Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Adrian Iovan…

Motto:

Intelepciune:

Doamne, Doamne, cauta din cer si vezi si cerceteaza via aceasta, pe care a sadit-o dreapta Ta, si o desavarseste pe ea” (Psalm 79, 15-16).”

Asa cum cele mai grele intrebari sunt puse de catre copii – ex: de ce zboara pasarile? – cele mai mari enigme, in viata, se pot exprima in putine cuvinte…

Am scris aici despre tragicul accident de aviatie petrecut in Muntii Apuseni… Daca ne luam dupa Raportul final dat de CIAS, Iovan era un pilot cu mare experienta – „14.000 de ore de zbor pe aeronave performante, zboruri făcute în condiţii fără vizibilitate şi percepea altfel pericolul.”. Cu toate acestea: „Potrivit membrilor comisiei de anchetă, Adrian Iovan nu avea experienţă de a pilota un astfel de aparat de zbor, mai puţin performant, şi a luat mai multe decizii eronate.”. Si atunci intrebarea pe care mi-am pus-o a fost: la ce mai foloseste sa ai o vasta experienta, cand poti claca intr-un lucru aparent marunt? Iovan, desi a urcat dupa 11 luni pe acest avion pe care nu l-a mai vazut de 11 luni, era un pilot cu mare experienta. Sa nu fi putut, oare, sa evalueze corect factorii de risc pe aceasta aeronava? Din cate am inteles, copilotul i-a sugerat sa se intoarca imediat la Sibiu. Iovan nu a vrut. Copilotul a ramas in viata, Iovan a murit.

Ne socotim cateodata foarte nenorociti ca altii au, noi nu avem, ca altii „au reusit in viata”, noi nu sau am reusit mult mai putin… Si uite asa incolteste in noi invidia. Pe urma ii vedem pe aceia care „au reusit” in viata cum merg la puscarie… Fara indoiala ca o vasta experienta iti da un sentiment de siguranta. Nu de putine ori oamenii cu o vasta experienta insipira celor din jur siguranta, incredere. Si iata ca se poate intampla sa vina un moment cand aceasta experienta sa nu-ti foloseasca la nimic. In cazul lui Iovan esecul a insemnat moartea. Si nu numai moartea lui… Nici cei care „au reusit” in viata nu evalueaza, cateodata, corect factorii de risc… Dar ce inseamna, in definitiv si la urma urmei, sa reusesti in viata? Iata ca acest octombrie melancolic, cu cerul gri si ploile sale ce seamana cu un plans prelung, ma indeamna parca sa-mi pun aceste intrebari. Ar trebui sa fim fericiti ca suntem in viata si deseori nu stim sa ne bucuram de aceasta fericire: ca existam. Deseori nu stim sa traim si sa ne bucuram de aceasta binecuvantare. Si sa multumim lui Dumnezeu ca ne-a binecuvantat cu viata aceasta. Se tot vorbeste de reusita in viata, toti oamenii vor sa reuseasca in viata. Ca sa se mandreasca cu reusitele lor. Parca a fi fericit inseamna sa te mandresti cu reusitele tale… Cu bietele tale reusite… Si iata ca poate veni un moment in care toate aceste reusite (sa pun sau nu ghilimelele de rigoare?) nu mai au nicio importanta.

„14.000 de ore de zbor pe aeronave performante„… Si atunci nu se poate sa nu te intrebi de ce in acest zbor, in conditii meteo dificile, s-a folosit o aeronava mai putin performanta? De ce nu a functionat instalatia de degivrare? La noi iernile pot fi foarte grele, mai ales daca se pune problema trecerii muntilor pe vreme de iarna. Sunt tari cu ierni blande, unii n-au vazut in viata lor zapada… Pe cand in tara noastra sunt locuri unde iernile sunt adevarate, cum se spune. Si atunci ce faci? Cum poti ajunge cu o aeronava mai putin performanta, care nici nu ar fi trebuit sa zboare in astfel de conditii, intr-un astfel de loc? Iata ce spune articolul Mediafax citat mai sus:

”Pe parcursul acestui zbor, aeronava s-a confruntat cu un givraj nu la nivelul structurii, ci la nivelul carburatoarelor motoarelor, ceea ce nu a permis aeronavei să atingă altitudinea de 11.000 de picioare (…) Din cauza givrajului, deasupra plafonului de nori s-a produs blocarea motoarelor”, a arătat Suciu.

”Problemele de givraj sunt motivul pentru care aeronava nu a urcat la nivelul de altitudine dorit. Este de remarcat că pe radarul de control al controlorilor de trafic s-a declanşat alarma, ceea ce însemna că aeronava opera sub altitudinea minimă de siguranţă în zonă. Controlorul i-a cerut încă o dată pilotului să crească altitudinea de zbor a aeronavei”, a mai arătat Suciu.”

Si atunci cum puteau sa se evite astfel de conditii de givraj? Au inghetat carburatoarele! Cum a fost posibil sa se permita un astfel de zbor, in conditii meteo dificile, cu o astfel de aeronava? Iovan nu a facut greseli de pilotaj. El nu a evaluat bine riscurile. Dar cei care au permis zborul cu aceasta aeronava au evaluat bine riscurile? Daca motoarele nu au prezentat anomalii de ordin tehnic si cauza principala este reprezentata de „givrajul sever”, rezulta ca aceasta aeronava nu rezista unor asemenea conditii meteo. Deci nu ar fi trebuit sa se permita zborul cu o astfel de aeronava in asemenea conditii. Eu stau si ma intreb cand ne vom trezi din letargia – citeste: toropeala intelectuala si morala – lui merge si asea? Ca se vede bine ca nu merge!

De citit si aici.

octombrie 21, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

171 comentarii »

  1. Nu stiu din care carte ai luat citatul de la inceput, oricum din Biblie nu este.

    Ce inseamna pentru mine sa reusesc in viata? Versetul 4 din a treia epistola a lui Ioan spune perfect: Eu n-am bucurie mai mare decît să aud despre copiii mei că umblă în adevăr.

    Cine este Adevarul? Isus Hristos.

    Comentariu de Cristina | octombrie 21, 2015 | Răspunde

    • Si umbla in adevar…? Tu umblii in adevar? Sper sa nu gresesc, dar eu am inteles de la tine ca tu nu iei in considerare Sfanta Traditie, dar in aceeasi Epistola a Treia a Sf. Ap. Ioan spune:

      „13. Multe lucruri aveam sa-ti scriu; totusi, nu voiesc sa ti le scriu cu cerneala si condei,
      14. Ci nadajduiesc sa te vad curand, si atunci vom grai gura catre gura.”

      Din cate am inteles eu, tu nu iei in considerare nici ce spun Sfintii Parinti ai Bisericii, pe motiv ca sunt oameni si pot sa minta… Si atunci…?

      Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015 | Răspunde

      • Da, pina acum, fetele mele umbla in Adevar, adică in Hristos. Adică tot ceea ce fac ele țin cont de ceea ce spune Scriptura.

        Tradiția nu este sfinta, doar Dumnezeu este sfint. Da, oamenii primesc înțelepciune sa înțeleagă Biblia si o spun altora. Dar exista muți oameni care spun ceva care este contrar Scripturii. Pe aceia, Dumnezeu ii numește profeți falși si ne interzice sa ascultam la ei.

        Problema pe care o am cu credinta ortodocsa si cu cea catolica este ca pun traditia deasupra Scripturii. Asa ceva nu voi accepta niciodată.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • In ceea ce priveste Ortodoxia, impresia ta, cum ca ar pune Sfanta Traditie deasupra Sfintei Scriputuri, este eronata. Pentru ca Sfanta Traditie este indisolubil legata de Sfanta Scriptura. Legatura intre cele doua e una „atat de stransa, incat cu greu s-ar putea face o deosebire intre cuprinsul uneia si al celeilalte. Marturiile lor se sprijina unele pe altele si amandoua alcatuiesc comoara unuia si aceluiasi asezamant dumnezeiesc si omenesc: Biserica” (Invatatura de credinta crestina ortodoxa – Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2000).

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Deci tu îți susții argumentul ca biserica ortodoxa nu pune tradiția deasupra Scripturii cu un citat al bisericii ortodoxe??? Asta se numește „circular reasoning”. Adică in cercuri. Ca si cum as susține ca luna este făcută din brinza si citez ceva din Asociația Celor Care Cred Ca Luna e Făcută Din Brinza.

        Mai încearcă.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Asta e chiar absurd! 😆

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Exact. Asa de absurd este contrargumentul tau. Dovedește ca ceea ce spun este greșit cu citate din biblie si cu citate ale unor oameni care nu apartin bisericii ortodoxe care nu au interes sa mențină the status quo.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Cum sa fie absurd contraargumentul meu…? Eu nu am zis, de pilda, ca pe Luna ar creste lalele, desi poate asta ar fi mai putin absurd. 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Este absurd intr-un debate. Nu poți sa spui ca ceva nu e adevărat citind din scrierile cuiva care trăiește din aceste minciuni. Normal ca ei spun ca nu-i adevărat.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Asta e un argument care nu poate sa tina la o minima cercetare logica: n-ai citit cartea dar apreciezi ca: „Nu poți sa spui ca ceva nu e adevărat citind din scrierile cuiva care trăiește din aceste minciuni.”.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Este promovată de o biserica despre care deja stiu ca promovează ceva ce nu este in Biblie. Pentru mine este pierdere de timp. Stiu din ce perspectiva vine. Ca scrie ceva adevărat in carte? Da. Sint sigura. Dar scrie si ceva ce nu-i in Biblie si ei spun ca e. Asa ca, de ce mi-as pierde si timpul si banii?

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • „Este promovată de o biserica despre care deja stiu ca promovează ceva ce nu este in Biblie.”

        Si de unde stii ca promoveaza ceva ce nu este in Biblie?

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Ti-am dat citeva exemple. Asa ceva nu se gasesc in Scriptura.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Mie mi se pare ca tu negi intru totul Traditia…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Ce este tradiția?

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Scuza-ma, dar tu zici ca vrei sa tinzi a trai in adevar crestinesc, dar tu negi temeliile crestinismului: „De se duc oamenii la spovedanie?”.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • De ce la preot si nu unii la altii?

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Daca te-ai duce la unul, oarecare, si ti-ai spune pacatele, ce folos ai avea? Te duci la un oarecare despre care nu stii daca are sau nu har de la Dumnezeu si putere data lui de Dumnezeu ca sa-ti ierte pacatele, ce folos ai avea? Iar daca acela e la fel de pacatos ca si tine, dar fara har, fara putere de a-ti ierta pacatele – caci se spune ca „preotii se vor imbraca intru dreptate” – nu vad folosul pe care l-ai avea si nu vad cum te-ar putea acela indrepta.

        A, sa discuti cu cineva, sa ceri un sfat cuiva, asta e altceva. Dar asta nu e spovedanie. Si atunci de ce ai face un lucru nefolositor pentru tine?

