Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Ciolos…

Gandul

DACIAN CIOLOŞ ESTE NOUL PREMIER. Ce şanse are noul guvern să treacă de Parlament

Se arata ca:

Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier, Iohannis precizând că soluţia agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepţii, este cea a unui guvern de tehnocraţi. Un guvern condus de Cioloş nu ar avea, cel puţin matematic, probleme la învestirea în parlament, în condiţiile în care UNPR şi-a anunţat susţinerea pentru varianta propusă de Iohannis. În acest moment, PNL, UDMR, independenţi şi minorităţile pot asigura 246 din cele 274 de voturi necesare învestirii noului guvern. Cu voturile UNPR acestea ar ajunge la 310.

După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, o persoană integră. Este nevoie să fie promovaţi miniştri performanţi, este nevoie de partide fără corupţi, este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze persoane suspectate de corupţie”, a declarat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că nu poate fi aşteptată revigorarea clasei politice doar din interiorul partidelor.

”Este cu siguranţă nevoie de oameni noi şi am încurajat oameni tineri să intre în politică. Fără oameni noi este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece. Cei vechi care sunt buni trebuie să rămână. Este nevoie să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană şi orice guvern vom avea trebuie să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice pentru a lua măsuri care să garanteze o creştere economică sustenabilă”, a afirmat preşedintele.

El a mai spus că a prezentat aceste lucruri şi partidelor şi a ”întrunit o largă majoritate” pe aceste teme.

”A fost o sitiuaţie interesantă pentru mine că partidele au înţeles imediat care este miza şi că este nevoie să găsim o soluţie împreună. Această soluţie o văd într-un guvern tehnocrat. Partidele au agreat ideea, cu foarte puţine excepţii şi am convenit că aceasta este calea corectă până la alegerile parlamentare din 2016”, a adăugat Iohannis.

Cioloş: Trecem printr-o perioadă cheie

Dacian Cioloş a declarat că intenţionează să deschidă administraţia guvernamentală spre societate şi să lucreze îndeaproape cu grupurile politice din Parlament pentru „a progresa împreună” pe proiectele ce vor fi propuse, el precizând că în perioada următoare se va concentra pe formarea echipei.

„Sunt conştient de faptul că trecem printr-o perioadă, cred eu, cheie pentru societatea românească, o perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului, în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului şi aş spune, mai precis, între politic şi societate”, a spus Dacian Cioloş, desemnat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-ministru, la Palatul Cotroceni.

Cum arată matematica parlamentară

Dacian Cioloş are la dispoziţie 10 zile pentru întocmirea listei şi a programului de guvernare, cu care să se prezinte în faţa Parlamentului pentru obţinerea votului de încredere, pentru învestire fiind necesare 274 de voturi.

În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL – 176, UNPR – 64, ALDE – 37, UDMR – 25, PND – 12, grupul minorităţilor naţionale – 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.

Un guvern condus de tehnocratul Cioloş nu ar avea, cel puţin matematic, probleme la învestirea în parlament, în condiţiile în care UNPR şi-a anunţat susţinerea pentru varianta propusă de Iohannis. În acest moment, PNL, UDMR, independenţi şi minorităţile pot asigura 246 din cele 274 de voturi necesare învestirii noului guvern. Cu voturile UNPR acestea ar ajunge la 310.

Venit la  a doua rundă de consultări, Gabriel Oprea a anunţat că l-a anunţat pe şeful PSD, Liviu Dragnea, că va susţine propunerea lui Iohannis, chiar dacă respectă varianta PSD, Liviu Voinea.

„La consultări am discutat cu domnul preşedinte, vom sprijini propunerea pe care o va face, un prim-ministru competent, un Guvern competent, de tehnocraţi”, a spus Oprea.

Întrebat dacă, în aceste condiţii, coaliţia mai există, liderul UNPR a răspuns afirmativ, însă a făcut din nou precizarea că Uniunea îl va susţine pe Klaus Iohannis în problema prim-ministrului.

