vulgaritate sau imoralitate”, de ce? Lipsa de cultura, conditiile de trai si ma refer in special la saracia materiala? Pentru ca rationamentul public nu poate fi despartit de realitatile care il genereaza. Nu atat „uitatul la televizor” conduce spre un asemenea rationament, cat modul de functionare al institutiilor si al statului roman. In relatia directa cu cetateanul acest stat ar trebui, conform Constitutiei, sa fie unul social, si nu e asa. Ar trebui, obligat fiind, „sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent” (art. 47, al. 1 din Constitutie), si nu e asa. Deja am descoperit doua de „nu e asa”… Dar faptul ca Laszlo Tokes ani de zile de-a randul, prin luarile sale de pozitie, s-a dovedit a fi impotriva faptului ca „Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil”, care a primit o asa mare distinctie a statului roman – Ordinul National Steaua Romaniei – si care a mers pana acolo incat a cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei… Iata ce am descoperit trei de „nu e asa”… O atitudine de curaj, dreapta, o are D-na Corina Cretu care cere retragerea Ordinului Steaua Romaniei acestui individ!

Dl. Dancu spune: „atitudinea publică este una de împotrivire față de lege, instituții din sistemul judiciar și chiar impotriva unei morale simple, dacă ne referim doar la decalog”. De observat este faptul ca oamenii nu-l percep pe Becali drept un om care s-a imbogatit, care a ajuns foarte bogat, dar care nu prea face mare lucru pentru economia romaneasca. A facut acte de caritate, vrand sa arate ca e un bun crestin, a dat foarte multi bani ca sa stimuleze performanta sportiva, dupa cum a declarat. Totusi, de la romanii foarte bogati eu as vrea sa vad ca si investesc in aceasta tara, creeaza locuri de munca, ca incep sa administreze industrii performante etc. Oamenii sunt alaturi de Gigi Becali, in proportie de 49% pentru ca nu il percep ca pe un om rau. Alaturi de Justitie sunt doar 12%!! Chestiunea este urmatoarea: daca Becali s-a descurcat, orice om din Romania a fost obligat de natura imprejurarilor existente in tara de la Revolutia Romana din 1989 incoace sa se descurce. Ca Becali a ajuns un om bogat, asta e o alta problema. Insa in privinta descurcatului pe cont propriu, lucrul asta s-a aplicat in mod egal pentru fiecare cetatean roman. Ca unul s-a descurcat mai bine, altul mai putin bine, asta e o alta treaba.  Nu este atat o atitudine de impotrivire fata de lege, cat una prin care oamenii il inteleg pe Becali. Pentru ca daca este sa fim drepti, statul nu a facut ceea ce trebuia sa faca, si anume ceea ce spune art. 47 din Constitutie, si atunci fiecare a trebuit sa se descurce cum poate. Asa cum poti da vina pe Becali, poti da vina pe oricare cetatean roman. Ca daca e sa judecam cu dreptate rezultatele descurcatului, nu putem sa fim cu totii bogati – lucrul asta depinde de fiecare in parte. Deci cetateanul percepe lucrurile in felul urmator: „daca sunt alaturi de Justitie, in conditiile concrete din Romania, este ca si cum as fi impotriva mea insumi. Asta nu inseamna ca am o parere buna despre Becali, dar nici nu pot sa fiu de acord cu o Justitie care s-a trezit peste noapte sa judece „drept”, dupa ani si ani in care statul nu si-a facut datoria, si care poate lovi maine si in mine, si in familia mea”. Din aceasta cauza doar 12% sunt alaturi de Justitie. Nu mai vorbesc de suspiciunea foarte profunda in societate ca Justitia judeca „drept” doar pentru a elimina din joc niste oameni indezirabili din punct de vedere politic pentru unii ajunsi la Putere.

Romania profunda are inca rani psihologice profunde produse de comunism. Partea proasta este ca felul in care s-a actionat, prin intermediul Justitiei, a deschis si mai tare aceste rani, in conditiile in care, economic vorbind, lucrurile nu stau prea bine, Romania ramanand una din cele mai sarace tari din UE. Romanii n-au putut vedea o Romanie ajunsa la nivelul Cehiei sau Poloniei. Si pentru asta nu trebuie dat vina pe popor, care, luat ca atare, nu are nicio putere de decizie in plan politic sau economic. Iar ranile profunde legate de comunism, produse de incalcarea drepturilor si libertatilor oamenilor, s-au redeschis si-si spun cuvantul in aceasta perceptie asupra Justitiei. Si apoi toate aceste arestari, ce s-au dorit a fi spectaculoase, nu l-au ajutat cu nimic pe omul de rand: nu a vazut ca-i creste nivelul de trai sau ca se imbunatateste situatia economica a tarii. Practic, lui nu-i slujesc la nimic aceste arestari. El nu vede ca prin asta se imbunatateste situatia lui personala. Sociologic vorbind, cred ca lipsa unei dreptati sociale se repercuteaza si asupra perceptiei privind Justitia. Spre exemplu, exista in Romania oameni cu studii superioare care nu numai ca nu profeseaza in domeniul de activitate in care s-au pregatit, dar care fac o munca sub pregatirea lor profesionala. Mai mult decat atat: a invata, la ora actuala, nu prea mai inseamna mare lucru la noi. Poti sa ai carte si sa n-ai parte, deci exact pe dos dupa cum spune o dreapta intelepciune populara. Asa cum unul care n-are carte, sa aiba parte! Iar toata aceasta situatie a fost creata de politicile duse de statul nostru de la Revolutie incoace. Una este sa ai cetateni care muncesc in tara lor si care vad cum prin munca lor tara lor se dezvolta si progreseaza si cu totul altceva exodul de oameni care  s-au indreptat spre alte tari pentru ca sa-si caute de lucru acolo, iar cei ramasi in tara s-au descurcat si ei cum au putut: primii au o cu totul alta perceptie asupra Justitiei decat cei din a doua categorie. In exemplul de mai sus am inclus ipoteza, adevarata, desigur, ca nicaieri nu e perfect. Totusi, nu mi se pare drept ca in Romania, care are la ora actuala o imagine penala, doar Justitia sa fie performanta! Cum se face, fratilor, ca n-avem o economie, dupa aproape 24 de ani de sperante de mai bine, performanta? Cum se face ca nu exista dreptate sociala si ca individul este lasat de izbeliste, cand, daca este sa ne luam dupa Constitutie, n-ar trebui sa fie asa? Acum Romania mananca Justitie pe paine! Si inca o Justitie facuta retroactiv… In nicio tara nu se ridica Justitia pe un asemenea piedestal inalt ca acum in Romania. Fara sa se vada vreo performanta in alte domenii de activitate, care sa ridice tara aceasta spre un nivel mai inalt din punct de vedere social, economic, cultural. Atata vreme cat lucrurile vor sta asa, mai exact spus vor balti in halul asta, „raționamentul public alunecă spre vulgaritate sau imoralitate”. Adica exact ceea ce meritam!

