Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Cel mai experimentat pilot roman pe planor de distanta…

In tara noastra se intampla niste lucruri putin cam stranii, nu credeti? Iar deznodamantul nu e deloc unul fericit… Iata, de pilda, un lucru care nu se poate sa nu-ti atraga atentia:

Gandul

De ce nu a fost găsit mai repede planorul dispărut în luna august: Cronologia unei OPERAŢIUNI EŞUATE: explicaţiile ISU

Se arata ca:

15 săptămâni, mai exact 107 zile, atât a durat ca epava planorului prăbuşit în Bucegi să fie descoperită. Nu de profesionişti, ci de turiştii care aflaţi în zona Postăvarul care au alertat autorităţile. Aceleaşi autorităţi care periaseră 46.100 de kilometri pătraţi şi mobilizaseră sute de oameni în operaţiunea de la începutul lui august, aşa cum arătau raportările oficiale. Epava planorului a fost găsită în zona unde fusese lansată şi care fusese de altfel cercetată de trupele coordonate Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Acum, când eşecul căutării a fost confirmat, IGSU, patronat de Raed Arafat a explicat că apartul de zbor nu a putut fi identificat atunci din cauza desimii pădurii.

Epava planorului pilotat de Mircea Crăciun, dispărută pe 6 august, a fost găsită astăzi în Masivul Postăvarul, după ce un turist a anunţat la 112 că a văzut în zona respectivă bucăţi din aparatul de zbor. În interiorul epavei a fost găsit cadavrul pilotului.

Zona Postăvarul este exact zona în care planorul tractat de la Ghimbav fusese lansat şi care fusese periată de trupele coordonate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Acum, instituţia patronată de Raed Arafat susţine că deşi masivul muntos a fost inclus de mai multe ori, în cursul verii, în arealul de căutare, într-o zonă care a depăşit o mie de hectare,aparatul de zbor nu a putut fi identificat atunci din cauza desimii pădurii.

„În cursul verii, Masivul Postăvarul, o zonă de peste o mie de hectare, a fost inclusă în aerealul de căutare de mai multe ori, cu personal de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, de la Jandarmeria Montană, inclusiv cu alpinişti în zonele abrupte, precum şi cu alte forţe venite în sprijin. De asemenea, zona a fost verificată şi din aer atât cu elicoptere, cât şi cu drone, dar, cu toate eforturile depuse, aparatul de zbor nu a putut fi identificat din cauza pădurii foarte dese. Misiunea de identificare a aeronavei a rămas permanentă pentru personalul din zonă, care au efectuat verificări, de mai multe ori, pe baza indiciilor furnizate de la persoanele care au frecventat zona ca turişti. Acum, o astfel de sesizare s-a confirmat”, se arată în comunicatul citat.

Echipele de intervenţie au găsit epava planorului pilotat de Mircea Crăciun şi dispărut în 6 august, în zona Muchia Cheii, din Masivul Postăvarul.

Planorul pilotat de Mircea Crăciun a dispărut în 6 august,  a fost căutat săptămâni în şir, inclusiv cu un avion fără pilot Hirrus, fiind parcurse în total peste 300 de trasee şi zone montane, iar aria de căutare aeriană cuprinzând aproximativ 46.100 de kilometri pătraţi. De asemenea, au fost mobilizate, zilnic, aproximativ 900 de forţe, ajungând în unele perioade la peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontişti, poliţişti, militari şi voluntari, care au avut la dispoziţie peste 180 de mijloace de căutare terestre – autospeciale de teren, ATV-uri şi şenilate, dar şi mijloace aeriene asigurate de elicoptere ale MAI şi MApN, avioane aparţinând Aeroclubului României şi drone performante puse la dispoziţie de către voluntari din sectorul privat.

Operaţiune de căutare fără niciun rezultat

Totul fără niciun rezultat. Dificultatea misiunii de căutare-salvare şi durata ei a fost pusă de specialişti pe seama caracteristicilor tehnice ale situaţiei:

– Planorul abia fusese asamblat la Aerodromul Ghimbav, fără să aibă la bord un dispozitiv ELT de localizare prin satelit, nici un „transponder” prin care să fie localizat prin radar. De asemenea, la bord nu era pornită nici vreo altă aparatură care să faciliteze localizarea, a explicat, la vremea respectivă, pentru gândul, Sorin Stoicescu, directorul Direcţiei de Căutare-Salvare din Romatsa, autoritatea care coordonează localizarea în cazul accidentelor aeriene civile. Piloţii de aeronave uşoare nu sunt obligaţi de lege să aibă instalate astfel de dispozitive de localizare, aceste măsuri de siguranţă căzând în sarcina lor.

– Pilotul planorului zbura prin spaţiul aerian „necontrolat”, de clasă G. Acest spaţiu liber de zbor este cuprins între limita de jos („ground”) şi cota FL 105 (adică aproximativ 3.000 de metri altitudine). În acest spaţiu aerian de joasă altitudine, piloţii nu sunt obligaţi de lege să depună un plan de zbor înainte de decolare, astfel că nu se află în evidenţa controlorilor de trafic aerian. Piloţii pot lua legătura cu turnurile de control, însă numai la iniţiativa lor, practic controlorii de trafic şi Romatsa neavând cum să cunoască planurile şi „existenţa” lor în aer.

Pilotul unui astfel de planor nu este obligat nici să ţină legătura cu baza de unde a decolat şi poate ateriza oriunde, nu neapărat pe un aeroport sau aerodrom, lucru care se întâmplă relativ frecvent, aceasta putând fi una dintre explicaţiile pentru care alertarea autorităţilor a fost făcută atât de târziu de Aeroclubul de la Braşov. Ministerul Transporturilor investighează însă de ce a durat atât de mult alertarea autorităţilor.

„Este o operaţiune extrem de dificilă. Şi cu cercetarea aeriană, dacă a căzut sub coroanele copacilor, acestea sunt verzi, tot ce vezi de sus e verde. Avionul nu era monitorizat, zbura liber, la nivelul crestelor munţilor sau al pădurii, depinde unde a găsit curba termică să se urce pe ea. Aşa zboară planoarele”, a explicat pentru gândul fostul pilot Sorin Stoicescu, de la Romatsa.

Întrebat dacă, aşa cum s-a pus problema încă de la tragedia din Munţii Apuseni, nu toate aeronavele sunt obligate să aibă montate dispozitive de localizare, Stoicescu a negat, spunând că cele de tipul planoarelor nu sunt incluse în această obligativitate. „Pe baza unei reglementări europene şi la cererea proprietarilor privaţi de aeronave ultrauşoare, nu sunt obligaţi. Ar trebui să îi obligăm să aibă măcar o staţie, un echipament. Statul, dacă are un individ care vrea să-şi ia viaţa, nu trebuie să-l lase”, consideră Sorin Stoicescu.

„Sunt zone în pădure unde poţi să treci pe lângă planor, să fie la 20 metri de tine şi să nu-l vezi. Asta afirmă toţi salvamontiştii, jandarmi montani, toţi. Este o operaţiune dificilă şi nu este fără riscuri”, declara şi secretarul de stat Raed Arafat.

Filmul evenimentelor:

joi, 6 august, în jurul orei 12.30, pilotul Mircea Crăciun, cel mai experimentat pilot român pe planor de distanţă, a plecat de pe Aerodromul Ghimbav, cu planorul cu numărul D-5955. Acest aparat, adus din Germania, abia fusese asamblat, iar Crăciun urma să plece cu el într-un zbor de verificare. Aparatul a plecat remorcat de o aeronavă pilotată de un pilot al Aeroclubului, până în Masivul Postăvaru, de unde şi-a început zborul independent (un planor nu poate decola singur, neavând motoare). Pe parcursul remorcării, avionul lui Crăciun nu avea instalate sau pornite aparate de localizare. Pilotul a anunţat că intenţionează să zboare 2-3 ore, conform comandantului Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru.

ora 13.06 – Mircea Crăciun îşi foloseşte pentru ultima oară telefonul mobil deasupra localităţii Predeal, conform STS.

ora 20 (aproximativ) – comandantul Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru, sesizează că planorul nu a revenit la aterizare, astfel că încep încercările de a contacta pilotul. „În aceste condiţii, s-a încercat contactarea telefonică şi prin radio a pilotului, bănuindu-se că acesta ar fi aterizat în afara aerodomului, lucru uzual pentru acestă categorie de aeronave”, arată într-un comunicat de presă Ministerul Transporturilor, în subordinea căruia se află Romatsa.

ora 21.39 – contactarea pilotului nu reuşeşte, astfel că Aeroclubul Braşov contactează Romatsa – Centrul de Coordonare „Search and Rescue” (Căutare şi Salvare). Romatsa declanşează procedura de alarmare, căutare şi salvare a aeronavei. Trecuseră deja 9 ore de la decolare.

Noi facem căutarea estimativă, adică în funcţie de coordonatele tehnice ale aeronavei, de traseu, plan de zbor, estimăm o zonă de căutare. Acum, nu am putut da relaţii decât despre aparatul de zbor, care nu era înregistrat în România, ci în Germania”, a explicat pentru gândul Sorin Stoicescu, de la Romatsa.

ora 21.50 – Romatsa sesizează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov cu privire la dispariţia planorului, conform MAI.

ora 22.00 – la Ministerul Transporturilor s-a întrunit Comitetul Ministerial pentru situaţii de urgenţă condus de secretarul de stat Dragoş Titea, care a solicitat Centrului SAR al Romatsa să continue operaţiunile de căutare a planorului. În acelaşi timp, la Ministerul Afacerilor Interne intră în acţiune structurile tehnice ale „platformei de coordonare operaţională pentru situaţii de urgenţă”, în care au fost implicate MAI, MApN, Ministerul Transporturilor şi Romatsa. Vicepremierul Gabriel Oprea cere unităţilor MAI pe o rază de 200 de kilometri de la Ghimbav să intre în alertă. Este vorba despre judeţele Braşov, Dâmboviţa, Covasna, Sibiu, Mureş, Alba, Argeş, Vâlcea, Prahova, Buzău, Bacău şi Vrancea. Celula de criză de la Transporturi ţine legătura cu „platforma” de la MAI – Centrul Naţional de Coordonare Integrată. Pe parcursul nopţii s-a încercat de mai multe ori apelarea telefonului mobil al pilotului Mircea Crăciun, fără succes, conform MAI.

ora 23.30 – Sistemul Naţional Unic pentru Apelurile de Urgenţă, din coordonarea STS, informează că pilotul şi-a folosit ultima oară telefonul mobil deasupra Predealului, la 13.06.

vineri 7 august: operaţiunea de căutare şi salvare se desfăşoară cu 650 de persoane şi 99 de vehicule şi aeronave, inlcusiv 2 elicoptere EC135 ale MAI, de la Târgu Mureş şi Bucureşti. Armata a trimis 3 elicoptere IAR 330 Puma de la Câmpia Turzii şi Otopeni, precum şi 6 militari ai Batalionului 30 Vânători de Munte Câmpulung Muscel. La operaţiune participă şi 4 avioane ale Aeroclubului Român şi un elicopter al unei firme private, precum şi salvamontişti, angajaţi ai ocoalelor silvice şi oameni şi vehicule de la Transsylvania Offroad Club. Sunt consultaţi piloţii şi specialiştii de la Ghimbav, care cunosc perimetrul de zbor în care se ridicase şi Mircea Crăciun. Operaţiunea este suspendată la lăsarea întunericului, fiind vorba de zonă montană periculoasă.

sâmbătă 8 august: operaţiunea este reluată cu forţe sporite, primele zboruri de căutare începând în jurul orei 6.30 în Bran, Sinaia şi Predeal. La operaţiune participă peste 850 de pompieri, jandarmi, poliţişti, salvamontişti, pădurari şi voluntari. Pompieri din Dolj, Teleorman, Vâlcea, Bacău, Vrancea, Alba, Mureş, Călăraşi şi Ciolpani se alătură căutării, cu 8 autocamioane şi 4 şenilate. Căutările se concentrează în Braşov, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa. În judeţul Braşov este instalat un punct de comandă mobil coordonat de colonelul Daniel Dragne, prim-adjunctul şefului IGSU.

luni 10 august Operaţiunile de căutare a planorului au fost extinse luni şi Harghita, Covasna şi Bacău, pilotul Mircea Crăciun fiind căutat cu peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontişti, poliţişti, voluntari, 11 aeronave şi două drone care vor fi ridicate în zone greu accesibile. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), acţiunile de căutare a pilotului planorului dispărut în 6 august continuă atât în judeţele Braşov, Prahova, Buzău, Argeş, Dâmboviţa şi Sibiu, cât şi în Harghita, Covasna şi Bacău.

miercuri 12 august Căutările continuă, în operaţiune fiind implicaţi peste 1.000 de pompieri, jandarmi, salvamontişti şi voluntari, pe trasee din opt judeţe, în zona Întorsura Buzăului. A fost folosită şi o dronă, iar un elicopter a fost pregătit pentru intervenţii în caz de nevoie.

duminică 16 august Ministerul de Interne anunţă că au fost finalizate căutările extinse ale planorului condus de Mircea Crăciun, iar operaţiunea intră în faza de misiune permanentă, asigurată de jandarmii montani şi salvamontişti, în colaborare cu vânătorii de munte şi lucrătorii ocoalelor silvice.

vineri 4 septembrie Căutările au fost reluate la graniţa dintre judeţele Braşov şi Covasna, reprezentanţii ISU Braşov spunând că această decizie a fost luată în urma unei analize şi întrucât primele indicii au fost din zona respectivă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, Ciprian Sfreja, aproximativ 50 de persoane participă la căutările planorului dispărut, care au început de pe DN 10, la intrarea în judeţul Covasna, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Căutările sunt făcute cu un efectiv de 47 de persoane din care 21 de la ISU, 12 de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Braşov, doi jandarmi montani de la Inspectoratul de Jandarmi, şase vânători de munte, două cadre ale poliţiei şi nouă pădurari. Căutările au fost reluate în urma unei analize făcute şi ţinând cont că din această zonă au venit primele indicii cu privire la dispariţia planorului“, a spus Sfreja.

sâmbătă 21 noiembrie La aproape trei luni de la dispariţie, epava pilotată de Mircea Crăciun este descoperită în masivul Postăvaru de nişte turişti care au sunat la 112″ (subl. mea)

Au cautat trei luni planorul asta si tot nu l-au gasit… Observati ca epava a fost descoperita de niste turisti! Pilotul era mort. Pe de alta parte, Mircea Craciun era „cel mai experimentat pilot român pe planor de distanţă” si atunci cum s-a putut intampla asa ceva, caci ma gandesc la faptul ca ar trebui sa fie foarte greu sa gasesti o eroare de pilotaj, nu?

Ar trebui să îi obligăm să aibă măcar o staţie, un echipament. Statul, dacă are un individ care vrea să-şi ia viaţa, nu trebuie să-l lase”, consideră Sorin Stoicescu.” – totusi nu explica de ce daca un individ vrea sa-si ia viata, Statul nu trebuie sa-l lase… Totusi, nu inteleg de ce aceste planoare nu au un echipament care sa asigure si sa garanteze identificarea si localizarea acestora…Se pot intampla, iata, astfel de nenorociri, iar interventia in cel mai scurt timp este salutara.

Dupa tragedia de la Clubul Colectiv ce a generat scandalul avizelor si autorizatiilor, un nou esec al IGSU… Poate ca Raed Arafat ar trebui sa se gandeasca la demisie. Poate ca nu, si atunci ar trebui vazut ce lipseste… Poate ar fi vorba de lipsa de dotari, desi din articol reiese ca acestea exista…

MAI, MApN, Ministerul Transporturilor şi Romatsa, apoi salvamontistii – observati ce forte au fost mobilizate pentru gasirea acestui planor prabusit impreuna cu pilotul…

Si nu au putut sa-l gaseasca!

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe pilot.

Recomand citirea integrala si in original a intregului articol.

noiembrie 21, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 comentarii »

  1. Intr-un fel…eu sunt de acord cu dl. Stoicescu cu amendamentul ca , STATUL NU TREBUIE SA-I LASE PE TOTI NEBUNII SA SE FOLOSEASCA DE APARATE DE ZBOR !!!!!!! Ia inchipuieti onorate amic ca,,,planorul s-ar fi prabusit peste un grup de copii sau peste Piata Matache la ora de varf , ce s-ar fi intamplat atunci ? Herr Johannis ar fi declarat doliu national cumva ?

    Comentariu de Marian | noiembrie 22, 2015 | Răspunde

    • Dar gandeste-te ca era vorba de cel mai experimentat pilot roman pe asemenea tip de planor.

      Apoi gandeste-te ca l-au cautat 3 luni si nu l-au gasit… Cu atatea forte desfasurate in cautarea lui…? Planorul ala nu avea, totusi, 20 de centimetri… L-au gasit in schimb niste turisti… Tu-ti dai seama?

      Stau si eu si ma intreb ce se intampla…

      Tu ce zici, Raed Arafat ar trebui sa-si dea demisia?

      Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 22, 2015 | Răspunde

      • E clar că s-a dat ordin de zi pe unitate. De blogeri !
        P.S.
        Mă refer la demisia lui Arafat, unul dintre cei mai profesionişti titulari din toate guvernele de până acum !

        Comentariu de Radu Humor | noiembrie 23, 2015

    • Mai, nu de alta, dar stii care e treaba? Fac si eu ca ala: pe urma apar tot felul de mistere, ca cel de la Revolutia din ’89, si stam iarasi 25 de ani sa le rezolvam…

      Sunt niste chestii care te lasa masca, zau asa…

      Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 22, 2015 | Răspunde

      • @Marian
        Excelent comentariu !
        Iar asta cu Veresztoi e bună rău :
        ” Pentru asta ar fi fost necesari fie inca vreo cateva mii de oameni in vederea cautarii , fie un singur om : Verestoi Atilla 😉 ! N-a apucat sa taie si padurea de-acolo si astfel n-a fost gasit planorul ;-( ”
        😉 😆 :mrgreen:

        Comentariu de Radu Humor | noiembrie 24, 2015

  2. Mai frate …ce-aveti toti cu Arafat asta ??? Una peste alta , de la o vreme nu trece zi fara ca cineva , sa nu-i solicite demisia insa , NIMENI nu se gandeste ca acest arab { palestinian , sirian…dracu sa-l ia …tot arab si sti ca nu-i am la stomac pe tipii astia ;-( } , a facut pentru oamenii in suferinta din Romania ceea ce , nici macar unul dintre cei peste cincisprezece romani verzi , fosti ministrii ai sanatatii din guvernele romanesti n-au facut : A INFIINTAT S.M.U.R.D . !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Adu-ti rogu-te aminte d e vremea cand Arafat a infiintat acest serviciu medical d e urgenta…d e vremea cand ” traditionala ” Salvare venea…cand putea , cine venea pe timp de noapte , pe timp de zapada , pe timp de ploaie sa ajute oamenii suferinzi ? Nu cumva S.M.U.R.D.-ul ????? Si atunci…la fel erau tipi care cereau ferm si desfiintarea S.M.U.R.D si…matrasirea ARABULUI . Acum , dupa ce-a fost pus pe picioare acest serviciu medical d e urgenta…procedam romaneste : ai dam un picior in cur celui ce l-a infiintat nu ?!? Isi doreste ” cineva :” neaaparat sa devina seful S.M.U.R.D ? S e doreste…destructurarea lui deoarece s-a dovedit mai eficient cu 1000/100 decat ” celebra ” SALVAREA …romaneasca ??? Ca n-au gasit aia planorul….ma lasi ? Pai ce , ai fost vreodata in drumetie pe-acolo …prin m. Postavarul ? ” L-au gasit niste turisti ” ;-( Pai , pe Iovan si coechipierii sai…l-au gasit niste moti din zona si nu Jandarmeria , STS sau…alte fortze . Cine dracu crezi ca putea vedea chiar si din aer dracia aia – facuta din mult lemn si ceva aluminiu – pierduta , facuta tandari prin peria aia atat de deasa ce-o formeaza copacii de-acolo ??? Pentru asta ar fi fost necesari fie inca vreo cateva mii de oameni in vederea cautarii , fie un singur om : Verestoi Atilla 😉 ! N-a apucat sa taie si padurea de-acolo si astfel n-a fost gasit planorul ;-( ! Da , sa fi e obligati cu toti acesti planoristi { pe timpul lui Ceasca…nici macar in gluma nu te puteai gandii sa devii planorist si sa zbori…pe unde-ti trecea tie prin cap ! } sa aiva un GPS care sa alarmeze automat controlorii de trafic , ca doar nu circula doar planoare prin aer !!! Totusi de-aci si pana la a cere demiterea lui Arafat…este cale lunga si lipsita d e bun simtz cel putin daca nu si d e recunostiinta pentru acest OM . Aia de la STS…aia ce treaba au ? Nu cumva printre treburile lor este mentionata si aceea de-a localiza orice telefon mobil c-o precizie de…doar cativa metri si nu zeci d e metrii asa cum s e manaca rahat peste tot ? Dac-ar fi viorba sa-ti localizeze celularul dumitale…te-ar gasii si dac-ai fi pe closet in Dubai insa…catamai hardughia de planor…asta…fireste este vina pilotului si-a faptului ca planorul era neomologat in Romania nu ? Hai mai sa fim seriosi ! Pana si dupa chestia aia nefericita de la Club ” Colectiv „…tot lui Arafat ai era ceruta demisia si nu lui Banicioiu . Chiar nu-ti pute chestia asta ? Bine spun strainii , cand spun despre noi ca suntem mai rai decat lupii : ne mancam intre noi ! Pai daca intre noi ne mancam…un strain ce sanse o avea saracul ?

    Comentariu de Marian | noiembrie 23, 2015 | Răspunde

    • @Marian
      Excelent comentariu !
      Iar asta cu Veresztoi e bună rău :
      ” Pentru asta ar fi fost necesari fie inca vreo cateva mii de oameni in vederea cautarii , fie un singur om : Verestoi Atilla 😉 ! N-a apucat sa taie si padurea de-acolo si astfel n-a fost gasit planorul ;-( ”
      😉 😆 :mrgreen:

      Comentariu de Radu Humor | noiembrie 24, 2015 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.