Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Care sunt relatiile noastre cu Federatia Rusa…?

Peste putina vreme va avea loc Summitul NATO de la Varsovia. Fara indoiala, unul din lucrurile care se vor discuta va fi relatiile cu Federatia Rusa. Problema ar fi ca asa cum stau lucrurile la ora actuala, acestea nu-s clare.

Care sunt relatiile noastre cu Federatia Rusa? Si cand spun „noastre” ma refer la UE, NATO, SUA care conduce NATO. Evident, determinante sunt relatiile dintre SUA si Federatia Rusa pentru a putea caracteriza evolutiile viitoare. Mandatul D-lui. Obama este pe final. Deci doctrina dumnealui va inceta anul acesta. In privinta relatiilor cu Federatia Rusa, D-na. Clinton pare a fi cel mai aproape de actuala abordare.

Ce se va intampla daca va veni Dl. Trump in functia de Presedinte al SUA? Acest lucru e foarte posibil si vad ca analistii nostri de politica externa nu-l prea iau in calcul. Din cate am inteles, sondajele de opinie dau o egalitate (40%-40%) perfecta intre preferinta pentru D-na. Clinton si preferinta pe Dl. Trump a electoratului american. Deci Dl. Trump are tot atatea sanse ca si D-na. Clinton.

Insa fascinatia D-lui. Trump pentru Vladimir Putin ar trebui sa ne dea de gandit. Pentru ca a negocia cu Putin – un presedinte dictator, nu e tot una cu a negocia, de exemplu, cu Gorbaciov – un presedinte reformator. Iar diminuarea rolului NATO sau chiar dizolvarea NATO, ar expune Europa in special pericolului unei agresiuni din partea Rusiei intrucat valorile UE si cele ale Rusiei nu sunt congruente. Iar SUA s-ar expune pericolului terorist – in cazul dizolvarii NATO, acest pericol ar creste. Eu analizez acum in ipoteza ideilor D-lui. Trump. In caz ca Dl. Trump ar avea alte idei, ar trebui sa ni le comunice si noua. Din declaratiile dumnealui, ca statele care vor protectie sa plateasca o anumita taxa de protectie catre SUA, domnia sa submineaza, constient sau nu, NATO si inclusiv pozitia Statelor Unite in lume.

Trebuie sa privim putin si-n viitor. Macar in cel pe termen scurt si mediu… Pentru ca negocierea pe care Dl. Trump doreste s-o faca cu dictatorul Putin nu prea stim ce ar putea sa insemne. Ar putea, de exemplu, sa insemne plasarea Romaniei in sfera de influenta a Federatiei Ruse. Sau poate ca nu… Poate ca ar insemna sa auzim ca ce buni sunt oligarhii, dupa ce in mandatele D-lui. Obama acestia au fost foarte rai, iar politica externa a D-lui. Obama fata de Rusia s-a bazat aproape in exclusivitate pe aceasta critica, inclusiv politica SUA in Ucraina – v. declaratiile D-nei. Nuland, foarte vehementa la adresa coruptiei – a fost bazata pe aceasta critica. Si fireste, oligarhii din Estul fost comunist au fost cei corupti si cei care intretineau coruptia. S-ar putea sa se schimbe paradigma asta si sa avem parte de o noua linie ideologica. Opusa. Oligarhii sa fie niste baieti buni, de fapt. Un exemplu de succes in afaceri pentru societate! 🙂 Totusi, marea problema ar fi ca ei sunt fosti comunisti sau din acest cerc politic. La inceputul anilor ’90 fosti comunisti si mari securisti au devenit oameni de afaceri. Incepeau sa tina lectii de economie de piata si de morala burgheza. Este una din cauzele pentru care sistemul actual – defectuos si neperformant – nu se schimba. Insa Dl. Trump are simpatii estice si s-ar putea sa-i vedem pe oligarhi si pe moguli intr-o lumina mult mai buna. S-ar putea ca unii, care sunt acum la puscarie datorita liniei politice inca actuale, sa fie imediat eliberati, daca Dl. Trump va trasa o astfel de linie politica. Linie politica ce ar putea sa mai induleasca relatiile cu Federatia Rusa. S-ar putea sa revina din nou doctrina de ” a avea relatiile bune cu Rusia”…

Asa ca la ce ne-am putea astepta pe termen scurt (ca Presedintele Obama nu mai are decat cateva luni de mandat) si mediu…?

Problema consta in politica Washingtonului pentru ca Dl. Putin, cel putin pana acum, a fost destul de constant in abordari. Spre exemplu abordarea dumnealui privitoare la extinderea NATO, pe care a expus-o la Summitul de la Bucuresti, e si acum aceeasi: domnia sa si acum nu e de acord cu extinderea Aliantei si s-a vazut pozitia sa fata de o eventuala aderare a Finlandei la NATO.

Pana acum n-am vazut analizata o astfel de problema. Dar ar trebui pentru ca sa nu ne prinda nepregatiti. Mi se poate raspunde sa n-am grija. Bine ar fi ca lucrurile sa stea asa… De aceea am grija!

iulie 7, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 comentarii »

  1. „Incepeau sa tina lectii de economie de piata si de morala burgheza ”
    😆 ;P :mrgreen:
    Care morală burgheză?! 😉
    ” S-ar putea sa revina din nou doctrina de ” a avea relatiile bune cu Rusia”…”
    Păi, asta ar fi şansa noastră, anal-istule !
    Că altfel, să nu crezi că vor sări americanii să ne apere de furia roşie !
    De data asta, foarte îndreptăţită !

    Comentariu de Radu Humor | iulie 8, 2016 | Răspunde

  2. Nu-l inteleg pe Putin chiar deloc ! Teoretic cel putin Rusia ar fi…mai mult decat avantajata intr-o relatie de parteneri cu drepturi depline cu NATO { daca-mi aduc bine aminte …chiar s-a propus acest lucru Rusiei } aducand-o intr-o pozitie…suficient de avantajoasa din toate punctele d e vedere . Fireste…asta ar insemna probabil sa-si ia labele murdare de pe Ucraina , Moldova { adica …inclusiv Trasnistria } si alte tari pe unde-si face mendrele dupa pofta inimii insa….ce , americanii s-au retras definitiv din…Vietnam sau….Irak ? Ma deranjaza auditiv insasi aceasta sintagma : a avea relatii bune cu Rusia sau …SUA , sau { d e ce nu ? } China ! Oare cand le va intra in cap astora care coinduc niste tari puternice din punct d e vedere militar , si chiar economic prin aceasta conducand de fapt destinele omenirii ca…Pamantul ca planeta , nu poate fi distrusa decat o data iar cine-si inchipuie ca va reconstrui vreodata pe alta planeta viata , cultura de pe planeta Pamant se insala amarnic . Vorba dumitale : Obama mai are doar acteva luni asa ioncat abia astept s-o vad la treaba pe Hillary 😉 ! Poate e a va sti sa netezeasac relatiile cu Rusia si poate ca vom traii intr-o lume mai sigura eventual ….. fara acea sintagma .

    Comentariu de Marian | iulie 12, 2016 | Răspunde

    • Te-as ruga sa citesti si:

      Nu ne vom schimba niciodata!

      Ce se intampla? Pot fi si relatii bune cu Rusia. Lucrul asta nu e imposibil si nu sunt motive serioase sa respingi Rusia. Numai ca pentru asta – pentru a avea relatii bune cu Rusia – aceasta trebuie sa redevina un partener pentru NATO si UE si sa nu mai reprezinte o amenintare.

      „Fireste…asta ar insemna probabil sa-si ia labele murdare de pe Ucraina , Moldova { adica …inclusiv Trasnistria } si alte tari pe unde-si face mendrele dupa pofta inimii ” – bineinteles!

      Americanii nici nu trebuiau sa-si retraga trupele din Irak, dupa ce l-au indepartat de la Putere pe Saddam Hussein! A fost o mare greseala!!

      Despre invazia americana in Irak, cea care a condus la caderea regimului Hussein, eu am mai spus ca nu prea s-a respectat dreptul international. Mai ales ca s-a bazat pe presupunerea ce nu s-a adeverit niciodata ca Saddam ar avea arme de distrugere in masa, in special arme chimice. De asemenea ar mai trebui spus ca au existat inca de atunci comentatori care au aratat ca indepartarea brutala, prin invazie armata, a lui Saddam Hussein de la Putere comporta riscuri. Riscuri care s-au dovedit a fi serioase pe urma. Spre exemplu ISIS.

      Din Vietnam cred ca s-au retras! 🙂 Acum se colaboreaza economic.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 12, 2016 | Răspunde

      • A fost o mare gresala insasi faptul de-a intervenii in Irak dupa umila mea parere . Acum , dupa atatia ani degeaba isi cere Tony Blair …scuze britanicilor , degeaba toata America stie ca Bush Jr. a …fost dezinformat sau a fost informat gresit de serviciile lor d e inteligece , faptul este consumat , raul a fost facut deja . Spui dumneata ca ” nu s-a respectat dreptul international ” in cazul Irak-ului insa…cand oare s-a respectat acest drept de catre o mare putere ? Din Vietnam…ai dreptate , s-au retras { pastrand fireste acolo ” consilieri militari ” } dar din tarile arabe…ma-ndoiesc ca s e vor retrage prea curand deoarece 1] inca nu si-au facut norma de cadavre la puscasii marini ….au deja mai multi decat le-ar fi necesari si 2] acum chiar nu mai au de ales : ISIS , copilul lor d e suflet , a devenit mult prea puternic pentru a-si mai putea permite luxul de a nu-l supraveghea indeaproape . ” Nu ne vom schimba niciodata ” spunea Obama …fireste , niciodata nu s-au schimbat raman aceeasi jandarmi mondiali ce s e tem , doar de alti tipi ce vor dorii in viitor unii sau chiar acum altii sa-si aroge acest drept : Rusia si , fireste China .

        Comentariu de Marian | iulie 13, 2016


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.