Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Amalgam. Evenimente interesante…

Iata ca pe zi ce trece apar tot mai multe evenimente interesante. Unele cu un caracter inedit, dupa parerea mea.

Romania Libera

Hugo Chavez: „Dacă aş fi american, aş vota pentru Obama”

Parca nu te-ai fi asteptat… 🙂

Se arata ca:

„Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a dat asigurări într-un interviu pentru un post privat de televiziune că, dacă ar fi cetăţean american, ar vota pentru Barack Obama la următoarele alegeri prezidenţiale americane din noiembrie, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Dacă aş fi american, aş vota pentru Obama”, declară şeful statului pentru postul de televiziune Televen, declarându-se convins că dacă preşedintele Statelor Unite Barack Obama ar fi originar dintr-un cartier popular din Caracas „ar vota pentru Chavez„. Preşedintele Venezuelei candidează pentru un nou mandat în alegerile prezidenţiale de la 7 octombrie.

„Obama a declarat recent un lucru foarte just şi raţional, şi anume că Venezuela nu reprezintă nicio ameninţare la adresa intereselor Statelor Unite”, a continuat Chavez, apreciind că omologul său american este un „tip de treabă”.

Declarându-se sigur de victoria sa şi încrezător în cea a candidatului american democrat, Chavez a apreciat că, după alegerile prezidenţiale din Venezuela şi Statele Unite, „ar putea începe o nouă eră a relaţiilor normale” între cele două ţări.

Relaţiile dintre cele două ţări au fost marcate de suişuri şi coborâşuri în timpul mandatului lui Barack Obama la Casa Albă, în urma unei perioade de tensiune extremă între Chavez, care denunţă de la sosirea sa la putere în 1999 „politica imperialistă” americană, şi fostul preşedinte republican George W. Bush.” (subl. mea)

Dan Diaconescu: Ştiu că politica e o curvă, dar nu dau banii înainte pe Oltchim

Se arata ca:

„Dan Diaconescu, a declarat, duminică seară, la emisiunea „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu, că cere oficial demisia premierului Victor Ponta şi îl acuză că acesta minte cu privire la plata celor 203 milioane de lei în termen de 10 zile de la adjudecarea licitaţiei, scrie realitatea.net.

„Licitaţia a fost cu dedicaţie pentru Victor Ponta, am adjudecat-o chiar de ziua lui. În schimb, e prima oară pe toată planeta când premierul unei ţări îl ceartă pe câştigătorul unei licitaţii. A fost prima licitaţie câştigată de cineva care nu a dat şpagă. Conform caietului de sarcini, scrie clar, plata se face la data finalizării privatizării, dar nu mai târziu de 14 februarie 2013, nu până luni” a declarat Diaconescu.

Dan Diaconescu a prezentat documentele oficiale din caietul de sarcini care precizează clar modalităţile de plată în cazul privatizării combinatului din Râmnicu Vâlcea.
„Ştiu că politica este o curvă, dar nu vreau să dau banii înainte, vreau să dau banii la semnarea contractului. Avem şi noi dreptul să negociem, asta este o presiune, un şantaj din partea Guvernului” a mai completat liderul PPDD.

Vineri seara Diaconescu a susţinut că Guvernul a transmis că nu poate continua negocierile pentru contractul de vânzare a acţiunilor Oltchim atât timp cât nu se face dovada că există suma de 45 de milioane de euro pentru preluarea titlurilor.

Dan Diaconescu a câştigat săptămâna trecută licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

Premierul a precizat atunci că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Joi seară, Victor Ponta a declarat că informaţia conform căreia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, prezentată joi dintr-un document, este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.

Presa a relatat joi, citând un document oficial, că firma Gliding din Amsterdam garantează că Dan Diaconescu dispune de 46 milioane de euro într-un cont din Olanda al băncii HSBC.”

Manifestaţie împotriva austerităţii la Bruxelles

Se arata ca:

„Aproximativ 1.500 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat duminică la Bruxelles împotriva politicilor de austeritate, acuzate de adâncirea inegalităţilor, la apelul unor sindicate şi asociaţii belgiene, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Manifestanţii, câteva mii potrivit organizatorilor, au reclamat „opţiuni politice mai juste” atât în Belgia, cât şi în restul Europei, „care să permită o luptă împotriva sărăciei şi o repartizare echitabilă a prosperităţii între toţi”, potrivit Confederaţiei Sindicale Creştine (CSC), una dintre organizaţiile care au lansat apelul de participare la reuniune în centrul Bruxelles-ului.

În acest scop, ei au solicitat Guvernului de coaliţie (stânga, centru, dreapta) condus de către socialistul Elio Di Rupo să adopte „măsuri eficiente” împotriva şomajului în rândul tinerilor, care afectează aproximativ 100.000 de belgieni.

Manifestanţii au reclamat totodată „o fiscalitate mai justă”, care să reducă „sarcinile impuse asupra muncii” prin introducerea „unei taxe asupra averilor mari şi unui impozit pe câştigul integral din capital”.

Guvernul a lansat în ultimele luni o serie de măsuri de austeritate, în valoare de aproximativ 14 miliarde de euro, cu scopul de a reduce deficitul bugetar la mai puţin de 3% din PIB, faţă de 3,8% în 2011.”

Gandul

INTERVIU la „După 20 de ani” CU MARK MOBIUS, omul care are pe mână 2,84 miliarde euro în România: CRIZA ECONOMICĂ ESTE FABRICATĂ

Ponta: Vreau să demonstrez că austeritatea nu asigură calea de dezvoltare

Se arata ca:

„Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, la Congresul PES de la Bruxelles, că vrea să demonstreze că austeritatea nu asigură calea de dezvoltare şi creştere, el susţinând că austeritatea nu reprezintă o modalitate de a salva Europa.

Premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, a participat la Bruxelles, la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES). În cadrul congresului a fost noul preşedinte al PES, în persoana lui Sergei Stanishev, şi s-a dezbatut şi adoptat o rezoluţie cu tema „Împreună pentru Europa de care avem nevoie”.

Conform unui comunicat al PSD, Victor Ponta a afirmat în cadrul dezbaterii că prin măsurile luate a vrut să demonstreze că „austeritatea şi tăierile nu sunt singura cale de dezvoltare şi creştere”.

„Prima măsură pe care am luat-o în calitate de prim-ministru a fost să dau înapoi salariile şi pensiile, deoarece banii pe care îi avem trebuie cheltuiţi mai bine pentru programe economice şi sociale. (…) Vreau doar să demonstrez că austeritatea şi tăierile nu sunt singura cale de a avea dezvoltare şi creştere”, a spus premierul Victor Ponta.

Potrivit sursei citate, şeful executivului român a declarat că austeritatea nu reprezintă o modalitate de a salva Europa, explicând că prin exemplul României a încercat să demonstreze că poate exista o alternativă, un program social de guvernare, cu creştere economică.

„Am încercat să demonstrez prin exemplul ţării mele că putem avea un program social la guvernare, să avem creştere economică şi să le explicăm oamenilor că mai există o alternativă la ceea ce germanii şi alţi conservatori susţin că este singura cale. Dacă reuşim să le dovedim oamenilor că mai este o cale, o cale mai rezonabilă, mai acceptabilă, ei o vor aprecia mai mult”, a spus Victor Ponta.

La finalul congresului, premierul Victor Ponta a mulţumit, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat alături de preşedintele PES, Sergei Stanishev, şi liderul social democraţilor din PE, Hannes Swoboda, pentru sfaturile şi suportul pe care i le-au acordat.

De asemenea, premierul român şi-a exprimat dorinţa ca la nivelul Uniunii Europene partidele socialiste să înregistreze cât mai multe victorii.

„Sper ca în Uniunea Europeană să avem victorii mari ale partidelor socialiste. Sunt foarte mulţumit de sfaturile pe care le-am primit de la colegii mei socialişti. Sunt sigur că şi astăzi am avut posibilitatea de a exprima angajamentul României, al Guvernului şi al PSD faţă de valorile europene, faţă de valorile familiei noastre politice. Sper ca următorii ani să fie mult mai buni pentru familia noastră politică, pentru ţările noastre şi pentru Europa. Sunt sigur că voi avea în continuare suportul în timpul alegerilor”, a declarat Victor Ponta, conform sursei citate.”

O atitudine transanta impotriva austeritatii! Nu pot decat sa-l felicit pe Dl. Ponta.

Show-ul Financiar

Dosarul OLTCHIM. Diaconescu: „La negociere, şeful OPSPI mi-a pus muzică”. Ce răspunde Vulpescu

Se arata ca:

UPDATE 17: 56 Dan Diaconescu a cerut demisia premierului Victor Ponta pe care l-a acuzat că a oferit presei documente confidenţiale privind conturile sale şi pe care îl consideră vinovat de întârzierea semnării contractului de privatizare a Oltchim.

„Este o luptă a lui Ponta împotriva mea personal. De o săptămână îi cer să imi ia banii, toti cei 45 milioane euro. A minţit spunând că nu am bani. Le-am spus că banii mei sunt într-o bancă îndepărtată”, a afirmat Dan Diaconescu.

În opinia patronului OTV, combinatul Oltchim este condus de membri PSD, PNL şi PDL. El a acuzat Guvernul că vrea lichidarea combinatului, nu privatizarea lui.

Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei pentru Oltchim, a declarat sâmbătă că, la şedinţa de negociere de vineri seara de la Ministerul Economiei, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, le-ar fi pus invitaţilor săi să asculte muzică de Tudor Gheorghe. El a mai spus că a aflat de la avocaţii săi că în alte zile Remus Vulpescu le-a pus invitaţilor săi să asculte piese ale AC/DC şi Phoenix.

„Dl Vulpescu m-a întrebat, <<domnule Diaconescu, ce muzică doriţi să ascultaţi?>> (…) S-a pus Ilie Micolov, apoi am ascultat nişte melodii foarte frumoase, mie imi plac, ale lui Tudor Gheorghe”, a declarat jurnaliştilor Dan Diaconescu.

Şeful OPSPI a negat informaţiile furnizate de Diaconescu. „Este fals, sunt minciuni inedite. După semnarea procesului verbal de la finalul şedinţei de negociere, când se părăsea sala, eu personal am simţit nevoia să ascult o melodie”, a spus Vulpescu. El a adăugat că acest lucru poate fi verificat prin ascultarea înregistrării audio a şedinţei de negociere.

Pe de altă parte, patronul OTV susţine că în cursul dimineţii de sâmbătă a avut întâlniri, la un hotel din Bucureşti, cu potenţiali investitori la Oltchim. Diaconescu a dat asigurări că are la dispoziţie încă un cont, în valoare de 91 de milioane de dolari, separat de contul de 46 de milioane de euro pe care patronul OTV i-ar avea la dispoziţie într-un alt cont dintr-o bancă din Olanda.

Cu „sacii de bani” la Ponta şi apoi la Oltchim

El a mai spus că luni dimineaţa va scoate cele trei milioane de euro din conturile sale deschise la OTP Bank şi îi va da salariaţilor înainte de eventuala semnare a contractului cu OPSPI, dacă Guvernul va găsi o soluţie legală în acest sens. „Donaţie, împrumut, aport la capital sau avans din plata celor 45 de milioane de euro. Vom plăti salariile pe o lună la Oltchim. Avem o enigmă, să le plătim pe august, septembrie sau octombrie, de când noi am fi proprietari”, a arătat el.

Diaconescu a precizat că înainte de a duce „sacii de bani” la Oltchim, el îi va arăta premierului Ponta.

„Când mă va vedea cu sacii, să vedem ce va mai spune Ponta. Să luăm serie cu serie, să vedem dacă sunt falşi”, a comentat patronul OTV.

Avocatul lui Dan Diaconescu a confirmat vineri dimineaţă existenţa unui document potrivit căreia firma Gliding Ltd Amsterdam garantează că patronul OTV deţine 46 de milioane de euro pentru achiziţionarea combinatului Oltchim.

„Banii sunt la dispoziţia lui Dan Diaconescu. Nu am spus că banii sunt ai lui Dan Diaconescu”, a declarat Daniel Fenechiu, unul dintre avocaţii patronului OTV.

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) sau EximBank au transmis presei un document confindenţial care arată că o firmă olandeză garantează că Dan Diaconescu dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, iar prin această acţiune cele două instituţii vor să îl discrediteze pe patronul OTV, a susţinut joi avocatul Daniel Fenechiu.

Joi seară, Victor Ponta a declarat că informaţia conform căreia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, prezentată joi dintr-un document, este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.

Presă a relatat joi, citând un document oficial, că firma Gliding din Amsterdam garantează că Dan Diaconescu dispune de 46 milioane de euro într-un cont din Olanda al băncii HSBC.

Reprezentantul legal al lui Diaconescu a mai spus vineri că până în prezent contractul de vânzare/cumpărare are 42 de file, fără anexe. „Nu exclud posibilitatea ca în final contractul să aibă 1.000 de file”, a  spus avocatul.

Dan Diaconescu a câştigat pe 21 septembrie licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.”

SHOW-ul OLTCHIM: Dan Diaconescu, către şeful Privatizării: „Aveţi o melodie cu Jos Guvernul?” „Nu. Am cu Jos Cenzura! Paraziţii”

Se arata ca:

„Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei pentru Oltchim, a revenit sâmbătă seara cu noi detalii privind şedinţa de negociere de vineri seara de la Ministerul Economiei, la care şeful OPSPI, Remus Vulpescu, le-ar fi pus invitaţilor săi să asculte muzică de Tudor Gheorghe.

Patronul OTV a spus vineri că a aflat de la avocaţii săi că în alte zile Remus Vulpescu le-a pus invitaţilor săi să asculte piese ale AC/DC şi Phoenix.

Citând din stenograma şedinţei de negociere de la Ministerul Economiei, Diaconescu a spus că şeful OPSPI s-a mândrit că are pe laptop „160 de giga numai cu melodii”.

Diaconescu a povestit la RTV că l-a întrebat pe „DJ” Remus Vulpescu dacă are „o melodie cu Jos Guvernul”. „Nu. Am cu Jos Cenzura! Paraziţii”, a venit răspunsul.

„Domnul DJ Remus Vulpescu: <<Vă pun Ilie Micolov, şi începe melodia Dragoste la prima vedere>>. Domnul Vulpescu porneşte microfonul de şedinţă şi îl îndreaptă spre laptopul său, să se audă în toată sala. Unii se ridicaseră în picioare, lumea începe să danseze”, a relatat Dan Diaconescu, citând din stenogramă, adăugând că cineva a cerut o piesă blues, ca să „socializăm mai bine”.

Şeful OPSPI neagă

Şeful OPSPI a negat vineri informaţiile furnizate de Diaconescu. „Este fals, sunt minciuni inedite. După semnarea procesului verbal de aseară (vineri seara n.n.), deci după ce şedinţa de negocieri se încheiase, am simţit nevoia să ascult o melodie românească, fiind sub impresia unei emoţii foarte puternice produse de documentele depuse de către Dan Diaconescu„, a spus Vulpescu.

Vulpescu s-a declarat „scandalizat” de faptul că patronul OTV i-a prezentat nişte „hârtii” pe care „le numeşte dovezi ale existenţei banilor”.

El a adăugat că acest lucru poate fi verificat prin ascultarea înregistrării audio a şedinţei de negociere.

Dan Diaconescu a câştigat pe 21 septembrie licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat. El are termen până pe 1 octombrie pentru a face plata acţiunilor.” (subl. mea)

Ceea ce a facut Dan Diaconescu mi se pare a fi un gigantic show marca OTV! Este pur si simplu OTV in direct pe toate posturile de televiziune si in toate ziarele. Are sau n-are bani? Ce va face azi – va semna sau nu contractul? Seamana cu enigma Elodiei! Interesant este la Diaconescu tendinta catre fabulos… Pentru el privatizarea numai asa putea fi: una fabuloasa, un show de cel putin 10 zile, transmis in direct. Iar printre toate acestea razbate, desi nu l-am auzit rostindu-l, indemnul de a sta conectati.

Ca nici nu stiti ce pierdeti!

Un articol foarte interesant…

… de pe blogul D-lui Cristian Preda:

Să nu uităm centrul și nici sectorul public!

Se arata, printre altele, ca:

„În primul rând, cred că trebuie avuți în vedere nu doar cei care se auto-identifică la dreapta, ci și cei care – foarte mulți, de altfel – consideră că se află la centru. Din diferite motive. Unii spun că sunt de centru, pentru că li se pare că orice situare la stânga sau la dreapta e o opțiune pentru extremă. Alții cred că nu mai există opțiuni ideologice clare și că, în numele cetățeniei, majoritatea membrilor unei comunități se orientează către un centru imaginar. În fine, alții – eu însumi mă aflu printre ei – se plasează la centru, fiindcă se revendică de la liberalism și consideră că, dacă întorc capul spre stânga, văd tot timpul socialiști, iar dacă se uită la dreapta dau mereu peste conservatori.
În al doilea rând, cred că PDL/ARD trebuie să vorbească și celor care lucrează în privat, dar și celor care lucrează în sectorul public. A face apologia vânzării statului bucată cu bucată e la fel de greșit ca și a refuza regulile competiției. De fapt, un partid care vrea să guverneze e obligat să aibă soluții atât pentru o amenajare rațională a sectorului public, cât și pentru încurajarea domeniului privat. Cine alege să opună un domeniu celuilalt face exerciții retorice.
Am făcut aceste precizări, fiindcă mă tem de repetarea unor greșeli, și anume de ignorarea arogantă a celor care se auto-plasează la centru, ca și de stigmatizarea celor care lucrează în sectorul public, în numele unei improvizații doctrinare care emană mai degrabă intoleranța doctrinarului orb decât inteligența practică a politicianului responsabil.” (subl. mea)

Mie mi se pare cu totul inedit acest punct de vedere. Este pentru prima oara cand o voce autorizata si de calibru a dreptei indica o cu totul altfel de abordare a problemelor. Afirmatiile D-lui Preda imi par surprinzatoare. Este vorba de abordarea centrista, inclusiv in domeniul economic, opusa „apologiei vanzarii statului bucata cu bucata”, deci opusa neoliberalismului – „improvizatie doctrinara” si „doctrinar orb”, dupa cum se exprima Dl. Preda. Ceea ce te duce cu gandul la o economie mixta. Un astfel de liberalism, denumit de unii modern, e diferit fata de liberal-conservatorismul ce parea a fi doctrina dominanta, ca sa zic asa, in PDL. Foarte interesant! Citeam pe blogul D-nei. Andreea Paul unele articole cu un suflu, mai degraba, neoliberal. O astfel de viziune, ca cea exprimata de Dl. Preda, ar trebui sa fie opusa austeritatii care e la moda acum in Europa. O abordare de centru nu poate sa faca decat bine. Polarizarea politica in societate, care favorizeaza abordari extremiste, favorizand aparitia extremelor, nu face bine societatii si nici democratiei. Dl. Preda spune ca „se teme de repetarea unor greseli”, deci e o recunoastere a faptului ca si PDL, si Traian Basescu, au facut greseli.

Cu toate acestea, in discursurile oamenilor politici, nu o data am remarcat inconsecventa. Spre exemplu si Sarkozy a folosit oarecand un discurs care amintea mai mult de stanga politica, desi el a fost si a ramas, din cate inteleg, un conservator…  Insa interesant este la Dl. Preda ca scoate in evidenta pentru prima data, intr-un mod mai clar decat a facut-o pana acum, optiunea sa liberala legata de acel liberalism modern, de care pomeneam mai sus, care te poate duce cu gandul la keynesianism sau neokeynesianism.  Interesant…

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

octombrie 1, 2012 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.