Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre impozitul pe gospodarie… Astia vor sa ne impoziteze si usturoiul!! :lol:

In toata aceasta chestiune e ceva care ma intriga si chiar ma tulbura… PSD-ALDE doreste sa propuna o asemenea lege insa neclaritatile sunt foarte mari.

In primul rand, ar trebui, cred, sa ne intrebam ce este un impozit si care e rolul sau. In Epoca Moderna, Statul nu impoziteaza orice. In Evul Mediu o monarhie absolutista putea percepe orice fel de impozite – spre exemplu impozite pe numarul de ferestre ale unei case. Stilul asta de impozitare ducea catre o fiscalitate cumplit de apasatoare pentru cetatean pentru ca darile erau multe si grele.

Epoca Moderna, in care traim si noi astazi, a schimbat filozofia fiscala: statul nu impoziteaza orice dupa bunul plac si nu orice trebuie impozitat. Spre exemplu, daca vine vecinul si-mi cere o aspirina eu nu-i percep o contravaloare a produsului care sa fie apoi supusa impozitarii de catre stat. Cu alte cuvinte, ce se impoziteaza, care e filozofia in Epoca Moderna? Raspunsul e destul de simplu: se impoziteaza o activitate economica si/sau comerciala. Activitatile economice se desfasoara intr-un cadru reglementat pe o piata libera prin, spre exemplu, societati comerciale (firme), persoana fizica autorizata, asociatii familiale, intr-un cuvant spus dupa cum prevede legislatia. Pe piata fortei de munca, la fel – un angajat intr-o firma plateste darile pe care trebuie sa le plateasca din salariul sau. De observat ca nu se impoziteaza orice tranzactie, altminteri am sufoca de-a dreptul orice piata libera.

Daca, de exemplu, eu imi spal rufele la mine acasa, eu depun o activitate economica? Cred ca nu. In aceeasi situatie e si taranul care cultiva in gradina sa rosii, pentru ca sa manance el si familia lui. Daca imi cumpar un televizor, platesc atunci  si mi se da, din partea vanzatorului, bon fiscal sau factura, apoi platesc abonamentul.

Notiunea de gospodarie este extrem de neclara si nu implica o activitate economica si/sau comerciala. Persoanele care fac parte din acea gospodarie valorifica bunurile dobandite prin munca, in sensul ca valorific televizorul uitandu-ma la televizor, folosindu-l. Dar cand l-am cumparat am platit tot ce era de platit, iar din salariul pe munca depusa, intr-un cadru reglemetat, la o firma, am platit taxele si impozitele ce erau de platit. Pentru ca este evident ca daca am cumparat un televizor si nu-l folosesc, atunci nici nu-l pun in valoare, nu-l valorific.

Un taran isi confectioneaza un cotet pentru pasari. El cumpara cele de trebuinta pentru asta, platind pentru aceste bunuri. Apoi munceste el – e munca lui –  ca sa-si faca cotetul. Cu ce drept vine atunci statul sa-i puna un impozit pe cotet? Nu cumva semana cu impozitul din Evul Mediu pe numarul de ferestre de la o casa? Seamana, nu-i asa? Eu cred ca da.

E un pic hilar sa te referi in termeni de gospodarie la un apartament de doua sau trei camere, in felul asta traind foarte multi oameni. Dar acelasi lucru se poate spune si despre o casa la tara – e aceea o gospodarie? Insa DEX-ul ne spune despre un inteles iesit din uz al termenului „gospodarie”: ” (Ieșit din uz) Unitate de producție agricolă, de prestări de servicii etc. (de stat, cooperatistă sau particulară)”, dar aici avem altceva: avem ceea ce acum se cheama firma sau societate comerciala sau asociatie familiala, adica o entitate economica ce desfasura o activitate economica si/sau comerciala. In rest, cetatenii platesc deja impozitul pe casa pe care o au, aceasta fiind o taxa de proprietate.

Ce vreau sa spun este ca impozitul pe gospodarie e un impozit pe ceva ce nu exista si din aceasta cauza e abuziv si invita la evaziune fiscala. Te-ai putea gandi si ai putea spune: nu exista gospodarii, exista locuinte. Iar pentru bunurile care constituie averea imobila a unui locuitor s-au platit deja impozitele aferente. Acuma ce faci? Vii si le mai impozitezi si a doua oara si in conditii de depreciere in timp a capitalului respectiv? Adica il impozitezi ca si cum obiectul respectiv ar fi nou, ca si cum ar fi cumparat atunci, dar la un pret mai scazut??

Si la ce ar folosi asa ceva? Impunerea unui impozit redundant nu foloseste la nimic, doar distorsioneaza recesionar piata. Pana la urma activitatea economica ar avea de suferit.

Pe de alta parte, este halucinant ce idei au guvernantii nostri. Ei au estimat ca sunt 7 milioane de gospodarii in Romania si ar fi necesar 35.000 de consultanti fiscali – 1 consultant la 200 de gospodarii – platiti cu 10.000 RON in conditiile in care, pentru aceste servicii de consultanta, pe care statul i le ofera, cetateanul ar trebui sa plateasca contravaloarea acestora, ca si cum ar fi servicii private.

1 consulant la 200 de gospodarii – care sa managerieze o formularistica bogata si care sa aiba si activitati de control – mi se pare ca nu poate fi de ajuns. 200 de gospodarii e foarte mult si atunci ar trebui sa ai un birou de consultanta, cu mai multi angajati. Daca ANAF are deja 30.000 de oameni, inteleg ca mai angajezi inca 35.000 pentru activitatati de consultanta. In acest fel se sporeste INUTIL atat costurile statului dar si birocratia devine si mai stufoasa.

Dar iata ce spune Lucian Isar pe FaceBook:

„Circula pe net:

Multă confuzie a creat în opinia publică proiectul legii impozitării gospodăriilor. Guvernul nu s-a priceput să explice bine ce e cu acest nou soi de impozit și nici care e utilitatea lui.

Iată că noi vă lămurim cum stă treaba cu acest misterios impozit pe gospodărie.

Deci, treaba stă cam așa: dacă tu ai o căsuță din chirpici și eu o vila cât Casa Poporului, astea nu intra la impozitul pe gospodărie, că n-aduc profit.

Tu însă ai o găină, eu am un pitbull. Sau zece pitbulli, n-are a face. Tu vei plăti impozit 10 % din venitul pe care ți-l aduce găina. Eu nu plătesc nimic, căci pitbull-ul (deși are), nu face ouă. Dacă într-un an de zile găina ta face 300 de ouă, 30 de ouă trebuie să le dai statului de fiecare găină pe care o ai în ogradă. Să calculăm: 30 ouă x 5 lei/buc = 150 lei pe an de găină impozit.

Tu ai un porc, eu am o pisică birmaneză. Un porc de tăiat la Ignat face cam 1 500 lei cel puțin. Deci mai ai de dat înca 150 lei/an statului. Eu n-am de dat nimic, căci pisica birmaneză (deși toarce) nu se taie de Ignat. Și pitbullii și pisicile birmaneze îmi provoacă cheltuieli de întreținere, așa ca voi primi bani de la stat din cheltuielile deductibile.

Tu ai o gradină în care cultivi diverse legume. La 20 de ari obții un venit aproximativ de 7 000 lei/an. 700 lei trebuie să-i plătești impozit pe gospodărie. Eu nu trebuie să plătesc nimic, căci în grădina mea nu cultiv decât un teren de tenis. Care nu-mi aduce profit, ci cheltuieli. Așa că mai am de primit bani și pentru terenul de tenis…

Dacă pe lângă toate bogățiile tale de până acum mai ai și-o vacă, chiar ai pus-o !(ca să nu zic altfel). Ea dă în medie 7 litri de lapte pe zi. Să socotim iarăși: 7 litri x 5 lei = 35 lei venit pe zi. 35 lei x 300 zile = 10 500 lei/an. De aici vei mai plăti statului încă 1 050 lei anual.

Eu nu am vacă, doar o piscină. Piscina nu-mi aduce profit, doar cheltuieli. Mai primesc bani de la stat și pentru piscina mea…

La final, să facem totalul: dragă gospodarule, ai de dat 150 lei statului de fiecare găină, încă 150 de lei de porc, 700 de lei de grădină și 1050 de vacă în fiecare an. Cu totul face 2 050 lei pe an impozit de gospodărie medie. Cam tot pe atâta am de primit și eu de la stat din cheltuieli deductibile.

Te-ai lămurit, dragă gospodarule, cum stă treaba cu impozitul pe gospodărie ? Ai priceput utilitatea lui ?

De unde să-mi plăteasca mie păgubitul statul cheltuielile deductibile, dacă nu din impozitul tău pe gospodărie? Tu care până acum ai eludat statul cu găinile și ouăle tale.
Profitorule”

Da, dar eu cultiv la mine in gradina legume, dar nu obtin niciun venit. Dintr-un motiv foarte simplu: nu le vand. Sa zicem ca am si o vaca – nu comercializez laptele. In cazul in care le comercializez – sa zicem legumele – atunci ar trebui sa platesc impozitele, asa cum se face in orice tranzactie: am vandut kilul de rosii cu atat, emit un bon fiscal si asta e, platesc statului ce se cuvine, legal. Dar este inadmisibil sa vina statul si sa prezume ca eu as comercializa!! Pentru ca e treaba mea ce fac cu rosiile mele din gradina. Asa cum e treaba mea ce fac cu porcul meu – pot sa-l vand, pot sa nu-l vand, pot sa comercializez carnea sau nu. Si apoi nu vad pe ce baza e calculat ca taranul trebuie sa plateasca 1050 de lei pentru ca are o vaca si nu 105 lei sau 10.500 de lei – asta numai pentru ca are o vaca. Adica statul prezuma ca daca am o vaca, voi comercializa laptele, desi s-ar putea ca lucrurile sa nu stea asa. Si apoi daca as comercializa laptele, de unde stie statul cat castig eu pe laptele comercalizat de mine pentru ca sa-mi puna impozitul de atat? Altminteri statul impune orice impozite doreste si oricat de mari. Ca-n Evul Mediu!

Te face sa razi si sa plangi: „Și pitbullii și pisicile birmaneze îmi provoacă cheltuieli de întreținere, așa ca voi primi bani de la stat din cheltuielile deductibile.” – da, dar e treaba mea ce fac cu pitbullul meu sau cu pisica mea birmaneza: daca ii vand? 🙂 Adica pot sa vand pisica birmaneza cu 30.000 de lei fara sa platesc nicio taxa, obtinand un pret mai mare decat ar plati taranul impozitul pe gospodarie! 😆 😆

Adica cum, sa dea 150 de lei pe an pe gaina impozit, doar pentru ca statul prezuma ca el ar vinde ouale gainii? Dar la tara pasaretul e foarte numeros: daca are 20 de gaini, plateste 3000 de lei?? De aici se vede confuzia care se face: se prezuma ca o gospodarie ar efectua o activitate economica, cand, de fapt, nu este asa. Altceva e daca vinzi oua si emiti un bon fiscal – atunci platesti ce trebuie platit. Daca, de exemplu, un producator si-ar face o firma de crestere a pasarilor si ar comercializa carnea sau ouale sau daca s-ar uni mai multi producatori agricoli si ar pune bazele unei ferme, atunci, desigur, altfel ar sta lucrurile. S-ar infiinta o societate comerciala care s-ar ocupa de comercializatul carnii, al oualelor, laptelui. Atunci s-ar putea vorbi despre o activitate economica si comerciala, supusa impozitarii. Pentru ca simplul fapt ca are o vaca, adica existenta vacii in gospodaria lui si in proprietatea lui, nu implica o activitate economica si nici una comerciala. Este o eroare de logica, de pilda, sa prezumi ca daca cineva are un revolver in mana a omorat un om: poate sa aiba un revolver in mana si sa nu omoare pe nimeni si nici sa fi omorat pe cineva. Asa si cu vaca, gaina sau pisica birmaneza: simpla existenta a gainii sau a pisicii birmaneze in locuinta cuiva nu inseamna desfasurarea unei activitati economice si/sau comerciale.

Eu cred ca e evident faptul ca o astfel de lege e neconstitutionala si abuziva.

Iata un comentariu la postarea D-lui. Isar: „Felix Dark Ideea ramane aceeasi. Ai ceva in casa care ar putea prodice ceva? Platesti.” Numai ca „ar putea produce” nu e acelasi lucru cu „produce” si nici cu o activitate economica. Pentru ca daca e s-o luam asa si masina de spalat produce curatirea rufelor murdare. Si televizorul imi produce un anumit nivel de satisfactie, spre exemplu vizionarea unei emisiuni de divertisment. Adica sa platesti pe ce ar putea produce?? Atunci de ce sa nu platesti, spre exemplu, la buticul din colt o sticla de cola, pentru ca ai putea s-o bei? De ce sa nu platesc si pretul unui televizor, pentru ca as putea sa-l cumpar? Sau macar un procent, pentru o posibila intentieEste uluitor cum Statul face procese de intentie oamenilor, fara nicio jena de pardon.

Si este uluitor cum ideile proaste, impotriva cetateanului prind atat de bine si de repede la noi!!

DE cititi si…

postarea D-lui. Cristian Preda:

„Semnez fără reținere și vă sugerez să faceți la fel!

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

aprilie 27, 2017 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

55 comentarii »

 1. Stau si ma intreb: in conditiile in care imi impoziteaza usturoiul din gradina si trebuie sa platesc – iau exemplul dat de Dl. Isar – 700 de lei impozit pe gospodarie, iar un consultant fiscal e platit (nu se stie din ce bani) cu 10.000 RON, fata care duce hartiile la xerox cu cat va fi oare (nu se stie din ce bani) platita? Cu 5.000 RON oare? 🙂 😆 Le mai punem si sporuri de munca grea? 🙂 Neimpozabile, fireste!

  Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 27, 2017 | Răspunde

 2. Ma-ndoesc d e faptul ca dumneata { TOCMAI DUMNEATA ??? 😡 😡 😡 } n-ai inteles justetea acestei legi sau , proiect de lege ca , inca este in discutie publica inteleg . Problema dupa umila mea parere , nu-i legea si nici nivelul mult prea scazut de cultura economica al multor romani care-o asociaza cu ” iti ia si cenusha din vatra ” de pe timpul lui Voda Caragea . Problema , si nu cred ca singura , va fi modalitatea de aplicare a acestui impozit ce-n USA , este aplicat d e mai bine d e o suta si cincizeci de ani si-a facut-o mamutul financiar de azi . Fireste , acolo aceasta lege este denumita altfel insa , dumneata { si altii precum matalutza } , ofticat fiind pe acesti socialisti de caviar , arunci cu bolovani in ea si-n cei ce-au indraznit s-o scoata pe tapet . Consultantul fiscal ce te ca ajuta sa-ti calculezi veniturile si mai ales DEDUCERILE , va fi platit fie de dumneata personal { ca sa-ti calculeze DEDUCERI CAT MAI MARI SI CAT MAI CREDIBILE PENTRU FISC } , fie de…stat , ce te intereseaza ?! Sti care-i insa chestia ce ma intzeapa la ficati ? Faptul ca , STATUL ROMAN prin ANAF-ul ce colecteaza gologanii….n-a prea dat inapoi NICIODATA banii considerati deducere decat…cel mult la aia cu ” d’alea ” babane d e tot adica , tot la aia pricopsiti si nu la amarastenii ce-si platesc saracii in mod cinstit , toate datoriile pe care le impune acest stat guvernat de nemernici ! Prin 96- ’98 parca , dupa depunerea declaratiei de venit , am primit o instiintare cum ca STATUL , FISCUL imi datoreaza vreo 300.000 de lei ….deduceri . M-am dus ca fulgerul la ANAF sa ….iau gologanii { o suma imensa chiar si pe vremea aia } insa acolo { mai erau acolo cativa papagali ca mine…tot pentru bani } mi-au spus ” C-A FOST O GRESALA SI…SI-AU CERUT SCUZE ” 😡 😡 . Vezi…d-asta nu mai am incredere si , suflu si-n iaurt inainte d e-al gusta !?! Pe dumneata , asta te framanta , faptul ca nu ti-a comunicat nimeni de unde , cu cat si mai ales , cine ai va plati pe acei consultanti financiari ? Mai bine roaga-te la Dumnezeu sa se faca….usturoiul 😉 ! Sa nu uit : chestia cu vaca sau gainile din batatura { inclusiv cu televizorul color sau frigiderul aflate in gospodarie } au fost puse pe tapet de guvernul….BOC I-ul adica….pe vremea cand la Cotroceni s e lafaia matrozul 😉 ! Te mira faptul ca niste ” socialisti ” aplica idei democrat liberale ? Pai nu matale ai spus ca-s ” socialisti de caviar ” adica….tot un fel de democrat liberali ? XD XD XD

  Comentariu de Marian | aprilie 28, 2017 | Răspunde

  • Nu o astfel de lege a facut din SUA mamutul financiar de azi. Daca exista o astfel de lege in SUA e in mod clar neconstitutionala.

   Da, intr-adevar, n-am inteles justetea acestei legi – aici nu e vorba de ” nivelul mult prea scazut de cultura economica al multor romani” care pe buna dreptate „o asociaza cu ” iti ia si cenusha din vatra ” de pe timpul lui Voda Caragea”.

   Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 28, 2017 | Răspunde

   • Exista ! Ca-i spune altfel sau ca aceast impozit este bagat in documentul , in acea chitanta remisa de organul fiscal american cetateanului sub alta denumire , la altfel de cheltuieli ale statului , asta-i altceva . In acel act este aratat cati bani ti-au furat aia , cum , cand si-n ce fel au fost cheltuiti pentru ” bunastarea ” contribuabilului . Nu-ti mai aduci aminte de acea chitanta pe care Cristina ti-a prezentat-o mai acu’ vreo doi sau trei ani ? Aceasta-i avantajul ca , in cazul in care ai amnezie sa citesti istoricul blogului cateodata . XD XD XD Aia era foarte multumita stiind ca banii pentru cheltuieli legate d e politica externa ai asigura ei….siguranta orinde in lume doar pentru ca este cetatean american ? Vorba lui Rica Venturiano : ” Pasaport ? Ce sa fac cu el , la ce-mi trebuieste ? EU SUNT AMERICAN ” !!! Cristina era basicata doar pe tema Obamacare …. Acu’ ti-aduci aminte ???

    Comentariu de Marian | aprilie 29, 2017

   • Cristina nu mi-a prezentat nicio chitanta.

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 29, 2017

   • Nu cred ca lucrurile stau chiar asa cum spui. Lucian Isar spunea ca legea asta – ipozitul pe gospodarie – e de inspiratie sud-americana. Nu asa: „Ca-i spune altfel sau ca aceast impozit este bagat in documentul , in acea chitanta remisa de organul fiscal american cetateanului sub alta denumire”, ca altminteri putem vorbi si despre o altfel de lege.

    Economia americana e mult prea performanta ca sa nu fie nevoie de un astfel de „impozit pe gospodarie”. Pot fi taxe de proprietate.

    In orice caz nu are nicio legatura cu ceea ce e in SUA.

    In primul rand, SUA e un stat federal. In SUA nu sunt „taxe/impozite pe gopspodarie” ci exista o taxa impusa de guvernul federal pe venit. Ca sa te lamuresti asupra sistemului de taxare american iti sugerez niste lecturi:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_the_United_States

    https://en.wikipedia.org/wiki/Income_tax_in_the_United_States

    https://en.wikipedia.org/wiki/Capital_gains_tax_in_the_United_States

    https://en.wikipedia.org/wiki/Filing_status

    https://en.wikipedia.org/wiki/Head_of_Household

    Insa trebuie sa citim cu atentie, spre exemplu la ce scrie despre venitul brut (citez din ce spune Wikipedia la Income Tax in United States:

    „Gross income includes all income earned or received from whatever source. This includes salaries and wages, tips, pensions, fees earned for services, price of goods sold, other business income, gains on sale of other property, rents received, interest and dividends received, alimony received, proceeds from selling crops, and many other types of income. Some income, however, is exempt from income tax. This includes interest on municipal bonds.”

    Ceea ce inseamna aici „venit brut” este, cu unele exceptii dupa parerea mea – de ex. pensia alimentara – venit dintr-o activitate economica. De exemplu: „selling crops” – vinderea recoltei (cultivi ceva si vinzi ce cultivi – grau, orz etc). La capitolul „tips” – acolo cineva bogat iti poate da direct, pentru un serviciu pe masura, bani – sa zicem $50.000 si se percepe pentru asta un impozit, numai ca nu e clar cum demonstrezi ca ai luat bacsisul… Dar iti dai seama ca nu e vorba de doi lei aia pe care ii dai la frizer… Ca si acolo, daca-i da cuiva $100 nu cred ca se mai pune problema… Insa vorbeste despre „other business income” – deci despre activitati economice si/sau comerciale – la asta se refera taxele sau impozitele pe venit. In privinta pensiei alimentare – depinde ce legislatie au ei… Dar impozitarea venitului brut se refera la un venit din activitati economice si/sau comerciale. Despre acest lucru – „activitate economica si/sau comerciala” – spuneam si eu in postare. Iar al doilea aspect este ca acolo nu te taxeaza pentru acelasi lucru de doua ori. Se vorbeste acolo despre impozit pe dividente, dar exista si la noi asa ceva.

    Cu alte cuvinte, in principiu vorbind, cu exceptiile de rigoare care tin de legislatia de acolo, din SUA, e similar cu ce avem noi.

    Este foarte important de precizat ca in SUA e vorba de un impozit pe venit, nu pe gospodarie asa cum au intentia sa faca la noi. E importanta denumirea pentru ca in felul asta stabilesti ce semnifica impozitul respectiv.

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 29, 2017

   • Nu frate chtanta…asa i-am spus eu caci la moment , nu-mi aduceam aminte cum s e numea extrasul ala fiscal prezentat de ea atunci iar acum , chiar n-am chef sa stau sa-ti scotocesc prin istoric 😡

    Comentariu de Marian | aprilie 29, 2017

   • Eu n-am vazut nicio chitanta. Nici nu trebuie sa-mi prezinte mie chitante si nici nu ma intereseaza chitantele altuia.

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 29, 2017

   • Tinand cont de remarca ta: ” Ca-i spune altfel sau ca aceast impozit este bagat in documentul , in acea chitanta remisa de organul fiscal american cetateanului sub alta denumire , la altfel de cheltuieli ale statului , asta-i altceva” observ ca ai acum, hai nu o carenta, ci doar mici scapari in privinta acuratetii exprimarii. 🙂

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 29, 2017

   • Omul lui DUmnezeu , nu ti l-a prezentat dumitale ci , doar a vrut sa-ti demonstreze ceva legat de cheltuielile Guvernului , cheltuieli care , la ei in USA , se zice ca-s transparente adica…sa stie toti prosti pentru ce le opreste statu’ banii ce-i asa greu de inteles 😡 😡 😡 !?

    Comentariu de Marian | aprilie 30, 2017

   • Ia cauta tu in istoricul blogului si citeste ce mi-a raspuns Cristina la o intrebare pusa de mine in legatura cu o problema ridicata de Dl. Trump in campania electorala. Dansul era in Ohio, la Cleveland, daca nu ma insel, si a spus extrem de raspicat, cu subiect si predicat, asa incat sa inteleaga si cel mai prost om ca firmele PLEACA din Cleveland si din Ohio, pleaca masiv. Si atunci am intrebat-o si eu pe Cristina ce parere are. Cauta sa vezi ce mi-a raspuns!!

    Cristina sustine urmatorul lucru: cheltuilelile Guvernul SUA trebuie sa fie acelea ce sunt prevazute in Constitutie. Chiar o rog sa intervina daca gresesc sau omit eu ceva. Constitutia SUA nu spune nimic despre faptul ca Guvernul Federal trebuie sa cheltuiasca in domeniul Sanatatii, apropo de Obamacare, sau in domeniul Invatamantului (apropo de problema scolilor publice) sau sa faca cheltuieli sociale. Or, pe vremea lui Obama cheltuielile sociale, in general vorbind si folosind termenul, reprezentau peste jumatate din tot bugetul. Asemenea cheltuieli, pentru care contribuabilul american evident ca a fost pus sa plateasca sunt neconstitutionale in SUA. Ea spunea ca Guvernul Federal nu ar avea voie sa faca asa ceva, in sensul ca nu-i constitutional si, pe cale de consecinta, nici legal. Constitutionalismul vine de la americani, nu de la francezi! Ea arata ca ce face fiecare stat e cu totul altceva, spre exemplu: daca un stat (cum s-a si intamplat) doreste sa introduca un sistem de asigurari de sanatate precum Obamacare, n-are decat s-o faca. Insa Federalul n-are dreptul sa-i impuna asa ceva, cu atat mai mult sa impuna asa ceva pentru toate statele. Sau, ca sa dau un alt exemplu, nu e treaba Federalului – prin asta intelegand ca se nesocoteste Constitutia SUA – sa faca un program la nivel national de ajutorare a studentilor saraci. La nivel de stat e altceva: daca oamenii de acolo, cetateani ai statului respectiv, considera ca trebuie facut asa, atunci n-au decat sa faca asa: sa cotizeze pentru ajutorarea studentilor saraci, dar la nivel de stat, nu la nivel de guvern federal.

    Si atunci care taxa ar fi constitutionala in SUA? 🙂 Probabil ca marele economist american, Milton Friedman, avea dreptate: pentru ca statul trebuie sa functioneze, trebuie sa existe si un impozit. Stii ce propunea el? El spunea ca trebuie sa fie doar o singura taxa sau impozit – deci, observa bine, vorbim de cota unica – si anume taxa pe proprietate, cum ar fi, de exemplu, taxa pentru casa, pe care o platesc si aici cetatenii. Si atat! Iar in ceea ce priveste rolul statului el spunea ca acesta priveste:
    1. Armata,
    2. Politia,
    3. Justitia
    Nu invatamantul, nu sanatatea, nu tinutul in brate al unor intreprinderi neperformante etc. Aici Cristina obiecta ca nici Politia n-ar intra in rolul statului, pentru ca – si asa este – Constitutia SUA nu vorbeste despre Politie ci despre Militie, ceea ce e cu totul altceva!! Militia e formata din cetateni, luptatori, ca sa zic asa, neprofesionisti:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Militia

    Iar in SUA e justificat, cat se poate de justificat lucrul acesta – numai sa te gandesti ca, tot prin Constitutie, cetatenii au libertatea de a purta arma. Deci si in aceasta privinta sunt, la ora actuala, cheltuieli neconstitutionale, inclusiv in ceea ce priveste atributiile FBI, care marite necesita si cheltuieli mari.

    Iar referitor la ceea ce mi-a raspuns Cristina, ea a spus ca firmele pleaca DIN SUA, sa retinem bine aspectul asta, DIN CAUZA NIVELULUI RIDICAT DE IMPOZITARE. Si atunci merg spre locuri mult mai prietenoase. Si in loc sa se creeze locuri de munca la Cleveland sau Philadelphia, se creeaza in Mexic sau la Rio, in Brazilia sau in Asia de Sud-Est etc, scurt si cuprinzator spus: in alta parte.

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 30, 2017

  • „Consultantul fiscal ce te ca ajuta sa-ti calculezi veniturile si mai ales DEDUCERILE , va fi platit fie de dumneata personal { ca sa-ti calculeze DEDUCERI CAT MAI MARI SI CAT MAI CREDIBILE PENTRU FISC } , fie de…stat , ce te intereseaza ?!” – pe tine nu te intereseaza? Dupa ce ca ala va fi platit cu 10.000 RON!! Chiar nu te intereseaza…?

   Vezi cum e? Din ce ai spus in comentariu rezulta ca pe tine te intereseaza sa ai deduceri cat mai mari. Atunci te intreb si ma intreb si eu: la ce bun o astfel de lege cu impozitul pe godpodarie? Ca sa-ti stimuleze interesul pentru deduceri cat mai prietenoase? 🙂

   E vorba de o conceptie fiscala gresita.

   Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 28, 2017 | Răspunde

   • Eu , la ce sa mai am deduceri desteptule ….ai uitat ca-s pensionar 😡 😡 😡 ? Dupa umila mea parere ei , statul ar trebui sa-mi ” mai dea ceva ” la pensie nu eu . Eu pot sa le dau cel mult o…sti si singur ce 😡 !

    Comentariu de Marian | aprilie 29, 2017

   • Mircea Cosa , spunea altceva si anume ca , ” nu legea este gresita cat conceptia si aplicarea ei care , va fi dezastruoasa ca’sai in Romania ” . Adica cam la fel cum trageai dumneata concluzia finala . Legea impozitului pe gospodarie , iti reamintesc ca , in USA , ala , fermierul era dus in Vietnam { nu se ducea el de dragul apararii libertatii de expresie sau de dragul luptei impotriva comunismului despre care , oricum nu stia mare lucru } iar acasa , statul ai trimetea factura cu ceea ce trebuie sa plateasca …in functie de marimea fermei pe care-o avea . Vrei sa sti ca in Romania exista destui insi ce au sase sapte vaci si batatura plina de pasaret , plus porcii de rigoare si care nu platesc nimic caci….demonstreaza cu acte ca traiesc de azi pe maine ? In USA { ca tot am adus vorba de aceasta tara de banditi } aia scot la deducere inclusiv pasta de dinti si atza dentara iar la noi…vor face multi puscarie daca vor declara ca traiesc doar cu icre negre iar alea …costa dupa cum sti si-n plus , ce vrei sa zici ca alea nu inseamna mancare , adica ceva ce-ar trebui dedus din cheltuieli si care ar trebui sa le fie inapoiat ” saracilor oameni ” ??????

    Comentariu de Marian | aprilie 29, 2017

   • Citeste ce spune si Sofia!!

    Nu cred ca mustesti de competenta ca sa explici de ce s-a inrolat cetateanul american pentru a merge in Vietnam.

    ” Vrei sa sti ca in Romania exista destui insi ce au sase sapte vaci si batatura plina de pasaret , plus porcii de rigoare si care nu platesc nimic caci….demonstreaza cu acte ca traiesc de azi pe maine ?” – eu iti propun sa nu „adunam” mere cu pere.
    Sintagma aceasta: „a trai de azi pe maine” nu e clara din punct de vedere economic si, la urma urmei, nu inseamna nimic. Da, poti sa ai ce spui tu si sa traiesti „de azi pe maine”. Ce inseamna asta? Chestiunea este fals pusa. In general vorbind, nu cred ca este problema statului cum traieste un cetatean. Este problema lui, a cetateanului. Este inadmisibil sa concepi un impozit penalizant pentru cineva care munceste si are ceea ce spui tu. Si care poate trai de azi pe maine – cine garanteaza ca prosperitatea poate continua o vesnicie? Traieste de azi pe maine – munceste in fiecare zi. Daca penalizezi printr-un impozit mai mare pe cel care munceste cum incurajezi acest important factor de productie numit munca? Evident ca il deprimi, nu-l incurajezi!

    USA – „tara de banditi”? Ce sa mai zicem atunci de Coreea de Nord…?

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 29, 2017

   • Nu mustesc de intelepciune dar…taman ce-am vizionat Born in 4-th jullay , Jarhead si Platoon si d’aia ma dadeam expert in materie 😉 repetam si eu ce…spuneau aia in film , chiar nu-i necesar sa ma iei in balon !

    Comentariu de Marian | aprilie 29, 2017

   • Imi place ca dai dovada de modestie! 🙂 Sa stii ca au fost destui care s-au inrolat din patriotism, pentru ca tara i-a chemat sub arme.

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 29, 2017

   • NU MOTANE , NU-I PROBLEMA CETATEANULUI SAU…NU DOAR A LUI CI SI A STATULUI CACI [ TEORETIC CEL PUTIN ] STATUL SERVESTE CETATENII INDIFERNT DE CAT DE BABANA SAU NU LE ESTE TESCHEREAUA !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Comentariu de Marian | aprilie 29, 2017

   • Si atunci, daca statul „serveste cetatenii” poate sa conceapa un impozit penalizant pentru cel care munceste si are ceea ce ai zis tu, nu? Tie poate ti se pare drept, mie nu… Adica pentru ca statul „serveste cetatenii” poate sa-i si jecmaneasca de bani… Inteleg ca tie ti se pare corect asta…

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 29, 2017

   • Ce are Sulla cu prefectura ? Este vorba despre cineva sustinut de catre altcineva si orice om cu mintea capului intreaga , stie precis ca aia sant perceputi drept un fel d e cui al lui Pepelea in coasta jandarmului mondial , USA . Una peste alta , nord coreenii { bai sa nu crezi ca mor de dragul galbejitilor astora } nu s-au dus cu arme si bagaje peste nimeni , acuzandu-l ca are in dotare arme nucleare si mai ales dintr-alea chimice aiurind si alti insi ce si-au adus obolul de sange pentru caii verzi vazuti doar de americani !!!!

    Comentariu de Marian | aprilie 29, 2017

   • Cred ca nu te-ai uitat prea atent la programul nuclear nord-coreean de constructie a armelor de distrugere in masa si la amenintarile pe care le prolifereaza regimul stalinist de la Phenian nu doar la adresa SUA, dar si la adresa unor tari ce nu poseda arme nucleare: Coreea de Sud sau Japonia.

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 29, 2017

   • Parerea mea este ca e cat se poate de banditesc sa incalci tratate internationale si sa uzezi de amenintarea cu forta impotriva unor tari pasnice, cum si face Coreea de Nord.

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 29, 2017

   • Vorba amicului ala ce m-a recomandat sa-l citesc pe Emil Cioran : „- Ce-mi pasa mie d e Nord -Coreeni ca-s la mii de km distanta ? Da-i in mortii masii , traiasca alianta si prietenia intre popoare !!! 😉 „

    Comentariu de Marian | aprilie 30, 2017

   • Ne pasa din doua motive:
    1. e o chestiune ce priveste securitatea globala;
    2. Romania nu e o tara neutra si nu poate clama, in cazul unui conflict de anvergura pe plan mondial, neutralitatea. Nu e nici in interesul national sa fie neutra sau sa clameze neutralitatea. Romania e tara membra NATO si trebuie – asta in primul rand – sa-si respecte angajamentele si sa aloce 2% din PIB pentru Aparare. Si, desigur, trebuie sa raspunda cerintelor Aliantei.

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 30, 2017

 3. Poate uitam chestia cu Boc dar…mi-am permis sa arunc un ochi prin istoricele blogurilor dumitale , fapt pentru care-ti prezint scuzele de rigoare 😉 .

  Comentariu de Marian | aprilie 28, 2017 | Răspunde

  • S-ar putea sa ai dreptate. Liviu Dragnea, fost pedist… Darius Valcov (am inteles ca si-a adus contributii insemnate la Programul PSD) fost pedist… Transpare caracterul pedist al acestei legi, care cauta sa-l impoziteze pe cetatean in mod direct. Iti mai amintesti cum au taiat salarii si pensii…?

   Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 28, 2017 | Răspunde

   • Sunteți amuzanți stimabililor in comentariile voastre , dar scroafa-i moarta in coteț dacă importam iarăși balast. Mă refer la hergheliile de cai sălbatici care urmează să invadeze satele și orașele țării sub numele de „”Consultanți fiscali””. Dacă ne gândim bine hoarde întregi de angajați ai SRI funcționează in ANAF. Acest mamut crescut fara control și capusat de o caracatita ce se ocupa cu spionajul firmelor și al cetățenilor trebuie să se elibereze din strânsoare . Unde ar putea ei să-și continue activitatea cel mai bine ?…decat luind la bucata cetățenii și gospodăriile . Deci sa ne înțelegem 35000 de asemenea trapasi , plătiți din banii noștri să ne sugrume este o adevărată nebunie. Am văzut un documentar cu asemenea activitate in SUA . Un adevărat dezastru au produs oamenilor de bună credință , care credeau că dacă-și plătesc un consultant fiscal au scăpat de griji . Nicidecum !!!.

    Comentariu de Sofia | aprilie 29, 2017

   • Soluția este simplificarea legislației , fiecare cetățean trebuie să știe ce și pentru ce plătește . Deasemenea stabilitatea legislației este un factor foarte important . Și copiii ar trebui să cunoască ce impozit plătesc părinții lor de aceea o legislație pe înțelesul tuturor simplifica lucrurile și elimină cheltuieli suplimentare inutile. Cine vrea să complice lucrurile și mai ales de ce???. Da sa le găsim locuri de munca unora care iarăși nu răspund pentru ce fac , bun de plată fiind tot cetățeanul .

    Comentariu de Sofia | aprilie 29, 2017

   • Dacă statul român dispune de asemenea sume din care să plătească cei 35000 de consultanți fiscali , ar fi mult mai creativ ca mulțimea aceasta sa cultive și ea usturoi (adică cei 35000) , am depasi. China la producția de usturoi și iată cum am invada o mare țară cu usturoiul nostru. S-au mai bine am exporta consultanții fiscali și tot am elimină niste cheltuieli inutile .Totul este sa fim creativi !!!.

    Comentariu de Sofia | aprilie 29, 2017

   • Ai uitat sa adaugi , unul dintre PDL-istii de frunte ai partidului ca si Darius Valcov fost ministru anchetat de tipii de la DNA si parca si condamnat de tipii de la justitie …ala de-ascundea tablouri si bijuterii prin cavouri fostul sot al ….aleia de la Realitatea TV . Da , eu imi amintesc dar , vad ca altii au uitat chestia asta cu taierile de salarii si pensii .

    Comentariu de Marian | aprilie 29, 2017

   • Atentie : nu le mai spune pedisti caci asta inseamna discriminare . In Franta sa-i spui cuiva pedist …. este echivalent cu poponar 😉 si dracu te ia chiar daca ala este gay declarat . XD XD XD .

    Comentariu de Marian | aprilie 29, 2017

  • Cu respect insa…cine-i Sofia ? Este vorba despre capitala Bulgariei sau despre zeita intelepciunii la vechii greci ?

   Comentariu de Marian | aprilie 29, 2017 | Răspunde

   • A comentat la mine pe blog. Nu stiu cine e.

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 29, 2017

   • Fara suparare insa….adie un parfum d e trandafiri dinspre domnia sa 😉 insa , nu aia trei ai PSD-ului ci….

    Comentariu de Marian | aprilie 30, 2017

   • Nu stiu, dar sunt de acord cu ceea ce spune. Are dreptate!

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 30, 2017

   • Pai , Motane fratele meu , alea sase lazi cu mere , plus alea cu pere scoase pe market….produse bio ca tot se omoara astia cu bani multi dupa asa ceva , iata cum dintr-un sarantoc ce n-avea dupa ce bea apa { dupa usturoi simplu este de prisos sa mai bei apa } , taranul roman ajunge ditamai angrosistul deci , bani multi pentru el si , bani mai multi pentru cheltuielile de protocol d e la Cotroceni plus pentru ” servicii ” !

    Comentariu de Marian | aprilie 30, 2017

   • Cred ca nu-ti dai seama ce vorbesti. Oricum guvernele noastre fac un continuu atentat la bunastarea cetateanului roman.

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 30, 2017

   • EU n-am spus ca Sofia n-are dreptate , am spus ca , dama fiind , miroase a parfum .

    Comentariu de Marian | aprilie 30, 2017

  • Daca a duni sase sapte lazi cu mere plus inca pe atatea lazi cu pere , vei vedea ca acel impozit pe gospodarie este justificat . Lasa sa-si dezvolte si romanii spiritul comercial caci d aca vor sta tot cu mana intinsa la guvern….

   Comentariu de Marian | aprilie 29, 2017 | Răspunde

   • „Daca aduni”…?? Adica simpla adunare tie ti se pare justificare, nu?

    E o contradictie in termeni pentru ca in felul asta nu vad cum si-ar putea dezvolta spiritul comercial. Prin masuri antieconomice?

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 29, 2017

   • Apropo de spiritul comercial al romanului, nu vad de ce trebuie sa ingrasam o armata de 35.000 de consultanti fiscali platiti fiecare cu 10.000 RON. Pe de alta parte vad ca statul, si asa foarte mare la noi, devine si mai mare prin noi angajari la stat, pe salarii grase. Eu nu prea vad cum, in astfel de conditii, e stimulata munca si spiritul comercial al romanului.

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 29, 2017

   • Unde mai pui ca scad investiile, se promit salarii uriase in sectorul de stat. Asa stimulezi spiritul comercial al omului, nu?

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 29, 2017

 4. Este o chestie pe care chiar n-o inteleg ! Ai scris 10.000 de roni din graba erorii sau aia e chiar pe bune ? Ar fi mai simplu , mai eficient si mai putin costisitor daca ar trimete Militia sa-i inventarieze p’aia cam cum era prin anii ’50 .

  Comentariu de Marian | aprilie 30, 2017 | Răspunde

  • Referirile la cum era in anii ’50 in Romania sunt caduce, revolute. E de natura evidentei. Este o aiureala sa iei drept referential anii ’50 din Romania.

   Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 30, 2017 | Răspunde

   • Stiu dar , pentru a fi in ton cu revolta dumitale si a Sofiei….incercam si eu sa emit o solutie pentru a diminua risipa banilor publici . Oare asta va insemna un nou miting maraton in Piata Victoriei ce zici ? Acum sa-i vad pe acei ” tineri frumosi si liberi ” sau o chestie dintr-astea ar fi minora comparativ cu acea lege ” data hoteste , noaptea ” ???

    Comentariu de Marian | aprilie 30, 2017

   • Ramane de vazut, dar n-ar trebui sa fie indiferenti si nici nu cred ca oamenii sunt indiferenti. Ai vazut ca incep o campanie de strangere de semnaturi pentru demiterea Primarului General al Capitalei. Exista riscul ca astia de la Putere sa ne ia de prosti… si atunci sa ne prosteasca in fata!

    Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 30, 2017

 5. Am auzit despre acea campanie pentru demiterea Gabrielei Firea insa , ma-ndoesc d e faptul ca , ceea ce a inceput in urma rezultatului votului cetatenilor din Bucuresti , va putea fi contestat , doar prin vointa cuiva caci , chiar nu cred ca se vor putea aduna atatea semnaturi pentru demiterea moldovencei …. avand inclusiv semnatura mea pe acea lista .Oamenii nu sunt indiferenti iar Puterea are tot dreptul sa-i ia d e prosti atata vreme cat NIMENI nu zice nimic impotriva aberatiilor membrilor sai de frunte . Lasa ca nici cu ailalti nu-mi era rusine . Traian Basescu a fost demis LEGAL in urma unui Referendum LEGAL insa….. s-au gasit unii care ne-au prostit in fatza inclusiv atunci si , ai vazut matale cateva milioane de romani iesind zilnic sa protesteze in fatza CCR-ului si-a Parlamentului ? Cel mult plimbarile la ceas d e seara initiate de Ghise dar altminteri….nema nema . Daca se va reusi demiterea acestei habotnice iti promit solemn ca voi bea apa plata 😉 pana ma voi face manga !

  Comentariu de Marian | mai 1, 2017 | Răspunde

  • Nu stiu cat de habotnica e – asta e treaba ei – insa pentru Bucuresti, pana acum cel putin, n-a prea facut mare lucru. In afara de cele 19 firme de stat, de imbodobirea oribila a orasului cu iepurasi cacanii si cu globuri care nu-si aveau rostul nu prea se vede mare lucru. Nu prea se vad proiecte. Exercitii de imagine, ca sa se promoveze ea – spre exemplu ca atunci cand dadea de mancare saracilor in Gara de Nord, vrand sa arate cat de bun e PSD cu ei – am vazut, dar in rest eu am impresia ca e vorba de o mare bataie de joc la adresa Capitalei, la adresa acestui frumos oras si sunt de acord ca nici primariile de sector n-au performat.

   Eu as dori, spre exemplu, sa vad proiecte – de pilda Centura Bucurestiului care ar prelua din traficul, sufocant la anumite ore, din oras. Ar mai fi: solutii pentru parcari, ca sa dau un alt exemplu. In articolul indicat de Dl. Cristian Preda ai si o expunere de motive care au condus la un asemenea gest. SI, DA, SUNT DE ACORD CU EI!! Sper sa inceapa cat mai repede – n-am vazut pana acum acele corturi unde sa poti sa mergi si sa semnezi -, intrucat cetatenii Bucurestiului trebuie sa reactioneze, pentru ca Puterea sa stie ca oamenii nu sunt prosti si sa nu-i ia de prosti. Si sa dea un imbold Puterii ca sa inceapa niste proiecte serioase si sa le vedem realizate in timp util.

   N-as intra facand acest comentariu in speculatiile legate de ce s-a intamplat la Referendumul acela de suspendare a Presedintelui Basescu sau in ceea ce priveste alegerile din 2009. In orice caz, acel Referendum a fost o actiune prin care o parte insemnata din cetateni si-au exprimat nemultumirea si chiar daca nu s-a reusit demiterea lui Basescu eu cred ca n-a ramas fara efect: a cam zgaltait Puterea.

   Comentariu de Motanul Incaltat | mai 1, 2017 | Răspunde

  • Acel Referendum de suspendare a Presedintelui ar trebui sa fie invatatura de minte si pentru actualii guvernanti. Deoarece acesta a aratat ca romanii nu vor un dictator si nu sunt atat de prosti, cum ii desconsidera, mai mult sau mai putin intentionat si interesat, unii.

   Ai vazut cum s-a umplut Piata Victoriei atunci cand a fost cu Ordonanta 13 si „Alta intrebare!”. Deci romanii reactioneaza si foarte bine fac. Asa si trebuie! Cum au reactionat atunci impotriva lui Basescu, iata ca reactioneaza si acum impotriva noii Puteri PSD-ALDE. Pentru ca derapajele Puterii trebuie sanctionate. Iar aceasta atitudine civica a romanilor a fost apreciata inclusiv peste hotare!

   Pe mine ma bucura: avem o democratie vie in Romania in care oamenii isi apara drepturile si libertatile in fata unor regretabile derapaje ale Puterii.

   Comentariu de Motanul Incaltat | mai 1, 2017 | Răspunde

   • N-a fost atunci , nu va fi nici in viitor invatatura d e minte pentru NIMENI , si mai ales pentru aia ce au puterea ! Te bucura ca ” avem democratie vie in Romania in care oamenii isi apara drepturile si libertatile ” ? Fi serios Motane , unde ai avzut dumneat oaie sa se revolte impotriva pastorului iar romanii , din pacate , sant un popor d e oi ! Fireste , nu-mi doresc impuscaturi si tancuri pe ulitze sau avioane F16 ori helicoptere Apash , lansand bombe chimice asupra populatiei { ca-n SIria sau mai recent , Turcia } insa…macar un miting mamut de minim trei milioane de oameni protestand zilnic…macar asta ar fi necesar pentru a baga cat d e cat spaima in javrele astea ! da , am vazut cum s-a umplut Piata Victoriei insa…de ce esti al dracului si nu recunosti c-acolo a fost vorba de-o imensa manipulare pornita pe FB de tipi platiti gras pentru a face asta si avand marea majoritate a ” protestatarirlor ” fie studenti , fie angajati ai unor multinationale ??????? ” Aceasta atitudine civica aromanilor a fost apreciata inclusiv peste hoatre ” 😡 Ai inebunit subit ? Asi fi fost d e acord cu matale daca acolo , ” peste hotare ” , sa se fi apucat aia sa-i dea cu huo lui Basescu si gastii sale iar pe EBA , s-o arunce in shuturi afara din Parlamentul European dar asa…..fi serios frate !!!

    Comentariu de Marian | mai 1, 2017

   • „sa se fi apucat aia sa-i dea cu huo lui Basescu si gastii sale iar pe EBA , s-o arunce in shuturi afara din Parlamentul European dar asa…..” – cu chestia asta nu sunt de acord: suntem o tara civilizata.

    Miting mamut, 3 milioane de oameni – e o abordare maximala. Au iesit destui in strada si tocmai asta demonstreaza ca nu mai suntem chiar un „popor de oi”, daca te referi la gregarismul dambovitean.

    Comentariu de Motanul Incaltat | mai 4, 2017

   • „da , am vazut cum s-a umplut Piata Victoriei insa…de ce esti al dracului si nu recunosti c-acolo a fost vorba de-o imensa manipulare pornita pe FB de tipi platiti gras pentru a face asta si avand marea majoritate a ” protestatarirlor ” fie studenti , fie angajati ai unor multinationale ??????? „- eu n-as putea spune cu certitudine asta. In Piata n-au fost doar ” fie studenti, fie angajati ai unor multinationale”. Ar trebui facuta o cercetare sociologica ca sa tragi astfel de concluzii. Insa uite ce spun cercetarile sociologice:
    http://www.stiripesurse.ro/sondaj-bomba-cine-sunt-i-ce-vor-protestatarii-din-pia-a-victoriei_1179301.html

    https://www.dcnews.ro/sondaj-proteste-avangarde-iohannis-a-avut-dreptate-rezultat-cutremurator_532350.html

    http://www.tion.ro/cine-sunt-protestatarii-din-piata-victoriei-din-timisoara/1776982

    Asa ca eu cred ca lucrurile sunt ceva mai complicate. Insa solutia la indemana mai pentru toata lumea e sa spui: „pai, stai dom’ne ca aia sunt platiti gras!”. O astfel de „rezolvare” a problemei e accesibila oricui, in special celor cu o pregatire scazuta. Urmarirea interesului material e de inteles pentru oricine. Numai ca nici nu s-a demonstrat lucrul asta, nici nu e atat de evident ca asa ar sta lucrurile. Cu atat mai mult asta e o manipulare: ca au fost „platiti gras”, atata vreme cat nimeni nu demonstreaza acest lucru.

    Comentariu de Motanul Incaltat | mai 5, 2017


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: