Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Inca un atentat terorist. De Ziua Frantei!

Bun, eu am inteles ca Franta se afla sub un atac terorist de mai multa vreme incoace. Au fost atatea atentate teroriste in aceasta tara. Iata ca acum avem inca unul. La Nisa. Un nebun la volanul unui camion lung a intrat cu viteza in oamenii care se plimbau seara pe promenada. Au rezultat 84 de morti si 100 de raniti.

Mediafax

Video ATENTAT TERORIST în Franţa: 84 de persoane printre care şi copii au murit şi alte 100 sunt rănite/ Imagini video cu camionul demarând spre mulţimea de oameni formată din circa 30.000 de persoane – LIVETEXT

Noul bilanţ al victimelor atacului de la Nisa este de 84 de morţi, dintre care 10 copii, şi peste 100 de răniţi dintre care 18 sunt în stare gravă, a precizat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de Le Figaro online. Printre victime se numără cetăţeni americani, ucrainieni şi germani. Bulevardul pe care a avut loc atentatul este situat chiar pe faleză, în centrul oraşului Nisa.

Un individ a intrat în plin cu camionul în sute de persoane care asistau la spectacolul de artificii cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, la ora locală 23.00. El a reuşit să parcurgă aprope 2 km până să fie ucis.

Martorii spun că soferul mergea cu viteză şi în zig zag pentru a lovi cât mai multe persoane.

În interiorul vehiculului au fost găsite numeroase arme şi grenade, potrivit Le Figaro.

Şoferul era un bărbat de 31 de ani, de origine tunisină, care trăia în Nisa. Potrivit postului de televiziune francez BFM TV, atacatorul se afla în vizorul poliţiştilor, dar nu pentru infracţiuni de natură teroristă.

UPDATE 15:45 Printre victimele atentatului de la Nisa se numără cetăţeni americani, ucrainieni şi germani

Cetăţeni din Statele Unite, Ucraina, Elveţia, Germania şi Armenia figurează printre victimele atentatului comis la Nisa, soldat cu 84 de morţi, potrivit presei franceze.

Autorităţile franceze se ocupă de identificarea victimelor străine. Până în momentul de faţă printre acestea se numără: doi cetăţeni americani, doi ruşi, un armean, un ucrainian, un elveţian, trei germani.

Printre răniţi se află un cetăţean de origine ungară, care a suferit răni uşoare, informează agenţia de ştiri MTI.

Guvernul belgian a anunţat că nu deţine încă informaţii legate de 20 de cetăţeni belgieni care s-ar fi aflat la Nisa la momentul atentatului.

UPDATE 15:43 Circa 30.000 de persoane erau în centrul oraşului Nisa în momentul atentatului

Aproximativ 30.000 de persoane asistau la spectacolul de artificii organizat la Nisa cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei în momentul atacului terorist de joi seară, anunţă Primăria oraşului situat în sudul Franţei.

Atacul terorist, în care a fost utilizat un camion, a avut loc pe Bulevardul Promenade des Anglais.

„Circa 30.000 de persoane erau adunate în zona turistică Promenade des Anglais cu ocazia Zilei Naţionale”, a comunicat Primăria oraşului Nisa.

UPDATE 15:40 Firma de unde a fost închiriat camionul folosit în atentatul de la Nisa a fost identificată

Autorităţile franceze au depistat compania care a închiriat camionul folosit în atentatul de la Nisa, soldat cu cel puţin 84 de morţi, informează site-ul cotidianului le Figaro.

Camionul de culoare albă are greutatea de 19 tone şi a fost închiriat de la o firmă din localitatea Saint-Laurent-du-Var, situată la periferia oraşului Nisa.

Compania a fost sfătuită de Ministerul de Interne să nu comunice cu presa pentru a nu perturba ancheta.

UPDATE 15:22 Aeroportul de la Nisa, evacuat parţial – presa franceză

Aeroportul de la Nisa a fost evacuat din motive de securitate după descoperirea unui bagaj abandonat, relatează presa franceză.

UPDATE 15:00 Autorul atentatului din Nisa adusese camionul în zonă minţind că transporta îngheţată 

Autorul atentatului comis în oraşul francez Nisa reuşise să ajungă în zonă minţind poliţia că transporta îngheţată şi a aşteptat multe ore în maşină pentru a putea ataca, afirmă surse citate de publicaţia britanică Express.

UPDATE 13:30 S-a aflat care este numele şoferului care a demarat spre mulţimea de oameni.

Presa locală susţine că şoferul camionului este un bărbat din localitate care se numeşte Mohamed Lahouaiej Bouhlel. În această dimineaţă apartamenul acestuia a fost percheziţionat de poliţia din Nisa, potrivit BBC.

UPDATE 12:10 Doliu naţional în Franţa, decretat pentru zilele de 16, 17 şi 18 iulie în urma atentatului de la Nisa

Preşedintele Francois Hollande a decretat, în urma atentatului de la Nisa soldat cu 84 de morţi, trei zile de doliu naţional, respectiv cele de 16, 17 şi 18 iulie, a anunţat premierul Manuel Valls, citat de Le Figaro online.

„Steagurile vor fi coborâte în bernă începând de astăzi”, a precizat aceasta.

„Facem faţă unui război pe care ni-l oferă terorismul”, a mai declarat şeful Guvernului francez.

UPDATE 11:35 Francois Hollande: Caracterul terorist al atacului de la Nisa nu poate fi negat

Atentatul de la Nisa este „un atac al cărui caracter terorist nu poate fi negat”, a declarat preşedintele Franţei, în noaptea de joi spre vineri, informează Le Monde.

„Întregul stat francez se află sub ameninţarea teroristă islamistă”, a afirmat acesta.

„Franţa a fost lovită de Ziua Naţională, pe data de 14 iulie, simbol al libertăţii, pentru că drepturile omului sunt negate de fanatici (…)”, a mai subliniat Hollande.

Francois Hollande, a anunţat, în urma atentatului de la Nisa, prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care trebuia să se încheie iniţial pe data de 26 iulie.

„Un proiect de lege va fi prezentat Parlamentului până săptămâna viitoare”, a precizat el.

UPDATE 11:25 Fostul primar al Nisei îi ceruse lui Hollande să asigure un plan de urgenţă înainte de atentat

Preşedintele Consiliului regiunii franceze Provenţa-Alpi-Coasta de Azur, prim-adjunct al Primăriei de la Nisa şi fost primar al oraşului, îi scrisese lui Francois Hollande, cu o zi înainte de atac, pentru a transmite cerinţe ale forţelor de ordine în contextul antiterorist, potrivit Le Figaro online

UPDATE 11:05 Peste 50 de copii au fost internaţi la spitalul de pediatrie Lenval din Nisa în ultimele ore. Primarul oraşului Nisa Christian Estrosi a anunţat pentru presa locală că 10 copii au fost ucişi în atac.

Potrivit ziarului francez Nice-Matin, 54 de copii au fost internaţi în spitalul Lenval din Nisa în această noapte, ca urmare a atentatului terorist de pe faleză.

UPDATE 10:50 Consiliul de Apărare, reunit de Francois Hollande în urma atentatului de la Nisa, a început

UPDATE 10:23 Directorul adjunct al poliţiei de frontieră din oraşul Nisa, printre victimele atentatului

Jean-Marc Leclerc, directorul adjunct al poliţiei de frontieră a oraşului Nisa, se numără printre victimele atentatului care a avut loc în acest oraş de Ziua Naţională a Franţei, potrivit unor informaţii difuzate de Le Figaro.

UPDATE 9:55 Suspectul atacului de la Nisa era singur la bordul camionului

Suspectul atacului care a avut loc la Nisa în seara de 14 iulie era singur la bordul camionului cu care a lovit intenţionat sute de persoane ce asistau la un spectacol de artificii cu ocazia Zilei Naţionale, informează Le Figaro online.

UPDATE 9:50 Liderii din întreaga lume reacţionează în urma atentatului de la Nisa. Premierul Japoniei Shinzo Abe condamnă acest atac ”nemilos” şi ”de netolerat”, asigurând Franţa de solidaritatea statului nipon în lupta antiterorismului.

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a calificat atacul drept o „crimă în masă”.

„Noi toţi cei care am venit la summitul ASEM condamnăm atacul în masă de la Nisa….cuvintele nu pot exprima tot ce ne leagă de prietenii noştri din Franţa în aceste momente dureroase. Acest teribil atac a avut loc de Ziua Naţională, o sărbătoare care este un prilej de mândrie şi care astăzi s-a transformat într-o zi de doliu”, a declarat Merkel.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a transmis pe o reţea de socializare un mesaj de solidaritate către poporul francez în engleză şi în franceză.

”Poporul canadian este şocat de cele întâmplate în Nisa. Gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor. Ne exprimăm solidaritatea faţă de poporul francez”, a scris Trudeau.

Şi noul ministru al Afacerilor Externe din Marea Britanie, Boris Johnson, şi-a arătat susţinerea pentru Franţa în aceste momente de cumpănă.

UPDATE 9.25 Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a anunţat, în urma atentatului de la Nisa, prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care trebuia să se încheie iniţial pe data de 26 iulie..

UPDATE 09:00 Bilanţul victimelor de la Nisa a fost actualizat. 84 de persoane şi-au pierdut viaţa. 

UPDATE 8.40 Doi cetăţeni români răniţi sunt îngrijiţi în spitalele din Nisa, a declarat vineri la Digi24 ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu. Ministrul nu a putut oferi mai multe detalii, el precizând că este vorba de doi români care trăiesc în Franţa.

UPDATE 8:12 Şoferul camionului care a lovit joi, la Nisa, ar fi tras focuri de armă în mai multe reprize înainte de a fi neutralizat de poliţie, potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Le Figaro online.

„În momentul în care a fost împuşcat mortal de poliţie, el trăsese mai multe focuri de armă”, a subliniat, la rândul său, primarul oraşului Nisa, Christian Estrosi.

O „grenadă inactivă” şi „arme lungi false” au fost de asemenea găsite în camion, potrivit unei surse apropiate anchetei.

UPDATE 07:50 Spitalele din Franţa au lansat un apel la populaţie pentru donarea de sânge, în condiţiile în care peste 100 de răniţi se află în unităţile medicale în urma atacului de noaptea trecută de la Nisa.

UPDATE 07:45 Potrivit ultimelor informaţii furnizate de postul francez de televiziune BFM TV şi citate de The Guardian, şoferul camionului se afla în vizorul poliţiştilor, dar nu era monitorizat pentru antecedente teroriste

UPDATE 06:12 Starea de urgenţă se menţine în Franţa. Francois Hollande: „Spaima pune stăpânire pe Franţa din nou. Caracterul terorist al atacului nu poate fi negat”.

Preşedintele Franţei a anunţat, în cursul nopţii, după atacul din Nisa, că starea de urgenţă se va prelungi în Franţa. Această măsură fusese instituită după atacurile din 13 noiembrie 2015 din Paris şi urma să se încheie pe 26 iulie, însă va fi prelungită cu încă trei luni, potrivit declaraţiilor lui Hollande.

Liderul francez a declarat, de asemenea, că se va apela la rezervele din Armata ţării pentru a consolida echipele de poliţişti şi jandarmi şi că operaţiunea Sentinelle, care presupune mobilizarea a peste 10.000 de forţe armate pe străzile Franţei, va continua.

Francois Hollande a încheiat declaraţia sa spunând că Franţa va continua operaţiunile din Siria şi Irak. Imediat după atentat, preşedintele Franţei s-a întâlnit cu premierul Manuel Valls şi cu ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, şi a decis că vineri dimineaţă va coordona un consiliu de securitate în format restrâns, care va avea loc la ora 9.00 (10.00, ora României), a comunicat Palatul Elysee. Reuniunea celulei de criză s-a desfăşurat la Ministerul de Interne, fiind prezenţi şi şefii Poliţiei, Jandarmeriei şi serviciilor de informaţii.

UPDATE 04:36  Şoferul camionului ucigaş era un bărbat de 31 de ani, de origine tunisină, care trăia în Nisa.

UPDATE 04:08 Un nou bilanţ provizoriu indică 80 de morţi.

UPDATE 03:46 Bilanţul provizoriu al morţilor a ajuns la 78

UPDATE 03:45 Circa 100 de persoane, salvate din mare, la Nisa, imediat după atentat

Circa 100 de persoane care au sărit în mare de frică în timpul atentatului de la Nisa au fost salvate, anunţă surse din cadrul celulei de criză citate de site-ul cotidianului Le Figaro.

Circa 100 de persoane au sărit în mare în timpul atacului cu un camion de mare tonaj, joi seară.

Atentatul a avut loc pe Bulevardul „Promenade des Anglais” din Nisa. Un individ a lovit intenţionat cu un camion sute de persoane care asistau la un spectacol de artificii cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

Bulevardul pe care a avut loc atentatul este situat chiar pe faleză, în centrul oraşului Nisa.

Autorităţile franceze au precizat că circa 100 de persoane au fost salvate din mare.

UPDATE 03:30 Francois Hollande convoacă un consiliu de securitate vineri dimineaţă

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, va coordona vineri dimineaţă un consiliu de securitate în format restrâns în urma atentatului comis joi seară la Nisa, soldat cu cel puţin 76 de morţi.

Reuniunea va avea loc vineri la ora 9.00 (10.00, ora României), a comunicat Palatul Elysee.

Francois Hollande s-a întâlnit imediat după atentat cu premierul Manuel Valls şi cu ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve.

Reuniunea celulei de criză s-a desfăşurat la Ministerul de Interne, fiind prezenţi şi şefii Poliţiei, Jandarmeriei şi serviciilor de informaţii.

UPDATE 03:20 Reţeaua teroristă Stat Islamic, principalul suspect în cazul atentatului din Franţa

Reţeaua teroristă Stat Islamic este principalul suspect în cazul atacului comis joi seară în oraşul francez Nisa, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

Autorităţile franceze iau în calcul mai multe ipoteze în cazul atacului în care a fost utilizat un camion. Una dintre ipoteze este cea a unui „act criminal” comis de un extremist, posibil un individ cu afecţiuni mentale.

A doua ipoteză este cea a unui atentat comis de organizaţia teroristă Stat Islamic sau de reţeaua teroristă Al-Qaida. Organizaţia fundamentalistă sunnită Stat Islamic a revendicat atentatele comise pe 13-14 noiembrie 2015 la Paris, soldate cu 130 de morţi. Reţeaua teroristă a avertizat Franţa cu noi atentate, fiind principalul suspect în acest caz, în contextul în care atacul intervine într-un moment simbolic – Ziua Naţională.

Simpatizanţi ai organizaţiei teroriste sunnite care ocupă teritorii în Siria, Irak, Libia şi Egipt au postat pe Twitter mesaje prin care celebrează atentatul de la Nisa, soldat, conform unui bilanţ provizoriu, cu 76 de morţi.

Atentatul nu a fost încă revendicat.

Direcţia antiteroristă a Parchetului General francez a preluat ancheta în cazul atacului comis la Nisa. „Ancheta vizează asasinat în formă multiplă şi tentative de asasinat coordonate de o organizaţie teroristă”, a comunicat instituţia, precizând că la investigaţii vor participa agenţii Direcţiei Generale pentru Securitate şi Informaţii (DGSI) şi ai Direcţiei pentru Combaterea Terorismului (SDAT).

UPDATE 02:35 Parchetul antiterorist din Franţa preia ancheta în cazul atentatului din Nisa

Parchetul antiterorist din Paris s-a autosesizat în legătură cu atentatul comis joi seară în oraşul Nisa, relatează presa franceză.

„Direcţia antiteroristă a Parchetului General a preluat ancheta în cazul atacului comis la Nisa”, informează publicaţia L’Express.

„Ancheta vizează asasinat în formă multiplă şi tentative de asasinat coordonate de o organizaţie teroristă”, a comunicat instituţia, precizând că la investigaţii vor participa agenţii Direcţiei Generale pentru Securitate şi Informaţii (DGSI) şi Direcţia pentru Combaterea Terorismului (SDAT).

Conform bilanţului provizoriu, cel puţin 73 de persoane au fost ucise, iar alte 150 au fost rănite după ce un individ înarmat a lovit cu un camion sute de persoane care participau la un spectacol de artificii în centrul oraşului Nisa cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

UPDATE 02:30 Autorul atentatului din Nisa avea asupra sa arme automate şi grenade

Şoferul camionului care a lovit sute de persoane în atacul de la Nisa avea asupra sa arme automate şi grenade, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate franceze, citate de postul BFM TV.

Camionul a lovit cu viteza de 60-70 km/h pe o distanţă de circa doi kilometri, trecând peste sute de persoane.

Conform unor surse, în vehiculul de 16 tone, cu lungimea de 10 metri, al cărui şofer a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, au fost găsite arme automate şi grenade.

Poliţia a anunţat că focurile de armă auzite au fost trase de forţele de ordine pentru oprirea camionului.

La un moment dat, au existat zvonuri privind o luare de ostatici după atentat, dar informaţiile au fost infirmate de Ministerul francez de Interne.

UPDATE 02:00 Camionul folosit în atentat are 16 tone şi a lovit cu viteza de 60-70 km/h

Camionul folosit în atacul comis joi seară în oraşul francez Nisa are 16 tone şi a intrat în mulţime cu viteza de 60-70 de kilometri pe oră, afirmă martori şi membri ai serviciilor de securitate citaţi de presa franceză.

Conform unor surse din cadrul anchetei, în atac a fost utilizat un camion cu greutatea de 16 tone şi lungimea de peste 10 metri.

Şoferul a intrat cu viteză în mulţime, încercând să omoare cât mai mulţi oameni şi generând o mişcare de panică.

Serviciile de securitate au tras mii de gloanţe în încercarea de a opri vehiculul.”

Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

Ceea ce mai frapeaza pe mine este slaba capacitate de prevenire a unor astfel de lucruri din partea institutiilor franceze abilitate in acest sens. Serviciile secrete, Politia chiar nu stiau nimic…? Atunci la ce ne-am putea astepta, pentru ca in felul asta maine poate avea loc un alt atentat terorist. Este revoltator cum si de aceasta data autoritatile franceze sunt depasite de situatie. Si este de asemenea revoltator ca nu s-au luat masuri eficace de securitate de Ziua Nationala a Frantei! Este incredibil!! Si asta cand stii ca pot avea loc astfel de atentate, cand stii ca esti in vizorul acestor nemernici!

„Autorul atentatului comis în oraşul francez Nisa reuşise să ajungă în zonă minţind poliţia că transporta îngheţată şi a aşteptat multe ore în maşină pentru a putea ataca, afirmă surse citate de publicaţia britanică Express.” – dar NIMENI nu a verificat camionul??? Dar daca era in camionul acela material explozibil? Raman inmarmurit fata de profesionalismul precar al fortelor de ordine franceze!! Va dati seama ce s-ar fi intamplat daca acel camion avea dinamita inauntru? Este uluitor si revoltator! Fortele de ordine, Politia au, printre altele, sarcina de a preveni si de a descuraja astfel de lucruri. Or, asa ceva, dupa cat se vede, nu prea se intampla in Franta.

Aud de masura moblizarii rezervistilor… Ca sa faca ce? Mi se pare o alta prostie. Ar trebui instruite cum trebuie fortele de ordine, Politia si serviciile secrete, pe linia prevenirii unor astfel de atentate teroriste. Cei care trebuie sa se ocupe de asa ceva sunt profesionistii, nu rezervistii!

Pe de alta parte, chestiunea cu saracia si integrarea sociala nu ma prea convinge… Integrarea sociala a unora care se pot deda la astfel de acte teroriste sau chiar integrarea sociala a unor comunitati mai mari, de unde ar putea sa provina teroristi, nu se poate face daca autoritatile nu previn actele teroriste si nu-i prind pe cei care le-ar comite inainte ca acestea sa se produca. Pai, ce se intampla in Franta seamana mai degraba cu o dezintegrare sociala. Evident ca nici combaterea saraciei nu se poate realiza daca nu previi acte de terorism. Mai degraba pare ca e vorba de forte care doresc distrugerea ordinii publice si care folosesc arma terorismului in acest sens.

Daca „Întregul stat francez se află sub ameninţarea teroristă islamistă” atunci trebuia demult ca aceasta comunitate islamica din Franta, foarte numeroasa de altfel, sa fie tinuta sub controlul autoritatilor. Nenorocirea este ca Statul Francez nu are vreun control asupra fenomenului, decat poate unul foarte slab. Si nici vreo metoda de combatere. Practic, autoritatile s-au comportat ca si cum ar fi fost inexistente. Este stupefiant!!

Pe de alta parte, uluitor mai e si altceva. Franta e o tara dezvoltata, o tara cu resurse bogate. Are un potential uman deosebit, are oameni de stiinta, are sociologi si economisti de marca. Dar chiar nimeni, NIMENI, din toti acesti oameni de stiinta francezi nu s-a aplecat asupra problemelor cu care se confrunta comunitatea musulmana din Franta pentru a da solutii si o viziune legata de dezvoltarea si integrarea acestei comunitati in societatea franceza? Ca eu am auzit doar de masura aceea ca sa interzica femeilor sa mai poarte voalul acela ce le acopera fata – lucru care mi se pare o prostie demna de o cauza mai buna. Cand ai o comunitate musulmana ce reprezinta, din cate inteleg, 10% din populatia tarii este logic sa existe si aplecarea stiintifica asupra acestei comunitati. Studiul mentalitatilor, al obiceiurilor lor, al felului de a gandi al lor, al particularitatilor lor, al felului in care poti comunica cu ei etc. Pentru a vedea ce-i determina sa recurga la astfel de acte si ce s-ar putea face ca aceste acte de violenta publica sa se diminueze. Pentru a ne putea explica cum de s-a ajuns intr-o astfel de situatie. Guvernul, autoritatile au nevoie de astfel de studii intrucat altfel e dificil de dat solutii. Guvernul de unul singur s-ar putea sa nici nu aiba solutii, sa nu aiba competenta necesara de a da solutii viabile.

Nu se vad, nu se aud in zilele noastre mari intelectuali francezi care sa se constituie in voci europene. Cred ca e o criza a societatii franceze in ansamblul ei… Ganditi-va la Albert Camus, iau un exemplu foarte cunoscut. Nu prea mai vad… Ganditi-va daca ar fi fost acum si ar fi avut un blog, de cate vizualizari s-ar fi bucurat acel blog! Milioane pe zi… Pentru ca sa nu-mi spuneti ca nu v-ar fi interesat ce parere are Albert Camus despre un astfel de fenomen, cum e cel terorist… 🙂 Nu mai vad o intelectualitate franceza care sa-si depaseasca statutul de provincialism european. Este inadimisbil pentru o tara ca Franta sa auzi numai prostii: Sarkozy perora despre un „Islam al Frantei si nu un Islam in Franta”, femeilor sa li se interzica prin lege sa nu mai poarte voal (e de un ridicol sublim!!), acuma sunt chemati rezervistii… Sunt lucruri care denota o scadere a vietii intelectuale in Franta. Eu asa zic… Este inadmisibil pentru o tara ca Franta sa nu aiba un intelectual provenit din randurile comunitatii musulmane care sa vorbeasca despre integrarea acestei comunitati! Vreau sa vad un remarcabil film frantuzesc de arta care sa puna probleme filozofice si sa vorbeasca despre problemele acestea, care nu sunt numai ale Frantei. Sunt ale Europei! Nu prea se vede asa ceva, din pacate. In trecut erau o pleiada de mari regizori si actori francezi, s-au facut filme de arta memorabile care raman si acum in memoria atator milioane de spectatori. Asa ceva nu prea se mai vede in Franta… In trecut era un curent in arta cinematografica numit neorealism care era axat pe problemele omului, ale societatii, aducea in discutie anumite probleme. Erau actori si regizori exceptionali, erau recenzii facute de mari oameni de cultura. Lucrul asta era o trasatura distinctiva a Occidentului, a culturii occidentale. Or, in zilele noastre declinul cultural este evident. Nu e vorba doar de saracie, doar de globalizare – aceste aspecte sunt vicinale si de mai putina importanta. Ci e vorba de un declin cultural pe care il traim.

Nu mai avem o intelectualitate curajoasa, totul trebuie sa fie corect politic. Politically correct. Acest concept transformat in atitudine a luat locul gandirii intelectuale curajoase. Este infamant!! In Franta ai ajuns sa fii amendat pentru orice punct de vedere care nu ar fi corect politic. Spre exemplu, din cate am inteles, esti amendat daca pui sub semnul intrebarii genocidul pe care l-au facut turcii la adresa armenilor. Si atunci cum ramane cu ce spunea un mare francez: „Ma indoiesc, deci cuget. Cuget, deci exist.”? Atunci, cu acest politically correct, ar trebui sa nu mai scriem romane, sa nu mai facem niciun fel de teorii, eventual sa nici nu mai gandim. Si se vede declinul de care vorbeam mai sus. Se vede ca ajungem ca sa nu mai avem solutii viabile la fenomenele care se intampla in societate si ne afecteaza viata.

Sunt alaturi de Franta in aceste clipe cumplite. Condoleante familiilor, prietenilor tuturor celor care au murit. Dumnezeu sa-i ajute pe cei raniti!

Update

Romania Libera

Autorităţi franceze dau înapoi: Nu sunt informaţii privind o legătură a atacatorului cu gruparea Stat Islamic

„Anchetatorii francezi au găsit în telefonul şi în computerul lui Mahomed Bouhlel mai multe fotografii făcute în Nisa, la diverse intervale de timp. Imaginile arată că acesta şi-a pregătit cu mult timp înainte atacul. Una dintre aceste fotografi a fost făcută pe 1 ianuarie 2016, transmite Digi24.

Francois Molins, procurorul general al Franţei a declarat că „am stabilit că atacatorul a vizitat de mai multe ori zona (Promenade des Anglais – n.r.) în zilele precedente atacului. A traversat cu camionul Nisa, de la est la vest. S-a oprit în dreptul Hotelului Negresco. A făcut traseul de mai multe ori şi a făcut fotografii în tot acest timp. O imagine din telefonul său, făcută pe 1 ianuarie, arată că era pe terasa unui restaurant.

De la începutul lunii iulie a căutat pe internet informaţii despre organizarea ceremoniilor de la Nisa, dedicate Zilei Naţionale. Pe baza acestor informaţii extrase din calculatorul şi din telefonul său mobil, am ajuns la concluzia că atacul a fost premeditat. Nu sunt informaţii privind o legătură a atacatorului cu gruparea Stat Islamic, dar credem că era interesat de acţiunile ISIS”.”

Recomand citirea integrala si in original a tuturor articolelor.

iulie 15, 2016 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 comentarii »

  1. Ma poti crede pe cuvant : habar n-am avut despre aceasta tragedie . Am fost atat d e ocupat zilele acestea { una dintree fetele mele mi-a facut bucuria de-a ma face a seaptea oara…BUNIC } incat nici macar n-am deschis televizorul . Azi in jur de ora 12 in vreme ce asteptam sa-mi vina acasa fata si fireste , nepoata am vazut si eu cele intamplate ieri .ORIBIL , nu face cinste nici macar alora d e la ISIS care , probabil ca vor revendica ca de obicei atacul si care fac unele si mai nefacute . Ce fel d e fiinta umana poate fi acela care , avand si el copii… chiar daca era d e origine tunisian , intra cu TIR-ul in multime ucigand INCLUSIV copii ??????? Ala este oare iubitor d e oameni asa cum spune Coranul sau dimpotriva ala …nu da doi bani pe Coran si invataturile sale ? Am inteles c-au saltat-o si pe nevasta individului care , precis ca va spune tot ceea ce doresc aia sa auda insa chestia declarata de tipii de la serviciile franceze , referitor la arme si grenade , n-asi lua-o 100% drept adevarata insa….ne multumim cu ceea ce declara ei deocamdata . Intrebare : cand isi va prezenta domnul Valls demisia ??? Oare in acceptiunea domniei sale , a impanzi Franta cu trupe pentru asigurarea linistii si sigurantei populatiei in acea zi de 14 Iulie a fost o chestie suficienta ? Oare doar Parisul inseamna Franta ??? Dupa chestia a sta cred ca , s e vor intensifica , s e vor inaspri controalele la frontiere iar cat d e curand despre libera circulatie in spatiul european vom discuta la timpul trecut . Poate…cineva si-o dorii o chestie dintr-astea ???

    Comentariu de Marian | iulie 15, 2016 | Răspunde

    • Din cate am inteles eu, rude apropiate spuneau ca atentatorul chiar nu „nu da doi bani pe Coran si invataturile sale” – manca porc, bea alcool,am inteles ca-si agresa nevasta, o femeie cat se poate de ok, nu mergea la moschee. Cu alte cuvinte nu prea avea treaba cu Coranul, dar a pus in aplicare mesajul dat de ISIS, de a ucide in lumea occidentala, folosind orice, piatra, cutit, orice, inclusiv masina…

      N-as crede ca va suferi libera circulatie in Europa…

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 16, 2016 | Răspunde

  2. Sa-nteleg ca , daca eu mi-asi schimba numele in…Ali sau Regep apoi … dupa c e mi-asi fi ologit nevasta cu bataia ca , nu m-a satisfacut sexual , sau pentru ca nu mi-a gatit ” ca la mama acasa ” cus-cus-ul ori saraigliiile si , dup-o noapte d e betie crunta , m-asi urca la volanul unui buldozer intrand cu el in plina multime care chefuia la vreo nunta unde era nas …Adi Minune sau Florin Salam astia d e la ISIS ma vor trece automat in randul luptatorilor lor in jihadul dus impotriva occidentului iar fapta mea imbecila si bolnava , o vor considera un act de …lupta impotriva dusmanilor occidentali ???? Daca-i dau c-o piatra-n cap vecinului meu { care-i adventist d e ziua a seaptea } si-l voi ucide…voi fi cosiderat ” soldat al lui Allah ” ??? Rusine pentru religia care-si alege astfel de ” soldati ” !!!!!!!!!!!!! P e dracu nu crezi ca va suferii libera circulatie !!! Cum s a nu sufere daca Germania , Austria Italia si …. FRANTA …isi intensifica si-s inaspresc controalele la frontiere ?

    Comentariu de Marian | iulie 17, 2016 | Răspunde

    • In asemenea conditiuni e normal sa se inaspreasca controlul la frontiere…

      Trebuie studiat fenomenul acesta al terorismului. Trebuie studiat mai adanc… Spuneam asta si in postare. Tipul era din 2005 in Franta…
      https://en.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Lahouaiej_Bouhlel

      Pe mine ma deranjeaza insa si un alt aspect. Noi nu suntem in Spatiul Schengen, in schimb ei ii primesc pe tipii astia musulmani – observa, un tunisian -, potentiali teroristi…

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 17, 2016 | Răspunde

      • Bravo desteptule , a dat Dumnezeu d e te-ai prins in sfarsit !!!! Tot asa procedeaza si javrele alea de americani sau canadienii ce-s priviti d e catre vecinii lor americani ca o gluma a naturii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

        Comentariu de Marian | iulie 18, 2016

      • Eu cred ca am luat de mai demult atitudine fata de faptul ca nu suntem primiti in Spatiul Schengen si cred ca am mai reliefat acest aspect: faptul ca teroristii – destui, dupa cum iarasi se poate constata cu usurinta – nici nu provin din tari membre UE – n-au niciun fel de problema (dupa cum se si vede, dupa cum cu usurinta se poate constata!) in a se plimba peste tot in Europa, in schimb romanii nu sunt primiti in Spatiul Schengen…

        Faci, cred, o paralela gresita intre Spatiul Schengen si Visa Waiver sau ca nu avem libera circulatie in Canada. Apartenenta la Spatiul Schengen e un drept al Romaniei si deriva din statutul Romaniei de tara membra a UE. Visa Waiver e la latitudinea americanilor, nu e un drept al Romaniei si la fel stau lucrurile, daca nu ma insel, si cu viza pentru Canada.

        Libera circulatie a persoanelor in Uniunea Europeana – unul din piloanele de baza ale constructiei europene – se refera in primul si in primul rand la tarile membre ale Uniunii Europene si, desigur, la cetatenii lor.

        Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 18, 2016

  3. Te faci ca nu-ntelegi , te faci…chinez ??? Suntem sau nu ALIATI IN CADRUL NATO cu javrele alea de americani ??? Pai si-atunci…de ce-m cer mie Visa Waiver iar alora din SIria , Iran , Irak si…altii asemeni lor intra acolo in U.S.A. ca la ei acasa ??? Fireste , asi fi extrem d e amuzant sa-i vad pe tipii de la vreo frontiera { apropo mai avem asa ceva ? } romanesca , intorcand din drum vreun cetatean american pe motiv ca…n-are viza de intrare in Romania . SI pentru ca tot adusesi vorba despre U.E. spune-mi ca , poate dumneata esti mai informat : cetatenii BeNeLux-ului , ai Frantei sau ai Germaniei , au neaaparat nevoie d e Visa Weaver pentru a merge la…Graceland ? Nu de alta dar , am o amica { virtuala fireste } ce traieste d e peste treizeci de ani in Belgia care , a fost nu mai departe d e luna trecuta acolo { facandu-mi in acest fel nervi la cordul inimii } , inplinindu-si astfel visul de-o viata si…parca nu-mi aduc aminte sa-i fi cerut careva Viza Waiver sau…sa nu-mi fi spus chestia asta ?!?

    Comentariu de Marian | iulie 20, 2016 | Răspunde

    • Eu am incercat sa-ti explic care e diferenta dintre Visa Waiver si Spatiul Schengen.

      Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 20, 2016 | Răspunde

  4. […] oricand sa declanseze un dezastru oriunde in Europa. Nici Germania nu a putut sa previna atentatul, asa cum nici Franta n-a putut s-o faca. Din cele doua evenimente s-ar desprinde concluzia unei actiuni teroriste coordonate pentru […]

    Pingback de Asa m-am saturat… « Motanul Incaltat | iulie 23, 2016 | Răspunde

  5. […] Atentatul de la Nisa in reluare!! […]

    Pingback de Se contureaza un esec… « Motanul Incaltat | decembrie 20, 2016 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.