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Numai Dumnezeu iartă păcatele. Un preot nu poate face asta. Absolut nici un om nu poate face asa ceva. Daca gresesc arata-mi versetul biblic. Asta e problema cu Învățăturile ortodoxe, dau o falsa securitate a mintuirii.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Biserica Ortodoxa e un apostolica, iar in Sfanta Evanghelie de la Matei se spune:

        „18. Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ, vor fi dezlegate şi în cer.
        19. Iarăşi grăiesc vouă că, dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ în privinţa unui lucru pe care îl vor cere, se va da lor de către Tatăl Meu, Care este în ceruri.
        20. Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor. ” (Matei 18, 18-20)

        Numai Dumnezeu iarta pacatele, dar un preot poate face lucrul asta nu pentru dreptatea lui, ci pentru harul care i s-a dat lui de la Dumnezeu. Daca „toti oamenii, fara osebire, sunt pacatosi”, cum spune Sf. Ap. Pavel, ce folos ai avea sa te duci sa te spovedesti unui pacatos, care nu are har de la Dumnezeu pentru o asemenea lucrare? Gandeste-te la Sf. Ioan Botezatorul care boteza in raul Ioradan, iar cei care se botezau isi marturiseau pacatele (Matei, cap. 3). Isi marturiseau pacatele in fata oricui? Evident ca nu! Ci Sfantului Ioan Botezatorul! Pentru ca nu oricine are har ca sa obtina de la Dumnezeu iertarea pacatelor celor care si le marturisesc si nu oricine este indreptatit sa ceara altora: „Faceti deci roada vrednica de pocainta”. Indemnul acesta l-a dat Sf. Ioan Botezatorul, nu un oarecare.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Cine a spus ca biserica ortodoxa este una apostolica, chiar biserica insasi? Normal. Nu inseamna ca este adevarat.

        Cit despre versetele date de tine, nu arata niciunde ca un preot, om pacatos si el, are puterea de a ierta pacatele. Versetele respective se refera doar la apostoli, nu la restul oamenilor. Cit despre marturisirea pacatelor in fata lui Ioan Botezatorul, el doar ii boteza, dar nu scrie niciunde ca pacatele le erau iertate.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • „Cit despre marturisirea pacatelor in fata lui Ioan Botezatorul, el doar ii boteza, dar nu scrie niciunde ca pacatele le erau iertate. ” – n-ai patruns si nici n-ai inteles (scuza-ma ca ma exprim asa) taina pocaintei… Imi pare rau ca trebuie sa-ti spun, sper sa nu te superi, dar n-ai o privire adanca asupra acestor lucruri… E o privire doar de suprafata…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Astea sint scuze ca nu mai ai ce sa spui, scuza-ma ca ma exprim asa. Pocăința este recunoașterea păcatelor, cererea de iertare de la Dumnezeu pentru păcatele făcute si acceptarea jertfei lui Hristos.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Nu ca nu mai am ce sa spun, nu vreau (acum) sa mai spun ceva pe subiectul acesta. Tu mai citeste si cauta sa citesti cartea de care ti-am zis.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Nu vrei pentru ca nu ai cum sa-mi arati ca am greșit. Cartea respectiva nu are rost s-o citesc.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Pe mine nu numai ca nu m-ai convins, dar privesc cu un zambet ceea ce spui… 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Ah, nici nu am cum sa te conving. Asta nu e jobul meu. Eu mi-am făcut datoria, ti-am spus adevarul. Biserica ortodoxa da o asigurare falsa oamenilor si vor fi trași la răspundere. Eu nu zâmbesc la ceea ce spui, imi pare rau ca inca sint oameni care se lasa mințiți de biserica ortodoxa. Ma rog direct la Dumnezeu, nu am nevoie de preot sa se roage pentru mine, ca sa ti se deschidă inima si mintea la Cuvintul lui Dumnezeu.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Tinand cont ca esti de alta religie, e de inteles punctul tau de vedere.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Alta religie? Baptiștii se considera crestini. Apoi, am fost botezată la ortodocsi, nu sint si ortodoxa?

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Asta tu ar trebui sa stii mai bine… Nu ma intreba pe mine.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Pai tu te consideri ortodox. Daca-s botezată la ortodocsi, ma face asta ortodoxa?

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Tu ma intrebi niste lucruri pe care nu le cunosc, deoarece n-am cum sa le cunosc.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Citește in cartea pe care mi-o recomanzi. Nu scrie acolo?

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Nu. E o chestiune care te priveste pe tine, e problema ta.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Nu-i problema mea. Botezul ala a fost făcut fără acordul meu si fără sa fiu întrebata daca vreau sa fiu ortodoxa. Pentru mine e nul.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Nu ai incredere in botezul cu care ai fost botezata?

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Încredere ca ce? In ce fel?

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • De exemplu, incredere ca e un lucru bun, prin care ti-a fost iertat pacatul stramosesc, prin care te-ai putea apropia de Dumnezeu. Adica nu crezi ca ar fi avut vreun folos? Sau crezi ca a fost ceva rau…? Iar daca crezi asa, de ce ai impresia asta?

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Nu, nu cred ca un botez poate ierta vreun pacat. Un botez făcut la o virsta la care nu am cum sa mi-l amintesc nu are cum sa ma apropie de Dumnezeu. Nu, nu a fost de absolut nici un folos. Pentru mine nu a fost ceva rau, doar ca ceva inutil care nu ajuta la nimic. De ce am impresia asta? Pentru ca nu exista nimic in Scriptura care sa ma faca sa gindesc altfel.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Da, inteleg explicatia ta. E vorba de lipsa de credinta.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Credinta in botez? Eu zic ca trebuie sa avem credinta in Dumnezeu, nu in altceva.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • In crestinism nu se poate marturisi credinta in Dumnezeu fara credinta in botezul facut in numele Sfintei Treimi. Or, tu consideri ca botezul facut in numele Sfintei Treimi e nul pentru ca nu ai fost tu intrebata pentru ca erai prea mica atunci cand ai fost botezata. Asta e lipsa de credinta: lepezi botezul in numele lui Dumnezeu pentru ca tu nu ai fost intrebata, caci ai zis ca e nul pentru tine.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Fals. Poate vrei sa spui ca in ortodoxism nu se poate. In biserica baptista, oamenii care s-au pocăit de păcatele lor, cred in Dumnezeu, in jertfa lui Hristos pot fi se botezati in numele Sfintei Treimi. Asta este ordinea lucrurilor.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Nu toate lucrurile in viata se intampla dupa cum vrem noi si nu toate depind de noi, de vointa noastra. De exemplu, nu a depins de vointa mea ca m-am nascut in Romania. Se pot da si alte exemple, desigur. Nu depinde de o pasare ca poate sa zboare.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • De acord. Nu vad insa legatura.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Am inteles ca pentru tine botezul e nul pentru ca a fost facut fara acordul tau, fara sa fii intrebata. De asta am si spus ca sunt multe lucruri in viata care nu depind de vointa noastra.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Dar nu avem pretenția ca cumva acele lucruri ne iartă păcatele, nu?

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Daca tu crezi ca botezul facut in numele Sfintei Treimi nu-ti iarta pacatele, asta e ceva contrar crestinismului.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Nu, asta este contrar ortodoxiei. Asa ceva nu este in Biblie.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Atunci daca asa crezi, de ce ma tot intrebi pe mine? Eu nu inteleg, ce vrei de la mine? Asa crezi tu, ce vrei de la mine? In definitiv e problema ta, nu a mea. Sau nu crezi nici tu in ceea ce spui? Ca nu te inteleg… Orice argument ti-as aduce, chiar de as da citate si din Sf. Scriptura, nu esti de acord. Am inteles. Dar nu inteleg ce vrei de la mine. Un om care crede un lucru, crede un lucru. Nu sta sa-i contrazica pe altii tot timpul si nici n-are nevoie sa-i contrazica pe altii sau ca alti oameni sa-i confirme daca e bine sau nu ceea ce crede el. Si atunci tu ce vrei de fapt? Ca nu inteleg…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Vreau sa cunosc adevarul. Daca tu zici ca gresesc, vreau sa-mi arati unde. Eu îți arat de ce cred asa. Daca nu e corect, aștept sa-mi
        Arati unde. Deocamdată nu mi-ai arătat. E ok. Dar nu spune ca nu-i bine ce cred daca nu imi arati unde.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Eu ti-am zis parerea mea. Insa eu nu te inteleg: daca tu crezi intr-un lucru, de ce ai nevoie de atatea confirmari? Ca asa poti sa continui la nesfarsit. Cand vorbim de crestinism, vorbim de credinta. De exemplu, Crezul: trebuie sa crezi ce spune Crezul. Altminteri degeaba tot vorbim. Lucrurile acestea nu se pot explica stiintific, cum poate cred sau incearca unii. Nici printr-o colectie de citate. Eu ti-am recomandat o carte, nu vrei s-o citesti e treaba ta… Eu, Doamne fereste, nu te oblig, n-am niciun drept. Un om care crede in ceea ce spune Crezul, n-are nevoie de confirmari de la altii: „dar e bine asa?” Sau sa le arate altora ca ei gresesc, ca numai ce crede el e bine… Nu de alta, dar asa cum pui tu problemele, putem rostogoli subiectul la nesfarsit, fara vreo concluzie… Eu de asta spun: mai vezi tu… Cine stie, mai citesti, mai vezi…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Eu nu dialoghez pentru ca am nevoie de confirmări. Da, o sa mai citesc cu siguranța.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • E bine ca dialogam, desigur. Dar pentru adevar, daca vrei sa-l cunosti, e bine sa mai iei si cate o pauza :). Macar una de cafea 🙂 .

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • La mine e ora 10 noaptea, nu cred ca e potrivită o pauza de cafea.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • 🙂 Ia un scotch atunci si te culca! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Nu beau băuturi alcoolice. Plus sint la lucru, nu pot sa ma culc 😉

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Ok ! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Eu am luat un coniac 🙂 .

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • 🙂

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • E bine ca vrei sa cunosti adevarul. Dar, ia-o mai usor. Fa putin o pauza, mai gandeste-te.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Dar daca cineva ti-ar face, fara sa stii sau sa te intrebe, un cadou foarte frumos, nu te-ai bucura? De ce nu ai vedea atunci botezul ca pe un dar primit de la Dumnezeu?

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Mintuirea este un dar de la Dumnezeu. Botezul este mărturia publica ca vreau sa-l urmez pe Dumnezeu toată viața.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • “Cei ce au primit propovăduirea lui, au fost botezați; și în ziua aceea, la numărul ucenicilor s’au adaus aproape trei mii de suflete.”
        ‭‭Faptele apostolilor‬ ‭2:41‬ ‭

        Prima data au primit învățătura crestina, după aia au fost botezați.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Poti sa-mi explici si mie ce vrei de la mine? Ca nu inteleg… Eu nu repet ce am zis. Nici nu ti-am facut procese de intentie cu privire la ceea ce crezi tu. E treaba ta pana la urma. Eu am impresia ca vorbesti cam mult pe un subiect pe care l-am mai discutat. Eu am impresia ca doresti sa ma contrazici la orice ti-as spune, ca doresti sa-ti dau citate tot timpul. Nu te inteleg…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Oh, am crezut ca avem un dialog. Tu ma intrebi ce cred despre ceva, eu îți spun părerea mea, apoi te intreb eu, etc. Mi-ai dat tag la articol doar sa-l citesc sau sa discutam despre subiect? Ca serios daca înțeleg ce vrei.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Da, dar asta nu e un dialog daca rostogolim la infinit un subiect. Nu vreau sa crezi ca eu as avea drept scop sa-ti impun parerile mele sau ca tin neaparat sa te contrazic… Sincer, ma simt si prost intr-un fel, pentru ca eu nu caut sa-ti fac procese de intentie cu privire la ce crezi tu sau ce nu crezi tu… Eu ce sa-ti zic? Eu nu doresc sa-ti impun ceva, Doamne fereste! Am inteles punctul tau de vedere… Acuma, sincer, vorbesc asa si pentru ca sunt ocupat cu o noua postare 🙂 . Sigur, mai vorbim despre astfel de subiecte si despre altele, bineinteles. Acuma insa vroiam sa ma concentrez pentru noua postare unde avem un subiect foarte… cetos, dupa cum ai sa si vezi…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Oricum, chestia e ca baptiștii nu-s de alta religie decit ortodocșii. Tot crestini se numesc.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Sau crezi ca musulmanii vor scrie cărți care sa arate ca ceea ce cred ei e fals?? Ma îndoiesc.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Aici nu era vorba de ceea ce considera musulmanii ca e scris in cartile lor, ci de ceea ce ar considera cineva din afara.

