Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Stela Popescu

A plecat dintre noi pe neasteptate… Desi avea 81 de ani, nu-i dadeai varsta: avea un suflet plin de tinerete, neschimbat pe parcursul a 60 de ani de teatru! Uimitor!

E uimitor cum un om stie sa fie tanar pana la adanci batraneti. Asa a fost marea doamna a Teatrului de Revista, D-na. Stela Popescu.

Ne-a parasit o mare actrita de comedie, de o extraordinara vitalitate si exuberanta, care a incantat atatea randuri de spectatori… Ni se duc marii nostri actori. Pentru ca generatia Stelei Popescu a dat mari actori. Ei au urmat unei generatii mai vechi, de uriasi ai scenei: Giugaru, Birlic… Si au dus mai departe stindardul scolii romanesti de teatru.

N-as vrea sa fiu inteles gresit sau sa fiu pesimist, dar ma intrebam daca vom mai avea asemenea actori mari, cu o cariera atat de indelungata in Teatru si Film si care sa incante cu adevarat atatia spectatori de-a lungul vremii. Si sa joace teatru si film neintrerupt atatia ani. In ceea ce priveste filmul, luam premii pe la importante festivaluri internationale, ceea ce ma bucura. Dar parca nu vezi reliefandu-se stele precum Olga Tudirache, Ovidiu Iuliu Moldovan sau Stela Popescu. Se duce aceasta generatie si tare imi e ca se casca un mare gol…

Trebuie sa recunoastem ca daca la noi comunismul n-a luat forme nord-coreene, lucrul aceata se datoreaza si acestor mari actori, care au asigurat prin prestatia lor standarde culturale inalte. Or, acum parca nu se mai vede asa ceva, decat un gol, un mare gol… Si, din pacate, o scadere a nivelului cultural la noi in tara. Este adevarat, traim in democratie si libertate. E bine asa. Numai ca nu trebuie sa ignoram, dupa parerea mea, pericolul imbecilizarii, al idiotizarii. Romania, cu toate excesele unui comunism dur, nu s-a transformat intr-o Coree de Nord, datorita unor oameni care au tinut sus nivelul cultural, iar pana la urma comunistii au trebuit sa accepte, desi Ceausescu a dorit introducerea realismului socialist in arta. Dar daca n-ar fi fost oameni curajosi care sa se opuna unei astfel de politici, ne-am fi prabusit nu doar economic, dar si cultural. Partea proasta e ca dupa Revolutie cultura a fost neglijata. Si iata ca, din pacate, am ajuns, spre exemplu in arta teatrala si chiar cinematografica, in ciuda unor succese importante care ne bucura, la un impas… Ma intreb daca mai avem astfel de oameni, dedicati meseriei de actor si pasionati de teatru si film, de jocul actoricesc, precum Stela Popescu…

Pentru ca sa ne bucuram deplin de libertate si democratie avem nevoie de astfel de oameni. Prostul gust, incultura, manipularea si imbecilizarea populatiei se opun libertatii si democratiei.

Dumnezeu s-o odihneasca in pace!

noiembrie 25, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.