august 30, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

82 comentarii »

  1. relativism moral…??? Nu se poate moralitate fara DUmnezeu. Majoritatea oamenilor cred in superstitii sau sint altii sint atei, adica care nu-s interesati de Dumnezeu. Acesta este rezultatul…

    Cum se face ca nu exista dreptate sociala? – pai asta este minciuna utopista, ca statul poate avea grija de cetatenii sai. Dreptate sociala = socialism. Deci asta vor romanii?

    Comentariu de Cristina | august 30, 2013 | Răspunde

    • @Cristina
      Ei bine, eu nu am vorbit in aceasta privinta despre ceea ce vor romanii. Ci despre ceea ce trebuia sa faca statul – despre atributiile sale constitutionale – si nu a facut. Ca pe urma sa se trezeasca cu virtutea in brate si sa aplice retroactiv Justitia…

      Chestiunea aceasta – relativismul moral -, ceea ce spune Dl. Dancu, mi se pare tratata destul de superficial de catre domnia sa. Pentru ca nu explica lucrurile. Spre exemplu, nu se da nicio explicatie urmatorului fenomen social: 58% spun ca indiferent de acest fapt nu au incredere in Justitia din Romania. Deci aproape 60% dintre cetatenii romani nu au incredere in Justitia din tara lor!! Eu am incercat aici sa schitez un posibil raspuns… Insa lucrurile trebuie bine studiate si o astfel de situatie are legatura, cred eu, cu situatia economica si sociala a tarii. Eu nu m-as hazarda sa spun ca majoritatea oamenilor gresesc – nici lucrul asta nu e demonstrat clar in editorialul D-lui. Dancu. Nu e deloc foarte clar ca ei gresesc, ceea ce am aratat si eu in postare.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 30, 2013 | Răspunde

      • Situatia economica nu ar trebui sa aiba nici o influenta privind increderea in Justitie. Justita poate sa-si faca treaba si economia tot prost sa mearga.

        Chestia e ca COnstitutia se contrazice singura. Daca te uiti la partea cu „economie de piata” nu merge cu cea cu programe sociale. Deci ce vor romanii, economie de piata sau programe sociale? Ca amindoua nu pot exista. Care articol al Constitutiei vor oamenii ca sa fie aplicat? De aia e haos, ca Constitutia le cam da voie sa faca cam ce vor.

        Comentariu de Cristina | august 30, 2013

      • @Cristina
        In Constitutie se vorbeste de protectie sociala, nu de programe sociale. Nu e acelasi lucru. Insa Romania e o tara care, dintre aproape toate tarile europene, cheltuieste foarte putin pe protectie sociala sau, daca doresti sa spui asa, programe sociale (ca procent din PIB, si e vorba de PIB-ul Romaniei, nu de cel al Frantei sau Germaniei…). Eu cred ca cei care au gandit aceasta Constitutie n-au facut-o in termeni contradictorii, ca sa nu poata, in fapt, sa se aplice. Dar daca lucrurile ar sta asa, atunci ar fi o alta explicatie pentru ceea ce spunea Dl. Dancu: „raționamentul public alunecă spre vulgaritate sau imoralitate”.
        Insa daca ar fi sa privim lucrurile cu luciditate, vom constata ca realitatea e alta: Constitutia – indiferent daca e pe placul unora sau nu – nu e chiar atat de contradictorie, insa statul, prin clasa politica, s-a tot contrazis pe sine insusi ani la rand si nu a facut ceea ce trebuie.

        Ce sa mai zicem de noul proiect de Constitutie, despre care am mai scris si care a fost deseori criticat. Cel putin actuala Constitutie nu are carentele acestui nou proiect de Constitutie.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 30, 2013

      • Motane, daca s-ar respecta Constitutia, ar fi perfect, dar la noi ea nu se respecta, ”se interpreteaza”, la fel si ”Codul Penal”. Intentionat s-a lasat loc de ”interpretari” ptr a lasa portite de scapare ”unor persoane”.
        🙂

        Comentariu de Rica Venturiano | august 30, 2013

      • Pai protectia sociala se face prin programe sociale, adica tot la socialism se ajunge. Cei care au gindit aceasta Constitutie probabil ca nu au vrut ca Romania sa fie libera, ci tot sub controlul guvernului. Iar romanii, care habar nu au avut ce trebuie sa fie in Constituttie au votat orbeste. Imi aduc aminte de cercul de oameni din imprejurul meu de atunci. S-a votat de dragul de a vota, un lucru imposibil pina atunci. Nimeni dintre ei nu au citit-o. Nu-mi mai aduc aminte daca eu am votat pentru Constitutie, dar cu siguranta stiu ca daca am votat, nu am citit-o. Si daca o citeam, nu intelegeam mare lucru, nu stiu daca omul de rind a inteles mare lucru, pentru ca atunci foarte putini oameni au avut cunostintele necesare pentru a o intelege.

        Rationamentul public aluneca spre vulgariate sau imoralitate pentru ca oamenii nu mai au frica de Dumnezeu.

        Comentariu de Cristina | august 30, 2013

      • @Cristina
        Si cu socialismul asta stii cum e? In 1991, cand a fost adoptata Constitutia, eram la aproape 2 ani de la Revolutie. In conditiile in care toate intreprinderile, toate mijloacele de productie erau ale statului iar privatizarea a 3000 de intreprinderi nu se poate face peste noapte, aceasta Constitutie vorbeste de economie de piata. Eu cred ca e mare lucru! Sunt de asemenea stipulate libertati si drepturi, ce nu existau inainte, in perioada comunista. Numai cine nu vrea sa citeasca, nu recunoaste faptul ca atunci societatea romaneasca a facut un mare pas inainte.
        Eu cred ca trebuie inteles ca atata vreme cat in propretatea statului sunt mii de intreprinderi, nu se poate vorbi de „banul contribuabilului”, notiune care apare cand exista sectorul privat. Putem face o comparatie, daca vrei, intre SUA si Romania acelor ani (si chiar cea de acum), insa diferentele sunt foarte mari pentru ca situatiile prin care au trecut cele doua tari sunt foarte diferite. Totusi, in ciuda greutatilor Romania a pasit pe drumul spre economia de piata.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 30, 2013

      • Nici nu am spus ca se putea face peste noapte, dar măcar in Constitutie se putea porni spre acel drum. Faptul ca se contrazice nu ajuta la mergerea înainte. Nu poți spune ca vrei economie de piața dar vrei si programe sociale. Nu poți spune ca dreptul la libertate intelectuala îți este recunoscut dar ești obligat ca sa accepti standardele educationale ale statului, iar dacă gindesti liber ești penalizat. Îmi pare rău, dar da, este un pas înainte fata de comunism, dar stagneaza in socialism din cauza socialismuluu mentinut in Constitutie.

        Comentariu de Cristina | august 30, 2013

      • De acord cu tine, insa o Constitutie trebuie sa se plieze pe realitatile existente, nu pe cele care ar putea fi sau care ar urma sa fie. N-ai ce sa-i faci… Nu poti da o Constitutie foarte liberala in conditiile in care ai 3000 de intreprinderi de stat… Asta a fost situatia. Iar privatizarea, atragerea de investitii straine nu depinde totdeauna numai de statul roman sau de vointa politica a guvernului. Dupa parerea mea s-ar fi putut si mai bine: s-ar fi putut face inca de la inceput mai multe privatizari reusite, s-ar fi putut atrage mai multe investitii straine. Dar, poate ca gresesc… E doar o parere. Unii analisti spun ca e vorba de o problema geopolitica (spre exemplu ponderea mica a investitiilor germane in Romania – un exemplu dat de Ilie Serbanescu).

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 30, 2013

      • Trebuie sa inteleaga realitatea existenta, dar trebuie sa aiba un scop viitor, trebuie sa urmareasca ceva catre viitor.

        De exemplu, atunci cind au dezbatut Constitutia SUA, delegatii au pus conditia cu abolirea sclaviei. Stiind ca astfel COnstitutia nu va fi ratificata, au facut compromisul de 3/5, spunind ca astfel sclavia se va rari pina la disparitie. Deci au avut in vedere un viitor pentru libertatea tuturor oamenilor.

        Insa nu e asa in privinta actualei COnstitutii a Romaniei. Nu are nici o viziune catre un viitor in care oamenii sa spere ca vor fi liberi. Prezenta Constitutie tot in socialism tine tara, da, socialism mai „soft”, dar tot socialism e.

        Comentariu de Cristina | august 30, 2013

      • Acel ceva ce trebuie urmarit exista in Constitutie, atata vreme cat se vorbeste de economie de piata si de libertate economica.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 30, 2013

      • Nu atita timp cit exista si pastila contra. Asa cum am spus, Constitutia Romaniei se contrazice singura. Fiecare aplica ce vrea.

        Comentariu de Cristina | august 30, 2013

      • Dar ce parere ai despre ceea ce spunea Samuel Huntington:

        „In the emerging world of ethnic conflict and civilizational clash, Western belief in the universality of Western culture suffers three problems: it is false; it is immoral; and it is dangerous . . . Imperialism is the necessary logical consequence of universalism —— The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order, p. 310. „

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 30, 2013

      • Exact ce a spus si Thomas Jefferson. El nu credea in DUmnezeul crestinilor, dar i-a placut de crestinii care credeau in acel Dumnezeu, a vazut ce bine e sa crezi in acel fel.

        Asa si Samuel asta, crede ca A world without U.S. primacy will be a world with more violence and disorder and less democracy and economic growth than a world where the United States continues to have more influence than any other country in shaping global affairs. The sustained international primacy of the United States is central to the welfare and security of Americans and to the future of freedom, democracy, open economies, and international order in the world. —— „Why International Primacy Matters,” International Security (Spring 1993):83.

        E bine ca SUA sa aiba putere in lume, (spune el) altfel va fi haos si dezastru, dar nu-si da seama ca aceasta cultura „western” face posibil acest lucru. Ceea ce numeste el imoral, fals si periculos este ceea ce a facut din SUA cea mai rivnita tara de trait, nu Afganistanul.

        Comentariu de Cristina | august 30, 2013

      • http://www.wnd.com/2013/08/police-storm-homeschool-class-take-children-by-force/

        Ti se pare ca Germania este o tara civilizata? Ca mie nu mi se pare.

        Comentariu de Cristina | august 30, 2013

      • @Cristina
        Nu stiu cat ar fi de adevarat sau daca spune tot adevarul acest articol… Dar din ceea ce spune reiese clar un lucru: este inadmisibil cum au procedat autoritatile germane. Parca ar fi fost vorba de un grup terorist!! Este ceva inadmisibil, spre exemplu:

        „“Citing the parents’ failure to cooperate ‘with the authorities to send the children to school,’ the judge also authorized the use of force ‘against the children’ … reasoning that such force might be required because the children had ‘adopted the parents’ opinions’ regarding homeschooling and that ‘no cooperation could be expected’ from either the parents or the children,” HSLDA said.”

        Asta e chiar culmea:

        „“The children were taken to unknown locations,” HSLDA said. “Officials ominously promised the parents that they would not be seeing their children anytime soon.””

        Inadmisibil! Acei parinti ar putea da in judecata statul german pentru incalcarea drepturilor omului, rele tratamente aplicate minorilor, amenintari la adresa parintilor. Mai ales ca, din cate inteleg:

        „Germany is a party to numerous human rights treaties that recognize the right of parents to provide an education distinct from the public schools so that children can be educated according to the parents’ religious convictions”

        Bine, acuma ar trebui stiut si de ce au reactionat in felul acesta autoritatile germane, de parca ar fi fost vorba de un grup neonazist.

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 30, 2013

      • Pai spune clar de ce au reactoat astfel. Pentru ca au refuzat sa-si dea copiii pe mina statului sa-i indoctrineze.

        Mai exista o familie din Germania aici la noi, care a cerut azil politic pe acest motiv. După ce un judecător le-a acceptat cererea, Obama i-a dat in judecată, si a anulat cererea.

        Asa ca nu e ceva nou ce se întîmpla in Germania, încă se merge după legile date de hitler. Guvernul este cel nazist, nu familiile care vor sa-si educe copiii.