„L-am informat pe domnul preşedinte Dragnea de poziţia noastră. Repet, domnul Voinea mi-a fost coleg, este un om foarte serios, un adevărat profesionist. (…) I-am spus preşedintelui Liviu Dragnea că noi vom merge cu propunerea domnului preşedinte (Klaus Iohannis – n.r.).”, a mai spus Oprea.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat,  şi el, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că se conturează un Guvern tehnocrat, pe care Uniunea l-ar putea susţine în funcţie de persoana nominalizată pentru a ocupa fotoliul de prim-ministru. Trebuie să fie o persoană „gen Dacian Cioloş, gen Bogdan Olteanu”, a spus Kelemen.

Dacian Cioloş, de profesie inginer agronom, a devenit comisar pentru Agricultură în 2010, ducându-şi mandatul la bun sfârşit în noiembrie 2014. În luna iulie a acestui an, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Cioloş în funcţia de consilier special pentru securitate alimentară.

El a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 şi până în decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu, păstrând însă permanent o reputaţie de tehnocrat.

Dragnea: Aşteptăm să vedem echipa şi programul

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat marţi că partidul va lua o decizie privind Cabinetul Cioloş după ce premierul desemnat va prezenta echipa, programul de guvernare şi modul în care doreşte să colaboreze cu Parlamentul.

„Am înţeles că domnul Dacian Cioloş doreşte să formeze un guvern cu oameni neafiliaţi politic.În zilele următoare vom vedea cu ce echipă vine în Parlament şi cu ce program. Când vom vedea aceste lucruri, vom vedea ce poziţie vom adopta”, a declarat Dragnea după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind desemnarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier.

Dragnea a mai spus că PSD este deschis la dialog. „Nu pot şi nu cred că este firesc să spunem dacă votăm pentru sau împotrivă pentru că deocamdată avem doar un nume şi un chip”, a mai declarat liderul PSD, la insistenţele jurnaliştilor.

El a spus că poziţia PSD va lua în calcul nu doar echipa şi programul de guvernare, ci şi modul în care Cioloş va dori să colaboreze cu Parlamentul şi dacă va ţine cont de pachetul de măsuri pe care social-democraţii l-au prezentat la consultările de la Cotroceni, vizând asigurarea stabilităţii economice.

Dragnea a mai spus că va exista o discuţie în interiorul PSD, dar şi în interiorul Coaliţiei. Dragnea a precizat că, în acest moment, în condiţiile în care va fi un guvern tehnocrat, „toată lumea este în opoziţie”, iar odată ce premierul desemnat va veni în Parlament se va forma o majoritate parlamentară.


UPDATEDacian Cioloş: Societatea necesită o prezenţă publică a guvernului. Sunt conştient că un an de zile este o perioadă lungă,dar în acelaşi timp scurtă. este o perioadă prea scurtă pentru a finaliza reformele pe care mulţi le aşteaptă. Am intenţia să deschid guvernul spre societate. În măsura în care parlamentul va decde să dea mandat acestui guvern voi lucra îndeaproape cu parlamentul. Mă voi concentra pentru a-mi forma echipa şi imediat ce această echipă va fi formată o să putem discuta. Lucrul în echipă e esenţial.

UPDATE Klaus Iohannis: Orice guvern vom avea trebuie să fie sprijinit de parlament. Am întrunit o largă majoritate pe aceste teme. A fost o situaţie interesantă că partidele au înţeles imediat care e miza. Partidele politice au agreat guvernul tehnocrat. Am convingerea că e calea corectă până la alegerile parlamentare. Îl desemnez pe Dacian Cioloş.

UPDATE Klaus Iohannis: E nevoie de dechiderea comperiţiei politice. Fără oameni noi e greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Cei vechi care sunt buni trebuie să rămână.

UPDATE Klaus Iohannis: Mi-am format o opinie, vreau să o prezint pe scurt. După părerea mea în această etapă pentru a avea garanţia că vom avea o îmbunătăţire a clasei politice e nevoie de un premier tehnocrat, o persoană integră. Este nevoie să fie promovaţi miniştri care sunt performanţi care au dovedit această performanţă şi asupra cărora nu planează niciun dubiu. Este nevoie de partide fără corupţi şi să nu se promoveze persoane cre sunt suspectate de corupţie. Avem nevoie de alegeri corecte, în 2016,

Potrivit surselor citate, preşedintele Klaus Iohannis nu îl va nominaliza pe viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, considerat o persoană apropiată de PSD. Mai mult, Liviu Voinea nu ar avea în Parlament susţinerea necesară, fiind neclar sprijinul UNPR şi ALDE, iar liberalii anunţând tranşant că nu îl vor vota.

Klaus Iohannis va face anunţul privind noul premier la ora 17.00.

O variantă cu multă susţinere, în special din rândul oficialilor UE, este fostul comisar european şi ministru al Agriculturii Dacian Cioloş. Potrivit surselor citate, au existat discuţii între reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi Dacian Cioloş.

Un guvern condus de tehnocratul Cioloş nu ar avea, cel puţin matematic, probleme la învestirea în parlament, în condiţiile în care UNPR şi-a anunţat susţinerea pentru varianta propusă de Iohannis. În acest moment, PNL, UDMR, independenţi şi minorităţile pot asigura 246 din cele 274 de voturi necesare învestirii noului guvern. Cu voturile UNPR acestea ar ajunge la 310.

Venit la  a doua rundă de consultări, Gabriel Oprea a anunţat că l-a anunţat pe şeful PSD, Liviu Dragnea, că va susţine propunerea lui Iohannis, chiar dacă respectă varianta PSD, Liviu Voinea.

„La consultări am discutat cu domnul preşedinte, vom sprijini propunerea pe care o va face, un prim-ministru competent, un Guvern competent, de tehnocraţi”, a spus Oprea.

Întrebat dacă, în aceste condiţii, coaliţia mai există, liderul UNPR a răspuns afirmativ, însă a făcut din nou precizarea că Uniunea îl va susţine pe Klaus Iohannis în problema prim-ministrului.

„L-am informat pe domnul preşedinte Dragnea de poziţia noastră. Repet, domnul Voinea mi-a fost coleg, este un om foarte serios, un adevărat profesionist. (…) I-am spus preşedintelui Liviu Dragnea că noi vom merge cu propunerea domnului preşedinte (Klaus Iohannis – n.r.).”, a mai spus Oprea.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat,  şi el, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că se conturează un Guvern tehnocrat, pe care Uniunea l-ar putea susţine în funcţie de persoana nominalizată pentru a ocupa fotoliul de prim-ministru. Trebuie să fie o persoană „gen Dacian Cioloş, gen Bogdan Olteanu”, a spus Kelemen.

Dacian Cioloş, de profesie inginer agronom, a devenit comisar pentru Agricultură în 2010, ducându-şi mandatul la bun sfârşit în noiembrie 2014. În luna iulie a acestui an, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Cioloş în funcţia de consilier special pentru securitate alimentară.

El a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 şi până în decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu, păstrând însă permanent o reputaţie de tehnocrat.” (subl. mea)

Ion Cristoiu

O nouă majoritate parlamentară pe șest: PNL, UNPR, UDMR, Minoritățile Naționale și o parte din PSD!

Se arata ca:

„În noaptea de marți, 3 noiembrie 2015, spre miercuri, 4 noiembrie 2015, înainte ca Victor Ponta să-și dea demisia, publicam pe cristoiublog.ro textul intitulat: Ultimul asalt împotriva Guvernului Ponta! Pe 16 noiembrie 2015, Klaus Iohannis trebuie să aibă Guvernul Meu!

Miercuri, 4 noiembrie 2015, Victor Ponta a demisionat.
Miercuri, 10 noiembrie 2015, Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș să formeze noul Guvern.
Așa cum scriu în ediția tipărită a Evz de mîine (textul de deja online), Klaus Iohannis va avea nu un Guvern al Meu, ci un Guvern mai mult decît al meu.
Nu cred că se îndoiește cineva de relația care se va institui între președinte și un premier precum Dacian Cioloș:
Cea de slugărnicie deplină a premierului față de președinte, ba chiar și față de camerista președintelui, dat fiind că niciodată nu se știe ce rol adevărat joacă o cameristă în viața unui bărbat.

Divizia Presă a Binomului SRI-DNA, cu instituțiile fanion Digi 24 și Hotnews, nu ostenește a ridica în slăvi punerea între paranteze a Partidelor, după modelul introdus în istoria României de priapicul Carol al II-lea.
Evident, e invocată societatea civilă, ba chiar și Strada, altfel spus, alte două creații ale Binomului, ca văzîndu-și în soluția de la Cotroceni satisfacerea doleanțelor lor mai mult sau mai puțin zbierate.
În realitate, nu e vorba de nici un Guvern tehnocrat.
E un Guvern al unei noi majorități PNL, UNPR, UDMR, Minoritățile naționale și o parte din PSD, căreia i s-a pus, pentru a părea o altă Marie, pălăria guvernului de tehnocrați.

Să mă explic.
Dacă mai avem Constituție și nu cumva sergenții majori mesianici au suspendat-o pe timp nelimitat, Guvernul, oricît de curat, spălat și dat cu parfum de Bruxelles ar fi el, trebuie să treacă prin Parlament.
Ca să treacă prin Parlament e nevoie de votul unei noi Majorități.
Această Majoritate s-a format deja, dar din motive lesne de înțeles (PNL nu-și poate permite să se alieze oficial cu Gabriel Oprea), ea va rămîne secretă.
Indiscutabil, la trecerea Guvernului, vor vota pentru PNL, UNPR, UDMR, Minoritățile naționale și, după părerea mea, și o parte a PSD, care va primi ordin de la conducere să voteze deși conducerea PSD va anunța că votează împotrivă.
Pentru obținerea acestui vot, Dacian Cioloș va trebui să aibă consultări cu partidele.
La consultări, fiecare partid din noua majoritate, dar mai ales PNL, flămînd după ani de Opoziție, își va plasa „tehnocrații” săi în Guvern.
Pe dinafară tehnocrat.
Pe dinăuntru, dacă-l zgîrîi puțin, din clientela politică și chiar din clientela de bordel ale unui partid care va asigura majoritatea. E o șmecherie pe care a făcut-o PDL, dacă vă amintiți după căderea Guvernului Boc. În Guvernul MRU au fost promovate fețe noi, care erau în realitate păpușele ale fostelor fețe.

Acest negoț va avea loc în culise.
La ieșirea de la negocieri, fiecare lider de partid va susține că va vota pentru nou Guvern deoarece noul Guvern s-a angajat să transpună în practică una dintre ideile mărețe ale partidului. PNL va aduce drept argument suplimentar Așa a vrut domnul președinte! iar UNPR (ați ghicit!) interesul național. Nu-i exclus ca și o parte din PSD-iști să voteze Guvernul Dacian Cioloș. În definitiv, cine poate ști ai cui tehnocrați sunt cei din noul Guvern.

Evenimentelor din decembrie 1989 li s-au spus o Sîngeroasă rotație de cadre.
Celor din noiembrie 2015 le putem spune deja o De foc rotație de cadre.”

Lasand putin la o parte discutia teoretica privitoare la ce inseamna, din punctul de vedere al teoriei politice, desigur, un guvern de tehnocrati, stau si ma intreb ce a vrut sa spuna Dl. Dacian Ciolos cu aceste cuvinte: „[…] societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului, în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului şi aş spune, mai precis, între politic şi societate” sau „Am intenţia să deschid guvernul spre societate„.

