Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre Geniul Poporului Roman

Canticul plugariului

Arde-te-ar focul pamant

Si te-ar bate Domnul sfant!

Caci imi esti dusman cumplit!

Ce-am semanat n-au iesit.

Semanat-am grau de vara,

Au iesit numai negara.

Semanat-am orz, ovas,

Au iesit mohor de șes.

Semanat-am popusoi,

Au iesit iarba-n fușoi.

Stau in camp si ma gandesc

Cu ce o sa vietuiesc?

N-am letcaie la chimir

Sa ma pot plati de bir

Si de foi si de soldat

Si de Iuda blăstemat.

Vai s-amar de biet roman

Cand e domnul rau stapan!

N-are loc in tara lui

Si-i ca pleava campului!

 

Aceasta poezie n-a fost scrisa de un mare poet roman. Nici nu se stie cine a facut aceste versuri… Aceasta doina de demult a fost facuta de un taran din Moldova. Ea este cuprinsa in culegerea de Poezii populare ale romanilor a lui Vasile Alecsandri – o carte aparuta la Biblioteca pentru Toti, Editura Minerva, 2007, Bucuresti. Am dat pe aceasta carte mai putin de 3 lei… Nu, nu e scrisa nici de Mihai Eminescu, nici de Nichita Stanescu, nici de Lucian Blaga, de nici un alt mare poet al nostru. Dar cel care a scris-o mustea de GENIU!! Si nu e de mirare, ca atat Eminescu, Nichita sau Blaga s-au intors parca intr-un act de profunda smerenie, parca recunoscandu-si nevrednicia, la poezia populara, cea a taranului, a unui simplu plugar care nu avea carte…

Poezia aceasta descrie intr-un mod atat de viu o drama existentiala: cand pamantul nu mai rodeste, amenintand existenta omului. Desigur, aceste versuri sunt de foarte demult. Seceta e cumplita. Si nu tine de vointa omului. Recoltele slabe au fost germenul unor mari revolutii in Europa – atat Revolutia Franceza dar si cea de la 1848… De aceea sa nu ne miram de finalul poeziei. Ma gandeam ca poezia dateaza din perioada respectiva – probabil sfarsitul sec. XVIII – inceputul sec. XIX… Dar sa ne gandim la faptul ca seceta – ca un veritabil Cavaler al Apocalipsei – a afectat Romania si in sec. XX. Ma gandesc, desigur, la cumplita seceta din 1946… 1946, va dati seama…? Nu mai suntem nici in sec. XVIII, nici in sec. XIX, ci in 1946!!! Cand pamantul crapat de atata uscaciune releva un peisaj selenar unde nu mai crestea nimic, nici macar un fir de iarba!!

Am facut o lege a alegerilor locale cat se poate de proasta, am facut un Cod Fiscal deosebit de defectuos. Toata lumea discuta despre aceste lucruri. Unii, nu putini, dupa cate bag eu sama, ii bestelesc pe guvernanti si pe parlamentari. Dar sa privim cu ochii larg deschisi tara aceasta si sa-i simtim mirosul de buna mireasma a profundei sale poezii. Cum e aceasta poezie a unui plugar ce nu stia carte – O OPERA DE ARTA IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTULUI!!

Si sa admir aceasta supunere infiorata la invatatura pamantului, cum ar zice Albert Camus.

Curg dezbaterile la televiziunile de stiri. Oameni politici importanti sunt invitati. Incep contrazicerile, puncte de vedere pro si contra, care fac sarea si piperul dezbaterii. Dar printre atatea lucruri proaste pe care le facem, de ce n-am face si unul bun? Sa descoperim, sa redescoperim GENIUL acestui popor atat de incercat de soarta!

Acest taran ce nu stia carte, care a facut aceasta poezie, este mai european decat multi europeni! El a descris o situatie ce a afectat puternic Europa in vremea respectiva si care si-a pus amprenta asupra societatii, determinand schimbari politico-sociale adanci. Nu e doar o drama personala, ci a intregii societati. Acum nu cred ca ne mai dam bine seama, dar pe vremea aceea faptul ca taranul – individul, mai general spus – era intre cer si pamant, nu era o vorba goala. Felul in care el descrie drama pe care o traieste, punand-o in versuri, exceleaza prin sinceritate. Si daca ma gandesc bine, poezia e inca actuala… Observati ce tragedie descrie acest plugar:

„Vai s-amar de biet roman

Cand e domnul rau stapan!

N-are loc in tara lui”

Si-i ca pleava campului!”

As dori sa atrag atentia ca poezia aceasta nu e una „patriotica” scrisa pe vremea lui Ceausescu. Pe atunci nici nu se auzise de comunism.

Ea descrie drama unui popor.

Uluitor e ca putem s-o integram perfect in spatiul european!

ianuarie 26, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

16 comentarii »

  1. Unde vezi dumneata geniul aici ? INTOTDEAUNA taranii s-au plans { de multe ori pe buna dreptate } d e viata lor asa incat , chiar nu reusesc sa vad acel ” geniu” . Blaga , da a scris ceva despre tarani si viata lor grea insa….Eminescu { apropo nu ti se pare ca seamana cel putin la ultimele strofe cu acea absolut fantastica DOINA ? } , V. Alecsandri si cu atat mai putin Nichita Stanescu n-au scris despre viata taranilor romani . Dupa cele spuse de dumneata referitoare al aceasta scriere { atentie : a circulat oral pana s-o culeaga Alecsandri } sunt tentat sa-mi revizuiesc parerea despre Nici…o laie Ceausescu si sa-l consider exact asa cum ne invatau elitele culturale pana in ’89 : GENIUL CARPATIN si…crede-ma chiar nu mi-ar convenii : eu unde scuip nu mai ling !!!

    Comentariu de Marian | ianuarie 26, 2016 | Răspunde

    • Viziunea ontologica ce se desprinde din aceasta doina este extraordinara!

      ” Dupa cele spuse de dumneata referitoare al aceasta scriere { atentie : a circulat oral pana s-o culeaga Alecsandri } sunt tentat sa-mi revizuiesc parerea despre Nici…o laie Ceausescu si sa-l consider exact asa cum ne invatau elitele culturale pana in ’89 : GENIUL CARPATIN si…crede-ma chiar nu mi-ar convenii : eu unde scuip nu mai ling !!!” – de ce? De ce consideri ca Ceausescu a dat singura solutie viabila problemei? Adica de ce n-ar exista si alte solutii mai bune, mult mai bune decat cea a comunismului?

      Si Ceausescu ce „solutie” a dat? Lumea, unii de fapt, uita repede cand nu se gasea mancare in galantare, te duceai intr-o Alimentara (de stat, desigur) si rafturile erau GOALE!! Erai doar tu si vanzatorul. Te uitai la el. El se uita la tine. Buna ziua, buna ziua si plecai. Lumea uita cand se statea la coada, cu scaunelul, de la trei noaptea, poate, poate se da ceva. Cand iti luai delegatie sa te duci la Bistrita ca acolo gaseai de mancare, in Bucuresti nimic! Cand se intrerupea curentul, cand stateai in frig. Cand aveai doua ore de program la TV, si alea cu ode inchinate „Geniului Carpatilor”… Cand n-aveai voie pe strada intr-un grup format de mai mult de trei persoane. Ai vazut ce „solutii” a dat Ceausescu?

      Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 26, 2016 | Răspunde

      • ” Lumea ” uita , este adevarat insa eu… eu nu uit ca-s crestin si…n-am voie sa uit raul facut de cineva , indiferent cine-a fost ala ! Fireste sunt un crestin… 😉 mai special 🙂 🙂 🙂 . Chestia cu ” grupul format din mai mult de trei persoane a fost data in 20 decembrie in celebrui discurs televizat unde acuza in dreapta si-n stanga fara sa se uite in propria-i ograda ! Eu , cred ca nu ti-am dat NICIOODATA senzatia ca , asi murii de dorul si de dragul lui Nici o lae Ceausescu iar despre regimul sau…mi-am mai expus ideile : plang doar dupa anii tineretii , ani in care am fost mintit in fatza , ani in care am fost dus cu vrajeala insa….asta o fac acum , atunci…. Solutie mai buna decat comunismul ar fi poate , solutia de cianura de potasiu caci , daca comunismul s-a dovedit a fi neviabil si capitalismul isi dovedeste limitele iar dumneata o sti mai bine decat mine . Despre cei ce plang si comunismul si pe Nici o laie Ceausescu ti-am mai spus candva ce le-asi face , la ce pedeapsa i-asi condamna deci , nu mai revin asupra acesteia . Ca sa nu existe dubii asupra a ceea ce-a scris Alecsandri despre tarani : ” Lui Vasile Alecsandri ai era usor sa scrie despre tarani atunci cand ai privea dimineata plecand spre camp , din cerdacul conacului sau din Mircesti , sorbindu-si in tihna cafeaua si tragand alene din tigara ” iar asta a spus-o insusi Nicolae Iorga 😉 !

        Comentariu de Marian | ianuarie 26, 2016

      • Tu ai fost vreodata la Mircesti sa vezi „conacul” lui? Si sa faci o comparatie cu cele ale imbogatitilor de astazi? Omul avea o casa de bun simt, civilizat mobilata.

        In privinta „capitalismului” de la noi, mai gandeste-te…

        Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 30, 2016

  2. Revolutia Franceza a fost din cauza recoltelor slabe??? Sa fim seriosi…

    Comentariu de Cristina | ianuarie 28, 2016 | Răspunde

    • A fost unul din factorii ce au condus la declasare, ca si la 1848. In asemenea cazuri nu se poate ignora componenta economica. Ca si in 1989 de altfel…

      Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 30, 2016 | Răspunde

      • Nu cred. daca era din cauza recoltelor, revolutia facea ceva in privinta asta. Dar nu a facut.

        Comentariu de Cristina | ianuarie 30, 2016

      • Am spus ca a fost unul din factorii declansatori.

        Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 30, 2016

      • Daca era unul din lucruri, revolutia rezolva SI acest unul din lucruri. Daca era unul din lucruri, de ce nu s-au inceput revolutii ori de cite ori erau recoltele slabe?

        Comentariu de Cristina | ianuarie 30, 2016

      • Pentru ca una e ceea ce declanseaza si alta ce se intampla ulterior.

        Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 30, 2016

      • Revolutia Americana s-a intimplat din cauza ca libertatea a fost ingradita. Dupa Revolutie, libertatea a fost restabilita. Deci asa se cunoaste scopul unei revolutii/razboi, prin rezultatul obtinut. Ca unii se folosesc de aspecte exterioare ca sa-si urmareasca scopul propriu, este altceva. Dar nu se poate spune ca poate fi un motiv in declansare.

        Comentariu de Cristina | ianuarie 30, 2016

      • Nu sunt de aceeasi parere… Iar Revolutia Americana a avut si cauze economice.

        Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 30, 2016

      • Nu cred. Era vorba despre libertate si lege.

        Comentariu de Cristina | ianuarie 30, 2016

      • Mda… E discutabil, desigur… Insa cauze economice trebuie sa fi fost…

        Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 30, 2016

      • Adica sa fie supusi economic Coroanei britanice… ? Sa fim seriosi!

        Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 30, 2016

      • Au fost supusi timp de 100 de ani, deci nu asta era problema. Insa Coroana a încălcat propriile legi si au îngrădit libertatea coloniștilor.

        Comentariu de Cristina | ianuarie 30, 2016


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.