Vom ajunge sa-l regretam pe Victor Ponta? Pe cine vom ajunge sa mai regretam?
Zilele trecute Dl. Grindeanu anunta, de la masa de lucru, prin intermediul televiziunilor de stiri, cat de bine merge economia romaneasca: veniturile la buget au crescut, avem si excedent bugetar, somajul e la un minim istoric s.a. de genul asta.
Dar, oare, asa stau lucrurile? Cel mai grav lucru ar fi – spun ar fi pentru nu indraznesc sa spun „este” – ca Guvernul sa ascunda situatia economica reala a tarii. Chiar nu vreau sa cred ca Guvernul ne minte!
Totusi, trebuie luat aminte si la ce spun analistii economici. Iata ce spune Florin Citu in doua postari pe FaceBook:
„Colectarea TVA mai mica in 2017
Trimestrul I 2017 arata o colectare mult mai slaba a TVA fata de perioada similara a lui 2016. Asta se intampla desi guvernul spune ca economia „duduie”. Pentru a ascunde acest lucru, guvernul a decis sa ramburseze sume mult mai mici din TVA. Adica sa arunce costul tot pe sectorul privat. In martie a rambursat cu 1 miliard de lei mai putin. In primul trimestru 2017 rambursarile TVA sunt mai mici cu aproximativ 40% fata de perioada similara a lui 2016.
Sursa : ANAF, MFP si calcule proprii.

„ISD au scazut…
Investitiile straine directe au scazut in primele 2 luni ale lui 2017 fata de perioada similara a anului trecut (sursa- BNR).
Nu este o surpriza pentru cei care traiesc in economia reala. In plus,Moddy’s a redus perspectivele economiei de la pozitiv la stabil (desi eu zic putea foarte usor sa treaca la negativ).
Moody’s :In December 2015, the positive outlook on the ratings of Romania were based upon the expectation that the improvement of fiscal and debt metrics would be sustained, and the vulnerability of the economy to external shocks would be reduced. Those assumptions are not supported by the economic and fiscal trends observed since then or by those expected going forward.
Si acum sa vedem ce spune Moody’s:
HotNews
Moody’s a inrautatit perspectiva Romaniei de la pozitiv la stabil, mentinand insa ratingul Baa3. Vezi in text argumentele detaliate ale analistilor agentiei de rating
„Pe de alta parte, Moody’s a reconfirmat ratingul Baa3 al Romaniei pentru datoria pe termen lung si perspectiva stabila acordata de catre celelalte agentii de rating, informeaza Ministerul Finantelor Publice.
„Cresterea economica sustenabila, imbunatatirea cadrului institutional si continuarea reformelor structurale, precum si nivelul scazut al datoriei publice, vor contribui la imbunatatirea in viitor a ratingului de tara”, a afirmat Viorel Stefan, ministrul Finantelor Publice.Ce mai arta comunicatul Moody`s:
- Agenda de relaxare fiscala a guvernului si cresterea ponderii datoriei publice in PIB indica faptul ca Romania nu a profitat de conditiile macroeconomice si financiare favorabile pentru a-si aduce datoria publica intr-o traiectorie clar descendenta si in vederea restabilirii tampoanelor fiscale diminuate ca urmare a crizei
- Dupa sase ani in care deficitul bugetar a scazut de la mai mult de 9% din PIB in 2009 la sub 1% din PIB in 2015, finantele publice din Romania au trecut printr-un punct de inflexiune si se asteapta ca acestea sa continue sa se deterioreze in urmatorii ani
- se asteapta ca stocul datoriei publice sa depaseasca 45% pana in 2021, fata de 38,0% la sfarsitul anului 2015 si 12,7% in 2007. O astfel de deteriorare ar face Romania mai susceptibila la agravarea conditiilor de pe piata externa.
- Desi ne asteptam in continuare la o crestere puternica a PIB-ului real pe termen mediu (cresterea PIB a fost de 4,8% in 2016 si se preconizeaza a fi de 4,0% in 2017 si de 3,5% in 2018), actualul ritm de crestere nu este sustenabil si este supraevaluat
- Potentialul de crestere pe termen lung al Romaniei este de putin peste 3%, insa ramane mult mai mic decat cel de dinaintea crizei.
- Si mai important este ca acest potential ramane limitat de lipsa reformelor economice structurale, de slabiciunile institutionale, de politicile economice care impiedica investitiile private masive, ca si de o rata a participarii la munca relativ scazuta si de emigrare.
- Progresele privind reformele economice structurale si imbunatatirea infrastructurii au fost limitate si lente.
- Competitivitatea este afectata de intarzierea investitiilor publice (inclusiv absenta planificarii strategice pe termen lung), de lipsa prioritizarii proiectelor de investitii si o rata scazuta de absorbtie a fondurilor structurale europene
„Ce ar putea duce la un upgrade al ratingului?
O presiune in sus exercitată asupra ratingului ar putea fi adusa prin dovada unei creșteri mai echilibrate și durabile a PIB-ului real, a îmbunătățirii cadrului instituțional și a unei îmbunătățiri a ratei datoriei externe.
Ce ar putea duce la un downgrade al ratingului?
O reducere a ratingului ar putea rezulta dintr-o deteriorare suplimentare semnificativa a finanțelor publice care ar conduce la o creștere a ratei datoriei publice, o scădere semnificativă a competitivității externe sau o deteriorare din ce în ce mai mare a balanței sale de plăți si a poziției investiționale internațională”, mai arata comunicatul Moody`s.In acest an, toate cele patru agentii de evaluare financiara au reconfirmat ratingurile Romaniei, scrie Agerpres..
Astfel, decizia Moody’s vine la doua saptamani dupa ce si agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala, cu perspectiva stabila.
La sfarsitul lunii martie a acestui an, agentia de rating japoneza JCR a anuntat mentinerea perspectivei stabile si reconfirmarea rating-ului de tara acordat Romaniei (BBB/BBB+) pentru datoria pe termen lung in valuta si in moneda locala.
O actiune similara a venit la inceputul acestui an si din partea agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings, care a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei la „BBB minus”, perspectiva asociata pentru ambele calificative fiind stabila.
Ratingul „BBB minus” este de tip „investment grade” (recomandat pentru investitii).
Ratingul este acordat dupa analiza cifrelor economice si financiare, printr-o decizie colegiala a analistilor agentiei. Este vorba despre o opinie, subliniaza agentiile, si nu de o recomandare de a cumpara sa vinde un titlu sau o actiune a unei societati.
Impactul ratingurilor
Ratingul, care reflecta riscul de faliment al unei intreprinderi sau stat, a capatat o mare importanta pentru entitatile notate si pentru investitori. Pentru state sau pentru societati, degradarea ratingului se traduce imediat prin cresterea dobanzilor la care se imprumuta.
Investitorii trebuie si ei, uneori, sa revanda anumite titluri pentru a respecta reglementari interne sau financiare. Administratorul unui portofoliu constituit din obligatiuni va trebui sa respecte un anumit echilibru predefinit intre titlurile riscante si cele mai putin riscante. Daca o parte din titlurile sale, precum obligatiunile grecesti, sunt degradate, el va trebui sa scape de ele pentru ca portofoliul sau sa nu devina prea riscant.
Cui apartin agentiile de rating?
Moody’s este o societate americana cotata si independenta, detinuta in proportie de 13% de miliardarul Warren Buffett. Fitch apartine in majoritate societatii franceze Fimalac, fondata de Marc Ladreit de Lacharriere si in proportie de 20% de grupul Hearst. Standard & Poor’s este detinuta de editorul american McGraw-Hill Companies.
Cine le plateste?
„In general, o agentie de rating este platita de entitatile care doresc sa primeasca o nota sau de cele care utilizeaza aceasta nota”, sub forma de abonament, explica Standard & Poor’s. Potrivit baremului din 2009 pentru Statele Unite, o mare intreprindere trebuie sa plateasca minim 70.000 de dolari la inceputul procesului de notare, urmata de un abonament de „supraveghere”, care se ridica la aproximativ jumatate din suma initiala. De fiecare data cand emite titluri pe piata, ea va achita in plus un comision de 0,045% din tranzactie. Sumele sunt aproximativ aceleasi in Europa.”
In asemenea conditii, eu cred ca ar trebui sa vedem ce e de facut, sa meditam mult mai serios pentru ca avem un Guvern PSD-ALDE de patru luni iar unul din rezultate consta in… deteriorarea finantelor publice la noi in tara. Am avut, din partea Coalitiei majoritare in Parlament, un atac pe Justitie, prin Ordonanta 13, acum avem unul pe partea economica. Nu-l consider deloc pe Rares Bogdan un „Guru”, insa m-am uitat la emisiunea de ieri – avem un atac si pe partea de dotare a Armatei? Or, toate aceste atacuri pe care le da Coalitia majoritara sunt impotriva Romaniei. Cel putin, din ce s-a intamplat pana acum, nu ar reiesi altfel.
Nu vreau sa ma laud, dar ceea ce spune Moody’s spun si eu de mai multa vreme: ar trebui sa vedem reforme structurale, investitii straine masive, investitii publice, rata ridicata de absorbtie a fondurilor europene, pentru ca sa poata sa se mareasca potentialul de crestere economica a tarii si sa putem vedea cu adevarat dezvoltare. Nu numai ca nu se intampla asa ceva, dar lucrurile involueaza dupa cum lesne se poate constata.
Pe vremea lui Victor Ponta, cu toate criticile justificate la adresa guvernarii sale, deficitul bugetar a ramas redus, ba chiar mai mult: am avut si excedent bugetar, am avut o inflatie extrem de redusa, iar pentru a evita slabiciunile institutionale, lupta anticoruptie a continuat – in niciun caz nu i s-au pus piedicile care i se pun acum. Toate acestea au reusit sa mentina o crestere economica in jur de 3,3 % si sa conduca, anul trecut, la o crestere de 4,8% (prima crestere mai consistenta postcriza), desi mai mult pe consum, fiind si an electoral. Din pacate, consecintele au fost cu precadere de natura populista – spre exemplu, cresterea salariului minim, foarte brusca, inceputa la 1 ianuarie 2015. Culminand cu deja celebrul Program PSD, unul de buna seama doar electoral, dar care promitea dublari si triplari de salarii in sectorul de stat, neproductiv. Totusi, Victor Ponta nu mai e din 2015 premier. De observat ca marirea salariului minim in 2015 (cea din ianuarie si cea din iulie) a fost una prudenta, lucrurile luand-o razna in 2016 si 2017. Cu toata „taxa pe stalp” – fara indoiala criticabila – pe vremea lui Victor Ponta nu s-a vorbit de deteriorarea finantelor tarii. E adevarat ca o alta scadere a guvernarii sale – dar nu numai a acesteia!! – a fost ca nu a facut reforme structurale iar investitiile publice s-au situat la un nivel, totusi, redus. In timpul Guvernului Ponta, datoria publica a ramas redusa, la sub 40% din PIB. Deci fara sa creasca datoria, au fost niste realizari ce nu le putem trece cu vederea. Pe cand acum mi se vorbeste de o crestere a datoriei la peste 40% din PIB. De asemenea, ar mai fi o problema: rezistenta la socurile economice externe, care, in conditiile de azi, nu e deloc grozava.
Concluzia este ca NU putem fi multumiti de prestatia acestui Guvern Dragnea-Grindeanu si ne punem intrebarea: ce se intampla in PSD? Intrucat Guvernul acesta, cu ministrii alesi mai pe spranceana, mai pe interese si cunostinte personale, de Dl. Dragnea, e unul foarte slab. Spre exemplu: ce expertiza si experienta in domeniu are Olguta Vasilescu la Munca si Protectie Sociala. Insa se pot da nenumarate exemple.
Cu alte cuvinte: avem, din partea PSD-ALDE, un Program fantasmagoric si un Guvern slab. Iar, din pacate, o remaniere de genul celei anuntate de Dl. Dragnea, nu-mi intareste convingerea ca vom avea un Guvern mai bun. Sau un Program serios.
In actualele conditii, ceea ce arata Dl. Citu e justificat: Moody’s putea sa ne treaca, fara teama de a gresi, perspectivele economice la capitolul „negativ”. Mie mi-e teama ca daca se continua cu aceasta desfasurare negativa a lucrurilor – si probabil ca asa va fi – lucrurile s-ar putea inrautati, vizibil pentru populatie, chiar de anul asta. Din ce ne spune Moody’s se vede foarte clar ca masurile populiste de anul trecut, sub o guvernare ce eu as numi-o indoielnica, cea a D-lui. Ciolos, are deja consecinte:
„Desi ne asteptam in continuare la o crestere puternica a PIB-ului real pe termen mediu (cresterea PIB a fost de 4,8% in 2016 si se preconizeaza a fi de 4,0% in 2017 si de 3,5% in 2018), actualul ritm de crestere nu este sustenabil si este supraevaluat„
De observat: cu tot triumfalismul Guvernului Grindeanu cresterea economica din acest an e preconizata a fi sub cea de anul trecut. Nu cu mult, dar e sub. De fapt, ar trebui sa intelegem bine un lucru: Moody’s ne vorbeste despre altceva. Despre faptul ca am intrat pe partea descedenta a ciclului economic: cu alte cuvinte ne vorbeste despre o noua recesiune. Politicile prociclice si populiste pot agrava situatia si, deci, recesiunea. De observat si din ce ne spune Moody’s: Guvernul nu ia masurile necesare pentru a combate aceste lucruri negative.
Te intrebi, pe buna dreptate, ce face Opozitia in Parlament si ma gandesc cu precadere la PNL.
USR face propuneri legislative in comun cu PSD, iar pe Traian Basescu „in confunzi cu Tariceanu”, ca sa ma exprim precum Cristian Preda, si pare a fi prieten la catarama cu Dragnea.
Iar PNL pare ca doarme!
E adevarat, Opozitia e in minoritate in Parlament si e fragmentata. PNL are un procent mult mai redus in Parlament decat PSD. DAR ASTA NU JUSTIFICA INACTIVITATEA!!! Sau, daca doriti, slaba activitate… Cred ca perceptia asta e raspandita destul de larg in tara si din aceasta cauza PSD sta inca bine in sondajele de opinie, cu un procentaj, daca am inteles bine, de 40% incredere din partea electoratului.
Ma intreb daca nu cumva ar trebui sa intervina, in stiul discret cu care ne-a obisnuit, Klaus Iohannis…
Se mai incearca ceva cu Daniel Constantin…
Pentru ca eu cred ca ar trebui s-o spunem pe sleau: daca lucrurile se inrautatesc, actuala majoritate PSD-ALDE trebuie schimbata, chit ca vrea, chit ca nu vrea Dl. Dragnea sau Tariceanu. Primele patru luni de guvernare ale guvernului sau nu-l indreptatesc sa aiba pretentii.
DE luat aminte la ce face PSD…
Iata ce ne spune Ana Birchall:
Ana Birchall: Centura Bârladului intră în licitație în luna iulie
„Ana Birchall: Centura Bârladului intră în licitație în luna iulie
COMUNICAT DE PRESĂ
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, care este și deputat de Vaslui, a anunțat, astăzi, alături de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, ca în luna iulie a anului 2017 va fi lansată licitația contractului de proiectare și execuție pentru centura ocolitoare a municipiului Bârlad. Prin scoaterea la licitație a pachetului comun (proiectare și execuție), se vor scurta termenele în vederea începerii efective a lucrărilor la centura Bârladului.
“Pentru mine este o onoare să fiu astăzi aici, alături de bârlădeni, de autoritățile județene și de colegii din guvern pentru a marca un pas concret în direcția începerii lucrărilor la centura Bârladului. Știu foarte bine că bârlădenii au așteptat prea mult pentru ca acest obiectiv de importanță majoră să fie demarat. În pofida acțiunilor, a demersurilor legale personale și a eforturilor autorităților județene, începerea lucrărilor la centura Bârladului a fost, în mod constant, amânată de către fostul Executiv. Nu știu dacă a fost rea-voință, ignoranță, incompetență sau toate la un loc, cert este că nu există nicio justificare pentru care centura Bârladului a fost lăsată de izbeliște. În calitate de parlamentar de Vaslui, m-am luptat pentru acest obiectiv și am reușit cuprinderea în buget a amendamentului care asigura finanțarea necesară începerii lucrărilor la centura Bârladului. Deși în baza acestui amendament legislativ, depus și aprobat în decembrie 2015, proiectul era cuprins în Strategia de Implementare a Master Planului General de Transport al României având finanțare din fonduri europene, fonduri de la bugetul de stat și fonduri provenite din credite, execuția lucrărilor la centura ocolitoare nu a fost demarată”, a declarat Ana Birchall, detaliind neimplicarea fostului Guvern în acest proiect: “Din toate răspunsurile pe care le-am primit la întrebările și interpelările adresate anul trecut Ministerului Transporturilor, Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, Ministerului Finanțelor Publice și Companiei Naționale de Investiții, a rezultat că Executivul nu a reușit să realizeze pașii legali necesari, astfel încât să se organizeze licitația și toate celelalte etape premergătoare, fără de care lucrările de execuție nu puteau începe”.
În calitate de deputat de Vaslui, Ana Birchall a ținut să puncteze efortul de echipă al autorităților centrale și județene prin care s-a reușit intrarea în linie dreaptă pentru începerea efectivă a lucrărilor la centura Bârladului, spre finalul acestui an: “Bârlădenii sunt îndreptățiți să beneficieze de o centură ocolitoare la standarde europene, care va aduce nu numai oportunități de dezvoltare economică, dar va pune totodată capăt calvarului pe care locuitorii Bârladului erau nevoiți să-l îndure. Mă refer aici la traficul greu, ce are ca efect direct deteriorarea caselor din zonă. A fost un efort de echipă al autorităților din județul Vaslui, în frunte cu domnul președinte al Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, al Guvernului României și al domnului ministru Răzvan Cuc, prin care ducem la îndeplinire una dintre promisiunile pe care ni le-am asumat în fața românilor, în general, și a bârlădenilor, în particular”.”
In fieful lor electoral se apuca sa faca centuri ocolitoare, la orasele precum Barlad, asta ca sa mentina ridicata increderea electoratului de acolo in PSD. Sa vada electoratul sarac al Moldovei noastre ca PSD munceste, nu-i asa, pentru el!!
De altii ii doare drept in cot si nici acolo!! Pur si simplu nu le pasa. Spuneti-mi si mie: ce a facut crainica de la Antena 2 ajunsa primar al Capitalei, D-na. Gabriela Vranceanu-Firea, pentru Bucuresti? Raspunsul e extrem de evident: vrea sa faca 19 firme de stat care sa fie in subordinea Primariei si a pus iepurasi de culoare cacanie – chipurile a impodobit Bucurestiul in intampinarea Pastilor. Mai pe intelesul tuturor spus: NIMIC!!!
La Barlad se face centura ocolitoare…!!!
Cateva scurte consideratii asupra turul I al alegerilor din Franta
Iata aici un articol interesant.
In primul rand, sa spunem cateva cuvinte despre rezultatul inregistrat de socialisti. E unul extrem de slab, fara indoiala. „O sanctiune istorica”, vorba lui Benoit Hamon. Insa trebuie spus ca atat Presedintele actual, Dl. Hollande, cat si Partidul Socialist Francez, din care provine, au avut o prestatie, in timpul mandatului, extrem de slaba – din aceasta cauza, sanctiunea aplicata de alegatori a fost drastica si dreapta.
Slabiciunea centrului-stanga si centrului-dreapta a condus la cresterea extremelor: Marine Le Pen si Jean-Luc Melenchon (comunist) in proportie de aprox. 40% din electoral votand cu cei doi, la o prezenta la vot de 81%!!!
Francois Fillon a avut problemele sale cu justitia, ceea ce a condus la un recul important. In tabara socialistilor se prefigura de mai multa vreme un esec usturator. castigatorul acestor alegeri – Emmanuel Macron, fondatorul partidului En Marche! – s-a desprins din Partidul Socialist Francez, acesta ramanand cu Hamon drept candidat. Miscarea aceasta a avut ca scop aducerea in prim-planul scenei politice din Franta un candidat tanar, cu carisma si pro european. Partidul sau, En Marche, este social-liberal, Third Way, centrist, asa ca putem sa-l asociem pe Macron cu nume precum Bill Clinton, Obama, Tony Blair sau Matteo Renzi, partidul sau fiind unul de stanga, social-democrat: Partidul Democrat.
DE remarcat articolul prof. Vladimir Tismaneanu:
The rise of the radical center
„I agree with Anne Applebaum: The old ideological polarities are definitely obsolete, exhausted, hackneyed, the French elections indicate the birth of the radical center. I would add that they also signal to the Kremlin thugs that they cannot count forever on “useful idiots”. Both radical extremes seem politically and intellectually impotent confronted with the rise of the radical center. And this is good news, indeed…
https://www.washingtonpost.com/news/global-opinions/wp/2017/04/23/frances-election-reveals-a-new-political-divide/?utm_term=.0e3c8ddad84e „
Dar sa vedem ce spune Anne Applebaum:
France’s election reveals a new political divide
„True to the spirit of 1789, the revolutionary French are a step ahead of everyone else. On Sunday, they became the first large Western country to ditch, in a major election, the center-right/center-left political-party structure that has dominated European politics since the Second World War. Neither Emmanuel Macron nor Marine Le Pen, the two candidates who emerged from the first round of voting for the French presidency, belongs to the old gauche or the old droite. Neither will have a major parliamentary party behind his or her program. Neither, as president, would represent a continuation of the status quo.
If the most important political divide, in France as almost everywhere else, was once over the size of the state, the new political divide is not really about economics at all. It is about different visions of the identity of France itself. Le Pen, best described as a national socialist, would like to take France out of international institutions, including both the European Union and NATO; block borders; curtail trade; and impose quasi-Marxist state-dominated economics. Her voters are pessimistic about the present and nostalgic for a different France. Her most important foreign ally is Vladimir Putin, whose money funded her campaign, but in recent days President Trump has made positive noises about her, too. Her party, the National Front, has been part of French politics for decades, and has been historically noisy in its opposition to immigration.
On the other side is Macron, whose brand-new movement, En Marche — the name means “forward” — represents the brand-new radical center. Macron rejects political branding: “Honesty compels me to say that I am not a socialist,” he has said, despite having served in a Socialist Party government. He embraces markets, but says he believes in “collective solidarity.” His voters are more optimistic about the future, they support the European Union, they embrace France’s integration with the rest of the continent and the world: “You are the new face of French hope,” Macron told them in his victory speech Sunday night. Though Macron favors strong external borders of the European Union, he expresses no special dislike of immigrants. The foreign politician he most resembles is the young Tony Blair, who also put together a centrist coalition, though it wasn’t called that at the time.
In this sense, the second round of France’s election has a clear agenda: open vs. closed, integrationist vs. isolationist, future vs. past. Unlike her father, who won 18 percent in the second round of the presidential election in 2002, Marine Le Pen is expected to win more, maybe much more, in the May 7 runoff. Though she is far behind Macron right now, a fluke victory cannot be excluded. There is a part of the old left, including those who voted for the Trotskyist, Jean-Luc Mélenchon, who sympathize with her objections to trade, bankers and international business; there is a part of the old right, including those who voted for François Fillon, who prefer her ostentatious endorsement of “traditional values.”
There are many who, confused by the new political divide, will abstain. The smear campaign that will now be aimed at Macron — backed by Russian, alt-right and pro-Trump trolls — is going to be unparalleled in its viciousness. It may well put people off voting altogether.
Whatever the final result, Le Pen and her party will not go away. They stand for a set of feelings that are real, that exist in every Western country, and that are now best fought openly, point by point, argument by argument — for they pose a genuine and powerful threat to liberal democracy as we know it. Though the origins of the National Front are indeed fascist — its founders included Vichy sympathizers — it is no good dismissing her candidacy on those grounds. The task now, for Macron and those who will now imitate him, is to find solutions for the many people who reject his “open” politics and his centrist vision.
Security for the fearful; safety for those who feel threatened, whether by immigration or unemployment; dynamism for static economies. On Sunday night, Le Pen called on French “patriots” to support her in the second round. In response, Macron must now define new forms of patriotism, and new forms of solidarity, for those in France who want to remain French but embrace the world.”
De fapt, mi se pare, mai degraba, ca avem de a face si in Franta cu ceea ce in teoria politica actuala poarta denumirea de New Democrats, un curent relativ nou in SUA, infiintat dupa victoria din 1988 in alegeri prezidentiale a lui George H. W. Bush – curent centrist, de aici si apropierea de Third Way.
Dupa parerea mea, in Franta, s-a renuntat la ascensiunea centrului-dreapta traditional reprezentat de Francois Fillon (Partidul Republican – liberal-conservator, gaullist si crestin-democrat) in favoarea unui experiment de centru, reprezentat de Macron, cu conotatii in New Democrats si Third Way.
Desi Macron e castigator al primului tur de scrutin, victoria sa in fata Marinei Le Pen este la limita. Sunt de acord cu ce spune Anne Applebaum:
„There is a part of the old left, including those who voted for the Trotskyist, Jean-Luc Mélenchon, who sympathize with her objections to trade, bankers and international business; there is a part of the old right, including those who voted for François Fillon, who prefer her ostentatious endorsement of “traditional values.””
Meciul, ca sa zic asa, NU ESTE JUCAT!! Fillon a declarat ca ii indeamna pe cei ce l-au votat sa-l sustina in turul II pe Macron. Melenchon s-a abtinut in a sprijini pe cineva. Macron are prima sansa, dar Marine Le Pen poate reveni din urma, cu atat mai mult cu cat diferenta intre ei in acest prin tur e atat de mica. Nu stiu daca nu cumva e un avantaj pentru Marine Le Pen ca s-a clasat a doua, la o diferenta atat de mica – in marja de eroare, ce sa mai… – fata de Macron…
Greu de anticipat ce va fi in turul II. Unii estimeaza o victorie a lui Macron cu 60% fata de 40%, Marine Le Pen. Posibil… Insa cei care spun asa par a nu dori sa-i dea Marinei Le Pen sansa de a castiga! Lasand la o parte parti-pris-urile politice si cautand sa fim obiectivi, trebuie sa spunem ca Marine Le Pen are sanse sa castige turul II al alegerilor prezidentiale din Franta.
Urmeaza o campanie grea si o batalie electorala grea pentru infrangerea extremei-drepte!
Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.
27 comentarii »
Lasă un răspuns
-
Recent
- In interesul superior al copilului!!
- Cand incepem sa intelegem cat de mult valoreaza Constitutia si cat de mult valoreaza libertatea!!
- S-a aprobat reabilitarea podetului din comuna Cutare. In Consiliul Suprem de Aparare a Tarii!!
- 112 nu inseamna Big Brother!
- Precizie de cativa metri…
- Halucinant…
- Va fi razboi?
- „Noi suntem social-democrati”…
- „In Romania, limba oficiala este limba romana” – Art. 13 din Constitutia Romaniei
- Despre candidatul PSD la alegerile prezidentiale
- Un banc!!
- Simbolistica totalitarismului
-
Legături
- WordPress.com
- WordPress.org
- Voxpublica
- Riddickro
- Cristian Patrasconiu
- Geopolitikon – Adrian Cioroianu
- Lumiss22
- Adrian Nastase
- Cristian Preda
- Desculta prin Timisoara
- Mazilu Raluca
- Theodora – Hai ca se poate!!
- Vladimir Tismaneanu
- Adriana Dutulescu
- Brussels Blog
- Corina Cretu
- Alina Gorghiu
- Bibliotecarul
- Ana Birchall
- Miron Mitrea
- Maria Grapini
- Ion Iliescu
- Vasile Dancu
- Stirea press
- Agentia de rating politic
- Gabriela Savitsky
- Keops – mister, perfectiune, frumusete
- Sever Voinescu
- Mihai Gotiu
- Elena Udrea
- Dreapta.net
- Satmareanca
- Traian Razvan Ungureanu – TRU
- Daniel Funeriu
- Lavinia Stan
- Blogosfera Portocalie
- Adrian Paunescu
- Dilema Veche
- Revista 22
- Calin Popescu Tariceanu
- Traian Basescu
- Motanul_Filozof
- Codrin Scutaru
- The Beginning Of The End
- Civitas'99
- Hanul Povestilor
- Maria Diminet
- Victor Ponta
- Anca Bundaru
- Sonya
- Lilick
- Loredana
- Gabriela Elena
- Club 2020
- Roxana Iordache
- Andreea Paul
- Cristina
- Trading Economics
- Adevarul nostru
- Desculta prin Timisoara – WordPress
- Florin Citu
- Lucian Isar
- Gabriela Elena (II)
- Moshe Mordechai
- goodreads
- Opinii BNR
Doamne fereste Motane ! Pentru ce sa regreti pe acest Pinnochio de Targu-Jiu ? Ce , a dat ceva d e la ma-sa din buzunare ? Si-n plus…pai ce-mi era golanul asta …ce-mi sunt golanii astialalti ? Intrebare : ce parere ai despre faptul ca-n Franta , socialistii si-au luat palmele pe care si le-au luat din partea alegatorilor …ca niciodata ? Si-nca o intrebare…mai bine zis o previziune , avand in vedere mintea-ti sprintara : ce zici daca in turul doi -avand in vedere diferenta foarte mica de voturi – madamme LePen va ajunge la Elisee , va fi mana rusilor sau a …” chinezilor ” de la Langley-Virginia 😉 ? Parerea mea este ca , si unii si ceilalti , isi doresc cu ardoare si-un Frexit , asta ca sa-ti fie previziunea mai usoara …..
@Marian
As dori sa explic mai bine un lucru: eu am considerat ca trebuie sa-i acorzi cuiva si a doua sansa. Atunci cum poti sa nu i-o acorzi pe prima? Din aceasta cauza n-am fost de acord, la vremea respectiva, cu atitudinea aceasta: „Abrogati si-apoi plecati!”. Am scris aici despre asta:
https://motanulfilozof.wordpress.com/2017/02/05/o-atitudine-cu-care-n-as-fi-de-acord/
Totusi, suntem dupa 4 luni de guvernare PSD-ALDE, ca sa constatam ca se vorbeste cu argumente economice despre deteriorarea finantelor publice din Romania. Titlul postarii e unul alegoric, dar pe vremea Guvernului Ponta, cu toate criticile care i s-au adus, nu s-a pomenit despre asa ceva: deteriorarea finantelor publice din Romania. Iar in postare, ca sa nu ma repet aici, am cautat sa zugravesc prin putine cuvinte cum au stat atunci lucrurile, pe vremea guvernarii sale, cand puterea executiva era detinuta tot de PSD, iar in Parlament PSD era, nu-i asa, majoritar.
Acum avem un alt PSD. Iar daca ma vei intreba despre ce se spunea cu putin timp in urma – „Abrogati si-apoi plecati!” – acum, da, aceasta atitudine se potriveste de minune cu ceea ce se petrece in actualitate.
In legatura cu Franta – am spus, cred, destul de clar in postare: guvernarea socialista a fost una foarte slaba. Presedintele Hollande, tot socialist, la fel. Sondajele de opinie aratau de mai multa vreme o scadere drastica de popularitate a Presedintelui. Asa ca nu e de mirare scorul slab inregistrat de socialisti. A fost o prabusire a centrului-stanga in Franta.Socialistii n-au realizat mare lucru. Somajul, ca sa dau un exemplu, s-a mentinut, in timpul guvernarii lor, la cote foarte ridicate. Au fost si destule atentate teroriste devastatoare. Economia si viata oamenilor s-a degradat, ajungandu-se la probleme existentiale grave.
Marine Le Pen a avut un discurs foarte bun in sensul ca a stiut sa fie echilibrata si a tintit nevoile reale ale oamenilor, adica ceea ce ii preocupa pe francezi. Ea a sintetizat foarte bine in discursul de dupa alegeri programul ei: granite, protectie. Ea a venit – chiar daca suntem de acord cu ea sau nu – cu niste solutii in aceasta perioada dificila prin care trece Franta. Nu a fost o exaltata, nu a fost o deplasata care sa faca circ in fata natiunii. De aceea, si din acest punct de vedere privind lucrurile, Marine Le Pen e o adversara redutabila pentru Macron.
Daca ” va fi mana rusilor sau a …” chinezilor ” de la Langley-Virginia” – eu cred ca lucrurile nu trebuie tratate cu superficialitate, in stilul caracteristic dambovitean. Si eu consider ca Macron are prima sansa in confruntarea din turul II. N-o sustin pe Marine Le Pen. Dar depinde si ce va urma in cazul in care Macron va castiga. Daca va reusi sa rezolve problemele si sa imbunatateasca situatia generala a tarii. In caz contrar populismul de extrema s-ar putea sa se mareasca, el fiind si acum la cote ridicate (40%). Legat de acest punct, Anne Applebaum se pare ca are dreptate cand afirma: „The task now, for Macron and those who will now imitate him, is to find solutions for the many people who reject his “open” politics and his centrist vision.”. Si tot ea spune:
Sarcina lui Macron nu este usoara, chiar daca, foarte probabil, va castiga alegerile prezidentiale. Un Frexit nu cred ca e socotit drept o solutie de catre francezi – am vazut si un sondaj in care cei care vedeau un factor benefic in UE erau mai multi decat cei care nu erau de acord cu asa ceva. Si ce a adus bun Marii Britanii Brexitul? Nu se vede ca ar fi adus ceva bun sau ca ar fi rezolvat ceva. Pe de alta parte, aici apare si punctul slab al Frontului National si al Marinei Le Pen, pentru ca nimeni si nimic nu garanteaza ca solutiile propuse de ei ar fi bune, cele mai nimerite pentru Franta. Dar, de asemenea, mi se pare ca, in general vorbind, viata sociala in Franta e mai apropiata, mult mai apropiata, de ceea ce reprezinta si propune Emmanuel Macron, decat o Franta inchisa si inchistata.
N-am prea vazut o analiza politica facuta cu obiectivitate care sa descrie ce s-a intamplat in PSD. Pentru ca PSD, cel de pe vremea lui Ponta, era altceva decat PSD-ul de acum, al lui Dragnea. Sub „inteleapta” conducere a tovarasului Liviu Dragnea, PSD s-a schimbat in RAU!! Citeste cu atentie, te rog, postarea – eu am cautat sa fac o comparatie descriind succint guvernarea Ponta, prin masurile pe care le-a luat. Situatia economica nu era grava, Romania iesea din criza si avea crestere economica. Despre reprosurile la adresa guvernarii sale am spus. Insa era o guvernare de centru-stanga, sa nu uitam, totusi, acest aspect.
Pe cand acum situatia se inrautateste pe zi ce trece si e de asa natura ca cetateanul, omul obisnuit, nu simte lucrul asta. Inrautatirea aceasta nu poate fi deocamdata constatata decat analizand datele economice – mai concret si pe intelesul tuturor: ce spun cifrele. Dar consecintele pot fi dintre cele mai proaste intr-un viitor apropiat si atunci, in mod brusc, din senin, cum se spune, cetateanul, omul obisnuit, va lua contact cu aceasta realitate – care exista de pe acum, numai ca nu se simte – si va constata la modul cel mai concret aceasta inrautatire.
Ma frate , PSD-ALDE , dupa atata vreme , dupa atatea luni de guvernare , n-a facut nimic pentru a justifica increderea alora care i-au investit sa stea in fruntea mesei , fara suparare ! Balbe si iar balbe de zici ca-s condusi de Alina Gorghiu si nu de mustaciosul de Dragnea . Zic meci ca nu mai dau vina pe ” greaua mostenire ” d e pe urma guvernului tehnocrat al lui Johannis dar in rest…parca ar fi , nici macar in opozitie ci , intr-un relache a’ la long . Nu trebuie nici sa-mi explici matale si nici sa-ti citesc inteleapta postare { sti ca nu prea intru pe blogul celalalt caci…nu vreau de-al dracului sunt , sa stau sa-i dovedesc „aluia” ca , nu-s un robot } , pentru a intelege chestia asta si , cred ca multi dintre romani , la fel ca si mine , au cam terminat sa-si mai puna intrebari referitor la ” fenomenul ” PSD de dupa Ponta . S-AU LAMURIT OAMENII ! Ai dreptate , primul si cel mai crud lovit va fi pentru viitorul foarte apropiat ” in mod brusc si din senin cetateanul , omul obisnuit ” ….plebea , dupa inteleapta zicere a maestrului Madalin Voicu . Referitor la Franta , discursul madammei Le Pen { l-am urmarit in traducerea babei mele pe TV5France plus un interviu cu tatal doamnei respective } mi-a aparut mai aproape de obiect si mai spre inimile francezilor decat al lui Macron insa , nu uita faptul ca , multi francezi isi pun aceleasi intrebari pe care si le-au pus britanicii dupa discursurile lui Nigel Farage si , din pacate , nimeni nu vine { ma refer la cineva foarte credibil } sa le explice oamenilor faptul ca….” in caz de ” vor lua aceeasi plasa pe care-au luat-o englezii . Probabil peste cativa ani , atunci cand Brexitul va deveni operational , va deveni un fapt inplinit { este inca de pe-acum } vor deschide si ei ochii ca si unii dintre englezi sau ca scotienii dar , ca si-n cazul Brexitului nu vor avea pe cine trage la raspundere si nu va fi gasit nimeni care sa plateasca in urma acelui dezastru . De Gaulle cred c-a jucat kazaciocul d e bucurie c-a iesit Anglia din UE ! Daca vorbeam despre rusi sau despre ” chinezii de la Langley ” n-o faceam la misto { asa cum bine sti , nu-mi permit astfel de abordari pe blogul dumitale pe care-l consider drept unul foarte serios si d e unde am ce-nvata } ci , ma gandeam la o chestie vazuta intr-o emisiune la TV { chiar nu m,ai mi-amintesc despre c e emisiune era vorba , despre c e post TV sau cine discuta acolo } unde se vorbea in clar despre modul in care a functionat si functioneaza la cei mai inalti parametri chestia aia numita manipulare media , manipulare online , manipulare IT . Tin minte ca s e vorbea acolo si despre alegerea lui Trump si despre Brexit si despre Turcia si…cam multe acuzatii ce , mie personal mi-au parut mai mult decat temeinice , cel putin din punct d e vedere tehnic . Fara s a fiu un adept al Teoriei Conspiratiei Ocuiltei Mondiale { dar ….SUNT 😉 } cred ca ” cineva { dracu stie cine } se joaca cu noi oamenii si ne aranjaza vietile precum aranjez eu figurile pe tabla de sah . O intrebare se impune totusi . Presupunand ca Macron { diferenta dintre ei este minima desi 1,7%…. } si madamme Le Pen vor pastra diferenta eventual si ca aceasta chiar va scade , in favoarea doamnei evident , ce va fi , madamme LePenn va fi…. viitorul nr.2 in Franta ? Asta inseamna ca , oricum peste cativa …va deveni viitorul nr.1 in aceeasi Franta si-atunci , oare ce ar impiedica Frontul National sa astepte linistit , fara sa se culce pe laurii victoriei absolut neasteptate , iar peste cativa ani { sau…chiar mai inainte dupa….interesele ” cuiva ” } sa ia tot ?
In Liviu Dragnea nu poti sa ai incredere. Inteleg ca el a facut Programul de guvernare, nu? Ca il stie cel mai bine. Imi pare rau, dar pe langa faptul ca este un infractor, n-are nici calificarile necesare, nici cultura si nici educatia necesara pentru ca sa faca un Program de guvernare sau sa-l coordoneze, sau macar sa vina cu o conceptie. Si Victor Ponta – chit ca-ti place de el sau nu – a avut dreptate cand a zis ca, citez din memorie, „Romania nu poate fi condusa precum Consiliul Judetean Teleorman”, referindu-se strict la Liviu Dragnea. Pe de alta parte, PSD s-a schimbat in rau, venind in fata cu oameni care n-au calificarile necesare pentru posturile respective, ci doar calitatea de apropiati ai ayatolahului suprem, stiut fiind ca partidele romanesti in general si PSD mai ales si in particular sunt conduse prin metode ce amintesc mai degraba de despotism decat de democratie, ca un vechi reflex comunist ce mai persista, din pacate, si astazi in societatea romaneasca.
Guvernul tehnocrat „al lui Iohannis” nu a pus in pericol de degradare finantele tarii.
Daca ai citit cu atentie postarea, ma bucur. Eu am vrut sa arat intr-un mod cat se poate de clar diferentele intre guvernarea Ponta si cea actuala.
Si Macron a avut un discurs populist insa era normal pentru ca tocmai se incheiase primul tur al alegerilor si din acea clipa incepea campania electorala pentru turul II. Macron a vrut sa arate cetateanului francez, alegatorului, o imagine de om modern, de modernitate. Insa numele partidului sau – En marche! – suna, totusi, cam… mussolinian…
Nimeni nu cred ca se bucura ca a iesit Anglia din UE, in afara, poate, de Rusia si unele organizatii extremiste.
Nu este foarte clar ce se va intampla in cazul unui esec al lui Macron… Sa speram ca politicile lui, in cazul in care va ajunge Presedintele Frantei, vor fi de succes si vor bloca, vor atenua extremele, atat cea stanga cat si cea dreapta. Speram ca treburile, in special cele economice, se vor imbunatati in UE. Extremele au crescut acum din cauza unei guvernari socialiste foarte slabe din toate punctele de vedere. Rezolvarea problemelor economice sunt o prioritate pentru viitorul Guvern al Frantei. Guvernarea socialista a parut a ignora cu desavarsire aceste probleme. Daca va fi Macron, este posibil, foarte posibil sa vina cu reforme economice. Acest lucru trebuie facut si la noi. Si la noi, ca si in Franta, Statul are o pondere foarte mare in economie si se vede ca lucrul asta creeaza grave distorsiuni si perturbatii. Macron va trebui sa corecteze aceste deficiente.
Un esec al lui Macron, asa cum este de asteptat – bazandu-ne pe ce ne invata evolutiile politice din ultima vreme din Franta, va conduce la cresterea extremelor. Sa speram ca nu va fi asa, ca nu se va intampla acest lucru. Insa, cum am spus mai sus, depinde si de el, de modul in care se va implica.
Sincer sa fiu , nimic nu ma nemultumeste mai mult la javrele astealalte decat , numirea Olgutei Vasilescu ca MINISTRU 😡 😡 la Ministerul Muncii in rest…. Nici macar chestia cu ala de la Justitie , ala si astalalt nu ma deranjeaza prea mult . Da’ ce frate…murise Rovana Plumb sau Doina Parcalabu si n-aveau alta varianta ?Guvernul tehnocrat al lui Johannis n-o fi pus el in pericol de degradare finantele tarii dar si-a dat silinta sa le faca praf cat s-a putut….mai ales pe ultima suta d e metri ! Sa-ti reamintesc acel contract fara licitatie si fara ca Parlamentul sa stie ceva , ala cu acea firma olandeza…aia cu corvetele ? Macron , pai ce sa zic , din traducerea nevesti-mi , parca nu i-am perceput discursul mai populist decat al celorlalti candidati iar al doamnei LePen…chiar nu mi-a parut absolut de loc agresiv , asa cum m-asi fi asteptat de la o reprezentanta de frunte a nationalismului francez care, sti si matale cat de dur este cateodata . DImpotriva, chiar mi-a parut la obiect , pe subiect si…chiar pacifist , impaciuitorist pe undeva . Ce nu reusesc eu sa-nteleg este…de unde dracu a rasarit acest Emanuel Macron deoarece , in urma cu , hai sa zicem un an d e zile…nici vorba despre el sau realizarile sale politice . Fillon , chiar si Sarckoszy , mumia aia de Allain Jupe , chiar m-am mirat ca Hollande n-a indraznit sa mai candideze dar , Macron , pe bune acu’ , stiai matale de asta , scrisese careva despre el ,aparuse pe sticlele TV-urilor din hexagon cumva si eu n-am aflat….dracu sa-l ia ! M-a bucurat in s chimb faptul ca Jean Luc Melenchon , acel tip imbracat ca muncitorii care insa , n-a muncit in viata lui , si-a luat palma cuvenita din partea alegatorilor francezi . Pentru asta , chapeu Franta . Ai dreptate , a inceput sa se inmulteasca numarul britanicilor ce nu se mai bucura de Brexit . Vad ca-n regat exista din c e in c e mai multe voci ce solicita anchetarea { eventual judecarea si pedepsirea } lui Nigel Farage si-a lui Jhonson acel …. City Mayor sau cum i-or spune aia acolo . Britanicii , au inceput in sfarsit sa inteleaga ca , ei plateau catre UE zilnic , costul unei Eugenia si primeau in schimb , o ciocolata de doua kile ….tot zilnic .Acum , imi spunea fiul meu , au inceput sa se agite { nu doar aia din Scotia sau din City-ul londonez } caci in Anglia , asa cum bine sti , exista destui fermieri ce..o vor cam lua in mana dupa 2020 incolo . In afara de Rusia si acele organizatii extremiste despre care vorbeai matale culmea…se bucura USA !!! Chiar asi fi curios sa-ncerc sa descifrez in ce masura , in cazul Doamne fereste ca , in 7 Mai sa asistam la un esec din partea lui Macron vor creste extremele in Franta si , mai ales de modul in care s e vor manifesta . Asta pentru a ma referi la finalul dumitale apoteotic . eu cred ca , doar iesirea din UE { un adevarat dezastru , cel mai mare dezastru politico-financiar al acestui mileniu III } va permite unui viitor Presedinte al Frantei sa accepte cresterea extremelor fie de dreapta fie d e stanga si , chiar ma-ndoesc d e faptul ca , Marinne Le Pen este chiar atat de oarba din acest punct d e vedere ! Fireste , ma bazez si pe discursul ei despre care , taman ce-ti spusei .
https://en.wikipedia.org/wiki/Emmanuel_Macron
Macron provine din Partidul Socialist Francez. A fost ministrul Economiei, din cate inteleg. E un liberal progresivist. A fondat En Marche! destul de curand (6 aprilie 2016). Si mie mi se pare ca e intre social-liberalism si social-democratie. Inteleg ca e un avocat al pietei libere si e pentru reducerea deficitului bugetar. In 2016 spunea: „Onestitatea ma obliga sa spun ca nu sunt un socialist”. Uite ce lege sustine el:
https://en.wikipedia.org/wiki/El_Khomri_law
Din cate inteleg este o lege care permite companiilor sa faca mai usor concedieri, care reduce platile pentru orele muncite peste cele 35 de ore standard in Franta, si de asemenea reduce platile si beneficile pe care un lucrator le primeste cand paraseste compania, daca firma le considera redundante. In privinta emigratie sustine politica usilor deschise si a tolerantei fata de imigranti si musulmani, promovata de Angela Merkel. Frontex – „nu e un program suficient de ambitios”, doreste investitii in paza de coasta. In caz de azil – perioada scurtata si cei care nu se califica pentru asta, deportati imediat.
Securitate si terorism – cresterea fondurilor pentru agentiile de intelligence. E pentru o politie comunitara:
https://en.wikipedia.org/wiki/Community_policing
deci care coopereaza cu cetatenii si „the management of some major risks must be delegated to the associations’ or the private sector” – managementul unor riscuri trebuie delegate asociatilor sau sectorului privat”. Doreste ca fie care tanar adult sa primeasca un „Culture pass” de 500 euro, pentru ca fiecare tanar sa cunoasca cultura Frantei si in felul acesta sa se inlature terorismul. Internet – sustine propunerea care obliga companiile sa permita guvernului accesul la comunicatiile criptate dintre clienti.
Mediu – tranzitie ecologica – echilibru intre imperativele ecologice si cerintele economice, sustine energia nucleara, apara folosirea motorinei (Diesel fuel).
Secularism – apara laicitatea.Uite ce zice:
adica:
Uite ce mai arata:
adica:
Bine ca-mi adusei aminte la vreme francezii sunt exact ca britanicii : plini de ei si de istoria lor fascinanta si glorioasa asa incat , degeaba s-ar chinui careva sa le dea niscai explicatii ! : 😡 😡 Astia pana nu dau cu capul de zid…nu se desteapta neam !
Mai, acuma eu ce sa zic? Vom vedea ce va fi… Insa nu numai eu spun ca meciul nu e jucat si ca batalia electorala pentru infrangerea extremei-drepte, ce chiar a si inceput, e una grea. Insa favoritul e Macron, nu Marine Le Pen.
Eu nu cred ca francezii sunt prosti. Ca exista manipulare – asta exista peste tot in lume.
Ma intreb de ce a fost atat de slaba guvernarea socialista in Franta… Stii ce e interesant? Ca si la noi, in Romania, se anunta – deja se poate constata cu ochiul liber, e de natura evidentei – o guvernare social-democrata foarte slaba, la fel ca cea socialista in Franta, si din aceeasi familie politica. Insa la ei e la sfarsit. La noi a inceput de patru luni…
Pai la noi , fara suparare insa…unde ai vazut dumneata guvernare ??? In Franta dupa ce-a iesit Hollande presedinte cu socialisti lui cu tot…de bine d e rau s-au miscat treburile p’acolo aproape instantaneu , dar la noi….canci ! Spre exemplu socialista asta { fosta conservatoare ….fosta umanista } de la PGMB….ce face ? Iti spun tot eu : s e face si ne face d e rasul curcilor asta face ! 😡 😡 De fapt ai face p’aia de-au votat-o insa , si eu traiesc tot in Bucuresti . Socialistul asta de Grindeanu…asta…ce face ? Pai…cam tot asa . El lider maximo Liviu Dragnea….taman c e se-ntoarse din vacanta de la dracu in praznic ca-n Romania , la el al Teleorman ai putzea asta….tot ca Johannis adica i s e rupe-n paisp’ce de toti si d e toate ca….are sacii plini si gata incarcati in caruta deci… Doar patru luni , ma lasi ? Pai daca doresti ceva cu adevarat…faci si-in patru zile , chiar daca s-ar pune unii si altii si-n cur si-n cap ! In Franta , Hollande a fost foarte bun la…comemorari de morti , morti ucisi in atentate . Altceav n-a mai facut pentru Franta asa incat….ce te mai intrebi ” de ce a fost atat d e slaba guvernarea socialista ” !? Ce mama dracului , chiar nu s e naste zilnic cate un Mitterand chiar si-n Franta ! STi ce m-ar amuza pentru viitor presupunand ca-l voi apuca ? Un Presedinte al Frantei , un locatar al Elizee , din MAGREB cetatean francez dar….magrebian , eventual unul negru ca tuciul . Cred ca toti regii Frantei s-ar rasucii in gropile lor pana s-ar transforma in ventilatoare iar De Gaulle , ar exploda precum bombele atomice testate pe timpul presedentiei sale de Franta in atolul Bikini !
Finalul comentariului e de o apoteoza sardonica!! 😆 😆
DE ce crezi ca un negru sau un magrebian n-ar fi un bun Presedinte al Frantei? E o chestie strict rasista sau ai in vedere si alte lucruri…?
Eu n-am zis ca un magrebian sau un negru n-ar fi bun pentru presedentia Frantei ci….DIMPOTRIVA , chiar le-asi dori mancatorilor de melci sa se trezeasca in fata unui astfel de fapt implinit eventual si-atunci…sa-i vad eu pe unde-si vor mai scoate capul in lume , ei care au facut ce-au facut de zici ca esti in Rabat nu in Paris . Deci , nu-i nici o chestie rasiala mai ales ca , cel ce-a descoperit diferentele intre grupele de sange…a fost asa cum bine sti , o persoana de culoare ce , prin descoperirea sa a salvat multi albi de la moarte . Spunea mai nu stiu cand Radu Banciu ca exista arabi si negri peste tot in Franta …pana si pe Riviera , la Saint-Tropez sau Cannes . Sa nu uit : pentru mine , magrebienii sunt arabi indiferent ce-ar spune ei . Fac precizarea pentru a nu te apuca s a ma corectezi asa cum ai bunul obicei . In alta ordine de idei acum . Am primit o provocare din partea unui amic si inca de ieri….ma amarasc sa citesc si sa-nteleg evident , ” Demiurgul cel rau ” . Asi fi in stare sa pun pariu ca-n vremea cand Cioran se plimba linistit pe Montparnasse , in Paris existau negri sau arabi doar sub forma de servitori . Cred ca , toata Franta ar merita o liturghie 😉 nu doar Parisul lui Henric al IV -lea asa incat , o astept pe marea preoteasa madamme LePen s-o vad la treaba ca la vorbe ….. vad ca se pricepe . 😡 😡 😡 .
Atata vreme cat e cetatean al Frantei are toate drepturile ca si toti ceilalti cetateni ai Frantei.
Pai si eu ziceam altceva ? Un cetatean francez dar….NEGRU CA TUCIUL !!!!!!!!!!!!!!
Rezulta ca nu are importanta culoarea pielii. Pentru tine are?
Da , mai ales daca-i vorba despre altii 😉 ! Insa , sa sti ca nu-s rasist asa cum probabil ca-ti inchipui .
Unii ar putea sa vada o decadere a Frantei daca aceasta ar ajunge sa aiba un Presedinte de culoare…
Mai jos decat in mandatul lui Hollande ma-ndoesc ca va decade Franta !
Uite aici o parere a lui Joschka Fischer:
https://www.project-syndicate.org/commentary/french-election-future-of-the-eu-by-joschka-fischer-2017-04
despre alegerile din Franta.
Printre altele evidentiaza ceea ce a am spus si eu: chiar daca va castiga Macron alegerile, nu trebuie sa ne culcam pe o ureche, ca n-a avut succes Marine Le Pen. El, Macron, va trebui sa rezolve problemele cu care se confrunta Franta, sa gaseasca solutii, pentru ca Frontul National si candidatul sau sa nu cumva sa aiba sorti de izbanda la alegerile urmatoare. Dl. Joschka Fischer arata printre altele:
Adica:
Interesant de citit tot editorialul sau si recomand, desigur, sa fie citit integral si in original.
Joschka Fisgher poate avea orice fel d e parere , problema nu-i la el ci la votantii din Franta …la francezi si la spiritul lor nationalist dus cateodata pana la extrem . In stampila lor va sta nu doar viitorul Frantei ci si al UE caci , fara Franta , tare ma-ndoesc d e faptul ca cetatenii germani vor fi la fel d e darnici cu bugetul a ceea ce-ar mai ramane din UE iar frau Merkel ori viitorul Cancelar german oricum se va numii ala , vor fi obligati sa tina cont de parererile astora . Fireste asta-i doar parerea mea , a mahalagiului din Berceni si , chiar nu-i nevoie sa ti cont de ea .
E tare ce spune Joschka Fischer aici, in pasajul asta (bine, tot editorialul sau e interesant):
Adica:
Si… cred ca are dreptate… Cam asta e si perceptia mea. Hai, spune si tu ce a facut Hollande – n-a zis NIMIC in fata Angelei Merkel, n-a venit cu NIMIC. Sarkozy, la fel – totusi mai activ decat Hollande, dar…
Nu-i vorba doar de nationalism aici. Sunt mult mai multe probleme in Franta, inclusiv economice. Dar, desigur, si de securitate – doar am vazut cu totii ce atentate s-au produs in Franta in ultima vreme. Insa problemele economice sunt acute in Franta. Sa speram ca Macron va reusi sa rezolve macar o parte din toate aceste probleme complexe sau ca va reusi sa puna tara pe un fagas bun si trebuie s-o faca. Joschka Fischer spune ca fara Franta UE s-ar destrama. El mai arata:
adica:
Si, intr-adevar, in ultima vreme Europa a fost lasata la dispozitia, daca se poate spune asa, Germaniei, cu o foarte slaba implicare din partea Frantei sau Marii Britanii care a preferat Brexitul. Spune si tu: ce atitudine e asta…? Si a functionat iluzia – si eu spun la fel ca Dl. Joschka Fischer – ca Europa poate fi condusa exclusiv de catre Germania. Si se vede ca lucrurile nu prea merg deloc bine in felul asta.
Omule , ai auzit ultimele declaratii ale lui Macron ? Ala spunea ceva de care inclusiv tatal doamnei LePen ar fi mai mult decat mandru ! Spunea ca ” Uniunea Europeana trebuie sa-si reconsidere atitudinea politica , altminteri , cu tot regretul , Franta sub conducerea mea ….va face exact ce-au facut britanicii . Nu vreau sa-mi incep mandatul facand ceva ce-ar nemultumii in continuare poporul ” AUUUUD ?????Nu mai este mult pana pe 7 Mai . Iar discutia dintre Junker si May este mai mult decat edificatoare : ” Marea Britanie nu datoreaza NIMANUI , NIMIC ” !!!! AUUUD ???
Ei, uite asta n-am auzit-o. Insa e de asteptat ca Macron sa se implice mai mult in problemele Uniunii Europene sau Zonei Euro.
Inteleg ca ideea ar fi ca Marea Britanie sa plateasca „ceea ce e corect” Uniunii Europene.
Nici Hollande si nici Sarckoszy n-au spus nimic , sunt de acord dar , nu din curtoazie sau mare prietenie fatza de Germania si inteleapta ei conducatoare ci , doar din prostie crasa si lipsa oricarei mandrii nationale . Din nefericire diplomatia franceza altadata un port drapel al acestei arte { caci , trebuie s-o recunosti este o adevarata arta , o stiinta } , acum apeleaza la facaturi . Te contrazic totusi in privinta lui Hollande : a facut fatza cu brio la comemorarile mortilor incepand cu tipii de la Charlie Hebdo !