Guvernul sa „exercite functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate”? Tocmai asta spune Constitutia (Capitolul II – Presedintele Romaniei, art. 80, al. 2) cu privire la rolul Presedintelui, nu al Guvernului… Daca lucrurile stau intr-adevar asa, atunci s-ar putea vorbi de Guvernul Meu: Iohannis insusi va conduce, de fapt, Guvernul…

Chestiunea neclara ar fi urmatoarea: de ce partidele, la negocieri, au fost de acord, „cu foarte putine exceptii”, cu o astfel de solutie? Si care ar fi miza, adevarata miza, bineinteles, de care vorbeste domnul Presedinte?

Sigur, pana la alegeri poate fi si un guvern de tehnocrati. Partidele au acceptat sa se puna in paranteze pana atunci. Cum se va desfasura, in aceste conditii, lupta politica? Presedintele vorbeste de ministrii competenti. De acord. Dar acesti ministri ce culoare politica vor avea, la ce ideologie politica vor fi afiliati? De remarcat ca poporul nici n-a fost intrebat daca doreste o asemenea solutie politica. Nici nu tine cont ca in popor sunt oameni care simpatizeaza cu PSD, altii cu PNL etc. Nu se poate spune ca tot poporul e alaturat unei singure ideologii politice. Deci acest guvern de tehnocrati nu vad cum ar putea fi reprezentativ, chiar daca va fi votat in Parlament, pentru ca nu a rezultat in urma unor alegeri. Ponta, cu relele si cu bunele lui, Boc, cu relele si cu bunele lui, au rezultat in urma unor alegeri.

„El a mai spus că a prezentat aceste lucruri şi partidelor şi a ”întrunit o largă majoritate” pe aceste teme.” – si atunci cum se va desfasura lupta politica? Ce rost mai are, in aceste conditiuni ca, de exemplu, PSD sa se mai infrunte din punct de vedere politic cu PNL, daca s-a intrunit acea larga majoritate de care vorbeste Dl. Iohannis?

„[…] şi orice guvern vom avea trebuie să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice pentru a lua măsuri care să garanteze o creştere economică sustenabilă” – orice guvern vom avea…? Si daca am avea unul fascist, si acela ar trebui „să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice pentru a lua măsuri care să garanteze o creştere economică sustenabilă”? Deocamdata nu stim ce masuri, ce politici de crestere economica sustenabila ar lua un eventual Guvern Ciolos… Astfel de lucruri nici macar nu au fost dezbatute, nu-mi amintesc ca Presedintele sa fi lansat anterior o dezbatere publica in acest sens. Un lucru insa e cert: incertitudinea… Nu l-am auzit pe Dl. Ciolos vorbind despre ce politici de crestere economica sustenabila ar avea in vedere. Social-democrate, liberale…?

Intr-un articol din Romania Libera se identifica problemele de inceput, sa le zic asa, pe care le va avea un eventual Guvern Ciolos:

Provocările premierului desemnat Dacian Cioloș

Se arata ca:

„Propus de președintele Klaus Iohannis, fostul comisar european pentru Agricultură are șanse mari să fie votat de Parlament. Problemele ar putea începe după votul de învestitură.

Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloș a fost desemnat, marți, de către președintele Klaus Iohannis, pentru funcția de premier, Iohannis precizând că soluția agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepții, este cea a unui guvern de tehnocrați. ”După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, o persoană integră. Este nevoie să fie promovaţi miniştri performanţi, este nevoie de partide fără corupţi, este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze persoane suspectate de corupţie”, a declarat șeful statului. Acesta a menționat că România are nevoie de alegeri corecte în 2016, întărirea statului de drept și de „rămânerea fermă” pe calea euro-atlantică.

Prezent la Cotroceni, Dacian Cioloş a declarat că intenţionează să deschidă administraţia guvernamentală spre societate şi să lucreze îndeaproape cu grupurile politice din Parlament pentru „a progresa împreună” pe proiectele ce vor fi propuse, el precizând că în perioada următoare se va concentra pe formarea echipei. „Sunt conştient că un an de zile este o perioadă lungă, dar în acelaşi timp este o perioadă prea scurtă pentru a finaliza reformele pe care mulţi le aşteaptă”, a afirmat Cioloș.