        Citeam, de exemplu, despre Arabia Saudita un lucru de care habar nu aveam. Cica, daca cineva e prins acolo la ei cu Biblia, sau daca incepe sa vorbeasca despre Biblie sau sa comenteze versete din Biblie, este considerat terorist. Observa ce absurditate!!! Adica ei nu-si pun problema legat de ce scrie in Biblie, doar daca te vede cu Biblia sau daca incepi sa vorbesti despre Biblie sau sa dai un verset din Biblie si sa vorbesti despre el…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Deci ortodocșii sint din afara creștinismului?? Ca despre ei vorbim si manipularea Bibliei.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Nu, tu prezumi ca ceva e fals fara sa fii citit… Or, lucrul asta e in afara logicii.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Pai nu botează biserica copiii mici? Nu ai zis tu ca mintuirea morților e posibila? Cind te-am întrebat ce trebuie sa faci sa fi mintuit mi-ai dat niște citate care nu au nici o legatura cu subiectul? De ce se fac pomeni? De se duc oamenii la spovedanie? De ce se aprind luminari la morți?? Am crescut in familie ortodoxa, deci nu precum nimic fals, ci este cu siguranța fals.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • „De se duc oamenii la spovedanie?” – pentru ca sa-si marturiseasca pacatele, ca act de pocainta. Citeste despre asta.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • De ce neaparat la preot? De ce nu se duc unii la altii?

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Asta chiar neaga Sf. Scriptura: „De ce nu se duc unii la altii?”, adica sa se spovedeasca unii altora. Inseamna ca tu nu crezi in harul pe care il are un preot, primit de la Dumnezeu prin hirotonie. Iar daca s-ar duce sa se spovedeasca unii altora, fara preot, ce folos ar avea? Sa presupunem ca te-ai duce sa te spovedesti la un oarecare: ce folos ai avea? Ai obtine iertarea pacatelor?

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Adică vrei sa spui ca un preot poate sa ierte păcatele?? Asta este blasfemie! Numai Dumnezeu poate ierta păcatele.

        Uite ce spune Biblia:

        “Mărturisiți-vă unii altora păcatele, și rugați-vă unii pentru alții, ca să fiți vindecați. Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.”
        ‭‭Iacov‬ ‭5:16‬ ‭

        Unora altora??

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Dar nu spune sa nu mergi la un preot sau la parintele duhovnic. Dumnezeu poate ierta pacatele, dar le poate ierta si prin slujitorii sai carora le-a dat har. Si acolo spune „ca mult poate rugaciunea staruitoare a dreptului”. Eu iti spuneam: „preotii se vor imbraca intru dreptate”. In ceea ce priveste: „Marturisiti-va deci unul altuia pacatele” – in Ortodoxie un patriarh, de pilda, se poate spovedi, un preot la fel, bineinteles si credinciosii la fel – asta si inseamna unii altora. Dar daca cel care te spovedeste nu are har de la Dumnezeu pentru o asemenea lucrare, nu vad folosul tau sa te spovedesti unui astfel de om…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Nu. Nu poate ierta prin nici un om, doar prin Hristos. Versetul respectiv arata ca trebuie sa ne spovedim unii la altii, nu preotului ca si cum ar avea ceva puteri magice.

        Cit despre iertarea păcatelor, trebuie mers direct la Dumnezeu. Nimeni altcineva nu poate ierta păcatele.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Versetul respectiv nu arata ce spui tu, iar ceea ce spui e contrar crestinismului. Iar asta: „Cit despre iertarea păcatelor, trebuie mers direct la Dumnezeu.” – e ceva nu numai contrar crestinismului, dar e o indrazneala ce nu tine cont de pocainta. Tu vrei sa mergi direct la Dumnezeu sa-ti ierte pacatele. Mai intai trebuia sa-ti spui sa faci „roada vrednica de pocainta”.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Nu, ceea ce spun este contrar invataturilor bisericii ortodoxe, nu a Bibliei. Versetul dat de mine arata ca nu spune niciunde sa te duci la preot sa te spovedesti ca numai el poate sa-ti ierte pacatele.

        Cind spui ca ceva e contrar crestinismului, te rog da-mi versete din Scriptura ca sa-mi dovedesti unde gresesc. Doar ca spui ca gresesc, fara sa-mi arati unde, nu are nici un rost.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Cristina, draga, eu ti-am recomandat o carte, asa ca te rog s-o citesti. Eu cred ca in felul asta te-ai putea lamuri mai bine.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Nu am absolut nici o nelămurire. Doar ti-am arătat ca ceea ce crede biserica ortodoxa nu este biblic. Este alegerea ta daca vrei sa urmezi ce scrie in Biblie sau ce zice biserica ortodoxa.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Asta e parerea ta…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Părere dovedita cu versete biblice. Daca nu e asa, dovedește-mi tu cu versete biblice ca nu am dreptate.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Cristina, nu e asa cum spui. Tu iei totul ad litteram, insa te rog sa-ti amintesti de ce spunea Sf. Apostol Pavel:

        „6. Cel ce ne-a învrednicit să fim slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai duhului; pentru că litera ucide, iar duhul face viu. ” (Epistola a doua catre Corinteni)

        Deci „litera ucide, duhul face viu” – de aici rezulta intelesul duhovnicesc, nu al literei. Dar revin cu recomndarea mea sa citesti cartea pe care ti-am recomandat-o.

        Inteleg ca tu te consideri un fel de preoteasa, nu? 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Ap. Pavel nu spune sa nu ascultam de litera, altfel s-ar contrazice cu ceea ce nu se spune in evanghelia lui Ioan la cap 1. “La început era Cuvîntul, și Cuvîntul era cu Dumnezeu, și Cuvîntul era Dumnezeu.”
        ‭‭

        Este vorba de lege, de cele 10 porunci, care sint scrise cu cuvinte si care arata cit de pacatosi sintem. Nu putem fi salvați de cuvintele din lege, doar prin harul lui Dumnezeu.

        Cartea nu am cum s-o citesc, nu am timp si nici nu are rost.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Mai citeste! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Cred ca tu trebuie sa citești Biblia mai mult si cărțile alea mai putin.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • „si cartile alea mai putin” – inteleg ca le desconsideri… Eu zic totusi ca ar trebui sa le citesti.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • De ce ar trebui?

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Eu asa zic.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Ah, ce argument puternic!! Asa se convinge cineva?

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Mi-e teama ca orice argument as aduce, ai gasi unul contrar. 🙂 Dar, in definitiv si la urma urmei, e treaba ta ce citesti si ce nu…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Pai ti-am zis, nu am cum sa fac rost de ea. Nu dau banii pe asa ceva nici daca as găsi-o. Nu am timp sa citesc ceva ce consider inutil. Este inutil pentru ca promovează ideile ortodoxe, cu care stiu deja ca nu-s de acord pentru ca nu-s biblice.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Nu patrunzi lucrurile, scuza-ma ca ti-o spun. Vrei doar citate… Ti-as recomanda si alte carti, dar intai citeste-o pe aceea… Cauta (cum sa spun ca sa fiu mai bine inteles…?) sa nu te limitezi, sa nu-ti fixezi o limita doar din litera, ci sa patrunzi in adancimi…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Astea sint scuze fără rost. Chestia cu patrunsul este păcăleala care duce oamenii de nas. Daca ceva este contrar Bibliei nu este vorba de pătrundere aici, ci de negare a Cuvintului lui Dumnezeu. Nu ai nevoie de mare pătrundere sa intelegi ca un preot nu poate ierta păcatele. Morții nu pot fi mintuiti. Sau alte scăpări ale bisericii.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Deci tu consideri ca le intelegi pe toate! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Nu le înțeleg pe toate, dar pe care le înțeleg imi dau seama cind cineva spune ceva contrar.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Ei, mai vezi tu…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Cartea aceea nu este superioară Biblei, deci eu merg direct la sursa.

        Comentariu de Cristina | octombrie 24, 2015

      • Toti creștinii sint preoți:

        “Și voi, ca niște pietre vii, sînteți zidiți ca să fiți o casă duhovnicească, o preoție sfîntă, și să aduceți jertfe duhovnicești, plăcute lui Dumnezeu, prin Isus Hristos.” 1 Petru‬ ‭2:5‬ ‭

        “și a făcut din noi o împărăție și preoți pentru Dumnezeu, Tatăl Său: a Lui să fie slava și puterea în vecii vecilor! Amin.” Apocalipsa‬ ‭1:6‬ ‭

        “Ai făcut din ei o împărăție și preoți pentru Dumnezeul nostru, și ei vor împărăți pe pămînt!“” Apocalipsa‬ ‭5:10‬ ‭

        Comentariu de Cristina | octombrie 23, 2015

      • Ne putem apropia direct de Dumnezeu, fără intermediari omenești:

        “Să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare și să găsim har, pentruca să fim ajutați la vreme de nevoie.” Evrei‬ ‭4:16‬ ‭

        “Căci este un singur Dumnezeu, și este un singur mijlocitor între Dumnezeu și oameni: Omul Isus Hristos,” 1 Timotei‬ ‭2:5‬ ‭

        Comentariu de Cristina | octombrie 23, 2015

      • In biserica sint episcopi:

        “Dar trebuie ca episcopul (Sau: privighetor.) să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înțelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeți, în stare să învețe pe alții.” 1 Timotei‬ ‭3:2‬

        Diaconi:

        Diaconii, deasemenea, trebuie să fie cinstiți, nu cu două fețe, nu băutori de mult vin, nu doritori de cîștig mîrșav:”
        ‭‭1 Timotei‬ ‭3:8‬ ‭

        Pastori:

        “Și El a dat pe unii apostoli; pe alții, prooroci; pe alții, evangheliști; pe alții, păstori și învățători,” Efeseni‬ ‭4:11

        Dar nu preoți in biserica. Pentru ca toți creștinii sint preoți.

        Comentariu de Cristina | octombrie 23, 2015

      • Bazat pe aceste versete din Scriptura, cine face lucruri contrare creștinismului??

        Comentariu de Cristina | octombrie 23, 2015

      • E ca si cum ai spune, de exemplu, ca Sfanta Liturghie ar fi deasupra Sfintei Scripturi, lucru eronat fara indoiala.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Nu, spun ca multe din cerintele bisericii ortodoxe nu sint biblice. Cum ar fi botezul copiilor mici, mintuirea celor morți, cum este mintuit un om, etc.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Poate faci rost de cartea aceasta: Invatatura de credinta crestina ortodoxa – Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2000, pentru a te lamuri mai bine.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Nu am ce sa ma lămuresc. Biblia este suficientă. Nu o sa citesc o carte care promovează învățături false.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Daca nu ai citit-o de unde stii ca promoveaza invataturi false?

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Pentru ca cine a publicat-o/scris-o promovează aceste învățături.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Scuza-ma, te rog, dar asta se numeste ignoranta.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Numește-o cum vrei. La fel nu o sa citesc o carte scrisă de musulmani, promovată de biserica musulmană care încearcă sa-mi explice Biblia.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • La musulmani, din cate stiu eu, nu exista biserica. Totusi, mie mi se pare ca nu poti sa spui, de pilda, ca ce scrie in Coran e fals sau adevarat daca nu ai citit Coranul. Adica tu prezumi ca ceva e fals fara sa iei cunostinta de el?

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Nu. Am citit Coranul, tot asa cum am citit si Biblia. Aici vorbim despre cărți scrise de oameni care încearcă sa explice Biblia. Eu stiu ca musulmanii nu vor avea dreptate in a explica Biblia cind stiu ce cred ei. Tot asa, nu sint de acord cu scrierile promovate de biserica ortodoxa care nu corespund cu Scriptura.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Depinde ce fel de scrieri…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Crezi ca musulmanii vor scrie cărți care sa spună ce ce cred ei e fals? NU.

        Tot asa nici biserica ortodoxa nu va publica ceva care sa spună ca ceea ce cred ei ste fals. Nu o sa spună niciodată ca botezul copiilor mici nu este biblic. Nu o sa spună niciodată ca mintuirea după moarte nu este posibila. Nu o sa spună niciodată ceva din care trăiesc este fals.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Aici nu e vorba de asta ci de temeiurile pe care e intemeiata credinta ta, a cuiva. De exemplu, din cate stiu eu, musulmanii nu cred ca in Sfanta Treime. Tu crezi? Tu crezi ca aceasta credinta in Sfanta Treime e mantuitoare?

        Insa cum ar putea un musulman sa considere pe cineva drept terorist daca acela citeste Biblia, daca el insusi nu a citit Biblia?

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Ba este vorba de asta. Asa cum musulmanii isi vor promova credinta spunând ca e adevarata, tot asa si ortodocșii isi vor promova credinta spunând ca e adevarata.

        Dar ca sa aflam daca ce zice biserica ortodoxa este adevărat trebuie sa ne ducem la surse din afara bisericii, pentru ca normal biserica nu o sa spună ca nu-i adevărat.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Nu e corect sa te duci la surse din afara Bisericii si sa nu citesti ce spune Biserica.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015

      • Stiu destule care arata ca crede multe lucruri false.

        Comentariu de Cristina | octombrie 22, 2015

      • Na, ca am citit-o. Am avut dreptate. Multe invataturi nu au acoperire biblica.

        Dă clic pentru a accesa Catehism.pdf

        Comentariu de Cristina | octombrie 27, 2015

      • E mare lucru ca ai facut efortul sa o gasesti si s-o citesti! Acum, fac si eu ca si Marian, studiaz-o! Incearca sa te privesti si tu critic. Tinand cont ca esti de alta religie (sau te consideri asa) este explicabil punctul tau de vedere.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 27, 2015

      • Nu sint de alta religie, baptistii se considera tot crestini, deci termina cu insinuarile astea. Baptistii cred in Biblie, deci nu este explicabil cind altcineva isi spune crestin si nu urmeaza Biblia. Am privit foarte critic si sint multe lucruri nebiblice. Daca le ignori inseamna ca nu vrei sa cunosti Adevarul, te multumesti cu minciunile care ti se spun.

        Comentariu de Cristina | octombrie 27, 2015

      • Deci nu esti ortodoxa sau nu te consideri asa, asta am vrut sa spun.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 27, 2015

      • Ortodoxa sau alta religie sint doua lucruri diferite. Sint de alta denominatie, dar nu de alta religie. Am citit-o, am vazut greselile nebiblice, nu am la ce s-o mai studiez. Acum e rindul tau sa studiezi Biblia.

        Comentariu de Cristina | octombrie 27, 2015

      • Dar esti prea sigura ca sunt „greseli nebiblice”. Interesant este ca tragi prea repede concluzii – „greseli nebiblice”…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 27, 2015

      • Pai daca vad ca nu scrie asa in Biblie, ce concluzii sa trag?

        Comentariu de Cristina | octombrie 27, 2015

      • Daca vine cineva si spune ca Hristos nu a fost crucificat, ci a trait, s-ansurat, a trait pina la adinci batrineti, ce zici? E biblic?

        Comentariu de Cristina | octombrie 27, 2015

      • Tu te intrebi ce concluzii sa tragi… Eu nu cred ca in acea carte scrie asa ceva 🙂 . Sper sa nu te superi, dar din aceasta cauza trebuie sa avem dreapta judecata.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 27, 2015

      • Nici nu am spus ca asa ceva scrie in carte, ti-am dat un exemplu. Daca nici măcar atit nu ti-ai dat seama, e clar.

        Comentariu de Cristina | octombrie 27, 2015

      • Asa poti sa dai orice exemplu. Ai fi putut spune ca pe Luna creste viță-de-vie…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 28, 2015

      • Da, numai ca aici vorbim despre ceva ce trebuie raportat la Biblie. Nu poti sa spui ca ceva scrie in Biblie cind asa ceva nu scrie in Biblie.

        Comentariu de Cristina | octombrie 28, 2015

      • Cristina, explica-mi si mie ca nu inteleg… Libertatea religioasa e garantata prin Constitutie – ca „poti sa-ti exerciti in mod liber religia”, asa scrie, nu? Atunci ce mai discutam atata? Pe de alta parte, daca esti democrat trebuie sa accepti si faptul ca altii pot avea puncte de vedere diferite de ale tale. Pe de alta parte e un experiment interesant sa-ti compari ideile cu ale altora…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 31, 2015

      • Discutam atita pentru ca sint oameni care vor sa scoată libera exercitare a religiei crestine din societate. Nu mai conteaza ce zice constitutia. Nu, democrații nu accepta ca altii sa aibă alte puncte de vedere decit ei.

        Comentariu de Cristina | octombrie 31, 2015

      • De fapt am inteles. M-am înscris la o clasa online la universitatea Leuven din Belgia despre UE si drepturile omului. Europenii au o concepție diferită decit cea din America asupra ceea ce înseamnă drepturile omului. Altceva ce am observat in felul lor de gindire este ca orice le-ai spune si oricit le-ai explica, ei sint incapabili sa înțeleagă. Parca le vorbesti alta limba. Sint conditionati sa repete si sa regurgiteze ceea ce li se spune fără sa gindeasca.

        Asa si tu. Eu nu ma intreb ce concluzii sa trag, eu te intreb pe tine ce concluzii s-ar putea trage. Eu nu am spus ca asa ceva scrie in carte, ti-am dat un exemplu, ce a-i face daca ti-ar spune cineva asa ceva, nu ar fi limpede ca-i eroare? Iar daca te intreb ce-i aia dreapta judecata, iar imi dai explicații din ce au zis niște călugărițe. Adică in afara subiectului. Eh.

        Comentariu de Cristina | octombrie 27, 2015

      • Domnule Venturiano, nu am citit nici o intrebare adresata mie, asa ca nu insinua lucruri neadevarate,

        Comentariu de Cristina | octombrie 27, 2015

      • sa-i fim recunoscatori lui Columb, ca a descoperit America, Lumea Noua, pentru ca altfel toti acesti americani ar fi trait in Europa

        Motane, daca imi permiti vreau sa „sharuiesc” acest link.
        http://www.resursecrestine.ro/eseuri/10799/biserica-crestina-baptista
        Cred ca spune destule, fara sa imi mai bat eu gura despre „credinta adevarata”. Sunt ORTODOX si daca asta e bine sau rau, sau cat sunt ori nu sunt de credincios, ramane de rezolvat intre mine si DUMNEZEU.
        Asta ca tot vorbesc unii de preoti falsi.

        Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 24, 2015

      • Interesant link-ul!

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Motane, cred ca trebuie sa-ti schimbi nickname-ul. Citind tot ce se discuta aici legat de „adevarat credinta”, cred ca ar trebui sa-ti pui „Don Quijote”, ca prea te lupti cu morile de vant. Eu „cedam primul” de mult. Ce nu ti-e clar? Doar „ei” sunt adevarati crdinciosi. „CAPISCI”, 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 N-ai obosit? Ca pe mine sincer m-a plictisit toata iincercarea asta a ta de a lamuri pe cineva ca SI ALTII AU DREPTATE.
        Ok, am priceput, eu ca ortodox nu sunt un „real believer”, sunt un pacatos, pagan, sau ce naiba mai vor altii sa spuna,. EI SI??? Sau cum se spune „la ei”, WTF???
        Asa este, are dreptate si gata!. Ia incearca sa folosesti intr-o discutie in contradictoriu cu cineva capos, aceasta formula, „asa este cum spui tu” pe un ton adecvat, si ai sa vezi reactiile, 🙂 🙂 🙂 🙂
        Tu nu vezi ca-i alimentezi peoratia inutil? Eu si acum astept raspunsuri pertinente la intrebarile mele, dar „nu se coboara” pana la nivelul meu de crdinta ca sa faca asta. Tie insa vad ca-ti baga contre indiferent ce zici.
        Pe bune??

        Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 27, 2015

      • Cand vorbim de lumea romaneasca trebuie sa privim si alte puncte de vedere, sa vedem cum inteleg si alti romani lucrurile, ce-i framanta, ce anume nu li se par lor in regula s.a.m.d. Sigur, putem si generaliza: sa vedem cum inteleg, ce parere au si altii.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 27, 2015

      • Asta este cu totul altceva, dar cand vezi ca respectivul „interlocutor” este Gica Contra, de ce sa insisti? Pai Cristina spune chiar la ea pe blog ca (citez) „Nu sint preocupata de Romania, ci in general de libertate”, dupa care tot ea vine si comenteaza despre „libertatile” altora, ma cam indoiesc de i partialitatea si de obiectivismul ei.
        Sa ma ierte Dumnezeu (al meu, nu al ei, 🙂 ) dar din ce mi-am permis sa citesc, ei nu-i convine nimic, totu-i pute. Romanaia ii pute, America ii pute (citez: nu conteaza cine cistiga alegerile, America tot in rahat va fi), nimic nu-i kosher daca nu-i „intru’ Hristos Domnul”, cum se sferetisesc fratii intre ei.
        Vad ca in tine a gasit un partener demn de discutie, ca mie nici macar nu se coabara sa-mi raspunda la niste intrebari simple pe care i le-am tot pus, de-a lungul blogului, 😀
        Am intrat la ea pe blog intr-o doara, dar citind comentariile m-am vazut parca pe blogul lui papasha ilici, in care toate comentariile APROBATE sunt partituri ale aceleiasi melodii, in alta gama, sau cheie, ca sa fiu „pro”. Frate, ai plecat din Romania ca-ti putea locul asta si nu te-ai simtit implinita, sau libera. Deci aici n-ai incercat sa schimbi nimic, si ai plecat. Bravos tie, nu te judec ptr asta, treaba ta. Dar nici acolo nu-ti convine „atmosfera”, dar acolo vrei tu neaparat sa se schimbe cum vrei tu, ca altfel nu-ti cponvine. da’ pleaca dom’le si de acolo. Te deranjeza ca negrii au drepturi si ca votul lor iti schimba tie ploile. Fugi intr-o tara unde nu sunt. Uite, am fost in Groenlanda unde impreuna cu danezii am participat la o conferinta privind contruirea de windmill farms, si chiar n-am vazut negrii acolo. Nu spun ca nu sunt, doar n-am vazut eu. Cu toate ca afara e frig de crapa … nasturii, oamenii sunt de o ospitalitate rar intalnita.
        In concluzie, totul e bine, daca esti de acord cu ea. Nu, esti halit. Sau stai, cum spunea, „ipocrit” 🙂 🙂 🙂 🙂
        Ce usor este sa critici pe altii si sa nu-ti vezi neajunsurile. Inca o dovada ca indoctrinarea nu tine doar de politic, „stimate frate intru’ blogareala”, he he he he he he.
        Scuze, asa sunt eu din fire, mai nesimtit si mai sarcastic, cand vine vorba de atacuri la neamul meu de „moldoveni”. Vrea sa ne critice „stimata sora intr’ Domnu'”? Sa vina si sa stea intre noi, „sa mananca” cu noi dintr-un blid, si apoi sa vina si „sa ne cearta”. Sa nu „ne arata” cu degetul de pe un piedestal pe care nici macar nu l-a ridicat ea, ci altii cu mult timp inaintea ei. Americanii 100% cu drepturi supra acelui pamanat sunt acei amerindini care iti put si care te deranjeza cu drepturile lor, care cica „strica cultura americana”. Restul, sunt niste venetici cu totii, cum bine le-a zis Obama. Intr-o tara in care peste 90% sunt de provenienta „straina”, nu incerca tu sa pari mai cu mots, ca toti aveti aceleasi drepturi si libertati.
        Hooo, gata, prrrrr moldovene, ca te-ai pornit, 🙂 🙂 🙂 🙂 :). (e vorba de mine)

        Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 28, 2015

      • Eu cred ca orice om are dreptul la o privire critica. Deci si Cristina are acest drept.

        „Te deranjeza ca negrii au drepturi si ca votul lor iti schimba tie ploile. Fugi intr-o tara unde nu sunt.” – pe Cristina nu a deranjat-o lucrul asta.

        „Americanii 100% cu drepturi supra acelui pamanat sunt acei amerindini care iti put si care te deranjeza cu drepturile lor, care cica „strica cultura americana”.” – Cristina nu s-a referit la asa ceva si nu-mi amintesc sa fi spus ca-i „put” amerindienii.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 28, 2015

      • Scuze, abia acum am vazut un raspuns.
        Stimata doamna Cristina, nu demult v-am intrebat, in vizunea dumneavoastra care este „credinta adevarata”. Conform preceptelor baptismului, fiecare are dreptul la credinta neingradit. Dar vad ca dvs negati dreptul altora la alta credinta, cum ar fi Islamul, si de ce nu chiar Ortodoxia, pe care o judecati.
        V-am mai intrebat odata, cam de mult e drept, daca nu va convine politica dusa de guvernul USA, de nu emigrati, asa cum ati facut cand nu v-a mai convenit in Romania?
        De ce criticati si negati drepturile negrilor (in Romania am voie sa spun negru, n-am voie TIGAN) si indienilor nativi si va deranjeza ca votul lor schimba „atmosfera” politica din SUA?
        De ce sunteti atat de pornita pe Romania si pe romani? Ca din cate stiu eu baptistii n-au fost prin inchisorile comuniste ptr crezul lor, dar liberalii si taranistii da. De ce „scuipati” in urma, cand este stiut faptul ca voi baptistii ati beneficiat de un regim favorizat la emigrare pe vremea lui ceasca, pe cand un ORTODOX nu avea sanse???
        Nu va fac proces de intentie DE CE ATI PLECAT. Treaba dvs si cu asta gata. va fac proces de intentie pentru atitudinea de diapret fata de tot ce este romanesc, asa cum este el, bun sau rau. Innoua dvs casa nu aveti hoti, nu aveti criminali, nu aveti violatori, sau pedofili? Ba eu spun, in urma dovezilor GRAITOARE, ca aveti MAI MULTI. Nu aveti politicieni corupti in USA? Ba aveti si chiar dvs admitetoi asta pe blogul dvs. atunci de unde atata inversunarte pe poporul asta care nu cred ca v-a facut ceva.
        Si eu sunt suparat pe POPORUL DIN CARE FAC PARTE, ca inca mai avem fosile comunistoide, care ne trag in jos din cauza mentalitatilor invechite. Si eu sunt deranjat de comportamentul mitocanesc si grobian al multora dintre conationalii mei, dar cand vorbesc de ROMANIA cu colegii mei straini, nu mi-i injur pe ai mei.
        Cam asta am avut de spus, DIRECT, daca imi permiteti. Cunosc AMERICA de prin ’84, cand eram „stagiar” si am acostat prima data cu nava in New Jersey, de vedeam Statuia, deci cred ca dinaintea dvs, si n-am vazut ca ar fi „fruncea”, sa ma scuzati. Foarte multa spoiala, si multe case din PFL, cum sunem noi, adica din placaj, chiar daca ceva mai de calitate si multa, foarte multa incultura. Asta e cultura americana de care vorbiti? Cati americani din 10 stiu ca de fapt Amsterdam este capitala Olandei, nu invers? Sa ma iertati, dar la cat calatoresc eu prin lume si cate aeroporturi am bantuit, am avut parte de destula „atitudine americana”, asa ca ….. am deja raspunsuri. Eu zic sa puneti mana sa invatati spaniola, ca in curand n-o sa va fie de ajuns doar „americana” chiar la dvs in tara (adoptiva).

        Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 28, 2015

      • Rica, n-ai inteles-o pe Cristina. Ea critica faptul ca America, de-a lungul vremii, s-a indepartat de Constitutia ei. Si ea considera ca asta e un lucru rau, intamplat pentru ca s-a lucrat la asa ceva „de vreo 100 de ani incoace”. Ea considera ca nu mai e respectata Constitutia, judecand realitatile de azi pe care ea le critica.

        Referitor la Romania, ei nu-i „pute” Romania. Ci are o viziune critica in sensul ca in Romania si nu numai, ea extinde si la Europa, libertatea individului nu ar fi respectata. Asta e, pe scurt, viziunea ei si ea aduce argumentele ei.

        Referitor la impresiile tale despre America, as dori sa stiu raspunsul ei. Dar as dori sa-ti raspunda la intreg comentariu daca, desigur, doreste.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 28, 2015

      • Domnule Venturiano,

        Credinta adevarata este aceea care se bazeaza pe Biblie. Eu nu neg dreptul nimanui sa creada in orice doreste, eu consider ca crestinismul este singura religie adevarata. De aceea incerc sa-i arat asata unui musulman. Apoi, exista destul pareri in rindul crestinilor asupra anumite lucruri, de aceea sint atitea denominatiuni. Astfel, crestinii au ca baza Biblia. Cind apar diferente de opinie, trebuie mers la Biblie.

        V-am raspuns si alta data, daca imi aduc aminte. Nu am unde sa emigraz, luna inca nu este locuibila. Plus, agreez cu principiile pe care s-a format America, doar ca oamenii le ignora. Ceea ce doresc eu, precum si multi altii de aici, este sa se revina la aceste principii. Nu exista alta tara cu principii de baza mai sanatoase.

        Nu neg drepturile negrilor, nu stiu ce v-a dat aceasta impresie, deci nu am cum sa va raspund. Dar pot sa va raspund ca sint impotriva tuturor celor care voteaza in asa fel incit Constitutia este incalcata. Daca nu se respecta legile, se ajunge la haos.

        Cred ca trebuie sa va mai informati, au fost destui oameni baptisti care au fost torturati pentru credinta lor. Baptistii si penticostalii au avut bisericile darimate, au avut interdictie sa construiasca biserici, sa performe botezuri, pe cind ortodocsii nu. Deci cine a avut avantaje aici? Plus, tineti cont ca eu am crescut la ortodocsi, deci eram „ortodoxa” pe vremea raposatului…

        Stiti de ce am dispret pe ce este romanesc/european? Pentru mentaliatea care este imbratisata de cei mai multi. Da, ideile comuniste pe care le denigrati si dvs au o mare vina. Asta se rasfringe in actiunile oamenilor in fiecare zi. De ce nu invata din trecut? De ce se lasa manipulati si indoctrinati? Asta este ceva de lauda? La fel zic si despre americani, sint multi in aceeasi oala, imbratiseaza comunismul/etatismul. Cel putin astia habar nu au ce inseamna, romanii ar trebui sa stie.

        Da, s-a lucrat la incultura americanilor de peste 100 de ani. De aia nu-s de acord cu multe lucruri care se fac. Dar nu mi-e rusine nici cu romanii care se dau crestini si spun ca Biblia a scris-o Eminescu sau nu stiu cum se numeste tara in care traiesc.

        Sper ca ati inteles punctul meu de vedere.

