Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

1 Decembrie – La multi ani, Romania!!

O zi inchisa si ploioasa. Dar, in schimb, am avut parte de o parada frumoasa. Accentul a fost pus pe modernizarea Armatei Romane. Si s-au vazut schimbari importante.

Achizitionarea transportoarelor blindate Piranha, faptul ca se vor realiza si in tara, la Uzina de la Moreni, trasportoare care se vor aduga la cele 227 transportoare Piranha, achizitionarea rachetelor Patriot, a 4 corvete sunt exemple edificatoare si un semn ca se face ceea ce trebuie.

Si am vazut la aceasta parada impresionanta o fata noua a Armatei, o schimbare in bine. Accentuez lucrul asta pentru ca e prima data cand, la o parada de Ziua Nationala, sunt cat se poate de vizibile progrese in bine, in sensul ca Armata noastra incepe sa semene cu una moderna, profesionista, la nivel NATO. Un lucru de asemenea important este prezenta femeilor in Armata, inclusiv la nivel de comanda, un fapt pozitiv, desigur.

Armata trebuie sa ofere cetatenilor incredere, un sentiment de siguranta. Oamenii trebuie sa aiba convingerea ca Armata noastra poate raspunde cu succes unor eventuale provocari si amenintari. Si de asemenea oamenii trebuie sa inteleaga contributia si rolul pozitiv al NATO in a asigura apararea tarilor membre, deci inclusiv a Romaniei. Romania nu e singura in fata eventualelor pericole ce ar putea sa apara. Pe de alta parte, modernizarea Armatei, fapt necesar si benefic, este o dovada ca pregatim armata si o facem serios, tocmai pentru a putea sa faca fata provocarilor inceputului sec. XXI. De asemenea diminuarea coruptiei este iarasi un fapt pozitiv, care ajuta si intareste Armata noastra si e o marturie in plus ca se face ceea ce trebuie. Poate ca dupa multi ani avem o pregatire serioasa, profesionista a Armatei Romane, diminuandu-se coruptia, prevaland profesionalismul. Iar faptul ca suntem o tara membra NATO inseamna ca suntem foarte solid protejati, poate pentru prima data in Istoria noastra. NATO este esentiala in ceea ce priveste garantiile de securitate pentru tara noastra. Si cred ca putem spune ca modernizarea Armatei, combaterea coruptiei se datoreaza tot Aliantei Nord-Atlantice, care ne ofera posibilitatea si ajutorul necesar de a fi, din punct de vedere militar, la standarde superioare, fata de cele de dinainte de aderare.

As dori sa vad evidentiate si pe la televiziunile de stiri, in talk-show-uri aceste progrese, aceste transformari benefice prin care a trecut si trece Armata noastra. Si ar trebui explicat mai bine rolul si contributia NATO in apararea integritatii teritoriale a Romaniei. Pentru ca oamenii trebuie sa inteleaga ca Romania nu e vulnerabila, nici nu va fi de vreme ce e membra NATO, indeplinindu-si constincios indatoririle. Vulnerabila ar fi fost daca nu era in NATO, trebuie inteles lucrul asta.

In alta ordine de idei, iata ca unii au pus-o de un miting protestatar chiar in fata Guvernului. Sloganul asta, „Romania moare”, chiar nu-si are rostul, mai ales de Ziua Nationala. N-am nimic impotriva mitingurilior de protest in Piata Victoriei. Totusi ar fi putut s-o faca in alta zi, ca doar n-au intrat zilele in sac. Un astfel de lucru nu era potrivit acum, de Ziua Nationala. Nu mi se pare potrivit, de pilda, sa strigi de 1 Decembrie lozinci antiFirea. Ar fi bine sa lasam aceste zile ca unele de Sarbatoare si Unitate a intregii natiuni. O astfel de zi nu e deloc potrivita pentru mitinguri antiPSD sau antiguvernamentale. Noi ar trebui sa meditam la idealurile inaintasilor nostri care au infaptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Si sa-i cinstim, pentru ca e ziua praznuirii lor, a celor care si-au dorit din tot sufletul si cu toata puterea Unirea tuturor romanilor intr-o singura mare tara si au infaptuit-o. Pentru ca ei au putut constata ca propasirea poporului roman nu se poate face printre straini. Ci doar impreuna. Si numai asa, impreuna, putem fi puternici pentru a razbate prin vremi. Pornind de la aceasta pilda a lor, mai bine ne-am indrepta gandurile noastre spre Rep. Moldova. Cum propaseste poporul roman acolo? Si ne vom da seama ca inaintasii nostri au avut dreptate. Ar trebui sa ne indreptam gandurile si inimile noastre spre lucrurile inalte ce tin de natiunea si tara noastra, la romanii ce traiesc dincolo de granite, si vedem ca sunt destui napastuiti printre straini, in loc sa ne pierdem cu lucruri marunte, pentru care avem timp destul. Ar trebui sa meditam la ideea de unitate, intr-un moment in care se manifesta fenomenul dezbinarii, al neintelegerii. Pentru a vedea ca unitatea este, totusi, cheia catre succes. Dezbinarea nu are cum sa duca pe calea cea buna si nu poate sa asigure depasirea momentelor dificile, dar sa asigure dezvoltarea, inflorirea unei tari.

decembrie 2, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 comentarii »

  1. Da Motane fratele meu , AI DREPTATE ! Nu trebuia chiar de Ziua Nationala s-apuce pe careva pofta de-a face curatenie ci , macar atunci , doar atunci 😡 sa-ngroape { ca d e obicei 😉 } acel gunoi sub presul respectului vis a vis de-aceasta…sfanta zi iar pupaturile in ….dos piatza Endependentei ! 😎

    Comentariu de Marian | decembrie 6, 2017 | Răspunde

    • Daca poti sa fii mai clar, te rog… La ce anume te referi?

      Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 6, 2017 | Răspunde

    • Daca te referi la mitingul de dupa parada, din Pta. Victoriei, e clar ca nu era potrivit. Dar ceea ce m-a suparat a fost sloganul, lozinca asta: „Romania moare”, de Ziua Nationala! Nu e in regula! Si apoi, totusi, prea mult pesimism… Si lozinca asta e una pesimista rau de tot! Acei oameni mi s-a parut ca au ignorat Ziua Nationala. Cu totul. Ca si cum n-ar fi fost Ziua Nationala. Si atunci, desigur, am reactionat aici pe blog! Evident ca nu puteam sa fiu de acord cu o asemenea atitudine care dadea la o parte 1 Decembrie, care parca nu tinea cont de Ziua Nationala a tarii!

      Comentariu de Motanul Incaltat | decembrie 6, 2017 | Răspunde

  2. Mon cher , volens nolens mi-amintesc de ” O scrisoare pierduta ” si…de cele mai multe ori ma uimeste clarviziunea lui nenea Iancu . Este mult de tastat c-altminteri ti-asi reda ultimul act al acestei piese de teatru { pe care nu ma laud dar…sunt in masura s-o interpretez la orice ora din zi sau noapte , fara teama de-a gresi vreo replica } insa , iti voi reaminti doar : „- Zi asa onorabile …d’ai nostrii , d’ai nostri ? – Coane Zahario in imprejurari ca acestea , micile pasiuni trebuie sa dispara !” QED

    Comentariu de Marian | decembrie 7, 2017 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.