Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Motiunea lui Dragnea si Congresul PNL…

Eu cred ca principala intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem este daca avem sau nu forte politice in aceasta tara care sa conduca tara catre modernitate.

Motiunea lui Dragnea si Congresul PNL sunt principalele evenimente politice ale zilei. Intr-un fel au legatura intre ele. Romania se afla intr-o criza politca, dar ne-am imbata cu apa rece daca am da vina doar pe Liviu Dragnea sau camarila acestuia. La o analiza lucida vom observa ca si PNL are partea sa de vina, ca sa nu spun ca si Presedintele Iohannis.

Voi incerca sa ma explic cat mai succint. Pe tot parcursul anului trecut romanii au vazut o guvernare neconvongatoare, cea a tehnocratilor, si un premier asisderea, ba chiar mai mult extrem de ezitant si nepotrivit pentru politica. Ciolos a scaldat-o si a tot ezitat sa intre in politica mare alaturi de PNL, mai ales ca avea girul Presedintelui. Si-a facut o Platforma, apoi totul a cazut, desi PNL isi pusese oarecari nadejdi in el. Acuma nici nu se prea aude de Platforma lui.

Insa cel mai grav lucru a fost prestatia PNL de anul trecut, extrem de slaba si de neconvingatoare. Pe langa faptul ca PNL a votat la unison cu PSD in Parlament, de parca erau frati din aceeasi mama, lucrul extrem de grav a fost ca PNL nu a putut opri ofensiva populista a PSD. Spre exemplu, foarte putine voci au criticat Programul nesustenabil al PSD si sa arate ca acesta reprezinta o calamitate care va conduce tara in criza. Pe partea politica, de asemenea, PNL nu a avertizat populatia asupra riscurilor unei victorii a PSD si ALDE, avand impreuna o majoritate confortabila in Parlament.

Dupa alegeri, pe care le-a pierdut la un scor sever, PNL a intrat intr-o stare de hibernare pana acum cand e Congresul. De asemenea, putine voci au avertizat despre ce inseamna in realitate Programul PSD. Si, in general vorbind, critica la adresa PSD, in timpul scurs de la alegeri incoace, a fost una destul de slaba pentru un partid ce s-ar vrea avangarda Opozitiei.

Marea problema este ca PSD, care a castigat alegerile la un scor confortabil, nu e partidul capabil sa duca Romania catre modernitate si un nivel de trai mai bun pentru cetatenii tarii. Pe langa celula Moscova din PSD – pentru ca e clar ca in acest partid si poate nu doar in acesta exista interese legate de Federatia Rusa, in special, as aprecia, la generatia mai batrana din partid, dar numai daca ne uitam spre Programul de Guvernare, pe care eu l-am dezavuat de la bun inceput si am aratat ca e o minciuna, vom constata cu usurinta incapacitatea si lipsa de viziune a acestui partid. Auzeam o discutie la televizor unde era invitat Dl. Prof. Dumitru Bortun, care arata caracterul nelogic al Programului si actiunilor PSD. Avea dreptate, dar un astfel de partid nu poate conduce Romania. Problema mare ar fi ca PSD e cel mai mare partid din Romania, un mamut capabil sa blocheze orice incercare de modernizare a tarii si de instaurare a unui etatism cvasigenerealizat ce va bloca totul, bazat pe nepotism, clientelism si coruptie, neconstitutional si care va duce societate in mizerie. Ar trebui sa nu ne mintim pe noi insine si sa evidentiem ca, asa cum arata, cel putin in ultimii ani, Romania e o tara de stanga. Cateva elemente ne vor edifica:

– angajarea la stat (fac aceasta precizare) a 500.000 de functionari publici, in perioada 2004-2009, sporind numarul acestora de la 900.000 de angajati, cat a lasat Guvernul Nastase, la 1.400.000. In prezent avem 1.200.000, enorm de multi in conditiile in care in jur de 3 milioane lucreaza in sectorul privat – v. aici si aici. Sa nu mai mi-aduc aminte ca aceste angajari masive la stat s-au facut sub guvernarea Tariceanu, liberala;

– avem inca intreprinderi de stat neperformante care produc pierderi uriase economiei romanesti; Mii de oameni sunt angajati in intreprinderi falimentare in care statul, prin partidul dominant, hraneste o clientela politica ce are acces preponderent la functiile de conducere, gras platite;

– Invatamantul si Sanatatea sunt majoritar in mana Statului; Inclusiv asigurarile de sanatate, rapindu–i-se, de catre stat, cetateanului libertatea de a alege!!

– De observat ca si sub Guvernele Boc, s-a mai dat afara de la stat, dar restructurarea sectorului de stat nu s-a facut, preferandu-se o solutie cu care nu putem fi de acord: taieri de salarii si pensii;

– De observat cum si sub guvernarile anterioare, spre exemplu cea a lui Ponta, cea mai mare parte din buget era alocat catre ministerul Muncii si Protectiei Sociale. N-ai fi vazut un astfel de buget la, sa zicem, Transporturi, care e un minister, desigur, strategic;

– De observat cum reforme nu se mai fac in tara asta din 2004. Posta Romana, CFR Marfa, Oltchim, societati care ar fi trebuit privatizate – nici vorba de asa ceva! De observat si in spatiul public, la talk-show-uri, cu centrul de greutate al discutiei cade pe stat.

– De observat criticile populiste la adresa multinationalelor, vazute ca un fel de rau absolut de catre unii nesabuiti! Care, pe deasupra mai au si pretentia ca sunt luminatorii poporului!!

– Chiar si faptul ca cel mai mare partid din Romania, cu cei mai multi membri, e PSD arata in mod limpede caracterul pronuntat de stanga al acestei tari.

Deci iata cateva exemple, care, desigur, nu sunt exhaustive, ce arata ce fel de tara e Romania. Unde mai punem, si cred ca e important de subliniat, ca asa-zisa dreapta de pe vremea lui Basescu era, de fapt, stanga: PD a fost un partid de stanga si doar un concurs de imprejurari si oportunismul a facut ca sa treaca peste noapte la dreapta. Ce sa mai vorbim de Guvernul Tariceanu care a luat masuri de stanga, care a guvernat cu sprijinul masiv al PSD in Parlament si actualmente gruparea D-lui. Tariceanu, ALDE, e de brat cu PSD-ul lui Dragnea.

Daca ar fi sa vedem, in 27 de ani, cati a guvernat cu adevarat Stanga si cati cu adevarat Dreapta, eu as zice – estimare proprie – ca 21 de ani a guvernat Stanga si doar 6 ani Dreapta. Si constatam ca suntem in continuare una din cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, cu o competitivitate in scadere, cu o societate macinata de lupte politice, multe dintre ele contraproductive pentru tara si cu o coruptie inca mare.

De aceea PNL ar trebui sa-si puna in primul rand aceasta problema: schimbarea acestei paradigme care ingreuneaza dezvoltarea Romaniei si contribuie la dezmembrarea tarii. Partea proasta e ca PNL si in trecut a cautat solutii alaturi de PSD si prin PSD. Numai ca in felul acesta nu poti sa te desprinzi niciodata de partidul mamut numit PSD.

Un partid mamut precum PSD, care castiga en fanfare alegerile, mintind populatia cu un Program populist si nerealist si avand o conducere cu oameni care provin si traiesc in zone unde indicele de dezvoltare umana e, in general vorbind, mai scazut, mai exact spus o conducere rurala, daca ma pot exprima astfel, ce plateste inca tribut fostului partid comunist – lucru ce ne reaminteste de faptul ca PSD, de fapt, e fostul partid comunist -, cu ambitii de omniscienta totalitara, combinat cu un comportament badaranesc si gangsteresc, parca ar fi si capabil de altceva decat de a duce, dupa doar 6 luni de la castigarea alegerilor, tara intr-o grava criza politica.

Intr-un fel e natural ce se intampla in PSD deoarece vremea partidelor mamut, conduse in spirit totalitar, a trecut. Partidul asta cu sute de mii de membri incepe sa fie prea mare si, desigur, incepe sa aiba, cum e si normal, probleme de stabilitate. De aceea normal si logic ar fi ca acest partid sa inceapa sa se scindeze, sa se sparga cumva, lucru foarte favorabil acum.

Vorbeam despre criza in care am ajuns. Trebuie spus ca daca motiunea va fi adopta va fi foarte rau. Daca nu va fi adoptata va fi doar rau. Daca Parlamentul, in intelepciunea lui, va adopta motiunea de cenzura si va fi demis Guvernul Grindeanu, pozitia lui Liviu Dragnea in PSD se va intari. Liviu Dragnea va deveni un fel de dictator care va pune premieri de plastilina, de care se poate oricand descotorosi. Va castiga aripa conservatoare din partid, invechita in rele, iar criza politica se va prelungi. Trebuie spus ca tot Programul PSD, prezentat cu surle si trambite in campanie, e generator de crize. Iar Dragnea vrea premieri slabi, pe care sa-i poata manevra cum doreste, dupa bunul plac si dupa interesele sale, deseori personale.

Daca nu va fi adoptata motiunea, va fi doar rau pentru ca PSD va ramane la Putere pe un Program nesustenabil. Dar lucrul pozitiv este ca se va zdruncina pozitia unei conduceri incapabile si anacronice, pentru ca e clar ca in caz de esec Liviu Dragnea si camarila sa vor trebui sa paraseasca conducerea partidului, dupa care e obligatoriu convocarea Congresului. E o mare oportunitate pentru Sorin Grindeanu de a ajunge in fruntea acestui partid.

In acest caz in care motiunea nu va fi adopta de catre Parlament, vom avea o cvasistabilitate, in orice caz se vor potoli lucrurile. Dar in cazul in care va fi adoptata, instabilitatea se va prelungi, cu consecintele de rigoare, inclusiv economice, dar si politice. Premisele spargerii partidului cresc, fata de primul caz, daca n-ar fi adoptata. Insa, in general vorbind, acest partid e pe cale sa se sparga, ceea ce nu insemna ca se va si intampla lucrul asta. Pe de alta parte Presedintele Iohannis ar incepe sa aiba o marja destul de mare de joc si ar putea sa mearga chiar si pana la declansarea alegerilor anticipate – Constitutia ii permite si situatia ar fi favorabila pentru asa ceva. Daca sondajele de opinie plaseaza PNL pe o pozitie buna, mai buna decat PSD, ar fi o oportunitate pentru PNL sa le castige si sa revina la Putere.

Indiferent de succesul sau esecul motiunii de cenzura, cred ca ar trebui observat ca, asa cum se prezinta acum, PSD e generator de crize politice care, evident, nu aduc nimic bun. Este o chestiune care trebuie sa dea de gandit atat celor din PSD, desigur, Presedintelui Iohannis, cat si tuturor. PSD are o problema de functionalitate interna pe care nu o poate rezolva asa cum se prezinta el acum.

PNL va trebui sa dea o replica pe masura si e bine ca au acest Congres pentru ca era obligatoriu ca lidershipul sa iasa din interimat. Problema PNL-ului este urmatoarea: sa se constituie cu adevarat intr- o alternativa viabila la partidul mamut, PSD. Si ar trebui sa inteleaga ce are de facut pentru a putea deveni o alternativa viabila. USR este un partid prea mic, Platforma Romania 100 e necoagulata politic. Asa cum se prezinta situatia, cu un PSD, partid mamut, care domina Parlamentul si cu un PNL care nu poate sa iasa din ipostaza de partid anexa, iar celelalte partide de pe partea dreapta a esicherului politic, mici si lipsite de o influenta politica subtsantiala, reala – situatia aceasta e propice unor crize succesive ce nu vor aduce nimic bun.

Privind societatea romaneasca in ansamblul sau, cred ca mai trebuie amintit un lucru: se tot vorbeste de aparitia unor noi forte politice insa nu a aparut decat USR. Nu exista si alte forte politice noi care sa fi aparut si care sa conteze. Nu prea se vad idei noi. In asemenea conditii, PNL va trebui sa-si asume serios responsabilitatile. Daca PNL va proceda ca anul trecut inseamna ca nu se poate constitui intr-o solutie politica viabila. Eu cred ca trebuie sa fie clar lucrul asta. Speram sa vedem si o integrare a vechilor pedelisti in PNL, altminteri riscam sa avem si la PNL disfunctionalitati grave.

As dori sa spun in incheiere ca un deziderat al Romaniei ar trebui sa fie imbunatatirea indicelui dezvoltarii umane. Lucrurile parca s-au mai imbunatatit in ultima vreme si lucrul asta s-a vazut, spre exemplu cu ocazia demonstratiilor de strada impotriva Ordonantei 13, dar nu e suficient. Suntem, totusi, in urma partenerilor nostri vestici. Iar pentru a-l imbunatati trebuie sa crestem economic in mod sanatos si trebuie sa vedem, zic eu, unde acesta este inalt – in ce tip de tari – si vom constata ca e inalt in tari care adopta economia de piata, care au ca valoare libertatea individului, respectarea drepturilor si libertatilor sale. Eu cred ca intreaga clasa politica trebuie sa inteleaga ca ducerea Romaniei intr-o alta directie decat cea mentionata imediat mai sus este o eroare majora si ar fi o greseala istorica, pentru care generatiile viitoare nu ne vor ierta.

In legatura cu Congresul PNL, aflam ca Ludovic Orban este nou presedinte al partidului. Ii urez succes!

Mediafax

NEWS ALERT| Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL. Orban: Port pe umeri răspunderea de a transforma PNL în forţa politică de care are nevoie România / Reacţia lui Buşoi – VIDEO/FOTO

„Şefia PNL este disputată astăzi în CN de Ludovic Orban şi Cristian Buşoi. Majoritatea filialelor şi-au declarat sprijinul pentru Orban, în timp ce liderul fostului PDL, Vasile Blaga, a refuzat să spună pe cine va susţine, la fel şi liderul PNL Suceava, fiind şi filiale care susţin că vor vota „liber”.

UPDATE 18:59

Orban: PNL nu va participa duminică la plenul convocat de PSD-ALDE pentru citirea moţiunii

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că formaţiunea sa nu va participa duminică la şedinţa de plen comun convocată de PSD-ALDE pentru citirea moţiunii de cenzură.

Întrebat dacă PNL va participa duminică la şedinţa de plen comun convocată de PSD şi ALDE pentru citirea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, Orban a răspuns: „Duminica e zi de odihnă de la Dumnezeu. O să fie zi de alegeri (la noi, n.r.) . Nu vom participa. Noi avem în cursul zilei de mâine etapa a doua a alegerii conducerii naţionale”.

„După alegerea Biroului Politic, voi convoca acest for luni pentru a hotărî care este poziţia oficilă a PNL faţă de grava criză în care se află România din cauza majorităţii parlamentare”, a spus Orban.

„Pentru mine toţi sunt la fel de răi: atât mustăciosul şef, cât şi cel care se leagă cu lanţuri la Palatul Victoria şi confundă sediul Guvernului cu sediul PSD”, a adăugat Orban.

Întrebat dacă exclude varianta ca PNL să voteze la moţiunea de cenzură, Orban a răspuns afirmat, dar a arătat că o decizie va fi luată în forurile statutare.

„ Din punctul meu de vedere, da. Dar, repet, am anunţat colegii că orice decizie în partid va fi luată în forurile statutare”, a spus liderul PNL.

UPDATE 18:56

Dacian Cioloş l-a felicitat pe noul lider PNL, Ludovic Orban

Fostul premier Dacian Cioloş l-a felicitat, sâmbătă, pe Ludovic Orban pentru că a fost ales în funcţia de preşedinte al PNL, dorindu-i acestuia ”mult succes şi inspiraţie în efortul de a întări acest partid în jurul valorilor liberalismului autentic”

”Îl felicit pe Ludovic Orban pentru alegerea în funcţia de preşedinte al PNL. Îi doresc mult succes şi inspiraţie în efortul de a întări acest partid în jurul valorilor liberalismului autentic de care România şi scena politică au atâta nevoie”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că niciun “stranier” nu va mai fi numit pe o funcţie în detrimentul celor “merituoşi” din PNL, chiar dacă l-ar chema Dacian Cioloş.

“Niciun stranier, care să fie titularizat pe o funcţie pe care PNL poate să numească un candidat, în locul celor merituoşi din PNL, chiar dacă l-ar chema Dacian. Există mii de Dacieni Cioloş în PNL, care nu au avut norocul lui să fie spijiniţi ca ministru, comsisar european, prim-ministru, candidat de prim-ministru din partea PNL şi el să nu vină în PNL şi să se întoarcă cu spatele la noi (…)”, a declarat Ludovic Orban, în discursul de susţinere a moţiunii sale.

UPDATE 18:50

Orban: PNL îi va fi loial lui K. Iohannis; Mă voi bate cu toată forţa ca Iohannis să câştige în 2019

Noul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, că sub conducerea sa PNL va fi un partid de dreapta liberal conservator şi un partener „loial” preşedintelui Klaus Iohannis, afirmând că se va bate cu toată forţa pentru ca în 2019 preşedintele Iohannis să obţină un nou mandat.

„De astăzi, pentru mine, viaţa este mult mai grea, mai dificilă, port pe umeri o răspundere uriaşă, de a transforma PNL în forţa politică de care are nevoie România. Victoria de azi nu este victoria mea, este victoria PNL şi conţine germenii viitoarei victorii a PNL pentru România. Vreau să vă spun câteva lucruri clare. PNL sub conducerea mea va fi un partid de dreapta liberal conservator, membru al dreptei europene şi se va bate cu toate forţele pentru a implementa politici de dreapta în România, pentru a asigura dezvoltarea, creşterea economică”, a declarat noul preşedinte al PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat că PNL va fi un partener loial preşedintelui Klaus Iohannis.

„PNL va fi începând de azi un partener, loial, corect, transparent pentru preşedintele Klaus Iohannis şi pentru punerea în practică a tuturor obligaţiilor pe care ni le-am asumat împreună în momentul în care am câştigat alegerile din 2014. Mă voi bate cu toată forţa mea, cu toată energia mea pentru a reuşi în 2019 să câştigăm alegerile prezidenţiale, să obţinem un nou mandat pentru Klaus Iohannis, iar după această victorie să reuşim să câştigăm alegerile locale şi, nu în ultimul rând, obiectivul meu fundamental este câştigarea alegerilor parlamentare să avem o guvernare care să arate cu adevărat ce trebuie să facă liberalii pentru această ţară”, a spus Orban.

Noul lider al formaţiunii a susţinut că PNL va fi un garant al îndeplinirii angajamentelor pe care România şi le-a asumat pe plan internaţional.

„PNL va fi un garant al îndeplinirii tuturor angajamentelor pe care le are România faţă de partenerii noştri, parteneriatul strategic cu SUA, poziţia de membru al NATO şi calitatea de membru al UE. Rămânem şi vom fi cel mai puternic susţinător al acestor angajamente şi vom rămâne un stâlp şi o oază de stabilitate în această zonă frământată a Europei”, a mai spus Buşoi.

UPDATE: 18:20

Buşoi, după ce Orban a câştigat şefia PNL: Îl felicit din suflet pe Ludovic, respect acest rezultat

Candidatul la şefia PNL, Cristian Buşoi, a declarat, sâmbătă, după ce contracandidatul său, Ludovic Orban, a câştigat preşedinţia partidului, în cadrul Congresului, că îl felicită din suflet pe Orban şi că respectă rezultatul votului.

Buşoi a fost invitat pe scenă, după anunţarea rezultatului, de către Ludovic Orban, declarat oficial preşedinte al PNL.

„Îl felicit din suflet pe Ludovic Orban. Respect acest rezultat, port acelaşi respect tuturor colegilor din PNL”, a spus Buşoi.

El le-a mulţumit participanţilor la Congres pentru ocazia de a discuta cu aceştia şi de a vorbi cu cei care vor un viitor mai bun pentru PNL.

„Am înţeles că sunt foarte multe lucruri care trebuie schimbate în felul în care acţionează şi comunică PNL. PNL trebuie să rămână o echipă unită, trebuie să meargă înainte cu toată forţa, încrederea. Ideile şi principiile pe care le apărăm sunt principiile drepte. Drumul pe care vrem să-l arătăm românilor e drumul spre prosperitate pentru România şi pentru români. Felicitări din nou”, a spus Buşoi.

Potrivit datelor oficiale, după numărătoarea voturilor, Ludovic Orban a obţinut 3.518 voturi, în timp ce contracandidatul său, Cristian Buşoi, a primit doar 952 de voturi.

UPDATE: 18:18

Alegeri PNL : Ludovic Orban a obţinut 3.518 voturi, Cristian Buşoi- 952

Rezultatele finale oficiale, în cadrul alegerilor de la Congresul PNL, arată că Ludovic Orban este noul preşedinte al formaţiunii, obţinând 3.518 voturi.

Potrivit datelor oficiale, după numărătoarea voturilor, Ludovic Orban a obţinut 3.518 voturi, în timp ce contracandidatul său, Cristian Buşoi, a primit doar 952 de voturi.

”Încredere acordată mă obligă. Pentru mine de azi viaţa e mai dificilă. Port pe umeri răspunderea de a transforma PNL în forţa politică de care are nevoie România”, a declarat Ludovic Orban.

UPDATE: 17:17

Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL

Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL, au decis liberalii reuniţi sâmbătă în Congres la Romexpo. Ludovic Orban devine primul lider ales după unificarea PDL cu PNL, obţinând 3.314 voturi, faţă de 884 cât a primit Cristian Buşoi, au declarat surse politice.

Ludovic Orban a obţinut victoria în Congresul PNL fără mari emoţii, obţinând cu peste 2.000 de voturi în faţa lui Cristian Buşoi.

Anterior, Orban declarase în şedinţă că îşi doreşte ca PNL să ajungă la guvernare prin votul oamenilor, nu printr-un nou USL sau prin înţelegeri cu oamenii care nu vor aplica politicile liberalilor, afirmând că PNL trebuie să susţină alegeri anticipate,”lupta la baioneta”.

„Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr- un nou USL sau prin contractări pe care să le facem cu oameni care niciodată nu vor aplica politicile noastre şi pe care nu ne putem bizui niciodată. Îmi doresc să ajungem la putere prin votul oamenilor. Dacă este să susţinem ceva, să susţine anticipate, să facem opoziţie pe toate fronturile, la baionetă, luptă de la om la om cu cei care astăzi îşi bat joc de România”, a declarat liberalul Ludovic Orban, în discursul de prezentare a moţiunii sale, la Congresul PNL.

UPDATE: 15:20

Orban: Niciun stranier pe o funcţie a PNL, chiar dacă îl cheamă Dacian Cioloş

Candidatul la şefia PNL Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că niciun “stranier” nu va mai fi numit pe o funcţie în detrimentul celor “merituoşi” din PNL, chiar dacă l-ar chema Dacian Cioloş, criticând interimatele lungi care au adus partidului preşedinţi care „au tăcut în faţa deciziilor greşite”.

“Niciun stranier, care să fie titularizat pe o funcţie pe care PNL poate să numească un candidat, în locul celor merituoşi din PNL, chiar dacă l-ar chema Dacian. Există mii de Dacieni Cioloş în PNL, care nu au avut norocul lui să fie spijiniţi ca ministru, comsisar european, prim-ministru, candidat de prim-ministru din partea PNL şi el să nu vină în PNL şi să se întoarcă cu spatele la noi (…)”, a declarat candidatul la şefia PNL Ludovic Orban, în discursul de susţinere a moţiunii sale.

Ludovic Orban a criticat interimatele lungi care au existat în PNL, în ultimii doi ani.

“Niciun interimat. Am trăit doi ani de zile cu conduceri în mare parte numite, care nu au beneficiat de legitimitatea alegerii de la baza PNL. Orice funcţie de conducere se vacantează în partid trebuie organizate imediat alegeri, nu interimate prelungite care să pună preşedinţi care să tacă în faţa greşelilor celor care conduc partidul la Bucureşti”, le-a promis Orban participanţilor la Congresul PNL.

UPDATE: 15:10

Procedura de vot la Congresul PNL pentru alegerea preşedintelui a început, sâmbătă, la ora transmiterii acestei ştiri.

Votul este cu buletine, cei aproximativ 5.000 de delegaţi urmând să marcheze cu un „X” candidatul pe care îl susţin.

La şefia PNL candidează Ludovic Orban şi Cristian Buşoi.

Până în acest moment, cei doi candidaţi şi-au prezentat moţiunile, fiecare susţinând câte un discurs.

Fiecare candidat a avut la dispoziţie o oră pentru a-şi susţine discursul, tot în acest timp fiind rostite şi luări de poziţie din partea susţinătorilor.

UPDATE: 14:42

Orban: Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr-un nou USL. Să susţinem anticipate

Candidatul la şefia PNL Ludovic Orban a declarat sâmbătă că îşi doreşte ca PNL să ajungă la guvernare prin votul oamenilor, nu printr-un nou USL sau prin înţelegeri cu oamenii care nu vor aplica politicile liberalilor, afirmând că PNL trebuie să susţină alegeri anticipate,”lupta la baioneta”.

„Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr- un nou USL sau prin contractări pe care să le facem cu oameni care niciodată nu vor aplica politicile noastre şi pe care nu ne putem bizui niciodată. Îmi doresc să ajungem la putere prin votul oamenilor. Dacă este să susţinem ceva, să susţine anticipate, să facem opoziţie pe toate fronturile, la baionetă, luptă de la om la om cu cei care astăzi îşi bat joc de România”, a declarat liberalul Ludovic Orban, în discursul de prezentare a moţiunii sale, la Congresul PNL.

Orban, în discursul de prezentare a moţiunii, la Congresul PNL: Niciun blat cu PSD!

„Niciun blat cu PSD! Cunosc bine acest partid. Ştiu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de pe acum să înceteze orice negocieri de culise, orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcţii, avantaje personale, afaceri cu PSD”, a spus Orban.

„Cine vrea să lupte alături de noi, îl aşteptăm! Cine nu vrea să lupte, să rămână mai în spate. Asta e, dragii mei!”, a adăugat Orban.

UPDATE: 14:09

Buşoi: Doar cântând refrenul anticorupţie nu vom aduce voturi noi. Să întărim parteneriatul cu Iohannis

„Vreau să propun o schimbare. PNL are nevoie de un nou suflu, are nevoie de o nouă viziune, are nevoie de un nou lider. Dacă PNL nu se schimbă, va fi foarte greu să învingem stânga, să învingem PSD. Trebuie să întărim parteneriatul cu preşedintele României, domnul Iohannis, trebuie să susţinem cu mai multă energie proiectul domniei sale, dar trebuie să comunicăm mai bine între noi şi să ne coorodonăm mai bine”, a declarat candidatul la şefia PNL Cristian Buşoi, la Congresul PNL.

Cristian Buşoi a susţinut că doar cântând refrenul anticorupţiei PNL nu va atrage voturi noi.

„Doar cântând refrenul anticorupţie nu vom reuşi să aducem voturi noi către PNL pentru că oamenii aşteaptă de la PNL, în primul rând, o viziune despre economie şi despre guvernarea acestei ţări. Trebuie să continuăm să susţinem nişte principii, dar lupta anticorupţie o face Justiţia, iar partidele vorbesc despre guvernare. PNL trebuie să fie asociat cu câteva măsuri clare despre viitorul României. Trebuie să fie partidul care soluţii pentru creşterea veniturilor românilor, şi din mediul privat, şi din mediul bugetar. Trebui să fim partenerul mediului privat, al întreprinzătorilor mici şi mijlocii, al oamenilor care sunt dinamici, care produc plus valoare” , a susţinut liberalul.

Buşoi a spus că îşi asumă să îi susţină pe aleşii locali şi să vorbească mai clat despre „despre incompatibilităţile uneori absurde şi foarte încâlcite” care îi privesc.

„Îmi asum să susţinem primarii şi aleşii locali din PNL, să vorbim mai clar despre venituri decente pentru primari, despre pensii decente, nu privilegiate, dar nici ridicole pentru primari, viceprimari şi aleşii locali. Să vorbim mai clar despre incompatibilităţile uneori absurde şi foarte încâlcite care trebuie clarificate”, a spus Buşoi.

UPDATE: 13:56

Buşoi: Orban, te-ai încojurat de oamenii pe care i-ai criticat, nu vei reuşi! Poţi da înpoi critica?

Candidatul la şefia PNL Cristian Buşoi a declarat sâmbătă că alături de contracandidatul său Ludovic Orban şi de Cătălin Predoiu a fost victima unor decizii neinspirate ale conducerii PNL, însă nu a criticat partidul, afirmând că Orban a contestat oamenii din fosta conducere care acum îl susţin.

„Pot să dau tonul mai tare şi să fiu mai ferm, dar oare Ludovic Orban va putea da înapoi critica faţă de colegii din vechea conducere care îl susţin? Eu nu cred că va da înapoi, nu pentru că nu poate, ci pentru că atunci când spunea aceste lucruri le credea şi avea dreptate să spună aceste lucruri”, a declarat secretarul genetal interimar al PNL, Cristian Buşoi, candidat la şefia partidului, susţinând că, spre deosebire de Orban, el nu a urmărit să îşi consolideze capitalul politic criticând PNL.

Cristian Buşoi a susţinut că atât el, cât şi Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu au fost victimele unor decizii neinspirate luate de conducerea PNL la alegerile locale din 2016.

„Da, Ludovic. Ai avut dreptate când spuneai că unde nu este cap, vai de picioare şi peştele de la cap se împute, pentru că am fost amândoi victimele unor decizii neinspirate de la nivel naţional. Eu, primul candidat retras din cursă, tu, al doilea, Cătălin Predoiu, al patrulea candidat”, a spus Buşoi.

Buşoi i-a repoşat lui Orban că s-a înconjurat de oamenii pe care i-a criticat, spunându-i că astfel nu va reuşi ce şi-a propus.

„Mai cred Ludovic că te-ai înconjurat de oameni pe care tu pe bună dreptate i-ai criticat, în care nu crezi şi nu cred în tine şi în felul acesta nu cred că o să reuşeşti ceea ce îţi propui. Oameni care te-au sfătuit să nu accepţi o dezbatere, deşi am fi putut să arătăm românilor că în PNL există competiţie, două viziuni diferite, dar în final putem să ne strângem mâna aşa cum o vom face astăzi. (…)”, a spus Buşoi.

Cristian Buşoi i-a readresat contracandidatului său la şefia PNL invitaţia de a purta o dezbatere privind viitorul PNL.

„Şi acum, la final, după ce ne spunem discursurile, aici, în faţa colegilor, am putea să facem o dezbatere”, a spus Buşoi.

Buşoi: Pot fi liderul care duce PNL către guvernare. Să construim o majoritate în Parlament

Candidatul la şefia PNL Cristian Buşoi a declarat că este momentul ca liberalii să fie curajoşi, afirmând că PNL trebuie să încerce să construiască o majoritate în Parlament, în zilele următoare.

„PSD nu-i respectă pe români, nu-i respectă nici măcar pe aceia care i-au votat, pe care i-au amăgit cu promisiuni pe care nu le vor pune în niciun fel în aplicare. Ceea ce face azi PSD este un circ generat de lupta de putere din interiorul partidului, nicidecum de principii sau de soluţii pentru viitorul României. Este momentul să fim curajoşi, este momentul să construim în jurul PNL o majoritate în Parlamentul României în zilele următoare”, a declarat Buşoi.

Buşoi a susţinut că poate fi liderul care duce PNL către guvernare.

„Da, putem guverna România cu mai multă responsabilitate şi mult mai bine pentru că ne respectăm această ţară şi îi respectăm pe români. Şi da, pot fi liderul care duce PNL către guvernare”, a spus Buşoi.

UPDATE: 12.30

Turcan: A trebuit să ţin PNL unit, după eşecul electoral. Nu am fost simpatică. PNL, 27% în sondaje

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat sâmbătă că misunea sa a fost să ţină unit partidul după eşecul de la alegerile parlamentare, afirmând că deşi mulţi au cântat prohodul PNL, liberalii au acum în sondaje peste 27%.

„Unirea face puterea. Acesta a fost scopul fuziunii dintre PNL şi PDL şi aceasta trebuie să fie provocarea noastră astăzi după acest Congres (…) După eşecul de la alegerile parlamentare, misiunea pe care am primit-o a fost una clară şi limitată, să ţin partidul unit (…)”, a declarat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

Raluca Turcan a spus că multora nu le-a fost simpatică, însă nici nu şi-a propus acest lucru.

„(…) Am urmărit să imprim nişte crezuri, să ai încredere şi respect în colegii tăi.(….)Trebuie să admitem că uneori ne-a lipsit şi respectul între noi, exact acel respect prin care poâi să susţii ciudat şi argumentat o opinie contrară, să pui politica în interesul public mai presus de interesul personal (…)”, a declarat Turcan, făcând o retrospectivă a mandatului său interimar.

Liderul interimar al PNL a spus că deşi mulţi au cântat prohodul partidului, liberalii au acum constant peste 27% în sondaje.

„Mulţi ne-au cântat prohodul şi au spus că PNL a murit sau se mai zbate, însă din fericire constant, în ultima perioadă, PNL are peste 27% în toate sondajele de opinie, chiar şi cele măsluite. PNL a dat un important semn de viaţă la algerile parţiale (…) fără complicităţi sau înţelegeri ruşinoase se poate câştiga. (…) PNL a trecut de 31% la alegerile parţiale”, a spus Raluca Turcan.

Liderul interimar al PNL i-a chemat pe liberali „în tranşee” pentru a lupta cu PNL, după ce formaţiunea îşi va alege un nou preşedinte.

„După alegeri mi-aş dori să ne întâlnim în transee (…) unde adversarul nostru este PSD”, a spus Turcan.

Turcan: Dragnea ocupă Parlamentul, Grindeanu ocupă Guvernul. Ce naşte din PSD face rău României

„PNL va putea guverna modern, eficient şi european, cu siguranţă mult mai bine decât orice încercare a PSD pe care o vedem în ultimele zile. Din nefericire, pentru cei care au votat şi au aşteptat stabilitate politică, astăzi au primit un ridicol complet din partea celor din PSD. Niciunul nu este mai breaz decât celălalt. Dragnea ocupă Parlamentul, Grindeanu ocupă Guvernul. Sunt fix aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie. Ce naşte din pisică, şoareci mănâncă şi, din nefericire, tot ce naşte din PSD dăunează grav României”, a declarat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la Congresul Naţional al partidului.

Turcan a afirmat că ceea ce a spus PNL începând cu luna ianuarie s-a dovedit a fi eficient.

„Am spus că Dragnea este obsedat de putere şi că se va distruge singur şi că îşi va distruge şi partidul. Aşa se întâmplă. Am spus că eticheta de guvernare a PSD va fi cea de la OUG 13 şi anume <<noaptea ca hoţii>>. Şi asta se întâmplă azi şi se acuză public de hoţie şi jaf la drumul mare”, a spus Turcan.

Liderul interimar al PNL a afirmat că PNL trebuie sa sancţioneze promt PSD.

„Trebuie să-i sancţionăm prompt şi să demonstrăm că familia PNL are un mare potenţial de a ajunge la inima şi mintea românilor şi să guvernăm bine şi profesionist pentru că mulţi se uită spre noi şi aşteaptă lucrul acesta de la PNL”, a spus Turcan.”

Am pus acest articol pentru ca e foarte important de vazut ce declaratii au facut cei care au candidat la sefia PNL precum si fostul presedinte interimar, D-na. Raluca Turcan.

Sa vedem putin declaratiile lui Ludovic Orban.

In primul rand e foarte important ca doreste ca PNL sa vina la guvernare, „dar nu printr-un nou USL„, sustinand alegeri anticipate si declarand: „Niciun blat cu PSD!”

„Niciun blat cu PSD! Cunosc bine acest partid. Ştiu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de pe acum să înceteze orice negocieri de culise, orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcţii, avantaje personale, afaceri cu PSD”, a spus Orban.

„Cine vrea să lupte alături de noi, îl aşteptăm! Cine nu vrea să lupte, să rămână mai în spate. Asta e, dragii mei!”, a adăugat Orban.”

Acesta e un lucru foate bun! O diferentiere fata de PSD e logica si, desigur, ideologica.

„Niciun stranier pe o funcţie a PNL, chiar dacă îl cheamă Dacian Cioloş” – este foarte bine, pentru ca da incredere oamenilor din partidul sau. Este de asemenea foarte bine ca e impotriva interimatelor lungi, lucru caruia trebuie sa i se puna capat.

Dacă este să susţinem ceva, să susţine anticipate, să facem opoziţie pe toate fronturile, la baionetă, luptă de la om la om cu cei care astăzi îşi bat joc de România” – un punct de vedere foarte corect.

Afirma loialitatea fata de Presedintele Iohannis si ca va fi un garant al indeplinirii tuturor angajamentelor pe care le are Romania fata de partenerii nostri: parteneriatul strategic cu SUA, NATO, UE – suna foarte bine, lucru extraordinar.

O declaratie foarte interesanta a lui Orban, care cuprinde aspectul ideologic, este aceasta:

„De astăzi, pentru mine, viaţa este mult mai grea, mai dificilă, port pe umeri o răspundere uriaşă, de a transforma PNL în forţa politică de care are nevoie România. Victoria de azi nu este victoria mea, este victoria PNL şi conţine germenii viitoarei victorii a PNL pentru România. Vreau să vă spun câteva lucruri clare. PNL sub conducerea mea va fi un partid de dreapta liberal conservator, membru al dreptei europene şi se va bate cu toate forţele pentru a implementa politici de dreapta în România, pentru a asigura dezvoltarea, creşterea economică”, a declarat noul preşedinte al PNL, Ludovic Orban.”

Chestiunea aceasta a liberal-conservatorismului a fost agitata si pe vremea PDL-ului, PDL fiind, de fapt, un partid de stanga. Pentru Romania, cea mai corecta formula ar fi aceea de Centru-Dreapta. Curentul european modern este, la ora actuala, Centrismul. Caracterul conservator ne-ar apropia de regimuri precum cel al lui Viktor Orban sau cel actual din Polonia. De asemenea, afirmatia potrivit careia „Duminica e zi de odihnă de la Dumnezeu” incalca principiul separatiei Bisericii de Stat, care in Constitutia Romaniei e formulat in art. 29 – Libertatea constintei, unde la aliniatul 5 se specifica:

„Cultele religioase sunt autonome fata de stat si se bucura de sprijinul acestuia, inclusiv prin inlesnirea asistentei religioase in armata, in spitale, in penitenciare, in azile si in orfelinate.”

iar Statul Roman, asa cum este definit la art. 1 din Constitutie nu este un stat religios. Evident, ii dau voie D-lui. Orban sa fie un om credincios, dar el va trebui sa tina cont de Constitutie si sa se gandeasca la faptul ca si PDL a clamat apartenenta la liberal-conservatorism si a ajuns unde a ajuns!! Cu atat mai mult cu cat n-a respectat-o, pentru ca niste comunisti au zis ca si-au insusit-o. Mai potrivit era ca Dl. Orban sa vorbeasca despre libertati, decat sa aiba revelatii teologice, lucru ce-l apropie mai mult de crestini-democrati. Totusi, e important ca Dl. Orban a cautat de la bun inceput sa traseze o linie ideologica pentru perioada in care va fi presedintele PNL si are, cred, suficient timp sa o ajusteze acolo unde este necesar.

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

iunie 17, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. […] acestea spun multe despre cum arata Romania din punct de vedere social. Arata, cum afirmam si in postarea precedenta, ca Romania ramane o tara de stanga. Mitingurile din Piata Victoriei impotriva Ordonantei 13, […]

    Pingback de Ce spun sondajele de opinie? Ar fi favorabile alegerile anticipate pentru PNL? « Motanul Incaltat | iunie 20, 2017 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.