Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre noul Cod Fiscal…

Din dezbaterile pe care le-am urmarit la televizor eu trag concluzia ca acest nou Cod Fiscal are in sine unele contradictii deloc benefice.

Prima contradictie consta in faptul ca relaxarea fiscala este de fapt o mutare a poverii fiscale de la firme spre cetateni. Eu asa am inteles: firmele vor plati mai putin, dar, in schimb, cetatenii vor plati mai mult statului. Lucrul asta nu inseamna relaxare fiscala.

A doua contradictie consta in marirea salariilor bugetarilor. Adica marirea salariilor intr-un sector neproductiv, neperformant si care ar trebui restructurat din temelii, si nu cred ca e o exagerare daca spun asa. Lucru care va conduce la cresterea nejustificata a costurilor. Pentru ca in sectorul privat – care economiseste – salariile sunt mai mici decat in cel bugetar, care stie numai sa cheltuiasca ineficient, rareori altfel…

Legat de contradictia doi, vine cea de a treia. L-am asculat cu stupoare pe Dl. Lucian Isar (de vazut doua articole ale sale – aici si aici), in convorbirea de la Realitatea TV cu Dl. Valentin Ionescu, ca Romania ar trebui sa ruleze deficite mari si sa se dezvolte astfel, fiind o tara emergenta. Va rog sa-mi spuneti ca am pareri, ca gresesc, ca nu am auzit si nu am vazut bine, ca mi s-a parut ca a zis asa!! Orice deficit inseamna cheltuieli mai mari decat venituri. Iar un deficit nu se poate finanta decat prin imprumuturi. Ce facem? Indatoram nechibzuit tara? Am vazut ca si Consiliul Fiscal a atras atentia asupra acestui lucru: rularea de deficite mari – de vazut Raportul aici. E vorba, din cate inteleg, de datoria in moneda straina, US$ sau euro. As fi de acord daca statul ar putea sa cheltuiasca eficient. Lucru pe care nu-l dovedeste! Insa trebuie sa spunem ca, in acest caz, datoria o vom plati cu totii si stau si ma intreb din ce anume! Ca daca am avea, inca as mai zice… Dar nu prea avem… Bani, desigur! Asta nu prea avem! Am inteles pozitia Consiliului Fiscal, si anume ca daca gradul de indatorare creste spre 60% se ingheata salariile… Evident, nu trebuie sa ajungem acolo.

Sunt intrebat de ce Traian Basescu a indatorat tara! Din acelasi motiv pentru care actuala guvernare o indatoreaza! Nu vor sa faca reforme! Asta e motivul! Iar motivul motivului este reprezentat de populismul electoral, de demagogia electorala!! Ca sa atraga voturi! Si ca le e frica sa nu iasa oamenii astia afara, in strada, sa faca a doua revolutie.

Ce nou Cod sa faci? In mod normal, e bun si asta, numai ca trebuie sa tai pomelnicul de taxe si impozite introduse de Guvernul Ponta si sa mai scazi din impozitele ramase. In Romania trebuie sa se plateasca pensiile, acesta e un drept constitutional al cetateanului, iar daca ai respect fata de Justitie, pensiile trebuie platite! Nu asta e problema, cum poate ar crede unii! Problema este ca avem un sector de stat prea OBEZ!! Numarul functionarilor la stat a crescut, datorita unei guvernari iresposanbile, de la 900.000 cat a lasat Guvernul Nastase in 2004 la 1.400.000 in 2009!! In mai 2015 sunt 1.189.000 in sectorul bugetar, conform Raportului Consiliului Fiscal. Este clar ca trebuie sa ajungem la numarul de functionari sustenabil de catre economia romaneasca care este de 800-900.000 de oameni. Este clar ca sunt necesare masive disponibilizari de personal!

De asemenea, trebuie, asa cum aratam si in articolul anterior, privatizate intreprinderile de stat pentru ca acest sector de stat este ineficient si provoaca pierderi economice. Statul nu a dovedit ca poate sa-l gestioneze eficient si nici ca are oameni capabili pentru asta. De aceea solutia privatizarii se impune. Statul ar trebui sa procedeze asa: a privatizat si din secunda doi nu mai plateste salariile lucratorilor de acolo, consumurile de acolo, costurile de acolo etc si sa vedeti cat de mult bani vor ramane la buget!!! Dand si posibilitatea intreprinderii sa se redreseze! Romania trebuie sa faca reforma in continuare si Guvernul trebuie sa aiba un program clar si bine pus la punct de investitii publice, singura modalitate de a cheltui eficient. Mai ales in drumuri unde situatia devine critica!!!

Eu cred ca noi trebuie sa intelegem necesitatea de a creste eficienta, randamentul factorilor de productie=valoarea productiei/consumul de factori. La noi se pot gasi o sumedenie de factori obiectivi si subiectivi care micsoreaza acest randament. Iar ceea ce i s-a intamplat Greciei este un facut cu degetul si Romaniei: „baieti, nimeni, dar nimeni din UE, nu va va ajuta daca veti intra in buclucuri!!”. Asta trebuie in primul rand inteles din lectia Greciei!! Ca UE NU TE AJUTA!!! Si ar trebui sa fim constienti ca nu ne va ajuta cineva. Poate unii isi inchipuie ca Rusia ne va ajuta… Hai sa fim seriosi!

In Romania ar fi suficienti bani daca randamentul de care vorbeam mai sus ar creste, ar putea creste. Cheltuielile trebuie eficentizate daca nu dorim sa suportam in viitor povara grea a unor datorii grele. De aceea trebuie sa avem mare grija in special cu deficitul structural si cu politica monetara pe care o ducem – un articol foarte interesant in acest sens al D-lui. Florin Citu – aici, in care se arata, printre altele (doresc sa va incit sa-l cititi pe tot!):

„Iar decizia asupra cheltuielilor publice este intotdeauna una politica. Un politician va incerca mereu sa folosesca cheltuielile publice pentru a-si asigura continutatea la guvern sau parlament. Decizia acestora nu depinde de nivelul taxelor. Din contra, am putea spune ca un nivel mai mare al taxelor ofera, cel putin teoretic, sume mai mari care sa fie distribuite discretionar.

Acest nou Cod Fiscal, a carui filozofie merge mana in mana cu lupta anticoruptie, este, in fapt, o mascare a reformei ce trebuie facuta in economie. Ideea este: nu se face reforma, in schimb ii arestam pe hotii astia care ne fura economic tara. Adica tara de asta nu merge bine, din cauza hotilor, nu ca nu se fac reforme: restructurari drastice in sectorul de stat, privatizarea intreprinderilor de stat. Nu, aceste reforme, in filozofia actuala, nici nu trebuie sa se faca vreodata, dar trebuie, de exemplu, ca ANPC sa-i bombardeze cu controale si amenzi atat pe producatori cat si pe retaileri, daca indraznesc sa ridice cumva pretul cand a scazut TVA-ul la alimente si sa-l ofenseze astfel pe Maria Sa Consumatorul Roman! Reforma? Reforma nu se mai face din 2004, de la mult hulita Guvernare Nastase! Asa e si reforma: mult hulita! Dar necesara!!!! Ca altfel mergem pe tobogan in jos!! IN JOS!!

iulie 23, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

22 comentarii »

  1. Motane, de acord ca o reducere a TVA-ului e benefica ptr mediul de afaceri. Dar ca om afaceri stau si ma intreb, de unde sa am bani sa-mi acopar cheltuielile, daca eu imi reduc printr-o forma sau alta, incasarile??
    Eu, ca manager, cand vad ca piata ma obliga, reduc din cheltuieli, taind din ce nu este strict necesar afacerii, tinand sub un control strict ce se cheltuie, si chiar mergand pana la restructura organigrama, 😊
    La oor guvernantii nostri n-am vazut asa ceva. Criza criza, dar posturile s-au inmultit, salariile s-au marit, cheltuielile pe cap de vita furajata de la buget s-au marit, dar noi scadem incasarie, ca doar „vine alegerile bah si nu ne mai voteaza astia”.
    Esti economist (parca) asa ca lumineaza-ma tu. Eu ti-am spus, la baza sunt inginer.

    Comentariu de Rica Venturiano | iulie 23, 2015 | Răspunde

    • Cum sa creasca incasarile cand foarte multe firme au dat faliment cu ocazia crizei? Evident ca nu pot sa creasca incasarile, adica veniturile la bugetul de stat. Cum vrei sa creasca veniturile cand asta e situatia economica din Romania. Ca sa creasca veniturile trebuie sa schimbi aceasta situatie intr-una mai buna, asta insemnand dezvoltarea sectorului privat. Altminteri cum sa creasca cu gauri negre, cum sunt multe dintre intreprinderile din sectorul de stat. Spune-mi si mie cum sa creasca veniturile la bugetul de stat daca statul nu face investitii publice si nu are o politica, una coerenta, in acest sens?
      „Eu, ca manager, cand vad ca piata ma obliga, reduc din cheltuieli, taind din ce nu este strict necesar afacerii, tinand sub un control strict ce se cheltuie, si chiar mergand pana la restructura organigrama, ” – da, tu ca om de afaceri! Bine zis! Citeste, te rog, inca o data si mai bine ce am scris!

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 23, 2015 | Răspunde

    • Veniturile nu au cum sa creasca deoarece eficienta economica e foarte scazuta la noi. Spre exemplu: la noi a scazut somajul si e sub media europeana, chiar mult sub procentul unor tari dezvoltate economic. Dar cu toate acestea nu se vad cresteri mari de PIB. E adevarat, avem crestere economica, dar e una foarte modesta. In schimb avem un sector de stat inca mare si am aratat concret: „In mai 2015 sunt 1.189.000 in sectorul bugetar, conform Raportului Consiliului Fiscal.”.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 23, 2015 | Răspunde

    • Mai, acuma referitor la firma ta – eu nu te cunosc, nu cunosc firma – dar cred ca ceea ce trebuie sa faci e sa alergi dupa contracte! Daca vrei sa ai venituri bune, cred ca e necesar sa faci asta. Presupune si cheltuiala treaba asta, stiu. Dar… asta e! Dupa parerea mea, firmele noastre ar cam trebui sa alerge dupa contracte si in afara tarii, nu numai in tara! Sa lasam securismele si sa ne concentram pe mangement si marketing! Dupa parerea mea, firmele noastre trebuie sa angajeze tineri, nu sa le dea cu piciorul – pentru ca asta s-a intamplat in toata Tranzitia de la Revolutie incoace. In general trebuie sa angajeze si sa se perfectioneze in a sti sa utilizeze omul asa cum trebuie, in mod optim, pentru ca el sa dea un randament foarte bun pentru firma si astfel afacerea sa prospere! O firma nu trebuie sa aiba teama de extindere a activitatii in afara granitelor tarii. Bineinteles, ar fi de dorit sa aiba activitate si in tara, nu exclud lucrul asta. Ai la firma ta tineri care sa umble dupa contracte? Sa se specializeze in astfel de activitati de marketing, sa cunoasca piata? Trebuie formati!
      Poftim, doua-trei idei! 🙂

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 24, 2015 | Răspunde

      • Normal ca alergam dupa contracte. Tu ce crezi ca fac eu haladuind prin lume?
        Si DA, avem tineri. Chiar investim in tineri inca din facultate. Avem un departament care bantuie prin facultatile de profil si coopteaza tineri interesati sa lucreze la noi.
        Ti-am spus, firma e olandeza, nu-i a mea. Eu doar conduc filiala din Romania, dar activam in toata lumea. Anul trecut, de exemplu, am obtinut un contract in Canada, la o noua hidro-centrala ce se construieste in Labrador.
        Eu ce am spus Motane? Mi se pare aberant ce face Goe cu codul asta fiscal. In esenta ar fi benefic, daca in primul rand, prioritar reducerii TVA-ului, ar fi redus aparatul de stat, acest „bugeto-fag” ineficient, si inutil pe alocuri.
        Dar, ca mereu ne lovim de acest „DAR”, se pare ca invariabil intram in campanie electorala si trebuie sa mituiasca electoratul. Pentru ca in fond asta este aceasta aneratie, o mita electorala subtila. Daca ies tot ei, o remediaza dupa, cum au facut de fapt si cu alte aberatii dupa 2012, daca nu, sa se spele pe cap „ailalti”, ca ei vor fi in opozitie 😆😆
        Zici de investitii publice??? Ma faci sa rad. Pai n-ai vazut ca s-au facut? Dar sunt atat de subtile, ca nu se vad. 😆😆
        Nu se vad, cum nu se mai vad nici fondurile aferente.
        Motane, oricata „teorie” facem noi, mai buna, sau mai „pe langa”, tot degeaba, ca suntem condusi de incompetenti. Si sunt destui oameni destepti in tara asta, care ar putra face ceva benefic, dar n-au loc de lepre si de javre. Romania deja are METASTAZA in domeniul politic, si oricat ai extirpa cate un „organ” afectat constati ca mai trebuie.

        Comentariu de Rica Venturiano | iulie 27, 2015

      • E foarte bine daca e asa! Si as spune, dar in general vorbind, ca trebuie facut mai mult: forta de munca, nu doar cea tanara, e foarte prost folosita in Romania, dupa parerea mea.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 27, 2015

      • Noi avem o anomalie pe piata muncii datorata unor abordari prociclice intinse pe perioade foarte largi de timp. Si anume avem :

          5,3 milioane de pensionari;
          4,3 milioane persoane in campul muncii;

        Din 4,3 milioane, 1,189 milioane lucreaza in sectorul bugetar, neproductiv. Raman in jur de 3 milioane care lucreaza in sectorul privat si care trebuie sa-i tina atat pe pensionari, dreptul la pensie fiind unul constitutional, cat si pe cei aproape 1,2 milioane care lucreaza la stat, un sector de stat umflat artificial, din motive exclusiv electorale, de catre Tariceanu. De asemenea, sunt milioane de romani care merg sa munceasca peste hotare. De asemenea, se inregistreaza o scadere demografica.
        Daca nu se face reforma, costurile vor creste pana la a nu mai putea fi sustenabile (asta e periculos!), dar de asemenea se rateaza sansa dezvoltarii tarii si crearii de locuri de munca care sa poata da posibilitatea cresterilor salariale si care sa conduca la o diminuare semnificativa si sanatoasa din punct de vedere economic a somajului.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 27, 2015

      • Pai motane, tu nu vezi ca acest Goe face ca toti Dinu Paturicii zilelor nostre? A dat de niste bani, hop „la club”, sa vada lumea ca am. Aveam in Berceni pe unul, care avea un DB cabrio. A facu tipul o afacere si a castigat brusc o suma mare. Sa nu crezi ca su-a luat casa. NUuuuuuu, si luat „masina de masina”, cu care mergea doar vinerea, la club. N-a facut in viata lui „plinul” la ea, si punea ban pe ban toata luna ca sa iasa vinerea in club.
        Asa si Goe asta al nostru. A vazut ca incepe sa „miste” ceva in economia romaneasca, asa ca hop „la club” sa vada lumea ca „e bazat cu bani pe el”.
        Totul este doar campanie electorala. Praf in ochii electoratului incapabil sa vada dincolo de aparente. Sa nu-mi spui tu ca „dorelul” roman vede si ce inseamna reducerea asta de incasari la buget prin reducerea de taxe. El pricepe doar ca o sa plateasca taxe mai mici SI ATAT!!!.

        Comentariu de Rica Venturiano | iulie 27, 2015

      • „Sa nu-mi spui tu ca „dorelul” roman vede si ce inseamna reducerea asta de incasari la buget prin reducerea de taxe. El pricepe doar ca o sa plateasca taxe mai mici SI ATAT!!!.” – tocmai de asta trebuie luat atitudine si trebuie aratate pericolele legate de acest nou Cod Fiscal si de faptul ca nu se mai fac reforme in Romania.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 27, 2015

      • Chiar ma gandeam ca unul dintre cele mai mari pericole ce poate sa pandeasca tara noastra este acela de a se incepe a se trai bine, dar acest „bine” sa nu se regaseasca in output-ul economic. Pentru ca acest gap trebuie finantat. Si cu cat gap-ul este mai mare, cu atat trebuie mai multi bani. Pe care de unde-i iei? Germania, care conduce actualmente UE, nu va accepta niciodata haos in cheltuieli sau cheltuieli cu nemiluita, care sa nu se poata justifica prin productie. Asa cum nu va accepta sa-ti dea fonduri europene, dar sa le cheltuiesti fara justificare, sa mai fure din ele si presedintele Consiliului Judetean ceva, ca are si el nevoie. Asa ceva nu se accepta. Si se vede foarte clar cazul Greciei si nu numai! Statele care au datorii mici o duc mai bine, au o situatie economica buna, fata de cele cu datorii mari, unde si somajul e ridicat si, in general, situatia economica e una proasta. Poti consulta aceste doua statistici ilustrate, una privind datoriile publice si cealalta privind somajul . Se vede ca in tarile unde datoriile sunt mai mici, somajul este redus in comparatie cu tarile care au datorii mari. Iar in Marea Britanie somajul e redus si pentru ca are moneda proprie. Adevarul este ca din 2007, de cand Romania a intrat in UE, lucrurile au inceput sa se schimbe la noi in tara. S-a vazut ca a merge cu deficite mari e o politica paguboasa, inclusiv ca statul sa angajeze multi functionari publici – lucruri ce s-au intamplat in perioada 2004-2008 si care au vulnerabilizat Romania in fara Crizei economice ce a urmat. Se constata acum ca s-a actionat procilcic si ca nu e bine sa se procedeze asa. Inca daca ar fi un consens pe plan european in privinta deficitelor mari, as mai intelege. Dar pe plan european avem Compactul Fiscal. E adevarat ca e lege la noi. Dar daca se abroga, ceea ce s-ar putea pentru ca Romania nu e in Zona Euro, reforme tot trebuie facute – restructurarea sectorului de stat, privatizari pe care le dorim reusite – si trebuie sa nu se mai actioneze prociclic, ci anticiclic, si de asemenea sa se respecte legea si sa se diminueze coruptia.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 27, 2015

      • Compactul Fiscal nu este nici el bun si, probabil, va trebui revizuit cat de curand pe plan european. El nu e bun pentru ca nu tine cont de:
        1. ciclurile economice;
        2. specificul (economic) al fiecarei tari, lucru ce se poate dovedi important.

        De exemplu, legat de punctul 1, el iti impune sa mergi cu deficite mici, foarte mici inclusiv pe perioada de criza economica cand nu e cazul, obligandu-te astfel la o abordare prociclica, ce se poate dovedi foarte paguboasa.

        Legat de Codul Fiscal, chiar si Consiliul Fiscal a atras atentia ca are o abordare fiscala procilcica! Ceea ce nu e bine.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 27, 2015

      • Recomand a fi citit un extraordinar articol semnat de Joseph Stiglitz in The New York Times:

        Noi nu trebuie sa ajungem intr-o asemenea situatie, ca cea a Greciei. E adevarat, suntem departe de asa ceva, dar nici nu trebuie sa ne apropiem de o asemenea situatie.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 27, 2015

      • Reforme. NORMAL ca trebuie facute reforme. Trebuiau facute inca de prin 90. Ce s-a facut la noi n-au fost reforme ci niste simulacre, menite doar sa acopere niste furtisaguri si hotii. Uita-te si tu la ce cod penal avem. Ei (politrucii fara deosebire de sigla politica) considera ca au „reformat” sistemul judiciar din Romania, cand de fapt l-au facut favorabil infractorilor. Tu, pagubit sau victinma, n-ai nici macar dreptul sa te aperi in fata lor, a infractorilor, ca esti arestat imediat. Eu n-am voie sa ma apar daca aintra un hot peste mine, ca sunt judecat ptr vatamare. Au reformat Codul penal, nu-i asa?
        In 25 de ani, daca se vroia, se puteau reforma multe. In loc sa indreptam ce a fost rau, deplasat, sau prost aplicat, noi am stricat pana si ce era cat de cat bun. Si sa luam doatr invatamantul, ca un singur exemplu. S-a tot reformat si s-a tot modificat, de am ajuns sa avem idioti cu diplome.

        Comentariu de Rica Venturiano | iulie 28, 2015

      • Motane, cred ca tu privesti teoretic problemele legate de forta de munca. In principiu ai dreptate. Realitatea insa vine si te contrazice putin. Zici ca nu doar tinerii trebuie luati in calcul la angajare. PERFECT ADEVARAT!! Uite, eu ca angajator vin si spun ca am nevoiie si de experienta si de putere de munca, de dedicatie, devotament, implicare, etc etc. Sa nu uitam ca suntem in Romania si nu in Gwrmania sau Olanda, da? De ce trebuie sa ne raportam mereu la „altii” vcand vine vorba de salarii? Am avut cazuri in care cei veniti la angajare mi-au dat exemple de salarii din Franta,m din Germania, etc etc, pentru jobul respectiv. Cum sa il lamuresc eu pe „catindat” ca el o sa mun ceasca in Romania, nu in tarile enumerate de el? Eu ca firma, ptr ceea ce execut si prestez in Romania, incasez preturi DE ROMANIA, nu de alta tara. Eu nu pot pretinde aceleasi tarife ptr ceea ce fac, chiar daca si in Olanda, Marea Nordului, sau unde mai avem ferme de eoliene facem acceasi treaba, pentru ca as ramane fara clienti.
        Vezi tu, problema somajului este una reala si destul de spinoasa, dar privita unidirectional este gresit. Avem o acuta lipsa de locuri de munca si destui someri, dar sistemul de re-orientare profesioanal este slab si fara clienti. Spune-mi si mie cati sudori (dau doar un exemplu) ramasi de pe urma santierelor navale s-au recalificat ca altceva? Hai sa vorbim doar de cei cu studii medii si scoli profesionale, deocamdata. Multi n-au stiut ca se poate face ceva, cu toate ca exista programe europene ptr asta, cu fonduri si tot tacamul.
        In alta ordine de idei, sitemul de protectie sociala este foarte prost gandit si aplicat, tocmai ptr a se asigura un electorat docil si consecvent. Politic NU SE VREA SA SE FACA CEVA IN SENSUL ASTA Motane.
        Motane, noi mai avem de parcurs un drum inca lung si anevoios pana sa putem spune ca „ne-am lepadat de satana”, cum ne spune popa la botez. Si asa cum vorbeam mai deunazi, pana nu scapam de acea mentalitate comunista de „las-o bah ca merge si asa” nu ne facem bine. Avem noi o clasa politica de doi bani si de tot rahatul, dar nici cu „vulgul” nu mi-e rusine. Pai daca „aia de sus” nu respecta nimic, nici macar legile date de ei, de ce le-ar respecta „opinca”????
        La ce sa se speteasca unul cu 8 clase sa care saci cand poate sa stea si sa bea in carciuma alocatiile copiilor si acel infim ajutor social, pe care oricum le ia.
        Crede-ma ca am avut de-a face cu multi angajati care inca spuneau ca „:de ce sa munceasca mai bine, ca si asa are un salariu de rahat”. Mi-a venit un sofer la angajare care i-a spus celui de la personal ca el vrea salariu ca in Olanda, de unde e firma, ce-i discriminarea asta. Am avut tineri care intrebau din prima daca li se da masina de serviciu, laptop si mobil, ca ei fara astea nici nu discuta mai departe.
        Cum sa reactioneze un anagajator cand are in fata asemnea specimene?
        Uite, fa un experiment. Du-te la carciuma de cartier in miezul zilei si spune-mi cati „clienti” gasesti, si cati dintre ei sunt in putere si apti. Propune-le sa te ajute la carat mobila pana la etajul 4 si vezi ce raspuns primesti. Ca tot vorbeam de lipsa locurilor de munca.
        Ai sa-mi spui ca sunt cazuri izolate. Nu Motane, nu sunt izolate. Din pacate NU SUNT!!!
        Uite un alt exemplu. Pe scara bloicului unde sta fica’mea, este o familie cu 4 copii. Amandoi someri. De fapt el a fost sudor la apa-canal si ea casnica, a crescut copiii. Acum n-au de kunca niciunul. Au insa o msinutza inmatriculata in Bulgaria si in fiecare zi sunt beti amandoi. Le-a propus pesedintele de asociatie sa ii angajeze. Ea ca femeie de servicu si el sa repare ce este de reparat pe la scari. Care crezi tu ca a fost raspusul lor. 🙂 🙂

        Comentariu de Rica Venturiano | iulie 28, 2015

      • Hai sa-ti spun ceva! Stii ce se intampla…? Sa ne gandim pentru ce munceste un om. Ai fi tentat sa spui ca el munceste pentru ca sa-si castige existenta. Intr-un fel este adevarat. Numai ca omul nu munceste numai pentru asta. Daca omul ar munci numai pentru asta nu s-ar deosebi mai mult de animal. Un tigru pentru ce vaneaza? Tot pentru ca „sa-si castige” existenta. Bineinteles, verbul „a castiga” este folosit intr-un mod oarecum fortat aici. Insa sa ne gandim ca prada poate sa-i scape. Pentru tigru este in exclusivitate o necesitate naturala vanatul. Altfel n-ar putea trai. Este pentru om o necesitate, in exclusivitate o necesitate, naturala munca, precum pentru tigru vanatul? La om lucrurile sunt mai complicate decat la tigru. Omul munceste si pentru ca sa traiasca mai bine. Tigrul vaneaza pentru ca „sa-si castige” existenta, nu pentru ca sa traiasca mai bine. Un tigru care vaneaza o antilopa, o face pentru ca sa se hraneasca, nu pentru ca sa traiasca mai bine. Si el nu traieste mai bine omorand antilopa pentru ca s-o manance, ci pentru ca astfel isi procura hrana necesara traiului.

        Daca omul nu ar munci pentru ca sa traiasca mai bine, nu ar fi posibila dezvoltarea societatii si civilizatia. De aceea omul munceste si pentru ca sa obtina un salariu mai mare, pentru ca, in felul acesta, isi poate procura un trai mai bun. Daca salariile raman mici, lucrul asta poate conduce catre convulsii sociale, dar mai poate conduce si catre altceva mult mai rau, la lipsa de motivare in munca si de aici, in timp, la o crasa ineficienta. Convulsiile sociale nu reprezinta neaparat ceva rau, ci sunt expresia unor transformari in societate. Ca e rau, ca e bine, asta trebuie demonstrat. Dar nemotivarea in munca este un lucru rau, pentru ca omul nu-si mai da cum trebuie interesul si de aici pot aparea descresteri semnificative de productivitate. Lucrul acesta il putem analiza sub prisma Teoriei Shapiro-Stiglitz (de vazut si aici):

        Aici trebuie spus ca, in baza teoriei sus amintite, laborioasa din punct de vedere matematic, dupa cum lesne se poate observa, avem asa numita conditie de nu-delasare (e termionologia stiintifica), care conduce catre asa numitul salariu critic: lucratorii muncesc puternic daca si numai daca conditia NSC (nu-delasare) este indeplinita (pentru acel salariu critic). Sa observam cat e de complicat cu omul, in comparatie cu tigrul!! Deci daca salariile sunt suficient de mari, conditia NSC este indeplinita si atunci fenomenul delasarii dispare. Citez din Wikipedia concluziile:

          As the critical wage increases, cet.par., the workers exert more effort.
          As the critical wage increases, cet.par., the expected lifetime utility of an unemployed individual increases.
          As the critical wage increases, cet.par., the probability of being detected shirking decreases.
          As the critical wage increases, cet.par., the discount rate increases.
          As the critical wage increases, cet.par., the exogenous separation rate increases.

        Aici apare insa si notiunea de echilibru al pietii, concluziile (citez tot din Wikipedia):

          Demand-side approach: If the employer pays less than w^{* } , worker’s shirking becomes likely to occur (which decreases their productivity). Consequently the wage is unlikely to decrease, and this is a microscopic mechanism of nominal rigidity. Thus, wage cannot decrease so that it can stabilize employment level, and so unemployement must increase during recession.
          Supply-side approach: Jobless persons want to work at w^{* } or lower, but cannot make a credible promise not to shirk at such wages. As a result involuntary unemployment occurs.[2]

        unde apare asa numita notiune de somaj involuntar, la o abordare pe partea de oferta de munca: un lucrator nu poate sa-l convinga pe angajator ca va lucra pe un salariu mai mic decat cel critic, fara sa apara fenomenul delasarii. De aici aparitia somajului involuntar. Pe partea abordarii in raport cu cererea de munca, daca angajatorul plateste mai putin decat salariul critic, apare delasarea. De aceea nu este plauzibil ca salariul sa scada – de aici mecanismul de rigiditate nominala. Astfel salariile nu pot descreste, stabilizandu-se nivelul angajarilor, iar in perioada de recesiune creste somajul.

        Daca te uiti pe figura, in acest model relatia in care se afla numarul de angajati si salariul real e data de intersectia curbei cererii de munca cu cea a NSC (nu-delasare). Se observa asimptota verticala pentru Efull a lui NSC.

        De vazut si aici, aici.

        Deci salariile mici creeaza fenomenul de delasare, care conduce direct catre descresterea productivitatii. La noi, din pacate, in sectorul privat inca mai functioneaza PCR – Pile, Cunostinte, Relatii. Se poate intampla si se intampla cu o frecventa destul de mare, as zice eu, chiar si in sectorul privat de la noi, ca cel care munceste si-si da silinta, si are rezultate bune sa fie platit mai slab decat pila, cunostinta sau relatia patronului sau a unor apropiati ai acestuia. Lucru care il demotiveaza pe cel care munceste si face sa scada productivitatea aproape fara sa simti lucrul asta, chiar fara sa-l simti.

        Pe de alta parte, oamenii au si alte posibilitati. Dadeai exemplu celui cu 8 clase primare care de ce nu merge sa care cu carca. Insa el are posibilitatea sa mearga in alta parte sa munceasca, unde e mai bine platit, unde e motivat si unde el considera ca merita sa munceasca carand cu carca pentru ca si castiga bani mai multi. De ce crezi ca milioane de romani merg in strainatate sa lucreze? Din cauza asta. Si sunt exemple concrete, nu numai de oameni care stau la carciuma. Exemplul asta, cu oamenii care stau la carciuma nu e semnificativ pentru ca nu poti sa spui nimic despre ei: e treaba fiecaruia daca merge la carciuma sau nu. Insa sunt foarte multi, chiar din zonele socotite sarace de la noi, care merg si lucreaza in strainatate pe bani mai multi, mult mai multi decat aici. Oamenii nu trebuie blamati ca vor conditii mai bune de munca, cum ai dat exemplu: „masina de serviciu, laptop si mobil”. Chiar si cel cu 8 clase primare are nevoie de conditii mai bune, spre exemplu exista aparate de carat, transportat, de ce ar trebui sa care cu carca?

        La noi s-a dus o politica gresita, cea a fortei de munca ieftine, in ideea ca lucrul asta ar face tara atragatoare pentru investitorii straini. Nu s-au luat aproape deloc, asta ca sa nu zic deloc, in considerare si alte lucruri care mai curand fac o tara atragatoare pentru investitii. Spre exemplu, masuri pentru cresterea ratingului de tara, masuri pentru cresterea competitivitatii, lucruri ce nu inseamna neaparat forta de munca ieftina. Rezultatul a fost ca ratingul nici nu a crescut multa vreme, nici investitori nu au prea venit. Gandeste-te ce inseamna sa ai un rating din categoria investment grade. Noi il avem abia acum, destul de tarziu. Ar fi trebuit sa-l avem mai demult, numai ca noi nu am facut ce trebuie pentru asta, nu numai pentru a mentine stabil un astfel de rating, dar pentru ca sa-l si crestem. Este bine ca inregistram evolutii pozitive, dar trebuie sa le si mentinem si sa le facem sa fie si mai bune pe viitor. Partea proasta este ca e foarte greu sa compensezi acum politicile gresite si neprofesioniste duse in trecut, dar nu e imposibil.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 28, 2015

      • Perfect adevarat Motane, dar uiti sa iei in calcul educatia. Ca sa traiesti mai bine, ai nevoie IN PRIMUL RAND de educatie. Nu poti pretinde ca fara educatie sa traiesti „mai bine”.
        In al doiea rand, ca sa poti avea pretentia la un salariu ce sa-ti permita un trai „mai bun” e nevoie sa dai si tu „ce ai mai bun” pe plan profesional. Nu poti cere inainte sa dovedesti ca meriti.
        Nu crezi?

        Comentariu de Rica Venturiano | iulie 29, 2015

      • Asa este, dar chestiunea aceasta a educatiei e una controversata si de cele mai multe ori speculata politic. Vorbim mai mult despre viziuni asupra educatiei. In general, oamenii sunt de acord cu unele, cu altele nu. Spre exemplu:
        https://enjoyinghomeschooling.wordpress.com/2015/07/13/drepturi-educationale/
        Esti sau nu de acord, exprima o viziune.

        Si daca sunt oameni educati, dar nu sunt promovati? Tot din anumite scopuri, interese etc, inclusiv politice?

        „In al doiea rand, ca sa poti avea pretentia la un salariu ce sa-ti permita un trai „mai bun” e nevoie sa dai si tu „ce ai mai bun” pe plan profesional. ” – da, dar depinde si de cine stabileste lucrurile acestea.

        „Nu poti cere inainte sa dovedesti ca meriti.
        Nu crezi?” – Nu cred! 😆 Poti cere! Ce se intampla? Noi vorbeam despre salarii… Milton Friedman spunea ca „ratele salariale sunt printre cele mai putin flexibile preturi” . Totusi, poti avea un anumit salariu, dar sa fii multumit cu el. La noi e situatia economica de asa natura incat multa lume e nemultumita. Acum e o stare de calm relativ. Chestiunea principala este ca daca noi nu reusim sa facem reformele necesare pentru a dezvolta un sector privat performant, care sa se poata dezvolta si prin care sa se asigure un nivel de trai multumitor, multi vor pleca in afara sa lucreze iar tara va pierde din forta de munca, lucru agravat si de declinul demografic.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 30, 2015

      • In chestiunea Educatiei, daca ne referim la tara noastra, unele lucruri mi se par clare, altele nu. In primul rand as vrea sa spun ca sentinte de genul „scoala romaneasca scoate tampiti cu diplome” si altele de genul acesta nu-mi sunt pe plac si nu-mi spun mare lucru.

        – Ceea ce mi se pare mie clar este ca invatamantul nostru e slab finantat in comparatie cu cel din tarile dezvoltate, de exemplu SUA, dar sunt si alte exemple, desigur.

        – Ceea ce nu e clar ar fi, printre altele, faptul ca multi, nu numai tu, dar inclusiv Basescu, a zis multe la adresa acestui invatamant, sunt destui care se refera doar negativ la adresa lui, dar aici vin sa invete si studenti straini, care sunt multumiti de ceea ce le ofera acest invatamant. Dar, din cate inteleg, sunt si destui tineri, romani, care fac aici in tara facultatea si merg sa lucreze in strainatate, pe ceea ce s-au pregatit aici, pe bani mai multi decat aici. Si atunci…?
        – O alta chestiune neclara ar fi urmatoarea: presupunand ca invatamantul nostru nu ar fi bun (sa zicem asa, desi cuvantul „bun” e interpretabil; cu toate acestea e sugestiv), de ce nu e bun? Care ar fi cauzele? Nu a fost adaptat cum trebuie la conditiile economice actuale? El inca a ramas conceput ca sa deserveasca o economie socialista? Profesorii ar fi problema? Sau poate avem profesori buni, elevii nu sunt motivati sa invete? Ca sa stii ca profesorii pot fi foarte buni, dar daca elevii nu doresc sa invete, tot degeaba, cum se zice… Nu sunt motivati cum trebuie profesorii? Eu tot aud de reforma in invatamant si niciun partid care ajunge pe la Putere nu e in stare s-o faca, in schimb aud numai critici, chiar din partea celor care au in gura toata ziua, buna ziua cuvantul „magic” reforma! De aici eu mai degraba as trage concluzia ca invatamantul nostru nu e chiar asa de rau precum reputatia pe care incearca unii sa i-o faca.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 30, 2015

      • „In al doiea rand, ca sa poti avea pretentia la un salariu ce sa-ti permita un trai „mai bun” e nevoie sa dai si tu „ce ai mai bun” pe plan profesional. ” – si atunci cum se face ca sunt foarte multi oameni care merg si lucreaza cinstit in strainatate si sunt apreciati acolo, numai la noi nu sunt apreciati? Au plecat foarte multi in Occident, SUA, Canada si-i vezi ca au ajuns acolo profesori pe la universitatile cele mai prestigioase din lume. Mai, frate, cum se face ca numai la noi nu sunt apreciati? Sau nu au loc aici de lichele? Stau si ma intreb.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 30, 2015

      • Eu gandesc si ma refer la modul general, nu ma refer la firma ta, sau la un alt caz particular, mai mult sau mai putin important, sa recunoastem. Eu constat un adevarat exod al fortei de munca peste granita. Or, in felul asta Romania pierde. Nu are cum sa castige. Si mai mult: constat ca oamenii sunt multumiti in strainatate. Unii nici nu mai vor sa se intoarca, ca n-au la ce aici.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 30, 2015

      • In chestiunea aceasta a invatamantului, a educatiei, parerea mea este ca lucrurile nu stau chiar atat de rau, luandu-ne dupa HDI (Indicele de dezvoltare umana), pentru ca in felul asta putem si masura fenomenele acestea. Insa, sigur, se pot aduce imbunatatiri. Insa nu trebuie, cred eu, sa cadem in patima aceasta ca tot e rau in privinta educatiei si invatamantului, ca lucrurile nu stau asa. Romania are un HDI ridicat (0.785) ceea ce e remarcabil daca ne gandim la dificultatile mari ale Tranzitiei prin care a trecut si trece tara noastra. Noi ar trebui sa vedem cum putem ridica acest HDI.
        https://en.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index
        Noi avem si un Indice al Educatiei destul de bun, daca ne gandim cum e finantat invatamantul nostru, fata de cum e finantat in tarile dezvoltate.
        https://en.wikipedia.org/wiki/Education_Index
        Insa, sigur, si aici se pot aduce imbunatatiri. Dar de aici si pana la viziuni catastrofice (nejustificate) e cale lunga!

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 30, 2015

  2. […] Fiscal – v. aici, retrimis Parlamentului, fara sa ne spuna insa si de […]

    Pingback de Dupa 8 luni de mandat… « Motanul Incaltat | august 17, 2015 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.