Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Cine va mai anima sahul romanesc?

Parerea mea este ca suntem prea prinsi de lucruri gen alegerile de primari in doua sau intr-un singur tur de scrutin, chestiuni fiscale si altele de genul asta, dar uitam multe alte lucruri importante, poate chiar mai importante.

Vestea mortii marii maestre, D-na. Elisabeta Polihroniade, m-a indurerat. Dumnezeu s-o odihneasca in pace!

As dori sa evidentiez aici unul din cele mai importante lucruri pe care le-a facut D-na. Polihroniade in decursul prodigioasei sale cariere: popularizarea sahului in Romania! Un lucru, cred eu, necesar si deosebit de important din punct de vedere cultural. Din pacate, tara noastra trece printr-un declin cultural – lucru ce ar trebui sa se constituie intr-un semnal de alarma – dovedit si prin faptul ca nu mai avem o revista de sah. In trecut era Revista Romana de Sah – remarcabila din multe puncte de vedere. Nu doar pentru faptul ca erau prezentate, cu analize, partide de la diverse concursuri internationale, dar aceasta revista organiza concursuri de probleme de sah, cu participare internationala. Din pacate, dupa Revolutie, Revista Romana de Sah a disparut. Au mai aparut altele, dar s-au stins repede. E marele merit al D-nei. Polihroniade ca a incercat si a reusit pentru o perioada mai lunga de timp revitalizarea Revistei Romane de Sah prin revista Gambit. Din pacate si aceasta revista a disparut. De asemenea dansa a avut carti de sah publicate care s-au bucurat de succes in randul iubitorilor acestui deosebit de frumos sport care se ingemaneaza cu arta.

Or, ceea ce constat eu acum este ca nici revista de sah nu mai avem si nici nu se prea publica carti de sah. Mare pacat! Viata intelectuala are de suferit! Sunt atatea carti de sah extraordinare, scrise de mari maestrii celebri – in alte parti se publica, la noi nu. E un dezinteres ingrozitor, lucru ce ar trebui sa dea de gandit Federatiei Romane de Sah. Si e mare pacat mai ales pentru generatia tanara, pentru ca nu e deloc stimulata sa se aplece asupra acestui extraordinar joc si sa-l cunoasca in profunzime. In Italia exista celebra L’Italia Scacchistica – v. si aici – revista care dateaza din 1911 si care apare si online. Spuneti-mi, poate ca nu sunt eu la curent – mai avem o revista de sah in Romania pe care s-o putem gasi atat online cat si la un chiosc de ziare? Ne plangem de dezinteresul pentru elevatie al tineretului, dar nici nu prea facem ceva ca sa dezvoltam acest interes. As dori sa evidentiez aici acest superb sait – Chessgames – pentru iubitorii sahului! Cu toate acestea, nu mi se pare suficient intrucat contributia noastra nu prea se vede… Din cate vad eu, pe saitul Federatiei noastre au mai aparut cateva reviste, dar local. Avem saituri de sah, ceea ce e bine, dar nu e suficient. As dori sa vad ca se publica mai mult, inclusiv carti de probleme de sah. Poate ca Federatia ar trebui sa se gandeasca la un sait sau la o sectiune pe saitul sau in genul Chessgames, sa se poata rejuca partidele chiar acolo, pe sait. Ar trebui sa fie o informare, inclusiv partide cu analize, din ceea ce se intampla in sahul international.

Sigur, D-na. Polihroniade avea o varsta venerabila, dar nu prea vad tineri care sa se dedice cu pasiune popularizarii sahului in Romania. Slaba implicare… Si nu vad implicarea celor cu dare de mana in sustinerea sahului in Romania. In Statele Unite, de exemplu, sahul a fost sustinut de oameni bogati, dar iubitori ai acestui joc – de pilda Jacqueline Piatigorsky, nascuta Rothschild, cu celebra Piatigorsky Cup, care a promovat mari talente precum Bobby Fischer, Tigran Petrosian, Paul Keres, Boris Spasski si altii. Deschideti, va rog, saitul de pe Wikipedia al Cupei Piatigorsky si veti vedea mari nume ale sahului mondial. Bine, imi veti spune, Rothschild… Dar eu nu cred ca asta, doar asta e problema. E vorba si de bunavointa. Eu n-as crede ca in Romania nu putem gasi oameni care sa sustina aparitia unei reviste nationale de sah, cum a fost Revista Romana de Sah, care sa sustina, sa finanteze si sa promoveze concursuri internationale serioase, cum a fost odata Marele Turneu International al Romaniei, unde venea elita sahului mondial. Este si rusinos: pe vremea comunismului se putea, acum, in libertate, nu se mai poate… Ca de tara corupta, azi, ne stiu toti! Stau si ma intreb: de ce nu se gandeste nimeni la lucrurile acestea? E o enigma pentru mine faptul ca nimeni nu se gandeste la un lucru atat de frumos precum promovarea sahului la noi in tara, popularizarea lui, organizarea de mari turnee in Romania, lucru ce ar imbunatati, fara indoiala, imaginea tarii noastre in lume.

Cei care totusi depun eforturi merita, desigur, remarcati.

As dori sa evidentiez un sait romanesc dedicat istoriei sahului de la noi din tara. Din fericire exista asa ceva! Un sincer BRAVO!! E vorba de saitul STERE.ro. Puteti vedea aici  un omagiu adus marii maestre Elisabeta Polihroniade si o trecere amanuntita in revista a carierei sale (inclusiv cu fotografii!). Insa asa cum aflam de pe saitul Federatiei, in decembrie 2015 STERE.ro implinise doi ani de la lansare. Deci in 2013 a fost lansat. Destul de tarziu, dar mai bine mai tarziu decat niciodata!

Speram sa vedem facandu-se mai mult si mai bine!

ianuarie 30, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. Ma-ntrebai mai zilele terecute daca ” am fost vreodata pe la Mircesti ” si daca am vazut casa memoriala Vasile Alecsandri . Da , am fost pe vremea cand intonam impreuna cu altii asemenea mie : ” am cravata mea , sunt pionier ” 😉 adica in urma cu vreo cincizeci si ceva de ani . Cat de prost si neinformat copil eram pe-atunci si , tot mi-am dat seama ca…este ceva in neregula acolo mai ales dupa ce-am vizitat si Muzeul Satului din Bucuresti { in compania acelorasi tipi cu….cravate rosii , acelorasi pionieri } si , am vazut si niste case taranesti . Fireste ca nu m-asteptam si , nici azi nu m-asi astepta ca un vlastar al unei familii foarte bogate , un tip ce-a fost inca din tineretze sortit diplomatiei , EDUCAT IN ACEST SCOP , sa locuiasca intr-o izba oarecare insa….fara suparare , dar dumneata scapi din vedere faptul ca , acel conac de la Mircesti era ceea ce azi numim , o casa de vacanta . Adrian Nastase iti poate da mai multe amanunte pe tema asta 😉 . Mare parte din timpul sau Alecsandri si-l petrecea fie la Paris , fie la Iasi fie la….Bucuresti . Citeste-l pe Iorga , pe Calinescu sau pe Crohmalniceanu si nu in ultimul rand pe Garabet Ibraileanu si-ai sa te edifici asupra acestei chestiuni . Elisabeta Polihroniade , pai , cam in aceeasi perioada de timp , pe cand faceam si vizite pe la Mircesti , pe vremea cand eram pionier la Palatul Pionierilor { acolo unde canta cucuveaua prin anii ’90 iar azi se aude tot mai deslusit pe-acolo ” Deutchland uber allez } , am invatat si eu cum sa ” mut lemnele ” si…chiar sub indrumarea domniei sale , a Elisabetei Polihroniade sa-i fie tarana usoara si Dumnezeu s-o odihneasca ! La rusi si la chinezi sahul este materie d e studiu OBLIGATORIU incepand din clasele mici , la noi cu toate insistentele doamnei Polihroniade si- ale altor insi….probabil ca vom mai astepta pana sa se produca acest miracol . La cati inistrii a avut invatamantul romanesc din ’90 incoace…cine sa mai aba timp si de sah ???

    Comentariu de Marian | ianuarie 31, 2016 | Răspunde

    • Am inteles ironia, dar nu uita ca Vasile Alecsandri a fost si un mare poet, dramaturg. A fost un om remarcabil! Adica, stai putin, cine vroiai sa fie ministru de Externe sau ministrul Romaniei la Paris? Un prost? Si e benefic, as zice, faptul ca s-a implicat intelectualitatea, poate mai mult decat o face astazi. A fost remarcat de mai multi ca oamenii de valoare pe care i-a avut tara nu prea s-au implicat in viata politica dupa Revolutia din Decembrie ’89. Intelectualitatea sec. al XIX era mult mai implicata in treburile politice ale tarii si, mi se pare mie, la un nivel moral (mult) mai inalt decat cel pe care il intalnim azi…

      Sahul ca materie de studiu in scoala? Da, s-a vorbit de asta, D-na. Polihroniade sustinea, daca nu ma insel, ideea asta. Dar mie mi se pare prea mult totusi. Macar sa fie popularizat cum trebuie acest sport al mintii ca sa atraga cat mai multi tineri. Dar materie de studiu in scoala mi se pare o exagerare. Asta nu inseamna sa nu promovezi sahul.

      De ce mi se pare o exagerare ca sahul sa fie o materie de studiu in scoala? Pentru ca sahul e in primul rand un joc si trebuie sa-si pastreze acest caracter si pentru a fi atragator. Apoi depinde de talentul fiecaruia: sahul nu se poate invata precum desenul tehnic, ca sa dau doar un exemplu. Dupa parerea mea, scoala, materiile care se invata in scoala inseamna altceva decat invatarea unui joc. Asta nu inseamna ca sa nu se tipareasca manuale de sah sau sa nu se tina concursuri scolare de sah la care sa participe toti copiii care iubesc sahul. Ideea asta de a se invata sahul inca din scoala generala, de la clasa I, e de a forta performanta si nu cred ca lucrurile trebuie sa se desfasoare asa. Adica ideea e de a scoate pe banda, cum se spune, sahisti profesionisti. Mi se pare ca in felul acesta ar fi cam dusa la extrem ideea de a invata sah sau de a iubi sahul.

      Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 31, 2016 | Răspunde

  2. Doamne fereste Motane….dumneata te-auzi ce spui ??? Pai pentru asta crezi matale ca rusii sau chinezii au sahul materie d e studiu in scoli ? Pentru asta crezi matale ca insasi doamna Polihroniade s-a chinuit atata pentru ” a scoate sahisti pe banda ” ??? Omule , sahul inseamna MATEMATICA PURA !!! Sahul inseamna gandire logica iar ” antrenarea ” copiilor pentru a invatat sa gandeasca logic de la cele mai fragede varste inseamna … 😉 logic , un fapt benefic pentru acei copii viitorii adulti , asta am vrut sa spun si…chiar imi pare rau ca matale ai inteles altceva . Vasile Alecsandri…nici macar n-am spus altceva in afara de ceea ce ai spus matale . Multa lume spune ca , la vremea aceea , pentru acele vremuri , poetul si dramaturgul Vasile Alecsandri a fost unul dintre numele de referinta ale diplomatiei romanesti iar modul in care s-a achitat de sarcinile sale in calitate de ambasador roman s-a vazut in alegerea ca Domn al Principatelor Unite a lui Carol iar dumneata sti mai bine decat mine chestia asta . Alecsandri , chiar daca educatia sa a fost facuta pe la Berlin , Paris sau Roma si-a pastrat in suflet patriotismul , asta spre d eosebire de….PATRIHOTII DE AZI , multi dintre ei scoliti , educati in aceleasi…capitale europene ca si Alecsandri .

    Comentariu de Marian | februarie 1, 2016 | Răspunde

    • Gandirea logica se poate dezvolta si prin studiul matematicii, materie ce se preda in scoli. Apoi nu uita ca se invata si logica, din cate stiu eu…
      Si apoi mai sunt si alte jocuri care se bazeaza pe logica, de aceea mie mi se pare ca nu trebuie exagerat in acest sens.

      Sahul nu este matematica pura, cum spui tu. Sahul este si arta. Richard Reti, daca nu ma insel, spunea ca sahul este mai uman decat matematica. Joci cu un om. Bine, acum se joca si cu calculatorul. Dar de la inceputuri sahul se juca intre oameni (intre doi sau in consultatie). Si eu am impresia ca analizele facute de om sunt mai valoroase celor facute de calculator. Mai mult decat atat, s-a propus de catre unii mari maestri sa se joace sah pe table de diferite dimensiuni, de exemplu cu mai multe patratele sau ca sa se inceapa partida cu piesele aranjate altfel decat pozitia clasica de inceput (cu conditia sa se patreze pozitia initiala clasica a pionilor si nebunii de culori diferite – Fischer). Apoi mai sunt si problemele feerice… Iar cei cu adevarat talentati in sah, cu rezultate notabile in domeniu, n-au invatat sahul in scoala. Capablanca spunea ca regulile sahului se invata usor, greu este sa joci bine. De aceea sahul cere aportul tau, gandirea ta sa fie pusa la contributie, nu sa te invete scoala cum sa joci. Pentru ca scoala te poate invata, dar tu sa joci prost… Un Capablanca sau Alehin, sau Fischer, n-au ajuns titani pentru ca i-a invatat scoala cum sa joace sah. Si-au pus ei mintea la contributie si au studiat jocul de sah.

      Comentariu de Motanul Incaltat | februarie 4, 2016 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.