        Comentariu de Cristina | august 30, 2013

      • Da, dar asta nu e un motiv ca autoritatile sa reactioneze asa:

        „Dirk Wunderlich told the homeschool group: “I looked through a side window and saw many people, police and special agents, all armed. They told me they wanted to come in to speak with me. I tried to ask questions, but within seconds, three police officers brought a battering ram and were about to break the door in, so I opened it.”

        His narration continued: “The police shoved me into a chair and wouldn’t let me even make a phone call at first. It was chaotic as they told me they had an order to take the children. At my slightest movement the agents would grab me, as if I were a terrorist. You would never expect anything like this to happen in our calm, peaceful village. It was like a scene out of a science fiction movie. Our neighbors and children have been traumatized by this invasion.””

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 31, 2013

      • Cum sa nu? In ochii autorităților, aceste familii submineaza statul. Ele încalca legea. Trebuie pedepsite, așa ceva nu se poate!! Dar ce cred parintii astia, ca au vreun drept??

        Chiar si declarația ONU recunoaște ca parintii nu au dreptul sa-si educe copiii, deci unde sa se ducă aceste familii ca sa caute dreptate? Au sperat ca SUA e mai buna. A fost. Dar nu cu marxistul actual.

        Comentariu de Cristina | august 31, 2013

      • In Germania si Suedia homeschooling-ul este in afara legii…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 31, 2013

      • Da, Hiler l-a scos in afara legii. Si nemtii, foarte civilizati, l-au păstrat acolo.

        Comentariu de Cristina | august 31, 2013

      • Interesant este ca homeschooling-ul este legal in tari foarte dezvoltate precum Australia, Canada, US, UK, Noua Zeelanda…

        Comentariu de Motanul Incaltat | august 31, 2013

      • Ah. Legal cam este peste tot, dar este foarte descurajat, puse piedici, etc.

        Comentariu de Cristina | august 31, 2013

      • Apoi, ba da, in Constitutie se vorbeste despre programe sociale. Ca doar nu da guvernul bani pe asa ceva.

        Comentariu de Cristina | august 30, 2013

    • @Cristina
      Insa asta nu inseamna ca dreptatea sociala nu ar influenta perceptia oamenilor asupra Justitiei.

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 30, 2013 | Răspunde

      • Da, socialismul influenteaza perceptia oamenilor asupra Justitiei.

        Comentariu de Cristina | august 30, 2013

  2. Omule bun….spune-mi , defineste-mi si mie {ca sa nu mor prost nu d e alta 😉 } ce inseamna aceasta expresie : ” Romania profunda ” !!!! Imi vine nebunie la nervii din cap atunci cand aud { si-o aud suficient de des pentru a ma isteriza pur si simplu ! } ” Romania profunda ” !!!!!!!!!!!! Ce inseamna asta frate ???????????? Ce intelegi matale prin asta ? Cum intelegi matale acesta expresie …absolut jignitoare dupa umila mea parere ?! Insa …te roaga fratele matale 😉 ….fara citate !!!!

    Comentariu de Marian | august 30, 2013 | Răspunde

    • @Marian
      N-as crede ca e vorba de o simpla betie de cuvinte… ‘Romania profunda’ – suna sugestiv, nu? Sugereaza ceva, nu-i asa? Este ca si cum ar dori sa se intrebe si sa ne intrebe: cat de profund cunoastem Romania? Asa ceva conteaza in sociologie. Insa expresia aceasta poate fi aplicata si altor tari, spre exemplu putem zice, de ce nu, ‘America profunda’, care ar sugera intrebarea: cat de profund cunoastem America? Pentru ca, spre exmeplu, una e America Cristinei, care nu e America lui Obamacare, si alta e America lui Obamacare. Adrian Nastase vorbea de mai multe Romanii, asa cum poti vorbi de mai multe Americi. In stiinta sociologica astfel de lucruri sunt cunoscute. Expresia mai poate insemna o incercare de a patrunde in subconstientul colectiv, analizand statistic cum gandeste omul cu privire la anumite situatii, probleme.

      Acuma ar mai fi si interpretari la mijloc, spre exemplu, vorbind de ‘Romania profunda’ si descriind-o in astfel de termeni, doreste sa arate ca ‘Romania profunda’ este, de fapt, ‘Romania antiBasescu’? Cu alte cuvinte: aceasta e ‘Romania antiBasescu’, nu cea care se opunea, stand la miting, in ger, Proiectului Rosia Montana! Asta vrea sa spuna? Insa astea sunt doar simple speculatii, fara substanta….

      Comentariu de Motanul Incaltat | august 30, 2013 | Răspunde

      • Eu te-am rugat prieteneste fara citate dar….vad ca-i greu sa te dezbari de obiceiul matale . De fapt asta e : o ” betie ” de cuvinte ….un limbaj de lemn . Aceasta expresie a fost folosita imediat dupa ” revolutie ” de un realizator de televiziune { imi scapa acum numele si chiar n-am chef sa dau search pentru a descoperii numele unei lepedaturi ….ala de l-a scuipat si l-a palmuit pe Nicu Ceausescu atunci cand acesta din urma era si ranit si legat si inspaimantat , dovedind prin aceasta ” fapta de vitejie „, ce mare om de cultura este si mai ales cat de …”barbat ” este } si se referea la cei nebagati in seama de televiziuni ,de presa , la cei ” saraci si goi si fara adapost ” { 😉 asta-i din Cosbuc 😉 } si tot el { acel realizator de televiziune } spunea extaziat ca : ” romania profunda musteste de intelepciune ” ! Eu sincer sa fiu , la vremea respectiva credeam ca-i vorba despre homosexualii romani 😉 atunci cand se vorbea despre….profund : asociam asta cu …ACCEPT { asociataia aia ce-si avea sediul pe undeva pe calea Victoriei unde am luat plasa si m-am dus inclusiv eu dupa ce am pus botu’ la o farsa a unor ” buni ” amici 😦 } unde se adunau tipii ce aveau o alta orientare sexuala . Spui matale ca : ” cei flamanzi si goi si fara adapost ” { nu uita : e din Cosbuc ! 🙂 } tin cu Becali !!!Oare de ce un sarac poate sa-i tina partea unuia mai bogat decat el ? Simplu : pentru ca primeste pomana de la acesta . Pentru care motiv acei oameni ” saraci si goi si fara adapost ” se roaga pentru sanatatea si eliberarea cat mai curand din inchisoare a lui Gigi Becali ? Simplu : acesta a facut ceea ce STATUL ROMAN , AUTORITATILE ROMANE , n-au facut niciodata pentru ei ! Nu uita ca alora din Ferentari mai acum vreo cinci ani le-a platit facturile de la RENEL , alora de la Vadu Rosca le-a construit case { bune sau rele …de discutat dar , CASE !!!} si asta in conditiile in care autoritatile romane …inca se chinuiau sa gaseasca fonduri si modalitati de a face asta !!! De ce aia din ” romania profunda ” { frate …sigur nu-i vorba despre homosexualii romani 😉 ? } intr-o proportie destul de mare { pe buna dreptate , mi-asi exprima eu umila parere } „injura ” Justitia si „politicul ” si considera ca lui Gigi i s-a facut o mare nedreptate ? ! SImplu , Gigi a facut … ceea ce Statul Roman , autoritatile romane ….nici macar n-au incercat s-o faca, in urma cu cativa ani ,in acea iarna de cosmar cand troienele depaseau cinci metri{ eu insumi aici in Bucuresti in sectorul 4 ieseam de cate doua trei ori zilnic timp de vreo trei patru , zile sa dau zapada din curte si de pe trotuar } iar un premier { de altfel un tip foarte „scolit ” si fost ” sef ” pe la aia de … spioneaza in exterior si fost liberal pe deasupra } critica oamenii din satele acoperite de nameti pentru lenea si indolenta de care dau dovada , neiesind cu lopetile sa-si dea la o parte zecile de tone de zapada ce le acopereau locuintele , iar acel ” premier ” a incercat sa ” dea un exemplu personal ” { pentru televiziuni fireste !!! } punand el insusi { prosteste , populist si demagogic } mana pe lopata scoasa ca din cutie , ei bine … Gigi a trimes utilaje inchiriate pe GOLOGANII SAI PROPRII SI PERSONALI 😉 , plus camioane cu fel d e fel de lucruri si bunuri absolut necesare acelor oameni , plus tone de alimente , plus utilaje care sa deschida calea acelor transporturi pe drumurile acoperite de cate doi metrii de zapada , unde ” autoritatile „….nici macar nu incercasera sa intervina , dand vina pe … viscol si asta in conditiile in care guvernul spunea ca …nu poate trimete alimente deoarece …drumurile erau blocate ! 😦 Oamenii n-au uitat asta chiar daca ei fac parte din ” romania profunda ” !!! Mon cher , sigur nu-i vorba despre ….gay ? 😦 Ce uita acei oameni , ce fac parte din Romania profunda { parerea mea sincera e ca acel sondaj a fost fabricat in proportie covarsitoare in randul ACELOR oameni pe care Gigi i-a ajutat vreodata si …. LA COMANDA !!! } e faptul ca , Gigi n-a fost condamnat pentru ca a cladit biserici , ca a dat bani pentru reabilitarea unor scoli , ca a dat bani pentru ajutorarea unor oameni amarati , ca a dat bani pentru Catedrala Mantuiirii Neamului { care neam ? } ca a dat bani calugarilor si manastirilor de la Muntele Athos ,ca a construit case ….nu frate !!!!! Gigi Becali a fost condamnat si a primit pedeapsa prevazuta de legile romanesti in vigoare { dupa parerea mea foarte blande in acest domeniu spre deosebire de alte tari UE } pentru evaziune fiscala si alte ” chestii ” adiacente . plus pentru faptul ca a incercat sa se sustraga urmaririi penale { atunci cand condamnarea era previzibila } de doua ori , iar daca prima data i-a mers figura, a doua oara i s-a infundat ! Pentru ca asa cum am obiceiul in afara de postarea propriu zisa , am citit si comentariile Cristinei { fireste avand o alta tema } ati pot spune cu certitudine stimate Motan Incaltat ca , un personaj ca Gigi Becali , daca ar fi trait in America ….nici n-ar fi existat ca atare , iar in cazul in care Departamentul de Justitia al SUA ar fi avut oarece ” nelamuriri ” asupra lui Gigi ….asupra activitatilor sale de orice fel , in cel mai bun caz Gigi Becali ar fi fost nevoit sa se ” bucure ” de portul unei ” bratari ” de supraveghere cu cel putin doi ani inainte de a fi fost condamnat definitiv iar pedeapsa …cred ca m-ar fi multumit inclusiv pe mine { adeptul asa cum bine sti al pedepselor pentru sute de ani } 😉 deoarece la ora asta rudele sale ar fi trebuit sa se pregateasca de viata lunga deoarece este destul de dificil sa traiasca cineva fizic vorbind , cat dau americanii , justitia americana , condamnare pentru cazuri ca acela in care a fost condamnat { plus ” chestiile ” adiacente } Gigi Becali !!! 😉

        Comentariu de Marian | august 31, 2013

  3. Motane, atata timp cat justitia in Romania se va aplica pe principiul ”spune-mi cine esti, ca sa-ti spun ce pedeapsa iti dau”, romanul nu va avea incredere in ea, punct. Atata timp cat ”rechinii” scapa basma curata, iar pestisorii si-o iau pe carca, totul ”va fi relativ”, 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | august 30, 2013 | Răspunde

    • @ Rica Venturiano Salt’tare onorabile musiu !!! Dupa parerea mea , Gigi este doar un ” pestisor ” chiar daca nu un pestisor amarat , iar „Justitia ” Romana este cam la fel cu ” justitia romana ” antebelica ! Am vizionat zilele aceste „Ciuleandra ” regizat de Sergiu Nicolaescu dupa romanul lui Rebreanu si pot spune { urmare a vizionarii acestui film }ca…ai dreptate musiu Rica , atunci cand afirmi : ” SPUNE-MI CINE ESTI CA SA -TI SPUN …CE ” PEDEAPSA ” ITI DAU ” ! Insa in calitatea dumitale de marinar ar cam fi cazul sa sti chestia asta : „rechinii ” scapa INTOTDEAUNA ” basma curata ” , sant prinsi foarte rar in navod , „pestisorii” in schimb….umplu calele navelor de pescuit oceanic 😉 ! Apropo musiu Rica : noi mai avem vreo nava d e pescuit oceanic sau am ramas doar cu lotcile alora din Delta Dunarii ???De fapt mai avem ceva nave , mai avem ” ceva flota ” ??? 😉

      Comentariu de Marian | august 31, 2013 | Răspunde

      • Depinde onorabile, depinde 🙂 . Daca te referi la nave cu armatori romani, avem. Nave (nu barci, remorchere sau slepuri) cu pavilion romanesc, in afara de doua (FB Mangalia si Eforie) nu stiu. De fapt, astea doua Mai erau la ultimul apel in ”propitatea” statului, mai bine zis ”CFR Marfa”, 🙂
        In rest, aI perfecta dreptate monsher, ”Jiji” e doar ”in gainar” in comparatie cu AN, da’ si-a luat-o CA in ”om mare”

        Comentariu de Rica Venturiano | septembrie 1, 2013

      • Si apropos de ce spuneai monsher, Romania s-a umplut de ”Dinu Paturica”, mai ales in politica, 🙂
        Ma uit si nu ma bucur de loc de faptul ca am avut dreptate. Vad ca se tot numara AMR-ul, dar cred ca e al USL-ului, nu al lui baselu. Si cel ce va ramane cu buza umflata si ”rozeta sparta” va fi PNL-ul. Iar asta chiar ma doare.

        Comentariu de Rica Venturiano | septembrie 1, 2013

    • Da, interesant! 🙂

      Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013 | Răspunde

      • cite dintre ele le stiai?

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Acuma… ce sa zic.. Asa i se pare lui, acelui student indian.

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • In majoritate are dreptate. Acuma eu nu stiu cum e in tech world, ca n-am lucrat, dar cam in rest e asa. Tu ce parere ai despre ce a spus?

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Din ceea ce spune sunt unele lucruri care mie nu mi se par deloc ciudate sau deplasate, spre exemplu acesta:

        „Everyone is highly private about their accomplishments and failures. Someone’s performance in any field is their performance alone. This is different compared to India where people flaunt their riches and share their accomplishments with everybody else.”

        Mi se pare de bun simt. Este plictisitor si neplacut sa tot vorbesti de realizarile tale si sa te umfli in pene cu ele sau sa te tot plangi altora de esecurile tale (altceva este sa ceri ajutorul cuiva!). In primul rand e neplacut si plictisitor pentru cel cu care discuti.

        „In America, on the other hand, even if you go to a Nordstrom or Bloomingdales, there is almost nobody to help you out while you’re shopping. Shopping in America is more of a commodity / chore than it is a pleasurable activity „

        Pai, si eu cred cam la fel: nu trebuie sa vina cineva sa ma ajute ca sa-mi fac cumparaturile. Dar aici opinia lui e subiectiva: nu poti sa stii daca nu cumva pentru ce-l ce-si face cumparaturile aceasta activitate nu ii e placuta. Poate ca merge prin magazine si de placere, de ce nu?

        „People take pride in their hard work and usually do not cheat.” – mi se pare normal!

        Chestiunea cu obezitatea – un lucru in neregula!! „Rich people are thin/ well maintained, poor people are fat.” – foarte in neregula!!

        „Smoking weed is seen the same as smoking cigarettes.” – un punct de vedere cu care nu sunt de acord!

        Inteleg ca mancarea e ieftina – de aici risipa. Dar iata un lucru surprinzator: „It’s expensive to have brick houses in America, contrary to India where brick houses are the norm.”. E un lucru ce te lasa cu gura cascata!!! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • Care te-a surprins cel mai tare?

        El compara America cu India, tu cum ai compara America cu Romania in aceste lucruri? Sau poti adauga altceva? Ar fi tare interesant….

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Spre exemplu, in Romania mancarea nu este asa ieftina. In ultima perioada preturile la produsele agro-alimentare au crescut simtitor. Cred ca in Romania mancarea e mai naturala decat in America. Nu observ ca obezitatea ar fi o problema nationala in Romania. Chestiunea este ca agricultura nu e foarte bine pusa la punct, spre exemplu: o mare parte din terenul arabil nu e folosit, lucrat. S-au mai distrus si livezi de pomi fructiferi, din cate stiu…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • Si in SUA au crescut preturile la alimente.

        In SUA, guvernul plateste unii fermieri ca sa nu foloseasca pamintul, pentru ca sa tina preturile la produse ridicate.

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Aici mi se pare ca avem un consum destul de redus in supermarketuri. Erau vremuri cand stateai si 20 min, chiar 30 min la coada, la casa de marcaj, si asta in contextul in care sunt vreo 40-50 de asemenea case de marcaj intr-un supermarket!! Acuma te duci, cumperi ceva si in cateva minute maximum ai terminat toata treaba. Si asta nu pentru ca nu ar fi produse bune. Lumea nu prea cumpara…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • Da, si aici s-a mai rarit lumea. Probabil inca se simte criza.

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Se simte, se simte… Asta ca sa vezi ce inseamna scaderea cererii pe piata…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • Dar ca sa te astepti ca guvernul sa se amestece nu rezolva cererea.

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Dar nici daca nu se amesteca nu rezolva cererea…

        Dar ma gandeam la altceva… Daca, spre exmeplu, fata ta cea mare ar dori sa vina in Romania, in Bucuresti sa zicem, recomandarea mea ar fi ca s-o insotesti. Mare atentie la taxiuri. Mai bine intrebi la aeroport de o companie de taxiuri serioasa si faci o comanda. Nu de alta dar s-au mai intamplat cazuri (spre exemplu cu fata aceea din Japonia, saraca de ea…). In Gara de Nord trebuie mare atentie la asa ceva, la taxiuri. Sunt foarte multe, dar….
        Asa nu prea se intampla mare lucru, de fapt nu se intampla nimic rau, dar daca nu esti de aici si nu cunosti orasul… mai bine esti prudent.
        Eu spun ca ai ce vizita in Bucuresti! Sunt muzee, galerii de arta etc
        E si o comunitate baptista aici, este si un institut teologic baptist, ca inteleg ca esti baptista. Dar, sigur, aici e patria ortodoxiei.
        Recomandarea mea ar fi s-o insotesti si in oras…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • Dar daca nu se amesteca, cel putin nu incalca drepturile omului. Daca se amesteca insa….Daca tot nu se rezolva, cu implicare sau fara, macar drepturile sa nu fie incalcate, nu?

        Da, cred ca sint multe de vizitat in Bucuresti, desi nu cred ca o vom face in curind 🙂 Am rude in Bucuresti si am vizitat Bucurestiul, desi stiu ca s-au schimbat multe de atunci 🙂

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Ai putea s-o faci, de ce nu? Sunt si cartiere selecte, case frumoase si poti admira stiluri arhitectonice frumoase. Ai sa vezi destule case in stilul neoromanesc, cum i se spune. Ai putea descoperi si un Bucuresti vechi, din alte vremuri… Exista chiar o strada in scara in Bucuresti – aminteste de Grecia (asa mi s-a parut). Si sunt case, mai urci putin pe scara si esti la al doilea nivel al casei, unde e inca o intrare! 🙂 . Parcuri frumoase.
        Din pacate, sunt case exceptional de frumoase in Bucuresti, dar lasate de izbeliste. Nu se stie cine e proprietarul, regim juridic incert… Sunt si cladiri mai mari lasate de izbeliste…
        Ai putea vedea Casa Poporului, construita pe vremea lui Ceausescu, cu armata. Au lucrat acolo 40.000 de oameni. Dambovita regularizata, maluri pavate, poduri peste rau – aici s-a facut ceva frumos, zic eu.

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • Eu am „pasarelele” mele 🙂 🙂 Pe mine nu ma prea incinta muntii, dealurile, privelistea. Nici cladirile, arhitectura. Eu sint foarte interesata de insemnatatea locului, ideea din spatele a ceea ce se vede. Poate as vrea ca sa vad Canalul, de exemplu, pentru ca stiu ca multi oameni au murit sau au avut o viata grea acolo. Casa Poporului nu ma pasioneaza prin grandoarea sa, ci vreaus a cunosc povestea oamenilor care au lucrat acolo, ce directii li s-au dat? Au avut voie sa povesteasca despre acel loc familiei, prietenilor?

        Bucurestiul vechi sa zic ca m-ar interesa daca ar exista ceva informatii despre faptul ca cineva, undeva s-au strins, ca la cafeneaua aia a scriitorilor, si au vorbit despre libertate, etc. Imi place sa cunosc idei, pareri de demult si sa compar cu ce e azi, s-au implinit, au esuat?

        Nu stiu daca m-ai inteles. 😉

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Pai, sunt scrieri in acest sens, legat de Bucurestiul vechi.

        La Casa Poporului au lucrat atat militari in termen cat si meseriasi concentrati ad hoc. Pe vremea aceea tot actualul Parc Izvor era plin de baraci. Ar fi interesant sa o vezi si in interior. Au si murit acolo oameni si din cauza faptului ca nu au respectat regulile de protectie a muncii. Sa nu crezi ca nu erau si care se imbatau si mai dadea o masina sau un tractor peste ei dupa ce ajungeau la caminele unde erau cazati…
        Din cate am inteles, au fost si care au lucrat la subsol, in locurile zise secrete. Dar ce sa povestesti… Era santier, un santier imens si oamenii trebuiau sa-si faca lucrul. Iti dai seama ca era foarte multa lume acolo… Erau si securisti imbracati in civil, nu-i puteai distinge de oamenii obisnuiti decat daca stiai ca-i securist. Umblau si prin imprejurimi, nu numai in santier.
        Era o munca periculoasa daca lucrai la inaltime – pericol de cadere in gol… Unii au murit asa…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • Da, deci nu se stie despre nimic maret facut de acei muncitori. Ca romanii, nu respecta regulile, se imbata, etc. La Canal stiu ca au fost dusi multi oameni care nu au vrut sa se lapede de Dumnezeu, sau sa-si vinda prietenii. Oameni cu caracter, care nu s-au inchinat in fata tiraniei. Ei, la oamenii astia m-as duce si le-as multumi cu palaria in mina.

        Vreau sa vad ca oamenii au caracter, au curaj sa stea impotriva raului, nu sa i se inchine.

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Nu se imbatau toti, sa nu generalizam! 😆
        Sa stii ca era destul de periculoasa munca la Casa Poporului, nu o lua usor. Numai uite-te ce cladire e…!!

        Zici de Canal… Da… dar pe vremea lui Ceausescu au lucrat acolo oameni multi si erau platiti foarte bine, foarte bine… Imi spunea un sofer care a lucrat acolo, tot ca sofer, deci a lucrat la Canal si lua in mana 17.000 de lei pe luna!! Deci daca am retinut bine, atata lua pe luna!!
        In general vorbind, daca lucrai in santierele mari erai si foarte bine platit. Evident, ca inginer stagiar, apoi tanar inginer, acolo faceai o practica excelenta. Insa si oameni cu o calificare mai slaba (sa zicem subingineri) erau platiti bine. Veneau pe urma in Bucuresti si reuseau sa-si ia un apartament proprietate personala. Acum trebuie sa mergi sa lucrezi in afara pentru ca sa reusesti un astfel de lucru.

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • Nu toti se imbatau, dar nici nu au facut mare lucru. N-am negat ca nu era periculos. Doar ca nu s-au ridicat deasupra conditiei lor.

        Si eu stiu ce oameni lucrau la canal. Li se dadea o mincare infecta, cu nisip, de foame mincau soareci si sobolani, si chiar si propriile fecale. Asta pentru ca au vrut sa ramina credinciosi. Nu si-au vindut sufletul pentru un apartament sau un salariu mai bun! Asta e diferenta!

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Probabil ca te referi la detinutii politici, anii ’50. Aceea a fost o etapa, daca se poate spune asa, a comunismului din Romania. Cu Ceausescu a fost o alta etapa.

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • http://ro.wikipedia.org/wiki/Richard_Wurmbrand

        Chiar si mai tirziu.

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Multi au suferit… ’48-’65 a fost o etapa a comunismului in Romania…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • De aceea spun ca este interesant de vazut acele locuri. M-as duce sa vad, daca mai exista, locul unde s-a facut asa numitul „fenomen Pitesti”, Pogromul de la Iasi, acele trotuare pe care au murit impuscati evreii, etc.

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Da, dar nu numai astfel de lucruri ai de vazut in Romania…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • Depinde de gusturile fiecaruia. Pentru mine conteaza sa aiba insemnatate dincolo de frumusetea arhitecturii. Pe mine nu ma impresioneaza exteriorul, ci interiorul. 🙂

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • http://education-curriculum-reform-government-schools.org/w/2013/08/creepy-common-core-mandatory-search-engine/

        Uite cenzura care se intimpla in scolile din America. Asa ceva este de nedescris. Deci dupa ce ca se face propaganda prin manuale, acum nu mai ai voie sa cauti alta perspectiva. nu?

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • In Romania exista un obicei sau un anumit stil mai bine zis – pe care il intalnim cu precadere la tineri – care, daca depaseste anumite limite, si le depaseste nu de putine ori, devine foarte suparator prin falsitatea ce se degaja din acesta. E vorba de „a te da mare”. Si ii vezi cum se dau sau cum se tin, asa cum se zice pe aici, prin unele zone, mari si te intrebi: prin ce sunt acesti oameni asa mari? Ca nu vezi nici realizari deosebite, prin munca grea si fara trisare… Si atunci…?

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • Multi romani isi pastreaza asta chiar si cind vin aici. 😉 Cred ca este vorba de un complex de inferioritate, de aceea reactioneaza asa.

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Da… este posibil…
        O alta chestiune ce a ajuns o caracteristica pe aici, mai ales prin Bucuresti, este plimbatul cainelui. Sa-i vezi cum isi plimba cainele: parca nu au nicio problema! Stau si ma intreb: de unde iubirea asta stranie fata de animale precum cainele? Pe o distanta de 50m, sa zicem asa, vezi vreo cativa la plimbare cu cainele, si sunt caini de toate rasele, desigur. Bucurestiul s-a umplut din nou de caini vagabonzi, care MUSCA!! Noroc ca avem un centru antirabic bun aici.
        Sunt unii care tin mai multi caini in casa… Gandeste-te ca intr-un apartament de trei camere, unde traiesc trei persoane, mai sunt si trei sau patru caini…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • 🙂 🙂 Da, si pe aici e plini de oameni care-si plimba ciinii. Daca string dupa ei, nu ma deranjeaza. Aici sint multi care alearga. Isi pun castile si asculta muzica in timp ce alearga. E fain. Nu stiu daca poti face asa ceva in Iran sau Afganistan.

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Asta e parerea ta, ca ar fi fain! 🙂
        😆

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • Dacă își țin câinii legati si string după ei, dacă te consideri in siguranță ca sa ieși in oraș ca sa faci o tura de teren, de ce nu?

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Da, dar vezi, sunt unii care au rase de lupta si acesti caini pot fi periculosi. Nu au botnita. De regula ii tin legati, dar nu totdeauna. Si chiar si un caine care are stapan te poate ataca, iar pe stapan il vezi calm ca-ti spune: „Nu, dar nu va feriti ca nu musca!”, dar nici nu se joaca!! Si nu totdeauna, am impesia ca aproape deloc, strang dupa ei…
        Apoi sunt multi caini vagabonzi, ce pot fi foarte agresivi si pe care ii vezi nu de putine ori in haita (e caracteristic speciei, din cate inteleg). Nu doresc nimanui sa aiba de a face cu o asemenea haita…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • Corect. Cu asa ceva nu-s nici eu de acord. Ca in orice lucru, trebuie ca oamenii sa-si asume responsabilitatile necesare.

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Poate fi si o parte buna cu cainii: pazesc strasnic!! Pe o strada unde e o haita de vreo 4-5 caini pusi pe harta iti trebuie curaj sa treci pe acolo!! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • lol, no thank you !

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Obezitatea – mancarea nu este naturala. Este ieftina, ca sa poata sa-si permita oricine, si lucrul asta e un lucru bun. Dar nu e naturala! Mai bine mananci, spre exemplu, rosia, asa cum e ea de la Dumnezeu, decat una facuta mare si frumoasa, cu hormoni, de mana omului. Mai bine Obama ar avea in vedere aceasta problema: mancarea nenaturala care conduce catre obezitate, ce afecteaza pe foarte multi americani.

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • Nu stiu ce mai este natural azi. Este vorba despre alegeri. Nu trebuie ca cei „saraci” sa aleaga caviar ca sa traisca sanatos. Noi am venit in SUA cu $300, deci stim cum este sa incepi de jos. Numai daca nu vrei nu maninci sanatos.

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Sigur, chestiunea este complexa si, drept consecinta, trebuie studiata in profunzime.

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • Nu e complexa, este vorba de mentalitate, de alegeri.

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Da, dar poate fi vorba si de bani… Citeam spre exemplu mai demult – e vorba de un link pe care l-am uitat – ca in Missouri ar fi o problema obezitatea si Missouri nu exceleaza la capitolul performanta economica… Spunea ceva de genul ca ar fi vreo 30% din populatie care sufera de asa ceva…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • Asa cum am spus, noi am venit in SUA cu $300 si cistigam $760 pe luna. Deci foarte, foarte putin. Dupa chirie, facturi, etc, raminea mai nimic. Trebuia sa cintarim 150-200 kg pentru ca eram atit de saraci, nu?

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Tineretul nu mi se pare foarte educat, din pacate… Chiar ma gandeam la ce spui tu despre homeschooling, ca aici scoala nu-i invata pe tineri sa fie buni cetateni…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 1, 2013

      • CUm sa nu-i invete scoala? Pai asta vrea statul cetateni needucati. Asfel pot fi usor de controlat. Cunostinta descopera adevarul. Statul nu vrea ca cetatenii sa cunoasca adevarul.Stii melodia aia lui Pink Floyd cu caramida, nu?

        Comentariu de Cristina | septembrie 1, 2013

      • Nu inseamna ca toti trebuie sa fie obezi…

        Comentariu de Motanul Incaltat | septembrie 2, 2013

  4. […] Poate Bunul Dumnezeu a vrut sa ii mai dea o sansa sa se schimbe in bine. Numai Dumnezeu stie de ce, dar uite ca astazi chiombul a devenit bunic. In momentele astea de fericire pentru el imi aduc aminte de momentele de nefericire pe care l-au avut mamicile din Romania atunci cand Basescu Traian a hotarat sa le reduca alocatiile. Nu pot sa uit nici  ura pe care a avea Basescu Traian cand spunea ca Romania a devenit “o tara de mamicute si de bebelusi” care s-au hotarat sa nasca numai ca sa profite de banii statului. […]

    Pingback de Nasterea nepoatei lui Basescu Traian, Sofia Raisa Ionescu – SRI evenimentul anului in Romania ??? | Hai ca se poate! | septembrie 1, 2013 | Răspunde

  5. […] continuare, cum ai putea avea incredere in intreprinderile de stat, in institutiile acestui stat, spre exemplu in Justitie, ca am mai discutat aici pe blog problema asta. Pe de alta parte, am discutat in postarea trecuta […]

    Pingback de Totusi, nu e ciudat…? « Motanul Incaltat | septembrie 3, 2013 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.