Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Piata Universitatii… din nou

Am fost ieri seara in Piata Universitatii… Am vrut sa fiu martor la evenimente, cum se spune, sa vad cine sunt protestatarii. Poate ca intelegi mai bine lucrurile daca esti in mijlocul evenimentelor… Asa mi-am zis si eu si am pornit spre Piata…

Era lume multa, dar caracteristic era faptul ca imensa majoritate a celor  veniti in Piata erau tineri intre 18-30 de ani. Multi, foarte multi utilizatori de iPhone. Era greu sa-ti dai seama despre nivelul lor de pregatire profesionala si de educatie, insa un lucru trebuie subliniat: nu era o miscare muncitoreasca. Spre deosebire de anii ’90, de pe vremea lui Iliescu, cand pe langa protestatari au iesit marile platforme muncitoresti, dar au venit si minierii, acum erau, in marea lor majoritate, numai tineri. Chiar si cei care au venit cu copiii erau tot tineri, parinti tineri. Intr-un fel este perfect explicabil, pentru ca cei care au murit in tragedia de la Clubul Colectiv erau de varsta lor… Explicabil este si pentru faptul ca fenomenul coruptiei, prezent in societatea noastra, le afecteaza viata si perspectivele profesionale. Tin sa subliniez un lucru: nu cred ca in Piata erau numai acei tineri ce muncesc in multinationale. Nu mi s-a parut ca asa ar fi…

Aceasta miscare nu mi s-a parut a fi o revolutie. E prea mult spus. Cred ca ar fi corect s-o caracterizam drept miscare de protest si nimic mai mult. Ceea ce am vazut la televizor, la Realitatea, dupa ce am venit acasa, un adevarat program al Pietei, m-a mirat… O miscare spontana, ivita dintr-o emotie, ce-i drept colectiva, nu e nici revolutie si nu poate sa aiba un program atat de bine pus la punct. De aceea impresia mea este ca diverse ONG-uri (sau poate si alt tip de organizatii) laice au profitat de evenimente ca sa-si expuna platforma, lucru care nu stiu cat e de cinstit…

Programul lor de activitate mi s-a parut unul nu doar laic, ci de-a dreptul presarat cu elemente neostangiste, ca sa nu spun chiar neocomuniste, de exemplu venitul minim garantat de 250 de euro sau in scolile publice sa se faca lectii in care copiii sa invete cum sa-si ajute semenii… Sau ca parlamentarii sa nu aiba dreptul decat la 2 mandate, lucru ce mi-a amintit de Movimento 5 Stelle a lui Beppe Grillo

Acest tineri ar trebui sa stie ca o lozinca precum: „Toate partidele – aceeasi mizerie” pune in discutie democratia si libertatea castigate cu sange in Decembrie ’89. Este adevarat ca poate multi din acesti tineri n-au cunoscut comunismul, nu au existat chiar pe vremea aceea. Insa daca tot au iesit in strada, ar trebui sa se maturizeze cand e vorba sa abordeze politica si sa citeasca sau sa intrebe cum e sa traiesti sub o dictatura, ce inseamna asta, ce inseamna sa traiesti cu frica de Securitate si sa-ti fie incalcate sistematic drepturile si libertatile. Si sa se gandeasca la cei care au suferit cumplit pe vremea comunismului numai pentru ca aveau alte pareri decat partidul unic si conducatorul „iubit”. Crimele comunismului au fost infinit mai rele decat actuala coruptie din societate.

De asemenea ar trebui sa se gandeasca ca libertatea de constiinta, libertatea religioasa au fost castigate prin sange in Decembrie ’89. Ma uitam la acesti tineri si intelegeam ca ma aflu in fata unor copii… Care nu cunosc ce inseamna sa fii persecutat pentru credinta ta de catre un stat opresiv si totalitar. Ce inseamna sa faci ani de puscarie grea pentru credinta in Dumnezeu… Ce inseamna ca Statul sa-ti incalce drepturile pentru ca ai fost vazut cu o iconita la tine… Si sa se gandeasca la cei care au murit pentru credinta in puscariile comuniste…

Patriarhul Daniel si-a cerut scuze, eu cred ca trebuie sa i le acceptam. Si trebuie ca acesti tineri sa stie ca Biserica Ortodoxa nu este nici impotriva construirii de spitale si nici nu e vinovata ca nu s-au construit spitale dupa Revolutie. Sloganul acesta, cum ca ei nu doresc Catedrala Mantuirii Neamului ci sa se faca spitale este nedrept pentru ca nici BOR si nici Patriarhul Daniel nu se opun construirii de spitale. Ca Biserica este capabila sa construiasca mai multe biserici, decat e capabil Statul, care n-a construit niciun spital nou dupa Revolutie, sa construiasca spitale, eu cred ca este o alta problema. Eu va spun ca in mod sigur BOR nu este impotriva construirii de spitale, numai ca nu depinde de ea acest lucru. Evident, e o rusine foarte mare pe obrazul Statului nostru… Asa ca atitudinea fata de Biserica a celor din piata nu a fost nici dreapta si nici corecta… Sunt lucruri pe care putem sa le criticam la Biserica, dar sa avem, totusi, grija sa avem dreapta judecata. Iar in ceea ce priveste ajutorul pe care sa i-l dai semenului tau, eu cred ca Biserica Ortodoxa te poate invata mai bine lucrul asta decat orice lectie de etica laica, in acest sens, facuta in scoala.

Copiii Pietei mai trebuie sa stie ca relele economice din tara nu sunt numai datorita coruptiei. Tratatul de Guvernanta Fiscala, cat si faptul ca Romania a trebuit sa se integreze in UE intr-un timp scurt si pentru asta sa faca dovada ca are o economie de piata functionala, au fost cerinte ale UE. Trebuie sa stie ca dupa ’95 (ma gandesc la faptul ca poate unii din acesti copii nu au existat nici pe vremea aceea…), cand intreprinderile de stat au fost trecute pe actiuni, CDR a fost pusa in fata urmatoarei situatii: circa 3000 de intreprinderi erau cu capital majoritar de stat. Era in ’96… Ca sa ai o economie functionala de piata trebuia sa demonstrezi Uniunii Europene ca 51% din economie e privata. La asa ceva s-a ajuns intr-un timp record: 11 ani. De aceea multe intreprinderi s-au si distrus si multe privatizari au esuat pentru ca atragerea de capital strain presupune nu numai vointa Statului, ci si a investitorului strain pe care nu ai cum sa-l obligi sa investeasca in Romania. De asemenea mai trebuie sa stie ca daca Presedintele Basescu, care, conform Constitutiei, era reprezentantul Statului Roman, ar fi respins Tratatul de Guvernanta Fiscala, ar fi insemnat ca Statul Roman il respinge si s-ar fi pozitionat in afara cerintelor UE. Si nimeni nu ne-a obligat sa intram in UE…

Sa se gandeasca la faptul ca nu prea mai avem o firma romaneasca de constructii de drumuri. Treburile au mers bine cand cu absorbtia fondurilor de preaderare. Numai ca o conditie de participare la licitatie era ca firmele sa demonstreze ca au lucrari similare in alte parti, in alte tari. Firmele romanesti de profil nu indeplineau o astfel de conditie… De aceea foarte multe firme straine au venit aici sa lucreze, firmele romanesti erau luate de catre acestea in subcontractare. Caimacul era luat de firmele straine, bineinteles. Finantarea era asigurata de UE si banii acestia trebuiau sa se intoarca tot in UE, la firmele din Vest…

Una din ideile strategice de baza ale integrarii noastre in UE a fost asigurarea securitatii economice a tarii. Daca acest deziderat mai e posibil astazi, in actualele conditii economice, sau nu mai e posibil, asta e o alta discutie. Dar acesti tineri ar trebui sa se gandeasca serios la aceste lucruri… Acesti tineri ar trebui sa gandeasca la faptul ca o economie de piata puternica presupune o piata de capital puternica. Ce inseamna o piata de capital puternica? Daca ma intrebati pe mine, as raspunde ca inseamna o piata in care volumul tranzactiilor sa fie de vreo 3-4 trilioane de $… Trilioane, retineti bine, nu miliarde. 3-4 miliarde de $ nu-mi ajunge nici pe-o masea! Daca ar fi macar de 800-900 miliarde de $, ar insemna ca treburile incep sa se miste in directia corecta. Ei cer, printre altele, niste lucruri – mai toate axate pe o protectie sociala puternica – in conditiile in care tara noastra nu are capacitatea economica, la ora actuala, pentru a le sustine. Tara noastra, din pacate, e una in care tranzactiile pe piata de capital sunt mici, cresterile economice sunt foarte mici… Ar trebui ca nu numai tinerii, ci cu totii sa ne gandim serios si sa meditam profund la aceste lucruri. Ce, astea-s cresteri economice, de 0,1%? As dori sa vad macar 3-4%, dar si asa ar fi insuficient. Noi trebuie sa avem peste 5% cativa ani la rand ca sa ne apropiem de tarile vestice ale UE, dezvoltate economic. Altminteri degeaba vom plange si vom tot face revolutii ca peste jumatate din populatie are closetul in fundul curtii! N-am vazut ca programul acestor tineri protestatari, daca intr-adevar e al lor un asemenea program, sa puna in discutie astfel de lucruri. Numai ca astfel de lucruri nu se rezolva neaparat cu iesitul in strada…

Ar trebui ca acesti tineri sa se mai gandeasca la faptul ca tara noastra a depus mari eforturi pentru crearea unui sector privat romanesc. Pentru ca economia de piata e bazata pe sectorul privat si capitalismul inseamna libertate (Milton Friedman). Se tot vorbeste, la modul peiorativ, de regii asfaltului. Trebuia sa avem o economie de piata functionala, remember? Si atunci cum sa faci asta intr-o tara in care nu a existat sector privat? Prin munca proprie? Sa te vad pe tine, prin munca proprie, cum reusesti sa faci o intreprindere privata de drumuri! Daca reusesti, jos palaria! Iar acum sunt luati de DNA si bagati in puscarii… Nu ne mai place capitalismul? Vad ca nu indrazniti sa spuneti asta! De ce oare? N-am auzit sloganuri anticapitaliste in Piata.

Deci dragi copii, nu facem doar revolutii, mai si gandim, da? Altminteri ajungem la un slogan cunoscut (nu stiu daca voi l-ati cunoscut): „Noi muncim, nu gandim!”, parafrazand: „Noi facem revolutii, nu gandim!”.

noiembrie 6, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 comentarii »

  1. http://opiniile-tale-conteaza.ro/florin-chilian-acuza-la-colectiv-a-fost-crima-cu-premeditare-focul-nu-a-pornit-de-la-artificii-a-fost-pus-de-o-mana-criminala/#comment-296
    Eu unul nu pot intelege cum s-a putut intampla sa ia foc daca nu era o flacara deschisa acolo ajutata sa se propage pe tavan de un agent de propagare.

    10 secunde pentru cateva sute de metri patrati de suprafata in flacari! Stalpul si tavanul in 10 secunde! Nu este posibil asa ceva fara un agent de ignitie.

    10 de secunde si a luat foc tot clubul!

    Incercati voi sa dati foc cu o artifica la burete de tipul ala si veti vedea ca nu se poate.

    Aici trebuie sa se pronunte un specialist in incendii, de preferinta nu unul din Romania. In astia nu am incredere.

    Este o imagine a momentului de inceput a incendiului. Și o a doua, din lateral. Se observă distanța de la stalp la artificii. Puterea calorică a artifiiciilor la capătul arderii, nu ajungea pentru aprinderea stâlpului – trebuie agent de propagare a focului..
    Ce agent de propagare se afla pe tavan? Ce agent de combustie rapidă, cu o asa viteza a facut ca în 30 de secunde întreaga suprastructură a tavanului sa se aprinda?

    De unde atâta sarcina termică, la cat de redusa este densitatea buretelui de izolație fonică?
    In prima imagine îmbrăcămintea de decor a stâlpului este aprinsă într-o mică proporție incepand de foarte jos acolo unde putea ajunge o bricheta, tavanul insa era deja tot în flăcări.

    Propagare a incendiului cu degajare termică intensă. Raza zonei de foc s-a alimentat cu un agent de aprindere. In focarul de pe tavan pare să se fi aflat -vapori de benzină, de toluen sau tiner, captivi pe tavan?

    Fenomenele ce se derulează în timpul unui incendiu, de regulă, sunt arderi normale, precedate de arderi lente. Arderile normale (uniforme), sunt caracterizare de progagarea arderii cu viteză relativ redusă (de la câţiva centimetri la un metru pe secundă). Aici, din mărturii, rezultă că a avut loc o ardere rapidă, ca un fel de deflagraţie, un gen de ardere ce se propagă cu viteze foarte mari, subsonice (de ordinul zecilor de metri pe secundă) cu degajare mare şi instantanee de căldură; ba chiar se pare că a avut loc și un fel de detonaţie cu undă de șoc, adică o ardere ultrarapidă.

    Comentariu de Radu Humor | noiembrie 7, 2015 | Răspunde

    • Se fac cercetari, desigur.

      Plasma, asta mi se pare ca ar fi explicatia…

      Plasma si aici:

      Plasmă

      Ganditi-va ca plasma e una din starile fundamentale ale materiei. Buretele acela polioretanic, ce constitutia izolatia fonica, se poate aprinde usor si nu era izolat. Daca a fost spalat (cum am inteles, daca am inteles bine…) cu o substanta inflamabila, lucrul acesta il face sa se aprinda si mai usor.

      Acum, sa ne gandim la acel foc de artificii. Se observa din fotografii ca erau scantei. Ei, acele mici scantei aveau o energie cinetica mare, au atins plafonul si stalpul rapid si continuu. In felul asta s-a creat pe loc aproape un sistem fizic, coloana de plasma de care vorbeam, focul nemaiputand fi oprit. Interactiunea dintre acele mici scantei si buretele polioretanic a fost de mare intensitate, datorita energiei cinetice mari ale acelor mici scantei si faptului ca au atins, la un moment dat, in mod continuu buretele respectiv. Aceasta interactiune cinetica intensa a determinat o agitatie termica de mare intensitate, putand sa se propage usor in mediul respectiv. Si astfel s-a ajuns usor si destul de repede la temperatura la care buretele respectiv s-a aprins si focul s-a propagat pe tot tavanul…

      Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 9, 2015 | Răspunde

    • „Aici, din mărturii, rezultă că a avut loc o ardere rapidă, ca un fel de deflagraţie, un gen de ardere ce se propagă cu viteze foarte mari, subsonice (de ordinul zecilor de metri pe secundă) cu degajare mare şi instantanee de căldură; ba chiar se pare că a avut loc și un fel de detonaţie cu undă de șoc, adică o ardere ultrarapidă.”

      Aprindeti, va rog, un chibrit. Cat dureaza pana ia foc? Observati ca un chibrit se aprinde prin frecare pe o suprafata specifica abraziva, printr-o miscare brusca si apasata, miscare care determina o energie mare (atat cinetica, cat si potentiala, prin apasare). In felul asta chibritul i-a foc instantaneu. Daca frec incet si rar, cu viteza redusa, chibritul de acea suprafata specifica abraziva, s-ar putea ca sa nu ia foc…

      Asa si cu buretele respectiv. Daca vin langa el cu un chibrit aprins si ating mica flacara, incet, de burete, acel burete s-ar putea aprinde, dar nu repede, iar focul s-ar putea sa nu se extinda atat de repede in toata masa buretelui. Altceva e insa daca vine o scanteie sau mai multe care loveste/lovesc buretele cu viteza mare, agitatia termica produsa e de mare intensitate.

      Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 9, 2015 | Răspunde

  2. Horoscopul sasesc pe saptamana urmatoare :
    – Dragoste: astrele iti surad.
    -Sanatate: astrele iti surad si mai tare.
    -Bani: astrele deja se c*ca pe ele de ras.
    -Politica: Asta e ! 😉

    Comentariu de Radu Humor | noiembrie 7, 2015 | Răspunde

  3. http://specialarad.ro/cand-ai-un-rege-nu-mai-cauti-lideri/
    Şi, în toată această ubicuitate a nemerniciei, apare asumarea maiestoasă a Majestăţii! Principesa Margareta a României, moştenitoarea Tronului Regal al României, declară oficial că este pregătită pentru reinstaurarea monarhiei în ţara noastră!
    Aproape că m-am ridicat în picioare! De emoţie! Da, acesta ar fi un motiv pentru care să lupt în stradă! Da, monarhia ar schimba radical întreg sistemul politic românesc! Ar schimba şi Constituţia! Da, monarhia ar anihila orice luptă stupidă pentru putere! Ar schimba chiar şi societatea românească, fiindcă ar determina-o să îşi schimbe scara de valori. Încă o dată, Regele, prin moştenitorii săi, se pune în slujba ţării şi a poporului! Direct, fără vorbe mari! Dar cu un suflet mare! Cât o ţară!

    Dar, ţara are programe de ştiri! Pentru care această informaţie este mai puţin importantă decât îmbrăcămintea unui prezentator de ştiri meteo. Explicaţia este simplă: lipsa de educaţie. La noi, educaţia se face la televizor, sau pe reţelele de socializare. Majoritatea desăvârşită a intervievaţilor se exprimă agramat în limba română, invocând dragostea de ţară! Lipsa de educaţie se vede cu ochiul liber şi din absenţa principiilor pentru care să lupte. Să cadă tot, dar să nu ne întrebaţi ce punem în loc. Alţii să pună! Alţii să spună care sunt alţii! Lipsa de asumare a responsabilităţii este tot o lipsă de educaţie. Astăzi, înainte să scriu acest articol, un individ m-a întrebat ce ar câştiga România dacă ar reveni la monarhie. Eu i-am răspuns tot cu o întrebare: care sunt pentru tine cele mai respectabile ţări din lume? Mi-a enumerat vreo şapte. Toate având ca sistem politic monarhia. După care m-a înjurat de mamă.

    Şi, ca o poveste despre tradiţie, responsabilitate, patriotism, atitudine şi alte virtuţi pe care nu le prea văd în stradă…. Acum nişte ani am avut-o ca invitată la un concert de Revelion la Arad pe Bonnie Tyler. Administraţia locală de atunci m-a obligat să o cobor de pe scenă înainte de ora 12,00, ca să nu fie prezentă o femeie la trecerea dintre ani. M-am conformat şi am condus-o la restaurantul rezervat pentru întreaga delegaţie britanică. Circa 25, muzicieni şi însoţitori. La ora 12,00, sau 0,00, noi, românii, ne-am ridicat în picioare şi am început să cântăm tradiţinalul cântec urlat de “la mulţi ani!”. Britanicii s-au ridicat în picioare, au închinat un pahar în cinstea noastră şi ne-au urat un “happy new year”. Şi a venit ora 2,00, ora României, adică ora 12,00, la Greenwich. Britanicii s-au ridicat în picioare şi au cântat imnul. Fără pahare în mână. God save the Queen! Eu am plecat acasă. Am simţit că nu am educaţia necesară ca să înţeleg că Dumnezeu mă poate proteja printr-o Majestate!

    P.S. Când ai un Rege nu mai cauţi lideri!

    Ovidiu Balint

    Comentariu de Radu Humor | noiembrie 10, 2015 | Răspunde

    • „Când ai un Rege nu mai cauţi lideri!” – si guvernul cine-l conduce? Apoi partidele, nu mai au nevoie de lider? Normal ca mai cauti lideri!

      Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 11, 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: