Despre Rusia si situatia actuala…
Motto:
„In cele din urma, alungata de sotul ei si de propria ei mama, a ajuns la Diveevo. Familia ei a convenit cu egumena manastirii, ca Pelaghia sa fie intretinuta de manastire, platind suma de 500 de ruble. Staretul murise. La inceput, surorile o alungau. Plina de noroi, ea murdarea incaperea, caci isi petrecea zilele intr-o gaura pe care, ca un caine, o sapase in curte. Plangea mult. Cand cineva o intreba pentru ce – raspundea ca plange pentru Rusia.” (subl. mea)
(Viata, invataturile si profetiile Sfantului Serafim de Sarov – Editura Schimbarea la Fata, cap. despre Pelaghia Ivanova – cea nebuna pentru Hristos)
Actuala situatie din Rusia este relativ simplu de descris. E vorba nu atat de un stat esuat, cat de esecul statului de drept, fenomen prezent, cu o intensitate mai mare sau mai mica, in tot Spatiul Ex-Sovietic. Nu e atat vorba de un esec al capitalismului in Rusia, cat e vorba de esecul statului de drept. Patul germinativ al acestui esec a fost indoielnicul Regim Eltin, care n-a prea miscat un deget pentru combaterea fenomenului. Caderea comunismului a atras dupa sine ca grupuri de interese formate din fosti comunisti si kaghebisti sau de oameni manuiti de acestia din umbra sa puna mana pe ceea ce se numea economia sovietica, un fenomen complex si interesant care nu a putut fi oprit, dar nici nu s-a dorit atunci oprirea lui. Suna, poate, ciudat, dar oligarhizarea Rusiei, odata cu caderea comunismului, a fost o axioma de care nu prea si-a dat nimeni seama la vremea respectiva. A inceput sub Gorbaciov, dar dezvoltarea fenomenului, trecerea pe fata de la o viata latenta sau embrionara la o viata activa, s-a produs, dupa parerea mea, sub Eltin. Este foarte limpede ca in tot acest proces cetateanul rus, omul simplu, cinstit, n-a contat, ba mai mult, el a inceput sa saraceasca, ceea ce nu ar fi trebuit.
Pe un astfel de fundal politic si lasat cu limba de moarte de Eltin a venit Vladimir Putin la Putere. Scopul lui a fost de la bun inceput aducerea Rusiei in starea de mai-nainte, de Mare Putere mondiala. Pentru a-si aduce la indeplinirea obiectivul, Putin a inteles ca trebuie sa supuna oligarhia rusa. El insusi era in KGB si stia forta acestuia. De aceea el a inteles ca oligarhia nu poate fi supusa decat cu ajutorul KGB, prin masuri de forta. Cei care erau impotriva regimului sau au fost indepartati. Brutal. Celorlalti li s-a pus in vedere ca vor pati ceva rau daca nu i se supun. Acesta a fost primul pas. Urmatorul pas a fost luarea de masuri economice energice si atragerea de capital strain, din Vest, pentru ca rusii sa traiasca mai bine. Nici in aceasta etapa ceateanul rus, omul cinstit, n-a contat, desi pare altfel. De fapt a contat ca aceste masuri sa-l ajute pe Dl. Putin sa-si consolideze regimul de putere personala, pentru ca el a inteles ca daca nu are poporul de partea sa n-are cum sa-si consolideze regimul sau.
In felul asta s-a dezvoltat un regim ce poate fi caracterizat daca nu drept dictatorial, atunci autoritar, de autoritate personala… Un regim cu un partid dominant, un catch-all party- Rusia Unita – care a mai si scazut de-a lungul vremii, dar care se mentine la Putere. Faptul ca acest partid a scazut, in mod sigur i-a pus pe ganduri pe sefii sai de la varf… De aceea se simtea nevoia unei ofensive politice inclusiv pe plan extern, pe plan intern Opozitia fiind supusa unor persecutii puternice, dure, pentru a readuce o cota inalta de incredere in acest partid din partea populatiei. Ce se intampla? Oligarhii s-au obisnuit cu acest partid, s-au obisnuit si cu Putin drept sef (sau Dl. Medvedev), il accepta, si-l sustin pentru ca ei au nevoie de stabilitate. In felul asta se perpetueaza un regim autoritar. Pe de alta parte, Putin stie foarte bine ca are nevoie de oligarhia rusa, de forta ei financiara, pentru a se mentine la Putere (ori el, ori prietenul sau, Dl. Medvedev), mai ales ca el insusi face parte din aceasta oligarhie pe care o conduce.
Nu numai intrarea in NATO a fostelor tari din fostul lagar socialist controlat de Kremlin, dar democratizarea acestora nu a fost de la bun inceput pe placul lui Putin. Intr-un fel este explicabil pentru ca regimul sau nu e unul democratic, bazat pe drepturi si libertati. De aceea Rusia a reactionat deosebit de brutal la orice forma de democratizare sustinuta de Vest si SUA in fostul Spatiu Ex-Sovietic: a fost Georgia, apoi a urmat Ucraina. Nu e vorba numai de teama de NATO, ci de democratie autentica, nu originala (sa ne amintim de democratia originala de la noi: era numita asa ca sa nu-i suparam pe rusi, ca nu cumva ei sa ne perceapa ca iesiti definitiv din sfera lor de influenta, iar Dl. Ion Iliescu a jucat foarte bine comedia asta, dar era necesar asa ceva, desigur). Rusia se temea ca nu cumva, prin contaminare, valul democratic sa ajunga si la… Moscova, sustinand Opozitia!! De observat ca Dl. Putin sprijina regimuri asemanatoare in lume, se intovaraseste cu astfel de regimuri, cum ar fi cel din Iran, sprijina partide de extrema dreapta din Europa.
Pe de alta parte, decaderea spirituala a Rusiei, dupa decenii de comunism extrem de dur, e un lucru ingrijorator, desigur. O filozofie politica ciudata cum e cea dughinista, insusita de regimul actual, cu elemente fasciste, dictatoriale, cum ii place D-lui. Putin (m-ar bucura sa aud ca nu-i place!), indica un declin spiritual. Se stie ca, din punct de vedere religios, Rusia e o tara crestina si ortodoxa. Dar acest declin spiritual e mult mai vechi si voi cita din cartea pe care am citat-o in motto, ce spunea despre subiect Sfantul Serafim de Sarov:
„Noi, in timpul de fata, din cauza nepasarii noastre aproape generale fata de sfanta credinta in Iisus Hristos si din cauza neatentiei noastre fata de lucrarea dumnezeiestii sale Providente pentru noi si a legaturii omului cu Dumnezeu, am ajuns pana acolo, incat se poate spune ca ne-am indepartat aproape cu totul de la adevarata viata crestineasca… Sub pretextul instruirii, am intrat intr-un asa intuneric al nestiintei, incat ni se par cu totul de neinteles acele lucruri, pe care cei din vechime le intelegeau asa de bine, incat in convorbirile lor obisnuite ideea despre aratarea lui Dumnezeu printre oameni nu li se parea ciudata.”
Acest declin al credintei in Hristos, care este si un declin moral, de buna seama, a cascat un gol care a a fost umplut intr-un mod tragic de catre comunism, care a fost intr-adevar sprijinit de forte iudaice, dar ateiste! Acum, declinul persista si intr-o asemenea clima morala incoltesc regimuri autoritare, dar care pot fi amenintatoare si in exterior, nu numai in interiorul tarii. De aceea Dl. Putin, regimul sau, trebuie privit ca un pericol la adresa altor tari si chiar la adresa Uniunii Europene. In interiorul tarii, pe langa pericolul la adresa cetateanului pe care il reprezinta un regim autoritar si incalcarea brutala a drepturilor si libertatilor cetateanului, trebuie sa remarcam o coruptie endemica si institutii care nu functioneaza dupa reguli institutionale juste, ci dupa cu totul alte reguli. Ca lui Putin nu-i prea pasa de popor se vede acum: el capteaza poporul cu pericolul unei iminente agresiuni din partea Vestului si SUA, problema care nu s-a pus niciodata, cred ca niciodata, in Vest sau in SUA. De aceea sanctiunile economice impuse de catre Lumea Libera unei Rusii agresive si dispusa sa incalce tratate internationale la care este parte semnatara, sanctiuni care au dus la prabusirea PIB-ului tarii si inrautatirea nivelului de trai al populatiei, nu-l mai intereseaza pe Dl. Putin, care si-a atins scopul: a anexat abuziv Crimeea, pe de o parte, si vantura in fata poporului, asa zisul pericol extern, care, de fapt, nu e real. Realitatea este ca pericolul pentru Uniunea Europeana si SUA a devenit chiar Rusia, care nu numai ca sprijina, dar se si aliaza cu regimuri cum ar fi cel din Iran.
Se vorbeste mult zilele acestea despre recentele declaratii impaciuitoriste ale lui Jean-Claude Juncker. Eu va spun sincer ca primul lucru care mi-a venit in minte este ca Dl. Juncker e platit de rusi ca sa faca astfel de declaratii, pentru ca Rusia exporta coruptie, iar „mirificul Occident”, „mirifica Germanie”, nu sunt chiar atat de nepatate cum vor sa para la o prima vedere. Rusia plateste, si inca gras, oameni politici, personalitati de prim rang, pentru ca sa faca astfel de declaratii sau sa improaste cu noroi in alte natiuni, pe care Rusia nu le vede cu ochi buni. Dar poate ca lucrurile nu stau chiar asa… Totusi, nu l-am auzit pe Dl. Juncker reactionand la faptul ca SUA si Romania au fost amenintate de un oficial rus (v. aici si aici respunsul MAE). De fapt, Europa face aceeasi greseala pe care a mai facut-o si cu Hitler: „las’ ca Hitlerutz nu e un baiat chiar asa de rau”, adica n-au inteles pe deplin amenintarea pe care o reprezinta Hitler. La fel si acum, Dl. Juncker, si nu numai dansul, desigur, nu inteleg amenintarea in mod real a Rusiei fata de Uniunea Europeana. Rusia nu doreste sa aiba relatii bune cu UE, ci s-o supuna conform propriilor ei reguli si s-o conduca, reusind astfel o lovitura la adresa SUA (discutam despre ce doreste sa faca, nu si daca poate realiza efectiv aceste lucruri). Asta e, de fapt, ideea de baza si de aceea regimul D-lui. Putin e unul extrem de periculos pentru ca el poate, fara niciun motiv sau gasind motive false, sa provoace un razboi pentru ca Putin, de data aceasta, sa stapaneasca lumea. Mai ales ca Rusia se poate folosi de Iran, privind amenintarea lansarii unor rachete balistice spre Europa. De aceea „alte interese”, cum ar fi cele de ordin economic, investitii in Federatia Rusa, volumul schimburilor comerciale, nu justifica o atitudine de o nenaturala blandete fata de Rusia si de ostilitate fata de principalul partener si principala forta care iti asigura securitatea, care e SUA si care, trebuie s-o spunem deschis, nu a amenintat militar Federatia Rusa (sau spuneti-mi cand a facut-o recent?). Trebuie spus, cred eu, foarte clar ca datorita sistemului din Rusia, oligarhic si corupt, bazat pe alte valori decat cele euroaltlantice nu se poate vorbi si nici nu poate fi posibil un „spatiul comun” Rusia-UE si cu atat mai putin o eventuala integrare a Rusiei in UE. Rusia nu va accepta in actualul regim politic un Parteneriat Estic prin care sa incerce sa introduca statul de drept si sa lupte impotriva coruptiei. Pentru ca aceste lucruri ar prabusi actualul regim al D-lui. Putin. Observati cat de incomfortabil se simte acesta datorita situatiei din Ucraina. El doreste in Estul Ucrainei un stat tampon si nimic mai mult: e tot ce poate obtine deocamdata. In rest joaca la intimidare si prolifereaza amenintari incolo si incoace. De asemenea trebuie spus ca e corect ce sustin americanii: Rusia e o putere regionala. Si mai corect ar fi sa spunem ca Rusia e o putere minora. De aceea e cu totul de neinteles faptul ca Franta si Germania se umilesc atata in fata Rusiei.
Insa trebuie sa recunoastem ca Rusia poate pune, daca doreste, probleme serioase daca nu e oprita la timp. Atitudinea antiamericana e una prosteasca. SUA joaca un rol major in Europa, trebuie sa-l joace in continuare si trebuie sa joace un rol important si in modernizarea Rusiei. Adevarul este ca pe noi nu trebuie sa ne lase indiferenti Rusia, cu atat mai mult cu cat avem acum Uniunea Europeana – in trecut n-aveam asa ceva. Noi trebuie sa jucam un rol major in modernizarea Rusiei. Rusia trebuie sa stie ca:
α) nu dorim o agresiune armata asupra Rusiei decat in cazul in care am avea de a face cu un gest (sau cu gesturi) necugetat(e) din partea Rusiei cum ar fi, de pilda, daca aceasta ne-ar ataca, dar
β) vom milita activ ca idealurile de Libertate, Egalitate, Fraternitate sa patrunda in Spatiul Ex-Sovietic, inclusiv in Federatia Rusa, pentru construirea si in aceasta parte a Lumii a unei societati libere, democratice, in care drepturile si libertatile individului sa fie respectate.
In orice caz, noi nu trebuie sa admitem derapaje in Rusia, cum se intampla actualmente, nici sa ne contaminam de coruptia venita de acolo. Daca vom lasa Rusia la intamplare si nu o vom ajuta cum trebuie, s-ar putea sa regretam mai tarziu. Si trebuie sa intelegem ca multora din Rusia nu le convine o stare de normalitate, bazata pe statul de drept, in limitele legii si fara exagerari. Spatiul Ex-Sovietic, inclusiv Rusia, e unul in care trebuie operate schimbari, pentru ca derapajele pot duce la catastrofa, cum s-a mai intamplat, de pilda, in 1917, cand nu prea ne-a interesat consecintele faptului ca am exportat acolo comunismul, care in scurt timp a ajuns un pericol pentru intreaga Europa. Inca nu e catastrofa, insa aceste derapaje pot duce la catastrofa. Noi am crezut atunci ca daca exportam acolo comunismul si-i lasam in plata Domnului, ei or sa fie cu ale lor, noi cu ale noastre. Ei, uite ca n-a fost asa! Si tocmai astfel de lucruri nu trebuie sa se mai intample! Si de aceea SUA are un rol major in aceasta situatie. Acest „sa nu-i suparam pe rusi”, pe care il practica si Dl Juncker, nu inseamna altceva decat sa-i lasam din nou in plata Domnului, cu ale lor. Or, o astfel de atitudine atata derapajele si le face sa se mareasca pe zi ce trece, adica tocmai ce trebuie stopat.
65 comentarii »
Lasă un răspuns
-
Recent
- In interesul superior al copilului!!
- Cand incepem sa intelegem cat de mult valoreaza Constitutia si cat de mult valoreaza libertatea!!
- S-a aprobat reabilitarea podetului din comuna Cutare. In Consiliul Suprem de Aparare a Tarii!!
- 112 nu inseamna Big Brother!
- Precizie de cativa metri…
- Halucinant…
- Va fi razboi?
- „Noi suntem social-democrati”…
- „In Romania, limba oficiala este limba romana” – Art. 13 din Constitutia Romaniei
- Despre candidatul PSD la alegerile prezidentiale
- Un banc!!
- Simbolistica totalitarismului
-
Legături
- WordPress.com
- WordPress.org
- Voxpublica
- Riddickro
- Cristian Patrasconiu
- Geopolitikon – Adrian Cioroianu
- Lumiss22
- Adrian Nastase
- Cristian Preda
- Desculta prin Timisoara
- Mazilu Raluca
- Theodora – Hai ca se poate!!
- Vladimir Tismaneanu
- Adriana Dutulescu
- Brussels Blog
- Corina Cretu
- Alina Gorghiu
- Bibliotecarul
- Ana Birchall
- Miron Mitrea
- Maria Grapini
- Ion Iliescu
- Vasile Dancu
- Stirea press
- Agentia de rating politic
- Gabriela Savitsky
- Keops – mister, perfectiune, frumusete
- Sever Voinescu
- Mihai Gotiu
- Elena Udrea
- Dreapta.net
- Satmareanca
- Traian Razvan Ungureanu – TRU
- Daniel Funeriu
- Lavinia Stan
- Blogosfera Portocalie
- Adrian Paunescu
- Dilema Veche
- Revista 22
- Calin Popescu Tariceanu
- Traian Basescu
- Motanul_Filozof
- Codrin Scutaru
- The Beginning Of The End
- Civitas'99
- Hanul Povestilor
- Maria Diminet
- Victor Ponta
- Anca Bundaru
- Sonya
- Lilick
- Loredana
- Gabriela Elena
- Club 2020
- Roxana Iordache
- Andreea Paul
- Cristina
- Trading Economics
- Adevarul nostru
- Desculta prin Timisoara – WordPress
- Florin Citu
- Lucian Isar
- Gabriela Elena (II)
- Moshe Mordechai
- goodreads
- Opinii BNR
Motane, tu erai acela care-mi spuneai ca „nu-i treaba mea cum isi cheltuie ala bani, nu-i treaba mea daca ala munceste la sapa, nu-i treaba mea daca vrea sa poarte burke”, etc etc etc, dar in principiu tu imi spuneai ca NU-I TREABA MEA ce face sau ce vrea x sau y.
Da-mi voie sa-ti spun ca nu-i treaba mea daca cetateanul rus traieste in saracie sau nu, atat timp cat lui ii convine.
Ca sa-ti dau un exemplu de „cetatean rus”, da-mi voie sa-ti vin cu un caz. La firma avem o echipa de elctricieni High Voltage foarte priceputi, dar rusi. Lucreza de 5 ani la noi si sunt un fel de „flight team”. Stau in Krimeea si cand e nevoie, pac la avion si la destinatia rspectiva. La una din interventii am fost cu ei. Singurul care vorbeste engleza este seful lor, un inginer destupat la minte si foarte bun in meseria lui. Seara la hotel, dupa ce s-a rezolvat problema, statea si vorbeam cu el, asa ca l-am intrebat cum vad ei, locuitorii din Krimeea problema anexarii. El mi-a rasuns ca e foarte bine ca s-a facut asta, ca Rusia este mai buna ca Ukraina. ???????? E mai buna viata in Rusia decat in Ukraina, dar nu prea mi-a venit cu argumente care sa-l sustina. Insa avea o problema, ca el nu vrea sa renunte la pasaportul Ukrainean, ca daca isi ia rusesc o sa aiba probleme cu mersul prin UE.
Inconcluzie, cetateanul rus nu da doi bani pe ce credem noi sau ce credem noi ca vrea el. Daca la noi s-a facut o indoctrinare cat de cat, dovada sta in mentalitatuile multora, la ei e si mai grav. Nu-i obliga nimeni, nu le sta nimeni cu AK-ul la tampla sa urasca Occidentul, o fac din convingere. Ca Putin este un tiran, asta o zicem noi, dar ei nu spun asta. Ptr ei Putin este cel care arata lumii maretia rusiei.
NU-I TREABA NOASTRA CE FAC RUSII SI CUM TRAIESC RUSII, atata timp cat o fac la ei in tara si nu se dau la noi, nu? 🙂 🙂 🙂
„NU-I TREABA NOASTRA CE FAC RUSII SI CUM TRAIESC RUSII, atata timp cat o fac la ei in tara si nu se dau la noi, nu?” – absolut!! Si mai mult decat atat: Rusia trebuie adusa in hotarele ei firesti. Ce cauta Rusia in Transnistria?? A mintit de atatea ori ca se retrage de acolo! Evident, nu are ce sa caute acolo!! Iti spun eu de ce rusii urasc Occidentul: deoarece conducatorii lor inoculeaza poporului astfel de idei. De pilda, ei, conducatorii lor, inoculeaza in popor ideea ca Occidentul e o amenintare la adresa securitatii Rusiei, lucru care nu e adevarat. Insa atata vreme cat, spre exemplu, mass media din Rusia este supusa aproape in intregime Puterii politice de la Kremlin, oamenii cred asa ceva, pentru ca aceasta mass media nu este independenta, ci supusa unui nou tip de tar, unul fascist.
Intr-adevar, nu e treaba mea daca rusul obisnuit traieste in saracie sau nu. Dar ma deranjeaza minciuna propovaduita de conducatorii Rusiei, cum ca ei ar fi „cu poporul si pentru popor” si, mergand pe ideea asta, Occidentul e de vina, Romania, SUA sunt de vina ca poporul rus o duce rau, saracu’ de el. Cand adevarul e mult mai simplu: conducatorilor Rusiei nu le pasa de poporul rus, le pasa doar de conturile lor din banci si offshore-uri, sa fie cat mai mari. Dar, pe de alta parte, conducatorii Rusiei exporta coruptie in Europa si in lume, dar tipa sus si tare ca Europa, SUA sunt rele si nu lasa poporul rus sa traiasca in „pace si prietenie cu toate statele lumii”, cand, de fapt, ei nu-i lasa pe altii in pace!! Isi activeaza vuvuzelele din presa din alte tari ca sa arate cat de rea e UE si SUA si cat de buna ar fi Rusia! Lucrurile astea ma deranjeaza. In rest, e treaba lor ce fac!! Insa aparitia unui nou Hitler in Rusia – ma refer la persoana D-lui. Putin, desigur – e si treaba mea, a noastra si bineinteles ca ma deranjeaza foarte tare!!
Si chiar ar trebui sa ne deranjeze.
Si sa luam masurile cuvenite!!
Rusia, prin regimul Putin si serviciile sale secrete, a practicat o minciuna care s-a prins la unii: aceea potrivit careia Rusia nu ar reprezenta niciun pericol pentru cineva. Potrivit acestei minciuni Scutul Antiracheta de la Deveselu, ar fi ceva rau, indreptat impotriva Rusiei „pacifiste”. Eu imi amintesc de faptul ca inca George W. Bush a spus ca acest Scut este indreptat impotriva unei rachete care ar veni din Orientul Mijlociu – nicidecum nu s-a referit la Rusia! Rusia a repilcat ca Iranul nu are mijloacele tehnice de a construi si a trimite o astfel de racheta. Si iata acum expermintele cu rachete balistice efectuate de Iran, tara sustinuta de Moscova! Adevarul este ca Scutul sta in gat Rusiei pentru ca ii zadarniceste planurile sale expansioniste si de amenintare cu forta asupra Europei, ca asta e tot scopul Rusiei. Scopul Rusiei nu este sa existe o unitate de valori intre ea si Europa, ci sa ameninte Europa si, in felul acesta, s-o conduca. George W. Bush a avut dreptate cand a declarat la Bucuresti ca daca Rusia adopta acelasi sistem de valori ca si UE si SUA atunci evident ca n-ar mai fi nevoie nici de state tampon si nici de granite. Insa inca din 2004 Rusia nu a dat dovada ca doreste asa ceva. Dorea altceva, ce spuneam eu mai sus, mintind ca nu reprezinta vreo amenintare. Noi trebuie sa intelegem ca Rusia are statut de stat agresor, de tara agresoare si nu se poate sa nu ne intereseze lucrurile acestea.
Sa luam problema nivelului de trai din Rusia, ca sa vezi ce minciuna emite actuala conducere!
Cresterea nivelului de trai sub Putin, dupa complicatele perioade cu Gorbaciov si Eltin, s-a datorat in cea mai mare masura Occidentului, investitiilor occidentale in Federatia Rusa. Sanctiunile pe care UE si SUA le-au impus Rusiei s-au datorat faptului ca Rusia a incalcat norme de drept international. Acum Putin acuza Occidentul, dar pentru ce? Occidentul e rau acum, in viziunea noua a liderului de la Kremlin. Nu spune ca el nu respecta normele de drept international, ci inoculeaza in popor ideea unui Occident malefic. O idee falsa, desigur, dar care prinde daca propaganda e bine condusa.
Pai eu ce ti-am spus Motane? Daca cei din Krimea nu considera ca NU le-a fost incalcat vre-un drept, ci ca anexarea ei la „mama russia” a fost un act firesc, nu crezi ca este normal ca sa si creada ca de fapt Occidentul este ala care o face? In mintea lor creatza (de la atata samagon) ei considera ca sanctiunile impuse Rusiei din cauza actiunilor lui putin sunt incalcari ale drepturilor lor, nu „anschluss”-ul facut de putin. I-ai vazut sa iasa si sa comenteze ca alipirea este ilegala si ca incalca toate normele si drepturile elementare ale unui popor? Cateva voci razlete, gen Patapievici, care combat, dar mai usor, sa nu deranjeze.
Este de-a dreptul regretabil ca ei nu inteleg ca Rusia incalca cu buna stiinta niste tratate internationale la care e parte, pe care le-au semnat… Sau poate ca inteleg, dar… Dar nu au ce face…
Scuze, din viteza am bagat o dubla negatie. Imi cer iertare, si rectific:
„Daca cei din Krimea considera ca NU le-a fost incalcat vre-un drept”.
Ok!
Motane, nu stiu daca ei chiar NU INTELEG situatia, sau daca lor chiar lim se pare normala. As inclina sa spun ca ptr ei asta reprezinta normalitatea. Si in fond nu vad de ce ar trebui sa ii convinga cineva de contrariu, daca ei ASTA VOR??? Exact cum spuneai si tu, nu-i treaba altcuiva daca femeia musulmana vrea sa poarte burka, si n-o contrsange nimeni.
Daca ei asta cred, asta simnt si asta vorm de ce trebuie sa „ii ajute” cineva sa priceapa contrariul? Ca si pe noi „ne-au ajutat” rusii sa pricepem ca nu-i bun capitalismul si sa acceptam „de buna voie si nesiliti de nimeni ALTII” comunismul.
Eu cred ca fiecare trebuie lasat sa straisca in tara lui cum vrea. Daca vor ajutor, exista destule mijloace moderne prin care pot sa-l ceara, si atunci este alta poveste. Pentru ca din punctul meu de vedere, ajutorul dat cu sila si bagat pe gat nu prea mai este ajutor, ci devine altceva. Crede-ma ca Romania in perioada post-belica / pre-decembrista a simtit din plin ce inseamna un asa tip de ajutor.
Sa stii ca sunt oameni in Rusia care ar putea sa actioneze, dar din anumite motive, care mie imi cam scapa (recunosc asta) nu actioneaza. E posibil ca si de teama FSB-ului…
De ce ar fi interesați sa trăiască spiritual?
De mai multa vreme, cum aratam si in postare, lucrurile nu au mers asa cum ar fi trebuit in Rusia si nu s-au gasit nici solutii si, pe cale de consecinta, nu s-au luat nici masuri. Asa se face ca au patruns in Rusia tot felul de „idei moderne”, mai toate importate din Occident. Lucrul asta este normal pentru ca oamenii circula, ideile circula. Regimul tarist nu i-a facut pe oameni fericiti, iar Rusia opunea prin acest regim o rezistenta foarte puternica la orice reforma. Calea corecta ar fi fost cea spre constitutionalism, spre o monarhie constitutionala si o viata politica democratica, pluripartita adica. Din pacate, nu s-a intamplat asa… Si pentru ca nu s-a intamplat asa a urmat comunismul ateu, importat de Rusia tot din Europa, desigur. Adica s-a intamplat cel mai rau lucru.
Acum Rusia e in ceea ce s-ar putea numi postcomunism. Evident, sunt oameni in functii importante care au activat si pe vremea comunismului. Ideile comuniste nu au disparut cu totul, iar o idee de reforma clara, dupa Mihail Gorbaciov, nu a existat. S-ar putea spune ca dimpotriva. Spuneam si in postare de ideile dughiniste care sustin ideologic regimul de autoritate personala a lui Vladimir Putin. Vezi, Sf. Serafim de Sarov dorea o Rusie cu adevarat crestina, bazata pe dreptate… Felul in care stau actualmente lucrurile nu indica asa ceva. Dar, sigur, intr-o oarecare masura lucrurile stau asa, insa intr-o mare masura lucrurile stau invers. Actuala conducere traseaza astfel de „trairi spirituale” in care Occidentul e vazut ca ceva malefic care trebuie supus Rusiei.
In general vorbind, inca de multa vreme, tot expansionismul rusesc nu are in el ceva crestinesc, mai ales ca el a lovit si tari crestine. Nici Testamentul lui Petru cel Mare nu prea are radacini crestine, pentru ca ce e crestinesc in a fura teritoriile altora? Ce e crestineste in aceasta lacomie? Daca patimile incep sa se transpuna in politica de stat pe mai bine de doua secole e clar ca ceva nu e in regula…
Si ce are asta cu partea spirituala?
Dar se vede cu usurinta ce are cu partea spirituala…
Mie mi se pare ca rușii sint foarte spirituali. La fel si romanii. Întrebarea este la ce fel de spiritualitate te referi.
Si in Romania sunt multe scaderi, nu zic nu. Totusi, in Rusia se observa o degradare…Cele mai bune exemple: Dughin, Putin… si altii, desigur. E ceva care nu e in regula si e, desigur, ingrijorator…
Nu poate fi o degradare daca nu exista un standard.
Este, sa stii… Dupa orice standard sanatos te-ai lua. Dar se si vede destul de usor lucrul asta. Insa aceasta degradare se poate transforma intr-o amenintare cat se poate de reala la adresa UE si NATO: asta e lucrul periculos!! Pe care, evident, trebuie sa-l luam in considerare.
Insa ai dreptate! Pentru ca trebuie, apropo si de standarde, gandite bine niste reforme (sau cele vechi regandite) pentru aceasta tara, care s-o apropie de UE si NATO si care sa anihileze pericolul actual pe care il reprezinta Rusia. Poate gresesc eu acum, dar mie mi se pare ca in caz contrar pericolul se va acutiza. Ideea e, desigur, aceeasi: economie de piata libera, democratie, libertate numai ca trebuie vazut in contextul actual, la situatia actuala cum trebuie aplicate lucrurile. Da, si mi-ar placea o renastere adevarata a Ortodoxiei. Acum nu se poate vorbi de asa ceva, decat de o noua criza in Rusia, cu implicatii nefaste daca se acutizeaza si se agraveaza…
As fi de acord sa nu ne bagam in problemele lor interne, cum spune Rica, daca lucrurile nu ar avea sanse mari sa o ia pe o panta malefica si ar putea sa distruga ce s-a castigat prin masurile de reforma initiate de Mihail Gorbaciov. In acest caz s-ar reveni la ceea ce a fost in trecut (noi speram ca nu!), lucru ce imi displace… Ar fi un esec… Un esec inclusiv pentru Rusia.
Sint sigura ca daca te-as întreba cum ar arata aceasta renaștere adevarata a ortodoxiei nu ai putea sa-mi dai un răspuns concret si direct.
Sigur ca e dificil de spus…
Desigur. Cum este si cum poți fi mintuit.
Insa gandeste-te ca pe vremea comunismului crestinismul a fost persecutat dur in Rusia. S-au distrus, s-au profanat biserici…Au suferit foarte multi oameni in lagare si in inchisori. Evident, se aseamana cu Romania deoarece a fost acelasi sistem, dar in Rusia s-a actionat si mai dur cred. Biserica a fost penetrata de elemente NKVD, KGB. S-a incercat impunerea prin forta, deosebit de brutal, a ateismului in societate. Or, un regim care trage tot spre comunism si spre kaghebism, cum e cel al D-lui. Putin, nu poate sa declanseze o astfel de renastere adevarata. Mai ales ca e un regim ce pare a copia erorile trecutului.
Biserica, atunci ca si acum, in Rusia precum si in România nu a stat tare in credinta ci a sucombat regimului. De frica, din confort, din alte motive.
In Romania nu prea a mai avut ce sa faca deoarece au venit aici cu tancurile si te aresta. Au fost multi care au incercat sa faca, totusi, ceva. Au suferit lagarele si inchisorile comuniste. Totusi, in Romania nu a fost chiar asa ca in Rusia, asa am impresia…
Insa in Rusia nici regimul respectiv, cel tarist, care ar fi trebuit sa faca ceva, n-a facut nimic!! El a actionat impotriva unor tari ortodoxe – Moldova, Tara Romaneasca – la 1812, dorind sa faca rau, doar pentru a se extinde teritorial. Pe plan intern n-a miscat un deget ca sa faca o reforma benefica pentru tara, desi ar fi putut s-o faca! Pana cand situatia a devenit critica si a venit comunismul. Acum pare a se repeta povestea, dar sub o alta forma, desigur: situatia, daca se agraveaza, devine critica pana la urma.
http://cnsnews.com/news/article/terence-p-jeffrey/3248723000000-federal-taxes-set-record-fy-2015-21833-worker-feds-0?utm_source=facebook&utm_medium=cns&utm_term=facebook&utm_content=facebook&utm_campaign=n-federal-taxes-record
http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/cursa-prezidentiala-din-sua-este-imprevizibila-din-cauza-lipsei-de-incredere-in-politicieni-396695
Ha ha. Problema este ca oamenii nu cunosc legile, habar nu au ce trebuie sa faca cei aleși, normal ca sint confuzi. Articolul descrie efectul, nu cauza.
Din link-ul trimis de mine se vede ca bani sint din plin. Nu e vorba ca nu-s bani sa se plătească serviciile necesare.
Si atunci care ar fi problema principala la nivelul clasei politice din America…?
O populație ignoranta si indiferenta fata de legi.
Si de ce e asa? De ce s-a ajuns, totusi, in situatia asta…?
S-a lucrat la asta din greu in ultima suta de ani. Statul, prin școala, a condiționat generații de oameni sa fie asa, pentru ca acapareze puterea foarte ușor. Ceea ce s-a si întimplat cu alegerea de doua ori a lui obama si a următorului candidat.
Alta cauza este si faptul ca imigrantii nu s-au integrat, nu au învățat legile acestei tari. Au păstrat gindirea din tara de unde au venit, fără sa realizeze ca de aia au plecat.
Motane, te ambalezi prea tare cu rusii. Spui ca sunt mintiti si ca sunt inoculati. He he he he, pai tu unde ai trait inainte de 90? In Occident? Pentru ca doar asa imi pot explica cum de nu esti onbisnuit cu asa ceva. Pai vrei sa-ti spun cum era pe vremea lui ceasca in Romania? Daca mint, il avem pe marian care ma poate corecta, 🙂 [pentru ca suntem leaturi apropiate si am mai fost si „vecini de suferinta” in Berceni.
Motane, aceeasi propaganda era si la noi, si tot asa, Occidentul Sua si toti capitalistii astia „depravati” erau de vina pentru toate nenorocirile. Se vede ca n-ai aucat vrema manifestarilor „spontane de solidaritate” in care „clasa muncitoare, impreuna cu intelctualii si cadrele didactice” (he he he he, ca asa a fost o faimoasa tirada ceausista) a iesit VOLUNTAR in strada sa protesteze impotriva tiranului marican care invadase Vietnamul.
Si daca nici noi n-am avut propaganda si mass-media aservita, si servicii secrete care iti numarau dumicatii de salam cu soia. Am avut, si uite ca tot a bufnit mamaliga. De ce? Pentru ca toata propaganda asta mincinoasa si falsa n-a mai resuit sa pavcaleasca pe nimeni in Romania. In Rusia are teren fertil. Daca la noi, pe vremea lui ceasca spunea unul ceva rau de el, te fereai sa nu fie cumva „unul cu ochi albastri undercover”, dar la ei iti da in cap si te bate de-ti suna apa’n cap. Oameni cu studii, inteligenti, care au acces la informatii, plimbati prin lume, si ma sperie cat de mul il sustin pe putin si actiunile lui.
Da, Rusia trebuie tinuta sub observatie, dar nu prin maestecul in treburile ei, ci mult mai simplu, prin ingradirea accesului in „lumea asta capitalista si bolnava”. Ce esti frate, rus, imi pare rau n-ai intrare in UE. Nu le mai da acces la ceea ce oricum urasc si considera putred. Stai frate la tine in iurta si gata.
Motane, indoctrinarea, ca orice samanta, are nevoie de un teren fertil, fara de care n-ar avea succes. Degeaba au acces la informatii, ca ei tot inghit ca pelicanii tot ce la vara putin pe gat. Nu-mi spune ca sunt siliti, ca la cati sunt ei, ca sa fie siliti ar fi necesar SI OBLIGATORIU ca 1/2 sa fie kagebisti, ca sa-i poti obliga.
Da, CLAR E CEVA IN NEREGULA CU EI!! Si putin nu este cauza, ci el este doar efectul.
Da, desigur, fiind si la noi si in tot Estul Europei fost comunist acelasi sistem sigur ca lucrurile se aseamana. Identice nu sunt, dar asemanatoare sunt.
Foarte interesant ce ai spus: „In Rusia are teren fertil” si „Oameni cu studii, inteligenti, care au acces la informatii, plimbati prin lume, si ma sperie cat de mult il sustin pe putin si actiunile lui.”. Se pune intrebarea: de ce? Tu cum iti explici acest fenomen? De ce in Rusia e (inca) terenul fertil pentru asa ceva?
Rusia, cred eu, trebuie ajutata… Pentru ca e in proximitatea UE si NATO si cu o Rusie ca cea actuala nu prea putem sa avem relatii bune deoarece ea se constituie intr-un pericol ce se permanentizeaza la adresa UE si NATO. Opozitia in Rusia trebuie sprijinita de cineva, altminteri daca e mereu persecutata si marginalizata poate sa si dispara. Interesul nostru este intr-o Rusie democratica, in care sa se respecte drepturile si libertatile cetateanului, si care sa aiba aceleasi valori cu noi. In caz contrar derapajele pot fi periculoase inclusiv pentru UE si NATO.
„Da, Rusia trebuie tinuta sub observatie, dar nu prin maestecul in treburile ei, ci mult mai simplu, prin ingradirea accesului in „lumea asta capitalista si bolnava”” – dar lucrul asta se si face prin sanctiunile economice impuse Rusiei. Acestea, fara indoiala, reprezinta o ingradire. Insa problema trebuie cumva rezolvata, pentru ca aceasta ingradire nu e o solutie in sine. Are si efectul nedorit de a-i intari pozitia lui Putin, care, cu toata ingradirea, tot un pericol va fi si inca sprijinit de popor… Aici e problema…
Dar ti-ai pus intrebarea daca ei, rusii, chiar vor sa fie ajutati? Uita-te prin jur, pe unde s-a vrut sa ii ajute pe irakieni, pe afgani, ce-a iesit. Au cerut cumva rusii, cetanenii de rand, ajutor? Au cerut cumva cei din Krimeea ajutor? De ce TREBUIE AJUTATA Rusia? Ca sa ce? Mai omule, aia nu vor decat sa fie ca pana acum, dar sa poata sa isi ia Rolls, sa mearga la cumparaturi in Seravalle, langa Milano (ca e plin de acolo), sa umple plajele grecesti, si atat.
Nu, nu TREBUIE ajutati, pentru ca ei n-au nevoie de asta. Ce trebuie sa facem, este sa ne luam masuri sa nu ne mai incalece vreodata. Asta este singurul motiv pentru care Romania TREBUIA sa intre in UE si NATO. Si bine am facut ca ne-au acceptat. Chiar daca unii romani vad in asta ca suntem doar o piata de desfacere. Principalul (daca nu chiar printr putinele) avantaj e asta, ca nu mai cum sa ne incalece, ca ce ar mai face-o ……
Ei trebuie sa fie ajutati. Problema principala este CUM trebuie facut acest lucru si cu CINE trebuie facut acest lucru. Evident, nu trebuie sa fie un razboi precum cel din Irak sau Afganistan.
Rusia trebuie ajutata pentru ca sa nu mai fie un pericol la adresa UE si NATO. Pe de alta parte, sunt interese economice de ambele parti, dar diferentele dintre Rusia si UE fac ca lucrurile sa nu se desfasoare in bune conditiuni, nu putem coopera normal, ci doar cu tensiuni. Observa Ucraina, Acordurile de la Minsk, situatia din Transnistria, Georgia s.a.m.d. Deci sunt numai tensiuni, sanctiuni, cooperarea nu functioneaza cum trebuie.Si nu e bine nici pentru Rusia, desigur. Sunt tensiuni si cu noi: din cauza lor nu putem sa ne refacem tara, sa ne unim cu Basarabia. Sunt tensiuni si intre Polonia si Rusia… De fapt noi stam pe picior de razboi mai mereu… Mai mereu e o neincredere crescanda intre noi, UE si NATO pe de o parte, si rusi pe de alta parte.
De ce trebuie, daca ei nu vor asta? Sunt de acord ca trebuie prevenit un pericol din parte lor, dar nu ajutandu-i impotriva vointei lor.
Cred ca atentia si efortul nostru, al UE si NATO, trebuie indreptata spre masurile pe care trebuie sa le luam. In prezent vad cacele doua entitati fac aceeasi greasala a omului civilizat si educat, da un pas inapoi in fata marlaniei sovietice. ASTA ESTE O GRESALA!!! Daca rusul da cu pumnu’n masa, trebuie sa-i raspunzi cu doi pumni in masa, s-o rupi tu, nu el. Putin nu este cel cu care sa poti discuta la un ceai si-o mahorca.
„Daca rusul da cu pumnu’n masa, trebuie sa-i raspunzi cu doi pumni in masa, s-o rupi tu, nu el.” – nu neaparat asa… Vreau sa spun ca nu trebuie raspuns cu violenta la orice provocare din partea lor. Insa eu sper ca ei sa nu faca gesturi necugetate.
„Putin nu este cel cu care sa poti discuta la un ceai si-o mahorca.” – totusi, Rusia nu se reduce doar la Putin, nu?
Motane, nu stiu cat ai avut tu de-a face cu „fratii de peste Prut” dar pot sa-ti spun ca putin este reprezentantul lor. El da glas mentalitatii genrale. Atatia ani de propaganda si indoctrinare si-au facut efectul si au afectat ADN-ul acestui popor. Stiu un rus in Houston, emigrat acolo de prin 85-86, care si acum, dupa atatia ani de libertate de toate felurile, tot considera ca putin are dreptate si este indreptatit sa faca ceea ce face. Am ramas socat. Este agent de shipping la o mare agentie americvana si este cel care se ocupa de expedierea din Corpus Christie a unor componente ptr turbinele eoliene. Eram acolo cand a fost situatia din Krimea si intamplarea a facut ca nava ce incarca palele ptr turbina sa aiba comandant ucrainean, din Odessa.
Vezi tu, mici intamplari, mici contacte in afara informatiei parvenite prin media, care ilustreaza neretusat o realitate.
Auzi Motane, chestia cu „unirea” am impresia ca este unilaterala. Adica 50% este rezolvata, noi vrem, Mai ramane sa vrea si partea cealalta. Ca din cate stiu „din teren”, moldovenii ce au capitala la Chisinau se uita mai cu jind spre „mama russia”, decat spre noi. Dau, au cu sange romesc ce vor sa fie infatuita unirea, dar restul, adica majoritatea nici sa n-auda. Am fost in Chisinau in vara asta, cu treaba, si am ramas interzis cand multi dintre cei cu care am luat contact nu prea vedeau cu ochi buni unirea. Da, toti ar vrea pasapoarte romanesti, ca se poate, dar nu ca sa ajute cumva la unire, ci pentru ca avand pasaport romanesc nu mai restrictii in UE.
Atata tot. Daca un ghid tanar a fost in stare sa se ia cu mine in gura ca arcul de triumf din fata primariei, sau ce naiba cladire este aia din centru, a fost construit la 1800 (si ceva) de catre „mareata armata rosie”. Cand i-am spus ca „crasnaia armi” a fost infiintata dupa 1900, eram „rauvoitor” si „am informatii eronate de la occidentul care vrea sa acapereze estul europei”. Si asta era o tanara de 27-28 de ani, deci „copilul perestroikai”.
Si cum sa nu aiba teren fertil Motane toata propaganda asta anti occident???
Mai iesi din bolul tau de sticla si ai sa vezi ca real world este foarte diferita de teoriile de orice fel. Habar n-ai cat a contat deschiderea pe care am norocul s-o am catre lume. Nu de putine ori informatiile „oficiale”, luate pe diverse cai s-au dovedit ca fiind putin pe langa realitatea locului.
In Republica Moldova este, dupa parerea mea, o tripla problema:
1. cea a comunistilor si socialistilor care din anumite motive (nostalgii interesate) tind sa fie de partea Kremlinului, in conditiile in care Rusia nu mai are cum sa ajute Rep. Moldova. Insa nu sunt putini, totusi, cei din Republica Moldova care lucreaza in Rusia si faptul ca Rusia e o piata de desfacere pentru produsele moldovenesti.
2. Propaganda rusa si sectorul bancar care e controlat, daca am inteles bine, de catre rusi. Rusii au un interes de ordin strategic in Rep. Moldova, nimic mai mult.
3. Coruptia la nivel inalt, care e infioratoare acolo, de fapt, din cate bag eu seama, in tot Spatiul Ex-Sovietic.
Deci acestea sunt cele trei probleme esentiale de care Romania trebuie sa tina cont cand abordeaza subiectul Rep. Moldova. Si ar mai fi inca o problema, fata de care, actualmente, n-am auzit conturandu-se o pozitie clara: Transnistria. Noi ar trebui sa avem o strategie de abordare a acestui subiect, impreuna cu aliatii nostri.
„Rusia trebuie ajutata pentru ca sa nu mai fie un pericol la adresa UE si NATO.”
Motane, inca de la rasturnarea tarismului si venirea la putere a comunistilor in Rusia, absolut tot timpul a fost unul ca acest putin de azi, care sa comande unde si cum sa mearga Rusia.
Crezi ca Putin singur este problema? Hm, acum realizez trminatia IN, cam cum e „escu” la noi. LENIN, STALIN, PUTIN. Si sa nu-mi spui ca pe acest putin l-a impins saracia sa urasca Occidentul. Sa nu-mi spui ca saracia ii determina pe rusi. Mergi in Rusia sa vezi „saracia” pe strazi, sa vezi cum GUM-ul si ZUM-ul sunt pline de produse foarte scumpe ce se vand ca painea calda. Din punctul astab de vedere, pot spune fara teama ca gresesc, ca patura medie de la rusi este mai numeroasa ca la noi. Noi avem mai multi romani ce traiesc la limita decat ei. Si nu spun ca numar, ci ca procent din total.
Nu saracia ii face „sensibili” la propaganda putinista, ci ei chiar asa sunt, asa gandesc. Cum „sa-i ajuti” ca sa nu fie un pericol ptr UE? CUM si CINE? Cum vezi tu ca se poate face asta? Sa-i ajuti sa ce? A scazut nivelul de trai in Rusia din cauza sanctiunilor UE? Pai noi avem nivelul de trai mai scazut. La noi nu vezi strazile pline de SUV-uri Lexus si alte marci scumpe, fie ele si la mana a doua. La noi nu vezi magazinele pline de ceasuri de aur si de blanuri de la 2-3 mii de euro in sus. Sigur, avem si noi asa ceva, dar nu ca ciupercile. Si ce logica ar avea sa fie asa de mult daca nu ar face vanzare? Locatiile exotice de vacanta sunt pline de rusi. N-am intalnit pre multi turisti romani in Cancun, dar rusi la fiece pas. Pe Rambla, in Barcelona e plin de rusi veniti sa viziteze. E drept. nu i-am vazut in La Gomera sau in Parc Guel, ci mai mult prin magazinele de pe Rambla, care au nume gen Gucci, Luis Vuiton, etc etc.
Asa ca eu nu vad cum si de ce, sa-i „ajuti”.
Sanctiunile impuse Rusiei au determinat o puternica scadere de PIB si o deteriorare a situatiei economice a Rusiei. In Rusia e o patura foarte subtire si corupta, cea a oligarhilor, care intr-adevar traieste foarte bine. Problema este ca deteriorarea economica loveste in popor, in rusul de rand.
Bineinteles ca nu e numai Putin in toata Rusia si nu numai el e problema.
„Nu saracia ii face „sensibili” la propaganda putinista, ci ei chiar asa sunt, asa gandesc.” – Rica, acuma fac si eu precum Cristina: asa au fost conditionati sa gandeasca. Cum sunt ei cu adevarat, asta e o alta problema…
De ce e fertil terenul? Nu stiu sa-ti explic, dar pot sa vin cu niste amanunte, si te las pe tine sa tragi concluzia de ce.
Dupa 90, multi dintre marinarii romani au luat calea pribegiei si ramasi fara flota am plecat „pirati” pe la mai toate companiile posibile. Acolo ne-am intalnit cu foarte multi alti colegi de breasla din fostul lagar socialist, printre care si rusi.
In 95, eram pe o nava, unde eu eram ofiter mecanic 1 si aveam un motorist rus. Vorbea engleza, foarte bine, dar in ruseste. 😀 . Eu l-am gasit acolo, si tipul avea 9 luni la nava. Muncitor, ca tractoru’n brazda, dar fara teorie. A plecat acasa la putin timp si dupa 5 luni, cand trebuia sa plec eu, a venit si ma schimbat. Iti dai seama? Initial, cand era motorust, n-avea acte de ofiter, ca lucrase in fabrica, fusese „maistora” cum ii placea sa se laude. Ca sa aflu dupa aceea ca la ei se pot cumpara brevetele, cam cum a mers si pe la noi pana prin 95, cand s-a imputit treaba.
Cum sa nu le convina, cand la ei banul conduce tot? De la un coleg am aflat ca a avut un comandant rus, care cu 5 ani in urma era simplu marinar pe un pescador in Murmansk.
Ce explicatii vrei la „terenul” fertil? Pai din acelasi motiv pentru care a avut un asa de mare succes comunismul la ei. Sa ne gandim, unde a rasarit ca ciuperca’n balegar comunismul?? Nu cumva in Rusia??? De ce oare?
@Rica Venturiano Sal’tare si respect onorabile …oriunde te-ai afla 😉 ! Comunismul o fi aparut el ” ca ciuperca in balegar ” in Rusia { Karl Marx credea ca acest comunism va aparea inevitabil dar…in Anglia } insa , sporii ciupercii , au venit de la Ierusalem prin ” bunavointa ” evreilor ce s-au stabilit in Rusia , de ce uiti asta ?? Apropo de asta , cea mai vanduta , cea mai citita carte din toate timpurile , dupa Biblie fireste , este „Capitalul ” lui Karl Marx oare , asta nu trebuie sa dea de gandit nimanui ? Andre Malraux spunea mai nu stiu cand : ” Secolul al XXI-lea , va fi religios sau nu va fi deloc „. Anunt pe cine doreste sa ia aminte de faptul ca suntem abia la inceput de secol XXI si…parca nu prea vad o mare aplecare spre religie , mai degraba spre egalitarismul atat de clamat { doar clamat ca nici aia nu erau atat d e prosti } de bolsevicii rusi .
Nimic mai adevarat Mariane si daca iti aduci aminte am avut nu de mult o asemenea discutie cu gazda noastra despre originile comunismului. Da, originea este „pe langa Ierusalem”, si isi trage seva din chibutzurile evreieti, care inca mai exista in Israel. Parintii comunismului au fost evrei, asa este, ca de altfel si cei mai de vaza implementatori ai lui. Si aparitia lui a fost posibila in Rusia pentru ca acolo erau aciuati cei mai multi evrei. Erau ei si prin Europa acelor vremuri, dar erau prea ocupati cu afacerile ca sa se gandeasca la asta, insa „atmosfera” propice si „conditiile” socio-economice din Rusia tarista le-a facilitat accesul la marea masa, fara de care erau calcati in picoare de armata tarista, asa cum mai calcam din viteza prin balegar cand mergeam la bunici mei. 🙂 🙂 🙂 🙂
De ce sunt grecii într-o situaţie cam dificilă ?
Pentru că Atena a cheltuit ca Sparta !
Un imigrant bine primit de Merkel, iese pe strasse dornic de a-şi arăta mulţumirea pentru minunatele condiţii oferite de statul german .
– Domnule, îi zice el primului întâlnit, mă număr printre sutele de mii de refugiaţi primiţi cu atâta ospitalitate şi aş vrea să vă mulţumesc din suflet..
– Dar eu sunt belgian, dle !
Căutaţi un neamţ căruia să-i adresaţi mulţumirile dvs.!
Merge ăsta şi opreşte un altul, care-i spune şi el că e evreu, mai apoi dă peste un român, apoi peste un egiptean, peste un rus, peste un ungur şi tot aşa până ce disperat opreşte o bătrânică, dar şi aceasta era franţuzoaică !
Nedumerit la culme, refugiatul o întreabă :
– Dar n-aveţi idee pe unde umblă nemţii ăştia, de nu reuşesc, ziua în amiaza mare, să dau de unul pentru a le mulţumi tuturor ?!
Uitându-se la ceas, era ora 13, bătrânica îi spune :
– Probabil că la ora asta sunt la lucru … 😉
Motane, ori eşti un răspândac sorosist de toată jena, ori eşti uşor manipulabil, într-o manieră vecină cu prostia !
Mă refer la cele scrise referitor la ruşi, mai exact la Putin !
Cum poţi să nu observi ” binefacerile”cu care s-a pricopsit România în cei 25 de ani de capitalism implementat sub atenta îndrumare a iudeomasoneriii, când România a fost distrusă ( finalul tot de la ruşi ni se trage ?!) mai mult decât în cele două războaie şi cei 45 ani de comunism ?!
Eşti jalnic !
@Radu Humor
„Cum poţi să nu observi ” binefacerile”cu care s-a pricopsit România în cei 25 de ani de capitalism implementat sub atenta îndrumare a iudeomasoneriii, când România a fost distrusă ( finalul tot de la ruşi ni se trage ?!) mai mult decât în cele două războaie şi cei 45 ani de comunism ?!” – dar Dvs. sunteti sigur ca e asa? Pentru ca si eu stiu sa scriu astfel de fraze.
„Mă refer la cele scrise referitor la ruşi, mai exact la Putin !” 😆 😆
Adica Dvs. ce doreati sa fac? Cultul personalitatii marelui conducator de extractie kaghebista: Vladimir Putin??
🙂
Imi pare nespus d e rau dar , sant nevoit sa te contrazic : in Rusia ” cetatzeanul d e rand , omul cinstit ” nu traieste in saracie ! Pentru prima oara de la Elten incoace ” cetateanul de rand ” , daca munceste , daca lupta pentru supravietuire { ca peste tot } are cam tot ce-i trebuie si nici militionerii nu se mai iau de el daca isi face si el micile-i mishmashuri . Astfel in USSR-ul condus de Brejnev { nu mai amintesc numele …alorlalti 😉 } , Andropov , Cernenko { oare chiar poate crede cineva ca tipii astia doi au murit de…. 😉 moarte buna ? } Gorbaciov si…chiar Boris Elten , ca sa-ti cumperi un ” Jiguli ” amarat stateai pe liste de asteptare …ca si la noi si , tot ca si la noi , trebuia s a ai pcr-uri serioase ca sa … „iei peste rand ” desii in USSR sau actuala Rusie , exista minim trei fabrici mari de autoturisme si nu ma refer la….republicile unionale , acolo se fabrica …. altele 😉 . Cine s e plange ? Pai , sa-ti spun eu : vechii luptatori , vechii bolsevici care …inca d e pe timpul lui Gorbaciov { cam cum sunt „revolutionarii ” nostri } au cam inceput sa-si vada subventiile fie injumatatite fie taiate pur si simplu iar magazinele cu circuit inchis d e unde se aprovizionau ieftin si bun au disparut in neant . In rest…daca ai bani Euro , Dollari , Franci elvetieni , Yeni , Yoani sau chiar Ruble…te poti duce sa servesti masa de seara la ” Ermitaj ” { carciuma favorita a lui Iosif Visarionovici } la doua sute d e metri de Piata Rosie si la ….douazeci de metrii de strada …Lublianca 😉 . de asemenea daca ai bani suficienti { azi orice sofer de taxi din Moscova ….are bani suficienti } te poti duce sa ” te racoresti ” …sa ” te descarci ” la Gostinitza ” Moscova ” care-i chiar in Piata Rosie si nimeni nu-ti va reprosa vreodata : cine-i dievocika ce te insoteste sau sa te intrebe de provenienta banilor adica….cam ca la noi 🙂 🙂 🙂 . Putin , pai la ce te puteai astepta de la un kaghebist batran asa cum era Vladimir Vladimirovici care , inca din copilarie asta a visat : sa ajunga agent KGB iar atunci la Berlin a facut ceea ce nimeni n-a indraznit s a faca si anume , a stat singur in fatza unei multimi de berlinezi care doreau luarea cu asalt a Ambasadei USSR si i-a linistit p’aia doar cu „vorba buna ” si cu asigurarea ca ” voi sunteti multi si poate ca veti reusii sa intrati insa pan atunci va trebui sa treceti de mine iar eu , nu voi ” pleca ” decat dupa ce voi lua cu mine macar vreo cativa dintre voi ” . Deci alde Putin nu face altceva decat ceea ce-a invatat la ” scoala ” . Medvedev { Ursul } , sa fim seriosi , pai ce ala n-a fost absolventul aceleiasi „scoli ” ” ca si Vladimir Putin ? Ia intrteaba dumneata pe orice moscovit , pe orice taximetrist din Moscova si…sa vezi cum iti deschide intreg dosarul lui Medvedev daca tot esti curios sa sti ce hram poarta . Iar aia …iti spun si ce-a mancat ala seara mai tare decat aia de la Wikileaks 😉 ! Inca putzin si-l scoteai pe Iliescu erou national pe cinstea mea . Adica , ce vrei dumneata sa spui , ca rusii au pus botu’ la ” comedia ” jucata de Iliescu si-n ’89 si-n ’90 si-n ….91 ? Fi serios : aia stiau precis ce urma sa se intample si la noi si mai ales la ei . Gorbaciov a fost un mic ” accident ” insa….si-au revenit repede tipii din „servicii „…ca si la noi de altfel . Noii imbogatiti rusi , noii oligarhi…pai care-i diferenta dintre ce-a fost la noi si ce s-a petrecut incet , incet , pe timpul lui Gorbaciov Mihail Sergevici , a luat viteza pe timpul lui Elten Boris Nokolaevici iar incepend cu ” era ” Putin…se afla la apogeu ? Cumva iti pare ca Dan Voiculescu sau Traian Basescu sau…Theodor Stolojan au lucrat ca maistrii tzesatori la APACA ??? Chiar si despre Angela Merkel se spun ” niste treburi ” referitoare la…debusheul ei spre West treburi de care STASI si frate-sau mai mare KGB-ul n-ar fi tocmai straini , tocmai nestiutori 🙂 ! Jean-Claude Juncker …pai asta nu sta tot in siajul lui frau Merkel adica al Moscovei ? Insa…stie ce spune saracul om . Doar Dracu si 😉 China asi pot permite la ora asta sa-i ” supere ” pe rusi . Americanii….chiar daca-s protejati inca de aia doi „generali ” stiu ca astia doi nu mai sunt la aceeasi valoare ca-n WWII iar pentru asta , trebuie sa multumeasca democratiei lor de doi centi , care-a permis intrarea si iesirea din USA , a cui a dorit si cui n-a dorit ….inclusiv a planurilor tehnice de executie a bombei atomice . Multumita astora { americanilor si „democratiei ” lor } , astazi in lume nu mai este un singur jandarm mondial si nici macar doi ci…vreo patru sau chiar cinci daca-i punem la socoteala si pe tembelii aia de teroristi islamisti . Deci , nu-i vorba de-a nu supara pe cineva ci , de-a evita cu ORICE PRETZ izbucnirea unei noi conflagratii mondiale deoarece Europa nu-i pregatita { cine dracu poate fi vreodata pregatit pentru asa ceva ? } pentru asa ceva iar aceasta criza a ” refugiatilor ” a demonstart-o din plin . Pana si Obama a spus raspicat : „- Domnul Putin si-a dat in sfarsit seama ca …bombele nu vor aduce pacea in Siria si nicaieri in lume . ” Sa ti Rusia sub observatie ? Sa-i ajutam pe aia ??? Hai ca esti dulce 🙂 🙂 🙂 🙂 : mi-ai infrumusetat ziua asta d e rahat !!!
Insa acum mi-e teama ca situatia buna pe care a avut-o cetateanul de rand sub Putin, s-a cam deteriorat…
Trebuie gasita o solutie, deoarece Rusia, desi o putere regionala sau minora, totusi reprezinta inca un pericol la adresa Europei, iar pe de alta parte au de suferit relatiile intre Rusia si Occident, lucru ce nu e benefic nici Rusiei si nici Occidentului. Cand spun ca e o putere minora sau regionala nu subestimez Rusia si nici capacitatea ei agresiva.
Ti-am mai spus de vreo doua ori : nu le mai ” plange d e mila ” rusilor ….” cetatenilor de rand ” , plangi mai bine de mila noastra !!
Sa nu uit : faci o mare gresala afirmand ca ” Rusia este o putere regionala ” ! Rusia , nu-i o ” putere regionala ” este o putere MONDIALA din pacate !!! Asculta si matale pe aia care-i cunosc bine pe javrele astea slave { care pe deasupra 😦 ne mai sunt si vecini } si , vei afla ADEVARUL iar ADEVARUL te va face LIBER !!!!!!!!! 😉 🙂 🙂
Ambitia putinista e sa faca din Rusia o mare putere mondiala, dar cu o tara in care coruptia e in elementul ei.
Probabil ca e mai corect spus ca Rusia e o putere minora.
Si atunci , astia care s e tem de rusi si de Rusia ….astia , de ce crezi matale ca se tem , asa de florile marului ? Nu ” ambitia putinista ” ci , ambitia oricarui sef de stat rus a fost ca Rusia sa fie un jucator important , un jucator de temut in plan mondial poate si un jucator respectat .Dupa parerea mea , Rusia inspira teama oricui { in afara alora de la Begin fost Pekin } si atunci ” respectul ” , este motivat doar de teama ca , descreieratii aia de la Kremlin , aia sau doar UNUL sa declanseze inceputul sfarsitului PENTRU OMENIRE deoarece , cine dracu crezi ca va supravietui dupa un bombardament nuclear ??? Culmea este ca , pe timpul lui Petru cel Mare , Rusia era respectata nu d e frica ci pentru ceea ce acel tzar realiza pentru Rusia iar acum , asta ce viseaza sa ramana in istorie precum Tzarul Petru nu reuseste decat respectul motivat d e teama , o rusine si pentru Rusia si pentru intreaga omenire civilizata !
Nu te laşi deloc Motane !
O ţii una şi bună : Rusia e o putere minoră !
Hai, că m-am prins …. 😉
V-ati prins? Serios? 🙂
Sa nu uit : FELICITARI !!! Pentru o postare de exceptie , chiar meriti felicitari 🙂 !
Multumesc! 🙂