Propunerea a fost oficializată de președintele Klaus Iohannis la finalul celei de-a doua runde de negocieri cu partidele politice.

Cum arată majoritatea pro-Cioloș

Noul Executiv, care va fi format exclusiv din miniștri tehnocrați, pare să aibă voturile necesare pentru a fi aprobat de Parlament, ținând cont de poziționările partidelor la negocierile de la Cotroceni, desfășurate luni seară și ieri dimineață. UNPR, de care depinde majoritatea parlamentară, a anunțat ieri că va susține orice propunere a președintelui Klaus Iohannis. În acest moment, PNL, UNPR, UDMR, independenţii şi minorităţile pot asigura 310 voturi, față de cele 274 de voturi necesare învestirii noului Guvern.

Chiar dacă la nivel declarativ liderul UNPR, Gabriel Oprea, a susținut că fosta coaliție PSD-UNPR-ALDE încă funcționează, pasul de ieri echivalează cu încă o schimbare a majorității, cu sprijinul UNPR. „Am fost informaţi de PSD, propunerea de prim-ministru, domnul Voinea. Un om foarte serios, un adevărat profesionist. Poate fi o formulă de prim-ministru. În schimb, considerăm că, în actualul context de securitate complicat regional, european, naţional, preşedintele României trebuie să desemneze un prim-ministru competent. La consultări am discutat cu domnul preşedinte, vom sprijini propunerea pe care o va face, un prim-ministru competent, un Guvern competent, de tehnocraţi”, și-a justificat Oprea sprijinul pentru noul premier. Liberalii au anunțat încă de luni seară că vor susține propunerea președintelui, renunțând la varianta anticipatelor, în lipsa unui acord politic. UDMR s-a pronunțat pentru un premier tehnocrat „gen Dacian Cioloș”.

PSD evită un răspuns tranșant

În opoziție ar putea să rămână PSD, care l-a propus pe Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, respins pentru că a fost considerat prea apropiat de social-democrați. Totuși, președintele PSD, Liviu Dragnea, a evitat, ieri, un răspuns tranșant, afirmând că PSD va lua o decizie politică, după ce va vedea echipa și programul premierului desemnat. În opoziție s-ar putea situa și ALDE, care a anunțat că vrea un guvern politic, și nu unul de tehnocrați. Totuși, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a avut un mesaj laudativ la adresa lui Cioloș, care a fost ministru al Agriculturii în guvernul său.

Premierul desemnat are șanse consistente să obțină votul Parlamentului, dar de aici încep semnele de întrebare. Nu este clar până la cel nivel vor fi instalați tehnocrați. Parlamentul va vota un premier și o listă de miniștri, însă liberalii au cerut deja depolitizarea funcțiilor din eșalonul doi – secretari de stat, șefi de agenții, prefecți, directori de deconcentrate. Majoritatea celor care ocupă astfel de funcții au fost instalați de PSD, iar liberalii susțin că menținerea lor ar însemna că nu asistăm la o adevărată schimbare. Chiar dacă sună generos, ideea nu este ușor de pus în practică. De exemplu, Guvernul Isărescu a fost condus de un premier tehnocrat, dar a avut miniștri politici. Chiar și așa, relația cu majoritatea parlamentară s-a dovedit dificilă. Dincolo de declarațiile publice, implicarea parlamentarilor în susținerea unui guvern este direct proporțională cu numărul de oameni care obțin funcții la propunerea senatorilor și deputaților.

Probleme în Parlament

Mai mult, noua majoritate va fi una eterogenă și problema este că pentru funcționarea în condiții optime a unui Executiv nu este suficient votul de învestitură, este nevoie și de sprijin parlamentar pentru proiectele ulterioare – proiecte de legi, ordonanțe de urgență. La acest capitol, surse liberale afirmau că se mizează pe un sprijin constant al UNPR, chiar fără o negociere punctuală. „Lui Gabriel Oprea nu i s-a oferit nimic la schimb, susținerea noului guvern este o inițiativă personală. Nici PSD, nici PNL nu vor să candideze pe liste comune cu UNPR.

Pentru UNPR singura șansă de supraviețuire politică va fi să își lege imaginea de guvernul de tehnocrați, pentru a încerca să evite prăbușirea în sondaje”, au afirmat sursele citate.

Că noul Guvern va avea probleme în relația cu Parlamentul o dovedește, însă,  și votul de ieri din Comisia de muncă a Camerei Deputaților, unde PSD, UNPR și ALDE au aprobat  un amendament care prevede majorarea cu 10% a salariilor celor care lucrează la stat. Ministerul de Finanțe a spus că bugetul României nu poate susține acest lucru pe 2016 și că asta ar însemna tăieri de la alte cheltuieli. Faptul că deputații au ignorat mesajele propriului guvern interimar este un prim semnal că noul Executiv va avea dificultăți în a-și impune politica economică, în condițiile în care președintele Iohannis este un adversar declarat al creșterii deficitului bugetar. Decizia de ieri pune o presiune suplimentară pe viitorul Executiv, care a moștenit de la Guvernul Ponta un proiect de lege privind salarizarea bugetarilor. În plus, proiectul privind majorarea salariilor aleșilor locali a trecut tacit de Camera Deputaților.

În schimb, la Senat, noua majoritate a repurtat deja o primă victorie. Comisia juridică a Senatului a decis, la propunerea PNL, ca toți consilierii locali și județeni care au schimbat partidul în baza ordonanței care permitea traseismul să își piardă mandatele, iar primarii și șefii de consilii județene să revină la partidul de la care au plecat. Social-democrații au vociferat, după care au părăsit sala în semn de protest. Au rămas în sală cinci membri PNL, un membru UNPR și un membru UDMR. Decizia finală va fi luată de plenul Senatului și rămâne de văzut dacă noua majoritate se va menține, în condițiile în care UNPR este unul dintre partidele care au beneficiat de pe urma traseismului.

Anunțul președintelui Klaus
Iohannis a venit după două runde de consultări cu partidele, dar și după discuții, în premieră, cu societatea civilă. Victor Ponta a demisionat, săptămâna trecută, din postul de premier,  după ce zeci de mii de persoane au manifestat în Bucureşti şi în alte oraşe mari din România, pentru a-şi exprima revolta în legătură cu incendiul din 30 octombrie de la Clubul Colectiv din Bucureşti şi pentru a cere demisia celor responsabili.

Pași procedurali

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Cine este premierul desemnat

Născut la 27 iulie 1969.

Este de profesie inginer agronom.

Între 2002 și 2003, a lucrat pentru Delegația Comisiei Europene în România, pregătind implementarea SAPARD în România.

Între 2005 şi 2007, Cioloş a fost consilier al ministrului Agriculturii, reprezentând totodată România în comisia specială a Consiliului Uniunii Europene pe tema Agriculturii.

A fost ministru al Agriculturii, între 2007 și 2008, în Guvernul Tăriceanu, fără a se înscrie în PNL.

Între 2009 și 2010 a fost șeful Comisiei prezidențiale pentru Agricultură.

A devenit comisar european pentru Agricultură în 2010, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până în noiembrie 2014.

La 1 iulie 2015 a fost numit în postul de consilier special pentru securitate alimentară al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Cum arată matematica parlamentară

Grupuri care susțin Guvernul:

PNL – 176

UNPR – 64

UDMR – 25

Minorități – 17

Fără o poziție oficială:

PND – 12

Independenți – 19

Au exprimat rezerve:

PSD – 197

ALDE – 37

Premierul desemnat Dacian Cioloș a mers marți seară la sediul Guvernului, la puțin timp după ce președintele Iohannis a făcut anunțul desemnării sale. El va avea o întâlnire cu premierul interimar Sorin Cîmpeanu.”

Iar D-soara. Gorghiu si-a actualizat, pe Facebook, poza de profil:

D-soara. Gorghiu

Ia uitati-va ce mai poza!! 🙂 Sa stie toti din partid cine e sef: D-soara. e Sef!! 🙂 Acuma gata, nu mai e fetita aceea cu zambet dragalas… Este, a devenit, omul politic matur, liderul autoritar al partidului!! 🙂 Interesante sunt si comentariile… Destule care spun ceva de genul: „Ce frumoasa e! Si ce desteapta!” 🙂 .

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

noiembrie 11, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. Pare a fi destul de limpede ca D-soara. Gorghiu vrea sa-si impuna autoritatea in partid. Interesant ce se intampla cu fuziunea PNL-PDL… Va accepta PDL lucrul asta…? Vrea sa-si impuna autoritatea cu ajutorul D-lui. Iohannis…?

  Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 11, 2015 | Răspunde

 2. O poezie scrisa în 1881 descrie cu o precizie năucitoare guvernanții României de după 1989…

  ALEXANDRU VLAHUTA 1881

  *CÂRMACII*

  Vai, nenorocită ţară, rele
  zile-ai mai ajuns!
  A lor gheare-nfipte-n pieptu-ţi
  fără milă l-au străpuns
  Şi-n bucăţi împart, infamii,
  carnea ta, avutul tău!
  Tot ce s-a găsit pe lume mai
  stricat, mai crud, mai rău,

  Ăşti nemernici fără suflet,
  fără nici un căpătâi,
  Ţin a tale zile-n mână, ş-a
  ta cinste sub călcâi.
  Şi călări pe tine, ţară, se
  cred zei aceste bestii,
  Cum se cred ades copiii
  împăraţi călări pe trestii.

  Ei sunt mari şi tari, şi nu au
  nici ruşine, nici sfială
  Că-ntr-o zi, poate, urmaşii le
  vor cere socoteală
  De-a lor fapte. Ce le pasă?
  Lopătari, la cârma ţării
  Sunt stăpâni pe vas, pe
  vânturi, şi pe valurile mării!

  Şi când cugeţi c-aceşti
  trântori, astă haită de samsari
  Prin tertipuri şi prin intrigi
  au ajuns puternici, mari,
  Şi când vezi pe-a vieţii
  scară unde-au fost şi unde sunt,
  Când îi vezi cu ce mândrie,
  cu ce ochi semeţi şi crunt

  Privesc azi din înălţime spre
  norodul tăvălit
  În mizeriile-n care ei,
  călăii, l-au trântit,
  Când te uiţi cum se
  răsfaţă, cum îşi fac de cap mişeii,
  Vai, începi să crezi că-n
  ceruri adormit-au de mult zeii!

  Ş-apoi, după ce-au dat palme,
  şi-au scuipat în faţa ţării,
  După ce-a-mbrâncit poporul în
  prăpastia pierzării,
  După ce n-a rămas lucru
  nebatjocorit de ei,
  Au curajul aceşti oameni de
  nimic, aceşti mişei

  Au curaju-n faţa lumii ca să
  strige-n gura mare:
  Ne vrea ţara! Îi vrea ţara?
  Auziţi neruşinare!
  Vai, de-ar fi pe voia ţării,
  ştiţi voi unde v-aţi trezi!
  Într-o ocnă, da! Acolo oasele
  v-ar putrezi!

  Cum să mai vedem în ţară
  cinste, muncă, propăşire,
  Când spoiala azi e totul, când
  vezi că prin linguşire
  Şi făţărnicii, netoţii, au
  ajuns aşa departe!
  Cum să-ţi mai trudeşti viaţa
  ca să-nveţi puţină carte
  Când te uiţi că-n astă
  ţară, dată pradă celor răi,
  Înţelepţii sunt victime,
  ticăloşii sunt călăi!

  Alexandru Vlahuță,
  Târgoviște, 1881, iunie

  Comentariu de Radu Humor | noiembrie 11, 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: