Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

CSM…

Gandul

Cine a scris scenariul scandalului din CSM. Care sunt mizele bătăliei pentru conducerea Consiliului. ANALIZĂ GÂNDUL

Se arata, printre altele, ca:

„De aproape o săptămână procurorii şi judecătorii aşteaptă deznodământul scandalului de la Consiliul Superior al Magistraturii. Alegerea noului preşedinte al CSM, în premieră un procuror, este contestată de Asociaţia Magistraţilor din România şi Uniunea Naţională a Judecătorilor. Procurorul Oana Hăineală este în schimb susţinută de procurorii de la Braşov. În paralel, câteva instanţe din ţară au demarat procedurile de revocarea din CSM a judecătorului Cristi Danileţ şi a fostului preşedinte Alina Ghica. Întreg scandalul din CSM previzionează un an 2013 cu câteva mize capitale pentru sistemul judiciar românesc: numirea unui nou preşedinte al Curţii Supreme, statutul procurorilor (magistraţi sau un fel de funcţionari publici), numirea şefilor la Parchetul General şi DNA şi desigur marile dosare de corupţie ale politicienilor.

Care sunt taberele din CSM

La suprafaţă, scandalul din CSM pare o ceartă între judecători şi procurori. Judecătorii par să fie nemulţumiţi de faptul că se încalcă o cutumă a consiliului care spune că CSM va avea mereu preşedinte un judecător iar vicepreşedintele va fi procuror. Public taberele din CSM s-au împărţit între judecătorii Horaţiu Dumbravă, Adrian Neacşu, Alexandru Şerban, Marius Tudose şi ministrul Mona Pivniceru pe de o parte şi Oana Hăineală, Alina Ghica şi Cristi Danileţ pe de altă parte.

► Anul 2013 este unul extrem de important pentru CSM, fiind anul unor numiri în funcţiile cheie. Aceasta ar putea fi şi una din mizile scandalului generat acum. Numirile procurorului general şi a şefului DNA ar putea să treacă din nou prin CSM. Preşedintele Băsescu încă nu s-a exprimat dacă îi va accepta pe Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie la Parchetul General şi DNA. Dacă propunerile Monei Pivniceru vor fi respinse, potrivit actualei proceduri, CSM trebuie din nou să se pronunţe pe aceste numiri.

► O altă numire crucială în sistemul judiciar este şi aceea a noului preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţa unde se judecă dosare de mare corupţie şi instanţa care l-a condamnat pe Adrian Năstase la închisoare cu executare. Actualul preşedinte la ICCJ, judecătoarea Livia Doina Stanciu, a fost numită în funcţie la propunerea CSM în 2010 pentru un mdandat de trei ani. Mandatul ei expiră în septembrie 2013. Astfel că CSM va trebui să deruleze un nou concurs pentru ocuparea acestei funcţii cruciale din sistemul judiciar. Astfel că funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM devin din nou extrem de importante.

► La fel de important este faptul că tot în acest an expiră mai multe mandate ale adjuncţilor din cadrul DNA şi a Parchetului General. Din nou numirile pe aceste funcţii trec prin CSM.

► O altă miză a sistemului judiciar pe 2013 este şi cea exprimată în programul de guvernare a cabinetului Ponta II: „clarificarea statutului procurorilor şi rolul Ministerului Public raportate la dispoziţiile constituţionale”. Unele voci din sistem, precum cea a membrului CSM Cristi Danileţ, susţin că această clarificare a statutului procurorului ar însemna transformarea procurororilor în funcţionari publici cu independeţa conferită de statutul de magistrat eliminată.

► Nu mai puţin importante sunt şi dosarele penale ale politicienilor care aşteaptă sentinţele instanţelor. Numai în Parlament sunt aproape 20 de parlamentari care sunt cercetaţi sau sunt trimişi în judecată pentru corupţie. Cele mai sonore nume sunt Dan Voiculescu sau Liviu Dragnea. În 2012 Comisia Europeană a subliniat că politicienii au atacat judecătorii şi procurorii în spaţiul public, în special politicienii care au dosare de corupţie.

CSM-ul are aici un alt rol important – este forul care apără şi susţine magistraţii public în faţa acuzaţiilor politicienilor. CSM este cel care apără reputaţia unui magistrat când este acuzat în spaţiul public.”

Iata ce spune D-na Corina Cretu:

Revolta magistraților

Se arata, printre altele, ca:

„Acum, România privește uimită revolta magistraților, o acțiune fără precedent în România. Din păcate, motivul este tot deficitul de democrație, iar factorul declanșator, tot președintele României. Care, nedemocratic și anti-constituțional, a intervenit în procesul de alegere a președintelui și vicepreședintelui CSM, pentru a se asigura de victoria oamenilor săi, care să dea continuitate unor procese pe care, vedem acum, magistrații le resping cu fermitate.”

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

As dori sa stiu si parerea D-lui. Cristian Preda despre acest subiect.

ianuarie 10, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. Citand din „Gandul ” dumneata spui….ce scriu ei acolo .Iar la final „doresc sa stiu si parerea d-lui Cristiam Preda despre acest subiect „. Dar parerea dumitale , „gandul ” dumitale { sau gandurile mai precis }, care este ?Sti ca te-am mai intrebat , cel putin o data , daca scrii sau macar esti colaborator la Gandul , RL sau…Evenimentul zilei…nu ca asta ar fi ceva reprobabil Doamne fereste insa , chiar asi fi curios , al dracului de curios sa aflu , parerile dumitale sau … si parerile dumitale , din capul dumitale , din constiinta si cunostiinta dumitale referitor la acest articol din Gandul si nu numai . Nu ca te-asi banuii de lipsa de cultura , de lipsa de opinii proprii sau de lipsa verbului Doamne fereste insa ,zic eu ca, este simplu sa te apuci sa postezi articolele altora , iar apoi sa astepti parerile vizitatorilor permanenti sau ocazionali dupa care sa-i …contracarezi sau , abia dupa aceea sa-ti spui parerea vis a vis de ce spun ei . Parca ti-am mai solicitat chestia asta mai nu stiu cand si…Vorba lui Dem Radulescu { in filmul … cu acelasi nume }: ” este putin , foarte putin ” pentru dumneata ca blogger ce se respecta si mai mult ca blogger a carui parere este luata in considerare pe multe bloguri si dupa cate am vazut ” cantareste ” destul de greu sau cel putin este consistenta si ca atare este respectata . Asta cel putin dupa cate am vazut eu …asa ocazional pe blogurile pe care bantui din cand in cand . Deci alta data….pune parerea dumitale asupra articolelor din Gandul sau RL sau Evz sai abia apoi asteapta-te la ….reactii . Aceasta-i opinia mea ce nu cred ca poate conta prea mult , avand in vedere calitatea de vizitator ocazional , mai mult sau mai putin. Zic ca totusi reactiile celor ce comenteaza pe diferitele bloguri sint nu neaaparat ca urmare a articolelor de tot felul sau din toata media ci si ca urmare a parerii celui ce detine blogul respectiv. In foarte rare cazuri dumneata ti-ai spus parerea , iar apoi ai asteptat sa vezi reactia celorlalti .De regula faci asa cum am aratat mai sus , adica …” viceversa ” !Sa sti ca daca ai scrie pentru ziarele enumerate mai sus , sau daca ai fi colaborator la vreunul dintre ele sau chiar la toate {?!} n-asi fi deranjat de acest fapt ci…..dimpotriva . Asi avea si eu cu ce ma lauda in fata babei mele, sa vada si ea ce ” relatii ” am eu in lumea presei 🙂 !!

    Comentariu de Marian | ianuarie 11, 2013 | Răspunde

    • Multumesc pentru aprecieri! 🙂 Dar nu stiu cat si daca intr-adevar cantareste parerea mea… Dar o sa ti-o spun:
      Eu cred ca este vorba de o lupta politica. Regimul Basescu a primit o lovitura dura la alegeri. PDL a fost zdrobit. Acuma Basescu incearca sa mai refaca ce se mai poate din regimul sau, iar cealalta tabara nu e de acord. Basescu, desigur, si-ar dori oamenii sai in functii de conducere pe la CSM, etc, pentru a mai avea o influenta asupra Justitiei. Dar el trebuia sa se astepte la lucrul asta – slabirea regimului sau si a influentei sale – pentru ca anul trecut toate sondajele de opinie aratau o scadere drastica a PDL, lucru confirmat la alegerile locale si legislative.

      Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 11, 2013 | Răspunde

      • Pai si nu era mai simplu sa-ti afisezi parerea dumitale { care apropo de ea, este simpla si la obiect si-n plus de asta corecta si nepartinitoare , adica ceea ce numesc eu o analiza rece , o analiza simpla ….matematic de simpla si exacta } in loc sa stai sa tastezi atat doar de dragul de a afisa pe blogul dumitale articolul din ziarul Gandul ? 🙂 Fireste ca tot ai evitat { ca si data trecuta de altfel 😕 } sa raspunzi la ce te-am intrebat ,si anume daca esti sau nu , reporter sau ceva colaborator , al ziarelor mai sus citate . Mie cel putin nu mi s-ar parea nimic in neregula deci : esti sau nu ? Pe bune , zi-o p’aia dreapta , mon cher chat 🙂 !

        Comentariu de Marian | ianuarie 11, 2013

  2. Bine ca mi-am adus aminte . Iti multumesc . Datorita bloggrollului dumitale i-am descoperit pe aia de la „Civitas 99 ” .Sint tari tipii, chiar imi place cum gandesc . Nu-i pot acuza nici de bolsevism excedentar si nici macar de…”basism” sau altceva .

    Comentariu de Marian | ianuarie 12, 2013 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.