        Comentariu de Cristina | octombrie 28, 2015

      • Doamna Cristina, multumesc de raspuns.
        Spuneti ca Biblia sta la baza credintei. Nu sunt un habotnic, si nu tocesc pragurile bisericii. Cred in Dumnezeu si ma rog lui, asa cum am fost invatat de mic. Va intreba tunci, daca Biblia sta la baza religiei adevarate, de ce avem atatea „religii” crestine”? Mie imi suna ca de fiecare data cand cuiva nu i-a convenit ceva, s-a apucat si a interpretat Biblia, dupa bunul plac ca sa-i convina. Cum va explicati dvs ca numai la noi, la crestini sunt atatea „religii”, ca sa nu le spun culte, ca suna altfel. De ce DOAR crestinii se confrunta cu multitudinea asta de credinte? Credinta baptista, Biserica Baptista s-a infiintat pe la 1600, mai exact (dupa surse) la 1611, parintii ei fiind englezii, care deja negau credinta Catolica, si refuzau sa fie pastoriti de Papa. In decursul timpului, de atunci si pana acum, inclusiv credinta (sau religia, ca nu vreau sa gresesc) Baptista are mai multe biserici. Adica nici credinta Baptista nu este una singura.
        Nu va contest credinta, departe de mine asa ceva. Insa nu inteleg de ce sa sustineti ca ortodoxia nu-i credinta corecta, ca-i gresita, sau mai stiu eu cum, cand si la dvs in curte aveti aceleasi probleme.
        Faptul ca nu-i „agreati” pe negri, reiese din comentariile dvs pe blogul propriu. Faptul ca un negru a fost introdus intr-un rol, care de fapt initial a fost jucat de un alb, nu are de-a face cu alterarea artei. Filmul este o foarma de arta, chiar daca poate sa fie bun sau prost. Nici mie nu-mi plac acekle tablouri moderne din galeriile newyorkeze, unde un pictor drogat si-a inmuita dosul in vopsea si la pus pe panza. Dar arta e dupa bunul plac al celui care o vede.
        In Romania ceausista au fost daramate biserici de’a valma, fara deosebire. Am prieteni baptisti, si toti erau baptisti inca de pe vremea lui ceasca. Colega mea de banca din scoala generala, 189 din Berceni, era baptista. Taica’su era in comertul exterior, culmea. Si dupa cum stim, nu „oricine” lucra acolo. In 76 au emigrat, si fara repercursiuni. Vecinului de la 2, de sub mine, care a uitat sa se mai intoarca din Leningrad (ulterior am aflat ca pe acolo se pleca cel mai usor, via Finlanda) si a ajuns in canada a ramas fara apartament si sotia lui a fost data afara de la munca, era inginera la Pionierul, si „transferata” la Integrata de In din Pascani (tocmai din Bucuresti, ea fiind bucuresteanca get-beget)), pe un post de doi bani, cu toate ca avea facultate.
        Deci care repercursiuni avute de baptisti? Sunt singurii care pe vremea lui cesca nu au avut de suferit. Nu aveau biserici, dar aveau case. In Constanta, pe strada Fulgerului, a functionat o casa de rugaciune baptista pana la Revolutie, cand baptistul de avea casa, a daramat-o si acum are o vila cu trei etaje acolo. Deci sa-i dam Ceazrului, ce-i al Cezarului.
        Da, am vazut ca aveti dispret pentru tot ce este romanesc, si de aceea sunt atat de inversunat. Si eu am dispret, dar nu pentru ce este ROMANESC, ci doar pentru acei romani care ne fac de ras. Pentru marlanii si grobienii care au pus umarul la deformarea imaginii acestei natii. Mentalitatea aia comunista nu este romaneasca, este de import, si impusa cu forta timp de 50 de ani. Iar la partea cu „dispretul pentru tot ce este etc etc etc”, cred ca mai trebuie lucrat, ca daca e sa analizam corect si pe fapte, mai de dispret sunt altii, care au pretentia ca sunt buricul acestui Pamant, care se bat in piept ca sunt luptatri ptr libertate, dar omit sa spuna a cui.
        Stimata doamna, america este asa cum o vedeti dvs nu de acum, ce de mai multa vreme. Nu s-a schimbat acum. Constitutia ai la care va tot referiti, este in urma, nu a tinut pasul cu vremea. Cand a fost conceputa, stiti? De pe la 1700 si ceva. Nu credeti ca ii mai trebuie cate un”update”???? Se gandea cineva atunci, ca intr-un viitor indepartat, o sa aveti un presedinte negru???
        Nu credeti ca sunteti prea obtuza la anumite percepte? Vorbiti foarte dezinvolt despre indoctrinatrea altora, dar nu credeti ca gresiti? Nu credeti ca si altii au dreptul sa nu fie de a cord cu dvs? Numai dvs aveti dreptul sa fiti in total dezacord cu altii? Sunteti in masura sa-mi spuneti cu mana pe inima (nu ma leg de Dumnezeu, sau in cazul dvs de Hristos) ca nu exista niciun baptist care sa fi comis o crima, sau un viol, un furt, sau o talharie? Defineste un asemenea individ o comunitate? 1000 de asemnea indivizi, definesc un popor, o natie? 14% rata analfabetismului in SUA defineste intreg poporul american? N-o spun eu ci statisticile, iar daca e sa ma exprim prin prisma experientei mele americane, e posibil sa fie chiar mai mare.
        Da, si noi avem analfabetii nostri, dar parca nu avem, chiar 14%, ci tot dupa aceleasi statistici, ar cam fi de 6%. Dar tot ce este romanesc este demn de dispretul dvs.
        Nu sunteti ceva nou pentru mine. Nu sunteti primul roman, plecat dupa 89 din tara si care „scuipa inapoi”.
        Dar ma opresc aici. oricand vreti va astapt cu alte argumente, sau contra-argumente.
        Totusi eu cand am nelamuriri legate de aceasta viata pe pamant, nu ma duc la Biblie, ci la literatura de specialitate. Depinde ce vreau sa aflu. Biblia, si ce scrie in ea, este pentru suflet. DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE!

        Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 28, 2015

      • Rica, e normal sa aiba puncte de vedere critice. Asta nu inseamna ca-i „pute” neaparat ceva ci ca are puncte de vedere critice.

        Constitutia SUA are 27 de amendamente, asa ca i s-au dat, de-a lungul timpului, update-uri.

        https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Constitution

        Cristina insa e critica referitor la faptul ca unii nu vor s-o respecte. Ea nu are ce are cu Obama pentru ca e negru, ca sa fie clar. Ci pentru ca e, in viziunea ei si nu numai, comunist sau fascist. Ea nu a facut o critica din punct de vedere rasial a populatiei de culoare. Mai ales ca Lincoln, care era republican, a abolit sclavia. Partidul Republican, actualmente, pune accent pe valorile familiale. Ea vrea sa spuna ca aceste valori nu mai sunt respectate in societate, nu numai in randul populatiei de culoare si deplange faptul ca moralitatea e la pamant.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 29, 2015

      • Nu faptul ca este critica pun eu in discutie. Dreptul ei sa aiba parerile ei, tot asa cum toti avem dreptul la parareri proprii. Bineintels ca aceste pareri tin de multe variabile, si deci pot fi de-o parte sau de alta, totodata, pe masura ce apar elemente noi, se pot schimba. Corect?
        Ci pe mine m-a deranjat, si ma dreanjeaza atitudinea exprimata foarte clar chiar de ea insasi prin acel, CITEZ: „am dispret pe ce este romanesc”.
        Motane, si eu sunt critic cu ceea ce nu imi place la noi, la natia asta a noastra, dar pana la a avea DISPRET, e cale lunga. Da, pot spune si eu, ca la fel ca dansa, am sacii in caruta, sunt intr-un fel detasat de tot acest carusel tembel al politicii romanesti, a carui victima este natia romaneasca, dar pana sa afirm ca am dispret mai este ceva drum de batut. Nu pot spune ca am dispret despre nicio natie, chiar daca am pareri critice.
        A lua in ras, nu este acelasi lucru cu a-ti bate joc. Este aceeasi gresala pe care o fac multi, si ajung de la critica la batjocura, ca li se pare ca-i acelasi lucru.

        Uite, toata aceasta tirada mi-a adus in minte un banc de pe vremea facultatii.

        „Doi moldoveni pleaca alungati de foame spre Constanta, unde au auzit ei ca este nevoie de docheri in port. Merg pe jos, ca n-aveau bani si ajung la Dunare, unde se vad pusi in situatia sa plateasca bac-ul, ca sa treaca. Obisnuiti cu Siretul, se dezbraca, pun hainele pachet pe cap si da-i si inoata pana la celalalt mal. Unul din ei, mai vanjos, ajunge primul si se urca pe malul abrupt. Al doilea, mai firav, sleit de puteri, ajuns la mal intinde mana si-i spune celuilalt „ajuta-ma frate, ca nu mai pot”, la care cel de pe mal, ii da vant cu piciorul spunand „fir’ai al naibii de moldovean, vrei sa ne iei slujbele??”

        Ce usor si simplu este sa te uiti „cu dispret” spre locul din care ai plecat si spre cei lasati in urma. Eu de asta m-am legat, nu de faptul ca este critica. Dar cu ea totul e „si asa-i rau, si asa nu-i bine”. Asa spunem noi romanii, ca „totul le pute” acestor gen de oameni 🙂 🙂 🙂

        Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 29, 2015

      • Uite Motane, inca un exemplu, si ma mir ca nu l-ai remarcat si tu. Cristina afirma pe blogul ei ca: „Școala de stat produce timpiti.”
        Inseamna ca dansa a urmat scolile particulare din SUA? 🙂
        E posibil sa aiba dreptate, deoarece eu am urmat scoli de stat.

        Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 29, 2015

      • Nu avem mai multe religii crestine, ci mai multe denominatii crestine. Asta este pentru ca oamenii nu agreeaza in privinta interpretarii Scripturii. Catolicii spun ca iertarea pacatelor se face cumparind indulgente. Ortodocsii spun ca prin preot. Baptistii spun ca mergind direct la DUmnezeu. Exista printre catolici care au diferite opinii, la fel ortodocsi, baptisti, etc. De aceea etalonul trebuie sa fie Biblia, nu ce zice vreo biserica. Nu sustin neaparat ca ortodoxia e gresita, ci ca are citeva invataturi gresite pentru ca nu se acordeaza cu Biblia.

        La anul iar sint alegeri in America. Nu voi vota cu niciunul. Singurul cu care as vota ar fi Alan Keyes. Poate cautati si vedeti cine este. De asemenea, am avut intotdeauna cuvinte de lauda fata de judecatorul Curtii Supreme, Clarence Thomas. Poate cautati si vedeti cine este el. Pe mine nu ma intereseaza culoarea pielii, nici culoarea politica si nici culoarea religioasa. Pe mine ma intereseaza principiile adevarate si corecte. De aia am discutii lungi cu Motanul, pentru ca insist sa-mi spuna unde gresesc, iar el refuza sa-mi spuna.

        Au fost oameni care au suferit pentru credinta lor, de toate denominatiile. Doar pentru ca nu ati vazut dvs nu inseamna ca nu exista.

        Da, poate ca mentalitatea comunista a fost de import, dar de ce au acceptat-o romanii? Azi de ce o accepta inca?

        Vorbiti despre Constitutia Americii fara sa cunoasteti pentru ce a fost scrisa. Va spun eu, ca sa nu va trimit iar sa cautati: Constitutia Americii este scrisa pentru guvern, ca sa spuna guvernului ce are voie sa faca si ce nu. Ce importanta are culoare unui presedinte? Chestia este ca Constitutia este schimbata mereu de mai bine de 100 de ani, prin judecatorii de la Curtea Suprema. Ei tot fac „updates” de mai bine de un secol.De aceea s-a ajuns in halul asta.

        Asta este problema, mi se spune ca gresesc, dar cind intreb une, nu mi se raspunde. Mi se dau citate de la nu stiu ce calugarite, calugari, mi se dau citate din nu stiu ce carti care nu au nici in clin nici in mineca cu subiectul. Daca gresesc, aratati-mi unde si bazat pe ce.

        Daca scuip inapoi nu o fac pentru ca analfebetismul are vreun anumit procent, ci pentru ce a facut Romania in viata mea. A pretins ca-mi da o educatie, dar a fost una de rahat. A pretins ca ma respecta ca individ, dar mi-a incalcat aproape toate drepturile. Asa ca, spuneti-mi un motiv pentru care as putea sa ma mindresc ca vin din Romania.

        Comentariu de Cristina | octombrie 29, 2015

      • Stimata doamna Cristina., si eu tot educatie din Romania am, pe vrema lui ceasca am facut si facultatea, tot atunci am invatat 4 limbi straine, ca nu m-a impiedicat nimeni. E drept, pe vremea aceea eram limitati, tocmai de aceea am ales sa ma duc la marina, pentru ca-mi oferea posibikitatea sa deschid ochii asupra lumii, fara alerarea propagandei. Si asta am facut. Eram hotarat ca dupa ce strang ceva bani, dolari nu lei, sa imi iau soarta in maini si sa aleg lumea libvera. Nu vroiam s-o fac pe sub poduri, sau in baraci, ca aveam deja un copil, si vroiam sa ii ofer un acoperis adevarat. Aveam in 89, in decembrie adunati 25.000 de dolari. Din bisnita, ca doar aduceam blugi tigari si cafea, si acele pungi cu Kent, si inzeceam banii. Daca stiti sau nu, va spun ca o pereche de blugi la acea vreme se dadea intre 800 si 1200 de lei, la prima mana, iar eu ii luam de la Casablanca cu 4 dolari. Deci nu inteleg ce educatie nu ati putut avea. In primul rand, rolul principal in eductite nu-l are societatea, ci familia. societatea, prin scoala, o desavarseste. Pozitia pe care o am acum intr-o firma straina, occidentala, o am datorita eductaiei si pregatirii initiale, primitie in Romania lui ceausescu. Normal ca de atunci m-am tot perfectionat, dar fara o baza solida credeti ca as fi putut macar sa inteleg niste manuale tehnice in alta llimba decat a mea? Mecanica, matematica, fizica, sunt la fel in orice limba ai lucra cu ele.
        Deci aici. la asta cu educatia macar, dati-mi voie sa va soun ca nu aveti dreptate.

        In ce priveste suferintele traite de unii si altii in Romania lui ceausescu, credeti-ma ca stiu mai bine ca dvs. Nu ati avut bunic trimis in lagar ca a fpost erou pe front, dar in drum spre rusi, ba mai wra si liberal pe deasupra. Si cum altfel as fi putut fi, daca nu inconjurat de altii care au sufertit la fel, ca doar nu am trait intre secretari de partid. Poate ca acum eram in Guvern, nu „mercenar”.

        Da, si eu turbez si nu pot sa-mi explic cum de MAREA MAJORITATE a romanilor nu vor sa priceapa ca nu putem sa avem capitalism si noi sa gandim comunist. Aici aveti dreptate, dar asta nu ma face sa-mi scuip neamul oricat de multi mitocani si grobieni avem in tara. asa cum v-am spus, fiecare padure are uscaturile ei, dar nu te apuci sa dai foc la toata padurea ptr ele. Dumneavoastra asta faceti cand „scuipoatiu” in urma. daca ati suferit in Romania lui ceasca, nu intreaga natie e de vvina. Eu ce ar trebui sa fac? sa-i spanzur pe toti fostii membrii de partid, pentru ca unii cu „elan si avant revolutionar” l-au batut in puscarie pe bunicul meu??? Sa merg in Valea Jiului cu V8-ul si sa-i iau pe bullbar pe toti minerii de acolo, pentru c mi-au facut in 90???
        Vedeti, conform argumentelor dvs eu asa avea mult mai multe motive „sa scuip”, dar n-o fac la modul general. Ce vina are tara asta frumoasa, bogata, ca este locuita SI DE IMBECILI??? Ce in SUA nu-i aveti pe ai vostrii? Va convine cand din cauza unora sau altora, va judeca toti si va scuipa? Tie iti place sa te bagae cineva in aceasi oala cu idiotii aia care dwschid focul in scoli? ca doar si aia tot americani sunt.
        Nu va contest parerile si nu vreau sa vi le schimb. Vreau doar sa judecati mai fara patima. Doar va pretindeti o femeie evlavioasa, nu un pacatos ca mine, ca eu asta sunt. Eu nu sunt atat de evlavios ca dvs. Nu am Biblia capatai. Cred in Dumnezeu, stiu „CREZUL”, si alte rugaciuni, si ma rog LUI, dar la fiecare ora.
        Cred ca am fost destul de explicit, de ce am fost pornit pe dvs din prima. sper sa ne putem intelege si pe viitor, 🙂

        Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 30, 2015

  2. Dacă ar trebui să luăm din nou în discuţie accidentul, ar trebui s-o facem numai pentru a afla cine este vinovat că n-a putut fi descoperit la timp locul tragediei !
    Restul, că a fost vinovat Iovan, că Aura era amanta cuiva, sau că transplantul de organe nu este tocmai la îndemâna oricui, rămân chestii pe care au unii tot interesul să ni-le bage pe gît !
    La fel ca şi aia cu „Rusia este o putere minoră „,

    Comentariu de Radu Humor | octombrie 21, 2015 | Răspunde

    • „ar trebui s-o facem numai pentru a afla cine este vinovat că n-a putut fi descoperit la timp locul tragediei !” – de ce numai pentru asta?

      Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 22, 2015 | Răspunde

    • In primul rand cauzele trebuiesc aflate pentru a se preintampina un alt incident asemanator. Numai la noi se merge pe principul ca odata aflat vinovatul gata, s-a terminat, ii luam gatul. NU! Vina trebuie gasita pentru a lamuri cauza.

      Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 23, 2015 | Răspunde

    • Deja e prea mult.
      Tov Humor, daca iubiti „mama russia” atat de mult, si daca vi se pare ca Occidentul este atat de degradat si plin de kkt, de ce nu cereti azil politic acolo. M-ati uimit de cata inversunare dati dovada in a face apologia unui sistem utopic, care s-a dovedit ca nu este cu nimic mai bun. Da, lozinca tocita de atata folosinta era „TOTUL PENTRU OM” dar vorba lui Bula, „pentru inca un zece va spun si cine este omul”. Ptr care oameni era bun sistemul comunismo-bolshevic, tov Humor? Ptr secretarij de partid si ptr cozile de topor? Se pars ca „nagatzul” inghititor de baliverne si propaganda deraiata, sunteti dvs. Aveti idei putine si fixe. La dvs totul se rezuma simplu: „capitalistii in frunte cu iudeo-masonii vor sa conduca lumea, si singura solutie este forta proletara, condusa spre victorie de mareata rusie, cu putin in frunte”, nu-i asa????
      Sa va spun un lucru, CAPITALISMUL asta salbatic (in viziunea multora ca dvs) iti rasplateste atat inteligenta cat si calitatea. Nu doar cantitatea conteaza. Eu sunt dovada ca ptr „putregaiurile capitaliste” conteaza daca ai ceva de oferit. Da, patronul (cum spunem noi romanii, sic) se imbogateste de pe urma muncii mele. Dar nici eu nu mor de foame, si sunt platit pe masura eficientei muncii mele. Nu ma deranjeaza ca doar ce si-a luat ultimul tip de Jaguar. Nici eu nu merg cu TROTINETA sau cu tramvaiul.
      Cand o sa pricepeti asta (cei cu mentalitatile astea) inseamna ca o sa avem sansa unui progres. Pana atunci, o sa despicati inutil firul in patru sa vedeti conspiratiile „iudeo-masonice” tov Humor.

      Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 23, 2015 | Răspunde

  3. Te-nseli prietene iar Cristina , are dreptate ! Biserica Ortodoxa precum si sora ei crestina , Biserica Catholica , pun ” sfanta traditie ” deasupra Sfintei Scripturi iar asta se vede si fara binoclu : este suficient sa ti-aduci aminte de amploarea ” sarbatorii crestine ” a zilei SF. Maria , sau a sarbatorii….tot „crestine ” , a Sf. Paraschieva , ce-a avut loc in ” dulcele targ al Iesilor ” mai zilele trecute . Nu mai vorbesc despre numele altor sfinti si sfinte care , sunt comemorate , sarbatorite in fel si chip dupa invataturile celor doua biserici . Oare prin aceste invataturi , biserica a respectat , respecta cumva Sf. Scriptura in litera si spiritul ei ? Botezul…pai , nu ca-i Cristina membra a Bisericii Baptiste insa , prin botez este serbat omul nou , NASTEREA DIN NOU { despre care vorbea chiar si Iisus Domnul -} a omului ce-si spala pacatele prin marturisirea credintei sale in apa baptisterului si-o face ….CONSTIENT de ceea ce marturiseste si de ANGAJAMENTUL sau caci…este un angajament : NU VOI MAI PACATUII !!! Matale , esti un fel de MD in materie de SF. Scriptura si nu-ti voi da alt exemplu decat , cel al femeii ce s-a vindecat de-o veche suferinta prin simpla artingere a vejmantului Domnului Hristos . „- CREDINTA TE-A MANTUIT ” i-a spus Domnul . N-am sa afirm acum ca , acei tipi si tipe comemorati la onomastici de catre bisericile chatolica si ortodoxa n-au fost sfinti la viata lor , ca n-au dus o viata de sfintenie dar…chiar nu vezi in asta incalcarea ….macar a unei PORUNCI una mica 😉 data de catre INSUSI MARELE CREATOR ??? Unde greseste Cristina ? Pai , acolo unde spune ca-i ” blasfemie ” daca spui ca iertarea pacatelor poate fi data si de rugaciunile unui preot . Daca se merge pe acel citat biblic din Iacov 5/16 { dar si Sf. Apostol Pavel o spune folosind alti termeni si-n alt context } , acel preot este si el…tot om deci , blasfemia chiar nu exista . SIngura blasfemie este aceea de-a nega { de-a lua in DESHERT } numele Domnului Dumnezeu in rest…. Cristina mai greseste atunci cand spune ca ” am citit Coranul tot asa cum am citit si Biblia ” . Nici Coranul si nici Biblia nu se citesc deoarece , acestea nu fac parte din colectia ” Femei celebre ” sau ….” Submarinul Dox ” . Si Coranul si Biblia se STUDIAZA altminteri risti , fie sa nu intelegi nimic , fie sa intelegi eronat ceea ce s e comunica acolo . Da , s a te duci sa cauti pentru intelegere surse din afara bisericii insa , ceea ce afli de la respectivele surse , nu strica sa treci si prin filtrul propriei tale constiinte si cunostinte : prin creierul capului tau propriu si personal 😉 . In acest fel esti scutit sa cazi in gresala iar asta n-o spun eu , ci ….tot o ” sursa ” numit Rudolf Steiner si-o spune inca d e pe la 1909 in lucrarea sa ” Das Lucas Evangelium ” . De chestia asta cu ” intelegerea ” asa cum vor niste biserici oficiale a Sf. Scripturi sau a Coranului au profitat din plin unii de-alungul secolelor si , dupa cum s e vede profita din plin si-n ziua de astazi . @ Cristina ” La musulmani dupa cate stiu eu , nu exista biserica ” 🙂 🙂 🙂 Ar fi de ras daca nu de plans sora Cristina ! Ba EXISTA si , daca dumneata nu sti…intereseza-te fie la pastorul congregatiei careia ai apartii sau mai simplu : da un sarce pe goagal , vorba lui Marean Vanghelie , primarul care azi , NU MAI ESTE 😉 !

    Comentariu de Marian | octombrie 22, 2015 | Răspunde

    • Marian, eu chiar nu inteleg ce ai impotriva cinstirii sfintilor… Adica ar fi mai bine sa faci ca iudeii care i-au omorat pe proroci, pe oamenii lui Dumnezeu, in loc sa-i cinsteasca?

      Bun, dar ca sa incepi sa studiezi trebuie mai intai sa te apuci sa citesti, nu?

      Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015 | Răspunde

      • In mod evident pentru a te apuca de studiat…inainte de-a te apuca sa studiezi trebuie sa citesti iar daca ceea ce citesti iti pare ionteresant te apuci si sa studiezi…sa aprofundezi cele citite ! Ca exemplu : eu am citit ” Agonie si Extaz ” al lui Irving Stone si pentru ca mi-a placut imens …m-am apucat sa studiez si ceea ce-a creat Michellangelo Buonnarotti { nu doar el dar…in special el } incepand cu ” Vite’ de piu eccelenti architetti , pittori et scultorin italiani , da Cimabal insino a tempi nostri ” iar dupa aceea , avand un oarece bagaj de cunostiinte m-am inscris si am si urmat niste cursuri organizate la sala Dalles ” pentru ” muncitori si tarani care priveau pictura si sculptura italiana a secoleleor XIV-XVII . Sunt de acord cu dumneata : si Biblia si Coranul trebuiesc initial citite iar apoi , daca te intereseaza ce gasesti in acele pagini , studiate . Imi pare rau ca , asta ai inteles matale din ceea ce-a spus eu si anume c-asi avea ceva contra cinstirii SF. Parinti . Doamne fereste , cum de ti-a data o asemenea idee prin mintea capului !? Insa cinstirea memoriei cuiva este una , iar ridicarea la rang de sarbatoare a crestinatatii este cu totul altceva trebuie s-o recunosti fie ca-ti place , fie ca nu . Eu spuneam in comentariul meu , grosso modo doar ca acele ” comemorari ” , acea ” cinstire a memoriei lor ” contrazice minim patru din cele zece porunci date de Marele Arhitect 😉 …ca tot te banuia Rica Venturiano ca esti mason 🙂 🙂 🙂 . Acum ma obligi sa repet intrebarea obsesiva pe care ti-am pus-o de cateva ori : esti ceva mai mult decat un simplu enorias la ….vreo biserica oarecare ca mason , nu cred sa am eu norocul sa dau peste alde Chirovici in persoana dumitale ? Este simplu prietene : DA ….sau NU !

        Comentariu de Marian | octombrie 24, 2015

      • „Eu spuneam in comentariul meu , grosso modo doar ca acele ” comemorari ” , acea ” cinstire a memoriei lor ” contrazice minim patru din cele zece porunci date de Marele Arhitect 😉 …ca tot te banuia Rica Venturiano ca esti mason 🙂 🙂 🙂 .”

        Anton Pann zicea: „Crede-n Domnul, cinstind Sfintii/ Cum te-au invatat Parintii.” .

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Da , mai mult decat de acord cu dumneata : ca sa incepi sa studiezi trebuie mai intai sa te apuci sa citesti !!!!!!!!!!!!! Insa , sunt carti si carti , trebuie s-o recunosti . Unele carti , este arhisuficient sa la citesti iar altele , pentru a intelege corect ceea ce-i scris in ele , pentru a intelege corect mesajul aluia de-a scris acele randuri , MUSAI trebuie sa si studiezi cartea respectiva plus…” surse ” , iar dupa aceea , sa filtrezi informatiile capatate prin creierii capului propriu si personal . Biblia si Coranul fac parte dintre acestea din urma deci , trebuiesc STUDIATE daca nu pentru altceva , macar pentru a intelege cat de cat , ce-a vrut ala sa spuna acolo . Prin 1970 am citit o carte { o am si azi in biblioteca si-o recitesc macar la doi ani odata } numita ” Agonie si Extaz ” a lui Irving Stone . Atat de mult mi-a placut ceea ce era scris acolo incat , m-am apucat sa citesc „Vite de’piu eccellenti architetti , pittori et sculptori } a lui Giorgio di Vasari . Mai mult decat asta , m-am inscris si…am si urmat niste cursuri pentru ” muncitori si tarani ” 😉 organizate la ” Dalles ” de catre Academia Romana . Ai dracului comunisti cum s e mai preocupau ei de culturalizarea maselor …. asta spre deosebire de ” oamenii de cultura ” ce-s azi la timona acestui shlep numit Romania . Nici macar shlep , mai repede barja !

        Comentariu de Marian | octombrie 24, 2015

      • Marian, ma bucur daca ai o inclinatie si placere catre studiu!

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • DA , sant mai mult decat de acord cu dumneata : inainte d e-a studia trebuie sa citesti ! Insa nici Biblia si nici macar Coranul nu-s ” carti ” doar pentru citit ci , CARTI CE TREBUIESC STUDIATE . Altminteri , cum dracu sa-ntelegi corect mesajul alora de-au trudit la scrierea acestor documente ale istoriei omenirii ? N-am NIMIC impotriva cinstirii MEMORIEI Sf.Parinti insa , chiar nu-ti pare o incalcare a minim trei dintre cele zece porunci date oamenilor de catre … 😉 Marele Arhitect ? DA , SA LE CINSTESTI MEMORIA insa , de aici si pana la a transforma asta intr-o sarbatoare mondiala si mai ales intr-o sursa de venituri pentru biserici , o sursa imensa d e venituri pentru capii bisericilor si clerul din jurul lor este cale lunga si dupa umila mea parere , este o inpietate sau daca doresti neaaparat { vorba Cristinei } : o blasfemie ! Vrei sa ma apuc s-o cinstesc pe Maria doar pentru ca l-a nascut pe Isus ? O respect pentru asta deoarece , nu uit ca a fost ALEASA insa , de aici si pana la a transforma fie ziua de 15 August , fie pe cea de 8 Septembrie intr-un prilej de procesiune pe la manastiri unde sa sarut cu umilinta racle continand te miri ce , asta dupa ce-am stat la coada ore in sir dovedindu-mi si cu acest prilej ” credinta ” , iar apoi sa ma apuc sa-injur organizatorii pentru modul defectuos in care au organizat tot circul si evident pe aia ce m-au calcat pe picioare si mi-au picat ceara lumanarilor pe haine , mai bine lipsa . ” Fa-ti o biserica din inima ta ” spune Domnul , iar eu … sant dispus sa-I urmez sfatul . O fi rau , o fi bine chiar nu-mi pasa !

        Comentariu de Marian | octombrie 24, 2015

      • ” de aici si pana la a transforma asta intr-o sarbatoare mondiala si mai ales intr-o sursa de venituri pentru biserici” – Marian, eu am impresia ca ai o tendinta catre exagerare… Nimeni nu te obliga sa mergi in procesiune pe la manastiri sau sa participi la aceste sarbatori pe care tu le numesti „mondiale”.

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

      • Stai linistit ca n-am ni-ci un fel d e inclinatie spre studiu insa, ce-mi place….chiar imi place si-atunci studiez pentru a intelege mai bine , pentru uzul mintii mele din cap 😉 .

        Comentariu de Marian | octombrie 25, 2015

  4. Ei Motane, ai ajuns la vorba mea? „Eu stau si ma intreb cand ne vom trezi din letargia – citeste: toropeala intelectuala si morala – lui merge si asea? Ca se vede bine ca nu merge!” Normal CA NU MAI MERGE SI ASA. Dar cum sa pricepem si sa intelegem asta, daca la noi ASTA E PRACTICA de zi cu zi. In orice domeniu in care statul este cel care detine controlul, se aplica acest principiu. Indiferent ca iei invatamantul, sanatatea, administratia publica, sau infrastructura, peste tot se merge pe principiul „las-o bah ca merge asa”. Pai nu prea mai merge.
    Nu stiu cauzele si nu stau sa judec profesionalismul unuia sau altui atat timp cat eu nu ma pricep in domeniul respectiv. Dar ca inginer de profesie, si cu o destul de mare exeperienta pot spune ca intr-adevar, NU TREBUIA SA PLECE, daca avea cea mai mica suspiciune ca avionul nu corespunde dpdv thnic, sau ca pot interveni asemenea probleme ca inghetul. Sunt foarte multe aspecte pe care, din prea multa incredere in sine si supraevaluare a capacitatilor noastre, le omitem. Rutina si increderea excesiva in propria experienta poate duce la greseli fatale de cele mai multe ori.
    Si ca dovada stau si evenimentele ulterioare. Lipsa antrenamentelor ptr asemenea situatii. Ele nu trebuiesc facute doar pe hartie, ci periodic trebuiesc facute pe bune. Desigur, asta implica cheltuieli, fonduri, etc etc, etc.
    „Atentie, din cauza crizei si lipsa fondurilor, nu se mai trag focuri de avertisment”. O gluma care reflecta o realitate.

    Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 23, 2015 | Răspunde

  5. Motane, acum putina vreme in urma puneai in discutie „despre schimbarea oamenilor”.
    Intreb si eu, in lumina stirilor pe care le mai am „pe aici”, tu crezi ca se va face lumina in cazul mineriadelor? Ca tot vroia cineva sa afle „adevarul” despre vinovatii in cazul catastrofei aviatice in care au murit niste OAMENI. De adevarul deapre o alta CARASTROFA, in care au murit mult mai multi OAMENI, nu ar vrea sa afle tot asa, adevarul?
    Eu chiar astept sa aflu asta. Chiar nu ma intereseaza neparat numele celor care mi-au rupt oasele, mi-au scos dintii si mi-au spart capul, ci macar INSTIGATORII si autorii morali, sa fie trasi la raspundere si sa plateasca. Nu minerul X sau Y, care atata l-a dus capul ala plin de indoctrinare proletara, vreau sa raspunda in fata justitiei, ci acele minti machiavelice, diabolice, care au fost in stare sa porneasca acest tavalug „proletar” impotriva celor care strigau „JOS COMUNISMUL” si vroiau adoptarea PUNCTULUI 8 AL PROCLAMATIEI DE LA TIMISOARA.
    Minerii de atunci, ca si toata „clasa muncitoare”, de la IMGB, IMUC, APACA, etc etc, si-au primit pedeapsa, culmea, de la cei pe care i-au servit si i-au ajutat sa ramana la putere, 🙂 🙂 🙂 🙂
    Macar satisfactia asta (machiavelica :)) o am si eu. Pe mine pana la urma „oasele rupte” mi-au ajutat si am ajuns unde sunt acum. Dar macar stiu ca „ghipsul” meu a fost razbunat. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    Comentariu de Rica Venturiano | octombrie 23, 2015 | Răspunde

    • In mod evident pentru a te apuca de studiat…inainte de-a te apuca sa studiezi trebuie sa citesti iar daca ceea ce citesti iti pare ionteresant te apuci si sa studiezi…sa aprofundezi cele citite ! Ca exemplu : eu am citit ” Agonie si Extaz ” al lui Irving Stone si pentru ca mi-a placut imens …m-am apucat sa studiez si ceea ce-a creat Michellangelo Buonnarotti { nu doar el dar…in special el } incepand cu ” Vite’ de piu eccelenti architetti , pittori et scultorin italiani , da Cimabal insino a tempi nostri ” iar dupa aceea , avand un oarece bagaj de cunostiinte m-am inscris si am si urmat niste cursuri organizate la sala Dalles ” pentru ” muncitori si tarani care priveau pictura si sculptura italiana a secoleleor XIV-XVII . Sunt de acord cu dumneata : si Biblia si Coranul trebuiesc initial citite iar apoi , daca te intereseaza ce gasesti in acele pagini , studiate . Imi pare rau ca , asta ai inteles matale din ceea ce-a spus eu si anume c-asi avea ceva contra cinstirii SF. Parinti . Doamne fereste , cum de ti-a data o asemenea idee prin mintea capului !? Insa cinstirea memoriei cuiva este una , iar ridicarea la rang de sarbatoare a crestinatatii este cu totul altceva trebuie s-o recunosti fie ca-ti place , fie ca nu . Eu spuneam in comentariul meu , grosso modo doar ca acele ” comemorari ” , acea ” cinstire a memoriei lor ” contrazice minim patru din cele zece porunci date de Marele Arhitect 😉 …ca tot te banuia Rica Venturiano ca esti mason 🙂 🙂 🙂 . Acum ma obligi sa repet intrebarea obsesiva pe care ti-am pus-o de cateva ori : esti ceva mai mult decat un simplu enorias la ….vreo biserica oarecare ca mason , nu cred sa am eu norocul sa dau peste alde Chirovici in persoana dumitale ? Este simplu prietene : DA ….sau NU !

      Comentariu de Marian | octombrie 24, 2015 | Răspunde

      • „Insa cinstirea memoriei cuiva este una , iar ridicarea la rang de sarbatoare a crestinatatii este cu totul altceva trebuie s-o recunosti fie ca-ti place” – nu vad contradictia…

        Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 24, 2015

  6. […] nu are aceasta capacitate. Nici cand a fost vorba de accidentul aviatic din Muntii Apuseni (v. si aici) nu s-a putut localiza aeronava prabusita decat cu foarte multa greutate si lentoare. Nici acum, […]

    Pingback de Halucinant… « Motanul Incaltat | iulie 27, 2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: