Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Legea care nu respecta cadrul legal…

Titlul suna foarte straniu, daca se poate spune asa… Dar tocmai lucrul asta s-a intamplat…

Gandul

Judecătorii CCR au decis în unanimitate: DESCENTRALIZAREA propusă de Guvern este NECONSTITUŢIONALĂ

Se arata ca:

„Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că proiectul legii descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului în noiembrie 2013, este neconstituţional.

„Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată că Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională”, se arată în decizia CCR.

De asemenea, cu majoritate de voturi, judecătorii CCR au resping „criticile de neconstituţionalitate extrinsecă a Legii”.

Decizia se va comunica preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru şi se publică în Monitorul Oficial.

Cum explică un judecător decizia luată – diferenţa majore între proiectul de lege şi anexele la bugetul de stat

Un judecător al CCR a explicat decizia luată în unanimitate prin faptul că în proiectul de lege privind descentralizarea se vorbeşte de bunuri proprietate publică şi bunuri proprietate privată, dar în anexele la legea bugetului de stat se prevăd doar bunuril proprietate privată.

De asemenea, bunurile care urmează să fie descentralizate nu sunt individualizate decât prin număr de inventar, dar nu se atestă apartenenţa sau statutul juridic.

Mai mult, judecătorii Curţii Constituţionale au descoperit că în privinţa plajelor legea prevede dreptul de administrare, iar în anexe se stipulează dreptul de proprietate.

Curtea a reţinut încălcarea:

principiului autonomiei locale, în privinţa trecerii bunurilor din domeniul privat al statului în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, fără exprimarea  consimţământului  autorităţilor administraţiei publice locale/judeţene;

regimului constituţional al proprietăţii, în privinţa transferului masiv de bunuri din domeniul public/privat al statului, în domeniul public/privat al unităţilor administrativ-teritoriale, prin derogare de la regulile de drept comun în materie,  fără o identificare conform legiilor în vigoare  a bunurilor în cauză;

exigenţelor de claritate, precizie şi predictibilitate a legii prin reglementarea  contradictorie a drepturilor care se transferă/constituie  prin lege (de proprietate/de administrare), lipsa de corelare cu ansamblul normativ în materie şi  cu reglementările din care sunt preluate competenţele descentralizate,  reglementarea unor structuri descentralizate cărora nu le este conferită nicio atribuţie (comisiile judeţene ale monumentele istorice) cu menţinerea în paralel a structurilor care au format  obiectul descentralizării (comisiile zonale ale monumentelor istorice);

principiului legalităţii, prin nerespectarea cadrului legal în materia descentralizării şi a  proprietăţii.

Istoricul descentralizării

Sesizarea la Curtea Constituţională a fost depusă de PDL şi a fost semnată de 70 parlamentari democrat-liberali.

Curtea Constituţională trebuia să analizeze sesizearea PDL la începutul lunii decembrie, însă au decis să amâne o decizie până în 10 ianuarie.

Preşedintele Traian Băsescu a spus că va contesta şi el proiectul legii descentralizării la Curtea Constituţională.

„Nu vreau să fiu alarmist, dar avertizez pubic că este o crimă administrativă, nu neapărat pentru că s-ar da peste cap funcţionarea acestor instituţii – schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor- dar se uită definiţia statului român, care e stat unitar. Vă dau scris că dacă vor face această mişcare, antinaţională, vor trebui să reînfiinţeze în câteva luni noi direcţii”, a declarat în luna noiembrie preşedintele Băsescu.

Gândul a scris în premieră la sfârşitul lunii septembrie despre faptul că Guvernul intenţionează să promoveze în toamna lui 2013 proiectul legii descentralizării.

În primă fază, premierul a negat faptul că un astfel de proiect este discutat în Guvern, revenind după trei zile, când a afirmat că „susţine proiectul prezentat în Gândul”.

Vicepremierul Liviu Dragnea a caracterizat descentralizarea ca fiind prima rupere reală de comunism. Prin descentralizare mai multe instituţii deconcentrate aflate în subordinea ministerelor vor trece în coordonarea autorităţilor locale.
Domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.” (subl. mea)

Comunicatul Curtii Constitutionale poate fi citit aici.

Pai, daca s-a incalcat principiul legalitatii atunci s-a incalcat tot, nu? 🙂

Opozitia doreste, din cate inteleg, initierea unei motiuni de cenzura si foarte bine face! Este limpede ca asa trebuie procedat: Opozitia trebuie sa sanctioneze Puterea pentru astfel de chestiuni.

Foarte interesant e si urmatorul lucru: „Vicepremierul Liviu Dragnea a caracterizat descentralizarea ca fiind prima rupere reală de comunism„. Pentru ca e foarte interesant cum gandeste acest om. Eu credeam ca ruperea de comunism inseamna dezvoltarea sectorului privat. E adevarat, la noi 80% din privatizari au fost ratate, dupa cum spunea Nicolae Vacaroiu. Deci ar fi trebuit sa avem privatizari reusite pentru ca sa se produca „prima rupere reala” de comunism. De fapt noi facem aceasta descentralizare pentru ca „in toata Europa e asa” (chiar Dl. Dragnea a aratat aspectul asta). La intrebarea „ce este descentralizarea?” ne raspunde acest articol, tot din Gandul, care ne arata urmatoarele:

Ce este descentralizarea

Procesul descentralizării reprezintă în fapt un trasfer de competenţe de la ministere către autorităţile locale – primării, Consilii Judeţene. Astfel, mai multe direcţii aflate în subordinea ministerelor: sănătate, agricultură, cultură, sport, mediu vor trece în urma procesului de descentralizare în coordonarea autorităţilor locale. Procesul descentralizării nu este unul nou, măsura fiind prezentă în programul de guvernare şi în anii trecuţi, dar niciodată nu a fost realizată. Ea a devenit prioritară pentru USL după ce procesul regionalizării a fost blocat din cauza amânării procesului de modificare a Constituţiei.

Liviu Dragnea a declarat în mai multe rânduri că realizarea acestui proces „reprezintă prima rupere reală de comunism”.

În competenţele autorităţilor publice locale vor intra:
– serviciile de sănătate publică la nivel judeţean
– administrarea plajelor turistice maritime şi fluviale, ale râurilor, pârâurilor
– administrarea sistemelor de gospodărire a apelor
– protecţia mediului, pescuit şi acvacultură
– administrarea unităţilor sportive şi de tineret, a taberelor şcolare,  centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenţilor, precum şi a cluburilor sportive de la
nivel local;
– dezvoltare şi promovare turistică;
– organizează şi desfăşoară activităţi educative extraşcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor
– protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judeţului
– implementarea programelor judeţene în domeniul tineretului şi sportului

Perceptia Opozitiei, dupa cum ne arata D-na. Andreea Paul, este:

„În toată această perioadă, Partidul Democrat Liberal a atenționat că descentralizarea marca USL ar însemna un dezastru pentru România. Prin atitudine publică și acțiune parlamentară, PDL a încercat să stopeze demersul USL care ar fi dus la veritabilă feudalizare a țării, cu județe transformate în moșii stăpânite de președinții de Consilii Județene, deveniți vătafi care taie și spânzură. Descentralizarea lui Ponta și Antonescu îi împroprietărea pe baronii locali în dauna comunităților. Era o sfidare a cetățeanului, a primarilor și comunităților locale care ajungeau cu toții la mâna unui politician devenit, prin lege, șef de plantație. Descentralizarea marca USL era, în fapt, o împărțire a țării în zone de influență PSD și PNL.”

Basescu vede descentralizarea ca pe o subminare a statului unitar roman, deci o incalcare flagranta a Constitutiei, atitudine corecta, zic eu, intrucat Basescu e Presedintele Romaniei si, conform Constitutiei, reprezinta statul roman.

Cu toate acestea descentralizarea da mai multa libertate decat un stat centralizat. Marea problema care poate pune in pericol descentralizarea, ce poate fi, cum cred ca doreste sa sugereze Basescu, primul pas real catre regionalizare, consta in faptul ca avem comunitati locale foarte slabe din punct de vedere economic, care nu cred ca s-ar putea intretine singure. Va propun sa cititi acest articol din Gandul:

HARTA INTERACTIVĂ a nivelului de trai din România. Cât de bine se trăieşte în judeţul tău. EXCLUSIV

Din care eu am luat la intamplare, spre exemplu: Bucuresti (PIB/loc. = 16.379 euro), Sibiu (PIB/loc. = 7.164 euro) si Braila (PIB/loc. = 4.434 euro). Diferentele sunt semnificative, cred eu. Insa trebuie spus un lucru: e foarte putin. Spre exemplu PIB-ul, e inca foarte mic raportat la cel din regiunile chiar si sarace ale Occidentului. Spre exemplu, nu departe de noi, Slovenia are un PIB/loc. de $22.192 (Romania il are egal cu $8.630) si care reprezinta doar 88% din media EU27. Regionalizarea asta si presupune: regiuni dezvoltate, care nu mai au nevoie de interventia guvernului, centrului, statului pentru ca se descurca si se gospodaresc mult mai bine si singure. De aici si ideea de descentralizare. Numai ca la noi mi-e teama ca lucrurile nu stau chiar asa… Adica stau mult mai rau. De remarcat ca aici e vorba de revizuirea Constitutiei, deci e vorba de o chestiune mult mai ampla. Strategia asta se bazeaza numai pe faptul ca regiunile ar atrage mult mai bine fondurile europene, desi lucrul asta nu e deloc foarte clar si nimic nu garanteaza, obiectiv vorbind, ca asa ar sta lucrurile.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

ianuarie 11, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 comentarii »

  1. […] SUA. Bunicii nostru au asteptat zeci de ani “sa vina americanii”. Ar fi tare pacat daca,  din cauza unor decizii gresite, romanii si-ar schimba […]

    Pingback de Nu inteleg ingrijorarea si preocuparea doamnei Victoria Nuland | Hai ca se poate! | ianuarie 11, 2014 | Răspunde

  2. La multi ani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Motanasule!!!!!!!!!!!!!!
    M-ai uitat, nu-i asa?

    Comentariu de lulu | ianuarie 11, 2014 | Răspunde

    • Nu te-am uitat… De ce nu mai scrii pe blog?

      Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 12, 2014 | Răspunde

      • Ma rezum la inventia cretina numita FB. Blogul nu-l mai am.

        Comentariu de lulu | ianuarie 12, 2014

      • Pai de ce Lulu? Dar parca mai ai un blog pe blogspot, nu? De ce nu-l folosesti pe acela? Ai putea sa-ti faci un nou blog pe wordpress, desigur.

        Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 12, 2014

      • Revino in blogosfera! 🙂

        Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 13, 2014

  3. […] va explicati faptul ca procurorii DNA nu investigheaza cazurile de coruptie din timpul guvernelor Basescu – Boc […]

    Pingback de Intreb si eu nu dau cu parul | Hai ca se poate! | ianuarie 12, 2014 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.